Φροντίδα Υγείας

Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου 2014

Άλλαξε ο καιρός... Μάλλον για αυτό πονάω... Μύθος ή πραγματικότητα;



Όταν έρχεται ο  χειμώνας έρχεται μαζί μ´ αυτόν και ο πόνος για άτομα που υποφέρουν από αρθρίτιδα ή από κάποια άλλη νόσο του μυοσκελετικού. Μια πολύ κοινή κατάσταση  σ´ ενα φυσικοθεραπευτήριο είναι ασθενείς που παραπονιούνται  για αύξηση του πόνου κάθε φορά που βρέχει ή έχει υγρασία. Είναι απλά μια παλιά ιστορία των γιαγιάδων ή υπάρχει ιατρική εξήγηση;

Υπάρχουν κάποιοι λόγοι που σχετίζονται με την αύξηση του μυοσκελετικού πόνου με την κακοκαιρία. Ο ένας είναι η επίδραση της χαμηλής θερμοκρασίας στο αρθρικό υγρό των αρθρώσεων. Καθώς η θερμοκρασία πέφτει το ιξώδες του αρθρικού υγρού επίσης μειώνεται. Για παράδειγμα, σκεφτείτε πως το λάδι της μηχανής του αυτοκινήτου γίνεται παχύρευστο κατά τη διάρκεια του χειμώνα, επηρεάζοντας τη λίπανση του κινητήρα το ίδιο συμβαίνει και με τις αρθρώσεις. Όσο πέφτει η θερμοκρασία, τόσο μειώνεται η ροή του αρθρικού υγρού και έτσι οι ασθενείς βιώνουν το αίσθημα της δυσκαμψίας.

Ένας άλλος λόγος της αύξησης του πόνου είναι η βαρομετρική πίεση. Έρευνα στο πανεπιστήμιο του Tufts έδειξε ότι η χαμηλή ατμοσφαιρική πίεση προκαλεί διαστολή ή οίδημα στις αρθρώσεις ή στα μαλακά μόρια, προκαλώντας ερεθισμό των υποδοχέων του πόνου και αύξηση της έντασής του. Όπως εξηγεί η έρευνα, φανταστείτε ότι βάζετε ένα μπαλόνι σ´ ένα δωμάτιο ελεγχόμενης πίεσης και μειώνεται σταδιακά την πίεση. Η μείωση της πίεσης στο δωμάτιο προκαλεί διαστολή του μπαλονιού. Το ίδιο συμβαίνει και με τις αρθρώσεις και τα μαλακά μόρια όταν μειώνεται η ατμοσφαιρική πίεση. Οι αρθρώσεις και τα μαλακά μόρια διαστέλλονται και πιέζουν τους υποδοχείς του πόνου.


Επιμέλεια : Ευάγγελος Γεωργακόπουλος, Φυσιοθεραπευτής

Πηγή : www.vgeorgakopoulos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου