Φροντίδα Υγείας

Παρασκευή 23 Μαΐου 2014

Οδηγίες στοματικής υγιεινής



Η υγεία του στόματος εξαρτάται κατά κύριο λόγο από τη στοματική φροντίδα. Το σωστό και καθημερινό πλύσιμο των δοντιών συμβάλλει στην διατήρηση της υγείας των δοντιών και των ούλων.

Πώς γίνεται το σωστό πλύσιμο των δοντιών;

Για να επιτύχετε απομάκρυνση της οδοντικής πλάκας είναι σημαντικό να βουρτσίζετε τα δόντια σας 2-3 φορές την ημέρα και απαραίτητα το βράδυ.

Να θυμάστε, ότι ένα σωστό βούρτσισμα διαρκεί περίπου 3-4 λεπτά και πρέπει να γίνεται ως εξής (Τεχνική Bass) :

Τοποθετήστε την κεφαλή της οδοντόβουρτσας στα δόντια σας με τέτοιο τρόπο ώστε οι τρίχες να σχηματίζουν γωνία 45 μοιρών με τη γραμμή που ενώνονται ούλα και δόντια. Μετακινείτε την οδοντόβουρτσα μπρος-πίσω με μικρές οριζόντιες κινήσεις. Επαναλάβετε την κίνηση αυτή αρκετές φορές με απαλές κινήσεις και βουρτσίστε όλες τις επιφάνειες κάθε δοντιού.

Τι είναι το οδοντικό νήμα;

Επειδή η βούρτσα δεν μπορεί να εισχωρήσει ανάμεσα στα δόντια, αυτές οι επιφάνειες πρέπει να καθαρίζονται με το οδοντιατρικό νήμα. Τυλίγουμε το νήμα στα μεσαία δάκτυλα και των δύο χεριών και το περνάμε ανάμεσα στα δόντια. Κατόπιν με απαλές κάθετες κινήσεις καθαρίζουμε τις επιφάνειες και των δύο δοντιών χωριστά.

Τι οδοντόβουρτσα να χρησιμοποιώ;

Προτιμάμε πάντα μία μαλακή ή μέτρια οδοντόβουρτσα. Η σκληρή οδοντόβουρτσα μπορεί να κάνει φθορές στο σμάλτο των δοντιών. Σημασία επίσης δίνουμε στο μέγεθος της κεφαλής της βούρτσας. Αυτό δεν πρέπει να είναι ιδιαίτερα μεγάλο. Η μικρή κεφαλή μπορεί να εισχωρήσει καλύτερα ακόμα και στις πιο δύσκολες επιφάνειες όπως είναι η περιοχή πίσω από τα κάτω μπροστινά δόντια. Όσον αφορά την ηλεκτρική οδοντόβουρτσα, αυτή διαθέτει μεγαλύτερη δύναμη τριβής των δοντιών και απλουστεύει την τεχνική βουρτσίσματος. Συνίσταται ιδιαίτερα σε άτομα τα οποία δεν μπορούν να χειριστούν σωστά την βούρτσα χειρός. Παρόλα αυτά, αν κάποιος επιτυγχάνει σωστά αποτελέσματα με την κλασική οδοντόβουρτσα, δεν υπάρχει λόγος να την αλλάξει.

Κάθε πότε πρέπει να αλλάζω την οδοντόβουρτσα;

Συνήθως κάθε 3 με 4 μήνες. Ενδεικτικό επίσης αλλαγής της βούρτσας είναι όταν οι τρίχες της αρχίζουν να αποκλίνουν προς τα έξω.

Πρέπει να βουρτσίζω και τη γλώσσα;

Έρευνες έχουν δείξει ότι το μεγαλύτερο ποσοστό της κακοσμίας του στόματος οφείλεται σε μικρόβια τα οποία βρίσκονται στην επιφάνεια της γλώσσας και ιδιαίτερα στο πίσω μέρος αυτής. Άρα θα πρέπει να δίνουμε ιδιαίτερη προσοχή και στον επιμελή καθαρισμό της γλώσσας μας. Στο εμπόριο υπάρχουν ειδικά προϊόντα καθαρισμού αυτής.

Να χρησιμοποιώ στοματικό διάλυμα;

Τα στοματικά διαλύματα δρούν βοηθητικά στο πλύσιμο των δοντιών. Είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά σε παθήσεις των ούλων όπως η ουλίτιδα ή η περιοδοντίτιδα. Σε καθημερινή βάση μπορούν να χρησιμοποιούνται, αλλά όχι για μεγάλο χρονικό διάστημα, γιατί μπορεί να επιφέρουν αλλαγή της φυσιολογικής μικροβιακής χλωρίδας του στόματος.Όσον αφορά την κακοσμία, εκεί η δράση τους είναι προσωρινή.

Επειδή η πρόληψη είναι προτιμότερη της θεραπείας να θυμάστε :

  •  Να κάνετε περιοδικό έλεγχο των δοντιών σας,έστω και αν δεν έχετε ενοχλήσεις, απαραίτητα δύο φορές το χρόνο.

  •  Να κάνετε σωστή διατροφή. Μία γενική αρχή είναι ότι,οι τροφές που είναι υγιεινές για τον οργανισμό είναι υγιεινές και για τα δόντια. Ιδιαίτερη προσοχή σε τροφές που περιέχουν ζάχαρη. Πρέπει να αποφεύγετε να τις τρώτε ανάμεσα στα γεύματα και όταν τις τρώτε πρέπει να πλένετε τα δόντια σας.

  •  Να κάνετε τακτική φθορίωση των δοντιών,ιδιαίτερα στα νεαρά άτομα. Το φθόριο σκληραίνει την αδαμαντίνη των δοντιών και έτσι βοηθάει να γίνουν πιο ανθεκτικά ενάντια στην τερηδόνα.

Γράφει : Πάρης Μαραγκός, Χειρουργός Οδοντίατρος

Πηγή : www.parismaragkos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου