Φροντίδα Υγείας

Τετάρτη 9 Ιουλίου 2014

Καλοκαιρινές Αλλεργίες



Οι αλλεργίες του καλοκαιριού αφορούν το δέρμα (ηλιακή κνίδωση, κνίδωση εκ ψύχους και χολινεργική, φωτοαλλεργία, κλπ.), τα τσιμπήματα εντόμων (σφήκες, κουνούπια, κλπ.), τις τροφικές αλλεργίες (θαλασσινά, φρούτα, κλπ.).

Στο σημερινό άρθρο, θα ασχοληθούμε ειδικότερα με κάθε μία δίνοντας χρήσιμες συμβουλές.

  •  Μεγάλη προσοχή απαιτείται στους αλλεργικούς στα έντομα (σφήκες, μέλισσες, κουνούπια, αλογόμυγες, αράχνες, κ.ο.κ.), ενώ θα πρέπει οι ασθενείς μας να έχουν μαζί τους τα φάρμακά τους όπως την ενέσιμη αδρεναλίνη, την ένεση κορτιζόνης, τα αντιϊσταμινικά χάπια τους και τις διάφορες αλοιφές τους (κορτιζόνη, αντιϊσταμινική, καθώς και τα διάφορα εντομοαπωθητικά για τα κουνούπια).

  •  Καλό θα είναι να μη φορούν πολύχρωμα ρούχα και καπέλα με λουλούδια για να μην προσελκύουν τα έντομα. Επίσης να μη φορούν έντονα αρώματα και να αποφεύγουν να τρώνε στην εξοχή (picnic), καθώς και να μη πειράζουν τα έντομα, ειδικά το απόγευμα με τη ζέστη, αφού είναι κουρασμένα και επιτίθενται πιο εύκολα.

  •  Όσον αφορά στο θαλάσσιο μπάνιο, απαιτείται προσοχή και στις μέδουσες, οι οποίες πολλές φορές δημιουργούν ακόμη και σοβαρά προβλήματα στους ευαίσθητους κολυμβητές. Ένα άλλο θέμα, πιο σπάνιο, αποτελούν και οι θαλάσσιες ανεμώνες καθώς και τα διάφορα ψάρια που έχουν δηλητήριο (δράκαινες, σκορπίνες, κλπ.). Σ'αυτές τις περιπτώσεις, ακολουθείται η ίδια αγωγή όπως και στα έντομα, δηλαδή αντιϊσταμινικές αλοιφές, κορτιζόνη, χάπια και μέχρι και ενέσεις, αν κάποιος είναι πολύ αλλεργικός.

  •  Κατά τη διάρκεια του θαλάσσιου μπάνιου καλό θα είναι να είναι πολύ προσεκτικοί οι ασθενείς με αλλεργία στο κρύο (cold urticaria), διότι οι πολύ ευαίσθητοι στο κρύο νερό μπορεί να παρουσιάσουν αλλεργικό shock μέσα στο νερό και να πνιγούν, λόγω της μαζικής έκθεσης του σώματός τους στο κρύο νερό.

  •  Βγαίνοντας από τη θάλασσα, θα πρέπει να προσέξουν τον ήλιο, ειδικά τα άτομα που παρουσιάζουν φωτοευαισθησία ή έχουν φωτοαλλεργία. Υπάρχουν φάρμακα όπως τα αντιβιοτικά και άλλα όπως οι τετρακυκλίνες, τα οποία με την έκθεση στον ήλιο προκαλούν φωτοαλλεργία. Σ'αυτό το σημείο, θα ήθελα να επισημάνω ότι ακόμη και οι αντιϊσταμινικές αλοιφές που βάζουμε στα τσιμπήματα εντόμων, με τον ήλιο μπορεί να δημιουργήσουν φωτοδερματίτιδα.

  •  Να προσέξουν οι αλλεργικοί τα μέταλλα (ειδικά στα faux bijoux), διότι με τον ιδρώτα και τη ζέστη προκαλούν δερματίτιδα (στο περιλαίμιο από κάποια αλυσίδα, ή στον καρπό από κάποιο λουράκι π.χ.).

  •  Επιπλέον, στις αλλεργίες του καλοκαιριού μπορεί να συμπεριληφθεί και η χολινεργική κνίδωση (ή αλλεργία στη ζέστη).

  •  Φυσικά, δεν πρέπει να ξεχνάμε και τους αλλεργικούς στα τρόφιμα, οι οποίοι θα πρέπει να έχουν πάντα μαζί τους τα απαραίτητα φάρμακα, ειδικά τώρα που ευνοείται η κατανάλωση φρούτων και θαλασσινών.

  •  Μπορεί οι αλλεργίες στις γύρεις να κυριαρχούν την άνοιξη, αλλά και το καλοκαίρι έχουμε αναπνευστικές αλλεργίες (ρινίτιδα/άσθμα) που οφείλονται στους μύκητες (π.χ. alternaria), ή στα ακάρεα της οικιακής σκόνης. Ειδικά στα νησιά μας, λόγω της υγρασίας, έχουμε υψηλά ποσοστά ρινίτιδος και άσθματος.

  •  Επίσης, το καλοκαίρι έχουμε και τις γύρεις των φυτών που υπάρχουν στην ατμόσφαιρα, όπως η αρτεμησία (αψιθιά), το χορτάρια βερμούδα (αγριάδα), κλπ.

  •  Τέλος, δεν πρέπει να ξεχνάμε και τα δηλητηριώδη ζώα όπως τα φίδια, τις αράχνες, τους σκορπιούς, από τα οποία αν τσιμπηθεί κάποιος, ακόμη και αν δεν είναι αλλεργικός, μπορεί να κινδυνεύσει. Γι'αυτό, αφού του δώσουμε κάποιο αντιϊσταμινικό, την κορτιζόνη, ακόμα και την αδρεναλίνη, θα πρέπει τάχιστα να τον πάμε στο πλησιέστερο νοσοκομείο για τα περαιτέρω (αντιοφικό ορό, και λοιπή υποστηρικτική αγωγή).


Γράφει :  Τσαπτσίνος Νίκος, Αλλεργιολόγος

Πηγή : nikostsaptsinos.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου