Φροντίδα Υγείας

Σάββατο 26 Απριλίου 2014

Έξι συμβουλές για καλύτερο ύπνο



Ο ύπνος είναι πολύ σημαντικός για τον οργανισμό μας. Δείτε τι μπορείτε να κάνετε για να κοιμάστε "σαν πουλάκι" και να ξεκινάτε τη μέρα σας με άλλον αέρα.

Βρείτε ένα σταθερό ωράριο ύπνου 

Προσπαθήστε να πηγαίνετε για ύπνο την ίδια ώρα κάθε βράδυ και διατηρήστε το όσο μπορείτε ακόμα και τα Σαββατοκύριακα. Κάντε το ίδιο και με την ώρα που ξυπνάτε. Αν κάποια μέρα χάσετε ώρες βραδινού ύπνου, τότε ξεκλέψτε ένα μισάωρο κάποια άλλη στιγμή της μέρας.

Με το φως είμαστε ξύπνιοι, με το σκοτάδι κοιμόμαστε

Η μελατονίνη είναι μια ορμόνη που παράγεται φυσικά και εξαρτάται από το φως της ημέρας. Ο εγκέφαλός μας παράγει περισσότερη στο σκοτάδι για να μας φέρει υπνηλία και λιγότερη την ημέρα για να έχουμε περισσότερη ενέργεια. Το πρωί που βγαίνετε έξω μην φοράτε γυαλιά ηλίου και αφήστε το πρόσωπό σας να δει το φως. Διαμορφώστε τους χώρους του σπιτιού και της δουλειάς ώστε να μπαίνει άφθονο φως. Τέλος, κλείστε υπολογιστή και τηλεόραση για μισή ώρα πριν πέσετε για ύπνο.

Θόρυβος, δροσιά και άνετο στρώμα

Μετατρέψτε το πιο ήσυχο δωμάτιο του σπιτιού σας σε κρεβατοκάμαρα και διατηρήστε το δροσερό. Οι θόρυβοι θα σας προκαλέσουν «ανήσυχο ύπνο» ακόμα και αν δεν το καταλαβαίνετε, ενώ έρευνες έδειξαν ότι η ιδανική θερμοκρασία για καλό ύπνο είναι οι 18-20 βαθμοί Κελσίου. Το καλό στρώμα θα κρατήσει σε σωστή θέση το σώμα σας και θα νιώσετε άνετα.

Το κρεβάτι είναι για ύπνο και σεξ, όχι για δουλειά

Είναι κακή συνήθεια να μεταφέρουμε με ένα λάπτοπ τη δουλειά στην κρεβατοκάμαρα. Ο εγκέφαλός μας συνδυάζει τον χώρο του ύπνου με την ηρεμία και την ευχάριστη διάθεση και κάτι τέτοιο τον μπερδεύει. Απολαύστε το σεξ στο κρεβάτι σας και αφήστε τους μπελάδες εκτός.

Σωστή διατροφή και άσκηση

Αποφύγετε τα μεγάλα γεύματα το βράδυ. Τρώτε ελαφρά και περιορίστε το αλκοόλ, το τσιγάρο και την καφεΐνη. Ακούγεται δύσκολο για τις... ελληνικές μας συνήθειες αλλά αν το κάνετε θα δείτε μεγάλη διαφορά στον ύπνο σας.

Χαλάρωση και σωστή αναπνοή

Πριν πέσετε για ύπνο ή ακόμα και ξαπλωμένοι πριν κοιμηθείτε, κλείστε τα μάτια σας και πάρτε μερικές αργές, βαθιές αναπνοές με την κάθε μία να είναι πιο βαθιά από την προηγούμενη. Χαλαρώστε τους μύες σας με ελαφρές κινήσεις των δακτύλων των ποδιών, στη συνέχεια τεντώστε τα άκρα σας όσο μπορείτε και αμέσως μετά χαλαρώστε τελείως.


Πηγή : www.onmed.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου