Φροντίδα Υγείας

Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2013

Τρόφιμα - Ασπίδες κατά των ιώσεων

Είμαστε στην καρδιά του χειμώνα και με τον υδράργυρο να πέφτει σε χαμηλά επίπεδα αλλά και το συνωστισμό σε κλειστούς χώρους, οι ιώσεις αρχίζουν να κάνουν πρωταγωνιστική εμφάνιση. Για να αποφύγουμε τις ιώσεις και τα κρυολογήματα θα πρέπει να υιοθετήσουμε ένα σωστό τρόπο διατροφής για να ενισχύσουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

Καλύτερη επένδυση για την ενίσχυση της ανοσίας αποτελεί μια ισορροπημένη διατροφή με ποικιλία τροφών, καθώς η έλλειψη απαραίτητων θρεπτικών συστατικών εμποδίζει το ανοσοποιητικό σύστημα να φτάσει στο μέγιστο της απόδοσής του.

Πολύ σημαντικός παράγοντας για τη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος είναι το ποσό της ενέργειας που λαμβάνουμε μέσω των τροφών.

Μελέτες δείχνουν ότι οι φτωχές ενεργειακά διατροφές, καθώς και οι αυστηρές υποθερμιδικές δίαιτες (κάτω από 1.200Kcal) φθίνουν την ανοσολογική λειτουργία. Από την αντίπερα όχθη, ούτε η υψηλή ενεργειακή πρόσληψη βοηθά τις άμυνές μας, καθώς η υπερκατανάλωση θερμίδων καθιστά τον οργανισμό ευπαθή στις μολύνσεις.

Όσον αφορά τα μακροθρεπτικά συστατικά και συγκεκριμένα το λίπος θα πρέπει να είμαστε επιλεκτικοί στην ποιότητα και την ποσότητα που προσλαμβάνουμε.

Η μείωση κατανάλωσης κορεσμένου λίπους (βούτυρο, πλήρη γαλακτοκομικά προϊόντα, λιπαρά κρέατα) συμβάλλει στην ‘ενεργοποίηση’ των κυττάρων του ανοσοποιητικού. Αντικαταστήστε τα λιπαρά κρέατα ή τα αλλαντικά με άλλες άπαχες πρωτεΐνες (κοτόπουλο, γαλοπούλα, κουνέλι), καθώς τα αμινοξέα που περιέχονται σε αυτές τις τροφές χρησιμοποιούνται για το χτίσιμο των συστατικών του ανοσοποιητικού.

Επίσης, τα άπαχα κρέατα είναι καλές πηγές σιδήρου και ψευδαργύρου, συστατικών που η έλλειψή τους μπορεί να καταστείλει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

Για μεγαλύτερη προστασία καταναλώστε 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών ημερησίως, καθώς περιέχουν ουσίες όπως η βιταμίνη C, η οποία παίζει σημαντικό ρόλο στην ενεργοποίηση των Τ λεμφοκυττάρων που μάχονται κατά των ιών. Επιπλέον, τα φρούτα και τα λαχανικά περιέχουν βιταμίνη Α, βιταμίνη Ε και φλαβονοειδή, που σε συνέργεια ωφελούν την άμυνα του οργανισμού.

Τέλος, η καλή διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο ακόμη κι όταν αρρωστήσουμε.

Μην παραλείπετε γεύματα, γιατί το σώμα σας χρειάζεται ενέργεια για να ανακάμψει. Καταναλώστε τα απαραίτητα φρούτα και λαχανικά. Επίσης, ενυδατωθείτε επαρκώς, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος της αφυδάτωσης, ειδικά όταν έχετε πυρετό.

Τρόφιμα - "ασπίδες" κατά των ιώσεων

Θα πρέπει να επισημάνουμε ότι δεν υπάρχουν μαγικές τροφές τις οποίες καταναλώνουμε και γινόμαστε απροσπέλαστοι στους μικροοργανισμούς.

Υπάρχουν, όμως, κάποιες τροφές πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά οι οποίες μπορούν να ενταχθούν σε μια ισορροπημένη διατροφή και να βοηθήσουν.

Κοτόσουπα. Η κοτόσουπα χαρακτηρίζεται σαν ‘πενικιλίνη στο πιάτο’. Περιέχει μια ουσία που ονομάζεται κυστείνη και προστατεύει κυρίως από μολύνσεις του λαιμού. Η κυστείνη βοηθάει στην υγροποίηση και απομάκρυνση της βλέννας από τη μύτη και τους πνεύμονες. Φροντίστε η σούπα σας να μην περιέχει πολύ αλάτι αλλά να είναι πλούσια σε λαχανικά.

Μανιτάρια. Μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση μανιταριών μάς χαρίζει προστασία κατά των ιώσεων και της γρίπης. Τα μανιτάρια περιέχουν τις β-γλυκάνες (διαλυτοί πολυσακχαρίτες) που έχουν την ικανότητα να θωρακίζουν το ανοσοποιητικό σύστημα.Προσθέστε μανιτάρια στις σούπες σας, στις σαλάτες, στα μαγειρευτά και ‘καρπωθείτε’ τη δράση τους.

Πράσινο Τσάι. Το πράσινο τσάι έχει ευεργετική δράση κατά του κρυολογήματος χάρη στις πολυφαινόλες που περιέχει. Μελέτες αναφέρουν ότι οι κατεχίνες, συγκεκριμένες πολυφαινόλες του τσαγιού, καταπολεμούν τον ιό της γρίπης. Εντάξτε το πράσινο τσάι στις καθημερινές συνήθειες και εμπλουτίστε το με λίγες σταγόνες λεμονιού ή μελιού. Αποφύγετε να προσθέσετε γάλα, καθώς οι πρωτεΐνες του δεσμεύουν τις πολυφαινόλες και μειώνουν τη δράση τους.

Μέλι. Το μέλι μπορεί να ανακουφίσει από τα συμπτώματα του κρυολογήματος. Επίσης έχει αντιβακτηριδιακές και αντιφλεγμονώδεις δράσεις. Σύμφωνα με έρευνα, η κατανάλωση 4 κ.σ. μελιού ημερησίως μειώνει τη διάρκεια του κρυολογήματος κατά 2 ημέρες. Εσείς μπορείτε να αρκεστείτε στην κατανάλωση 1 κ.σ. μέλι την ημέρα.

Γιαούρτι. Τα γιαούρτια που περιέχουν προβιοτικά ή αλλιώς ‘φιλικά’ βακτήρια που προστατεύουν από τους ιούς και μειώνουν χρονικά τη διάρκεια του κρυολογήματος. Έρευνα έχει δείξει η κατανάλωση προβιοτικών μειώνει το χρόνο, που παραμένουμε άρρωστοι, κατά 2 ημέρες.

Επίσης, μειώνει την ένταση των πονοκεφάλων και του βήχα. Επιλέξτε να καταναλώνετε γιαούρτια με προβιοτικά και συγκεκριμένα με στελέχη Lactobacillus casei και reuteri, καθώς είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο πως βελτιώνουν την αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος.


Γράφει : Σταματάκη Αστερία, Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

Πηγή : www.iatronet.gr

Ποιοι παράγοντες επιταχύνουν τη γήρανση

Οι πρωτεΐνες σχηματίζονται από αμινοξέα και είναι απαραίτητες για τη ζωή επειδή εξυπηρετούν δύο κρίσιμους ρόλους. Πρώτον, παρέχουν τη δομή για το σώμα. Μια τέτοια δομική πρωτεΐνη είναι το κολλαγόνο, το οποίο αντιπροσωπεύει περίπου το ένα τρίτο της συνολικής πρωτεΐνης του σώματός μας. Βρίσκεται στο δέρμα, στους μυς, στα αγγεία και παρέχει ελαστικότητα και συνοχή σε αυτές τις δομές. Δεύτερον, οι πρωτεΐνες λειτουργούν με τη μορφή των ενζύμων επιτρέποντας στις βιοχημικές αντιδράσεις να συμβούν μέσα στο σώμα μας.

Οι υδατάνθρακες (σάκχαρα) παρέχουν την αναγκαία ενέργεια για τα κύτταρα. Ο οργανισμός διασπά τους υδατάνθρακες σε γλυκόζη, που είναι το απαραίτητο καύσιμο για όλες τις λειτουργίες του σώματος.

Όταν ελέγχονται επαρκώς, οι πρωτεΐνες και τα σάκχαρα μπορούν να αλληλεπιδρούν χωρίς να προκαλούν βλάβες στο σώμα. Στις περιπτώσεις που το σάκχαρο στο αίμα είναι υψηλό λαμβάνει χώρα μια βιοχημική αντίδραση- μη ενζυματική- που λέγεται γλυκοζυλίωση. Το σάκχαρο προσκολλάται πάνω στις πρωτεΐνες και σχηματίζει μη λειτουργικά και βλαβερά μόρια που λέγονται τελικά προϊόντα προηγμένης γλυκοζυλίωσης ή αλλιώς AGEs.

Στην αρχή, αυτή είναι μία αναστρέψιμη διαδικασία, αλλά όταν τα AGEs παραμείνουν για αρκετές εβδομάδες στο σώμα, τότε γίνεται μη αναστρέψιμη και τα AGEs συνδέονται εκ νέου με άλλες πρωτεΐνες και παραμένουν στους ιστούς για πολλά χρόνια. Σε φυσιολογικές καταστάσεις αυξημένη γλυκοζυλίωση παρατηρείται κατά τη γήρανση, ενώ σε παθολογικές σχετίζεται με διάφορες νόσους, κύριος εκπρόσωπος των οποίων είναι ο σακχαρώδης διαβήτης.

Ένας άλλος μηχανισμός με τον οποίο σχηματίζονται τα AGEs είναι τo οξειδωτικό στρες (πολλές ελεύθερες ρίζες οξυγόνου) που αλληλεπιδρά με τις πρωτεΐνες, τα λιπίδια, ακόμα και το DNA σχηματίζοντας τα προϊόντα αυτά.

Πολλές έρευνες τα τελευταία χρόνια εμπλέκουν τα AGEs στις περισσότερες από τις ασθένειες που συνδέονται με τη γήρανση, όπως :

  • Καρδιαγγειακά νοσήματα


  • Σακχαρώδης Διαβήτης τύπου ΙΙ


  • Νόσος Alzheimer και Parkinson


  • Kαρκίνος


  • ΝεφροπάθειαΑρτηριακή υπέρταση


  • Διαταραχές της όρασης


  • Διαταραχές του δέρματος (ηλιακές κηλίδες).


Λόγω των χρονίως αυξημένων επίπεδων σακχάρου στο αίμα, οι διαβητικοί είναι αντιμέτωποι με την πρόκληση των AGEs.

Διάγνωση

Η συσκευή AGE- reader παρέχει μια άμεση πρόβλεψη του κινδύνου για σοβαρές χρόνιες ασθένειες, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, τα καρδιαγγειακά νοσήματα και η νεφρική ανεπάρκεια. Το AGE reader μέσω τεχνικών φθορισμού αποδίδει άμεσα και μη επεμβατικά την εκτίμηση του καρδιαγγειακού κινδύνου μετρώντας τα επίπεδα των τελικών προϊόντων προηγμένης γλυκoζυλίωσης (AGEs) στους ιστούς.

Αντιμετώπιση

  • Η υπερκατανάλωση της ζάχαρης είναι η πραγματική πηγή του προβλήματος και γι΄ αυτό τον λόγο πρέπει να μειωθεί η κατανάλωσή της.


  • Η μεσογειακή διατροφή με αρκετά φρούτα και λαχανικά, η καλή ενυδάτωση και η άθληση συνεισφέρουν στην αποφυγή σχηματισμού των AGEs.


  • Συστήνεται επίσης να αποφεύγονται οι υψηλότερες θερμοκρασίες μαγειρέματος που ευνοούν την παραγωγή των AGEs και να προτιμώνται χαμηλότερες θερμοκρασίες για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.


  • Τα συμπληρώματα διατροφής όπως η καρνοσίνη (διπεπτίδιο αποτελούμενο από β-αλανίνη και L-ιστιδίνη που βρίσκονται σε υψηλές συγκεντρώσεις στους σκελετικούς μυς και τους ιστούς του εγκεφάλου) και η βιταμίνης Β6 (πυριδοξίνη) μπορούν να εμποδίσουν αποτελεσματικά το σχηματισμό των AGEs.


  • Πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει σαφώς σημαντικά υψηλότερο επίπεδο των AGEs σε καπνιστές και ιδιαίτερα σε διαβητικούς καπνιστές και επομένως κρίνεται απαραίτητη η διακοπή του καπνίσματος.

Η καταστροφική ικανότητα των τελικών προϊόντων προχωρημένης γλυκοζυλίωσης είναι τεράστια. Η κατανόηση του πώς να αποφευχθεί ο σχηματισμός των AGEs είναι κρίσιμη για την επιβράδυνση της διαδικασίας γήρανσης και τη μείωση του κινδύνου εκφυλιστικών ασθενειών.


Γράφει : Ιωάννης Λ. Σφυρής, Ειδικός Παθολόγος

Πηγή : www.iatronet.gr

Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2013

Eλπίδα : Πώς τη χάνουμε και πώς θα την ξαναβρούμε

Η απώλεια ελπίδας / απελπισία συχνά προκαλείται από μεγάλες προκλήσεις και δυσκολίες στη ζωή μας και συνδυάζεται από μελαγχολική διάθεση και σκέψεις αρνητικότητας για το μέλλον. Στην καθημερινότητά μας, η εποχή που ζούμε συχνά ενισχύει την αρνητικότητα που μπορεί να απορρέει από τις προσωπικές δυσκολίες κάνοντάς μας όλο και πιο δύσπιστους απέναντι σ’ ένα καλύτερο αύριο.

Η διατήρηση όμως της ελπίδας είναι σημαντική για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε και να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες.

Όταν ελπίζουμε, αισθανόμαστε ότι μπορούμε να κυριαρχήσουμε πάνω στις δυσκολίες και έχουμε την εσωτερική δύναμη να προσηλωθούμε στους στόχους μας.

Όταν ελπίζουμε, υποκινούμαστε από αυτό το βαθύ ένστικτο επιβίωσης που μάς λέει ότι τελικά θα τα καταφέρουμε, θα ξεπεράσουμε τα προβλήματα και η τελική έκβαση θα είναι θετική.

Η ελπίδα ενέχει μια βαθιά πεποίθηση ότι είμαστε συνδεδεμένοι με τους άλλους, ότι πάντα θα έχουμε ένα αγαπημένο πρόσωπο να σταθεί δίπλα μας, να μας βοηθήσει και το οποίο μπορούμε να εμπιστευτούμε.

Η ελπίδα, τέλος έχει συχνά και πνευματική διάσταση, χωρίς αυτή να είναι απαραίτητα θρησκευτική. Όταν ελπίζουμε, έχουμε πίστη, αναγνωρίζουμε ένα νόημα στη ζωή και αισθανόμαστε ότι είμαστε συνδεδεμένοι με κάτι μεγαλύτερο από εμάς, είτε αυτό το κάτι είναι ο Θεός είτε ένα καλόβουλο Σύμπαν.

Εάν έχεις χάσει τις ελπίδες σου, είναι πιθανόν να παιρνούν αρνητικές σκέψεις από το μυαλό σου όπως :

  • Ποιός ο λόγος να προσπαθήσω; Έτσι κι αλλιώς τίποτα δεν θα έχει αποτέλεσμα
  • Δεν θα αποκτήσω ποτέ αυτό που θέλω
  • Δεν θα βρώ ποτέ ένα καλό σύντροφο
  • Ήμουν πάντα κακότυχος κι εξακολουθώ να είμαι, γιατί ν’ αλλάξει αυτό;
  • Εδώ δεν έβρισκα δουλειά τον καλό καιρό, τώρα με την κρίση δεν υπάρχει καμμία περίπτωση
  • Προσπάθησα τόσο στο παρελθόν και μόνο απογοητεύτηκα. Γιατί να συνεχίσω;
  • Τίποτα δεν πρόκειται ν’ αλλάξει, κουράστηκα να ελπίζω
  • Η ζωή μου τελείωσε, δεν υπάρχει τίποτα να ελπίσω.

Οι συνεχείς προκλήσεις συχνά πληγώνουν την πίστη μας σ’ ένα καλύτερο αύριο και αποδυναμώνουν ένα από τα μεγαλύτερα όπλα που διαθέτουμε για να συνεχίσουμε: την ελπίδα. Σύμφωνα με τους συγγραφείς του βιβλίου 'Hope in the Age of Anxiety', υπάρχουν διάφοροι τύποι απελπισίας, κάποιοι από τους οποίους είναι:

Η αποξένωση, όπου το άτομο αισθάνεται διαχωρισμένο από τους άλλους. Εδώ το άτομο μπορεί να αισθάνεται ότι δεν αξίζει την αγάπη ή την υποστήριξη των άλλων και απομονώνεται για να προφυλαχτεί από επιπλέον πόνο.

Η εγκατάλειψη. Το άτομο βιώνει μια αίσθηση βαθιάς και απόλυτης εγκατάλειψης από τους άλλους τις στιγμές που τους είχε περισσότερο ανάγκη.

Η ανικανότητα. Μια βασική ανθρώπινη ανάγκη είναι να αισθανόμαστε ότι μπορούμε να ελέγξουμε τις εξελίξεις της ζωής μας. Όταν αυτή η ανάγκη δοκιμάζεται και το άτομο αισθάνεται ότι δεν έχει τη δυνατότητα να κατευθυνθεί προς την πραγματοποίηση των στόχων του, το αίσθημα της αδυναμίας και της ανικανότητας αρχίζει να εγκαθίσταται μέσα του.

Η αίσθηση του "προσωπικού περιορισμού". Συχνά, για κάποιους ανθρώπους, ο αγώνας για επιβίωση συνδυάζεται με την έλλειψη συγκεκριμένων ικανοτήτων για να τα καταφέρουν σ’ αυτόν τον κόσμο.

Τα άτομα μπορεί να βιώνουν τους εαυτούς τους ως ελλιπείς ή ανεπαρκείς. Αυτή η μορφή απελπισίας συναντάται σε ανθρώπους που είναι φτωχοί ή σε άτομα με σοβαρές αναπηρίες.

Η αίσθηση ότι είμαστε εντελώς αβοήθητοι στον κόσμο είναι μια ακόμη μορφή απελπισίας. Πολλοί άνθρωποι αισθάνονται έτσι μετά από τραυματικές εμπειρίες ή συνεχή έκθεση σε στρεσογόνους παράγοντες.

Στο μυαλό τους συχνά κυριαρχεί η σκέψη ότι είναι εκτεθειμένοι σ’ έναν επικίνδυνο κόσμο και ευάλωτοι απέναντί του.

Πώς να ξαναβρείς τις ελπίδες σου

Όταν δεν ελπίζουμε σε τίποτα σκεφτόμαστε ότι καμμία προσπάθεια δεν έχει νόημα, γιατί έτσι κι αλλιώς δεν υπάρχει καμμιά ελπίδα για βελτίωση. Όσο όμως σκεφτόμαστε έτσι, τόσο δεν θα κάνουμε τίποτα για ν’ αλλάξουμε την κατάστασή μας και οτιδήποτε μάς ενοχλεί, θα επιτείνεται.

Για να εξέλθεις από την στατικότητα που επιφέρει η κατάσταση αυτή:

Αμβισβήτησε για μια στιγμή τη σκέψη ότι δεν υπάρχει ελπίδα. Απλά υπόθεσε ότι ίσως να έκανες λάθος μέχρι τώρα και κάνε κάτι για να 'δοκιμάσεις' αυτή την υπόθεση. Πάρε μια πρωτοβουλία και κάνε κάτι το οποίο δεν έχεις δοκιμάσει μέχρι τώρα.

Ακόμα κι αν πιστεύεις ότι έχεις δοκιμάσει τα πάντα, είναι απίθανο να έχεις πραγματικά δοκιμάσει τα πάντα.

Εάν αιθάνεσαι ανίκανος ή 'περιορισμένος', ίσως να ξεχνάς να λάβεις υπόψη σου τα όποια θετικά υπάρχουν και να μεγαλοποιείς τα αρνητικά. Ίσως να παίρνεις τις όποιες δυσκολίες προσωπικά, ως ενδείξεις της δικής σου ανεπάρκειας αντί ως ένα αποτέλεσμα πολλών παραγόντων.

Ίσως να τείνεις να κολλάς αρνητικές ετικέτες στον εαυτό σου κάθε φορά που κάνεις κάτι λάθος ή έχεις μια αποτυχία. Προσπάθησε να αναγνωρίσεις τα χαρίσματα και τα ταλέντα σου. Θυμήσου παλιότερες επιτυχίες σου. Ακόμα κι αν έχεις πράγματι κάποια αδυναμία, είναι σχεδόν σίγουρο ότι έχεις και δυνατά σημεία για τα οποία αξίζει να είσαι περήφανος.

Εάν αισθάνεσαι αποκομμένος από τους άλλους, ίσως υποθέτεις ότι δεν θα βρεθεί ποτέ κανείς στη ζωή σου για να σταματήσεις να νιώθεις μοναξιά. Ίσως να έχεις απογοητευτεί στο παρελθόν από κάποιους ανθρώπους και να έχεις γενικεύσει μέσα σου την πεποίθηση αυτή.

Όμως, αντί να αναλώνεσαι με απαισιόδοξες σκέψεις, δοκίμασε να τεστάρεις ποια είναι η πραγματικότητα: για να το κάνεις αυτό να έχεις το θα πρέπει να έχεις το θάρρος να εμπιστευτείς ξανά.

Απόλαυσε την παρούσα στιγμή. Το χτές δεν υπάρχει πια και το αύριο δεν έχει έρθει ακόμα. Αφιέρωσε κάποιες στιγμές στο να παρατηρήσεις την αναπνοή σου, τις αισθήσεις που νιώθεις στο σώμα σου, τα συναισθήματά σου. Ακόμα κι αν κάτι σ’ ενοχλεί, για παράδειγμα, εάν νιώθεις κάποιο πόνο ή κάποιο δυσάρεστο συναίσθημα, συμφιλιώσου μαζί τους, μην τα πολεμάς, μην προσπαθείς να τα αλλάξεις.

Για μερικά λεπτά, αποδέξου απόλυτα την εμπειρία σου και τον εαυτό σου. Μετά, στρέψε την προσοχή σου στο περιβάλλον σου: τι ακούς γύρω σου, τι μυρωδιές υπάρχουν, τι βλέπεις; Όταν αρχίζεις να εκτιμάς την παρούσα στιγμή, η απελπισία χάνει τη δύναμη της.


Γράφει : Μεραμβελιωτάκη-Simon Μαρία, Συμβουλευτική Ψυχολόγος

Πηγή : www.iatronet.gr

Επιπλοκές του διαβήτη

Διαβητικό Πόδι -Ακρωτηριασμοί

Αναγνωρίζεται παγκόσμια, από Διεθνείς Επιστημονικούς Φορείς, ότι ο Σακχαρώδης Διαβήτης αποτελεί μια σύγχρονη πανδημία. Υπολογίζεται ότι το 2030 θα υπάρχουν 530 εκατομμύρια άτομα με Διαβήτη στον κόσμο.

Τι είναι λοιπόν ο Διαβήτης; Κατάσταση που αναγνωρίζεται από αυξημένα σάκχαρα (γλυκόζη πάνω από 126 mg%) στο αίμα, χωρίς ενοχλητικά συμπτώματα στις περισσότερες περιπτώσεις δηλαδή δεν υπάρχει πολυουρία και πολυδιψία, αλλά ούτε και πόνος.

Είναι βλαπτικά για τον οργανισμό τα αυξημένα σάκχαρα;

Ναι, η αυξημένη γλυκόζη βλάπτει. Όταν είναι σε αυξημένα επίπεδα (έστω και λίγο πάνω από το φυσιολογικό) βλάπτει τα νεύρα, που μας χρησιμεύουν να αντιλαμβανόμαστε το ζεστό, το κρύο, τον πόνο κ.λ.π. Διότι δρουν ως μεταφορείς των ερεθισμάτων από τον έξω κόσμο στον εγκέφαλο.

Αν δεν πάει στον εγκέφαλο το ερέθισμα δεν το καταλαβαίνουμε. Αυτή είναι κυρίως η βλάβη των νεύρων.

Η αυξημένη γλυκόζη βλάπτει ακόμη τα μάτια και τα νεφρά. Δεν εξαιρείται από τον κανόνα αυτό η καρδιά και όλα τα αγγεία του σώματος.

Οι παθήσεις από τα πόδια αποτελούν την πιο σοβαρή απειλή για τα άτομα με Διαβήτη.

Πώς εκδηλώνεται η βλάβη στα νεύρα;

Συζητώντας με κάποιο άτομο που είχε Σακχαρώδη Διαβήτη για πολλά χρόνια μου είπε ‘κοίταξε γιατρέ, έχω νευροπάθεια, τα νεύρα μου είναι ταραγμένα’. Ήθελε έτσι να εξηγήσει το άγχος της καθημερινότητας για την εργασία, την οικογένεια κ.λ.π.

Εύκολα καταλαβαίνει ο αναγνώστης πως αυτά τα λόγια δεν έχουν σχέση με το πρόβλημα που λέμε ‘Διαβητική νευροπάθεια’. Δεν υπάρχει καμία σχέση με το άγχος. Μιλάμε για πόδια, εκεί κυρίως εκδηλώνεται η νευροπάθεια, που δεν αισθάνονται τον πόνο, το κάψιμο, την πίεση.

Πρακτικά δηλαδή δεν πονάνε. Δυστυχώς 1 στους 3 διαβητικούς ασθενείς εμφανίζει την επιπλοκή αυτή (330.000 άτομα με Διαβήτη στην Ελλάδα).

Ποιος θα μπορούσε όμως να ισχυρισθεί γενικά ότι ο πόνος είναι ευεργεσία;

Πιθανόν κανείς. Δεν υπάρχει άνθρωπος που να θέλει να πονά.

Όμως για να δούμε λίγο την ιστορία, λίγα χρόνια πίσω. Υπάρχει ένας γιατρός, ο Paul Brandt που αφιέρωσε όλη του τη ζωή στους λεπρούς της Ινδίας. Είδε λοιπόν ότι μη έχοντας το αίσθημα του πόνου έχαναν και τα πόδια τους χωρίς να το καταλάβουν.

Είπε λοιπόν ότι ο πόνος είναι το μεγαλύτερο δώρο του Θεού στον άνθρωπο, διότι απλά θα καταλάβαιναν ότι κάτι κακό συμβαίνει και θα τα προστάτευαν.

Το μόνιμο ερώτημα είναι γιατί συμβαίνει αυτό και στα άτομα με Διαβήτη. Υπάρχουν άτομα που δεν καταλαβαίνουν τον πόνο από τα τραύματα. Μια λειτουργία του νευρικού συστήματος έχει διαταραχθεί. Οτιδήποτε ακουμπήσουμε στα χέρια και στα πόδια δημιουργεί μια αίσθηση π.χ.

πόνου ή απλού αγγίγματος. Μέσω των νευρικών ινών μεταφέρεται το αίσθημα αυτό από τον εγκέφαλο και καταλαβαίνουμε ότι κάτι μας ‘χτύπησε’ ή ‘ακουμπήσαμε’ κάπου. Όταν όμως λόγω της νευροπάθειας οι αγωγοί αυτοί (δηλαδή τα νεύρα) δεν δουλεύουν, τότε δεν μεταφέρεται το ερέθισμα στον εγκέφαλο και έτσι δεν καταλαβαίνουμε τίποτα από τα ερεθίσματα που είχε το πόδι.

Υπάρχουν και άλλες συνέπειες. Ο κίνδυνος από κάποιο τραυματισμό, έγκαυμα κ.λ.π. που δεν γίνεται αντιληπτό είναι να δημιουργηθεί μια μικρή πληγή (ή μεγάλη). Εισχωρούν μικρόβια, γίνεται η φλεγμονή, επεκτείνεται και αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα μπορεί να καταλήξει σε δυσάρεστες καταστάσεις (π.χ.

ακρωτηριασμό). Υπολογίζεται ότι 40.000-50.000 άτομα με Διαβήτη εμφανίζουν ανάλογες βλάβες στα πόδια στον Ελληνικό χώρο.

Δεν είναι δυνατόν να αποφύγουμε τον ακρωτηριασμό;

Αναμφισβήτητα ναι. Αν προλάβουμε την πληγή στην αρχή της, τα πράγματα μπορεί να εξελιχθούν καλά και να αποφύγουμε τα προβλήματα.

Κάθε μέρα επιβάλλεται έλεγχος των ποδιών για τραύματα ή πληγές πριν τον ύπνο.

Έγκαιρη λοιπόν διαπίστωση της βλάβης σε αρχικά στάδια και άμεση επικοινωνία με τον γιατρό, εξειδικευμένο σε ανάλογα προβλήματα .

Άλλα μέτρα πρόληψης

Πρέπει να ρωτήσουμε όμως απαραίτητα τον γιατρό μας αν έχουμε διαβητική νευροπάθεια.

Αν έχουμε πρέπει πάσει θυσία να αποφύγουμε τραυματισμούς.

Ακόμα ειδικότερα θα πρέπει με κάθε προσοχή να αποφεύγουμε μικροτραυματισμούς π.χ. δεν περπατάμε ποτέ ξυπόλυτοι (ούτε στη θάλασσα). Ελέγχουμε κάθε βράδυ τα πόδια μας για μικροτραυματισμούς.

Ελέγχουμε επίσης και τα παπούτσια μήπως έχει ξεφύγει κάποιο καρφί κ.λ.π. και τραυματίσει τα πόδια.

Δεν ζεσταίνουμε ποτέ τα πόδια με θερμοφόρες ή άλλα θερμαντικά σώματα. Ελέγχουμε το νερό του μπάνιου, όχι πάνω από 37ο C θερμοκρασία. Οτιδήποτε μικροτραυματισμός φανεί ή αλλαγή χρώματος δακτύλων ή ποδιού απευθυνόμαστε στο γιατρό μας.

Απλά λόγια, απλές συμβουλές, που αν εφαρμοστούν θα σωθούν πόδια.

Οτιδήποτε περίεργο εμφανιστεί στα πόδια αμέσως τηλεφωνούμε στο γιατρό μας. Αν πονάνε επίσης ενημερώνουμε τον γιατρό και ρωτάμε αν ο πόνος είναι από νευροπάθεια (υπάρχει και αυτή η περίπτωση) ή όχι.

Τα πόδια μας είναι για μια ζωή. Ας μην το ξεχνάμε.

Γράφει: Μανές Χρήστος, Παθολόγος

Πηγή : www.iatronet.gr

10 συμβουλές για να κρατήσετε τα πόδια σας ζεστά το χειμώνα!!!

«Κράτα τα πόδια σου ζεστά την κεφαλή σου κρύα» έλεγαν οι παλιοί. Αυτό δεν συμβαίνει πάντα, καθώς τα πόδια μας κρυώνουν και κατά συνέπεια όλο μας το σώμα. Τα παγωμένα πόδια, είναι αρκετά συχνό πρόβλημα, που μπορεί να μας κάνουν να αισθανόμαστε κρύο ακόμα και σε ήπιες καιρικές συνθήκες. Πώς μπορούμε να τα διατηρήσουμε όμως ζεστά; Σας παρουσιάζουμε δέκα συμβουλές για να έχετε ζεστά πόδια.

1. Πολλοί είναι αυτοί που πιστεύουν πως το σώμα κρυώνει, όταν κρυώσουν και τα πόδια. Στην πραγματικότητα όμως συμβαίνει το αντίθετο. Οφείλετε να κρατήσετε ζεστό όλο σας το σώμα για να μην κρυώσουν και τα πόδια σας φορώντας ζεστά ρούχα. Τα άκρα είναι μάλιστα αυτά που κρυώνουν γρηγορότερα, όταν κρυώνει όλο το σώμα.

2. Εκτός από ζεστά ρούχα στα μέτρα σας, πρέπει να φοράτε και το κατάλληλο μέγεθος καλτσών που δεν θα διακόπτει την κυκλοφορία του αίματος. Εκτός αυτού όμως, προτείνονται και οι κάλτσες από μαλλί ή μικροΐνες που διατηρούν τη θερμοκρασία του ποδιού σταθερή. Αν δεν δείτε αποτέλεσμα, χρησιμοποιήστε ισοθερμικές κάλτσες.

3. Αλλάζετε συχνά κάλτσες. Το πόδι μετά από λίγες ώρες ή αρκετό περπάτημα έχει την τάση να ιδρώνει. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να είναι πιο ευάλωτο στο κρύο. Οφείλετε να αλλάζετε κάλτσες αρκετά συχνά. Οι νέες στεγνές κάλτσες θα βοηθήσουν να διατηρήσετε τη θερμοκρασία σας σταθερή.

4. Για να διατηρήσετε σωστή θερμοκρασία, πρέπει να έχετε καισωστή διατροφή. Συγκεκριμένα, το σώμα χρειάζεται ενέργεια για να διατηρήσει την θερμική του ισορροπία. Καταναλώστε τροφές πλούσιες σε ενέργεια και ενυδατώνετε το σώμα σας συχνά.

5. Μια κρύα επιφάνεια, μπορεί να απορροφήσει μεγάλο ποσοστό της θερμότητας των ποδιών σας. Για το λόγο αυτό, φροντίστε να μην έρχεστε σε επαφή με κρύες επιφάνειες και να φοράτε συχνά παντόφλες και κάλτσες, ιδιαίτερα τις ημέρες του χειμώνα.

6. Η κυκλοφορία του αίματος παίζει ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στη διατήρηση των ζεστών σας ποδιών. Για να την «καλλιεργήσετε», μπορείτε να εξασκείστεκαθημερινά.

7. Εάν νιώθετε τα πόδια σας παγωμένα και θέλετε να κάνετε κάτι για να τα συνεφέρετε άμεσα, μπορείτε πολύ απλά να κάνετε ένα θερμό ποδόλουτρο. Θα ζεσταθούν άμεσα και μια λύση θα ήταν να τους κάνετε μαλάξεις αφού τα στεγνώσετε με ειδική κρέμα.

8. Κινήστε τα πόδια σας. Για να κυκλοφορήσει καλύτερα το αίμα, μπορείτε να τεντώσετε τα πέλματά σας ακόμα και μέσα στο παπούτσι. Ανοίξτε και κλείστε τα δάχτυλα των ποδιών, όπως θα κάνατε γροθιά με τα δάχτυλα των χεριών σας. Μπορείτε ακόμα να κάνετε και επιτόπια άλματα για πιο άμεσα αποτελέσματα.

9. Είναι σημαντικό να περιποιείστε τα άκρα σας. εάν τα καθαρίζετε και τους δείχνετε την ανάλογη φροντίδα, ώστε να τα προστατεύσετε από ερεθισμούς και φουσκάλες, οι πιθανότητες για κρύα πόδια ελαχιστοποιούνται. Αποφύγετε τις ενυδατικές κρέμες που μπορεί να τα κάνει να παγώσουν άμεσα, ένα και ο καιρός είναι αντίστοιχα κρύος.

10. Εάν το πρόβλημά σας είναι συνεχόμενο και δεν βρίσκετε λύση, επισκεφθείτε κάποιον αγγειοχειρουργό. Συχνότερα προβλήματα μπορεί να είναι χρόνια ριζίτιδα (φλεγμονή από πίεση του νεύρου που ξεκινάει από τη μέση).


Πηγή : www.newsitamea.gr

Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2013

5 τρόφιμα για το φθινόπωρο

Η υγιεινή διατροφή μπορεί να σας φαίνεται πιο δύσκολη το φθινόπωρο, καθώς αγαπημένα φρούτα και λαχανικά αποσύρονται και εμφανίζονται άλλα λιγότερο οικεία.

Καθώς οι ζεστοί μήνες αποτελούν σιγά σιγά παρελθόν και μαζί τους τα μούρα, το καλαμπόκι και άλλα προϊόντα που μας είναι πιο εύκολο να ενσωματώσουμε στη διατροφή μας, είναι διαθέσιμο ένα νέο μενού που μπορεί να σας κρατήσει υγιείς και ευτυχισμένους.

Τα τρόφιμα το φθινόπωρο μπορεί να μοιάζουν λιγότερο ελκυστικά- ιδιαίτερα αν δεν είστε σίγουροι πώς θα τα παρασκευάσετε ή αν είστε υπεύθυνοι για τη διατροφή μιας λιγότερο…περιπετειώδους οικογένειας όσον αφορά το φαγητό. Ωστόσο, εκτός από τα διατροφικά οφέλη τροφίμων όπως τα λαχανάκια Βρυξελλών και οι γλυκοπατάτες θα διαπιστώστε κάτι άλλο θετικό. Τους νόστιμους τρόπους με τους οποίους μπορείτε να τα προετοιμάσετε.

Για το φθινόπωρο μπορείτε να προετοιμαστείτε με τα ακόλουθα τρόφιμα όσον αφορά τη διατροφή σας.

Δείτε 5 τρόφιμα που θα πρέπει να καταναλώνετε αυτή την εποχή :

Κολοκύθα

Η κολοκυθόπιτα σχετίζεται με την κολοκύθα αλλά υπάρχουν και άλλοι τρόποι να την ενσωματώσετε στη διατροφή σας.

Το ψαχνό της αξίζει να το λαμβάνετε αρκετά συχνά λόγω του υψηλού ποσοστού βιταμίνης Α, καροτονοειδών και ινών. Ωστόσο ούτε οι σπόροι θα πρέπει να αγνοούνται. Είναι καλό σνακ, συγκεντρωμένες πηγές βιταμινών, ινών, μετάλλων και αντιοξειδοτικών. Περιέχουν επίσης ένα αμινοξύ που ενισχύει τη διάθεση. Απλώς ψήστε μερικούς σπόρους και κρατήστε τους στο χέρι ως φθινοπωρινό σνακ.

Λαχανάκια Βρυξελλών

Τα μπουμπούκια είναι πλούσια σε πρωτεΐνες, ίνες, βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά.Προσφέρουν προστασία από την έλλειψη βιταμίνης Α, την οστική απώλεια και την αναιμία. Εκτιμάται επίσης ότι προστατεύουν από καρδιαγγειακή νόσο, καθώς και από καρκίνο του παχέος εντέρου και του προστάτη. Αν δεν σας αρέσει η γεύση δοκιμάστε να τα ψήσετε αντί να τα βάλετε στον ατμό.

Το ψήσιμο με λίγο ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι καραμελοποιεί τα φυσικά σάκχαρα και φέρνει στην επιφάνεια μια γλύκα που δεν θα μπορέσετε να παρακάμψετε.

Αχλάδια

Όταν αναζητάτε υγιεινό σνακ επιλέξτε ένα αχλάδι. Είναι ένα από τα φρούτα με τις υψηλότερες ίνες. Προσφέρουν περίπου 6 γρ. που θα σας βοηθήσουν να ανταποκριθείτε στις καθημερινές ανάγκες των 25-30 γρ. Μια διατροφή υψηλή σε ίνες βοηθά στη σταθεροποίηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, των επιπέδων χοληστερόλης σε χαμηλά επίπεδα και συνδέεται με οφέλη στην καρδιά, καθώς και μειωμένο κίνδυνο για ορισμένα είδη καρκίνου.Επίσης περιέχουν βιταμίνες C, K, B2, B3 και B6, επιπλέον του ασβεστίου, χαλκού, μαγνησίου, ποτασίου και μαγγανίου.

Είναι εύκολο να ενσωματωθούν στο διατροφικό μενού του φθινοπώρου, καθώς προσθέτουν γλυκιά ώθηση σε οποιοδήποτε πιάτο. Δοκιμάστε τα μόνα τους, ψητά ή ποσέ, κομμένα σε σαλάτα ή σε σούπα.

Κουνουπίδι

Θέλετε να ενισχύσετε τη διατροφική αξία της γαρνιτούρας; Επιλέξτε το κουνουπίδι. Έχει λίγες θερμίδες, με 26 ανά 100 γρ. και οφέλη για την υγεία.

Το κεφάλι του περιέχει αντικαρκινικά φυτοχημικά και αποτελεί εξαιρετική πηγή βιταμίνης C. 100 γραμμάρια παρέχουν περίπου το 80% της ημερήσιας συνιστώμενης αξίας.

Έχει επίσης αποδεδειγμένες αντιοξειδωτικές ιδιότητες, που βοηθούν στη μάχη έναντι των ελεύθερων ριζών, ενώ ενισχύουν το ανοσοποιητικό και εμποδίζουν τις λοιμώξεις. Οι λάτρεις του πουρέ μπορείτε να λιώσετε κουνουπίδι, για εύκολη εναλλακτική με περίπου το ένα τέταρτο των θερμίδων και ίση ποσότητα νοστιμιάς.

Γλυκοπατάτες

Είναι γεμάτες γλύκα και έχουν πολύ ωραία γεύση ψητές. Μπορείτε να τις περιχύσετε με γιαούρτι χαμηλών λιπαρών και να πασπαλίσετε με μοσχοκάρυδο. Έχουν ασβέστιο, ποτάσσιο και βιταμίνες. Μια μεσαίου μεγέθους γλυκοπατάτα περιέχει περισσότερη από την καθημερινή ανάγκη για βιταμίνη Α, σχεδόν το ένα τρίτο βιταμίνης C που χρειάζεστε, σχεδόν 15% της καθημερινής πρόσληψης ινών και 10% του αναγκαίου ποτάσιου.

Τα άφθονα αντιοξειδωτικά έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, ωφέλιμες σε όσους υποφέρουν από άσθμα ή αρθρίτιδα.


Επιμέλεια : Εύη Ψωμιάδου

Πηγή : www.iatronet.gr

Οι επιπτώσεις της υπερβολικής χρήσης κινητού στα παιδιά

Σύμφωνα με έρευνα του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου με τη συμμετοχή 2319 εκπαιδευτικών σε όλη την Ελλάδα, τα παιδιά του Νηπιαγωγείου σε ποσοστό 1% χρησιμοποιούν κινητό τηλέφωνο , 30% των παιδιών του Δημοτικού και 80% των παιδιών του γυμνασίου.

Η χρήση του κινητού τηλεφώνου από τα παιδιά της χώρας μας αναμφίβολα δημιουργεί έντονο σκεπτικισμό σχετικά με την αναγκαιότητά του και τους κινδύνους που ενδεχομένως αντιμετωπίζουν από την ανεξέλεγκτη χρήση του.

Τα παιδιά χρησιμοποιούν το κινητό τηλέφωνο πέρα από επικοινωνία και ως πύλη εισόδου στις αγαπημένες τους ιστοσελίδες στο διαδίκτυο, όπως παιχνίδια και δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης. Αξίζει να σημειωθεί ότι στη χώρα μας οποιαδήποτε σύνδεση κινητού τηλεφώνου με συμβόλαιο της κινητής τηλεφωνίας με τον καταναλωτή δίνει αυτόματα πρόσβαση στο διαδίκτυο χωρίς την σύμφωνη γνώμη του πελάτη.

Πολλά ερευνητικά κέντρα πιστεύουν ότι τα παιδιά πρέπει να αποθαρρύνονται από τη χρήση των κινητών τηλεφώνων, ιδίως κάτω των 10 χρονών.

Το αναπτυσσόμενο νευρικό σύστημα των παιδιών, το μικρό και λεπτό εγκεφαλικό κρανίο η μακροχρόνια έκθεση των παιδιών στην ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία των κινητών, η αρνητική επίδραση της αύξησης της θερμοκρασίας στους ιστούς (ιδίως στους οφθαλμούς και τους όρχεις) συγκεκριμένα συμπτώματα, όπως πονοκέφαλοι, κόπωση, προσωρινή απώλεια μνήμης, έλλειψη συγκέντρωσης, οδηγούν την επιστημονική κοινότητα σε αμηχανία για τον βαθμό της επίδρασης της ακτινοβολίας στη σωματική υγεία στον άνθρωπο και καθιστά τον περιορισμό της χρήσης των κινητών από τα παιδιά απαραίτητο.

Είναι σημαντικό οι χρήστες κινητού να γνωρίζουν ότι υπάρχουν έρευνες που συσχετίζουν την υπερβολική χρήση του κινητού τηλεφώνου με πιθανή εμφάνιση καλοήθων (καλοήθης καρκίνος του ακουστικού πόρου)ή και κακοήθων (λευχαιμία, λέμφωμα) παθήσεων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Διεθνής Επιτροπή Έρευνας του Καρκίνου (IARC) κατέταξε το κινητό τηλέφωνο ως καρκινογόνο παράγοντα στην κατηγορία 2Β.Στην ίδια κατηγορία βρίσκεται και η νικοτίνη.

Η χρήση του κινητού τηλεφώνου για άκρως απαραίτητες κλήσεις, η χρήση εξαρτημάτων αποδέσμευσης των χεριών (hands free kids), η απομάκρυνση από το σώμα της συσκευής κατά την ομιλία και η αποφυγή συνομιλίας σε κλειστούς χώρους (ασανσέρ, αυτοκίνητα κτλ) είναι μερικά από τα μέτρα προφύλαξης.

Πέρα όμως από την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία οι γονείς οφείλουν να παίρνουν όλα τα μέτρα ασφαλούς πλοήγησης του διαδικτύου μέσα από τα κινητά τηλέφωνα.

Η κατάχρηση του διαδικτύου, παρενόχληση, ο εκφοβισμός, η πορνογραφία, ο τζόγος είναι καταστάσεις που το παιδί μπορεί να συναντήσει στο κινητό εφόσον το χρησιμοποιεί ως πύλη εισόδου στο διαδίκτυο.

Όλες οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας οφείλουν να έχουν τη δυνατότητα γονικού ελέγχου και φίλτρα προστασίας από παράνομο και επιβλαβές περιεχόμενο. Οι γονείς πρέπει να αναζητούν τις υπηρεσίες αυτές και να ελέγχουν το χρόνο παραμονής των παιδιών στο διαδίκτυο.

Οι γονείς που αδυνατούν να προστατευόσουν τα παιδιά τους από τους κινδύνους του διαδικτύου που ενδεχομένως θα συναντήσουν στο κινητό τηλέφωνο μπορούν να ζητήσουν περαιτέρω βοήθεια στην γραμμή βοηθείας Υποστηρίζω 80011 80015(χωρίς χρέωση) της Μονάδας Εφηβικής Υγείας στο Νοσοκομείο Π& Α Κυριακού.


Γράφουν : Γιώργος Κορμάς, Υπεύθυνος γραμμής Βοηθείας Υποστηρίζω Μονάδας Εφηβικής Υγείας Β΄ Παιδιατρικής Κλινικής Πανεπιστημίου Αθηνών.- Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικύου, Συντονιστής Δικτύου Αριάδνη και Ηλίας Νάκος, Ιατρός – Ακτινοδιαγνώστης

Πηγή : www.iatronet.gr