Φροντίδα Υγείας

Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2013

Δώδεκα διατροφικά λάθη που δεν συγχωρεί η ζυγαριά

Υπάρχουν μερικά λάθη που μπορεί να σας αποτρέψουν να χωρέσετε στο αγαπημένο σας τζιν. Εάν ο δείκτης της ζυγαριάς έχει κολλήσει, υπάρχει περίπτωση να έχετε πέσει σε μία από τις παρακάτω διατροφικές παγίδες.


Αυστηρή δίαιτα
Εάν επιθυμείτε να χάσετε γρήγορα βάρος μπορεί να επιλέξετε κάποια γρήγορη και δραστική δίαιτα που σας επιτρέπει να τρώτε μόνο φρούτα και λαχανόσουπα. Αυτές οι δίαιτες συνήθως συνιστούν να καταναλώνετε κάτω από 1.000 θερμίδες τη μέρα κι έτσι καταφέρνετε να διώξετε αμέσως τα περιττά κιλά. Όταν όμως τρώτε τόσο λίγο, ο μεταβολισμός επιβραδύνεται σημαντικά. Όταν λοιπόν η δίαιτα τελειώσει, το σώμα σας δε θα είναι σε θέση να κάψει γρήγορα τις θερμίδες και επομένως θα ξαναπάρετε το βάρος που έχετε χάσει.


Πρωινό
Το πρωινό πολλές φορές μας φαίνεται σαν περιττές θερμίδες, ωστόσο εάν το παραλείψουμε μπορεί να αισθανόμαστε ακατανίκητη πείνα την υπόλοιπη ημέρα. Το αποτέλεσμα μπορεί να είναι τα παχυντικά σνακ έως το μεσημεριανό ή ένα γεύμα μεγαλύτερο από το κανονικό. Ένα πρωινό πλούσιο σε πρωτεΐνες και φυτικές ίνες μπορεί στην πραγματικότητα να περιορίσει την πείνα κατά τη διάρκεια της ημέρας, ενώ παράλληλα βοηθά στην ενεργοποίηση του μεταβολισμού.


Σνακ
Μπορεί να μετράτε σχολαστικά τις θερμίδες κάθε γεύματος, αλλά να μην καταφέρνετε να αντισταθείτε στους μικρούς πειρασμούς κατά τη διάρκεια της ημέρας. Κάτι τέτοιο μπορεί να καταστρέψει κάθε σας προσπάθεια να χάσετε βάρος. Κρατήστε ένα σταθερό πρόγραμμα και προτιμήστε υγιεινές λύσεις, όπως τα φρούτα και οι ξηροί καρποί.


Αραιά γεύματα
Δε χρειάζεται να μειώσετε τα γεύματα κατά τη διάρκεια της ημέρας, καθώς κάτι τέτοιο μπορεί να σας αποτρέψει να φτάσετε το επιθυμητό σας βάρος. Τα ενδιάμεσα γεύματα βοηθούν το μεταβολισμό να παραμένει ενεργός, ειδικότερα εάν λαμβάνετε μεγάλες ποσότητες πρωτεΐνης.


Τροφές με χαμηλά λιπαρά
Οι τροφές με χαμηλά λιπαρά δεν περιέχουν απαραίτητα λίγες θερμίδες. Θα πρέπει να προσέξετε τη διατροφική αξία των προϊόντων που καταναλώνετε για να διαμορφώσετε ένα σωστό πρόγραμμα διατροφής.


Ροφήματα
Όταν μετράμε θερμίδες, πολλές φορές παραβλέπουμε τα ποτά και τα αναψυκτικά. Ένας καφές ή ένα αλκοολούχο ποτό μπορεί να περιέχει πάνω από 500 θερμίδες, ενώ ακόμη και οι χυμοί φρούτων δεν είναι τόσο αθώοι όσο φαίνονται.


Νερό
Το νερό είναι απαραίτητο για να κάψετε θερμίδες. Εάν αφήσετε τον οργανισμό σας να αφυδατωθεί, ο μεταβολισμός δε λειτουργεί με την ίδια ταχύτητα και επομένως δε χάνετε βάρος. Συνιστάται να καταναλώνετε τουλάχιστον 8 ποτήρια νερό την ημέρα, πάντοτε στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής.


Γαλακτοκομικά
Ερευνητές δηλώνουν πως ο οργανισμός καίει περισσότερο λίπος όταν λαμβάνει αρκετές ποσότητες ασβεστίου, ενώ αποθηκεύει περισσότερο λίπος εάν υπάρχει έλλειψη ασβεστίου. Μην αποφεύγετε τα γαλακτοκομικά προϊόντα, καθώς τα συμπληρώματα σιδήρου δεν έχουν ισάξια οφέλη για τον οργανισμό. Προτιμήστε τα γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά αντί να βγάλετε τα γαλακτοκομικά από τη ζωή σας.


Γρήγορο φαγητό
Πολλές φορές οι ρυθμοί της καθημερινότητας δε μας αφήνουν την πολυτέλεια του χρόνου να ετοιμάσουμε ένα σπιτικό γεύμα. Μπορεί να επιλέξουμε μια σαλάτα ή ένα σχετικά υγιεινό πιάτο, ωστόσο μπορεί να μην καταφέρουμε να αντισταθούμε σε ένα ορεκτικό ή ένα επιδόρπιο. Υπάρχουν πάντα γρήγορες και εύκολες λύσεις στις οποίες μπορούμε να καταφύγουμε όταν δεν έχουμε πολύ χρόνο στη διάθεσή μας.


Καθημερινός έλεγχος βάρους
Εάν ελέγχετε το βάρος σας καθημερινά το μόνο που θα καταφέρετε είναι να απογοητευτείτε. Για παράδειγμα, εάν ο στόχος σας είναι να χάνετε 1 κιλό την εβδομάδα αρκεί να ζυγίζεστε μία φορά την εβδομάδα.


Παράλογοι στόχοι
Εάν έχετε σκοπό να χάσετε 10 κιλά μέσα σε μία εβδομάδα, κατά πάσα πιθανότητα θα αποτύχετε. Κάτι τέτοιο θα σας αποθαρρύνει από κάθε είδους προσπάθεια στο μέλλον. Θα πρέπει να γνωρίζετε τις δυνατότητες και τα όριά σας για να καταφέρετε να απαλλαγείτε από το περιττό βάρος.


Πηγή : www.onmed.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου