Φροντίδα Υγείας

Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2014

Απαντήσεις στις πιο συχνές απορίες για τον δερματολόγο



Απαντήσεις για όσα θα θέλαμε να μάθουμε από έναν δερματολόγο :

Πρέπει να φοράμε αντηλιακό και τον χειμώνα;

Ναι, πρέπει να φοράμε και τον χειμώνα αντηλιακή προστασία διότι βρισκόμαστε σε ηλιόλουστη χώρα. Άλλωστε, τόσο οι υπεριώδεις Α και Β όσο και το ορατό φως περνάνε μέσα από τα σύννεφα. Τον χειμώνα η ακτινοβολία είναι πιο ήπια, όμως μπορεί να συμβάλει στη φωτογήρανση του δέρματος. Τουλάχιστον λοιπόν στο πρόσωπο πρέπει να μπαίνει αντιηλιακή προστασία. Επίσης φωτογήρανση αλλά και καρκίνοι του δέρματος προκαλούνται όχι μόνο από την υπεριώδη ακτινοβολία αλλά και από το ορατό φώς. Συνιστώνται κρέμες με αντηλιακή προστασία spf30+.

Οι σοκολάτες, τα τηγανητά και γενικά το πρόχειρο φαγητό προκαλεί ακμή ή αν αυτή υπάρχει, την επιδεινώνει;

Δεν έχει αποδειχθεί με κάποια έρευνα ότι συγκεκριμένες τροφές ευθύνονται για την ακμή. Οι έρευνες μάλιστα έχουν δείξει ότι από την στιγμή που θα καταναλώσουμε κάτι λιπαρό μέχρι να αλλάξουν τα λιπαρά οξέα του δέρματος ο χρόνος που χρειάζεται είναι τόσος που δεν μπορούμε να αποδείξουμε ότι έφταιγε η συγκεκριμένη τροφή. Ορισμένα άτομα αναφέρουν ότι όταν καταναλώνουν πολλές σοκολάτες τότε εμφανίζουν σπυράκια . Αυτό μπορούμε να πούμε ότι αυτό πιθανόν συμβαίνει στο πλαίσιο δυσανεξίας στην συγκεκριμένη τροφή.

Το συχνό λούσιμο επιδεινώνει την τριχόπτωση;

Όχι, εκτός αν λόγω του μηχανικού τραυματισμού των ριζών των τριχών από την διαδικασία του λουσίματος και έπειτα του χτενίσματος (ειδικά αν αυτό περιλαμβάνει και ίσιωμα με σεσουάρ). Αν γίνεται προσεκτικά, με ήπιο τόνο στο χτένισμα και ειδικά προϊόντα στο λούσιμο, δεν υπάρχει πρόβλημα.

Αν κάνω botox ή υαλουρονικό οξύ και έπειτα το αφήσω, το δέρμα γίνεται χειρότερο από πριν;

Όχι, στο botox το δέρμα επανέρχεται μετά το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα που διαρκεί το αποτέλεσμα στην αρχική του μορφή. Μετά από κάποιες φορές θεραπείας μάλιστα το αποτέλεσμα είναι πιο βελτιωμένο. Στο υαλουρονικό οξύ το δέρμα είναι βελτιωμένο σε σχέση με την αρχική του κατάσταση, αν η θεραπεία έχει επαναληφθεί κάποιες φορές, διότι το σκεύασμα αυτό τρέφει τους ινοβλάστες και παράγουν κολλαγόνο και ενυδατώνει την περιοχή.

Η ψωρίαση κολλάει;

Η ψωρίαση είναι ένα αυτοάνοσο νόσημα με συχνότητα 2-3% στις ευρωπαϊκές χώρες που εκδηλώνεται στην επιδερμίδα και στο θηλώδες χόριο του δέρματος. Τα αυτοάνοσα νοσήματα οφείλονται στην υπεραντιδραστικότητα του ανοσοποιητικού μας συστήματος ενάντια σε δικά μας κύτταρα. Συνεπώς δεν μεταδίδεται. Σε ποσοστό 40% κληρονομείται και ίσως αυτό προκαλεί την σύγχυση. Συνήθως μπερδεύουμε την ψωρίαση με την ψώρα, που οφείλεται στο άκαρι Sarcoptes scabiei var Hominis και είναι μια παρασιτική λοίμωξη του δέρματος. Μεταδίδεται με δερματική επαφή ή μέσω μολυσμένου περιβάλλοντος.

Τελικά τους σπίλους πρέπει να τους αφαιρούμε ή όχι;

Τους σπίλους (ελιές) πρέπει να τους ελέγχουμε στον δερματολόγο μας, ειδικά όταν αλλάζουν σχήμα ή χρώμα και εκείνος με την σειρά του μας ορίζει ποιος σπίλος χρειάζεται παρακολούθηση, ποιος αφαίρεση με ιστολογική εκτίμηση και ποιος είναι ακίνδυνος. Βέβαια κάποιους σπίλους που μας ενοχλούν εμφανισιακά ή βρίσκονται σε θέση που τραυματίζονται συχνά, μπορούμε να τους αφαιρέσουμε- πάντα όμως από εξειδικευμένο ιατρό σε υγιή όρια. Πολλές φορές νομίζουν ασθενείς ότι αν πειράξουν μια ελιά αυτή θα γίνει κακοήθες μελάνωμα. Εδώ παίζει ρόλο η παραπληροφόρηση που υπάρχει στη χώρα μας σχετικά με την επικινδυνότητα και την συχνότητα εμφάνισης της νόσου.

Τα λιπαρά δέρματα χρειάζονται κρέμες ενυδάτωσης;

Βέβαια. Με ειδικά προϊόντα κατασκευασμένα για λιπαρές επιδερμίδες, γιατί με άλλες ουσίες κάνουμε ενυδάτωση και με άλλες αντιμετωπίζουμε τα ξηρά δέρματα.

Η αποτρίχωση με Laser μπορεί να αυξήσει την τριχοφυΐα;

Ναι αν δεν γίνεται από ειδικά εκπαιδευμένο προσωπικό και αποτριχώνονται περιοχές που υπάρχει ήπιο χνούδι, αυτό μετατρέπεται σε τρίχα αρχικά αλλά στην πορεία με αγωγή με laser υποχωρεί μόνιμα. Το ίδιο βέβαια συμβαίνει αν οι εντάσεις που χρησιμοποιούνται στο πρόσωπο είναι πολύ ήπιες. Τότε έχει παρατηρηθεί διπλανές περιοχές να εμφανίζουν τριχοφυΐα.

Το υαλουρονικό οξύ στα χείλη προκαλεί παραμόρφωση και αλλοίωση;

Παραμόρφωση στα χείλη προκαλούν τα μόνιμα υλικά όπως η σιλικόνη ή το μόνιμο κολλαγόνο. Οι περισσότερες γυναίκες φοβούνται αυτή την παραμόρφωση και διστάζουν ακόμη και να ρωτήσουν κάποιον ειδικό. Το υαλουρονικό οξύ προσφέρει ένα ομοιόμορφο και φυσικό αποτέλεσμα, ενυδατώνοντας και τονίζοντας τα χείλη, που είτε με την πάροδο του χρόνου ή λόγω σχήματος δεν είναι πλούσια. Παραμόρφωση των χειλέων με υαλουρονικό οξύ μπορεί μόνο να συμβεί αν τοποθετηθεί υπερβολικά πολύ υλικό.


Γράφει : Λαμπρινοπούλου Κατερίνα, Δερματολόγος - Αφροδισιολόγος

Πηγή : www.iatronet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου