Φροντίδα Υγείας

Πέμπτη 13 Μαρτίου 2014

Τα 14 τρόφιμα που καθαρίζουν το συκώτι και σκοτώνουν τα τοξικά απόβλητα από το σώμα μας!



Η σύγχρονη ζωή, οδηγεί ένα μεγάλο ποσοστό ατόμων να καταπονούν το συκώτι τους. Όταν παρατρώμε ή τρώμε επεξεργασμένα ή τηγανητά τρόφιμα και κάθε φορά που είμαστε εκτεθειμένοι σε περιβαλλοντικούς ρύπους ή στρες, το συκώτι βλάπτεται και υπερφορτώνεται και τότε, δεν μπορεί να επεξεργαστεί τις τοξίνες και το λίπος με αποτελεσματικό τρόπο.

Υπάρχουν πολλά τρόφιμα που μπορούν να βοηθήσουν στο να καθαρίσει φυσιολογικώς το συκώτι, τονώνοντας την φυσική ικανότητά του να καθαρίζει τοξικά απόβλητα από το σώμα μας.

Εκτός από την λήψη συμπληρωμάτων και τον καθαρισμό του ήπατος και της χοληδόχου κύστης, το να τρώτε τα παρακάτω αναφερόμενα τρόφιμα είναι ο καλλίτερος τρόπος για να κρατήσετε το συκώτι σας υγιές.

Ο παρακάτω κατάλογος επικεντρώνεται -κυρίως- σε τρόφιμα που μπορεί να βοηθήσουν στο να καθαρίσει το συκώτι μας.

Σκόρδο
Μόλις μία μικρή ποσότητα αυτού του πικάντικου λευκού βολβού, έχει την δυνατότητα να ενεργοποιήσει τα ηπατικά ένζυμα που βοηθούν το σώμα να «ξεπλύνει» τις τοξίνες. Επίσης, το σκόρδο έχει μεγάλες ποσότητες δύο φυσικών ενώσεων, της αλισίνης και του σεληνίου, που βοηθούν στον καθαρισμό του ήπατος.

Ελαιόλαδο
Τα ψυχρής πίεσης οργανικά έλαια όπως το ελαιόλαδο, το έλαιο κάνναβης και λιναριού, είναι ωφέλιμα για το συκώτι, όταν καταναλώνονται με μέτρο. Βοηθούν το σώμα, παρέχοντας μία βάση λιπιδίων που μπορεί να απορροφήσει τις βλαβερές τοξίνες που βρίσκονται στο σώμα μας. Με τον τρόπο αυτόν, λαμβάνει ένα μέρος της δύσκολης δουλειάς που έχει το ήπαρ, από την άποψη της τοξικής υπερφόρτωσης.

Αβοκάντο
Αυτή η θρεπτική υπερτροφή, βοηθά τον οργανισμό να παράγει γλουταθειόνη, μία ένωση που είναι απαραίτητη για το συκώτι. Η κύρια αποστολή της γλουταθειόνης είναι η διάσπαση και η απομάκρυνση από το σώμα όλων των εν δυνάμει επικινδύνων τοξινών που εισβάλουν στο σώμα. Είναι ένα αντιοξειδωτικό που καθαρίζει τις λιπαρές τροφές, από τις καταστρεπτικές ελεύθερες ρίζες στην γαστρεντερική οδό και προστατεύει τα κύτταρα, από τις βλάβες που αυτές μπορεί να προκαλέσουν.

Πράσινα, φυλλώδη λαχανικά
Ένας από τους πιο ισχυρούς συμμάχους μας στον καθαρισμό του ήπατος, είναι τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, είτε καταναλώνονται ωμά, είτε μαγειρεμένα, είτε ακόμη και σε χυμό.
Η εξαιρετικά υψηλή τους περιεκτικότητα σε χλωροφύλλη, τα κάνει να απορροφούν τις περιβαλλοντικές τοξίνες από το αίμα. Με την διακριτή τους ικανότητά να εξουδετερώνουν τα βαρέα μέταλλα, τα χημικά και τα φυτοφάρμακα, τα τρόφιμα αυτά αποτελούν έναν ισχυρό προστατευτικό μηχανισμό για το συκώτι.
Προσπαθήστε να συμπεριλάβετε τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως είναι η ρόκα, τα άγρια χόρτα, το σπανάκι, το μαρούλι κ.ά. στην διατροφή σας.
Αυτό θα βοηθήσει στην αύξηση της ροής της χολής, της ουσίας που απομακρύνει τα απόβλητα από τα όργανα και το αίμα.

Παντζάρια και καρότα
Αυτά τα δύο, που είναι εξαιρετικά πλούσια σε φλαβονοειδή και βήτα καροτίνη, βοηθούν στην τόνωση και στην βελτίωση της συνολικής λειτουργίας του ήπατος. Οι τροφές θα πρέπει πάντα να μαγειρεύονται σε χαμηλές θερμοκρασίες και να είναι ελαφρώς μαγειρεμένες.

Σταυρανθή λαχανικά
Τρώγοντας μπρόκολο και κουνουπίδι, θα αυξήσετε το ποσό της γλυκοζινόλης στον οργανισμό σας, αυξάνοντας έτσι την παραγωγή ενζύμων στο ήπαρ.
Αυτά τα φυσικά ένζυμα βοηθούν στην απομάκρυνση των καρκινογόνων ουσιών και άλλων τοξινών από το σώμα μας, γεγονός που μπορεί να μειώσει σημαντικά τους κινδύνους που συνδέονται με τον καρκίνο.

Λάχανο
Όπως το μπρόκολο και το κουνουπίδι, το λάχανο βοηθά στην τόνωση της ενεργοποίησης δύο σημαντικών ηπατικών ενζύμων που βοηθούν στην αποτοξίνωση των τοξινών.

Λεμόνι και λάιμ
Αυτά τα δύο εσπεριδοειδή περιέχουν πολύ υψηλές ποσότητες βιταμίνης C, η οποία βοηθά τον οργανισμό στην ανασύνθεση των τοξικών υλικών σε ουσίες που μπορούν να απορροφηθούν από το νερό. Πίνοντας φρέσκο χυμό λεμονιού ή λάιμ το πρωί, βοηθάτε στην τόνωση του ήπατος.

Γκρέιπφρουτ
Το γκρέιπφρουτ, πλούσιο σε βιταμίνη C και αντιοξειδωτικά, αυξάνει τις φυσικές διεργασίες καθαρισμού του ήπατος. Ένα μικρό ποτήρι φρέσκου χυμού γκρέιπφρουτ, μπορεί να συμβάλει στην ενίσχυση της παραγωγής των ενζύμων αποτοξινώσεως του ήπατος, που βοηθούν στην απομάκρυνση καρκινογόνων ουσιών και άλλων τοξινών.

Μήλα
Πλούσια σε πηκτίνη, τα μήλα έχουν εκείνα τα χημικά συστατικά που χρειάζεται ο οργανισμός για να καθαρίσει και να απελευθερώσει τις τοξίνες από το πεπτικό σύστημα. Αυτό, με την σειρά του, καθιστά ευκολότερο για το συκώτι το να χειριστεί το τοξικό φορτίο κατά την διάρκεια της διαδικασίας καθαρισμού.

Πράσινο τσάι
Αυτό το ποτό, που «αγαπάει» το συκώτι, είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά. Αυτά, είναι γνωστά ως κατεχίνες, ενώσεις που βοηθούν την καλή λειτουργία του ήπατος. Το πράσινο τσάι δεν είναι μόνο εύγευστο, αλλά, κι ένας πολύ καλός τρόπος για να βελτιωθεί η συνολική διατροφή μας.

Καρύδια
Έχοντας υψηλές ποσότητες του αμινοξέος αργινίνη, τα καρύδια βοηθούν το ήπαρ στην αποτοξίνωση της αμμωνίας. Επίσης, τα καρύδια έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε γλουταθειόνη και λιπαρά οξέα ωμέγα-3, τα οποία υποστηρίζουν τις δράσεις καθαρισμού του ήπατος.
Βεβαιωθείτε ότι μασάτε τα καρύδια καλά πριν τα καταπιείτε!

Δημητριακά ολικής αλέσεως
Σιτηρά, όπως το καστανό ρύζι, είναι πλούσια σε βιταμίνες του ʽσυμπλέγματος Βʼ, που αποτελούνται από θρεπτικά συστατικά τα οποία είναι γνωστό πως βελτιώνουν τον μεταβολισμό του λίπους, την λειτουργία του ήπατος και την αποσυμφόρηση του ήπατος. Σταματήστε πλέον να τρώτε τροφές με άσπρο αλεύρι και προτιμάτε πάντα τα προϊόντα ολικής αλέσεως, από αλεύρι ʽΖέαςʼ.

Κουρκούμη ή Κουρκουμάς
Είναι το αγαπημένο μπαχαρικό του ήπατος. Δοκιμάστε να προσθέσετε λίγη στις φακές σας ή σε ένα πιάτο λαχανικών για να βοηθήσετε την λειτουργία του ήπατος και την απομάκρυνση καρκινογόνων ουσιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου