Φροντίδα Υγείας

Τρίτη 7 Ιανουαρίου 2014

Βελτιώστε τη ζωή σας με την ηχοθεραπεία TOMATIS®



Τι είναι η μέθοδος Tomatis® ;

Η μέθοδος Tomatis® είναι ένα σύστημα εκπαίδευσης της ακρόασης που βασίζεται σε μια συσκευή η οποία σχεδιάστηκε για να γυμνάζει τους μυς του αυτιού και να στέλνει τα μηνύματα στο κεντρικό νευρικό σύστημα προκειμένου να αποκατασταθεί πλήρως η ενεργητική ακρόαση. Ο ήχος μεταδίδεται τόσο μέσω των οστών όσο και μέσω του αέρα με αποτέλεσμα να διεγείρει τον εγκέφαλο και να ενεργοποιεί το σώμα. Σύμφωνα με τον καθηγητή Tomatis το αυτί μας πρέπει να μπορεί να επιλέγει, να επεξεργάζεται και να οργανώνει ιεραρχικά τους ήχους που φτάνουν σε αυτό. Όταν οι διαδικασίες αυτές δεν γίνονται σωστά, τότε ξεκινάνε προβλήματα όπως παρανόηση ή διαστρέβλωση της ακουστικής πληροφορίας, δυσκολίες επικοινωνίας και προσαρμογής, συναισθηματική ενόχληση.

Πότε ξεκίνησε να εφαρμόζεται η μέθοδος Tomatis® και από ποιόν ;

Η μέθοδος Tomatis® ξεκίνησε να εφαρμόζεται τη δεκαετία του ’50 στη Γαλλία από τον καθηγητή Alfred Tomatis, ιατρό ειδικευμένο στην ωτορινολαρυγγολογία ο οποίος ανέπτυξε τη μέθοδο της aκουστικό-ψυχο-φωνολογίας. Η μέθοδος αποτελεί  μια ηχοθεραπευτική παρέμβαση που  στοχεύει στην βελτίωση της ποιότητας ζωής μέσα από τη βελτίωση της  ακρόασης και κατά συνέπεια της επικοινωνίας. Μέσω του ηλεκτρονικού αυτιού  η μέθοδος επηρεάζει τον ψυχισμό του ανθρώπου, ο οποίος παίζει καθοριστικό ρόλο στην πρόσληψη και αποκωδικοποίηση των ηχητικών μηνυμάτων. Ο Alfred Tomatis υποστήρηξε  τη σχέση που υπάρχει ανάμεσα στο αυτί και τη φωνή, και μετά από πολυετή έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το αυτί σε συνεργασία με το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα  ελέγχει την παραγωγή της φωνής. Οι ανακαλύψεις του  παρουσιάστηκαν και καταχωρήθηκαν στη Γαλλία τη δεκαετία του 1960. Επί πολλά χρόνια διάσημοι ηθοποιοί και τραγουδιστές όπως η  Μαρία Κάλλας, και  ο Gerard Depardieu  ακολούθησαν το πρόγραμμα Tomatis®  και αποκατέστησαν τη λειτουργικότητα του αυτιού τους και κατά συνέπεια της φωνής τους.


Σε ποια προβλήματα εφαρμόζεται η μέθοδος Tomatis® ;

Η μέθοδος Tomatis® εφαρμόζεται σε παιδιά και ενήλικες.  Τα πεδία εφαρμογής της μεθόδου είναι :

  • μαθησιακές δυσκολίες και γλωσσικές διαταραχές
  • διάσπαση προσοχής
  • ψυχολογικές και συναισθηματικές διαταραχές
  • διαταραχή επικοινωνίας
  • ψυχοκινητικές δυσκολίες
  • διάχυτη αναπτυξιακή διαταραχή
  • προσωπική ανάπτυξη και ευεξία
  • προετοιμασία για τοκετό.

Η μέθοδος είναι βραχυπρόθεσμη και αποτελείται από κύκλους θεραπειών των 13 ημερών.

Πως εφαρμόζεται η μέθοδος  Tomatis® ;

Η μέθοδος αποτελείται από κύκλους θεραπειών των 13 ημερών. Οι συνεδρίες πραγματοποιούνται με συχνότητα 4 μέχρι 6 φορές την εβδομάδα και η διάρκεια της κάθε συνεδρίας είναι 2 ώρες. Οι συνεδρίες γίνονται με εντατικό ρυθμό επειδή για να γίνει η αλλαγή του τρόπου που αντιλαμβάνεται ο εγκέφαλος πρέπει να λαμβάνει επαναλαμβανόμενες πληροφορίες συχνά, με σταθερό ρυθμό σε μια περιορισμένη χρονική περίοδο. Μετά τον κάθε κύκλο πραγματοποιούνται διαλλείματα επειδή ο εγκέφαλος πρέπει να αφομοιώσει τα μηνύματα που έλαβε και να ενσωματώσει την αλλαγή.

Πότε γίνονται αντιληπτά τα αποτελέσματα της μεθόδου ;

Τα αποτελέσματα είναι δυνατόν να γίνουν αντιληπτά πολύ γρήγορα, μετά το τέλος των συνεδριών με το ηλεκτρονικό αυτί, σταθεροποιούνται όμως μακροπρόθεσμα.

Τι διάρκεια έχουν τα αποτελέσματα της μεθόδου Tomatis® ;

Αν το πρόγραμμα εκπαίδευσης με το ηλεκτρονικό αυτί διεξαχθεί σωστά τα αποτελέσματα θα διαρκέσουν αρκετά χρόνια. Μόνο κάποιο τραυματικό γεγονός μπορεί να διαταράξει τη νέα ισορροπία, ένα σύντομο ενισχυτικό πρόγραμμα Tomatis® θα αποκαταστήσει την ισορροπία και θα επανεκκινήσει τη συνεχή βελτίωση.

Η μέθοδος Tomatis® μπορεί να συνδυαστεί με άλλες θεραπείες ;

Ναι, εφόσον κρίνεται απαραίτητο από τον θεραπευτή. Η μέθοδος Tomatis® δρα συμπληρωματικά και επιτρέπει σε άλλες θεραπείες να είναι πιο αποτελεσματικές σε μικρότερο χρονικό διάστημα.

Έχει παρενέργειες η μέθοδος Tomatis® ;

Δεν έχει επειδή προάγει με ήπιο τρόπο μια επιστροφή στην ομαλότητα χωρίς ποτέ να προκαλεί μια τραυματική κατάσταση ή ανισορροπία.


Γράφει : Αντιγόνη Γινοπούλου, Ψυχολόγος – Παιδοψυχολόγος, Πιστοποιημένη Θεραπεύτρια της μεθόδου Tomatis®

Πηγή : http://ginopoulou-psy.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου