Φροντίδα Υγείας

Τετάρτη 11 Ιουνίου 2014

10 σωματικά προβλήματα που δημιουργούν αμηχανία στους άντρες



Τριχοφυΐα στην πλάτη

Οι περισσότεροι άντρες έχουν τρίχες στην πλάτη, είτε πολλές είτε λίγες. Για άντρες που εύχονται να έχουν άτριχη πλάτη, υπάρχουν πολλές επιλογές διαθέσιμες.
Για προσωρινά αποτελέσματα, κρέμες, ξύρισμα, κερί και για πιο μόνιμη λύση, η αφαίρεση με λέιζερ.

Μεγάλη κοιλιά

Καθώς οι άντρες μεγαλώνουν τείνουν να παχαίνουν, με το περισσότερο πάχος να εγκαθίσταται στη μέση. Η μεγάλη μέση μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιοπάθειας. Ωστόσο η κατάλληλη διατροφή και άσκηση μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση της περιμέτρου της μέσης και του κινδύνου για σχετικά προβλήματα υγείας.

Υπερβολική εφίδρωση

Οι άντρες ιδρώνουν περισσότερο από τις γυναίκες, αλλά ορισμένοι άντρες ιδρώνουν περισσότερο, γενικά. Η υπερβολική εφίδρωση συνήθως επηρεάζει περιοχές που τείνουν να ιδρώνουν περισσότερο. Παλάμες, μασχάλες και πατούσες. Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας αν αποτελεί πρόβλημα για εσάς. Μπορεί να υπάρχουν διαθέσιμες αγωγές για να μην ιδρώνετε.

Αρχή φαλάκρας

Η φαλάκρα αντρικού τύπου εμφανίζεται σε πολλούς άντρες. Οι άντρες αρχίζουν να παρατηρούν ότι τα μαλλιά τους αδυνατίζουν καθώς και ότι οπισθοχωρούν στην ηλικία των 30 και μέχρι τα 50, πολλοί άντρες μπορεί να είναι σημαντικά φαλακροί. Υπάρχουν τρόποι αντιμετώπισης της τριχόπτωσης, όπως φάρμακα και εμφύτευση.

Αχρωματοψία

Το να έχετε αχρωματοψία σημαίνει ότι δεν βλέπετε τα χρώματα φυσιολογικά. Η πάθηση επηρεάζει περίπου 1 στους 10 άντρες και συνήθως υπάρχει αδυναμία να ξεχωρίσουν το κόκκινο και το πράσινο χρώμα.

Δεν υπάρχει αγωγή για την αχρωματοψία, ωστόσο υπάρχουν ειδικοί φακοί επαφής και γυαλιά που μπορεί να βοηθούν στον καλύτερο εντοπισμών χρωμάτων. Πρόκειται για μόνιμη κατάσταση και οι περισσότεροι άντρες μαθαίνουν να προσαρμόζονται χωρίς δυσκολία.

Ροχαλητό

Το ροχαλητό επηρεάζει περίπου το 44% των αντρών και είναι πιο σύνηθες σε αυτούς παρά στις γυναίκες.
Μπορεί να επηρεαστεί από τη στάση που κοιμάστε, τα φάρμακα που λαμβάνετε, το αλκοόλ ή παθήσεις. Μπορεί να είναι και σημάδι σοβαρής διαταραχής ύπνου, της άπνοιας. Αν το ροχαλητό διαταράσσει τον ύπνο σας συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για να αποκλείσετε παθήσεις.

Αέρια

Τα αέρια που περνούν από τα έντερα είναι σύνηθες φαινόμενο και αβλαβές. Τα φασόλια, τα φρούτα, τα λαχανιά και άλλες τροφές υψηλές σε ίνες μπορούν να προκαλέσουν αέρια όπως και τα ανθρακούχα ροφήματα.

Αν έχετε δυσανεξία στη λακτόζη, η κατανάλωση γαλακτοκομικών μπορεί να σας οδηγήσει σε περισσότερα αέρια. Αν τα υπερβολικά αέρια αποτελούν ανησυχία για εσάς, προσέξτε τροφές που προκαλούν περισσότερα αέρια και συμβουλευτείτε τον γιατρό σας αν τα συμπτώματα δεν σταματούν όταν αφαιρείτε τις ένοχες τροφές.

Σωματικές οσμές

Προέρχονται από βακτήρια που θεριεύουν σε υγρό, ζεστό περιβάλλον. Όταν ιδρώνουμε, το δέρμα γίνεται πρόσφορο έδαφος για βακτήρια και μπορεί να αναδύει δυσάρεστη μυρωδιά. Τροφές όπως το σκόρδο και το κρεμμύδι μπορεί να είναι ένοχες. Συνήθως ένα ντους, καθαρά ρούχα και αντιιδρωτικά βοηθούν να απαλλαγείτε από τη μυρωδιά.

Νύχια που γυρνούν προς τα μέσα

Ένα νύχι που γυρνά προς τα μέσα εμφανίζεται όταν το νύχι αναπτύσσεται μέσα στο δέρμα που το περιβάλλει. Συνήθως επηρεάζεται το μεγάλο δάχτυλο του ποδιού και τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πόνο, ερυθρότητα, οίδημα και λοίμωξη. Για να εμποδίσετε τα νύχια που γυρνούν προς τα μέσα αποφύγετε να τα κόβετε πολύ κοντά, χρησιμοποιήστε νυχοκόπτες ιδιαιτέρως σχεδιασμένους για τα νύχια των ποδιών και φορέσετε παπούτσια που δεν είναι πολύ στενά.

Άσχημη αναπνοή

Η άσχημη αναπνοή μπορεί να προκληθεί από το κάπνισμα ή από την κατανάλωση τροφών που μυρίζουν έντονα, αλλά πιο συχνά προκαλείται από βακτήρια στο στόμα. Η κατάλληλη στοματική υγιεινή, όπως το βούρτσισμα των δοντιών και το νήμα μπορούν συνήθως να εξουδετερώσουν τις οσμές. Αρκετές παθήσεις μπορεί να κρύβονται πίσω από την άσχημη αναπνοή, όπως η ουλίτιδα, η ξηροστομία, η ιγμορίτιδα ή ο διαβήτης. Αν τα συμπτώματα της άσχημης αναπνοής επιμένουν ακόμα και με κατάλληλη στοματική υγιεινή, συμβουλευτείτε τον γιατρό ή τον οδοντίατρό σας.


Πηγή : www.iatronet.gr

Μπίρα : Τα οφέλη της στην υγεία



Ο Ethan A. Bergman, του Academy of Nutrition and Dietetics, δήλωσε ότι μια κρύα μπίρα είναι ο τέλειος τρόπος να χαλαρώσετε στο τέλος της ημέρας. ‘Εχει καλή γεύση και με μέτρο μπορεί να είναι ακόμα και ωφέλιμη.

Δείτε πώς το αγαπημένο σας ποτό μπορεί να ενισχύσει την υγεία σας.

Αγαπά την καρδιά

Είτε προτιμάτε κρασί είτε μπίρα είτε άλλο οινοπνευματώδες, άνθρωποι που καταναλώνουν 1-2 αλκοολούχα ποτά είναι λιγότερο πιθανό να πάθουν καρδιοπάθεια, σύμφωνα με έρευνα του 2008 που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό "Journal of the American Dietetic Association."
Ειδικοί πιστεύουν ότι το αλκοόλ βελτιώνει την υγεία της καρδιάς καθιστώντας το αίμα λιγότερο κολλώδες. Επομένως, είναι λιγότερο πιθανό να δημιουργηθούν θρόμβοι αυξάνοντας τα επίπεδα της "καλής" χοληστερόλης HDL και μειώνοντας τα επίπεδα της "κακής" LDL χοληστερόλης.

Μπορείτε να επιλέξετε light
Η μπίρα light σας βοηθά να δροσιστείτε με μειωμένες θερμίδες. Πώς το καταφέρνει; Συνήθως είναι συνδυασμός ελαφρώς μειωμένου περιεχομένου αλκοόλ και υδατανθράκων, δήλωσε ο Bergman. Επειδή περιέχει αιθανόλη, υπάρχει ακόμα θετική επίδραση στην υγεία της καρδιάς με μέτρια κατανάλωση.

Είναι καλή για τα νεφρά σας

Σύμφωνα με άρθρο των ADA Times, του 2011, η μπίρα μπορεί ενδεχομένως να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης λίθων στα νεφρά.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η μπίρα μείωσε τον κίνδυνο λίθων στα νεφρά στους άντρες σε σύγκριση με άλλα αλκοολούχα ποτά, πιθανόν λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε νερό και της διουρητικής επίδρασης. Ουσίες μπορεί ενδεχομένως να επιβραδύνουν την απελευθέρωση ασβεστίου από τα οστά, κάτι που εμπλέκεται στη νεφρολιθίαση.

Αποτελεί καλή πηγή ινών

Η μπίρα περιέχει ίνες. Περιέχει τις β-γλυκάνες που βελτιώνουν την υγεία της καρδιάς, μειώνοντας τα επίπεδα χοληστερόλης.

Παρέχει βιταμίνες Β

Ακόμα ένα κρυμμένο όφελος της μπίρας. Αποτελεί πηγή βιταμινών Β, όπως νιασίνη, παντοθενικό οξύ, ριβοφλαβίνη, και βιταμινών B12 και B6. Οι 2 θρεπτικές βοηθούν να διατηρείται υγιής η καρδιά μειώνοντας τα επίπεδα της ομοκυστείνης, ενός αμινοξέως που μπορεί να βλάψει τις αρτηρίες και να ενθαρρύνει τη δημιουργία θρόμβων.

Δυναμώνει τα οστά

Αν και το πολύ αλκοόλ μπορεί να εξασθενήσει τα οστά, δυο μπίρες την ημέρα μπορεί να τα καταστήσουν πιο ισχυρά.

Η μπίρα είναι πλούσια σε σιλικόνη, στοιχείο που βρίσκεται σε λίγα τρόφιμα και ποτά, η οποία έχει συνδεθεί με πιο ισχυρά οστά.

Σε έρευνα του Tufts University, άντρες που κατανάλωναν 1 έως 2 μπίρες την ημέρα είχαν πυκνότητα στο ισχίο 3,5 έως 4,5 φορές μεγαλύτερη.

Είναι τέλεια συσκευασμένη

Γνωρίζουμε την ποσότητα, καθώς έχει μετρηθεί και είναι συσκευασμένη. Για τα καλύτερα οφέλη στην υγεία μην πίνετε περισσότερες από 1 έως 2 μπίρες την ημέρα.


Πηγή : www.iatronet.gr

Τρίτη 10 Ιουνίου 2014

5 φυσικοί τρόποι αντιμετώπισης του πονοκέφαλου



Οποιος είχε κάποτε την εμπειρία του πονοκέφαλου γνωρίζει ότι μπορεί να κυμαίνεται από υποφερτός έως ανυπόφορος.  Το πιο σύνηθες είδος είναι ο πονοκέφαλος τάσης, ένα ελαφρύ αίσθημα σύσφιξης γύρω από το κεφάλι.  Αντίθετα, οι ημικρανίες τείνουν να είναι έντονες και επαναλαμβανόμενες.

Τα φάρμακα είναι ένας τρόπος να αντιμετωπίσετε τη δυσφορία αλλά υπάρχουν και φυσικοί τρόποι για να αντιμετωπιστεί ο πόνος.

Χαλάρωση

Οι πονοκέφαλοι είναι συχνά σημάδι ότι ο οργανισμός χρειάζεται διάλειμμα, δήλωσε η Elizabeth Loder, του Brigham and Women's Hospital στη Βοστόνη.

Πολλοί άνθρωποι είναι πολύ απασχολημένοι και διστάζουν να βρουν χρόνο, αλλά αν σκεφτείτε το όφελος του να περνά κάποιος χαλαρά 10 λεπτά, να ξαπλώνει και να ξεκουράζεται όταν αισθάνεται την εμφάνιση του πονοκέφαλου μοιάζει καλύτερη χρήση του χρόνου παρά να είναι ανίκανος αργότερα ή να επιδεινωθεί ο πονοκέφαλος.
Ο Mark W. Green, του Mount Sinai Medical Center στη Νέα Υόρκη, συμφωνεί. Συνιστά να ξαπλώνετε σε σκοτεινό, καλά αεριζόμενο δωμάτιο.
Αν μπορείτε, προσθέτει, προσπαθήστε να κοιμάστε για μια ώρα. Αντί να πολεμάτε τον ύπνο και να χειροτερεύετε την κατάσταση η χαλάρωση θα μπορούσε να είναι καλή αγωγή.

Να τρώτε μικρά συχνά γεύματα

Αν δεν έχετε φάει τίποτα εδώ και ώρα, το δυσάρεστο συναίσθημα μπορεί να είναι αποτέλεσμα του χαμηλού σακχάρου στο αίμα. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, αν φάτε κάτι αμέσως θα μειωθεί η αίσθηση στην αρχή της. ‘Ερευνες υποδεικνύουν ότι τροφές πλούσιες σε μαγνήσιο, όπως το σπανάκι, το τοφού και το ελαιόλαδο μπορεί να είναι ιδιαίτερα βοηθητικές.

Γενικά ο Dr. Green συμβουλεύει οι ασθενείς με πονοκέφαλο να καταναλώνουν μικρά γεύματα κατά τη διάρκεια της ημέρας παρά 3 μεγάλα, στο πρωινό το γεύμα και το δείπνο.
Με αυτόν τον τρόπο, το σάκχαρο παραμένει πιο σταθερό και δεν νιώθει κάποιος αυτού του είδους τα θέματα.

Κάντε ένα ζεστό μπάνιο

Οι άνθρωποι τείνουν να προτιμούν το κρύο από τη ζέστη όσον αφορά τις τοπικές αγωγές για τον πονοκέφαλο, αλλά ορισμένες φορές ένα ζεστό μπάνιο μπορεί να είναι αυτό που χρειάζεστε, δήλωσε ο Dr. Green.

Οι άνθρωποι που ξυπνούν με πονοκέφαλο, συχνά προσπαθούν να μείνουν στο κρεβάτι και να προσποιηθούν ότι δεν συμβαίνει κάτι ή να περιμένουν να φύγει ο πονοκέφαλος.
Αυτό, σχεδόν ποτέ δεν συμβαίνει. Αυτό που μπορεί να βοηθήσει είναι να αρχίσετε τη μέρα σας με ένα φλιτζάνι καφέ, αν πίνετε τακτικά, ένα ζεστό μπάνιο και λίγο πρωινό. Αν ο πονοκέφαλος σχετίζεται με κρυολόγημα ή πίεση στα ιγμόρεια, ο υγρός ζεστός αέρας μπορεί να καθαρίσει τις ρινικές οδούς.

Κάντε μασάζ

Ο Dr. Loder δήλωσε ότι ένας από τους παλαιότερους τρόπους αντιμετώπισης του πονοκέφαλου είναι- ακόμα- ένας από τους πιο αποτελεσματικούς. Πολλοί άνθρωποι βρίσκουν ότι η απαλή πίεση στους κροτάφους μπορεί, τουλάχιστον προσωρινά, να ανακουφίσει τον πόνο.
Οποιοδήποτε είδος μασάζ μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση ή να εμποδίσει τον πονοκέφαλο.

Σε έρευνα από τη Νέα Ζηλανδία, όσοι υπέφεραν από ημικρανίες είχαν λιγότερο συχνά πόνο και κοιμόνταν καλύτερα τις εβδομάδες κατά τις οποίες έκαναν μασάζ, σε σχέση με όσους δεν έκαναν.

‘Ερευνα του 2010 από την Ισπανία, ανακάλυψε ότι ασθενείς με πονοκέφαλους τάσης ανέφεραν καλύτερη ψυχολογική κατάσταση, μειωμένο στρες και λιγότερα συμπτώματα εντός 24 ωρών μετά από 30λεπτο μασάζ.

Δοκιμάστε βελονισμό

Σύμφωνα με τις παραδοσιακές κινέζικες πρακτικές, η πίεση σε ένα σημείο του χεριού μεταξύ του αντίχειρα και του δείκτη μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση από τον πόνο του πονοκεφάλου.

Μπορείτε να δοκιμάσετε βελονισμό. Η τεχνική έχει φανεί πως βοηθά στην πρόληψη των ημικρανιών, όπως και στους συχνούς πονοκεφάλους τάσης.


Πηγή : www.iatronet.gr

Δείτε με ποιο ρυθμό τρεξίματος θα κάψετε περισσότερες θερμίδες



Πρόσφατες έρευνες, έχουν δείξει, ότι ο συνδυασμός ήπιου και γρήγορου τρεξίματος είναι ο ιδανικός τρόπος να κάψετε το maximum των θερμίδων, που επιθυμείτε.

Μάλιστα, ένας από τους πιο ευρέως διαδεδομένους τρόπους, είναι να κάνετε sprint, στα διαλείμματα του καθιερωμένου σας jogging. Το sprint θα σας βοηθήσει, αν θέλετε να βελτιώσετε τη δύναμη και την αντοχή σας, αλλά και να αναπτύξετε μυϊκή μάζα. Η άσκηση αυτή θα σας βοηθήσει επίσης να ενισχύσετε το μεταβολισμό σας, όσο και μία δραστηριότητα μέσης έντασης, όπως είναι το jogging, με αποτέλεσμα να χάσετε βάρος.

Από την άλλη πλευρά, το jogging, βελτιώνει την υγεία της καρδιάς και των πνευμόνων σας, «κατατρώγοντας» όμως τον άπαχο μυϊκό ιστό. Η άσκηση για μεγάλο χρονικό διάστημα καίει τους αποθηκευμένους υδατάνθρακες και προκαλεί το σώμα σας να χρησιμοποιήσει τους μυς για ενέργεια, δημιουργώντας μια καταβολική κατάσταση, που καταστρέφει τους μυς.

Αν θέλετε να διατηρήσετε ή να αυξήσετε τη μυϊκή σας μάζα, επιλέξτε το jogging μόνο μία ή δύο φορές την εβδομάδα για να βελτιώσετε την υγεία της καρδιάς, χωρίς να επιβαρύνετε τη μυϊκή σας μάζα.


Γράφει : Χάρης Κόγιας, Επιστημονικός συνεργάτης neadiatrofis.gr

Πηγή :  www.neadiatrofis.gr

Κεράσι : Θεραπευτικές ιδιότητες. Χυμός από κεράσια για την αϋπνία και την μυική αποκατάσταση μετά από άσκηση



Η καταπολέμηση της αϋπνίας αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις στην σύγχρονη κοινωνία, καθώς ένας στους τέσσερις ενήλικες πάσχουν από αυτήν και ένας στους πέντε δεν κατορθώνει να μείνει αποκοιμισμένος επί περισσότερες από 5 ώρες κάθε βράδυ.

Εχει βρεθεί ότι ένα ποτήρι χυμό κερασιού το πρωί και ένα το απόγευμα είναι η καλύτερη λύση για έναν ήρεμο και γαλήνιο ύπνο. Τα άτομα που καταναλώνουν χυμό κεράσι χωρίς επιπρόσθετη ζάχαρη κοιμούνται περισσότερο τη νύχτα σε σύγκριση με όσα κατανάλωνουν άλλου είδους χυμούς.

Η ευεργετική επίδραση του χυμού κερασιών πιθανώς οφείλεται στην υψηλή περιεκτικότητά του σε μελατονίνη, την ορμόνη που ρυθμίζει το βιολογικό ρολόι του οργανισμού στον άνθρωπο και στα άλλα θηλαστικά.

Eπίσης τελευταίες μελέτες δείχνουν ότι ο χυμός του κερασιού είναι ένα φυσικό μυοτονωτικό και βοηθά στην ταχεία αποκατάσταση των βλαβών που έχουν προκληθεί στους μυς έπειτα από σωματική άσκηση. Μελέτη στην οποία πήραν μέρος αθλητές που έπιναν έναν χυμό κερασιού σε συμπυκνωμένη μορφή πριν και μετά τη διάρκεια της προπόνησης. Πάντοτε οι αθλητές λόγω της έντασης της προπόνησης που κάνουν αντιμετωπίζουν μικρότερα ή μεγαλύτερα μυϊκά προβλήματα. Τα τελευταία χρόνια ως μέσο θεραπείας των μυϊκών προβλημάτων χρησιμοποιούνται διάφορα είδη χυμών, αφού η αντιοξειδωτική δράση των φρούτων βοηθά στην αποκατάσταση των ζημιών που προκαλούνται στους μυς. Οι αθλητές οι οποίοι πήραν μέρος στην έρευνα έπρεπε να ακολουθούν αυτό το πρόγραμμα κατανάλωσης των χυμών του κερασιού για διάστημα μιας εβδομάδας. Οπως διαπιστώθηκε ο χρόνος αποκατάστασης των μυϊκών βλαβών ήταν ταχύτερος με την κατανάλωση του χυμού από κεράσι από τα υπόλοιπα είδη χυμών που χρησιμοποιούνται για τον ίδιο σκοπό. Οι αθλητές που αντιμετώπιζαν μυϊκά προβλήματα και έπιναν τον χυμό είχαν αποκατάσταση του προβλήματος σε ποσοστό 90% μέσα σε διάστημα 24 ωρών.

Εκτιμάται ότι το μυστικό βρίσκεται στις ανθοκυανίνες, μια οικογένεια αντιοξειδωτικών και αντιφλεγμονωδών συστατικών που περιέχονται στα κεράσια και τους προσδίδουν το χαρακτηριστικό κόκκινο χρώμα τους.

Παλαιότερες εργασίες έχουν δείξει ότι τα κεράσια διαθέτουν πλήθος ευεργετικών ιδιοτήτων για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Θεραπευτικές ιδιότητες των κερασιών

Ενδείκνυνται στην αναιμία, γιατί, λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε σίδηρο, προάγουν την αιμοποίηση, σε δίαιτες αδυνατίσματος, γιατί τα σάκχαρα, που περιέχουν ικανοποιούν την αίσθηση του γλυκού, χωρίς να επιβαρύνουν τον οργανισμό με θερμίδες. Η περιεκτικότητά τους σε μεταλλικά άλατα αυξάνει τα αλκαλικά αποθέματα του οργανισμού, συμβάλλοντας, έτσι, στη μείωση της κόπωσης και την παράταση της μυϊκής προσπάθειας. Δρουν αποτοξινωτικά, για το συκώτι, τη χοληδόχο κύστη, το αδενικό σύστημα και τον οργανισμό γενικότερα. Οι φυτικές ίνες και τα οργανικά οξέα που περιέχουν, τα καθιστούν έξοχα υπακτικά, με ισχυρή καθαρτική δράση. Τα μεταλλικά άλατα και ιχνοστοιχεία, που περιέχουν, δρουν ανακουφιστικά σε ρευματικούς πόνους. Τα κεράσια είναι διουρητικά και χωνευτικά, ενώ διαθέτουν αντισηπτικές ιδιότητες, ενάντια σε λοιμώξεις των ουροφόρων οδών. Οι φυτικές χημικές αυτές ουσίες ονομάζονται ανθοκυανίνες. Σε πειράματα βρέθηκε ότι αυξάνουν κατά 50% την παραγωγή ινσουλίνης από τα κύτταρα του παγκρέατος. Οι ανθοκυανίνες ανήκουν σε οικογένεια φυτικών ουσιών που δίνουν το χαρακτηριστικό χρώμα σε πολλά είδη φρούτων. Οι έρευνες μέχρι σήμερα έδειξαν ότι οι ανθοκυανίνες έχουν ευεργετικές δράσεις για την υγεία. Επίσης, η κατανάλωση κερασιών θα μπορούσε να βοηθά στην πρόληψη κατά του διαβήτη.

Οι ανθοκυανίνες, λόγω αυξημένης έκκρισης ινσουλίνης, θα μπορούσαν να επιτρέπουν ένα καλύτερο έλεγχο της γλυκόζης του αίματος και να αποτρέπουν την υπεργλυκαιμία και κατά συνέπεια το διαβήτη. Τα συμπεράσματα αυτά προκύπτουν από έρευνες που διεξήγαγαν επιστήμονες από το πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν. Ανθοκυανίνες υπάρχουν και σε άλλα φρούτα, όπως τα σταφύλια, οι φράουλες και τα μούρα. Όμως, τα πειράματα έδειξαν ότι οι ανθοκυανίνες από τα κεράσια είχαν την ισχυρότερη δράση αναφορικά με την αύξηση παραγωγής ινσουλίνης από τα παγκρεατικά κύτταρα.


Επιμέλεια : Aλέξανδρος Γιατζίδης, Ιατρός, Kλεοπάτρα Ζουμπουρλή, Βιολόγος, Medlabnews.Gr

Πηγή : medlabgr.blogspot.com

Τα 4 μυστικά για να βρείτε το νόημα της ζωής



Ποιό είναι το σημείο εκκίνησης για να βρούμε το νόημα της ύπαρξής μας; Η ζωή είναι ένα ταξίδι με πολλές στάσεις και διαδρομές, όμως η θέση που κρατάμε απέναντι στα πράγματα μπορεί να μας βοηθήσει να εξοπλιστούμε ώστε να την απολαύσουμε στο έπακρο.

Μάθετε ποια είναι τα «4 Π» που μπορούν να μας βοηθήσουν να αλλάξουμε οπτική γωνία και να ζήσουμε τη ζωή όπως μας αξίζει.

1. Προοπτική
Για να βρούμε το νόημα της ζωής, πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι η ζωή είναι μικρή και ανεκτίμητη. Πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι είμαστε θνητοί και αυτός ακριβώς είναι ο λόγος που πρέπει να πορευόμαστε δημιουργικά.

2. Προτεραιότητες
Το επόμενο βήμα είναι να αξιολογήσουμε τι είναι σημαντικό για εμάς και τι όχι. Μεγαλώνοντας καταλαβαίνουμε ότι ο χρόνος και η ενέργειά μας λιγοστεύουν κι έτσι πρέπει να επενδύουμε συνετά αυτές τις πολύτιμες πηγές.

3. Προετοιμασία
Το να σχεδιάζουμε το μέλλον είναι ανεκτίμητο και μας προετοιμάζει για τις αλλαγές που μπορεί να βρεθούν στο δρόμο μας. Δεν μπορούμε να προβλέψουμε τι θα συμβεί αύριο, όμως μπορούμε πάντα να είμαστε έτοιμοι για ό,τι κι αν έρθει.

4. Παρουσία
Πρέπει να ζούμε τη στιγμή, κάθε στιγμή! Όταν μας στοιχειώνει το παρελθόν ή μας παραλύει ο φόβος για το μέλλον, αδυνατούμε να ζήσουμε αυτά που εκτυλίσσονται μπροστά στα μάτια μας.


Πηγή: www.onmed.gr

Δευτέρα 9 Ιουνίου 2014

Το βερίκοκο για την υγεία, την αναιμία, την δυσκοιλιότητα, την όραση, την ομορφιά και τα κουκούτσια τους για τον καρκίνο.



Το βερίκοκο (ορθότερα "βερίκοκκο") είναι ο καρπός της βερικοκιάς. Η μακρόχρονη ιστορία της βερικοκιάς αποτελούσε το χρυσόμηλο των Ρωμαίων και η επιστημονική ονομασία του βερίκοκου είναι prunus armeniaca. Προέρχεται από την Κίνα και λέγεται ότι καλλιεργείται τα τελευταία τουλάχιστον 4.000 χρόνια. Το φρούτο είναι σαρκώδης, σφαιρικό, με αυλακωτή κοιλιακή ραφή, ενώ ο πυρήνας του (κουκούτσι), είναι ξυλώδης και στο εσωτερικό του περιέχει ένα με δύο σπόρια, που έχουν πικρή γεύση και μοιάζουν με αμύγδαλα. Μάλιστα, υπάρχει ένας λαός, που λέγεται ότι είναι από τους μακροβιότερους στον κόσμο και όχι μόνο καταναλώνουν τόνους βερίκοκων, αλλά τρώνε και τα κουκούτσια, που είναι πολύ πικρά. Πρόκειται για τη φυλή Χούνζα, που ζει στο Πακιστάν και αυτοαποκαλούνται απόγονοι των στρατιωτών του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Λέγεται πως η ελληνική ποικιλία Διαμαντοπούλου έχει τα πιο νόστιμα βερίκοκα στον κόσμο! Είναι εξαιρετικά αρωματικά, αλλά δύσκολα στη μεταφορά τους, αφού είναι αρκετά ευαίσθητα. Η πιο κοινή ποικιλία στην Ελλάδα πάντως είναι τα βερίκοκα Μπεμπέκου, που είναι μεγαλύτερα μεν, αλλά όχι τόσο αρωματικά και γλυκά. Το βερίκοκο καταναλώνεται νωπό σαν φρούτο, αλλά και αποξηραμένο, γίνεται μαρμελάδα, κομπόστα, χρησιμοποιείται στη ζαχαροπλαστική και γίνεται λικέρ και χυμός.

Διατροφική αξία

Το βερίκοκο έχει χαμηλή θερμιδική αξία, 47 θερμίδες τα δύο, ενώ η κατανάλωση του καλοκαιρινού αυτού φρούτου, καταπραΰνει- μεταξύ άλλων- συμπτώματα πονοκεφάλου, εντερικής πάθησης, αϋπνίας, φαρυγγίτιδας και ήπια κατάθλιψης.

Πλούσια σε βιταμίνη Α, τα βερίκοκα συμβάλλουν στην καλή υγεία των ματιών. Kαταναλώνοντας περίπου 3 βερίκοκα, καλύπτουμε σχεδόν το 100% της καθημερινής μας ανάγκης σε βιταμίνη Α. Εμπεριέχουν επίσης καροτενοειδή (β-καροτένιο, λυκοπένιο, λουτεΐνη και ζεαξανθίνη), στα οποία οφείλεται και το πορτοκαλί τους χρώμα-  τα ώριμα καθώς και τα αποξηραμένα βερίκοκα έχουν μάλιστα μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε καροτενοειδή. Το λυκοπένιο μάλιστα έχει συνδεθεί με την προστασία από τον καρκίνο του προστάτη.

Αποτελούν καλή πηγή βιταμίνης C και φλαβονοειδών, ως εκ τούτου έχουν ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες, προστατεύουν τα αγγεία, και εμποδίζουν την οξείδωση της «κακής» χοληστερίνης.

Στα διατροφικά πλεονεκτήματα πρέπει να περιληφθεί η βιταμίνη Β3, (νιασίνη), ο σίδηρος, το κάλιο και οι φυτικές ίνες του βερίκοκου, απαραίτητες για την υγεία του πεπτικού συστήματος και την καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας.

Μέση Διατροφική Ανάλυση 100g βερίκοκων

ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ
  •  Φυλλικό οξύ 9 μg 2%
  •  Νιασίνη 0.600 mg 4%
  •  Παντοθενικό οξύ 0.240 mg 5%
  •  Πυριδοξίνη 0.054 mg 5%
  •  Ριβοφλαβίνη 0.040 mg 3%
  •  Θειαμίνη 0.030 mg 2.5%
  •  Βιταμίνη A 1926 IU 64%
  •  Βιταμίνη C 10 mg 16%
  •  Βιταμίνη K 3.3 μg 3%

ΗΛΕΚΤΡΟΛΥΤΕΣ
  •  Νάτριο 1 mg 0%
  •  Κάλιο 259 mg 5.5%

ΜΕΤΑΛΛΑ
  •  Ασβέστιο 13 mg 1.3%
  •  Χαλκός
  •  Σίδηρος 0.39 mg 5%
  •  Μαγνήσιο 10 mg 2.5%
  •  Μαγγάνιο 0.077 mg 3%
  •  Φώσφορος 23 mg 3%
  •  Ψευδάργυρος 0.2 mg 2%

ΦΥΤΟΧΗΜΙΚΑ
  •  α-Καροτένιο 19 μg
  •  β-Καροτένιο 1094 μg
  •  β-Κρυπτο ξανθίνη 104 μg
  •  Λουτείνη-ζεαξανθίνη 89 μg
ΠΗΓΗ : USDA National Nutrient data base

Μερικά από τα σπουδαιότερα οφέλη που προσφέρουν είναι τα ακόλουθα :

Με όλα τα παραπάνω θρεπτικά συστατικά σε κάθε βερίκοκο, το φρούτο αυτό αναπόφευκτα παρουσιάζει διάφορα οφέλη για τους καταναλωτές του, όπως :
  •  Κάνει καλό στην αναιμία. Η περιεκτικότητά του σε σίδηρο (5% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης στα 2 βερίκοκα) μπορεί να δράσει βοηθητικά σε όσους πάσχουν από αναιμία. Ακόμη, η μικρή αλλά σημαντική περιεκτικότητα του φρούτου σε χαλκό, βοηθάει το σίδηρο να διατεθεί σε όλο το σώμα.

  •  Καταπολεμά τη δυσκοιλιότητα. H κυτταρίνη και η πηκτίνη που συναντάμε στα βερίκοκα αποτελούν ήπιας μορφής καθαρτικά και φέρνουν αποτελέσματα σε όσους πάσχουν από δυσκοιλιότητα. Η κυτταρίνη, συγκεκριμένα, βοηθάει στην κινητικότητα του εντέρου, ενώ η πηκτίνη απορροφά και κατακρατά νερό, συντελώντας έτσι κι αυτή στην καλύτερη λειτουργία του εντέρου.

  •  Βοηθά την πεπτική λειτουργία. Λόγω του ότι παρουσιάζει αλκαλική αντίδραση στο πεπτικό σύστημα, το βερίκοκο μπορεί να συμβάλει στην καλύτερη πέψη, ενώ εξαιρετικά βοηθητικές είναι και οι φυτικές του ίνες, που βοηθούν στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας και άλλων πεπτικών διαταραχών. Κάποιοι ειδικοί, μάλιστα, συστήνουν να τρώτε ένα βερίκοκο πριν το φαγητό, για καλύτερα αποτελέσματα.

  •  Ευεργετεί την όραση. Η έλλειψη της βιταμίνης Α μπορεί να προκαλέσει κακή νυχτερινή και γενικότερα αποδυναμωμένη όραση, ενώ αντιθέτως η επαρκής λήψη της βιταμίνης (στην οποία είναι πλούσιο το βερίκοκο) μπορεί να διατηρήσει την υγεία της όρασής μας (αποτρέποντας την εμφάνιση εκφύλισης της ωχράς κηλίδας ή του καταρράκτη στο μέλλον) ή ακόμη και να τη βελτιώσει σε ορισμένες περιπτώσεις.

  •  Ρίχνει τον πυρετό. Κι όμως! Σε περίπτωση που ο πυρετός σας… χτυπήσει την πόρτα εν μέσω άνοιξης ή καλοκαιριού, το βερίκοκο μπορεί να σας δώσει τη λύση. Πολτοποιήστε μερικά βερίκοκα μαζί με μέλι και νερό και πιείτε το χυμό τους. Θα σας ενυδατώσει, θα σας χαρίσει απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και θα μειώσει τις τοξίνες του σώματος.

  •  Μειώνει τη χοληστερίνη. Το αρωματικό αυτό φρούτο είναι πλούσιο σε βήτα-καροτίνη, η οποία μετατρέπεται σε βιταμίνη Α και παίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία της καρδιάς, καθώς καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες, μειώνει την LDL (κακή) χοληστερόλη κι έτσι μας προστατεύει από μελλοντικό έμφραγμα του μυοκαρδίου ή εμφάνιση στεφανιαίας νόσου.

  •  Βελτιώνει την επιδερμίδα. Η βήτα-καροτίνη, και πάλι, γνωστή και ως προβιταμίνη Α που μετατρέπεται σε βιταμίνη Α στο σώμα μας, είναι σημαντική και για την υγεία του δέρματός μας. Ο λόγος είναι ότι παίζει σημαντικό ρόλο στη βελτίωση και την ανάπτυξη ιστών, καταπολεμώντας τα εξανθήματα και βελτιώνοντας την υφή του δέρματος. Μάλιστα, από κάποιους ειδικούς συστήνεται η χρήση των φύλλων της βερικοκιάς: πάρτε το χυμό τους και εφαρμόστε τον σε ηλιακά εγκαύματα, στις φαγούρες, τα εκζέματα κ.ο.κ. για να ανακουφιστείτε.

Το κουκούτσι του βερίκοκου σκοτώνει τα καρκινικά κύτταρα;
Η Β17 που περιέχεται στο κουκούτσι του βερίκοκου, στα πικραμύγδαλα και τα αμύγδαλα. Έχει παρατηρηθεί ότι η αμυγδαλίνη (βιταμίνη Β17) έχει κάποια (ευεργετική για τον άνθρωπο) δράση πάνω στα καρκινικά κύτταρα. Ωστόσο δεν θεωρείται φάρμακο κατά του καρκίνου, όταν αυτός έχει ήδη εκδηλωθεί. Σύμφωνα με τους επιστήμονες η χρησιμοποίηση της αμυγδαλίνης( Β17) είναι περισσότερο προληπτική παρά θεραπευτική. Πιστεύεται ότι η χρόνια ανεπάρκεια σε αμυγδαλίνη ( Β17) οδηγεί σε μείωση της αντίστασης του οργανισμού στην ανάπτυξη κακοήθειας. Από την άλλη δεν έχουν παρατηρηθεί παρενέργειες από κατανάλωση μεγάλων δόσεων αμυγδαλίνης( Β17). Παρόλα αυτά συνίσταται η μέγιστη πρόσληψη αμυγδαλίνης( Β17) να μην υπερβαίνει τα 3 γραμμάρια την ημέρα.

Προτεινόμενος τρόπος κατανάλωσης

Αναζητήστε βερίκοκα τα οποία δεν είναι γδαρμένα, παραμορφωμένα, μουχλιασμένα ή ζαρωμένα. Αγοράστε μόνο ό,τι θέλετε να καταναλώσετε τις αμέσως επόμενες ημέρες. Προτού τα καταναλώσετε πρέπει να τα πλύνετε με άφθονο ζεστό νερό. Για μέγιστο όφελος, καλύτερα να τρώτε ξερά βερίκοκα. Έχουν μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε β-καροτένιο από ότι τα ωμά (J Agric Food Chem. 2005).

Ιδιαίτερη προσοχή όμως, στο χρώμα του φρούτου και περισσότερο στα αποξηραμένα βερίκοκα γιατί πολύ συχνά θειαφίζονται για να πάρουν ανοιχτό πορτοκαλί χρώμα αντί του φυσικού τους που είναι καφέ πορτοκαλί. Τα βερίκοκα που δεν ψεκάζονται με θειάφι είναι γευστικότερα από τα υπόλοιπα.

Φυσικά πριν την κατανάλωσή τους, πρέπει να τα ξεπλένεται με άφθονο νερό και κατά προτίμηση ζεστό. Προτιμάτε πάντα τα ώριμα βερίκοκα αλλά όχι τα ζαρωμένα καθώς και χωρίς γδαρσίματα.


Γράφει : Αγγελική Μήλιου, Βιολόγος, medlabnews.gr

Πηγή : medlabgr.blogspot.com