Φροντίδα Υγείας

Δευτέρα 4 Νοεμβρίου 2013

Ο καφές δεν απαγορεύεται στην εγκυμοσύνη

Η περίοδος της εγκυμοσύνης, ιδιαιτέρως της πρώτης, για μία γυναίκα, είναι κατά τεκμήριο μια περίοδος με πολλές διατροφικές υπερβολές. Έτσι, για πολλούς, μια έγκυος πρέπει να τρώει για δύο ή πρέπει να τρώει κάθε μέρα κρέας και άλλα πολλά μυθεύματα περί διατροφής. Σε αυτά εντάσσεται και μια σχετική παραφιλολογία, που καθιστά τον καφέ απαγορευτικό για μία έγκυο.

Στην πραγματικότητα κάτι τέτοιο φυσικά δεν ισχύει. Και αυτό πρέπει να τονιστεί καθώς ο καφές είναι μια απόλαυση, που χωρίς λόγο μια έγκυος στερείται. Ας δούμε όμως τι λένε οι ειδικοί.

Το όριο της καφεΐνης που πρέπει να προσλαμβάνει μία έγκυος ημερησίως διαμορφώνεται στα 200 – 250 mg (κάποιοι υποστηρίζουν και 300), όταν για έναν υγιή ενήλικα είναι στα 400 mg. Και τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Παρακάτω παραθέτουμε έναν πίνακα που δείχνει πόση καφεΐνη περιέχεται στον καφέ αλλά και σε τρόφιμα και ροφήματα καθημερινής κατανάλωσης.

Τρόφιμο ή ρόφημα   -  Περιεκτικότητα σε καφεΐνη
1 φλιτζανάκι ελληνικός  :  40 mg
1 φλιτζάνι στιγμιαίου καφέ  :  75 mg
1 φλιτζάνι καφές φίλτρου  :  85 mg
1 εσπρέσο  :    40 mg
1 κούπα με 1 φακελάκι μαύρο τσάι  :  Από 24 – 31 mg
1 ice tea  :  25 mg
1 αναψυκτικό τύπου cola  :  40 mg
1 φλιτζάνι κακάο  :  6 mg
1 σοκολάτα γάλακτος (1 μέτριο κομμάτι)  :  6 mg
1 σοκολάτα μαύρη (1 μέτριο κομμάτι)  :  20mg

Όπως προκύπτει ένα με δύο φλιτζάνια καφέ την ημέρα δεν είναι απαγορευτικά για μια έγκυο ή και παραπάνω αν μιλάμε για μικρές ποσότητες, όπως σε έναν ελληνικό. Εδώ φυσικά θα πρέπει να προσμετρούνται πάντα και οι εναλλακτικές πηγές καφεΐνης στην καθημερινή της διατροφή, όπως φαίνονται στον πίνακα


Πηγή : www.neadiatrofis.gr

Τέρμα τα καθημερινά φουσκώματα

Τα καθημερινά φουσκώματα και η κακή λειτουργία του εντέρου αποτελούν μια πραγματικότητα για ένα μεγάλο αριθμό ανθρώπων.

Για πολλούς φταίει το άγχος και το στρες, για άλλους η κακή διατροφή ενώ άλλοι πάλι έχουν αυτό που ονομάζουμε σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, με αποτέλεσμα τα πρηξίματα να αποτελούν μια μόνιμη καθημερινότητα.

Μια από τις πιο βασικές αιτίες είναι η αλλοίωση της εντερικής μας χλωρίδας, η καταστροφή δηλαδή των φιλικών βακτηρίων που έχουμε στο έντερό μας, λόγω του σύγχρονου τρόπου ζωής, της λήψης φαρμάκων, του άγχους.

Αν θέλετε να προλάβετε τα ανεπιθύμητα καθημερινά φουσκώματα :
  • Προγραμματίστε καλύτερα τη διατροφή σας και μην αφήνετε μεγάλες αποστάσεις από τα γεύματα σας
  • Αφαιρέστε τροφές που βλέπετε ότι σας πρήζουν. Αν βλέπετε δηλαδή ότι κάποιες τροφές σας προκαλούν αέρια στο στομάχι και το έντερο (όπως όσπρια, μπρόκολο, κουνουπίδι, ή το γάλα) αφαιρέστε τες από το διαιτολόγιό σας.
  • Τέλος ενισχύστε και αποκαταστήστε την εντερική σας χλωρίδα με προβιοτικά

Σύμφωνα με τους ειδικούς μια καλή εντερική χλωρίδα αποτελεί βασική προϋπόθεση για μια «επίπεδη κοιλιά».


Πηγή : www.neadiatrofis.gr

Αυτά είναι τα πιο ερωτικά σημεία του σώματος!

Νευροεπιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Bangor στην Ουαλία και το Πανεπιστήμιο του Witwatersrand, στο Γιοχάνεσμπουργκ, πραγματοποίησαν μία έρευνα, προκειμένου να βρουν ποια είναι τα πιο ερωτικά τμήματα του σώματος.

Για τις ανάγκες της μελέτης, ζητήθηκε από 800 εθελοντές από τη Βρετανία και τη Νότιο Αφρική να βαθμολογήσουν 41 τμήματα του σώματος «με βάση τον ερωτισμό που αναδύουν».

Σε αντίθεση με τη θεωρία που θέλει το αντρικό σώμα να έχει ένα μόνο ερωτικό σημείο, τα γεννητικά όργανα, η νέα έρευνα δείχνει ότι έχει εξίσου πολλά ερωτικά σημεία.

«Πολλοί εικάζουν ότι το γυναικείο σώμα βρίθει ερωτικών σημείων και πως το ανδρικό όχι, με εξαίρεση τα γεννητικά όργανα», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Όλιβερ Τέρνμπουλ, καθηγητής στη Σχολή Ψυχολογίας του Bangor. «Η έρευνά μας δείχνει ότι αυτό δεν ισχύει».

Με βάση τις βαθμολογίες, από 0 έως 10, που έδωσαν οι εθελοντές, οι γυναίκες βρίσκουν ιδιαίτερα ερωτικά μετά τα γεννητικά όργανα :
  • το στόμα και τα χείλη: 7 στα 10
  • το εσωτερικό τμήμα των γοφών: 5,8 στα 10
  • τον αυχένα και το πλαϊνό τμήμα του λαιμού: 5,6 στα 10
  • τις θηλές: 4,8 στα 10
  • το κάτω τμήμα της πλάτης: 2,8 στα 10

Αντίστοιχα, οι άνδρες θεωρούν ως πιο ερωτικά :
  • το στόμα και τα χείλη: 7,9 στα 10
  • τον αυχένα και το πλαϊνό τμήμα του λαιμού: 7,5 στα 10
  • τις θηλές: 7,3 στα 10
  • τους γλουτούς: 4,5 στα 10
  • τους γοφούς: 3,5 στα 10

Ως λιγότερο ερωτικά τμήματα αναδείχθηκαν τα ανδρικά μπράτσα και τα γυναικεία πέλματα και δάκτυλα των ποδιών, με μέση βαθμολογία μόλις 1 στα 10 για το καθένα.


Πηγή : www.onmed.gr

Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2013

20 εναλλακτικές χρήσεις του ξυδιού!!!

Στοίχημα ότι χρησιμοποιείτε το μπουκάλι ξύδι που έχετε στο σπίτι σας αποκλειστικά για να ραντίσετε τη σαλάτα σας. Το υγρό αυτό ανακαλύφθηκε κατά λάθος, όταν προϊόντα όπως το κρασί, η μπύρα και ο μηλίτης άρχισαν με τον καιρό να αποκτούν μια ξινή γεύση. Γνωρίζατε όμως ότι το ξύδι, ιδιαίτερα το λευκό και εκείνο που προέρχεται από το μηλίτη, έχει πάρα πολλές χρήσεις; Ιδού 20 ασυνήθιστες και οικολογικές χρήσεις του ξυδιού που ίσως να μην έχετε σκεφτεί:

 1. Κοντίσιονερ για τα μαλλιά
Αν θέλετε μεταξένια και λαμπερά μαλλιά το ξύδι κάνει θαύματα! Διαλύστε ένα κουτάλι της σούπας ξύδι από μηλίτη σε ένα ποτήρι νερό μαζί με λίγες σταγόνες αιθέριου ελαίου. Απλώστε στα μαλλιά σας και ξεπλύνετε καλά. Τα μαλλιά θα αποκτήσουν αστραφτερό χρώμα και οι κόμποι θα διαλυθούν. Για λίγο χρόνο το κεφάλι σας θα μυρίζει αλλά σύντομα η μυρωδιά θα εξαφανιστεί.

2. Σκοτώστε τα αγριόχορτα και τα ζιζάνια
Τα ζιζάνια μπορεί να χαλάσουν την εικόνα ενός διαφορετικά αψεγάδιαστου γκαζόν, μποστανιού ή λουλουδόκηπου. Ξεχάστε τα χημικά και χρησιμοποιείστε δυνατό ξύδι υψηλής περιεκτικότητας οξικού οξέος!

3. Αφαιρέστε σημάδια από ιδρώτα στη μασχάλη
Τα σημάδια από ιδρώτα στη μασχάλη μπορούν να καταστρέψουν την αγαπημένη σας μπλούζα. Τα αποσμητικά κάνουν χειρότερα τα πράγματα στην αντίδρασή τους με τα άλατα του ιδρώτα. Ψεκάστε το λεκέ με δυνατό λευκό ξύδι πριν την πλύση και ο λεκές θα εξαφανιστεί.

4. Μαλακώστε τα υφάσματα
Μισό ποτήρι λευκού ξυδιού στον κύκλο πλύσης όχι μόνο προστατεύει τα λινά και προστατεύει τα χρώματα, αλλά απομακρύνει και τα απομεινάρια απορρυπαντικού. Προτείνεται ακόμα ως αντικαταστάτη του μαλακτικού – απλά προσθέστε λίγο ξύδι κατά τον κύκλο του ξεπλύματος.

5. Γιατρέψτε τον πονόλαιμο
Πιείτε ή κάντε γαργάρες με λίγο ξύδι από μηλίτη διαλυμένο σε ζεστό νερό. Προσθέστε λίγο μέλι στο μείγμα για να το κάνετε πιο ανεκτό.

6. Εξοντώστε τα μυρμήγκια
Κυκλοφορούν μικρά οικιακά μυρμήγκια στην κουζίνα σας; Ψεκάστε τα με ένα μείγμα 50-50 νερό-ξύδι και θα απομακρυνθούν. Το ξύδι “σβήνει” επίσης της οσμές των τροφών που τα οδηγούν στην κουζίνα.

7. Ανακουφίστε τους πονεμένους μυς
Το ξύδι από μηλίτη απορροφά το γαλακτικό οξύ μου συγκεντρώνεται στους μύες μετά την άσκηση και προκαλεί πόνο. Ανακατέψτε λίγες κουταλιές ξύδι σε ένα ποτήρι νερό, μουλιάστε ένα πανί και ακουμπήστε το στις πονεμένες περιοχές για 20 λεπτά.

8. Φρεσκάρετε την ατμόσφαιρα στο σπίτι σας
Μυρίζει τσιγαρίλα, καμένο φαγητό ή το κατοικίδιό σας: το ζήτημα είναι οι δυσάρεστες μυρωδιές είναι ενοχλητικές. Τα χημικά αποσμητικά απλά καλύπτουν τις δυσάρεστες οσμές και κάνουν τα πράγματα χειρότερα. Το οξικό οξύ του ξυδιού απορροφά τις μυρωδιές, ενώ μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για να καθαρίσετε βρόμικες επιφάνειες.

9. Αφαιρέστε αυτοκόλλητα
Ζεστάνετε λίγο λευκό ξύδι και βουτήξτε ένα πανί. Τα αυτοκόλλητα στον προφυλακτήρα του αυτοκινήτου ή στην πόρτα της ντουλάπας αποτελούν παρελθόν.

10. Σταματήστε το λόξυγκα
Οι γιατροί υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχουν φάρμακα για το λόξυγκα. Την επόμενη όμως φορά που θα σας πιάσει λόξυγκας δοκιμάστε ένα σφηνάκι ξύδι.

11. Καθαρίστε τις βούρτσες βαφής
Ξεχάσατε να πλύνετε τις βούρτσες σας και έχουν κοκκαλώσει. Μην τις πετάξετε! Γεμίστε ένα τηγάνι με λευκό ξύδι και φέρτε το σε σημείο βρασμού. Βουτήξτε τις βούρτσες στο ζέον ξύδι μέχρι η μπογιά να διαλυθεί.

12. Διαλύστε τη σκουριά
Το οξικό οξύ στο ξύδι αντιδρά με το οξείδιο του σιδήρου και απομακρύνει τη σκουριά από μικρά μεταλλικά υλικά: βίδες, παξιμάδια κλπ. Βάλτε τα σε ένα σκεύος γεμάτο με ξύδι και ξεπλύνετε καλά.

13. Αντιμετωπίστε τις μυρωδιές από τροφές
Τα τάπερ σας μπορεί να μυρίζουν έντονα από κάποια φαγητά. Καθαρίστε τα με ένα πανί μουλιασμένο στο ξύδι και οι οσμές θα εξαφανιστούν.

14. Απομακρύνετε τα μεταλλικά άλατα
Τα άλατα από το νερό δημιουργούν μια κρούστα στην καφετιέρα, το βραστήρα και το μπάνιο σας. Δημιουργήστε ένα μείγμα με ζεστό νερό και ξύδι και η καφετιέρα σας θα ξεβουλώσει. Καθαρίστε το μπάνιο σας με ξίδι και τα άλατα θα διαλυθούν.

15. Διορθώστε τα “λάθη” στην κουζίνα
Έπεσε πολύ κόκκινο πιπέρι στο φαγητό; Προσθέστε λευκό ξύδι ή ξύδι από μηλίτη για να εξουδετερώσετε το “κάψιμο”.

16. Επιμηκύνετε τη ζωή των κομμένων λουλουδιών
Τα μπουκέτα των λουλουδιών μαραίνονται γρήγορα. Προσθέστε δύο κουταλιές της σούπας ξύδι στο βάζο και τα λουλούδια θα διατηρηθούν λίγο περισσότερο.

17. Καθαρίστε γυαλί, πλαστικό, χρώμια και πατώματα
Το μαγικό μείγμα 50-50 νερό-ξύδι θα καθαρίσει τις επίμονες βρωμιές στα ράφια, το ψυγείο, τα ποτήρια και τις πορσελάνες σας. Δημιουργήστε μια αλοιφή με την πρόσθεση μαγειρικής σόδας ή αναμείξτε 1/3 λευκό ξύδι, ⅓ καθαρό αλκοόλ, ⅓ νερό και τρεις σταγόνες υγρού πιάτων για ένα φτηνό και οικολογικό καθαριστικό πατωμάτων. Δεν συστήνεται σε επιφάνειες από μάρμαρο ή γρανίτη.

18. Αντιμετωπίστε τις μυκητιάσεις
Μυρμηγκιές, μυκητιάσεις στα δάχτυλα του ποδιού, πιτυρίδα αντιμετωπίζονται με λευκό ξύδι ή ξύδι από μηλίτη. Βάλτε τα πόδια σε ένα μείγμα με ένα μέρος ξίδι σε πέντε μέρη νερό και θα καθαρίσετε.

19. Μαλακώστε και σκοτώστε τα βακτήρια στο κρέας
Θέλετε να μαλακώσετε το κρέας σας; Μαρινάρετε σε ξύδι από μηλίτη και σκοτώστε βακτήρια όπως το E. Coli.

20. Ξεβουλώστε τα λούκια και καθαρίστε τον σκουπιδοφάγο
Ξεβουλώστε το νεροχύτη σας χωρίς να καταφύγετε στο γνωστό καυστικό και επικίνδυνο χημικό. Ρίξτε μαγειρική σόδα και προσθέστε λευκό ξύδι. Αφήστε το να δράσει για 30 λεπτά και ξεπλύντε με βραστό νερό. Με το ίδιο κόλπο μπορείτε να καθαρίστε τον σκουπιδοφάγο σας. Ειδικότερα αν παγώσετε το ξύδι σε παγάκια θα ακονίσετε ταυτόχρονα και τις λεπίδες του.


Πηγή : www.newsitamea.gr

13 τροφές που μπορούν να αλλάξουν τη ζωή σας

Προσπαθείτε να τρώτε υγιεινά, προκειμένου να βελτιωθεί η υγεία σας και η εμφάνισή σας; Παρακάτω ακολουθούν ορισμένες τροφές που έχουν τεράστια συμβολή στην καθημερινή σας ευεξία και μπορεί να αλλάξουν τη ζωή σας.

Λοιπόν, τι περιμένετε; Προσθέστε αυτά τα τρόφιμα στη λίστα της διατροφής σας σήμερα!

Ντομάτες : Αν δεν έχετε αλλεργία στη ντομάτα, οι ντομάτες είναι ακόμη ένα 'super' τρόφιμο. Παρότι η κανονική περίοδος που μπορείτε να καταναλώσετε τη ντομάτα είναι μικρή, μπορείτε να προσλαμβάνετε τα οφέλη της και από την κέτσαπ αλλά και τη σάλτσα ντομάτας. Εκτός από το ότι έχουν όλες τις βιταμίνες, οι ντομάτες είναι 'μαχητές' κατά των ασθενειών. Βοηθούν την καταπολέμηση του καρκίνου και των καρδιακών παθήσεων.

Σολομός : Όλα τα είδη των ψαριών είναι πολύ θρεπτικά και θα πρέπει να προσπαθείτε να τα συμπεριλαμβάνετε στη διατροφή σας 2 έως 3 φορές την εβδομάδα. Παρόλο που τα ψάρια έχουν λίπος, γνωρίζουμε πλέον ότι δεν είναι όλα τα λίπη ίδια και τα ψάρια περιέχουν μια πολύ υγιεινή κατηγορία λιπών. Για παράδειγμα, ο σολομός είναι μια πλούσια πηγή ω-3 λιπαρών οξέων, τα οποία μπορούν να προστατεύσουν από πλήθος ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων και των καρδιακών παθήσεων.

Φασόλια : Τα φασόλια και τα κουκιά κάνουν καλό στην καρδιά σας. Επίσης υπάρχουν στοιχεία ότι εμποδίζουν την εμφάνιση του καρκίνου, κρατούν χαμηλά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και σας δίνουν την αίσθηση του κορεσμού, το οποίο σας αποτρέπει από την υπερκατανάλωση διάφορων τροφίμων.

Σόγια : Η σόγια είναι πλούσια σε βιταμίνες και μέταλλα. Δεν σας αρέσει το Tofu ή μαλακό τυρί από σόγια; Λοιπόν, υπάρχουν πολλοί άλλοι τρόποι για να συμπεριλάβετε τη σόγια στη διατροφή σας. Το γάλα από σόγια είναι μια εναλλακτική λύση για τα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Σπανάκι : Μερικά από τα ευεργετικά συστατικά που περιέχει είναι το β-καροτένιο, βιταμίνες Β, Ε και C, ασβέστιο και μαγνήσιο.

Τσάι : Είναι χαλαρωτικό, δεν έχει θερμίδες και έχει πολλά οφέλη για την υγεία. Το τσάι επίσης, έχει συνδεθεί με την υγεία της καρδιάς, την πρόληψη κατά του καρκίνου, την πρόληψη εγκεφαλικών επεισοδίων και τη μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Γιαούρτι : Αυτό είναι το καλύτερο σνακ για τη δουλειά. Έχει ασβέστιο και άλλα θρεπτικά συστατικά. Αλλά αυτό που κάνει ένα 'αληθινό' γιαούρτι πραγματικά σημαντικό είναι η παρουσία των προβιοτικών και πρεβιοτικών - ζωντανοί οργανισμοί που προάγουν την υγεία του πεπτικού.

Καρύδια : Αν και οι ξηροί καρποί είναι πλούσιοι σε θερμίδες, αυτό δεν πρέπει να σας αποθαρρύνει από αυτό το θρεπτικό σνακ. Τα καρύδια αποτελούν μια από τις λίγες πλούσιες πηγές φυτικής προέλευσης ω-3 λιπαρών οξέων. Εκτός από τις φυτικές ίνες και πρωτεΐνες, οι φυτικές στερόλες που περιέχονται στα καρύδια βοηθούν στο να διατηρηθούν φυσιολογικά τα επίπεδα χοληστερίνης.

Μπρόκολο : Αρκετές μελέτες έχουν συνδέσει την πρόσληψη ασβεστίου με την απώλεια βάρους. Το μπρόκολο δεν είναι μόνο πλούσια σε ασβέστιο αλλά και σε βιταμίνη C, που βοηθά την απορρόφηση του ασβεστίου. Επιπλέον, αυτό το λαχανικό έχει βιταμίνη Α, φυλικό οξύ, και φυτικές ίνες για την κάλυψη των θρεπτικών αναγκών σας.

Πορτοκάλια : μπορεί να μην είναι συναρπαστικό ή εξωτικό, αλλά αυτό το παλιό και πολύ διαδεδομένο στην Ελλάδα φρούτο είναι και πολύ υγιεινό. Προτιμήστε να καταναλώνετε πορτοκάλια παρά να πίνετε τον χυμό τους, διότι ο πολτός του έχει δεκαπλάσια ποσότητα βιταμίνης C από ότι χυμός του.

Στήθος γαλοπούλας : Είναι ένα από τα καλύτερα τρόφιμα, χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και πλούσιο σε πρωτεΐνες που μπορείτε να καταναλώσετε. Επίσης, έχει υψηλή περιεκτικότητα τρυπτοφάνης, ένα αμινοξύ που σχετίζεται με τη βελτίωση της διάθεσης.

Γλυκοκολοκύθα : Υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και χαμηλή σε θερμίδες, η γλυκοκολοκύθα έχει μερικά από τα υψηλότερα επίπεδα των καροτενοειδών, που λειτουργούν ως αντιοξειδωτικά και βοηθούν κατά της γήρανσης. Δεν είναι όμως μόνο αυτά. Έχει βιταμίνη C και Ε, καθώς επίσης και σίδηρο, κάλιο και άλλα μέταλλα.

Βατόμουρα : Τα βατόμουρα είχαν παραμεληθεί για πολλά χρόνια εξαιτίας άλλων πιο 'διάσημων' φρούτων. Αλλά τώρα που γνωρίζουμε περισσότερα για τα αντιοξειδωτικά και για τη θετική τους επίδραση κατά των εκφυλιστικών παθήσεων, αυτά το πολύ πλούσια σε φλαβονοειδή φρούτα θα 'καθυστερήσουν' τη γήρανση.


Γράφει : Καραφυλλίδης Π. Ευμένης, Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

Πηγή : www.iatronet.gr

Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2013

Έξι βήματα για να διορθώσετε τη βραδινή παρεκτροπή στη δίαιτα σας

Βρίσκεστε σε δίαιτα και τυχαίνει ένα βράδυ είτε στο σπίτι είτε σε μία έξοδο να φάτε ή και να πιείτε παραπάνω. Ακόμη και πολύ παραπάνω όμως να γίνει αυτό δεν χρειάζεται πανικός. Δεν διαλύθηκαν τα πάντα και είναι στο χέρι σας να διορθώσετε την κατάσταση με απλά βήματα :

Βήμα 1ο : Μην ζυγιστείτε την επόμενη ημέρα το πρωί
Μην ανεβείτε στη ζυγαριά για να δείτε τι κακό έγινε. Σίγουρα θα σας δείξει παραπάνω, καθώς η αυξημένη κατανάλωση φαγητού το βράδυ, ιδιαιτέρως εκτός σπιτιού που είναι πλούσιο σε αλάτι. μπορεί και λόγω υγρών να σας επηρεάσει. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι ξαφνικά γεμίσατε πάλι λίπος.

Βήμα 2ο : Συνεχίστε κανονικά τη δίαιτά σας
Στην απελπισία να διορθωθεί η παρασπονδία, μην κόψετε το πρωινό και το ενδιάμεσο σνακ, γιατί μπορεί το σοκ για τον οργανισμό να είναι μεγαλύτερο.

Βήμα 3ο : Φάτε ελαφριά το μεσημέρι
Δεν χρειάζεται να μείνετε νηστικοί, αλλά να επιλέξετε ένα πιο ελαφρύ γεύμα με άφθονα λαχανικά και άπαχη πρωτεΐνη, όπως κοτόπουλο, τόνο, ψάρι. Αυτό θα δώσει ανάσες στον οργανισμό σας και θα «ισοφαρίσει τη χασούρα» της προηγούμενης.

Βήμα 4ο : Πιείτε αρκετό νερό 
Το νερό θα βοηθήσει να φύγουν οι τοξίνες και να απαλλαγείτε από τα κατάλοιπα του χθες.

Βήμα 5ο : Μειώστε λίγο το αλάτι
Την επόμενη ημέρα αποφύγετε το αλάτι και προτιμείστε περισσότερο μπαχαρικά και μυρωδικά στο φαγητό σας.

Βήμα 6ο : Για βράδυ, όχι πολύ αργά, φτιάξτε μια σπιτική χορτόσουπα με πολλά λαχανικά ή μια ωραία φρουτοσαλάτα με γιαούρτι και λίγο μέλι. Κατά αυτόν τον τρόπο, θα βοηθήσετε τον οργανισμό σας να κάνει τη δική του φυσική αποτοξίνωση, χωρίς να λυσσάξετε όλη την ημέρα στην πείνα.


Πηγή : www.neadiatrofis.gr

Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2013

Συστάσεις για Χοληστερίνη - Τριγλυκερίδια

Χοληστερίνη : Οι ισχύουσες συστάσεις για τη συνολική χοληστερίνη είναι < 200 mg

HDL : Για τη λεγόμενη «καλή» χοληστερίνη (HDL) πάνω από 35 mg για τους άντρες και >45 mg για τις γυναίκες (αφού αυτή προστατεύει τα αγγεία από τη αρτηριοσκλήρυνση) και

LDL : Για τη λεγόμενη «κακή» χοληστερίνη (LDL) η τιμή πρέπει να είναι κάτω από 180 mg. Αυτή μαζεύεται στις αρτηρίες και οδηγεί στη δημιουργία πλάκας (αν και το επίπεδο γίνεται όλο και χαμηλότερο ανάλογα με τον παράγοντα κινδύνου π.χ. κάτω από 160 mg/dl για παράγοντα κινδύνου 0 ή 1 (κάπνισμα, υπέρταση, οικογενειακό ιστορικό) ή κάτω από 100 mg/dl για διαβητικούς)

Τριγλυκερίδια : Τα τριγλυκερίδα πρέπει να είναι < 150 mg% (αυτά αυξάνουν σε παχύσαρκα άτομα, με την κατανάλωση μεγάλης ποσότητας αλκοόλ και απλών υδατανθράκων, και σε περιπτώσεις σακχαρώδη διαβήτη).

Ποιες τροφές ανεβάζουν τη χοληστερίνη;

Οι τροφές που συμβάλουν στην αύξηση των τιμών των λιπιδίων στο αίμα μας είναι αυτές που περιέχουν και τροφοδοτούν τον οργανισμό μας με μεγάλες ποσότητες «κακού» λίπους.

Με τον όρο κακό λίπος εννοούμε κυρίως το κορεσμένο, που είναι συνήθως ζωικής προέλευσης, και το βρίσκουμε σε τρόφιμα όπως: βούτυρο, μαγιονέζα, ζωικό λίπος, ζωμός κρέατος & παχιές σούπες και εκχυλίσματα κρέατος εντόσθια (νεφρά, συκώτι, μυαλά), κρέμες, λίπος καρύδας, παστά, παγωτά παχιά κρέατα, αλλαντικά, μπέικον & κρόκοι αυγών πλήρες γάλα, ολόπαχα γιαούρτια (λίπος > 2%) & παχιά τυριά, τυριά σε κρέμα γλυκά και σοκολάτα, κακάο και ροφήματα & κρουασάν, αρτοσκευάσματα με αυγά και βούτυρο, τηγανητά τρόφιμα (π.χ. πατάτες, τσιπς).

Ποιες τροφές επιτρέπονται;

Οι τροφές που μπορούμε να καταναλώνουμε είναι όσες περιέχουν καλής ποιότητας λίπη π.χ. μονοακόρεστα (ελαιόλαδο) ή πολυακόρεστα (ψάρια, ξηροί καρποί) ή φυτικές ίνες (διαλυτές και αδιάλυτες) .

Τέτοια τρόφιμα είναι τα παρακάτω: ψωμί, φρυγανιές, παξιμάδια, ρύζι, πατάτες, ζυμαρικά ψάρια & κοτόπουλο (στήθος-χωρίς δέρμα), κρέας άπαχο (άλιπο μοσχαρίσιο, άλιπο χοιρινό) ελαιόλαδο και σπορέλαια, αποβουτυρωμένα γαλακτοκομικά (γάλα, γιαούρτι) & τυριά με χαμηλά λιπαρά ,άλιπες σούπες (χορτόσουπα, ντοματόσουπα) & όσπρια (φασόλια, ρεβίθια, μπιζέλια, φακές) λαχανικά (αγκινάρες, σπαράγγια, μελιτζάνες, μπρόκολα, λάχανο, καρότα, κουνουπίδι, κολοκυθάκια, αγγούρι, λεπτά φασολάκια, μαρούλι, μανιτάρια, πιπεριές, σπανάκι, καλαμπόκι, ντομάτες, χόρτα και άλλα)

Ποιες τροφές είναι σημαντικές στον πόλεμο ενάντια στη χοληστερίνη;
  • Φρούτα και λαχανικά, λόγω των φυτικών ινών που περιέχουν
  • Βρώμη (μέσα από τροφές όπως κουάκερ, νιφάδες βρώμης πρωινού, παξιμάδια βρώμης) λόγω των διαλυτών ινών που περιέχει
  • Λιπαρά ψάρια (λόγω της παρουσίας των ω-3 λιπαρών οξέων που βρέθηκε ότι μειώνουν τη χοληστερίνη)
  • Ελαιόλαδο (πηγή μονοακόρεστων λιπαρών οξέων και κυρίως του ελαϊκού οξέος) το οποίο όπως βρέθηκε συγκρινόμενο με τα κορεσμένα λιπαρά οξέα, μειώνει την ολική και την κακή χοληστερίνη, ενώ δεν επηρεάζει σημαντικά την καλή χοληστερίνη
  • Αλκοόλ και κρασί (η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ και ιδιαίτερα κόκκινου κρασιού, που περιέχει αντιοξειδωτικές ουσίες) αυξάνουν την καλή χοληστερίνη
  • Οι φυτοστερόλες που βρίσκονται σε τρόφιμα αποκλειστικά φυτικά όπως σουσάμι, ηλιόσποροι, φιστίκια, σόγια, αρακάς πίτουρο και αντίστοιχα λάδια, αλλά και κατάλληλα εμπλουτισμένες μαργαρίνες.


ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΤΡΙΓΛΥΚΕΡΙΔΙΩΝ

Για να μειωθούν τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων πρέπει να προσεχθούν στη δίαιτα σας :
  • Το συνολικό λίπος και κυρίως το κορεσμένο (σε τρόφιμα ζωικής προέλευσης)
  • Τους απλούς υδατάνθρακες (π.χ. ζάχαρη)
  • Το αλκοόλ


Ποιες είναι οι γενικές συστάσεις για άτομα με υψηλές τιμές χοληστερίνης :
  • Μειώστε το συνολικό λίπος και κυρίως το κορεσμένο, που είναι ζωικής προέλευσης (π.χ. από τυριά, κρέατα, αβγά και γλυκά)
  • Περιορίστε τη συνολική κατανάλωση κρέατος. Ακόμα παράλληλα με την ποσότητα προσέξτε και την ποιότητα τρώγοντας πιο συχνά κοτόπουλο χωρίς δέρμα, άπαχα κομμάτια μοσχαρίσιου και χοιρινού (το οποίο θα μπορούσε να θεωρηθεί ως μια καλή επιλογή αφού έχει περισσότερο «ορατό» λίπος που μπορεί να αφαιρεθεί πριν τη μαγειρική παρασκευή)
  • Μην καταναλώνετε περισσότερο από 25-30% της συνολικής σας θερμιδικής πρόσληψης από λίπος και προτιμήστε το ελαιόλαδο και λιγότερα τα πολυακόρεστα λάδια (σπορέλαια κ.ά)
  • Μειώστε την προσλαμβανόμενη χοληστερίνη από τροφές
  • Καταναλώστε τρόφιμα με ω-3 λιπαρά οξέα (παχιά ψάρια π.χ. σκουμπρί, σαρδέλα, σολομό, τσιπούρα, γαύρο, τσιπούρα) και εμπλουτισμένα τρόφιμα
  • Μαγειρέψτε πιο υγιεινά, με λιγότερο τηγάνισμα και περισσότερο βράσιμο και ψήσιμο και αποφύγετε τις λιπαρές σάλτσες και κάντε δικές σας με βάση το ελαιόλαδο, το λεμόνι και το ξύδι
  • Πίνετε αλκοόλ με μέτρο και ανάλογα με τα επίπεδα των λιπιδίων (λιπιδαιμικό προφίλ – χοληστερίνη, τριγλυκερίδια, LDL, HDL) και ειδικά όταν είναι αυξημένα τα τριγλυκερίδια
  • Μειώστε το κάπνισμα και αυξήστε τη σωματική άσκηση και την καθημερινή σας δραστηριότητα, μέσα από απλές έστω ασχολίες όπως το περπάτημα ή το κολύμπι
  • Αυξήστε την πρόσληψη φυτικών ινών από λαχανικά, φρούτα, δημητριακά, βρώμη, όσπρια και μειώστε την κατανάλωση απλών και ραφιναρισμένων υδατανθράκων όπως λευκό ψωμί και δημητριακά, αρτοσκευάσματα κ.ά.
  • Αυξήστε την πρόσληψη φυτικών ινών από λαχανικά, φρούτα, δημητριακά, βρώμη, όσπρια και μειώστε την κατανάλωση απλών και ραφιναρισμένων υδατανθράκων όπως λευκό ψωμί και δημητριακά, αρτοσκευάσματα κ.ά.
  • Αποκτήστε το ιδανικό σας βάρος
  • Κάνετε τακτικά και μικρά γεύματα

Γράφει : Δημοσθενόπουλος Χαρίλαος, Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

Πηγή : www.iatronet.gr