Φροντίδα Υγείας

Παρασκευή, 13 Φεβρουαρίου 2015

Ημικρανία. Ποιοί παράγοντες την πυροδοτούν.


Ημικρανία ονομάζεται ο ισχυρός, παλλόμενος πόνος που εκδηλώνεται σε ένα συγκεκριμένο σημείο του κεφαλιού και συνοδεύεται συχνά από ναυτία, τάση προς έμετο και ευαισθησία στο φως ή τον ήχο. Η ημικρανία μπορεί να διαρκέσει για ώρες ή και για ολόκληρες ημέρες. Σε ορισμένες περιπτώσεις, προηγείται ή εκδηλώνεται μαζί με τον πόνο η λεγόμενη αύρα, η οποία αφορά σε αισθητηριακές αλλοιώσεις, όπως οι λάμψεις, τα τυφλά σημεία ή το μούδιασμα στα χέρια και τα πόδια.

Αίτια ημικρανίας
Φαίνεται πως οι ορμόνες παίζουν σημαντικό ρόλο στην εκδήλωση της ημικρανίας.
Το αλκοόλ μπορεί να αποτελέσει και στις δύο περιπτώσεις αφορμή για την εκδήλωση του πονοκεφάλου. Οι ορμονικές διακυμάνσεις (όπως αυτές που παρατηρούνται κατά την έμμηνο ρύση) και η χαλάρωση μετά από ένα στρεσογόνο συμβάν μπορεί να πυροδοτήσουν την ημικρανία.
Όσοι εκδηλώνουν ημικρανία συνήθως αναζητούν ένα σκοτεινό και ήσυχο μέρος για να ηρεμήσουν.

Αντιμετώπιση ημικρανίας
Και στις δύο περιπτώσεις, απαιτείται η λήψη φαρμάκων «έκτακτης ανάγκης». Τα φάρμακα αυτά πρέπει να λαμβάνονται αμέσως μόλις εκδηλωθεί ο πόνος. Η θεραπευτική αντιμετώπιση περιλαμβάνει επίσης στρατηγικές πρόληψης ώστε να αποφευχθούν μελλοντικές κρίσεις.

Πως θα προλάβω την ημικρανία
Το βασικότερο βήμα στην αποτελεσματικότερη διαχείριση της ημικρανίας είναι η αναγνώριση των παραγόντων που την πυροδοτούν.

Δείτε τους 14 συχνότερους παράγοντες που πυροδοτούν την ημικρανία :

 1. Πολύς ύπνος ή πολύ λίγος ύπνος
 2. Υπερβολική κατανάλωση φαγητού ή έλλειψη τροφής
 3. Μεταβολή στα επίπεδα του στρες
 4. Υπερβολική κατανάλωση καφεΐνης ή απότομη μείωση της κατανάλωσης καφεΐνης
 5. Αφυδάτωση
 6. Πολλή γυμναστική
 7. Για τις γυναίκες, περίοδος
 8. Κατανάλωση αλκοόλ
 9. Κατανάλωση συγκεκριμένων τροφών
 10. Κάπνισμα
 11. Υπερβολική ζέστη
 12. Δυνατά φώτα
 13. Πόνος στον αυχένα (αυχενικό σύνδρομο)
 14. Μυρωδιές, όπως τα έντονα αρώματα


Μην ξεχνάτε ότι δύο από τα παραπάνω μπορεί να λειτουργήσουν συνδυαστικά ως επιβαρυντικός παράγοντας για την εκδήλωση της ημικρανίας. Κρατήστε ένα ημερολόγιο που θα αφορά στις συγκεκριμένες συνθήκες κάτω από τις οποίες εκδηλώθηκε η ημικρανία ώστε να μπορέσετε σε βάθος χρόνου να καταλήξετε σε ποιους παράγοντες παρουσιάζετε αυξημένη ευαισθησία.

Δεν μπορούμε να αποφύγουμε ορισμένους από τους παραπάνω παράγοντες –οι γυναίκες δεν μπορούν να αποφύγουν την περίοδό τους– και στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να αποφεύγουμε τουλάχιστον άλλα επιβαρυντικά ερεθίσματα, όπως η έντονη άσκηση ή η κατανάλωση αλκοόλ.

Πηγή : www.onmed.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου