Φροντίδα Υγείας

Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2013

20 εναλλακτικές χρήσεις του ξυδιού!!!

Στοίχημα ότι χρησιμοποιείτε το μπουκάλι ξύδι που έχετε στο σπίτι σας αποκλειστικά για να ραντίσετε τη σαλάτα σας. Το υγρό αυτό ανακαλύφθηκε κατά λάθος, όταν προϊόντα όπως το κρασί, η μπύρα και ο μηλίτης άρχισαν με τον καιρό να αποκτούν μια ξινή γεύση. Γνωρίζατε όμως ότι το ξύδι, ιδιαίτερα το λευκό και εκείνο που προέρχεται από το μηλίτη, έχει πάρα πολλές χρήσεις; Ιδού 20 ασυνήθιστες και οικολογικές χρήσεις του ξυδιού που ίσως να μην έχετε σκεφτεί:

 1. Κοντίσιονερ για τα μαλλιά
Αν θέλετε μεταξένια και λαμπερά μαλλιά το ξύδι κάνει θαύματα! Διαλύστε ένα κουτάλι της σούπας ξύδι από μηλίτη σε ένα ποτήρι νερό μαζί με λίγες σταγόνες αιθέριου ελαίου. Απλώστε στα μαλλιά σας και ξεπλύνετε καλά. Τα μαλλιά θα αποκτήσουν αστραφτερό χρώμα και οι κόμποι θα διαλυθούν. Για λίγο χρόνο το κεφάλι σας θα μυρίζει αλλά σύντομα η μυρωδιά θα εξαφανιστεί.

2. Σκοτώστε τα αγριόχορτα και τα ζιζάνια
Τα ζιζάνια μπορεί να χαλάσουν την εικόνα ενός διαφορετικά αψεγάδιαστου γκαζόν, μποστανιού ή λουλουδόκηπου. Ξεχάστε τα χημικά και χρησιμοποιείστε δυνατό ξύδι υψηλής περιεκτικότητας οξικού οξέος!

3. Αφαιρέστε σημάδια από ιδρώτα στη μασχάλη
Τα σημάδια από ιδρώτα στη μασχάλη μπορούν να καταστρέψουν την αγαπημένη σας μπλούζα. Τα αποσμητικά κάνουν χειρότερα τα πράγματα στην αντίδρασή τους με τα άλατα του ιδρώτα. Ψεκάστε το λεκέ με δυνατό λευκό ξύδι πριν την πλύση και ο λεκές θα εξαφανιστεί.

4. Μαλακώστε τα υφάσματα
Μισό ποτήρι λευκού ξυδιού στον κύκλο πλύσης όχι μόνο προστατεύει τα λινά και προστατεύει τα χρώματα, αλλά απομακρύνει και τα απομεινάρια απορρυπαντικού. Προτείνεται ακόμα ως αντικαταστάτη του μαλακτικού – απλά προσθέστε λίγο ξύδι κατά τον κύκλο του ξεπλύματος.

5. Γιατρέψτε τον πονόλαιμο
Πιείτε ή κάντε γαργάρες με λίγο ξύδι από μηλίτη διαλυμένο σε ζεστό νερό. Προσθέστε λίγο μέλι στο μείγμα για να το κάνετε πιο ανεκτό.

6. Εξοντώστε τα μυρμήγκια
Κυκλοφορούν μικρά οικιακά μυρμήγκια στην κουζίνα σας; Ψεκάστε τα με ένα μείγμα 50-50 νερό-ξύδι και θα απομακρυνθούν. Το ξύδι “σβήνει” επίσης της οσμές των τροφών που τα οδηγούν στην κουζίνα.

7. Ανακουφίστε τους πονεμένους μυς
Το ξύδι από μηλίτη απορροφά το γαλακτικό οξύ μου συγκεντρώνεται στους μύες μετά την άσκηση και προκαλεί πόνο. Ανακατέψτε λίγες κουταλιές ξύδι σε ένα ποτήρι νερό, μουλιάστε ένα πανί και ακουμπήστε το στις πονεμένες περιοχές για 20 λεπτά.

8. Φρεσκάρετε την ατμόσφαιρα στο σπίτι σας
Μυρίζει τσιγαρίλα, καμένο φαγητό ή το κατοικίδιό σας: το ζήτημα είναι οι δυσάρεστες μυρωδιές είναι ενοχλητικές. Τα χημικά αποσμητικά απλά καλύπτουν τις δυσάρεστες οσμές και κάνουν τα πράγματα χειρότερα. Το οξικό οξύ του ξυδιού απορροφά τις μυρωδιές, ενώ μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για να καθαρίσετε βρόμικες επιφάνειες.

9. Αφαιρέστε αυτοκόλλητα
Ζεστάνετε λίγο λευκό ξύδι και βουτήξτε ένα πανί. Τα αυτοκόλλητα στον προφυλακτήρα του αυτοκινήτου ή στην πόρτα της ντουλάπας αποτελούν παρελθόν.

10. Σταματήστε το λόξυγκα
Οι γιατροί υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχουν φάρμακα για το λόξυγκα. Την επόμενη όμως φορά που θα σας πιάσει λόξυγκας δοκιμάστε ένα σφηνάκι ξύδι.

11. Καθαρίστε τις βούρτσες βαφής
Ξεχάσατε να πλύνετε τις βούρτσες σας και έχουν κοκκαλώσει. Μην τις πετάξετε! Γεμίστε ένα τηγάνι με λευκό ξύδι και φέρτε το σε σημείο βρασμού. Βουτήξτε τις βούρτσες στο ζέον ξύδι μέχρι η μπογιά να διαλυθεί.

12. Διαλύστε τη σκουριά
Το οξικό οξύ στο ξύδι αντιδρά με το οξείδιο του σιδήρου και απομακρύνει τη σκουριά από μικρά μεταλλικά υλικά: βίδες, παξιμάδια κλπ. Βάλτε τα σε ένα σκεύος γεμάτο με ξύδι και ξεπλύνετε καλά.

13. Αντιμετωπίστε τις μυρωδιές από τροφές
Τα τάπερ σας μπορεί να μυρίζουν έντονα από κάποια φαγητά. Καθαρίστε τα με ένα πανί μουλιασμένο στο ξύδι και οι οσμές θα εξαφανιστούν.

14. Απομακρύνετε τα μεταλλικά άλατα
Τα άλατα από το νερό δημιουργούν μια κρούστα στην καφετιέρα, το βραστήρα και το μπάνιο σας. Δημιουργήστε ένα μείγμα με ζεστό νερό και ξύδι και η καφετιέρα σας θα ξεβουλώσει. Καθαρίστε το μπάνιο σας με ξίδι και τα άλατα θα διαλυθούν.

15. Διορθώστε τα “λάθη” στην κουζίνα
Έπεσε πολύ κόκκινο πιπέρι στο φαγητό; Προσθέστε λευκό ξύδι ή ξύδι από μηλίτη για να εξουδετερώσετε το “κάψιμο”.

16. Επιμηκύνετε τη ζωή των κομμένων λουλουδιών
Τα μπουκέτα των λουλουδιών μαραίνονται γρήγορα. Προσθέστε δύο κουταλιές της σούπας ξύδι στο βάζο και τα λουλούδια θα διατηρηθούν λίγο περισσότερο.

17. Καθαρίστε γυαλί, πλαστικό, χρώμια και πατώματα
Το μαγικό μείγμα 50-50 νερό-ξύδι θα καθαρίσει τις επίμονες βρωμιές στα ράφια, το ψυγείο, τα ποτήρια και τις πορσελάνες σας. Δημιουργήστε μια αλοιφή με την πρόσθεση μαγειρικής σόδας ή αναμείξτε 1/3 λευκό ξύδι, ⅓ καθαρό αλκοόλ, ⅓ νερό και τρεις σταγόνες υγρού πιάτων για ένα φτηνό και οικολογικό καθαριστικό πατωμάτων. Δεν συστήνεται σε επιφάνειες από μάρμαρο ή γρανίτη.

18. Αντιμετωπίστε τις μυκητιάσεις
Μυρμηγκιές, μυκητιάσεις στα δάχτυλα του ποδιού, πιτυρίδα αντιμετωπίζονται με λευκό ξύδι ή ξύδι από μηλίτη. Βάλτε τα πόδια σε ένα μείγμα με ένα μέρος ξίδι σε πέντε μέρη νερό και θα καθαρίσετε.

19. Μαλακώστε και σκοτώστε τα βακτήρια στο κρέας
Θέλετε να μαλακώσετε το κρέας σας; Μαρινάρετε σε ξύδι από μηλίτη και σκοτώστε βακτήρια όπως το E. Coli.

20. Ξεβουλώστε τα λούκια και καθαρίστε τον σκουπιδοφάγο
Ξεβουλώστε το νεροχύτη σας χωρίς να καταφύγετε στο γνωστό καυστικό και επικίνδυνο χημικό. Ρίξτε μαγειρική σόδα και προσθέστε λευκό ξύδι. Αφήστε το να δράσει για 30 λεπτά και ξεπλύντε με βραστό νερό. Με το ίδιο κόλπο μπορείτε να καθαρίστε τον σκουπιδοφάγο σας. Ειδικότερα αν παγώσετε το ξύδι σε παγάκια θα ακονίσετε ταυτόχρονα και τις λεπίδες του.


Πηγή : www.newsitamea.gr

13 τροφές που μπορούν να αλλάξουν τη ζωή σας

Προσπαθείτε να τρώτε υγιεινά, προκειμένου να βελτιωθεί η υγεία σας και η εμφάνισή σας; Παρακάτω ακολουθούν ορισμένες τροφές που έχουν τεράστια συμβολή στην καθημερινή σας ευεξία και μπορεί να αλλάξουν τη ζωή σας.

Λοιπόν, τι περιμένετε; Προσθέστε αυτά τα τρόφιμα στη λίστα της διατροφής σας σήμερα!

Ντομάτες : Αν δεν έχετε αλλεργία στη ντομάτα, οι ντομάτες είναι ακόμη ένα 'super' τρόφιμο. Παρότι η κανονική περίοδος που μπορείτε να καταναλώσετε τη ντομάτα είναι μικρή, μπορείτε να προσλαμβάνετε τα οφέλη της και από την κέτσαπ αλλά και τη σάλτσα ντομάτας. Εκτός από το ότι έχουν όλες τις βιταμίνες, οι ντομάτες είναι 'μαχητές' κατά των ασθενειών. Βοηθούν την καταπολέμηση του καρκίνου και των καρδιακών παθήσεων.

Σολομός : Όλα τα είδη των ψαριών είναι πολύ θρεπτικά και θα πρέπει να προσπαθείτε να τα συμπεριλαμβάνετε στη διατροφή σας 2 έως 3 φορές την εβδομάδα. Παρόλο που τα ψάρια έχουν λίπος, γνωρίζουμε πλέον ότι δεν είναι όλα τα λίπη ίδια και τα ψάρια περιέχουν μια πολύ υγιεινή κατηγορία λιπών. Για παράδειγμα, ο σολομός είναι μια πλούσια πηγή ω-3 λιπαρών οξέων, τα οποία μπορούν να προστατεύσουν από πλήθος ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων και των καρδιακών παθήσεων.

Φασόλια : Τα φασόλια και τα κουκιά κάνουν καλό στην καρδιά σας. Επίσης υπάρχουν στοιχεία ότι εμποδίζουν την εμφάνιση του καρκίνου, κρατούν χαμηλά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και σας δίνουν την αίσθηση του κορεσμού, το οποίο σας αποτρέπει από την υπερκατανάλωση διάφορων τροφίμων.

Σόγια : Η σόγια είναι πλούσια σε βιταμίνες και μέταλλα. Δεν σας αρέσει το Tofu ή μαλακό τυρί από σόγια; Λοιπόν, υπάρχουν πολλοί άλλοι τρόποι για να συμπεριλάβετε τη σόγια στη διατροφή σας. Το γάλα από σόγια είναι μια εναλλακτική λύση για τα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Σπανάκι : Μερικά από τα ευεργετικά συστατικά που περιέχει είναι το β-καροτένιο, βιταμίνες Β, Ε και C, ασβέστιο και μαγνήσιο.

Τσάι : Είναι χαλαρωτικό, δεν έχει θερμίδες και έχει πολλά οφέλη για την υγεία. Το τσάι επίσης, έχει συνδεθεί με την υγεία της καρδιάς, την πρόληψη κατά του καρκίνου, την πρόληψη εγκεφαλικών επεισοδίων και τη μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Γιαούρτι : Αυτό είναι το καλύτερο σνακ για τη δουλειά. Έχει ασβέστιο και άλλα θρεπτικά συστατικά. Αλλά αυτό που κάνει ένα 'αληθινό' γιαούρτι πραγματικά σημαντικό είναι η παρουσία των προβιοτικών και πρεβιοτικών - ζωντανοί οργανισμοί που προάγουν την υγεία του πεπτικού.

Καρύδια : Αν και οι ξηροί καρποί είναι πλούσιοι σε θερμίδες, αυτό δεν πρέπει να σας αποθαρρύνει από αυτό το θρεπτικό σνακ. Τα καρύδια αποτελούν μια από τις λίγες πλούσιες πηγές φυτικής προέλευσης ω-3 λιπαρών οξέων. Εκτός από τις φυτικές ίνες και πρωτεΐνες, οι φυτικές στερόλες που περιέχονται στα καρύδια βοηθούν στο να διατηρηθούν φυσιολογικά τα επίπεδα χοληστερίνης.

Μπρόκολο : Αρκετές μελέτες έχουν συνδέσει την πρόσληψη ασβεστίου με την απώλεια βάρους. Το μπρόκολο δεν είναι μόνο πλούσια σε ασβέστιο αλλά και σε βιταμίνη C, που βοηθά την απορρόφηση του ασβεστίου. Επιπλέον, αυτό το λαχανικό έχει βιταμίνη Α, φυλικό οξύ, και φυτικές ίνες για την κάλυψη των θρεπτικών αναγκών σας.

Πορτοκάλια : μπορεί να μην είναι συναρπαστικό ή εξωτικό, αλλά αυτό το παλιό και πολύ διαδεδομένο στην Ελλάδα φρούτο είναι και πολύ υγιεινό. Προτιμήστε να καταναλώνετε πορτοκάλια παρά να πίνετε τον χυμό τους, διότι ο πολτός του έχει δεκαπλάσια ποσότητα βιταμίνης C από ότι χυμός του.

Στήθος γαλοπούλας : Είναι ένα από τα καλύτερα τρόφιμα, χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και πλούσιο σε πρωτεΐνες που μπορείτε να καταναλώσετε. Επίσης, έχει υψηλή περιεκτικότητα τρυπτοφάνης, ένα αμινοξύ που σχετίζεται με τη βελτίωση της διάθεσης.

Γλυκοκολοκύθα : Υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και χαμηλή σε θερμίδες, η γλυκοκολοκύθα έχει μερικά από τα υψηλότερα επίπεδα των καροτενοειδών, που λειτουργούν ως αντιοξειδωτικά και βοηθούν κατά της γήρανσης. Δεν είναι όμως μόνο αυτά. Έχει βιταμίνη C και Ε, καθώς επίσης και σίδηρο, κάλιο και άλλα μέταλλα.

Βατόμουρα : Τα βατόμουρα είχαν παραμεληθεί για πολλά χρόνια εξαιτίας άλλων πιο 'διάσημων' φρούτων. Αλλά τώρα που γνωρίζουμε περισσότερα για τα αντιοξειδωτικά και για τη θετική τους επίδραση κατά των εκφυλιστικών παθήσεων, αυτά το πολύ πλούσια σε φλαβονοειδή φρούτα θα 'καθυστερήσουν' τη γήρανση.


Γράφει : Καραφυλλίδης Π. Ευμένης, Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

Πηγή : www.iatronet.gr

Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2013

Έξι βήματα για να διορθώσετε τη βραδινή παρεκτροπή στη δίαιτα σας

Βρίσκεστε σε δίαιτα και τυχαίνει ένα βράδυ είτε στο σπίτι είτε σε μία έξοδο να φάτε ή και να πιείτε παραπάνω. Ακόμη και πολύ παραπάνω όμως να γίνει αυτό δεν χρειάζεται πανικός. Δεν διαλύθηκαν τα πάντα και είναι στο χέρι σας να διορθώσετε την κατάσταση με απλά βήματα :

Βήμα 1ο : Μην ζυγιστείτε την επόμενη ημέρα το πρωί
Μην ανεβείτε στη ζυγαριά για να δείτε τι κακό έγινε. Σίγουρα θα σας δείξει παραπάνω, καθώς η αυξημένη κατανάλωση φαγητού το βράδυ, ιδιαιτέρως εκτός σπιτιού που είναι πλούσιο σε αλάτι. μπορεί και λόγω υγρών να σας επηρεάσει. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι ξαφνικά γεμίσατε πάλι λίπος.

Βήμα 2ο : Συνεχίστε κανονικά τη δίαιτά σας
Στην απελπισία να διορθωθεί η παρασπονδία, μην κόψετε το πρωινό και το ενδιάμεσο σνακ, γιατί μπορεί το σοκ για τον οργανισμό να είναι μεγαλύτερο.

Βήμα 3ο : Φάτε ελαφριά το μεσημέρι
Δεν χρειάζεται να μείνετε νηστικοί, αλλά να επιλέξετε ένα πιο ελαφρύ γεύμα με άφθονα λαχανικά και άπαχη πρωτεΐνη, όπως κοτόπουλο, τόνο, ψάρι. Αυτό θα δώσει ανάσες στον οργανισμό σας και θα «ισοφαρίσει τη χασούρα» της προηγούμενης.

Βήμα 4ο : Πιείτε αρκετό νερό 
Το νερό θα βοηθήσει να φύγουν οι τοξίνες και να απαλλαγείτε από τα κατάλοιπα του χθες.

Βήμα 5ο : Μειώστε λίγο το αλάτι
Την επόμενη ημέρα αποφύγετε το αλάτι και προτιμείστε περισσότερο μπαχαρικά και μυρωδικά στο φαγητό σας.

Βήμα 6ο : Για βράδυ, όχι πολύ αργά, φτιάξτε μια σπιτική χορτόσουπα με πολλά λαχανικά ή μια ωραία φρουτοσαλάτα με γιαούρτι και λίγο μέλι. Κατά αυτόν τον τρόπο, θα βοηθήσετε τον οργανισμό σας να κάνει τη δική του φυσική αποτοξίνωση, χωρίς να λυσσάξετε όλη την ημέρα στην πείνα.


Πηγή : www.neadiatrofis.gr

Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2013

Συστάσεις για Χοληστερίνη - Τριγλυκερίδια

Χοληστερίνη : Οι ισχύουσες συστάσεις για τη συνολική χοληστερίνη είναι < 200 mg

HDL : Για τη λεγόμενη «καλή» χοληστερίνη (HDL) πάνω από 35 mg για τους άντρες και >45 mg για τις γυναίκες (αφού αυτή προστατεύει τα αγγεία από τη αρτηριοσκλήρυνση) και

LDL : Για τη λεγόμενη «κακή» χοληστερίνη (LDL) η τιμή πρέπει να είναι κάτω από 180 mg. Αυτή μαζεύεται στις αρτηρίες και οδηγεί στη δημιουργία πλάκας (αν και το επίπεδο γίνεται όλο και χαμηλότερο ανάλογα με τον παράγοντα κινδύνου π.χ. κάτω από 160 mg/dl για παράγοντα κινδύνου 0 ή 1 (κάπνισμα, υπέρταση, οικογενειακό ιστορικό) ή κάτω από 100 mg/dl για διαβητικούς)

Τριγλυκερίδια : Τα τριγλυκερίδα πρέπει να είναι < 150 mg% (αυτά αυξάνουν σε παχύσαρκα άτομα, με την κατανάλωση μεγάλης ποσότητας αλκοόλ και απλών υδατανθράκων, και σε περιπτώσεις σακχαρώδη διαβήτη).

Ποιες τροφές ανεβάζουν τη χοληστερίνη;

Οι τροφές που συμβάλουν στην αύξηση των τιμών των λιπιδίων στο αίμα μας είναι αυτές που περιέχουν και τροφοδοτούν τον οργανισμό μας με μεγάλες ποσότητες «κακού» λίπους.

Με τον όρο κακό λίπος εννοούμε κυρίως το κορεσμένο, που είναι συνήθως ζωικής προέλευσης, και το βρίσκουμε σε τρόφιμα όπως: βούτυρο, μαγιονέζα, ζωικό λίπος, ζωμός κρέατος & παχιές σούπες και εκχυλίσματα κρέατος εντόσθια (νεφρά, συκώτι, μυαλά), κρέμες, λίπος καρύδας, παστά, παγωτά παχιά κρέατα, αλλαντικά, μπέικον & κρόκοι αυγών πλήρες γάλα, ολόπαχα γιαούρτια (λίπος > 2%) & παχιά τυριά, τυριά σε κρέμα γλυκά και σοκολάτα, κακάο και ροφήματα & κρουασάν, αρτοσκευάσματα με αυγά και βούτυρο, τηγανητά τρόφιμα (π.χ. πατάτες, τσιπς).

Ποιες τροφές επιτρέπονται;

Οι τροφές που μπορούμε να καταναλώνουμε είναι όσες περιέχουν καλής ποιότητας λίπη π.χ. μονοακόρεστα (ελαιόλαδο) ή πολυακόρεστα (ψάρια, ξηροί καρποί) ή φυτικές ίνες (διαλυτές και αδιάλυτες) .

Τέτοια τρόφιμα είναι τα παρακάτω: ψωμί, φρυγανιές, παξιμάδια, ρύζι, πατάτες, ζυμαρικά ψάρια & κοτόπουλο (στήθος-χωρίς δέρμα), κρέας άπαχο (άλιπο μοσχαρίσιο, άλιπο χοιρινό) ελαιόλαδο και σπορέλαια, αποβουτυρωμένα γαλακτοκομικά (γάλα, γιαούρτι) & τυριά με χαμηλά λιπαρά ,άλιπες σούπες (χορτόσουπα, ντοματόσουπα) & όσπρια (φασόλια, ρεβίθια, μπιζέλια, φακές) λαχανικά (αγκινάρες, σπαράγγια, μελιτζάνες, μπρόκολα, λάχανο, καρότα, κουνουπίδι, κολοκυθάκια, αγγούρι, λεπτά φασολάκια, μαρούλι, μανιτάρια, πιπεριές, σπανάκι, καλαμπόκι, ντομάτες, χόρτα και άλλα)

Ποιες τροφές είναι σημαντικές στον πόλεμο ενάντια στη χοληστερίνη;
  • Φρούτα και λαχανικά, λόγω των φυτικών ινών που περιέχουν
  • Βρώμη (μέσα από τροφές όπως κουάκερ, νιφάδες βρώμης πρωινού, παξιμάδια βρώμης) λόγω των διαλυτών ινών που περιέχει
  • Λιπαρά ψάρια (λόγω της παρουσίας των ω-3 λιπαρών οξέων που βρέθηκε ότι μειώνουν τη χοληστερίνη)
  • Ελαιόλαδο (πηγή μονοακόρεστων λιπαρών οξέων και κυρίως του ελαϊκού οξέος) το οποίο όπως βρέθηκε συγκρινόμενο με τα κορεσμένα λιπαρά οξέα, μειώνει την ολική και την κακή χοληστερίνη, ενώ δεν επηρεάζει σημαντικά την καλή χοληστερίνη
  • Αλκοόλ και κρασί (η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ και ιδιαίτερα κόκκινου κρασιού, που περιέχει αντιοξειδωτικές ουσίες) αυξάνουν την καλή χοληστερίνη
  • Οι φυτοστερόλες που βρίσκονται σε τρόφιμα αποκλειστικά φυτικά όπως σουσάμι, ηλιόσποροι, φιστίκια, σόγια, αρακάς πίτουρο και αντίστοιχα λάδια, αλλά και κατάλληλα εμπλουτισμένες μαργαρίνες.


ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΤΡΙΓΛΥΚΕΡΙΔΙΩΝ

Για να μειωθούν τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων πρέπει να προσεχθούν στη δίαιτα σας :
  • Το συνολικό λίπος και κυρίως το κορεσμένο (σε τρόφιμα ζωικής προέλευσης)
  • Τους απλούς υδατάνθρακες (π.χ. ζάχαρη)
  • Το αλκοόλ


Ποιες είναι οι γενικές συστάσεις για άτομα με υψηλές τιμές χοληστερίνης :
  • Μειώστε το συνολικό λίπος και κυρίως το κορεσμένο, που είναι ζωικής προέλευσης (π.χ. από τυριά, κρέατα, αβγά και γλυκά)
  • Περιορίστε τη συνολική κατανάλωση κρέατος. Ακόμα παράλληλα με την ποσότητα προσέξτε και την ποιότητα τρώγοντας πιο συχνά κοτόπουλο χωρίς δέρμα, άπαχα κομμάτια μοσχαρίσιου και χοιρινού (το οποίο θα μπορούσε να θεωρηθεί ως μια καλή επιλογή αφού έχει περισσότερο «ορατό» λίπος που μπορεί να αφαιρεθεί πριν τη μαγειρική παρασκευή)
  • Μην καταναλώνετε περισσότερο από 25-30% της συνολικής σας θερμιδικής πρόσληψης από λίπος και προτιμήστε το ελαιόλαδο και λιγότερα τα πολυακόρεστα λάδια (σπορέλαια κ.ά)
  • Μειώστε την προσλαμβανόμενη χοληστερίνη από τροφές
  • Καταναλώστε τρόφιμα με ω-3 λιπαρά οξέα (παχιά ψάρια π.χ. σκουμπρί, σαρδέλα, σολομό, τσιπούρα, γαύρο, τσιπούρα) και εμπλουτισμένα τρόφιμα
  • Μαγειρέψτε πιο υγιεινά, με λιγότερο τηγάνισμα και περισσότερο βράσιμο και ψήσιμο και αποφύγετε τις λιπαρές σάλτσες και κάντε δικές σας με βάση το ελαιόλαδο, το λεμόνι και το ξύδι
  • Πίνετε αλκοόλ με μέτρο και ανάλογα με τα επίπεδα των λιπιδίων (λιπιδαιμικό προφίλ – χοληστερίνη, τριγλυκερίδια, LDL, HDL) και ειδικά όταν είναι αυξημένα τα τριγλυκερίδια
  • Μειώστε το κάπνισμα και αυξήστε τη σωματική άσκηση και την καθημερινή σας δραστηριότητα, μέσα από απλές έστω ασχολίες όπως το περπάτημα ή το κολύμπι
  • Αυξήστε την πρόσληψη φυτικών ινών από λαχανικά, φρούτα, δημητριακά, βρώμη, όσπρια και μειώστε την κατανάλωση απλών και ραφιναρισμένων υδατανθράκων όπως λευκό ψωμί και δημητριακά, αρτοσκευάσματα κ.ά.
  • Αυξήστε την πρόσληψη φυτικών ινών από λαχανικά, φρούτα, δημητριακά, βρώμη, όσπρια και μειώστε την κατανάλωση απλών και ραφιναρισμένων υδατανθράκων όπως λευκό ψωμί και δημητριακά, αρτοσκευάσματα κ.ά.
  • Αποκτήστε το ιδανικό σας βάρος
  • Κάνετε τακτικά και μικρά γεύματα

Γράφει : Δημοσθενόπουλος Χαρίλαος, Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

Πηγή : www.iatronet.gr

Τριχόπτωση 5 απλές, φυσικές λύσεις

Η τριχόπτωση απασχολεί τόσο τους άνδρες όσο και τις γυναίκες. Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν φυσικές λύσεις για την αντιμετώπισή της.

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επίσημο περιοδικό Κοσμητικής Δερματολογίας (Journal of Cosmetic Dermatology), υπάρχουν φυσικοί τρόποι να εμποδίσουμε την απώλεια μαλλιών.

Χυμός κρεμμυδιού
Σύμφωνα με μια μικρή μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Dermatology, οι 20 από τους 23 συμμετέχοντες που χρησιμοποίησαν το χυμό κρεμμυδιού δύο φορές την ημέρα διαπίστωσαν την εμφάνιση νέας τρίχας μέσα σε 6 εβδομάδες. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα φλαβονοειδή έχουν ισχυρές ιδιότητες κατά της φλεγμονής.

Καυτερές πιπεριές
Η καψαϊκίνη, το συστατικό που κάνει την πιπεριά καυτερή, ενισχύει την εμφάνιση νέας τρίχας από τους θύλακες σε διάστημα 5 μηνών, σύμφωνα με μελέτη που έγινε σε άτομα που λάμβαναν συμπλήρωμα της ουσίας.

Φασκόμηλο, δενδρολίβανο και αλόη
Το φασκόμηλο αυξάνει την πυκνότητα των μαλλιών, ενώ το δενδρολίβανο και η αλόη ενισχύουν την εμφάνιση νέας τρίχας. Μπορείτε να βρείτε αυτά τα θαυματουργά συστατικά είτε μεμονωμένα είτε συνδυαστικά σε πολλά προϊόντα ομορφιάς.


Πηγή : www.onmed.gr

Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2013

Οταν το σώμα μιλάει...

Ο οργανισμός μας έχει μια βαθιά σοφία που τον βοηθά και επιβιώνει. Έτσι, όταν αρρωσταίνουμε, παρουσιάζονται σωματικά συμπτώματα (π.χ. πυρετός) με σκοπό να μας ειδοποιήσουν ότι κάτι δεν πάει καλά. Υπάρχουν περιπτώσεις που αυτά τα σωματικά συμπτώματα μας οδηγούν σε ιατρικές εξετάσεις, οι οποίες φανερώνουν μια οργανική ασθένεια. Υπάρχουν όμως, και περιπτώσεις που οι εξετάσεις δεν δείχνουν καμιά συγκεκριμένη ασθένεια. Σε αυτές τις περιπτώσεις το σώμα μας μας ειδοποιεί για μια διαταραχή, μια ανισορροπία ή μια δυσκολία, η οποία, όμως εντοπίζεται στην ψυχολογική και συναισθηματική μας λειτουργία.

Ποιες είναι οι διαταραχές που συνδέονται με την ψυχολογία μας;

Σωματόμορφες διαταραχές : ονομάζονται οι διαταραχές κατά τις οποίες εμφανίζονται συμπτώματα που μιμούνται μια σωματική ασθένεια ή έναν τραυματισμό χωρίς να υπάρχει καμία οργανική ασθένεια. Το άτομο που πάσχει από σωματόμορφη διαταραχή βιώνει έντονα σωματικά συμπτώματα, τα οποία μπορεί να δυσκολεύουν τη λειτουργικότητα του, χωρίς όμως να υπάρχει κάποια ιατρική εξήγηση για αυτά.

Ψυχοσωματικές διαταραχές : ονομάζονται οι διαταραχές κατά τις οποίες τα σωματικά συμπτώματα που εμφανίζονται προέρχονται από μια οργανική ασθένεια. Όμως, παρατηρούμε ότι :

   •  Η ασθένεια εμφανίστηκε πρώτη φορά μετά από μια περίοδο έντονου στρες.
   •  Τα συμπτώματα παρουσιάζονται ή γίνονται πιο έντονα κάθε φορά που το άτομο βρίσκεται σε κατάσταση στρες.
   •  Σε πολλές περιπτώσεις η ασθένεια δεν εξηγείται από κάποιο εξωτερικό παράγοντα (π.χ. μπορεί να παρουσιάσω έλκος χωρίς να κάνω κακή διατροφή ή κατάχρηση σε αλκοόλ και καφέ).

Συνεπώς, και στις δυο διαταραχές η ψυχολογία του ατόμου συμβάλλει καθοριστικά στην υγεία ή την ασθένεια του σώματος. Επίσης, ως ένα βαθμό οι περισσότερες ασθένειες είναι ψυχοσωματικές, με την έννοια ότι η ψυχολογία μας κάθε φορά επηρεάζει τη σοβαρότητα μιας ασθένειας. Για παράδειγμα, κάποιος που έχει παρουσιάσει ψωρίαση μπορεί να ντρέπεται ή να στενοχωριέται πάρα πολύ βιώνοντας έτσι την ασθένεια του ως πολύ δύσκολη. Αντίθετα, κάποιος άλλος μπορεί να μην δώσει ιδιαίτερη σημασία στα συμπτώματα της ψωρίασης και να είναι ήρεμος μέχρι που αυτά να υποχωρήσουν.

Επίσης, έχει παρατηρηθεί ότι ορισμένες ασθένειες σχετίζονται άμεσα με ψυχολογικούς παράγοντες. Για παράδειγμα, το έκζεμα, το έλκος στο στομάχι, πολλά μυϊκά και αναπνευστικά προβλήματα, η υψηλή πίεση και οι καρδιακές παθήσεις χειροτερεύουν όσο το άτομο βιώνει άγχος και στρες. Ίσως να μην είναι πάντα καθαρό πώς γίνεται αυτή η σύνδεση, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει.

Πώς συμβαίνει αυτό; Πώς η ψυχολογική μας κατάσταση επηρεάζει τη σωματική μας υγεία;

Κάθε σκέψη και συναίσθημα που γεννιέται στο μυαλό μας αλλάζει τη χημική ισορροπία στο σώμα μας. Ο τρόπος με τον οποίο συμβαίνει αυτό είναι μέσω των νευροπεπτιδίων. Τα νευροπεπτίδια μεταφέρουν πληροφορίες από τον εγκέφαλο σε κάθε κύτταρο του σώματος και από το σώμα στον εγκέφαλο. Δηλαδή σχηματίζουν ένα σύστημα επικοινωνίας σε ολόκληρο το σώμα με αποτέλεσμα κάθε αντίληψη, συναίσθημα και σκέψη να μεταφράζεται σε σωματική αντίδραση και κάθε σωματική αίσθηση προκαλεί μια σκέψη. Έτσι όταν σκέφτομαι ότι θέλω να περπατήσω, μπορώ και περπατάω. Και αντίστροφα, όταν αγγίζω κάτι καυτό, το μήνυμα πάει στον εγκέφαλο και αυτός σκέφτεται και στέλνει την απόφαση να τραβήξω το χέρι μου.

Πότε αυτή η σύνδεση καταλήγει σε ψυχοσωματικές ασθένειες;

Αυτό συμβαίνει στην περίπτωση του στρες. Το στρες είναι το συναίσθημα που δημιουργείται όταν δεχόμαστε πίεση από τη μια μεριά από το περιβάλλον μας (π.χ. πρέπει να τελειώσεις μια δουλειά σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα) και από την άλλη μεριά από μέσα μας (π.χ. νιώθω ότι δεν προλαβαίνω). Αυτήν ακριβώς την κατάσταση ο οργανισμός μας την αντιλαμβάνεται σαν μια απειλή, ότι δηλαδή ίσως συμβεί κάτι που θα μας πονέσει ή θα μας στενοχωρήσει. Άρα, στη βάση του το στρες είναι ένα χρήσιμο συναίσθημα, το οποίο μας ενημερώνει ότι βιώνουμε μια πίεση και μας κινητοποιεί για να μπορέσουμε να την διαχειριστούμε.

Πώς λειτουργεί το στρες;

Όταν πιεζόμαστε, ο οργανισμός μας αντιλαμβάνεται ότι είμαστε αντιμέτωποι με μια απειλή. Τότε ο εγκέφαλος στέλνει σήμα και αυξάνεται ο ρυθμός της αναπνοής και της καρδιάς με σκοπό να στείλει γρήγορα περισσότερο αίμα στους μύες και το σώμα να είναι έτοιμο είτε να αποφύγει (Φυγή) ή να αντιμετωπίσει (Μάχη) την απειλή. Δηλαδή ο οργανισμός έχει μετακινηθεί από την κατάσταση της φυσικής του ισορροπίας (ηρεμία) και έχει φορτώσει ενέργεια για να δράσει (ένταση και εγρήγορση). Αυτή η φόρτιση ενέργειας συμβαίνει με κάθε συναίσθημα και μένει μέσα στο σώμα μέχρι να βρει τρόπο να βγει, να εκτονωθεί.

Αν ο εγκέφαλος αντιλαμβάνεται ότι υπάρχει αρκετή δύναμη, χρόνος και χώρος για φυγή, τότε το σώμα αρχίζει να τρέχει, ενώ αν κρίνει ότι δεν υπάρχει χρόνος να φύγω, αλλά υπάρχει αρκετή δύναμη να αμυνθώ, τότε το σώμα θα παλέψει. Και στις δυο αυτές περιπτώσεις, η ενέργεια που έχει συσσωρευτεί από το στρες θα εκτονωθεί. Συνεπώς, το σώμα θα επανέλθει στα φυσιολογικά επίπεδα και θα χαλαρώσει. Αν, όμως, ο εγκέφαλος δε βρίσκει έναν τρόπο να αντιμετωπίσει την πίεση, τότε η ενέργεια του στρες μένει μέσα μου και το σώμα μου παραμένει σε κατάσταση συναγερμού.

Πώς η συσσωρευμένη ενέργεια καταλήγει σε ψυχοσωματικές ασθένειες;

Αυτό συμβαίνει κυρίως με δυο τρόπους. Πρώτον, οι ορμόνες που εκκρίνονται στην κατάσταση στρες, αντί να βοηθούν το ανοσοποιητικό σύστημα να αμυνθεί, βρίσκονται στο μέρος του οργανισμού που ελέγχει το μηχανισμό Φυγής – Μάχης, κι έτσι αφήνουν τον οργανισμό εκτεθειμένο απέναντι σε ιούς και μικρόβια. Δεύτερον, όταν το στρες δεν εκτονώνεται οι μύες παραμένουν σφιγμένοι, η καρδιά συνεχίζει να χτυπά γρήγορα και η αναπνοή μας παραμένει γρήγορη και κοφτή. Ολόκληρος ο οργανισμός μας, δηλαδή, δουλεύει με ένταση, ενώ τα όργανα που δουλεύουν περισσότερο καταπονούνται.

Για παράδειγμα, φανταστείτε ότι προσπαθείτε να βγάλετε την οδοντόκρεμα πιέζοντας το σωληνάριο χωρίς όμως να ανοίξετε το καπάκι. Τότε η οδοντόκρεμα είτε θα βγει από το κάτω μέρος της συσκευασίας της ή θα κάνει μια τρύπα στο πλάι για να απελευθερωθεί. Είναι φυσικό να βγει από το μέρος του σωληναρίου που είναι πιο αδύναμο. Τώρα φανταστείτε ότι το σωληνάριο με την οδοντόκρεμα είστε εσείς και η πίεση είναι το στρες. Αν δεν ανοίγετε το καπάκι σας, δηλαδή δεν εκτονώνετε την ενέργεια που έχει συσσωρευτεί από την πίεση, τότε αυτή θα βρει το πιο αδύναμο σημείο σας για να βγει. Αυτό μπορεί να είναι οι μυς σας, το στομάχι σας ή τα νεύρα σας.

Όταν αυτή η διαδικασία συμβαίνει συχνά στην καθημερινότητα μας, τότε όλη αυτή η ενέργεια συσσωρεύεται και το στρες γίνεται χρόνιο. Δηλαδή το ανοσοποιητικό σύστημα είναι μόνιμα εκτεθειμένο, η παροδική αύξηση του ρυθμού της καρδιάς γίνεται υπέρταση και ταχυκαρδίες, η αυξημένη αναπνοή γίνεται δύσπνοια και το μικρό σφίξιμο στους μύες γίνεται πόνοι και πιασίματα. Άρα το άγχος μας, ο θυμός μας, η στενοχώρια μας που δεν εκφράζονται, μαζεύονται και πιέζουν όλο και περισσότερο μέχρι να βρουν ένα αδύναμο μέρος στο σώμα και να ξεσπάσουν εκεί. Με άλλα λόγια δημιουργούνται ψυχοσωματικά συμπτώματα.

Πώς τα ψυχοσωματικά συμπτώματα μπορούν να μας βοηθήσουν;

Φανταστείτε ότι στο σπίτι σας έχετε ανιχνευτές καπνού, οι οποίοι κάθε φορά που ανιχνεύουν καπνό, αρχικά ανάβουν ένα κόκκινο λαμπάκι, έπειτα σφυρίζουν, και τελικά ρίχνουν νερό. Με τον ίδιο τρόπο λειτουργούν και τα ψυχοσωματικά συμπτώματα. Η ενέργεια που συσσωρεύεται και πιέζει συνεχώς τον οργανισμό μας είναι η φωτιά. Ο οργανισμός μας ανιχνεύει τον κίνδυνο και αρχίζει να παρουσιάζει ψυχοσωματικά συμπτώματα (π.χ. πόνους στον αυχένα), δηλαδή ανάβει το κόκκινο λαμπάκι για να μας ειδοποιήσει ότι κάτι δεν πάει καλά. Αν το αγνοήσουμε (π.χ. πάρουμε χάπια και προσωρινά περάσει ο πόνος), ο οργανισμός στέλνει ένα πιο έντονο σύμπτωμα για να μας ειδοποιήσει (π.χ. οι πόνοι γίνονται πιο συχνοί), και έτσι ο συναγερμός αρχίζει να σφυρίζει. Αν και πάλι δεν κάνουμε τίποτα, τότε αρχίζει να ρίχνει νερό (π.χ. μπορεί να αποκτήσουμε σοβαρό πρόβλημα στον αυχένα μας που θα μας ακινητοποιήσει). Αυτή είναι η προσπάθεια του οργανισμού να σβήσει τη "φωτιά", αφού, όσο είμαστε ακινητοποιημένοι από ένα πρόβλημα στον αυχένα, έχουμε την ευκαιρία να ξεκουραστούμε.

Συνεπώς, μέσα από τα ψυχοσωματικά συμπτώματα το σώμα μας μας μιλάει. Μας ειδοποιεί ότι υπάρχουν κάποια συναισθήματα, τα οποία δεν έχουμε βρει τρόπους να τα εκτονώσουμε κι έτσι επιβαρύνουμε τον οργανισμό μας. Αν δεν ακούσουμε το σώμα μας, αν, δηλαδή, δεν χαλαρώσουμε την πίεση μας, τότε θα βρει αυτό έναν τρόπο να μας αναγκάσει να χαλαρώσουμε, για να μπορέσει να επιβιώσει.

Πώς μπορούμε να ακούσουμε το σώμα μας;

Αυτό που κάνουμε συνήθως όταν έχουμε ένα ψυχοσωματικό σύμπτωμα (π.χ. ημικρανίες), είναι να προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε το ίδιο το σύμπτωμα (π.χ. να πάρουμε παυσίπονα). Σύμφωνα με το παράδειγμα μας, αυτή η αντιμετώπιση είναι σαν να έχει αρχίσει να χτυπάει ο συναγερμός της πυρανίχνευσης κι εμείς αντί να ψάχνουμε από πού έρχεται ο καπνός, να προσπαθούμε να κάνουμε το συναγερμό
να σταματήσει. Ακόμη κι αν τα καταφέρουμε, η φωτιά θα συνεχίσει να υπάρχει και ο συναγερμός θα αρχίσει να ξαναχτυπά.

Άρα, αυτό που χρειάζεται, είναι να διερευνήσουμε το ψυχοσωματικό σύμπτωμα, ώστε να ανακαλύψουμε που υπάρχει «φωτιά», δηλαδή που έχει συσσωρευτεί συναισθηματική ενέργεια και μας πιέζει. Ένας χρήσιμος τρόπος για να ακούσουμε το σώμα μας, λοιπόν, είναι :

1. Αντί να αποφύγουμε την ενόχληση προσπαθούμε να την εντοπίσουμε. Χρειάζεται, δηλαδή να δούμε ποιος «συναγερμός» βαράει για να μπορέσουμε να οδηγηθούμε στο πρόβλημα που τον ενεργοποίησε.

2. Να εξετάζουμε με ποια αίσθηση ή συναίσθημα συνδέεται το σύμπτωμα. Σε αυτό βοηθά να αναρωτηθούμε :

        •   Τι είδους ενόχληση νιώθουμε (βάρος, σφίξιμο ή κάτι άλλο);
        •   Τι προσπαθεί να κάνει μέσα στο σώμα μας (θέλει να μας κινητοποιήσει και προς κάποια κατεύθυνση);
        •   Πότε ξεκίνησε ή πότε συμβαίνει (ποιο γεγονός ή ποια σκέψη μέσα στη μέρα μας δημιούργησε ή μας δημιουργεί συνήθως αυτήν την ενόχληση. Μήπως συνέβη κάτι που μας άγχωσε, μας στενοχώρησε ή μας θύμωσε και εμείς δεν μπορέσαμε να το εκτονώσουμε;)

Με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσουμε αρχικά να εντοπίσουμε πιο είναι το καταπιεσμένο συναίσθημα μας που κρύβεται πίσω από το ψυχοσωματικό σύμπτωμα, ώστε έπειτα να βρούμε και ένα τρόπο να το διαχειριστούμε. Μπορεί αρχικά αυτή η διαδικασία να φαίνεται παράξενη, ωστόσο, ήδη την κάνουμε καθημερινά όταν ακούμε το σώμα μας που πεινάει, διψάει, νυστάζει ή πονάει. Το ίδιο σημαντικό είναι να το ακούσουμε κι όταν πιέζεται από συναισθήματα που χρειάζεται να εκτονωθούν. Και μην ξεχνάτε ότι σε αυτή τη διαδικασία μπορείτε πάντα να πάρετε βοήθεια από έναν εξειδικευμένο γιατρό ή ψυχολόγο.

Γράφει : Ιωάννα Κουτσοπούλου (MSc), Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια, Συνεργάτης του φυσιοθεραπευτηρίου Ε.Σ.ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

Πηγή : www.vgeorgakopoulos.gr

Ποια είναι τα συνηθισμένα λάθη στην άσκηση

Το πιο συνηθισμένο ίσως παράπονο των ανθρώπων που επισκέπτονται ένα γυμναστήριο είναι η έλλειψη προσωπικής επαφής και η βεβαιότητα ότι οι υπηρεσίες που τους παρέχονται δεν είναι εξατομικευμένες αλλά σχεδόν όμοιες με των υπολοίπων.

Αυτός είναι και ο λόγος που πολλοί από αυτούς σταματούν σε μικρό χρονικό διάστημα και παραμένουν δύσπιστοι στις παροτρύνσεις για άσκηση.

Η ανάγκη, ωστόσο, παραμένει και αρκετοί γυμνάζονται ατομικά στο σπίτι ή σε εξωτερικούς χώρους. Καθώς εκεί δεν υπάρχει επίβλεψη γυμναστή είναι πολύ πιθανόν να γίνουν λάθη κατά την άσκηση, λάθη που μπορεί να προκαλέσουν τραυματισμούς και να ταλαιπωρήσουν για μεγάλο χρονικό διάστημα τον ασκούμενο.

Ας δούμε τα πιο συνηθισμένα :

Περιστροφές γονάτων, κεφαλιού, μέσης
Γίνονται συνήθως κατά τη διάρκεια της προθέρμανσης, αλλά μπορεί να προκαλέσουν τραυματισμούς στους συνδέσμους των περιοχών αυτών. Όσον αφορά στα γόνατα, είναι προτιμότερο να γίνονται ημικαθίσματα, στο κεφάλι κλίσεις στις τέσσερεις κατευθύνσεις και στη μέση μικρές κάμψεις δεξιά και αριστερά.


Βαθιά καθίσματα
Πραγματοποιούνται κατά τη διάρκεια της προθέρμανσης αλλά και με βάρη. Μπορούν να προκαλέσουν τραυματισμούς στα γόνατα. Καλό θα είναι να αποφεύγονται και να αντικαθίστανται με ημικαθίσματα.


Διπλώσεις με κλειστά και τεντωμένα πόδια
Συνήθως γίνονται κατά τη διάρκεια της προθέρμανσης, κατά τη διάρκεια της αποθεραπείας, μερικές φορές στην προσπάθεια να σηκώσουμε από κάτω έναν αλτήρα ή μπάρα Είναι πολύ επικίνδυνες για τη μέση. Συγκεκριμένα προκαλούν μεγάλες επιβαρύνσεις στη σπονδυλική στήλη και σχεδόν πάντα τραυματισμούς στην οσφυική μοίρα.

Συχνότερα τραυματίζεται ο πέμπτος οσφυϊκός σπόνδυλος. Θα πρέπει κατά τη διάρκεια των διπλώσεων, τα πόδια να είναι ανοικτά, ελαφρά λυγισμένα, όσο περίπου το άνοιγμα των ώμων. Κατά την άρση βάρους θα πρέπει να λυγίζουν και αυτή να γίνεται αργά.

Αρκετοί γνωστοί αθλητές κάνουν τις ασκήσεις με τον 'λάθος' τρόπο. Αυτό δεν σημαίνει ότι μπορούμε και εμείς καθώς αυτοί το επιτυγχάνουν μετά από χρόνια προπόνησης και έχοντας πλήρη γνώση του σώματός τους.


Κοιλιακοί
Η πιο γνωστή ίσως άσκηση, με πλήθος παραλλαγών, η οποία αν δεν γίνεται σωστά μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στον αυχένα και τη μέση. Πολλές φορές ο ασκούμενος έχει δεμένα τα χέρια στον αυχένα, τον οποίο και πιέζει στην προσπάθειά του να 'ανέβει'.

Η άρση του κορμού θα πρέπει να γίνεται μόνο με τη βοήθεια των κοιλιακών. Ο αυχένας δεν πρέπει να πιέζεται και τα χέρια είναι προτιμότερο να είναι δεμένα στο στήθος.

Ένα άλλο λάθος είναι η στάση του σώματος. Θα πρέπει τα πόδια ή η μέση να είναι σταθερά. Θα πρέπει δηλαδή τα πόδια να είναι σε μια καρέκλα και να γίνονται μικρές άρσεις του κορμού (ροκανίσματα) οι οποίες είναι πολυτιμότερες από μεγάλες άρσεις ή ο κορμός μέχρι και τη μέση να είναι σταθερός και να γίνονται διπλώσεις στα πόδια.

Με τον πρώτο τρόπο ασκούνται οι άνω κοιλιακοί, ενώ με τον δεύτερο, περισσότερο οι κάτω.


Κάμψεις
Το πιο συχνό λάθος εδώ είναι η στάση του σώματος. Τα χέρια κοιτούν προς τα μέσα και το κάτω μέρος του σώματος είναι ψηλότερα από το πάνω Θα πρέπει τα δάκτυλα να κοιτούν μπροστά, το άνοιγμα των χεριών να είναι όσο περίπου το άνοιγμα των ώμων και το σώμα σε ευθεία.


Άρση βάρους από όρθια ή καθιστή θέση
Είναι αρκετές οι φορές που ο ασκούμενος κάνει ασκήσεις για τους ώμους σηκώνοντας τα βάρη πάνω από το επίπεδο του στήθους χωρίς να στηρίζεται κάπου. Με αυτό τον τρόπο μπορεί να τραυματιστεί στη σπονδυλική στήλη και τη μέση, ειδικά σε περιπτώσεις που δεν καταφέρνει να ελέγξει καλά τα βάρη.

Σε αυτές την περιπτώσεις ο ασκούμενος καλό θα είναι να στηρίζει την πλάτη ακόμη και στον τοίχο και να αφήσει τα βάρη αμέσως να πέσουν μπροστά.


Αναπνοές
Οι λάθος εισπνοές και εκπνοές κατά τη διάρκεια της άσκησης κουράζουν και δεν αφήνουν τον ασκούμενο να καταβάλει το μέγιστο της προσπάθειάς του. Κατά τη διάρκεια του τρεξίματος πρέπει να επιλέγει έναν τρόπο αναπνοής (π.χ δύο βήματα – δύο εισπνοές, δύο βήματα – δύο εκπνοές) χωρίς να αλλάζει συνεχώς τον ρυθμό του.

Κατά την άρση βαρών θα πρέπει να εκπνέει κατά τη φάση της προσπάθειας και να εισπνέει κατά την παύση.


Γράφει : Αντωνίου Παντελής, Καθηγητής Φυσ. Αγωγής

Πηγή : www.iatronet.gr