Φροντίδα Υγείας

Παρασκευή, 25 Απριλίου 2014

Ψυχολογία Τραύματος : Τι είναι το Ψυχολογικό Τραύμα και η Ψυχολογική ΚρίσηΗ λέξη «τραύμα» στις περισσότερες περιπτώσεις συνδέεται με σωματική πληγή/βλάβη δεδομένου ότι τα περισσότερα τραύματα προκαλούνται από εξωτερικά γεγονότα, ωστόσο, ο νους, μπορεί επίσης να τραυματιστεί από εξωτερικά γεγονότα (ασχέτως αν υπάρχει κάποιο σωματικό τραύμα).

Στον τομέα της ψυχικής υγείας αυτή είναι μια πιο πρόσφατη προσέγγιση όσον αφορά τις αιτίες των ψυχολογικών νόσων. Δηλαδή, σε αντίθεση με τα παραδοσιακά ψυχολογικά και ψυχιατρικά μοντέλα, όπου οι άνθρωποι θεωρούνται ψυχικά «άρρωστοι» ή «ως στερούμενοι του χαρακτήρα», στην ψυχολογική θεωρία του τραύματος οι περισσότερες ψυχικές διαταραχές και δυσκολίες προκαλούνται από κάποιου είδους «τραύμα» και απαιτείται ψυχολογική περίθαλψη και φροντίδα.

Τα ψυχολογικά συμπτώματα που παρατηρούνται είναι η φυσική εκδήλωση και ένδειξη ότι υπάρχει τραύμα.

Αυτό που είναι σημαντικό να θυμόμαστε είναι ότι τα εξωτερικά γεγονότα που προκαλούν τα ψυχικά τραύματα είναι τα εξαιρετικά γεγονότα: εμφανίζονται απρόοπτα και ο συνδυασμός της συχνότητας, διάρκειάς και έντασης, είναι, ή αντιλαμβάνονται ότι είναι, τόσο εξαιρετικά ισχυρά ώστε υπερβαίνουν τη συνήθη ικανότητα των ανθρώπων να προσαρμόζονται.

Ακριβώς σε αυτό το σημείο εισερχόμαστε σε ψυχολογική κρίση. Το τραύμα και η κρίση είναι φυσικά ομόλογά και εκδηλώνονται ως ψυχολογικά προβλήματα και ψυχικές διαταραχές, δηλαδή ανεπιθύμητες συμπεριφορές, συναισθήματα και σκέψεις.

Ψυχολογία Τραύματος : Μετατραυματική Αγχώδης Διαταραχή (Posttraumatic Stress Disorder - PTSD) 

Πέρα από τις διαταραχές που προκύπτουν από τα τραύματα και τις ψυχικές κρίσεις, μια κύρια μορφή ψυχικής διαταραχής είναι η Μετατραυματική Αγχώδης Διαταραχή (PTSD) με τις συνιστώσες της (ASD/ASR).

Μετατραυματική Αγχώδης Διαταραχή είναι η μοναδική διαταραχή όπου στον όρο της συμπεριλαμβάνεται και η αιτία. Δηλαδή, μαζί με τα συγκριμένα συμπτώματα που χαρακτηρίζεται η Μετατραυματική Αγχώδης Διαταραχή,  πρέπει να υπάρξει ξεκάθαρα κάποια πρόσφατη ακραία εμπειρία, γεγονός ή φαινόμενο όπου έχει βιώσει κάποιος και απείλησε τη ζωή τους, ή την ασφάλειά τους, ή απείλησε άλλα άτομα που ήταν κοντά τους προκαλώντας το συναίσθημα του φόβου η απόλυτου τρόμου ή ατονία και παράλυση.

Συνήθως μαζί με την μετατραυματική αγχώδη διαταραχή παρατηρούμε και άλλες διαταραχές που πιθανόν να προϋπήρχαν λόγω κάποιας κρίσης του παρελθόντος που δεν έχει επουλωθεί η να εμφανιστήκαν μετά τη πρόσφατη εμπειρία. Σε κάθε περίπτωση, οι ψυχικές διαταραχές που συνυπάρχουν αυξάνουν τη πιθανότητα να εμφανιστεί ή να επιδεινωθεί η Μετατραυματική Αγχώδης Διαταραχή.

Για να μάθετε εάν εσείς ή κάποιος άλλος που γνωρίζετε μπορεί να έχει κάποιο ψυχικό τραύμα ή βρίσκετε σε ψυχική κρίση μπορείτε να κάνετε τις παρακάτω εξετάσεις για Μετατραυματική Αγχώδης Διαταραχή (PTSD), Κατάθλιψη ή Άγχος.

Σύντομη Εξέταση Ψυχικών Κρίσεων


Γράφει : Ιωάννης N. Μανάφας  M.Sc., Ψυχολόγος / Ψυχοθεραπευτής. Διεθνής Ιατρική - Διαχείριση Κρίσεων Υγείας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου