Φροντίδα Υγείας

Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου 2013

Κόψτε... μαχαίρι το ροχαλητό!



Όχι μόνο δεν σας επιτρέπει να κοιμηθείτε ποιοτικά, αλλά ενοχλεί και αυτούς που κοιμούνται μαζί σας ή, μάλλον, που προσπαθούν! Ο λόγος, φυσικά, για το ροχαλητό.

Σας παρουσιάζουμε 7 συμβουλές ειδικών, για να περιορίσετε το ροχαλητό, ακόμη και να το εξαλείψετε εντελώς!

Προσοχή στα κιλά

Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα επιπλέον κιλά συνδέονται στενά με το ροχαλητό.


Μην ξεχνάτε την άσκηση

Η τόνωση των μυϊκών ομάδων του οργανισμού μέσω της άσκησης, βελτιώνει παράλληλα και το αναπνευστικό σύστημα.


Κόψτε το τσιγάρο (αν μπορείτε)

Το κάπνισμα ευθύνεται σε σημαντικό βαθμό για τη δημιουργία φλεγμονών, που επιβαρύνουν την κατάσταση.


Μην καταναλώνετε αλκοόλ πριν κοιμηθείτε

Σύμφωνα με έρευνες το αλκοόλ προκαλεί χαλάρωση των μυών, κάνοντας το ροχαλητό πιο έντονο.


Υιοθετήστε σωστή στάση στον ύπνο

Μην κοιμάστε ανάσκελα ή μπρούμυτα, αλλά στο πλάι, καθώς τότε η ροή του αέρα διευκολύνεται.


Σηκώστε το προσκέφαλο

Η αλλαγή κλήσης κατά 10 εκατοστά διευκολύνει την ροή του αέρα διαμέσου του λάρυγγα και της μύτης.


Ελέγξτε την υγρασία του δωματίου

Ο ξηρός αέρας προκαλεί περισσότερες συσπάσεις του λάρυγγα. Αν το χειμώνα χρησιμοποιείτε καλοριφέρ, διατηρείτε τη θερμοκρασία έως 18 βαθμούς. Ένα μπολ με νερό πάνω από το σώμα θα βοηθήσει στη ρύθμιση των επιπέδων υγρασίας εντός του δωματίου.


Πηγή : www.onmed.gr

Δείκτης Μάζας Σώματος : Τι είναι και πώς τον υπολογίζουμε



Ο Δείκτης Μάζας Σώματος είναι ένας δείκτης μέτρησης του σωματικού λίπους με βάση το ύψος και το βάρος. Εφαρμόζεται για την αξιολόγηση του σωματικού βάρους των ενήλικων ανδρών και γυναικών.

Σύμφωνα με το Αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, ο τύπος που χρησιμοποιούμε για να υπολογίσουμε το ΔΜΣ είναι ο εξής :

Βάρος (κιλά) ÷ ( [ύψος (μέτρα)] X [ύψος (μέτρα)] )

Για παράδειγμα, εάν το βάρος είναι 68 κιλά και το ύψος 1,65 μέτρα ο υπολογισμός θα γίνει ως εξής :

68 ÷ (1.65 X 1.65) = 24.98

Το Εθνικό Κέντρο για την Καρδιά, τους Πνεύμονες και το Αίμα, το οποίο εδρεύει στις ΗΠΑ και αποτελεί Τμήμα του Αμερικανικού Υπουργείου Υγείας, αξιολογεί την κλίμακα του ΔΜΣ ως εξής :

  • Κάτω από 18,5 = Λιποβαρής


  • 18,5 – 24,9 = Φυσιολογικό βάρος


  • 25 – 29,9 = Υπέρβαρος


  • Άνω του 30 = Υπέρβαρος


Πηγή : www.onmed.gr

Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2013

Κριθαράκι στο μάτι : Τι είναι και πώς αντιμετωπίζεται



Χαλάζιο ή κριθαράκι όπως το λέμε συνήθως, είναι ο έντονος ερεθισµός που παρουσιάζεται στα βλέφαρα, προκαλώντας  διόγκωση και ενόχληση. Η διόγκωση αυτό κοκκινίζει και θυμίζει ένα μικρό «μπαλάκι», αυτό που λέμε «κριθαράκι». Δεν είναι λίγες οι φορές που η διόγκωση αυτή μπορεί να προκαλεί πρακτικό πρόβλημα στην όραση.

Συνήθως το κριθαράκι δηµιουργείται µε βάση τη βλεφαρίτιδα η οποία είναι µία επίµονη φλεγµονή των βλεφάρων και δεν είναι µία ασθένεια ή µόλυνση, αλλά περισσότερο µία κακή λειτουργία των αδένων λαδιού.

Τι είναι το χαλάζιο; Όπως εξηγεί ο καθηγητής Οφθιαλμολογίας του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, χειρουργός – οφθαλμίατρος Αναστάσιος Καννελόπουλος, η εμφάνιση του χαλάζιου έχει σχέση με τον μηχανισμό παραγωγής λαδιού στο χείλος των βλεφάρων.

«Ο σκοπός παραγωγής του λαδιού που εκρέει στο χείλος των βλεφάρων είναι η ανάμιξή του µε το υγρό συστατικό των δακρύων, έτσι ώστε τα δάκρυα να λιπαίνουν την πολύ ευαίσθητη επιφάνεια του µατιού που έρχεται σε διαρκή τριβή µε τα βλέφαρα κατά το ανοιγοκλεισίµο των µατιών. Το λάδι παράγεται µέσα στο βλέφαρο από µικρούς αδένες οι οποίοι είναι οργανωµένοι κάθετα µέσα σε αυτό και εκρέουν σε µικρά ανοίγματα που βρίσκονται πίσω από τη συστοιχία των βλεφαρίδων. ∆ηλαδή λίγο πιο κοντά στο µάτι από ότι είναι η συστοιχία των βλεφαρίδων. Όταν η παραγωγή του λαδιού µέσα από αυτούς τους αδένες που λέγονται αδένες meibomian, δεν γίνεται φυσιολογικά αλλά γίνεται µε πιο παχύρευστο τρόπο ή εάν από µακιγιάζ ή από κάποια άλλη φλεγµονή κλείσει ένα από τα ανοίγματα αυτών των αδένων, τότε ο αδένας «φουσκώνει» και αυτό δηµιουργεί σηµαντική φλεγµονή», αναφέρει ο κ. Α. Κανελλόπουλος.

Σε µερικές περιπτώσεις  «σπάει» και απελευθερώνεται το περιεχόμενό του στον ιστό µέσα στο βλέφαρο. Αυτό έχει σαν αποτέλεσµα να δημιουργηθεί μια σηµαντική φλεγµονή, η οποία όµως, συνήθως είναι στείρα, δηλαδή δεν είναι φλεγµονή η οποία γίνεται µε βάση κάποια µόλυνση.

Κριθαράκι στο μάτι : Αντιμετώπιση – θεραπεία

Το κριθαράκι στο μάτι θεραπεύεται όπως η βλεφαρίτιδα, δηλαδή με ζεστές κομπρέσες, τεχνητά δάκρυα και αν δεν υποχωρεί με αυτούς τους τρόπους τότε θα πρέπει να συστήσει ο γιατρός κάποια αλοιφή με αντιβιοτικό και κορτιζόνη.

Η χρήση αυτής της αλοιφής θα πρέπει να γίνει μόνο μετά από σύσταση του γιατρού, γιατί η αλόγιστη χρήση φαρμάκων με κορτιζόνη στο μάτι, μπορεί να προκαλέσει προβλήματα , ακόμα και γλαύκωμα και καταρράκτη.

Αν ακόμα επιμένει το κριθαράκι στο μάτι, τότε ο γιατρός θα συστήσει μία άλλη κατηγορία αντιβιοτικών, ενώ υπάρχουν πολλές περιπτώσεις που το κριθαράκι στο μάτι αντιμετωπίζεται χειρουργικά.


Πηγή : www.onmed.gr

10 κανόνες για τη σωστή περιποίηση των μαλλιών



Για την καλύτερη φροντίδα και περιποίηση των μαλλιών σας, αλλά και για ένα όμορφο και λαμπερό αποτέλεσμα ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές :

  • Φροντίστε να λούζεστε ανάλογα με τον τύπο των μαλλιών σας, 2-3 φορές την εβδομάδα εάν έχετε λιπαρά μαλλιά, 1-2 φορές εάν έχετε κανονικά και 1 φορά την εβδομάδα εάν έχετε ξηρά μαλλιά.


  • Να χτενίζετε τα μαλλιά σας πρωί & βράδυ ώστε να φεύγουν οι νεκρές τρίχες.


  • Χρησιμοποιείτε για το χτένισμα πηρούνα και όχι βούρτσα για να μην σπάνε οι τρίχες.


  • Μην χρησιμοποιείτε ποτέ μαλακτική κρέμα στις ρίζες των τριχών.


  • Να κάνετε μάσκα μαλλιών μια φορά την εβδομάδα.


  • Καθιερώστε να καθαρίζετε την ψαλίδα μια φορά τον μήνα.


  • Να αποφεύγετε την έκθεση των μαλλιών σας σε δυνατό αέρα. Σε τέτοια περίπτωση φροντίστε να τα μαζεύετε.


  • Μην κοιμάστε ποτέ με δεμένα μαλλιά, αλλά με λυτά.


  • Να αποφεύγετε τις βαφές μαλλιών, μέχρι να αρχίσουν να ασπρίζουν.


  • Μην χρησιμοποιείτε συνεχώς το ίδιο σαμπουάν, γιατί υπάρχει κίνδυνος να αρχίσουν τα μαλλιά να ατονούν, να λαδώνουν πιο γρήγορα (βαραίνουν) και να κάνουν πιτυρίδα.


Όλα τα παραπάνω τα κάνουμε για να μην αδυνατίζουν τα μαλλιά και πέφτουν. Επίσης για να μην κάνουν ψαλίδα και για να φαίνονται όμορφα και υγιή.

Οι λόγοι για τους οποίους τα μαλλιά μπορεί να παρουσιάσουν πιτυρίδα, πέρα από τους παραπάνω κανόνες, είναι κι άλλοι οι οποίοι αναφέρονται σε άλλο άρθρο.

Περιποίηση διαφόρων τύπων μαλλιών

Λιπαρά μαλλιά : Πρέπει να πλένονται με χλιαρό προς κρύο νερό και καλό είναι να χρησιμοποιείτε σαμπουάν που περιέχουν λεκιθίνη (πλούσια σε βιταμίνη Α) ή χοληστερίνη.

Στα πολύ λιπαρά μαλλιά μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σαπούνι με βάση την πίσσα.

Ξηρά μαλλιά : Δεν πρέπει να σαπουνίζονται πολύ συχνά, γιατί η τρίχα γίνεται πολύ πιο εύθραυστη. Στα ξηρά και λεπτά μαλλιά δεν συνιστάται η χρήση χημικών ουσιών (π.χ. βαφές, περμανάντ κλπ.), οι οποίες ενδέχεται να προκαλέσουν αλλεργίες ή δερματοπάθειες.

Ιδιαίτερα επιβλαβείς παράγοντες για την υγεία των μαλλιών θεωρούνται η υγρασία, το οινόπνευμα και τα αλκαλικά σαμπουάν.


Γράφει : Καυκιά Ιωάννα, Αισθητικός

Πηγή : www.iatronet.gr

Οκτώ μυστικά για να μην "κολλήσετε" αυτόν το χειμώνα!



Μόλις τέσσερις ώρες είναι αρκετές για να «εμφανιστούν» ίχνη μολυσματικού ιού σε αντικείμενα και επιφάνειες που βρίσκονται σε δημόσιους χώρους, σύμφωνα με μία έρευνα που πραγματοποίησαν ερευνητές από το πανεπιστήμιο της Αριζόνα.

Δεν είναι, λοιπόν, και πάρα πολύ δύσκολο να «κολλήσετε», ιδιαίτερα αν συγχρωτίζεστε με πολλά άτομα ή κυκλοφορείτε συχνά σε δημόσιους χώρους.

Δείτε τι κάνετε για να προστατευθείτε!

Πίνετε τσάι με λεμόνι και μέλι!

Οι ατμοί που αναδύονται από μία κούπα τσαγιού διεγείρουν τα τριχοθυλάκια στα ρουθούνια, το λεμόνι επιδρά στη βλέννα, ενώ το μέλι είναι αντιβακτηριακό.


Βεβαιωθείτε ότι προσλαμβάνετε αρκετή πρωτεΐνη!

Δίαιτες φτωχές σε πρωτεΐνες μειώνουν την αποτελεσματικότητα της δράσης του ανοσοποιητικού συστήματος.


Μην ακουμπάτε αν δεν σκουπίσετε!

Σε δημόσιους χώρους όπως τα γυμναστήρια, φροντίζετε να καθαρίζετε τις επιφάνειες με τις οποίες θα έρθετε σε επαφή με αντιβακτηριδιακά μαντιλάκια.


Καθαρίζετε μόνοι σας τον χώρο που εργάζεστε!

Ακόμη και αν όλα μοιάζουν καθαρά, το μόνο σίγουρο είναι κρύβουν πολλά μικρόβια, ιδιαίτερα αν έρχεστε σε επαφή με πολύ κόσμο.


Βότκα για να απολυμαίνετε τα χέρια σας!

Αν δεν έχετε απολυμαντικό χεριών, μερικές σταγόνες βότκα είναι εξίσου αποτελεσματικές.


Μην εισπνέετε… εκπνεύστε!

Όταν βρίσκεστε κοντά σε κάποιον που βήχει η φτερνίζεται, μην εισπνέετε αέρα, αλλά εκπνεύστε σταθερά μέχρι να απομακρυνθείτε.

Μη χρησιμοποιείτε όποιο στυλό βρείτε μπροστά σας!

Και μόνο να σκεφτείτε πόσοι μπορεί να έχουν χρησιμοποιήσει ένα στυλό σε μία δημόσια υπηρεσία θα καταλάβετε πόσα μικρόβια έχει. Καλό θα είναι, λοιπόν, να έχετε μαζί σας το δικό σας στυλό.


Καθαρίζετε το κινητό και τα κλειδιά σας συχνά!

Πρόκειται για δύο αντικείμενα που χρησιμοποιούμε αρκετά συχνά, τα ακουμπάμε σε επιφάνειες που δεν γνωρίζουμε κατά πόσο είναι καθαρές, άρα είναι δυνατό να φέρουν πληθώρα μικροβίων.

Πηγή: www.onmed.gr

Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2013

ΙΣΑ : Προσοχή στη θέρμανση με καυσόξυλα και ξυλόσομπες



Περίπου 3 δισεκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο εξακολουθούν να θερμαίνουν τα σπίτια τους με καυσόξυλα (τζάκια και ξυλόσομπες), σε πολλά εκ των οποίων σημειώνονται σημαντικές διαρροές. Σχεδόν 2 εκατομμύρια άνθρωποι κάθε χρόνο πεθαίνουν από ασθένειες που σχετίζονται με τη ρύπανση εσωτερικών χώρων λόγω χρήσης στερεών καυσίμων (π.χ. καυσόξυλα) σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ο οποίος δηλώνει ότι το 54% των θανάτων αυτών επέρχεται από Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια. Υψηλού κινδύνου χώρες χαρακτηρίζονται από τον ΠΟΥ οι αναπτυσσόμενες χώρες του τρίτου κόσμου καθώς και αυτές που περνούν μεγάλη οικονομική κρίση, όπως η Ελλάδα τα τελευταία δύο χρόνια, και επιλέγουν τη θέρμανση με καυσόξυλα ως την πιο φθηνή λύση θέρμανσης.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της ΧΑΠ, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για το φετινό χειμώνα στην επιλογή της θέρμανσης με καυσόξυλα και ξυλόσομπες, η οποία εξαιτίας της αυξημένης κατανάλωσης βιοανθράκων, προκαλεί αναπνευστικά και καρδιαγγειακά προβλήματα στην υγεία των πολιτών.

Ο ΙΣΑ τονίζει ότι η καύση του ξύλου αυτού με βασικό στοιχείο τον άνθρακα, προκαλεί καθημερινά ολοένα και μεγαλύτερη συγκέντρωση των αιωρούμενων μικροσωματιδίων – προϊόντων της καύσης, (των suspended particulate matter) στην ατμόσφαιρα. Ας σημειωθεί δε, ότι τα παραδοσιακά τζάκια με καυσόξυλα και οι ξυλόσομπες εκλύουν περίπου 30 φορές περισσότερα αιωρούμενα μικροσωματίδια ανά κιλό καύσιμης ύλης από έναν σύγχρονο καυστήρα.

‘Θεωρούμε ως απόλυτη προτεραιότητα της Πολιτείας την πιστοποίηση της καύσιμης ύλης και των μέσων θέρμανσης, ώστε να μην κινδυνεύουν οι επίνοσοι σε ΧΑΠ πολίτες και να προληφθούν οι υγιείς από την εμφάνιση αναπνευστικών και καρδιαγγειακών προβλημάτων.
Επίσης, πιστεύουμε ότι σε έναν ελληνικό λαό που πεινάει και κρυώνει, είναι απαραίτητη η λήψη άμεσων μέτρων για μια επιδοματική πολιτική στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, η οποία θα κρατήσει τους πολίτες μακροχρόνια ασφαλείς και υγιείς. Άλλωστε η διατήρηση των πολιτών υγιών είναι σίγουρο ότι θα κοστίσει λιγότερο από τη θεραπεία των νοσούντων από ΧΑΠ.
Τονίζουμε ότι είναι σημαντικό να επιταθεί κάθε δυνατή προσπάθεια από την Πολιτεία, τους επιστημονικούς φορείς και τους κοινωνικούς εταίρους που θα διαφυλάξει την υγεία όλων των πολιτών και θα προλάβει τα σοβαρά νοσήματα, ιδιαίτερα στα μικρά παιδιά και τους χρονίως πάσχοντες.


Πηγή : www.iatronet.gr

Αυξάνοντας την απορρόφηση του σιδήρου



Κατά τη νηστεία, τη χορτοφαγία καθώς και σε καταστάσεις έλλειψης σιδήρου, όπως η σιδηροπενική αναιμία, η καθημερινή κάλυψη των αναγκών μας στο ιχνοστοιχείο αυτό αποκτά ιδιαίτερη σημασία.

Η απορρόφηση του πολύτιμου αυτού μετάλλου από τον οργανισμό εξαρτάται από δύο βασικούς παράγοντες :

  • την ανάγκη του οργανισμού σε σίδηρο ανάλογα με το φύλο (έμμηνος ρύση, εγκυμοσύνη) και την ηλικία (ανάπτυξη). Αυτό σημαίνει πως όσο μεγαλύτερες είναι οι ανάγκες μας σε αυτόν, τόσο αυξάνεται και η απορρόφησή του από τον οργανισμό.
  • από τη μορφή με την οποία βρίσκεται στο κάθε τρόφιμο. Πιο συγκεκριμένα, ο σίδηρος που βρίσκεται σε ζωικής προέλευσης τρόφιμα (π.χ. κρέας, συκώτι, ψάρι, πουλερικά) απορροφάται σε ποσοστό που φτάνει και το 30% ενώ ο σίδηρος των φυτικής προέλευσης τροφίμων (π.χ. σπανάκι, φακές κλπ), απορροφάται μόλις κατά 3-5%.


Έτσι, σε μια καθημερινή διατροφή όπου η πρόσληψη του σιδήρου μπορεί να φτάσει στα 10-15 mg την ημέρα, ο οργανισμός απορροφά μόλις το 10% αυτού.

Ποια συστατικά της διατροφής μας επηρεάζουν την απορρόφηση του σιδήρου;

Όταν το θέμα έρχεται στη διατροφή, εκτός από το είδος των πηγών από τις οποίες τον προσλαμβάνουμε (φυτικές ή ζωικές), η απορρόφηση του σιδήρου εξαρτάται και από την παρουσία άλλων θρεπτικών συστατικών στα τρόφιμα που καταναλώνουμε. Αναλυτικότερα:

Η βιταμίνη C αποτελεί μια από τις πιο γνωστές βιταμίνες που είναι συνδεδεμένη με την καλύτερη απορρόφηση του πολύτιμου, αυτού, συστατικού τόσο από τις ζωικές όσο και από τις φυτικές πηγές. Ο συνδυασμός της μάλιστα με τη μορφή του μη αιμικού (φυτικού) σιδήρου και των χηλικών συμπλόκων σιδήρου, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις νηστείας ή χορτοφαγίας, κρίνεται απαραίτητος για να απορροφηθούν αποτελεσματικά αυτές οι μορφές του σιδήρου από τον οργανισμό. Στην πράξη, μπορείτε να αυξήσετε την απορρόφηση του σιδήρου ενός γεύματος που περιέχει όσπρια ή σπανάκι εάν το συνοδεύσετε την ίδια ώρα ή αμέσως μετά με ένα εσπεριδοειδές (πορτοκάλι, μανταρίνι, σαγκουίνι, στημένο λεμόνι), με σαλάτα ντομάτα με πιπεριά ή με κάποιο φρούτο όπως ακτινίδιο ή φράουλες.

Παράλληλα, η απορρόφηση του σιδήρου που εντοπίζεται σε φυτικά τρόφιμα μπορεί να αυξηθεί από τον οργανισμό αν τα συνδυάσουμε με συστατικά που συναντούμε κατά βάση σε ζωικής προέλευσης τρόφιμα όπως πρωτεΐνες ζωικής προέλευσης, καλά απορροφήσιμο σίδηρο, ο οποίος εντοπίζεται σε ζωικής προέλευσης τρόφιμα ή και με βιταμίνες του συμπλέγματος Β όπως οι βιταμίνες Β12, Β6, το φυλλικό οξύ αλλά και μέταλλα όπως ο ψευδάργυρος.

Για παράδειγμα, ένα γεύμα με βάση τα μανιτάρια μπορεί συνοδευτεί από μοσχάρι άπαχο αντί τυριού, ενώ στην περίπτωση νηστείας ή χορτοφαγίας από κάποιο θαλασσινό όπως γαρίδες, καλαμάρια ή σουπιές.

Τέλος, έρευνες έχουν δείξει πως τα αντιοξειδωτικά συστατικά όπως το λυκοπένιο – το οποίο συναντούμε στο χυμό ντομάτας και στην κέτσαπ, η λουτεΐνη που εντοπίζεται κυρίως σε σκουροπράσινα φυλλώδη λαχανικά και η ζεαξανθίνη που συναντάται σε κίτρινα και πορτοκαλί λαχανικά όπως το καλαμπόκι και η πορτοκαλί πιπεριά, μπορούν να βελτιώσουν την απορρόφηση του σιδήρου όταν συνυπάρχουν μαζί με το μέταλλο σε ένα γεύμα.

Όπως φαίνεται και από τα παραπάνω ο συνδυασμός των κατάλληλων συστατικών είναι απαραίτητος, ώστε να επιτευχθεί η μέγιστη απορρόφηση του σιδήρου ιδιαίτερα σε περιόδους όπου οι ανάγκες σε αυτόν είναι αυξημένες όπως κατά την έμμηνο ρύση, σε καταστάσεις έλλειψης σιδήρου και σε χορτοφαγικές δίαιτες.

Αντίστοιχα, σε περιόδους όπου οι ανάγκες είναι αυξημένες συμβουλευθείτε τον γιατρό/ διαιτολόγο σας για το ενδεχόμενο λήψης συμπληρώματος σιδήρου που περιλαμβάνει και συνδυάζει συστατικά που συμβάλλουν στην απορρόφησή του όπως η βιταμίνη C, οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β, το φυλλικό οξύ, μέταλλα όπως ψευδάργυρος αλλά και αντιοξειδωτικά.


Γράφει : Κοκκίνου Φωτεινή, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Πηγή : www.iatronet.gr