Φροντίδα Υγείας

Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2013

Οκτώ διατροφικές αλήθειες που δεν γνωρίζατε!

Νομίζετε ότι γνωρίζετε τα πάντα σχετικά με την υγιεινή διατροφή και μπορείτε να διαλέξετε τις καλύτερες τροφές. Μάλλον κάνετε λάθος! Διαβάστε 8 διατροφικές αλήθειες, που θα σας εκπλήξουν και θα σας κάνουν να αναθεωρήσετε!



Τα εισαγόμενα τρόφιμα, που βρίσκουμε στα σούπερ μάρκετ μπορεί να έχουν περισσότερα θρεπτικά συστατικά σε σχέση με τα εγχώρια προϊόντα.

Τα θρεπτικά συστατικά στα τρόφιμα καθορίζονται από πολλούς παράγοντες, όπως η θερμοκρασία, το φως και το έδαφος. Μπορεί η μεταφορά να προκαλεί την καταστροφή πολλών θρεπτικών ουσιών, ωστόσο αυτό δεν συμβαίνει πάντα.

Τα φαγητά με την ένδειξη «χωρίς λιπαρά τρανς» μπορούν νόμιμα να περιέχουν μικρές ποσότητες
Αυτό σημαίνει ότι, αν τρώτε πολλά φαγητά χωρίς λιπαρά τρανς, μπορεί τελικά να προσλαμβάνετε μεγάλες ποσότητες λιπαρών.

Ο ντεκαφεϊνέ καφές δε σημαίνει ότι δεν έχει καφεΐνη
Οι περισσότεροι ντεκαφεϊνέ καφέδες στην πραγματικότητα έχουν καφεΐνη.

Ο τόνος σε κονσέρβα περιέχει 3 μεγάλες ποσότητες υδραργύρου
Καλύτερα να προτιμάστε σολομό σε κονσέρβα, που έχει σημαντικά μικρότερη ποσότητα υδραργύρου.

Οι χυμοί φρούτων μπορεί να έχουν περισσότερες θερμίδες και ζάχαρη συγκριτικά με τα αναψυκτικά
Για παράδειγμα ένα ποτήρι με χυμό μήλου, μπορεί να έχει 115 θερμίδες, ενώ ένα ποστήρι Coca Cola 95 θερμίδες.

Δεν είναι ίδιες όλες οι φυτικές ίνες
Προκειμένου να ενισχυθεί η περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, πολλά προϊόντα περιέχουν πρόσθετες ίνες όπως η ινουλίνη, η μαλτοδεξτρίνη και η πολυδεξτρόζη. Ωστόσο, δεν έχει αποδειχθεί ότι έχουν τα ίδια οφέλη για την υγεία.

Τα μαγειρεμένα λαχανικά μπορεί να είναι πιο θρεπτικά από τα ωμά
Οι ειδικοί διευκρινίζουν ωστόσο ότι αυτό δεν ισχύει για όλα ανεξαιρέτως.

Προσθέτοντας λιπαρά στις σαλάτες βοηθάμε τον οργανισμό μας
Τρώγοντας λαχανικά μαζί με λιπαρά, βοηθάμε το σώμα μας να απορροφήσει καλύτερα τα θρεπτικά συστατικά.


Πηγή : www.onmed.gr

Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2013

Κόπωση και πώς να τονώσετε την ενέργειά σας



Όλοι έχουν ή αντιμετωπίζουν κατά περιόδους κάποιας μορφής καταπόνηση του οργανισμού τους και απώλεια της ενεργητικότητάς τους. Τι είναι όμως αυτό που νιώθουν; Κούραση, κόπωση ή εξάντληση; Στην πρώτη περίπτωση η ξεκούραση βοηθάει στο να αισθανθεί το άτομο καλύτερα. Στις δύο άλλες περιπτώσεις όμως, που είναι βαθύτερα και μακροχρόνια τα αίτια, χρειάζεται προσεκτικότερη διερεύνηση και μεγαλύτερης διάρκειας αντιμετώπιση.

Η απώλεια της ενέργειας και της ζωντάνιας ενός ατόμου είναι συνήθως πολυπαραγοντική και αποδίδεται τόσο στον τρόπο ζωής του, όσο και σε προβλήματα υγείας και ψυχολογίας. Από τις πιο σημαντικές αιτίες είναι :

  • Χρήση ή κατάχρηση αλκοόλ, καφεΐνης και ζάχαρης
  • Υπερβολική φυσική δραστηριότητα ή και το αντίθετο, δηλαδή καθιστική ζωή
  • Έλλειψη ύπνου
  • Κακές διατροφικές συνήθειες
  • Παχυσαρκία
  • Αφυδάτωση
  • Ορισμένα φάρμακα, όπως τα αντισταμινικά
  • Κατάθλιψη, άγχος – στρες, κοινωνικό «jet lag»
  • Προβλήματα υγείας όπως αναιμία, θυρεοειδής, σακχαρώδης διαβήτης, υπνική άπνοια, σύνδρομο χρόνιας κόπωσης.

Με ποιον τρόπο όμως μπορεί να τονωθεί κάποιος άμεσα; Μπορεί να γίνει με τον καφέ, μια καραμέλα ή ένα ενεργειακό ποτό, αλλά μόλις περάσει η δράση τους, θα αισθανθείτε πιο εξαντλημένοι. Γι΄αυτό και στη συνέχεια θα παρουσιάσουμε κάποιες από τις πιο γρήγορες συμβουλές για να τονώσει κάποιος την ενέργειά του.


Ξεκινάτε πάντα την ημέρα σας μ’ ένα καλό πρωινό. Είναι το σημαντικότερο γεύμα της ημέρας, γιατί καλύπτει όλες τις ενεργειακές ανάγκες του οργανισμού, μετά τη βραδινή «νηστεία». Όσοι λαμβάνουν πρωινό έχουν καλύτερα επίπεδα ενέργειας κατά τη διάρκεια της ημέρας, δεν καταφεύγουν σε μεγάλα γεύματα το απόγευμα ή το βράδυ και ελέγχουν καλύτερα τη διάθεσή τους.

  • Επιλέξτε στα γεύματά σας, κύρια ή ενδιάμεσα, σύνθετους υδατάνθρακες, από δημητριακά ολικής αλέσεως, με φυτικές ίνες, που θα διατηρήσουν για πολύ περισσότερη ώρα σε καλά επίπεδα τη γλυκόζη στον οργανισμό σας και θα αργήστε να πεινάστε.
  • Κάντε συχνά και μικρά ενδιάμεσα γεύματα, κάθε 3 ώρες περίπου, έτσι ώστε να προλαβαίνετε την «πτώση ενέργειας» από απουσία γλυκόζης στον οργανισμό.
  • Απολαύστε με διάφορους τρόπους τα λαχανικά σας κατά τη διάρκεια της ημέρας. Είτε με τη μορφή μιας φρεσκοκομμένης σαλάτα είτε με τη μορφή ενός δροσερού smoothie λαχανικών – φρούτων. Είναι πολύ καλή επιλογή που δίνει ενέργεια στον οργανισμό, που ελευθερώνεται αργά και σταδιακά, λόγω της υψηλής περιεκτικότητας ινών που περιέχουν τα λαχανικά. Επιπλέον προσδίδουν άφθονο νερό, τόνωση λόγω της δροσιάς τους και πολλά αντιοξειδωτικά, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία.
  • Πιείτε νερό για να παραμείνετε ξεκούραστος. Υπάρχουν μελέτες που δείχνουν ότι ακόμα και η ήπια αφυδάτωση, μπορεί να επιβραδύνει το μεταβολισμό και να ρίξει την ενέργειά σας. Πίνετε άφθονα υγρά είτε με τη μορφή καθαρού νερού ή άλλων ροφημάτων που δεν περιέχουν ζάχαρη, καφεΐνη ή αλκοόλ, για να κρατάτε τον οργανισμό σας επαρκώς ενυδατωμένο.
  • Φάτε ανάλατους ξηρούς καρπούς, που εμπλέκονται στη ρύθμιση του μεταβολισμού της γλυκόζης και της ενέργειας στον οργανισμό, με αποτέλεσμα η συχνή τους κατανάλωση να δρα προληπτικά της κούρασης.
  • Μην αποφεύγετε το άπαχο κρέας. Η γαλοπούλα και το κοτόπουλο ή με τη μορφή αλλαντικού, το ψάρι και το άπαχο μοσχάρι είναι καλές πηγές πρωτεΐνης, μεταξύ των οποίων και της τυροσίνης. Η τυροσίνη αυξάνει τα επίπεδα της ντοπαμίνης και της νορεπινεφρίνης, που αποτελούν τους νευροδιαβιβαστές για την εγρήγορση, τη συγκέντρωση και άρα τη ζωντάνια του οργανισμού. Στην ίδια ομάδα μπορείτε να συμπεριλάβετε τα άπαχα γαλακτοκομικά και το αυγό.
  • Δοκιμάστε τονωτικά μπαχαρικά και αρτυμματικές ύλες, όπως η κανέλα, η μέντα, το τζίνσενγκ, το τζίνγκο μπιλόμπα, το λεμόνι! Έχει βρεθεί ότι αυξάνουν την εγρήγορση και τη μνήμη, διεγείροντας το κεντρικό νευρικό σύστημα και τονώντας τον οργανισμό. Πιείτε τα σε ρόφημα, είναι από τα καλύτερα τονωτικά.
  • Βάλτε τη δραστηριότητα στη ζωή σας. Βγείτε στη φύση και περπατήστε, γραφτείτε σε μία σχολή χορού, σ’ ένα γυμναστήριο, σ’ έναν περιπατητικό σύλλογο ή βγάλτε τα παιδιά σας για παιχνίδι. Η καλύτερη οξυγόνωση και αιμάτωση του εγκεφάλου ξεκουράζει τον οργανισμό και η άσκηση με την έκκριση των ενδορφινών και τη μείωση της κορτιζόλης, βελτιώνει τη διάθεση και την ενέργεια. Σε περίπτωση που είστε στη δουλειά κάντε ένα διάλειμμα 10 λεπτών για να αλλάξτε εικόνες και αν μπορείτε να βγείτε στον καθαρό αέρα.
  • Πάρτε την απόφαση να βελτιώστε την υγεία σας. Αυτό μπορεί να σημαίνει να κάνετε μία σειρά από διαγνωστικές εξετάσεις, προκειμένου να εξακριβωθούν τα βαθύτερα αίτια της καταπόνησης του οργανισμού σας, για να μπορέσετε να τα αντιμετωπίστε. Χάστε τα παραπανίσια κιλά που σας ταλαιπωρούν εδώ και χρόνια. Το αυξημένο σωματικό βάρος μεταξύ άλλων προβλημάτων υγείας και ψυχολογίας που μπορεί να δημιουργήσει, ρίχνει τη διάθεση και την ενέργεια και σας δημιουργεί μεγαλύτερο αίσθημα κόπωσης.

Γράφει : Τσατραφίλη Σταυρούλα, Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

Πηγή : www.iatronet.gr

7 τρόφιμα που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα



Mαζί με τα πρώτα κρύα εκδηλώνεται και η αγωνία μας για τις ασθένειες που κάνουν την εμφάνισή τους αυτή την εποχή, όπως είναι η γρίπη και διάφορες ιώσεις. Επειδή όμως, ως γνωστόν, η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία, ενισχύοντας τη φυσική άμυνα του οργανισμού μας μέσω σωστών διατροφικών επιλογών μπορούμε να αντεπεξέλθουμε καλύτερα στις ‘απειλές’ του χειμώνα.

Ακολουθούν 7 τρόφιμα που μπορούν να μας βοηθήσουν αποτελεσματικά σε αυτή μας την προσπάθεια :

Λάχανο : Ένα από τα αγαπημένα λαχανικά του χειμώνα, περιέχει γλουταθειόνη, μια ένωση που παίζει σημαντικό ρόλο στην ακεραιότητα του ανοσοποιητικού μας συστήματος, καθώς έχει συνδεθεί με τη σωστή λειτουργία των λεμφοκυττάρων.

TIP : Δοκιμάστε λάχανα διαφόρων ποικιλιών (λευκό, κόκκινο, κινέζικο) στις σαλάτες σας αλλά και για να φτιάξετε ζεστές, θρεπτικές σούπες.


Αμύγδαλα : Μόλις μια χούφτα αμύγδαλα την ημέρα μπορεί να σας προσφέρει βασικά εφόδια για την προστασία του οργανισμού σας.Αποτελούν εξαιρετική πηγή βιταμίνης Ε, που έχει αντιοξειδωτική δράση και είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της φυσικής μας άμυνας, ενώ παράλληλα το μαγνήσιο που περιέχουν μας προστατεύει κι αυτό από ανεπιθύμητους εισβολείς.

TIP : Φάτε μια χούφτα ανάλατα αμύγδαλα σαν σνακ ή προσθέστε τα στα δημητριακά του πρωινού σας.


Γκρέιπφρουτ : Ως ‘επίτιμο’ μέλος της ομάδας των εσπεριδοειδών είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε βιταμίνη C η οποία, σε υψηλή πρόσληψη, φαίνεται πως μπορεί να μας βοηθήσει να ανακάμψουμε γρηγορότερα από τα συμπτώματα του κοινού κρυολογήματος. Επιπλέον, το γκρέιπφρουτ περιέχει πολλά αντιοξειδωτικά συστατικά που ενισχύουν την αντιοξειδωτική άμυνα του σώματός μας.

TIP : Εάν η γεύση του σας φαίνεται πικρή, αναμείξτε το χυμό του με χυμό πορτοκάλι και εάν θέλετε έξτρα προστασία, επιλέξτε χυμό πορτοκάλι με έξτρα βιταμίνη C.


Γιαούρτι : Τα προβιοτικά που περιέχει συνεισφέρουν στην καλή υγεία και στη διατήρηση της φυσικής άμυνας του εντέρου. Επιπλέον, μας εφοδιάζει με βιταμίνες του συμπλέγματος Β, όπως είναι η ριβοφλαβίνη και η βιταμίνη Β12, που είναι καίριας σημασίας για την εύρυθμη λειτουργία του νευρικού και του ανοσοποιητικού συστήματος.

TIP : Προτιμήστε γιαούρτι μειωμένων λιπαρών για να περιορίσετε την πρόσληψη κορεσμένου λίπους και προσθέστε σε αυτό φρούτα, δημητριακά ή ξηρούς καρπούς για να δημιουργήσετε ένα ολοκληρωμένο σνακ.


Σκόρδο : Κλείνει στη σύνθεσή του πολύτιμα συστατικά με αντιμικροβιακή και αντιβακτηριδιακή δράση, όπως είναι η αλλισίνη. Μεταξύ των ‘εχθρών’ που μπορεί να καταπολεμήσει το σκόρδο είναι και το H.pylori, ένα βακτηρίδιο που σχετίζεται με την εμφάνιση έλκους στο στομάχι.

TIP : Η αλλισίνη δημιουργείται από δύο ενώσεις που βρίσκονται στο σκόρδο οι οποίες ενώνονται όταν ‘σπάσει’ η σκελίδα. Για τον λόγο αυτό θα πρέπει το σκόρδο να κόβεται η να συνθλίβεται πριν το προσθέσουμε στο φαγητό.


Σπανάκι : Το διατροφικό όπλο του Ποπάι είναι πλούσιο σε πληθώρα θρεπτικών συστατικών, με κυριότερο το φυλλικό οξύ, το οποίο εμπλέκεται στην επιδιόρθωση του DNA και, όπως κι οι υπόλοιπες βιταμίνες του συμπλέγματος Β, είναι απαραίτητο για ένα υγιές ανοσοποιητικό.

TIP : Καταναλώστε το ωμό σε πράσινες σαλάτες ή χρησιμοποιήστε το ως βασικό συστατικό στις συνταγές σας, μαγειρεύοντας για παράδειγμα το παραδοσιακό σπανακόρυζο.


Μπρόκολο : Μελέτες έχουν δείξει πως ένα συγκεκριμένο φυτοχημικό που βρίσκουμε στο μπρόκολο μπορεί να ενισχύσει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Επιπλέον, είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ενώσεις, καθώς και σε βιταμίνες του συμπλέγματος B.

TIP : Ο πιο υγιεινός τρόπος να απολαύσετε το μπρόκολο είναι είτε ωμό είτε στον ατμό, καθώς με το βράσιμο μπορεί να ‘χαθούν’ ορισμένα από τα υδατοδιαλυτά συστατικά του.


Γράφει : Καλλιανιώτη Κωσταλένια, Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Πηγή : www.iatronet.gr

Όταν ο πόνος στο στόμα δεν οφείλεται σε δόντι!



Είναι αυτονόητο ότι όταν κάποιος έχει πόνο στο στόμα, θα κάνει μια επίσκεψη στον καλό του φίλο, τον οδοντίατρο. Ο πόνος στο στόμα τις περισσότερες φορές προέρχεται από κάποιο χαλασμένο δόντι με τερηδόνα που χρειάζεται σφράγισμα ή απονεύρωση, από κάποιον φρονιμίτη που δεν έχει πλήρως κάνει την εμφάνισή του ή από τα ούλα όταν είναι ερεθισμένα και χρειάζεται να γίνει απλά ένας καθαρισμός για να ηρεμήσουν. Ο οδοντίατρος θα βρεί εύκολα και γρήγορα τις περισσότερες φορές την αιτία του πόνου.

Υπάρχουν όμως και κάποιες ασθένειες και καταστάσεις που μπορούν να προκαλέσουν πόνο στις γνάθους και στα δόντια, τις οποίες ο οδοντίατρος θα πρέπει να γνωρίζει προκειμένου να είναι σε θέση να κάνει τη σωστή διάγνωση. Μπορούν να μιμηθούν πονόδοντο, αλλά με την εξέταση ο οδοντίατρος, πολύ χαρακτηριστικά, δεν βρίσκει εμφανή αιτία στα δόντια. Κάποιες από τις ασθένειες αυτές είναι πιο συνηθισμένες. Άλλες πάλι αρκετά σπάνιες.

Οξεία ιγμορίτιδα

Μπορεί να εκδηλωθεί με δυνατό πόνο στα δόντια της πάνω γνάθου της ίδιας πλευράς. Οι ασθενείς δεν είναι σίγουροι πιο δόντι πονάει. Το χαρακτηριστικό είναι ότι πονάνε περισσότερα από ένα δόντι στην ίδια πλευρά που υπάρχει η ιγμορίτιδα, όταν ο οδοντίατρος τα χτυπήσει ελαφρά με ένα εργαλείο. Ο πόνος δυναμώνει όταν ο ασθενής σκύψει απότομα προς τα κάτω, ενώ συνήθως υπάρχει καταρροή και βουλωμένη μύτη.

Νευραλγία του τριδύμου νεύρου

Το τρίδυμο νεύρο είναι το κύριο αισθητικό νεύρο που νευρώνει το πρόσωπο. Ο πόνος στη νευραλγία του τριδύμου έχει πολύ ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Είναι πολύ δυνατός, εμφανίζεται ξαφνικά και σταματά το ίδιο ξαφνικά, διαρκεί από 2 δευτερόλεπτα ως 2 λεπτά στην αρχή, αλλά με την εξέλιξη της νόσου μπορεί να διαρκέσει και 2 ώρες. Προκαλείται με ένα απλό άγγιγμα του προσώπου, στο ξύρισμα, στο βούρτσισμα των δοντιών, στο πλύσιμο του προσώπου, στο φαγητό ή ακόμη και απλά από την ομιλία. Οι ασθενείς αποφεύγουν όλες τις απλές καθημερινες δραστηριότητες από φόβο μην εμφανιστεί ο πόνος.

Η νευραλγία του τριδύμου μπορεί οφείλεται σε πίεση του νεύρου σε διάφορα σημεία κατά τη διαδρομή του από τον εγκέφαλο ως την περιφέρεια και είναι χαρακτηριστική σε μεγαλύτερες ηλικίες. Μπορεί όμως να είναι το πρώτο σύμπτωμα άλλων ασθενειών ειδικά αν εμφανιστεί σε νεαρή ηλικία, κατά την οποία δεν είναι χαρακτηριστική η νόσος. Όταν εμφανιστεί σε μικρή ηλικία, τότε ο οδοντίατρος θα πρέπει να υποπτεύεται αιτίες όπως σκλήρυνση κατά πλάκας και εγκεφαλικό όγκο ο οποίος πιέζει το νεύρο.

Σύνδρομο Sjogren

Το σύνδρομο Sjogren είναι αυτοάνοσο και χαρακτηρίζεται από ξηρότητα του στόματος, ξηρότητα των ματιών και στις περισσότερες περιπτώσεις ρευματοειδή αρθρίτιδα ή αλλό αυτοάνοσο νόσημα όπως ο λύκος. Μερικές φορές μπορεί να συνυπάρχει πόνος παρόμοιος με την νευραλγία του τριδύμου.

Κροταφική αρτηρίτιδα

Η κροταφική αρτηρίτιδα είναι η φλεγμονή μιας ή περισσότερων από τις κύριες αρτηρίες του προσώπου και του κρανίου. Μπορεί να πρωτοεμφανιστεί ως πόνος στο στόμα, πόνος στον κρόταφο, όπως και με διαταραχές της όρασης όταν έχει προσβληθεί ο κλάδος που αιματώνει το μάτι. Είναι χαρακτηριστική για ανθρώπους άνω των 50 ετών.

Έμφραγμα του μυοκαρδίου

Οι οδοντίατροι γνωρίζουν ότι ένας δυνατός, βαρύς πόνος, ιδιαίτερα όταν εντοπίζεται στην κάτω αριστερή περιοχή του στόματος και στην κάτω γνάθο, συχνά με αντανάκλαση στον λαιμό, μπορεί να προέρχεται από πόνο στην καρδιά ή ακόμη και από οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου. Σε αυτήν την περίπτωση ο ασθενής, δεν θα πρέπει να φύγει από το οδοντιατρείο προς κάποιο νοσοκομείο, αλλά να περιμένει ασθενοφόρο.

Στοματοδυνία

Η στοματοδυνία είναι μια κατάσταση στην οποία ο ασθενής αισθάνεται τσούξιμο, κάψιμο, παραισθησία σαν μυρμήγκιασμα, ή πόνο σε διάφορες περιοχές ή σε όλο το στόμα. Αυτή η κατάσταση μπορεί να προκληθεί από ορμονικές διαταραχές, έλλειψη βιταμινών, λήψη κάποιων φαρμάκων, όπως και από τοπικές αιτίες όπως μυκητίαση του στόματος.

Αντανακλαστικός μυικός πόνος

Ο μυικός πόνος από την περιοχή των μυών του προσώπου, του κροτάφου ή και του λαιμού μπορεί να αντανακλά πολύ συχνά στα δόντια. Σε αυτές τις περιπτώσεις ο οδοντίατρος δεν βλέπει εμφανή αιτία στο στόμα ή στα δόντια.

Αυτές και πολλές άλλες ακόμα καταστάσεις, όπως ο καρκίνος του στόματος, μπορούν να διαγνωστούν έγκαιρα από τον οδοντίατρο, στην επίσκεψη για καθαρισμό και προληπτικό επανέλεγχο 1 ή 2 φορές το χρόνο.

Οι οδοντιατρικοί ασθενείς με πόνο συνήθως ανακουφίζονται άμεσα μεάα από μια επίσκεψη στον οδοντίατρο. Υπάρχουν παρόλα αυτά και ασθένειες που είναι δύσκολες στην διάγνωσή τους και στην θεραπεία τους. Αν έχετε πόνο στο στόμα ή στο πρόσωπο καλό είναι να πάρετε μια γνώμη από τον οδοντίατρό σας. Μπορεί να μην πρόκειται για έναν απλό πονόδοντο.

Γράφει : Κιμιωνής Γεώργιος Αλέξανδρος, Οδοντίατρος, Ειδικός Χειρουργός Στόματος

Πηγή : www.iatronet.gr

Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2013

10 πράγματα που κάνουν κακό στην υγεία σου και δεν το ξέρεις!!!

Υπάρχουν πολλά πράγματα που γνωρίζουμε ότι δεν μας κάνουν καλό και επίσης κάποια που πιστεύαμε ότι μας βλάπτουν, αλλά στην πραγματικότητα μας ωφελούν. Την ίδια στιγμή, υπάρχουν και αρκετά που μας φαίνονται απολύτως φυσιολογικά, όμως μας κάνουν κακό. Όχι αυτά καθ' αυτά. Όταν, όμως, γίνονται με λάθος τρόπο. Παρακάτω ακολουθεί μια λίστα με 10 παραδείγματα.

1. Το να τρώμε πάγο ή ποπκόρν

Το να αγοράζουμε ποπκόρν σε τεράστιες ποσότητες και να τα τρώμε βλέποντας κάποια ταινία στην τηλεόραση, στην πραγματικότητα κάνει πολύ κακό στην υγεία μας. Εύκολα κολλάνε στα δόντια μας, πράγμα που μπορεί να οδηγήσει σε κάποια μόλυνση ή και σε σοβαρότερα προβλήματα, όπως ο καρκίνος. Ωστόσο, οι οδοντίατροι δεν φαίνεται να “αγαπούν” περισσότερο το μάσημα του πάγου. Σύμφωνα με αυτούς, το να τρώει κανείς ποπκόρν είναι σαν να τρώει πέτρα, ενώ ο πάγος σημαίνει “εύθραυστο”, γιατί μουδιάζει το στόμα και μειώνει την αίσθηση του πόνου. Οι οδοντίατροι δηλώνουν ότι εάν τα δόντια σας δεν είναι πολύ γερά, τότε παίρνετε μεγάλο ρίσκο αν τρώτε πάγο ή ποπκόρν, ειδικά σε περίπτωση που δαγκώσετε ένα πολύ σκληρό σημείο.

2. Το να πίνουμε πολύ νερό

Το πόσιμο νερό αποτελεί ένα από τα πράγματα που σίγουρα δεν θεωρείτε βλαβερό για σας. Η αλήθεια είναι, όμως, ότι το να πίνετε πολύ νερό, μπορεί και να σας σκοτώσει. Πρόκειται για την ασθένεια που αναφέρεται ως “δηλητηρίαση του νερού” και μπορεί να γίνει πολύ επικίνδυνη. Είναι σχεδόν απίθανο να το πάθετε αν κάθεστε χαλαρά σπίτι σας, αλλά αν κάνετε κάποια άσκηση, ειδικά μέσα στη ζέστη, και μετά πιείτε μεγάλη ποσότητα νερού, τότε βάζετε τον εαυτό σας σε κίνδυνο. Το πρόβλημα παρουσιάζεται, επειδή αντικαθιστάτε το νερό που έχετε χάσει, όχι όμως και άλλους σημαντικούς ηλεκτρολύτες, όπως το νάτριο, γεγονός που οδηγεί το σώμα σας σε ανισορροπία. Ένας εύκολος τρόπος να αποφύγετε κάτι τέτοιο είναι τα αθλητικά ποτά, που και σας ενυδατώνουν και αναπληρώνουν τους ηλεκτρολύτες που έχουν χαθεί. Εάν είστε σπίτι σας, μπορείτε απλά μαζί με το νερό να φάτε μία μπανάνα ή κάτι αλμυρό, για να αντικατασταθούν τα επίπεδα καλίου.

3. Τα αντικολλητικά σκεύη (τεφλόν)

Το τεφλόν είναι ιδιαίτερα γνωστό για την αντικολλητική του επιφάνεια, όμως δεν είναι ιδιαίτερα ασφαλές. Παρόλο που οι επιστήμονες δεν πιστεύουν ότι προκαλεί καρκίνο, παραμένει επικίνδυνο. Στην πραγματικότητα, στοιχεία τεφλόν έχουν βρεθεί μέσα στο αίμα ανθρώπων, στη σκόνη, σε τροφές, ακόμα και στο νερό των σπιτιών μας. Όταν το τεφλόν βρεθεί σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες, η επίστρωσή του απελευθερώνει τοξικές χημικές ουσίες, που μπορούν να προκαλέσουν αρκετά προβλήματα. Επιστήμονες έχουν παρατηρήσει ότι μπορεί να βλάψει το ανοσοποιητικό σύστημα των ζώων, ακόμα και να προκαλέσει καρκίνο, αλλά δεν είναι σίγουροι πόσο μεγάλη ζημιά μπορεί να κάνει στον άνθρωπο. Μέχρι στιγμής, τα δείγματα δεν είναι πολλά, όμως στους περισσότερους Αμερικάνους έχει βρεθεί κάποια ποσότητα της τοξικής αυτής χημικής ουσίας στο σώμα τους.

4. Τα αντηλιακά

Ενώ τα αντηλιακά υποτίθεται ότι μας προστατεύουν από τους κινδύνους της ηλιακής ακτινοβολίας, έλεγχοι που έχουν πραγματοποιηθεί δείχνουν ότι τα περισσότερα περιέχουν επικίνδυνα συστατικά, γεγονός που δεν τα καθιστά καλύτερη λύση από το κάψιμο …Πολλές έρευνες έχουν δείξει, ότι οι ουσίες αυτές μπορούν στην πραγματικότητα να αυξήσουν τις πιθανότητες εμφάνισης όγκων στο δέρμα και ορμονικής ανισορροπίας στο σώμα. Επίσης, είναι γνωστό, ότι το σώμα χρειάζεται μια ορισμένη ποσότητα ηλιακού φωτός, ώστε να παίρνει τα θρεπτικά συστατικά που έχει ανάγκη. Δεν χρειάζεται, όμως, μεγάλη ποσότητα και εδώ είναι το δύσκολο. Να βρεθεί η ισορροπία. Μερικοί ιατροί προτείνουν να αφήνεται το σώμα σας να πάρει το φως του ήλιου για περίπου 10 λεπτά και ύστερα να βάζετε αντηλιακό. Και φυσικά να προσέχετε το προϊόν που θα επιλέξετε να μην περιέχει τοξικά.

5. Το κιτρικό οξύ

Ενώ ορισμένα τρόφιμα που περιέχουν φυσικό κιτρικό οξύ είναι ευεργετικά για την υγεία μας, το κιτρικό οξύ αυτό καθ” αυτό είναι εξαιρετικά κακό για τα δόντια μας. Σύμφωνα με τους οδοντιάτρους, κολλά πάνω στο σμάλτο των δοντιών και το βοηθά να εξαπλωθεί, πράγμα ιδιαίτερα κακό για την στοματική μας υγεία. Κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει, όμως, μόνο με τις τροφές, αλλά και με τα ποτά. Ακόμα και σε υγρή μορφή, το κιτρικό οξύ μπορεί να κολλήσει στο σμάλτο και να διασπάσει τη φυσική προστασία των δοντιών σας.

6. Το πεπιεσμένο ξύλο

Η φορμαλδεΰδη είναι ένα φυσικό χημικό, άχρωμο και χρησιμοποιείται σε διάφορα είδη, από κραγιόν μέχρι οδοντόκρεμες και πολλά άλλα προϊόντα. Εκεί, όμως, που εμφανίζεται περισσότερο είναι τα πεπιεσμένα προϊόντα ξυλείας, από ένα γραφείο μέχρι ένα τροχόσπιτο και σχεδόν όλα τα είδη επίπλων. Αποτελεί ένα ιδιαίτερα δημοφιλή τρόπο για να συνδεθούν μεταξύ τους τα διάφορα υλικά, πράγμα που τη καθιστά απαραίτητο στοιχείο μιας κόλλας. Παρόλο που οι επιστήμονες δεν έχουν ερευνήσει πολύ το θέμα, τουλάχιστον όχι όσο θα ήθελαν, μετά από μερικές μελέτες έβγαλαν το συμπέρασμα ότι το χημικό αυτό είναι καρκινογόνο για τον άνθρωπο. Ειδικά σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να προκαλέσει σοβαρά βραχυπρόθεσμα προβλήματα υγείας.

7. Η ναφθαλίνη

Σε όλο τον κόσμο η ναφθαλίνη χρησιμοποιείται για την προστασία των ρούχων και άλλων αντικειμένων από τα παράσιτα, ιδιαίτερα τους σκώρους. Γι” αυτό και περιέχει φυτοφάρμακα. Παρ” όλα αυτά έχει ανακαλυφθεί ότι μερικά από τα συστατικά είναι αρκετά επικίνδυνα για εμάς, ιδιαίτερα για τα βρέφη, και οι μπάλες που συχνά χρησιμοποιούνται έχουν απαγορευτεί σε αρκετές χώρες. Συγκεκριμένα, οι μπάλες περιέχουν και κάποια άλλα τοξικά συστατικά, όλα εντομοκτόνα, τα οποία δεν πρέπει να εισπνέει ή να καταπίνει ο άνθρωπος με οποιονδήποτε τρόπο. Όπως προαναφέρθηκε, τα παιδιά είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα και αν κατά λάθος καταπιούν μία τέτοια μπάλα, πρέπει άμεσα να μεταφερθούν σε νοσοκομείο.

8. Το αποβουτυρωμένο γάλα

Ενώ πολλοί πιστεύουν ότι το αποβουτυρωμένο γάλα αποτελεί τον καλύτερο τρόπο για να πάρει κανείς τις βιταμίνες, χωρίς τα λιπαρά, πολλοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι στην πραγματικότητα δεν είναι τόσο καλό, όσο το πλήρες. Και ο λόγος είναι απλός. Για να αφαιρεθεί το λίπος που περιέχει το γάλα, αναγκαστικά έχουν αφαιρεθεί και πολλές σημαντικές βιταμίνες. Για να μην λείπουν οι βιταμίνες, σχεδόν πάντα αντικαθίστανται με συνθετικά. Επίσης, πολλοί κατασκευαστές, για να ενισχύσουν το αποβουτυρωμένο, χρησιμοποιούν μια κονιοποιημένη μορφή γάλακτος, που χρησιμεύει για την οξείδωση της χοληστερόλης που περιέχει το γάλα. Παρόλο που δεν έχει δοκιμαστεί ακόμα σε ανθρώπους, ζώα που ήπιαν οξειδωμένη χοληστερόλη είχαν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν κάποια καρδιακή νόσο. Τα κορεσμένα λίπη μειώνουν την κακή χοληστερόλη και κατά συνέπεια τον κίνδυνο για καρδιακή προσβολή. Γι” αυτό πλέον προτιμούμε το πλήρες γάλα.

9. Το τζόκινγκ

Μπορεί ακόμα να είναι αμφιλεγόμενο, όμως το τρέξιμο μπορεί να σας κάνει καλό, υπό ορισμένες προϋποθέσεις, αλλιώς μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στο σώμα σας. Εάν τρέχετε γρήγορα και μεγάλες αποστάσεις, δεν κάνετε δηλαδή κανονικό τζόκινγκ, τότε αυξάνονται οι πιθανότητες να αποκτήσετε προβλήματα στις αρθρώσεις σας. Ως προς το τζόκινγκ αυτό καθ” αυτό, το πρόβλημα έγκειται στο γεγονός των σκληρών επιφανειών, πάνω στις οποίες το σώμα μας δεν είναι φτιαγμένο να τρέχει. Οι σκληρές επιφάνειες επηρεάζουν τις αρθρώσεις, ειδικά τα γόνατα. Εάν μάλιστα έχετε αρκετά παραπάνω κιλά, τότε πιέζετε περισσότερο τις αρθρώσεις σας και καλύτερο θα ήταν να μην τρέχετε, αλλά να περπατάτε.

10. Η χρήση του ηλεκτρονικού υπολογιστή

Προφανώς τώρα διαβάζετε το άρθρο αυτό από τον υπολογιστή σας, πράγμα αρκετά κακό για εσάς. Για αρχή, πολλές περιβαλλοντικές ομάδες έχουν διαπιστώσει ότι οι οθόνες περιέχουν σκόνη και τοξικές ουσίες, που μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές νευρολογικές βλάβες. Πιο ενδιαφέρον ακούγεται το συμπέρασμα άλλων μελετών, βάση του οποίου το να κάθεται κανένας περισσότερες από τρεις ώρες μπροστά στον υπολογιστή την ημέρα, μπορεί να του αφαιρέσει έως και δύο χρόνια ζωής. Πιο συγκεκριμένα, όμως, μπορεί να βλάψει το σώμα μας ο τρόπος που καθόμαστε, τα μάτια μας το λαμπερό φως της οθόνης και τα χέρια μας το πληκτρολόγιο, προκαλώντας το σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα. Οι γιατροί προτείνουν τα συχνά διαλείμματα (κάθε μισή ώρα), για να ξεκουραστεί το σώμα και τα μάτια σας.

Μήπως αλλάξατε γνώμη για τις συνήθειές σας;;


Πηγή : www.newsitamea.gr

Τρόφιμα - Ασπίδες κατά των ιώσεων

Είμαστε στην καρδιά του χειμώνα και με τον υδράργυρο να πέφτει σε χαμηλά επίπεδα αλλά και το συνωστισμό σε κλειστούς χώρους, οι ιώσεις αρχίζουν να κάνουν πρωταγωνιστική εμφάνιση. Για να αποφύγουμε τις ιώσεις και τα κρυολογήματα θα πρέπει να υιοθετήσουμε ένα σωστό τρόπο διατροφής για να ενισχύσουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

Καλύτερη επένδυση για την ενίσχυση της ανοσίας αποτελεί μια ισορροπημένη διατροφή με ποικιλία τροφών, καθώς η έλλειψη απαραίτητων θρεπτικών συστατικών εμποδίζει το ανοσοποιητικό σύστημα να φτάσει στο μέγιστο της απόδοσής του.

Πολύ σημαντικός παράγοντας για τη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος είναι το ποσό της ενέργειας που λαμβάνουμε μέσω των τροφών.

Μελέτες δείχνουν ότι οι φτωχές ενεργειακά διατροφές, καθώς και οι αυστηρές υποθερμιδικές δίαιτες (κάτω από 1.200Kcal) φθίνουν την ανοσολογική λειτουργία. Από την αντίπερα όχθη, ούτε η υψηλή ενεργειακή πρόσληψη βοηθά τις άμυνές μας, καθώς η υπερκατανάλωση θερμίδων καθιστά τον οργανισμό ευπαθή στις μολύνσεις.

Όσον αφορά τα μακροθρεπτικά συστατικά και συγκεκριμένα το λίπος θα πρέπει να είμαστε επιλεκτικοί στην ποιότητα και την ποσότητα που προσλαμβάνουμε.

Η μείωση κατανάλωσης κορεσμένου λίπους (βούτυρο, πλήρη γαλακτοκομικά προϊόντα, λιπαρά κρέατα) συμβάλλει στην ‘ενεργοποίηση’ των κυττάρων του ανοσοποιητικού. Αντικαταστήστε τα λιπαρά κρέατα ή τα αλλαντικά με άλλες άπαχες πρωτεΐνες (κοτόπουλο, γαλοπούλα, κουνέλι), καθώς τα αμινοξέα που περιέχονται σε αυτές τις τροφές χρησιμοποιούνται για το χτίσιμο των συστατικών του ανοσοποιητικού.

Επίσης, τα άπαχα κρέατα είναι καλές πηγές σιδήρου και ψευδαργύρου, συστατικών που η έλλειψή τους μπορεί να καταστείλει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

Για μεγαλύτερη προστασία καταναλώστε 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών ημερησίως, καθώς περιέχουν ουσίες όπως η βιταμίνη C, η οποία παίζει σημαντικό ρόλο στην ενεργοποίηση των Τ λεμφοκυττάρων που μάχονται κατά των ιών. Επιπλέον, τα φρούτα και τα λαχανικά περιέχουν βιταμίνη Α, βιταμίνη Ε και φλαβονοειδή, που σε συνέργεια ωφελούν την άμυνα του οργανισμού.

Τέλος, η καλή διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο ακόμη κι όταν αρρωστήσουμε.

Μην παραλείπετε γεύματα, γιατί το σώμα σας χρειάζεται ενέργεια για να ανακάμψει. Καταναλώστε τα απαραίτητα φρούτα και λαχανικά. Επίσης, ενυδατωθείτε επαρκώς, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος της αφυδάτωσης, ειδικά όταν έχετε πυρετό.

Τρόφιμα - "ασπίδες" κατά των ιώσεων

Θα πρέπει να επισημάνουμε ότι δεν υπάρχουν μαγικές τροφές τις οποίες καταναλώνουμε και γινόμαστε απροσπέλαστοι στους μικροοργανισμούς.

Υπάρχουν, όμως, κάποιες τροφές πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά οι οποίες μπορούν να ενταχθούν σε μια ισορροπημένη διατροφή και να βοηθήσουν.

Κοτόσουπα. Η κοτόσουπα χαρακτηρίζεται σαν ‘πενικιλίνη στο πιάτο’. Περιέχει μια ουσία που ονομάζεται κυστείνη και προστατεύει κυρίως από μολύνσεις του λαιμού. Η κυστείνη βοηθάει στην υγροποίηση και απομάκρυνση της βλέννας από τη μύτη και τους πνεύμονες. Φροντίστε η σούπα σας να μην περιέχει πολύ αλάτι αλλά να είναι πλούσια σε λαχανικά.

Μανιτάρια. Μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση μανιταριών μάς χαρίζει προστασία κατά των ιώσεων και της γρίπης. Τα μανιτάρια περιέχουν τις β-γλυκάνες (διαλυτοί πολυσακχαρίτες) που έχουν την ικανότητα να θωρακίζουν το ανοσοποιητικό σύστημα.Προσθέστε μανιτάρια στις σούπες σας, στις σαλάτες, στα μαγειρευτά και ‘καρπωθείτε’ τη δράση τους.

Πράσινο Τσάι. Το πράσινο τσάι έχει ευεργετική δράση κατά του κρυολογήματος χάρη στις πολυφαινόλες που περιέχει. Μελέτες αναφέρουν ότι οι κατεχίνες, συγκεκριμένες πολυφαινόλες του τσαγιού, καταπολεμούν τον ιό της γρίπης. Εντάξτε το πράσινο τσάι στις καθημερινές συνήθειες και εμπλουτίστε το με λίγες σταγόνες λεμονιού ή μελιού. Αποφύγετε να προσθέσετε γάλα, καθώς οι πρωτεΐνες του δεσμεύουν τις πολυφαινόλες και μειώνουν τη δράση τους.

Μέλι. Το μέλι μπορεί να ανακουφίσει από τα συμπτώματα του κρυολογήματος. Επίσης έχει αντιβακτηριδιακές και αντιφλεγμονώδεις δράσεις. Σύμφωνα με έρευνα, η κατανάλωση 4 κ.σ. μελιού ημερησίως μειώνει τη διάρκεια του κρυολογήματος κατά 2 ημέρες. Εσείς μπορείτε να αρκεστείτε στην κατανάλωση 1 κ.σ. μέλι την ημέρα.

Γιαούρτι. Τα γιαούρτια που περιέχουν προβιοτικά ή αλλιώς ‘φιλικά’ βακτήρια που προστατεύουν από τους ιούς και μειώνουν χρονικά τη διάρκεια του κρυολογήματος. Έρευνα έχει δείξει η κατανάλωση προβιοτικών μειώνει το χρόνο, που παραμένουμε άρρωστοι, κατά 2 ημέρες.

Επίσης, μειώνει την ένταση των πονοκεφάλων και του βήχα. Επιλέξτε να καταναλώνετε γιαούρτια με προβιοτικά και συγκεκριμένα με στελέχη Lactobacillus casei και reuteri, καθώς είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο πως βελτιώνουν την αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος.


Γράφει : Σταματάκη Αστερία, Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

Πηγή : www.iatronet.gr

Ποιοι παράγοντες επιταχύνουν τη γήρανση

Οι πρωτεΐνες σχηματίζονται από αμινοξέα και είναι απαραίτητες για τη ζωή επειδή εξυπηρετούν δύο κρίσιμους ρόλους. Πρώτον, παρέχουν τη δομή για το σώμα. Μια τέτοια δομική πρωτεΐνη είναι το κολλαγόνο, το οποίο αντιπροσωπεύει περίπου το ένα τρίτο της συνολικής πρωτεΐνης του σώματός μας. Βρίσκεται στο δέρμα, στους μυς, στα αγγεία και παρέχει ελαστικότητα και συνοχή σε αυτές τις δομές. Δεύτερον, οι πρωτεΐνες λειτουργούν με τη μορφή των ενζύμων επιτρέποντας στις βιοχημικές αντιδράσεις να συμβούν μέσα στο σώμα μας.

Οι υδατάνθρακες (σάκχαρα) παρέχουν την αναγκαία ενέργεια για τα κύτταρα. Ο οργανισμός διασπά τους υδατάνθρακες σε γλυκόζη, που είναι το απαραίτητο καύσιμο για όλες τις λειτουργίες του σώματος.

Όταν ελέγχονται επαρκώς, οι πρωτεΐνες και τα σάκχαρα μπορούν να αλληλεπιδρούν χωρίς να προκαλούν βλάβες στο σώμα. Στις περιπτώσεις που το σάκχαρο στο αίμα είναι υψηλό λαμβάνει χώρα μια βιοχημική αντίδραση- μη ενζυματική- που λέγεται γλυκοζυλίωση. Το σάκχαρο προσκολλάται πάνω στις πρωτεΐνες και σχηματίζει μη λειτουργικά και βλαβερά μόρια που λέγονται τελικά προϊόντα προηγμένης γλυκοζυλίωσης ή αλλιώς AGEs.

Στην αρχή, αυτή είναι μία αναστρέψιμη διαδικασία, αλλά όταν τα AGEs παραμείνουν για αρκετές εβδομάδες στο σώμα, τότε γίνεται μη αναστρέψιμη και τα AGEs συνδέονται εκ νέου με άλλες πρωτεΐνες και παραμένουν στους ιστούς για πολλά χρόνια. Σε φυσιολογικές καταστάσεις αυξημένη γλυκοζυλίωση παρατηρείται κατά τη γήρανση, ενώ σε παθολογικές σχετίζεται με διάφορες νόσους, κύριος εκπρόσωπος των οποίων είναι ο σακχαρώδης διαβήτης.

Ένας άλλος μηχανισμός με τον οποίο σχηματίζονται τα AGEs είναι τo οξειδωτικό στρες (πολλές ελεύθερες ρίζες οξυγόνου) που αλληλεπιδρά με τις πρωτεΐνες, τα λιπίδια, ακόμα και το DNA σχηματίζοντας τα προϊόντα αυτά.

Πολλές έρευνες τα τελευταία χρόνια εμπλέκουν τα AGEs στις περισσότερες από τις ασθένειες που συνδέονται με τη γήρανση, όπως :

  • Καρδιαγγειακά νοσήματα


  • Σακχαρώδης Διαβήτης τύπου ΙΙ


  • Νόσος Alzheimer και Parkinson


  • Kαρκίνος


  • ΝεφροπάθειαΑρτηριακή υπέρταση


  • Διαταραχές της όρασης


  • Διαταραχές του δέρματος (ηλιακές κηλίδες).


Λόγω των χρονίως αυξημένων επίπεδων σακχάρου στο αίμα, οι διαβητικοί είναι αντιμέτωποι με την πρόκληση των AGEs.

Διάγνωση

Η συσκευή AGE- reader παρέχει μια άμεση πρόβλεψη του κινδύνου για σοβαρές χρόνιες ασθένειες, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, τα καρδιαγγειακά νοσήματα και η νεφρική ανεπάρκεια. Το AGE reader μέσω τεχνικών φθορισμού αποδίδει άμεσα και μη επεμβατικά την εκτίμηση του καρδιαγγειακού κινδύνου μετρώντας τα επίπεδα των τελικών προϊόντων προηγμένης γλυκoζυλίωσης (AGEs) στους ιστούς.

Αντιμετώπιση

  • Η υπερκατανάλωση της ζάχαρης είναι η πραγματική πηγή του προβλήματος και γι΄ αυτό τον λόγο πρέπει να μειωθεί η κατανάλωσή της.


  • Η μεσογειακή διατροφή με αρκετά φρούτα και λαχανικά, η καλή ενυδάτωση και η άθληση συνεισφέρουν στην αποφυγή σχηματισμού των AGEs.


  • Συστήνεται επίσης να αποφεύγονται οι υψηλότερες θερμοκρασίες μαγειρέματος που ευνοούν την παραγωγή των AGEs και να προτιμώνται χαμηλότερες θερμοκρασίες για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.


  • Τα συμπληρώματα διατροφής όπως η καρνοσίνη (διπεπτίδιο αποτελούμενο από β-αλανίνη και L-ιστιδίνη που βρίσκονται σε υψηλές συγκεντρώσεις στους σκελετικούς μυς και τους ιστούς του εγκεφάλου) και η βιταμίνης Β6 (πυριδοξίνη) μπορούν να εμποδίσουν αποτελεσματικά το σχηματισμό των AGEs.


  • Πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει σαφώς σημαντικά υψηλότερο επίπεδο των AGEs σε καπνιστές και ιδιαίτερα σε διαβητικούς καπνιστές και επομένως κρίνεται απαραίτητη η διακοπή του καπνίσματος.

Η καταστροφική ικανότητα των τελικών προϊόντων προχωρημένης γλυκοζυλίωσης είναι τεράστια. Η κατανόηση του πώς να αποφευχθεί ο σχηματισμός των AGEs είναι κρίσιμη για την επιβράδυνση της διαδικασίας γήρανσης και τη μείωση του κινδύνου εκφυλιστικών ασθενειών.


Γράφει : Ιωάννης Λ. Σφυρής, Ειδικός Παθολόγος

Πηγή : www.iatronet.gr