Φροντίδα Υγείας

Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2013

10 κανόνες για τη σωστή περιποίηση των μαλλιών



Για την καλύτερη φροντίδα και περιποίηση των μαλλιών σας, αλλά και για ένα όμορφο και λαμπερό αποτέλεσμα ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές :

  • Φροντίστε να λούζεστε ανάλογα με τον τύπο των μαλλιών σας, 2-3 φορές την εβδομάδα εάν έχετε λιπαρά μαλλιά, 1-2 φορές εάν έχετε κανονικά και 1 φορά την εβδομάδα εάν έχετε ξηρά μαλλιά.


  • Να χτενίζετε τα μαλλιά σας πρωί & βράδυ ώστε να φεύγουν οι νεκρές τρίχες.


  • Χρησιμοποιείτε για το χτένισμα πηρούνα και όχι βούρτσα για να μην σπάνε οι τρίχες.


  • Μην χρησιμοποιείτε ποτέ μαλακτική κρέμα στις ρίζες των τριχών.


  • Να κάνετε μάσκα μαλλιών μια φορά την εβδομάδα.


  • Καθιερώστε να καθαρίζετε την ψαλίδα μια φορά τον μήνα.


  • Να αποφεύγετε την έκθεση των μαλλιών σας σε δυνατό αέρα. Σε τέτοια περίπτωση φροντίστε να τα μαζεύετε.


  • Μην κοιμάστε ποτέ με δεμένα μαλλιά, αλλά με λυτά.


  • Να αποφεύγετε τις βαφές μαλλιών, μέχρι να αρχίσουν να ασπρίζουν.


  • Μην χρησιμοποιείτε συνεχώς το ίδιο σαμπουάν, γιατί υπάρχει κίνδυνος να αρχίσουν τα μαλλιά να ατονούν, να λαδώνουν πιο γρήγορα (βαραίνουν) και να κάνουν πιτυρίδα.


Όλα τα παραπάνω τα κάνουμε για να μην αδυνατίζουν τα μαλλιά και πέφτουν. Επίσης για να μην κάνουν ψαλίδα και για να φαίνονται όμορφα και υγιή.

Οι λόγοι για τους οποίους τα μαλλιά μπορεί να παρουσιάσουν πιτυρίδα, πέρα από τους παραπάνω κανόνες, είναι κι άλλοι οι οποίοι αναφέρονται σε άλλο άρθρο.

Περιποίηση διαφόρων τύπων μαλλιών

Λιπαρά μαλλιά : Πρέπει να πλένονται με χλιαρό προς κρύο νερό και καλό είναι να χρησιμοποιείτε σαμπουάν που περιέχουν λεκιθίνη (πλούσια σε βιταμίνη Α) ή χοληστερίνη.

Στα πολύ λιπαρά μαλλιά μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σαπούνι με βάση την πίσσα.

Ξηρά μαλλιά : Δεν πρέπει να σαπουνίζονται πολύ συχνά, γιατί η τρίχα γίνεται πολύ πιο εύθραυστη. Στα ξηρά και λεπτά μαλλιά δεν συνιστάται η χρήση χημικών ουσιών (π.χ. βαφές, περμανάντ κλπ.), οι οποίες ενδέχεται να προκαλέσουν αλλεργίες ή δερματοπάθειες.

Ιδιαίτερα επιβλαβείς παράγοντες για την υγεία των μαλλιών θεωρούνται η υγρασία, το οινόπνευμα και τα αλκαλικά σαμπουάν.


Γράφει : Καυκιά Ιωάννα, Αισθητικός

Πηγή : www.iatronet.gr

Οκτώ μυστικά για να μην "κολλήσετε" αυτόν το χειμώνα!



Μόλις τέσσερις ώρες είναι αρκετές για να «εμφανιστούν» ίχνη μολυσματικού ιού σε αντικείμενα και επιφάνειες που βρίσκονται σε δημόσιους χώρους, σύμφωνα με μία έρευνα που πραγματοποίησαν ερευνητές από το πανεπιστήμιο της Αριζόνα.

Δεν είναι, λοιπόν, και πάρα πολύ δύσκολο να «κολλήσετε», ιδιαίτερα αν συγχρωτίζεστε με πολλά άτομα ή κυκλοφορείτε συχνά σε δημόσιους χώρους.

Δείτε τι κάνετε για να προστατευθείτε!

Πίνετε τσάι με λεμόνι και μέλι!

Οι ατμοί που αναδύονται από μία κούπα τσαγιού διεγείρουν τα τριχοθυλάκια στα ρουθούνια, το λεμόνι επιδρά στη βλέννα, ενώ το μέλι είναι αντιβακτηριακό.


Βεβαιωθείτε ότι προσλαμβάνετε αρκετή πρωτεΐνη!

Δίαιτες φτωχές σε πρωτεΐνες μειώνουν την αποτελεσματικότητα της δράσης του ανοσοποιητικού συστήματος.


Μην ακουμπάτε αν δεν σκουπίσετε!

Σε δημόσιους χώρους όπως τα γυμναστήρια, φροντίζετε να καθαρίζετε τις επιφάνειες με τις οποίες θα έρθετε σε επαφή με αντιβακτηριδιακά μαντιλάκια.


Καθαρίζετε μόνοι σας τον χώρο που εργάζεστε!

Ακόμη και αν όλα μοιάζουν καθαρά, το μόνο σίγουρο είναι κρύβουν πολλά μικρόβια, ιδιαίτερα αν έρχεστε σε επαφή με πολύ κόσμο.


Βότκα για να απολυμαίνετε τα χέρια σας!

Αν δεν έχετε απολυμαντικό χεριών, μερικές σταγόνες βότκα είναι εξίσου αποτελεσματικές.


Μην εισπνέετε… εκπνεύστε!

Όταν βρίσκεστε κοντά σε κάποιον που βήχει η φτερνίζεται, μην εισπνέετε αέρα, αλλά εκπνεύστε σταθερά μέχρι να απομακρυνθείτε.

Μη χρησιμοποιείτε όποιο στυλό βρείτε μπροστά σας!

Και μόνο να σκεφτείτε πόσοι μπορεί να έχουν χρησιμοποιήσει ένα στυλό σε μία δημόσια υπηρεσία θα καταλάβετε πόσα μικρόβια έχει. Καλό θα είναι, λοιπόν, να έχετε μαζί σας το δικό σας στυλό.


Καθαρίζετε το κινητό και τα κλειδιά σας συχνά!

Πρόκειται για δύο αντικείμενα που χρησιμοποιούμε αρκετά συχνά, τα ακουμπάμε σε επιφάνειες που δεν γνωρίζουμε κατά πόσο είναι καθαρές, άρα είναι δυνατό να φέρουν πληθώρα μικροβίων.

Πηγή: www.onmed.gr

Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2013

ΙΣΑ : Προσοχή στη θέρμανση με καυσόξυλα και ξυλόσομπες



Περίπου 3 δισεκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο εξακολουθούν να θερμαίνουν τα σπίτια τους με καυσόξυλα (τζάκια και ξυλόσομπες), σε πολλά εκ των οποίων σημειώνονται σημαντικές διαρροές. Σχεδόν 2 εκατομμύρια άνθρωποι κάθε χρόνο πεθαίνουν από ασθένειες που σχετίζονται με τη ρύπανση εσωτερικών χώρων λόγω χρήσης στερεών καυσίμων (π.χ. καυσόξυλα) σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ο οποίος δηλώνει ότι το 54% των θανάτων αυτών επέρχεται από Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια. Υψηλού κινδύνου χώρες χαρακτηρίζονται από τον ΠΟΥ οι αναπτυσσόμενες χώρες του τρίτου κόσμου καθώς και αυτές που περνούν μεγάλη οικονομική κρίση, όπως η Ελλάδα τα τελευταία δύο χρόνια, και επιλέγουν τη θέρμανση με καυσόξυλα ως την πιο φθηνή λύση θέρμανσης.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της ΧΑΠ, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για το φετινό χειμώνα στην επιλογή της θέρμανσης με καυσόξυλα και ξυλόσομπες, η οποία εξαιτίας της αυξημένης κατανάλωσης βιοανθράκων, προκαλεί αναπνευστικά και καρδιαγγειακά προβλήματα στην υγεία των πολιτών.

Ο ΙΣΑ τονίζει ότι η καύση του ξύλου αυτού με βασικό στοιχείο τον άνθρακα, προκαλεί καθημερινά ολοένα και μεγαλύτερη συγκέντρωση των αιωρούμενων μικροσωματιδίων – προϊόντων της καύσης, (των suspended particulate matter) στην ατμόσφαιρα. Ας σημειωθεί δε, ότι τα παραδοσιακά τζάκια με καυσόξυλα και οι ξυλόσομπες εκλύουν περίπου 30 φορές περισσότερα αιωρούμενα μικροσωματίδια ανά κιλό καύσιμης ύλης από έναν σύγχρονο καυστήρα.

‘Θεωρούμε ως απόλυτη προτεραιότητα της Πολιτείας την πιστοποίηση της καύσιμης ύλης και των μέσων θέρμανσης, ώστε να μην κινδυνεύουν οι επίνοσοι σε ΧΑΠ πολίτες και να προληφθούν οι υγιείς από την εμφάνιση αναπνευστικών και καρδιαγγειακών προβλημάτων.
Επίσης, πιστεύουμε ότι σε έναν ελληνικό λαό που πεινάει και κρυώνει, είναι απαραίτητη η λήψη άμεσων μέτρων για μια επιδοματική πολιτική στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, η οποία θα κρατήσει τους πολίτες μακροχρόνια ασφαλείς και υγιείς. Άλλωστε η διατήρηση των πολιτών υγιών είναι σίγουρο ότι θα κοστίσει λιγότερο από τη θεραπεία των νοσούντων από ΧΑΠ.
Τονίζουμε ότι είναι σημαντικό να επιταθεί κάθε δυνατή προσπάθεια από την Πολιτεία, τους επιστημονικούς φορείς και τους κοινωνικούς εταίρους που θα διαφυλάξει την υγεία όλων των πολιτών και θα προλάβει τα σοβαρά νοσήματα, ιδιαίτερα στα μικρά παιδιά και τους χρονίως πάσχοντες.


Πηγή : www.iatronet.gr

Αυξάνοντας την απορρόφηση του σιδήρου



Κατά τη νηστεία, τη χορτοφαγία καθώς και σε καταστάσεις έλλειψης σιδήρου, όπως η σιδηροπενική αναιμία, η καθημερινή κάλυψη των αναγκών μας στο ιχνοστοιχείο αυτό αποκτά ιδιαίτερη σημασία.

Η απορρόφηση του πολύτιμου αυτού μετάλλου από τον οργανισμό εξαρτάται από δύο βασικούς παράγοντες :

  • την ανάγκη του οργανισμού σε σίδηρο ανάλογα με το φύλο (έμμηνος ρύση, εγκυμοσύνη) και την ηλικία (ανάπτυξη). Αυτό σημαίνει πως όσο μεγαλύτερες είναι οι ανάγκες μας σε αυτόν, τόσο αυξάνεται και η απορρόφησή του από τον οργανισμό.
  • από τη μορφή με την οποία βρίσκεται στο κάθε τρόφιμο. Πιο συγκεκριμένα, ο σίδηρος που βρίσκεται σε ζωικής προέλευσης τρόφιμα (π.χ. κρέας, συκώτι, ψάρι, πουλερικά) απορροφάται σε ποσοστό που φτάνει και το 30% ενώ ο σίδηρος των φυτικής προέλευσης τροφίμων (π.χ. σπανάκι, φακές κλπ), απορροφάται μόλις κατά 3-5%.


Έτσι, σε μια καθημερινή διατροφή όπου η πρόσληψη του σιδήρου μπορεί να φτάσει στα 10-15 mg την ημέρα, ο οργανισμός απορροφά μόλις το 10% αυτού.

Ποια συστατικά της διατροφής μας επηρεάζουν την απορρόφηση του σιδήρου;

Όταν το θέμα έρχεται στη διατροφή, εκτός από το είδος των πηγών από τις οποίες τον προσλαμβάνουμε (φυτικές ή ζωικές), η απορρόφηση του σιδήρου εξαρτάται και από την παρουσία άλλων θρεπτικών συστατικών στα τρόφιμα που καταναλώνουμε. Αναλυτικότερα:

Η βιταμίνη C αποτελεί μια από τις πιο γνωστές βιταμίνες που είναι συνδεδεμένη με την καλύτερη απορρόφηση του πολύτιμου, αυτού, συστατικού τόσο από τις ζωικές όσο και από τις φυτικές πηγές. Ο συνδυασμός της μάλιστα με τη μορφή του μη αιμικού (φυτικού) σιδήρου και των χηλικών συμπλόκων σιδήρου, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις νηστείας ή χορτοφαγίας, κρίνεται απαραίτητος για να απορροφηθούν αποτελεσματικά αυτές οι μορφές του σιδήρου από τον οργανισμό. Στην πράξη, μπορείτε να αυξήσετε την απορρόφηση του σιδήρου ενός γεύματος που περιέχει όσπρια ή σπανάκι εάν το συνοδεύσετε την ίδια ώρα ή αμέσως μετά με ένα εσπεριδοειδές (πορτοκάλι, μανταρίνι, σαγκουίνι, στημένο λεμόνι), με σαλάτα ντομάτα με πιπεριά ή με κάποιο φρούτο όπως ακτινίδιο ή φράουλες.

Παράλληλα, η απορρόφηση του σιδήρου που εντοπίζεται σε φυτικά τρόφιμα μπορεί να αυξηθεί από τον οργανισμό αν τα συνδυάσουμε με συστατικά που συναντούμε κατά βάση σε ζωικής προέλευσης τρόφιμα όπως πρωτεΐνες ζωικής προέλευσης, καλά απορροφήσιμο σίδηρο, ο οποίος εντοπίζεται σε ζωικής προέλευσης τρόφιμα ή και με βιταμίνες του συμπλέγματος Β όπως οι βιταμίνες Β12, Β6, το φυλλικό οξύ αλλά και μέταλλα όπως ο ψευδάργυρος.

Για παράδειγμα, ένα γεύμα με βάση τα μανιτάρια μπορεί συνοδευτεί από μοσχάρι άπαχο αντί τυριού, ενώ στην περίπτωση νηστείας ή χορτοφαγίας από κάποιο θαλασσινό όπως γαρίδες, καλαμάρια ή σουπιές.

Τέλος, έρευνες έχουν δείξει πως τα αντιοξειδωτικά συστατικά όπως το λυκοπένιο – το οποίο συναντούμε στο χυμό ντομάτας και στην κέτσαπ, η λουτεΐνη που εντοπίζεται κυρίως σε σκουροπράσινα φυλλώδη λαχανικά και η ζεαξανθίνη που συναντάται σε κίτρινα και πορτοκαλί λαχανικά όπως το καλαμπόκι και η πορτοκαλί πιπεριά, μπορούν να βελτιώσουν την απορρόφηση του σιδήρου όταν συνυπάρχουν μαζί με το μέταλλο σε ένα γεύμα.

Όπως φαίνεται και από τα παραπάνω ο συνδυασμός των κατάλληλων συστατικών είναι απαραίτητος, ώστε να επιτευχθεί η μέγιστη απορρόφηση του σιδήρου ιδιαίτερα σε περιόδους όπου οι ανάγκες σε αυτόν είναι αυξημένες όπως κατά την έμμηνο ρύση, σε καταστάσεις έλλειψης σιδήρου και σε χορτοφαγικές δίαιτες.

Αντίστοιχα, σε περιόδους όπου οι ανάγκες είναι αυξημένες συμβουλευθείτε τον γιατρό/ διαιτολόγο σας για το ενδεχόμενο λήψης συμπληρώματος σιδήρου που περιλαμβάνει και συνδυάζει συστατικά που συμβάλλουν στην απορρόφησή του όπως η βιταμίνη C, οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β, το φυλλικό οξύ, μέταλλα όπως ψευδάργυρος αλλά και αντιοξειδωτικά.


Γράφει : Κοκκίνου Φωτεινή, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Πηγή : www.iatronet.gr

Γιατί όταν έχει κρύο πεινάμε περισσότερο



Μήπως όταν ο καιρός κρυώνει πεινάτε και άρα τρώτε περισσότερο; Αν ναι σας έχουμε ευχάριστα νέα, καθώς δεν είστε οι μόνοι, αν αυτό είναι κάτι που σας παρηγορεί.
Το γεγονός αυτό δικαιολογείται και βιολογικά, αλλά και πρακτικά από τις συνήθειες τις χειμερινής μας καθημερινότητας.

Όταν η θερμοκρασία περιβάλλοντος πέφτει το σώμα μας θέλει να ζεσταθεί. Για να ζεσταθεί πρέπει να κάνει καύσεις, άρα χρειάζεται καύσιμα. Και ποια είναι αυτά; Μα φυσικά το φαγητό. Πρέπει να φάμε περισσότερο, για αυτό και πεινάμε περισσότερο.

Ακόμη, ο οργανισμός πέρα από αυτά που τρώει χρειάζεται να γεμίσει και τις αποθήκες του, σε περίπτωση ανάγκης. Και η καλύτερη αποθήκη είναι το λίπος. Και πώς θα γεμίσει; Μα φυσικά τρώγοντας. Παράλληλα όμως, το λίπος αποτελεί και ένα μονωτικό υλικό (το υποδόριο όπως λέμε λίπος) κάτω από το δέρμα.

Το χειμώνα λοιπόν που η θερμοκρασία πέφτει, ο οργανισμός «ζητάει» περισσότερη ενέργεια, για να ενισχύσει και τη «φυσική του εσωτερική κουβέρτα» που είναι το λίπος.
Και φυσικά το χειμώνα είμαστε και πιο πολλές ώρες στο σπίτι και ασχολούμαστε περισσότερο με το φαγητό. Η διασκέδαση είναι συνυφασμένη με καλή παρέα και συνήθως και φαγητό.


Πηγή : www.neadiatrofis.gr

Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2013

Τι σημαίνει “όταν πετάει το μάτι” ή όταν βλέπουμε μυγάκια



Υπάρχουν κάποια μικρά αθώα συμπτώματα στα μάτια και την όραση που δεν είναι τόσο αθώα, όσο θέλουμε να πιστεύουμε.

Πετάρισμα ματιού

Το πετάρισμα των βλεφάρων, οι επιστήμονες το ονομάζουν «μυοκυμία βλεφάρων, δηλαδή κυματισμός ενός μυ, αλλά όλοι οι υπόλοιποι λέμε “πετάει το μάτι μου”. Είναι μια ακούσια λεπτή σύσπαση και αφορά κυρίως το κάτω βλέφαρο. Εμφανίζεται κυρίως σε περιόδους έντονου στρες, ψυχοσωματικής κόπωσης, εξαντλητικής γυμναστικής ή μεγάλης κατανάλωσης αλκοόλ και καφεΐνης. Πρόκειται για ένα αθώο σύμπτωμα.

Αν όμως το σύμπτωμα δεν υποχωρεί και εμφανίζεται παραπάνω από 1 – 2 μήνες και επεκτείνεται σε άλλους μύες του προσώπου, τότε μπορεί να σχετίζεται με προσβολή ενός άλλου νεύρου που ονομάζεται προσωπικό. Σε αυτή τη σπάνια περίπτωση, ο ασθενής θα πρέπει να απευθυνθεί σε ένα νευρολόγο γιατί μπορεί να ανακαλύψει κάτι πιο σοβαρό, όπως αιμαγγείωμα (όγκος του αγγειακού συστήματος), εγκεφαλικό επεισόδιο ή ακόμα και σκλήρυνση κατά πλάκας.


 Ανοιγοκλείσιμο ματιών

Όταν τα μάτια ανοιγοκλείνουν είναι μία φυσιολογική κίνηση, η οποία ονομάζεται βλεφαρισμός και έχει ως στόχο την προστασία και την ενυδάτωδη του ματιού.

Όταν όμως η κίνηση αυτή γίνεται πολύ έντονη, τότε μπορεί να οδηγήσει σε καταστάσεις όπως το βλεφαρόσπασμα και να υποκρύπτει κάποια νευρολογική νόσο ή κάποια πίεση του νεύρου.


Μυγάκια ή μαύρα στίγματα, τεθλασμένες ή παραμορφωμένες γραμμές

Τα μυγάκια δεν είναι σκουπιδάκια που προσπαθεί να καθαρίσει το μάτι.

Η αίσθηση ότι βλέπουμε μυγάκια ή μαύρα στίγματα είναι σύμπτωμα για το οποίο θα πρέπει να αναζητηθεί άμεσα ιαρτρική συμβουλή καθώς τα μυγάκια ή τα μαύρα στίγματα σχετίζονται με την αποκόλληση του υαλοειδούς ενώ οι τεθλασμένες ή παραμορφωμένες γραμμές σχετίζονται με την ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας.


Αίσθημα σπασμένου γυαλιού, θολή όραση

Είναι συμπτώματα που δεν απαιτούν άμεση διερεύνηση αλλά θα πρέπει να προγραμματιστεί μία επίσκεψη στον οφθαλμίατρο, επειδή το σπασμένο γυαλί οφείλεται συνήθως σε μια οπτική ημικρανία ενώ η θολή όραση υποκρύπτει χρόνια βλεφαρίτιδα.


Πηγή : www.onmed.gr

Οκτώ διατροφικές αλήθειες που δεν γνωρίζατε!

Νομίζετε ότι γνωρίζετε τα πάντα σχετικά με την υγιεινή διατροφή και μπορείτε να διαλέξετε τις καλύτερες τροφές. Μάλλον κάνετε λάθος! Διαβάστε 8 διατροφικές αλήθειες, που θα σας εκπλήξουν και θα σας κάνουν να αναθεωρήσετε!



Τα εισαγόμενα τρόφιμα, που βρίσκουμε στα σούπερ μάρκετ μπορεί να έχουν περισσότερα θρεπτικά συστατικά σε σχέση με τα εγχώρια προϊόντα.

Τα θρεπτικά συστατικά στα τρόφιμα καθορίζονται από πολλούς παράγοντες, όπως η θερμοκρασία, το φως και το έδαφος. Μπορεί η μεταφορά να προκαλεί την καταστροφή πολλών θρεπτικών ουσιών, ωστόσο αυτό δεν συμβαίνει πάντα.

Τα φαγητά με την ένδειξη «χωρίς λιπαρά τρανς» μπορούν νόμιμα να περιέχουν μικρές ποσότητες
Αυτό σημαίνει ότι, αν τρώτε πολλά φαγητά χωρίς λιπαρά τρανς, μπορεί τελικά να προσλαμβάνετε μεγάλες ποσότητες λιπαρών.

Ο ντεκαφεϊνέ καφές δε σημαίνει ότι δεν έχει καφεΐνη
Οι περισσότεροι ντεκαφεϊνέ καφέδες στην πραγματικότητα έχουν καφεΐνη.

Ο τόνος σε κονσέρβα περιέχει 3 μεγάλες ποσότητες υδραργύρου
Καλύτερα να προτιμάστε σολομό σε κονσέρβα, που έχει σημαντικά μικρότερη ποσότητα υδραργύρου.

Οι χυμοί φρούτων μπορεί να έχουν περισσότερες θερμίδες και ζάχαρη συγκριτικά με τα αναψυκτικά
Για παράδειγμα ένα ποτήρι με χυμό μήλου, μπορεί να έχει 115 θερμίδες, ενώ ένα ποστήρι Coca Cola 95 θερμίδες.

Δεν είναι ίδιες όλες οι φυτικές ίνες
Προκειμένου να ενισχυθεί η περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, πολλά προϊόντα περιέχουν πρόσθετες ίνες όπως η ινουλίνη, η μαλτοδεξτρίνη και η πολυδεξτρόζη. Ωστόσο, δεν έχει αποδειχθεί ότι έχουν τα ίδια οφέλη για την υγεία.

Τα μαγειρεμένα λαχανικά μπορεί να είναι πιο θρεπτικά από τα ωμά
Οι ειδικοί διευκρινίζουν ωστόσο ότι αυτό δεν ισχύει για όλα ανεξαιρέτως.

Προσθέτοντας λιπαρά στις σαλάτες βοηθάμε τον οργανισμό μας
Τρώγοντας λαχανικά μαζί με λιπαρά, βοηθάμε το σώμα μας να απορροφήσει καλύτερα τα θρεπτικά συστατικά.


Πηγή : www.onmed.gr