Φροντίδα Υγείας

Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου 2014

Πώς μπορούμε να προλάβουμε την εμφάνιση γλαυκώματος;

Η τακτική οφθαλμολογική εξέταση είναι ο καλύτερος τρόπος πρόληψης έναντι σημαντικής βλάβης από γλαύκωμα. Κάθε πότε πρέπει να γίνεται η εξέταση και ποιοι αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο;



Η έγκαιρη διάγνωση και η προσεκτική δια βίου αγωγή μπορεί να διατηρήσουν την όραση στους περισσότερους ανθρώπους.

Γενικά, εξέταση για γλαύκωμα θα πρέπει να γίνεται :

  •  Πριν την ηλικία των 40, κάθε 2-4 χρόνια
  •  Από την ηλικία των 40 έως τα 54, κάθε 1-3 χρόνια
  •  Από την ηλικία των 55 έως τα 64, κάθε 1-2 χρόνια
  •  Μετά την ηλικία των 65, κάθε 6 έως 12 μήνες.

Οποιοσδήποτε έχει παράγοντες υψηλού κινδύνου θα πρέπει να ελέγχεται κάθε ένα ή 2 χρόνια μετά την ηλικία των 35. Σε όσους αντιμετωπίζουν υψηλότερο κίνδυνο περιλαμβάνονται άνθρωποι αφρικανικής καταγωγής, άνθρωποι με διαβήτη και άνθρωποι με οικογενειακό ιστορικό γλαυκώματος. Αντιμετωπίζετε αυξημένο κίνδυνο αν έχετε γονέα, αδερφό ή αδερφή με γλαύκωμα.

Η έγκαιρη διάγνωση και η κατάλληλη αγωγή είναι σημαντικές για την πρόληψη του γλαυκώματος

Ενώ δεν υπάρχουν γνωστοί τρόποι πρόληψης του γλαυκώματος η τύφλωση ή η σημαντική απώλεια όρασης από το γλαύκωμα μπορεί να προληφθούν αν η νόσος αναγνωριστεί στα αρχικά στάδια.

Στην πιο κοινή μορφή της, η απώλεια όρασης είναι σιωπηλή, αργή και προοδευτική. Συνήθως επηρεάζει την περιφερική όραση πρώτα και καθώς η νόσος εξελίσσεται χάνεται η κεντρική όραση.

Τα φάρμακα για το γλαύκωμα επιβραδύνουν την εξέλιξη της νόσου, μειώνοντας την αυξημένη ενδοφθάλμια πίεση για την πρόληψη της βλάβης στο οπτικό νεύρο.

Είναι επίσης διαθέσιμες χειρουργικές αγωγές.

Οφέλη της άσκησης

Ένα τακτικό πρόγραμμα μέτριας άσκησης θα ωφελήσει τη γενική σας υγεία και έρευνες έχουν δείξει ότι το περπάτημα ή το τρέξιμο 3 ή περισσότερες φορές κάθε εβδομάδα μπορεί να οδηγήσουν στη μείωση της ενδοφθάλμιας πίεσης.

Tα οφέλη από την άσκηση διαρκούν μόνο αν συνεχίζετε να ασκείστε. Εκεί οφείλεται το γεγονός ότι συνιστάται μέτρια άσκηση ως ρουτίνα. Η γιόγκα μπορεί να είναι ωφέλιμη αλλά καλύτερα είναι να αποφύγετε τις ανάποδες στάσεις, καθώς μπορούν να αυξήσουν την ενδοφθάλμια πίεση.
Μιλήστε με τον γιατρό σας αν έχετε συγκεκριμένες ερωτήσεις ή ανησυχίες σχετικά με την έναρξη προγράμματος άσκησης.

Προστατεύστε τα μάτια σας

Τα προστατευτικά γυαλιά είναι σημαντικά όταν κάνετε αθλήματα ή επισκευές στο σπίτι.

Τραυματισμοί στο μάτι μπορούν να οδηγήσουν σε τραυματικό γλαύκωμα ή δευτερεύον γλαύκωμα, επομένως η προστασία των ματιών από τραυματισμούς αποτελεί ακόμα έναν τρόπο να εμποδίσετε το γλαύκωμα.


Πηγή : www.iatronet.gr

Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου 2014

Οι 2 "ύπουλοι" πόνοι που φανερώνουν καρκίνο



Ο πόνος είναι η πλέον χαρακτηριστική ένδειξη δυσλειτουργίας ζωτικών οργάνων και αποτελεί ένα "ηχηρό" σύμπτωμα που μας παροτρύνει να λάβουμε άμεση δράση. Αυτό που λίγοι γνωρίζουν είναι ότι φαινομενικά αθώοι πόνοι, όπως ο πόνος στη μέση ή το χέρι μπορεί να υποδεικνύουν την ύπαρξη καρκίνου.

Δείτε ποιοι είναι οι πόνοι που δεν πρέπει να αγνοήσετε και σε ποιο τύπο καρκίνου αντιστοιχούν, σύμφωνα με το δημοφιλή γιατρό, παρουσιαστή και συγγραφέα Δρ Οζ.

1. Πόνος στη μέση – καρκίνος στο πάγκρεας

Ο καρκίνος στο πάγκρεας θεωρείται "αθόρυβος δολοφόνο", καθώς στις περισσότερες περιπτώσεις η διάγνωση γίνεται με αρκετή καθυστέρηση. Το πάγκρεας παράγει οξέα απαραίτητα για την πέψη και βρίσκεται ακριβώς πίσω από το στομάχι, βαθιά στην κοιλιακή χώρα. Για το λόγο αυτό, ο εντοπισμός ενός καρκινικού όγκου καθίσταται εξαιρετικά δύσκολος. Όταν ο όγκος παρεμποδίζει την ομαλή απελευθέρωση των οξέων, αυτά συσσωρεύονται εντός του αδένα και τον διαβρώνουν. Ο επακόλουθος πόνος μπορεί να "ακτινοβολεί" χαμηλά στη μέση.

Ο πόνος στη μέση οφείλεται στην πλειονότητα των περιπτώσεων στην υπερβολική καταπόνηση των μυών, όμως αποτελεί ένδειξη καρκίνου εάν δεν αντιμετωπίζεται με τα αντιφλεγμονώδη φάρμακα και/ή συνοδεύεται από αποχρωματισμό της επιδερμίδας (υποκίτρινο χρώμα) και μεταβολές στο χρώμα των κοπράνων (πιο ανοιχτό από το συνηθισμένο).

2. Πόνος στο χέρι – καρκίνος του πνεύμονα

Ο καρκίνος του πνεύμονα εκδηλώνεται τυπικά με τον επίμονο βήχα και τη δύσπνοια. Ωστόσο, ένα χαρακτηριστικό αλλά αναπάντεχο σύμπτωμα είναι και ο πόνος στο χέρι. Ο πόνος εμφανίζεται στην εσωτερική πλευρά του χεριού και σταδιακά επιδεινώνεται.

Όσο ο καρκίνος εξαπλώνεται εσωτερικά στον πνεύμονα, φράζει τα αιμοφόρα αγγεία και προκαλεί ερεθισμό τοπικά. Αρχικά ο πόνος μπορεί να εμφανιστεί στους ώμους ή την περιοχή του αυχένα και να "ακτινοβολεί" στη συνέχεια κατά μήκος του χεριού.


Πηγή : www.onmed.gr

Τρίτη 23 Σεπτεμβρίου 2014

Ακράτεια ούρων : Πώς θα την αντιμετωπίσετε



Πόσο συχνή είναι

Η ακράτεια ούρων είναι αρκετά συχνή, ιδίως στις γυναίκες. Εμφανίζεται σε όλες τις ηλικίες, αλλά συχνότερα στις μεγαλύτερες. Περίπου 4 στις 100 ενήλικες γυναίκες έχουν ακράτεια. 10 εκατομμύρια γυναίκες στις ΗΠΑ, 3 εκατομμύρια στη Μεγάλη Βρετανία και περίπου 200.000 στην Ελλάδα, αναφέρεται ότι πάσχουν από κάποιας μορφής ακράτεια.

Ο αριθμός αυτός είναι ακόμα μεγαλύτερος, αν αναλογιστεί κανείς ότι πολλές γυναίκες δεν αναφέρουν καν το πρόβλημά τους στον ιατρό, εξαιτίας του φόβου ή της ντροπής. Επίσης αρκετές γυναίκες έχουν τη λανθασμένη εντύπωση ότι η ακράτεια είναι φυσιολογική στη μεγάλη ηλικία και ότι είναι αθεράπευτη, κάτι που είναι λάθος.

Αιτίες που προκαλούν ακράτεια

Μια πολύ μεγάλη γκάμα καταστάσεων και διαταραχών μπορεί να δημιουργήσει ακράτεια ούρων, όπως γενετικές ανωμαλίες, χειρουργικές επεμβάσεις, κακώσεις και τραυματισμοί στην πύελο και την σπονδυλική στήλη, νευρολογικές παθήσεις, φλεγμονές και ουρολοιμώξεις, καθώς επίσης και σαν αποτέλεσμα γήρανσης. Ακόμα η ακράτεια μπορεί να προκληθεί μετά από έναν τοκετό.

Υπάρχουν τέσσερις γνωστές μορφές ακράτειας ούρων που συνήθως παρουσιάζονται στις γυναίκες :

  •  Ακράτεια ούρων από προσπάθεια
     Είναι η ακούσια απώλεια ούρων όταν περπατάτε, ασκείστε ή σηκώνετε κάτι βαρύ, όταν σηκώνεστε όρθια από καθιστή ή οριζόντια θέση, όταν βήχετε, φταρνίζεστε ή γελάτε. Είναι η συχνότερη μορφή ακράτειας.

  •  Ακράτεια ούρων επιτακτικού τύπου
     Είναι η αιφνίδια και έντονη ανάγκη για ούρηση που ακολουθείται από απώλεια ούρων. Μπορεί να αισθάνεστε ότι δεν θα προλάβετε να φτάσετε στην τουαλέτα ή μπορεί να ξυπνάτε πολλές φορές στη διάρκεια της νύχτας με έντονη ανάγκη για ούρηση.

  •  Ακράτεια ούρων μικτού τύπου
     Συμβαίνει όταν οι γυναίκες έχουν συμπτώματα τόσο ακράτειας ούρων από προσπάθεια όσο και επιτακτικού τύπου.

  •  Ακράτεια ούρων από υπερπλήρωση
     Συμβαίνει όταν η ουροδόχος κύστη δεν αδειάζει εντελώς. Μπορεί να προκληθεί είτε από δυσλειτουργία των νεύρων που ελέγχουν την ούρηση, είτε από απόφραξη της ουρήθρας που εμποδίζει τη ροή ούρων.

Τι πρέπει να κάνω, αν έχω ακράτεια;

Μιλήστε με τον γιατρό σας. Το να συζητήσετε για το πρόβλημα είναι το πιο σημαντικό πράγμα που μπορείτε να κάνετε για να αρχίσετε να αποκτάτε ξανά τον έλεγχο. Για πολλές γυναίκες είναι συχνά το πιο δύσκολο βήμα. Κάντε το. Δεν θα πρέπει να αισθάνεστε ντροπή. Η ακράτεια είναι μια πάθηση που, τώρα, μπορεί να αντιμετωπιστεί. Ο γιατρός θα διαπιστώσει από ποιας μορφής ακράτεια πάσχετε και θα σας συστήσει την ενδεδειγμένη θεραπεία.

Πώς γίνεται η διάγνωση της ακράτειας;

Η διάγνωση του προβλήματος θα ξεκινήσει με τη λήψη του ιατρικού ιστορικού.

Το είδος των ενοχλημάτων και της ακράτειας, το πόσο σοβαρά είναι, ο χρόνος εμφάνισής τους και η συχνότητά τους στη διάρκεια του 24ώρου είναι βασικά στοιχεία, για τα οποία θα ερωτηθείτε από τον γιατρό σας. Για την καλύτερη εικόνα του προβλήματος στην καθημερινότητά σας, ο γιατρός σας μπορεί να σας ζητήσει να συμπληρώσετε και ειδικά ερωτηματολόγια, όπως επίσης και ένα ημερολόγιο ούρησης, όπου θα καταγράψετε πόσα υγρά πίνετε και πόσα ούρα αποβάλλετε για 3 συνεχόμενες ημέρες.

Ακολουθεί η κλινική εξέταση που περιλαμβάνει τη γυναικολογική εξέταση στις γυναίκες και τη δακτυλική εξέταση του προστάτη στους άντρες, καθώς και αδρή νευρολογική εκτίμηση.

Μετά την εξέταση, ο γιατρός μπορεί να σας ζητήσει γενική και καλλιέργεια ούρων, και ίσως κάποιες εξετάσεις αίματος.
Συχνά, ο έλεγχος συμπληρώνεται με υπερηχογράφημα των νεφρών, της ουροδόχου κύστης και των γεννητικών οργάνων.

Η πιο εξειδικευμένη εξέταση για την ακράτεια είναι ο ουροδυναμικός έλεγχος. Είναι μία εξέταση που έχει ως στόχο να μελετήσει με ακρίβεια τη λειτουργία της κύστης και της ουρήθρας, πραγματοποιώντας προσομοίωση της διαδικασίας γεμίσματος και αδειάσματος της ουροδόχου κύστης.

Θεραπεία :

Με την πρόοδο της ιατρικής, νέες θεραπείες είναι πλέον διαθέσιμες. Συντριπτική πλειονότητα ασθενών αντιμετωπίζεται εύκολα, με εξαιρετικά αποτελέσματα.

Συντηρητική θεραπεία :

  •  Ασκήσεις πυελικών μυών (Kegel) για ενδυνάμωση των εσωτερικών μυών που στηρίζουν ουροδόχο κύστη-ουρήθρα.

  •  Ειδικό πρόγραμμα εκπαίδευσης της κύστης για να "μάθει" να λειτουργεί σωστά, ώστε να μειωθούν η συχνουρία και τα επεισόδια επιτακτικής απώλειας ούρων.

  •  Ορισμένες μορφές (υπερδραστήρια κύστη) αντιμετωπίζονται. αποτελεσματικά με φαρμακευτική αγωγή που αναστέλλει τις παθολογικές συσπάσεις της κύστης.

Χειρουργική θεραπεία

Η θεραπεία εκλογής σήμερα είναι η τοποθέτηση Κολπικής Ταινίας Ελεύθερης Τάσης. Η μέθοδος αυτή όταν εκτελείται από τον ειδικό δίνει εξαιρετικά αποτελέσματα με τρόπο απλό, γρήγορο, ανώδυνο. Εφαρμόζεται σε περιπτώσεις που υπάρχει ακράτεια ούρων από προσπάθεια στις οποίες ο ειδικός γιατρός σε συνδυασμό με τον ουροδυναμικό έλεγχο, θα επιβεβαιώσοει την ανεπάρκεια του σφιγκτηριακού μηχανισμού της ουρήθρας.

Η επέμβαση γίνεται μέσω μιας μικρής τομής στον κόλπο διαμέσου της οποίας τοποθετείται ειδική ταινία στήριξης κάτω από την ουρήθρα. Η επέμβαση, διαρκεί περίπου 20 λεπτά και απαιτεί συνήθως μόνο τοπική αναισθησία. Η ασθενής δεν χρειάζεται περισσότερο από μια μέρα νοσηλείας. Τα αποτελέσματα της μεθόδου είναι άμεσα και εφόσον εφαρμοστεί από εξειδικευμένους χειρουργούς έχει ποσοστά επιτυχίας που φτάνουν και το 95%.

Η μέθοδος έχει αρκετές παραλλαγές, ανάλογα με την τεχνική και το είδος των ταινιών που χρησιμοποιούνται η επιλογή των οποίων εξαρτάται από την εμπειρία και την εκτίμηση του χειρουργού.


Πηγή : www.iatronet.gr

Ευαισθησία των δοντιών : Αίτια και αντιμετώπιση

Η αντιμετώπιση της οδοντικής ευαισθησίας μπορεί να αποδειχτεί δύσκολη υπόθεση. Πότε εμφανίζουμε ευαισθησία των δοντιών; Ποιες είναι οι αιτίες και πώς γίνεται η αντιμετώπιση;



Εάν νιώθετε στιγμιαία ενόχληση ή διαπεραστικό οξύ πόνο όταν πίνετε κάτι κρύο ή ζεστό, όταν βουρτσίζετε τα δόντια σας ή ακόμη όταν εισπνεύσετε κρύο αέρα, αυτό μπορεί να οφείλεται στη λεγόμενη «οδοντική ευαισθησία». Ο πόνος είναι χαρακτηριστικά στιγμιαίος, οξύς, ξαφνικός, που προκαλείται από ερεθισμό του νεύρου του δοντιού.

Η οδοντική ευαισθησία κατά κύριο λόγο εμφανίζεται όταν υπάρχει αποκάλυψη μέρους της επιφάνειας των ριζών των δοντιών, σε περιοχές που τα ούλα έχουν αποτραβηχτεί. Οι ρίζες δεν καλύπτονται από σμάλτο και η επιφάνειά τους έχει χιλιάδες μικρούς πόρους, οι οποίοι επικοινωνούν με το εσωτερικό του δοντιού και τα νεύρα. Έτσι, τα θερμικά ερεθίσματα όπως το κρύο και το ζεστό, ερεθίζουν το νεύρο του δοντιού και νοιώθετε πόνο.

Υπάρχουν όμως και πολλές άλλες αιτίες που μπορούν να προκαλέσουν οδοντική ευαισθησία :

  •  Τερηδόνα. Προκαλεί συνήθως ευαισθησία και πόνο στο κρύο ο οποίος στην αρχή έχει μικρή διάρκεια. Όσο η τερηδόνα προχωρά σε βάθος, ο πόνος κρατάει περισσότερο και γίνεται πιο έντονος.

  •  Δυνατό βούρτσισμα και οδοντόβουρτσες με σκληρή τρίχα και ηλεκτρικές οδοντόβουρτσες. Και τα τρία έχουν ως αποτέλεσμα την αποτριβή του σμάλτου, ειδικά στην περιοχή κοντά στα ούλα που υπάρχει σε πιο λεπτό στρώμα και τον τραυματισμό των ούλων και την απογύμνωση των ριζών.

  •  Η ουλίτιδα και η περιοδοντίτιδα επίσης προκαλούν υφίζηση των ούλων και αποκάλυψη των ευαίσθητων ριζικών επιφανειών.

  •  Το σφίξιμο και τρίξιμο των δοντιών από μερικούς ανθρώπους μπορεί να είναι η αιτία γρήγορης και σε μεγάλο βαθμό αποτριβής του σμάλτου. Η ουσία που βρίσκεται κάτω από το αμάλτο ονομάζεται οδοντίνη. Παρόμοια με τις ρίζες επικοινωνεί με το εσωτερικό του δοντιού μέσω των «οδοντινικών σωληναρίων», πράγμα το οποίο την κάνει ευαίσθητη στα θερμικά ερεθίσματα.

  •  Το ίδιο συμβαίνει και μετά από κάταγμα μέρους του δοντιού και απώλεια του προστατευτικού στρώματος, του σμάλτου.

  •  Ευαισθησία μετά από λεύκανση των δοντιών. Τα υλικά που χρησιμοποιούνται για τη λεύκανση προκαλούν παροδική ευαισθησία που συνήθως περνά 2 με 3 ημέρες μετά τη διακοπή και την ολοκλήρωση της διαδικασίας.

  •  Όξινες τροφές και ποτά, όπως πορτοκάλια, λεμόνια, ξύδι, γιαούρτι, κρασί, τσάι και μεγάλη κατανάλωση αναψυκτικών που περιέχουν φωσφορικό οξύ, αλλοιώνουν το σμάλτο και προκαλούν ευαισθησία.

  •  Κάποιες οδοντιατρικές εργασίες μπορούν να προκαλέσουν παροδική ευαισθησία. Αυτό μπορεί να συμβεί μετά από καθαρισμό πέτρας, τροχισμό δοντιών για στεφάνες και γέφυρες ή σφράγισμα και συνήθως διαρκεί εως και 4 – 6 εβδομάδες.

Η αντιμετώπιση της οδοντικής ευαισθησίας πολλές φορές μπορεί να αποδειχθεί δύσκολη και είναι ανάλογη με την αιτία που την προκαλεί.

Στην περίπτωση της αποκάλυψης των επιφανείων των ριζών ή της οδοντίνης, μπορεί να έχει καλό αποτέλεσμα μια οδοντόκρεμα για ευαίσθητα δόντια. Κάποιες φορές μπορεί να χρειαστεί η βοήθεια του οδοντιάτρου σας, ο οποίος επικαλύπτει τις ευαίσθητες επιφάνειες με ειδικά βερνίκια που μειώνουν την ενόχληση.

Στις περιπτώσεις που υπάρχει τερηδόνα και χαλασμένα δόντια, τότε η αντιμετώπιση είναι η τοποθέτηση σφραγισμάτων. Πολλές φορές η οδοντική ευαισθησία είναι τόσο έντονη και επίμονη που μπορεί να χρειαστεί ακόμη και η απονεύρωση του δοντιού.


Πηγή : www.iatronet.gr

Παρασκευή 19 Σεπτεμβρίου 2014

Η σχολική βία ξεκινάει νωρίς...



Τα τελευταία χρόνια το φαινόμενο της σχολικής βίας εκδηλώνεται όλο και πιο συχνά και πολλές φορές ξεκινάει από το νηπιαγωγείο. Συχνά τα παιδιά κουβαλούν μαζί τους από το σπίτι παιχνίδια και γλυκίσματα γεγονός που τα προτρέπει συχνά να ζηλεύουν το ένα το άλλο. Ήδη από το νηπιαγωγείο επειδή δεν έχουν όλα τα παιδιά τα ίδια παιχνίδια εξαγοράζουν με αντικείμενα τη φιλία των άλλων με αποτέλεσμα να καταλήγουν στη σκέψη πως αν δεν φέρουν καινούρια αντικείμενα δεν θα είναι αποδεχτά από τους φίλους τους. Η πρώτη δημοτικού είναι  μια σημαντική αλλαγή στη ζωή του παιδιού γιατί εκτός από το νέο περιβάλλον στο οποίο πρέπει να προσαρμοστεί μπορεί να γίνει δέκτης βίας από μεγαλύτερα παιδιά.

Ποιοί λόγοι οδηγούν τα παιδιά στην εκδήλωση της βίας;

  • Λεκτική και σωματική βία μέσα στην οικογένεια

  • Ιδιοσυγκρασία του παιδιού και τραυματικές εμπειρίες

  • Ελαστικός τρόπος ανατροφής του παιδιού

  • Επιρροή από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και τα ηλεκτρονικά παιχνίδια

  • Πολύ αυστηρό ή χαλαρό σχολικό περιβάλλον χωρίς ουσιαστικό έλεγχο

  • Τα αγόρια σε σύγκριση με τα κορίτσια εμπλέκονται πιο συχνά σε καυγάδες


Τα σημάδια που πρέπει να με προβληματίσουν

  • Η διάθεση του  παιδιού εμφανίζει σημαντική αλλαγή

  • Το παιδί δεν θέλει να πάει σχολείο

  • Τα ρούχα του είναι σκισμένα και έχει μελανιές στο σώμα του

  • Εμφανίζει ψυχοσωματικά προβλήματα

  • Χάνει συχνά τα πράγματα του στο σχολείο


Τι πρέπει να κάνω;

  • Αρχικά αφήνω το παιδί να διαχειριστεί μόνο του το πρόβλημα

  • Συμβουλεύω το παιδί να αποφεύγει τους επιθετικούς συμμαθητές

  • Το προτρέπω να διαλέγει φίλους που δεν θα του ζητάνε υλικά αγαθά

  • Να έχει σταθερούς φίλους με τους οποίους θα κάνει παρέα και εκτός σχολείου

  • Στο διάλλειμα να μην είναι ποτέ μόνος του

  • Αν κάποιος του επιτεθεί στο διάλλειμα οι φίλοι του να ζητήσουν αμέσως βοήθεια

Στόχος μου είναι να μάθω στο παιδί να είναι αυτόνομο, να έχει αυτοπεποίθηση, να λέει  «όχι» όταν δεν θέλει κάτι και να έχει κριτήρια επιλογής φίλων όχι με βάση τον εκφοβισμό και τα υλικά αγαθά αλλά την πραγματική του επιθυμία.


Γράφει : Αντιγόνη Γινοπούλου, Ψυχολόγος – Παιδοψυχολόγος, Πιστοποιημένη Θεραπεύτρια της μεθόδου Tomatis®

Πηγή : ginopoulou-psy.blogspot.gr

Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου 2014

Σας αρέσουν τα παγάκια; Δείτε από τι μπορεί να πάσχετε


Σας αρέσει να τρώτε... πάγο; Πέρα από το αστείο της υπόθεσης, επιστήμονες από την Κλινική Μάγιο προειδοποιούν ότι αυτό ίσως αποτελεί ένδειξη ενός πολύ σοβαρού προβλήματος υγείας, που, μάλλον, αγνοείτε ότι έχετε.

Σύμφωνα με όσα είχαν δημοσιευθεί στην επιθεώρηση «Proceedings», η λαχτάρα για παγάκια, ίσως υποδηλώνει την ύπαρξη αναιμίας, και μάλιστα σιδηροπενικής, της πιο συνηθισμένης, δηλαδή, εκδοχής της.

Μέχρι στιγμής, οι επιστήμονες δεν έχουν καταλήξει πώς τα παγάκια συσχετίζονται με την αναιμία, ωστόσο υπάρχουν ενδείξεις ότι η «παγοφαγία» καταπραΰνει τη φλεγμονή στο στόμα, η οποία προκαλείται από την ανεπάρκεια του σιδήρου.

Άλλωστε, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που άτομα που αρέσκονταν στην κατανάλωση πάγου, σταμάτησαν αμέσως, όταν διαγνώστηκε ότι έπασχαν από σιδηροπενική αναιμία και ξεκίνησαν να λαμβάνουν συμπληρώματα σιδήρου.


Πηγή : www.onmed.gr

Ιριδολογία : Mια προγνωστική επιστήμη

Το ανεκτίμητο πλεονέκτημα της ιριδολογίας είναι ότι μπορεί να εκτιμήσει την κατάσταση υγείας ενός ασθενούς στο παρελθόν, το παρόν αλλά και το μέλλον.



Τι είναι η Ιριδολογία

Η ιριδολογία είναι μια προγνωστική επιστήμη και ποιοτική μέθοδος εκτίμησης της κατάστασης και της λειτουργίας των οργανικών συστημάτων που απαρτίζουν το ανθρώπινο σώμα, η οποία δίνει χρήσιμες πληροφορίες, ωφέλιμες για την πρόληψη της υγείας του ανθρώπου. Η ιριδολογία χρησιμοποιεί την ιριδοσκόπηση, δηλαδή τη φωτογράφιση της ίριδας των οφθαλμών με ειδική κάμερα, και την ιριδοανάλυση, δηλαδή την ανάλυση και επεξεργασία των εικόνων της ίριδας, για την εξαγωγή συμπερασμάτων.

Σε αντίθεση με τις συνηθισμένες διαγνωστικές μεθόδους (βιοχημικές αίματος, ανάλυση ούρων, κοπράνων, ακτινολογικές, ραδιοδιαγνωστικές κ.α.), η ιριδολογία έχει μόνο ποιοτικό χαρακτήρα και μπορεί να διακρίνει ένα πιθανό οργανικό πρόβλημα ή μια τάση για ασθένεια, χωρίς όμως να μπορεί να τη χαρακτηρίσει ή να την κατονομάσει. Έτσι λοιπόν, ένας ιριδολόγος μπορεί να πει σε έναν ασθενή ότι πιθανότατα έχει κάποιο πρόβλημα με το συκώτι του, αλλά δεν μπορεί να κατονομάσει το είδος και τη φύση του προβλήματος.

Με την ιριδοσκόπηση μπορεί να φανεί το εάν κάποιος έχει χοληστερίνη, αλλά όχι τις τιμές της στο αίμα. Η ιριδολογία, αν και αποτελεί επιστημονικό παρακλάδι της ιατρικής, δεν αποτελεί ούτε ιατρική αλλά ούτε διαγνωστική πράξη. Ο ιριδολόγος δεν είναι απαραίτητα ιατρός, αλλά μπορεί να είναι επαγγελματίας στο χώρο της υγείας, ο οποίος διαθέτει τουλάχιστον βασικές γνώσεις φυσιοπαθολογίας, ανατομίας και ανάγνωσης βιοχημικών εξετάσεων.

Ποιο είναι το πλεονέκτημά της

Το ανεκτίμητο πλεονέκτημα της ιριδολογίας είναι ότι μπορεί να εκτιμήσει την κατάσταση υγείας ενός ασθενούς στο παρελθόν, το παρόν αλλά και το μέλλον, να διακρίνει τάσεις ασθένειας και οργανικές αδυναμίες, επίκτητες ή κληρονομημένες. Για τους λόγους που αναφέραμε παραπάνω, λέμε ότι η ιριδοανάλυση αποτελεί μια προγνωστική και όχι διαγνωστική μέθοδο, χρήσιμη για όλους τους ανθρώπους, υγιείς ή ασθενείς, οι οποίοι ενδιαφέρονται να μάθουν τις οργανικές αδυναμίες τους και την οργανική τους κατάσταση με σκοπό την πρόληψη της υγείας τους μελλοντικά.

Η ιριδολογία μπορεί να προλάβει εμφράγματα, εγκεφαλικά, εκφυλιστικά νοσήματα και κακοήθειες πολύ πριν αυτά εμφανιστούν με συμπτωματολογία, δίνοντας χρόνο στον ασθενή και τον ιατρό του να δράσουν κατάλληλα. Η ιριδολογία είναι απολύτως απαραίτητη, ως ανεκτίμητο εργαλείο προληπτικής ιατρικής. Η ιριδοανάλυση μπορεί να χρησιμοποιηθεί, παράλληλα με άλλες διαγνωστικές μεθόδους, από έναν ιατρό ως απολύτως εξατομικευμένο εργαλείο συνεκτίμησης, για την εξαγωγή ακριβέστερων, πληρέστερων συμπερασμάτων, γεγονός που μπορεί να κάνει τη θεραπεία του ασθενούς εξατομικευμένη, πιο στοχευμένη και αποτελεσματική.

Ιριδολογία, Ψυχονοητική κατάσταση και Στρες

Η ιριδοανάλυση μπορεί να δώσει πολύ χρήσιμες πληροφορίες για την ψυχονοητική κατάσταση ενός ανθρώπου, να φανερώσει τάσεις κυκλοθυμικής συμπεριφοράς, φοβίες, εμμονές, παραισθήσεις, και, γενικότερα, να φανερώσει την κατάσταση του νοητικού ενός ασθενή. Δεδομένου ότι σχεδόν το σύνολο των συγχρόνων ανθρώπων είναι κάτω από την επήρεια ισχυρού στρες, η ιριδοανάλυση μπορεί να δείξει το επίπεδο του στρες ενός ασθενή καθώς και τα οργανικά συστήματα που σωματοποιούν το στρες αυτό.

Η ιριδολογία στη θεραπεία της ασθένειας

Η Ιριδολογία δεν είναι θεραπευτική μέθοδος. Η ιριδοανάλυση μπορεί να είναι εξαιρετικά χρήσιμη στη διάρκεια μιας θεραπείας κάποιας νόσου, διότι μπορεί να δείξει το εάν η θεραπεία βαίνει προς καλή κατεύθυνση πολύ πριν φανούν τα αποτελέσματά της, ώστε σε αντίθετη περίπτωση, να αλλαχθεί το σχήμα αυτής. Κατά αυτόν τον τρόπο, μπορεί να βοηθήσει σε μια αγωγή αλλοπαθητικής (φαρμακοχημικής ή φυσικής) ιατρικής, σε μια αγωγή ομοιοπαθητικής ιατρικής ή ακόμη και σε μια αγωγή βελονισμού ή ρεφλεξολογίας ως κριτήριο επιτυχίας της θεραπευτικής αγωγής.

Η ιριδοσκόπηση μπορεί να συνδυαστεί με τις κλασικές διαγνωστικές εξετάσεις για την εξαγωγή πληρέστερων συμπερασμάτων, όσον αφορά το επίπεδο υγείας ενός ασθενούς.

Η διαδικασία της ιριδοσκόπησης και ιριδοανάλυσης

Ο ιριδολόγος λαμβάνει ένα μικρό ιστορικό της υγείας του ασθενούς και στη συνέχεια λαμβάνει αρκετές φωτογραφίες της ίριδας των δυο οφθαλμών του. Αυτό το κάνει με ειδική κάμερα (ιριδοσκόπιο), η οποία είναι συνήθως ψηφιακή. Στη συνέχεια, οι εικόνες αναλύονται χρησιμοποιώντας ειδικό ιριδολογικό χάρτη και, ορισμένες φορές, ειδικό πρόγραμμα ψηφιακής επεξεργασίας εικόνας. Τα πορίσματα συνεκτιμώνται με το ιστορικό του ασθενούς και συντάσσεται η τελική ιριδολογική έκθεση για τον ασθενή. Στην έκθεση αυτή μπορεί να περιέχονται συστάσεις για περαιτέρω εξετάσεις ή για επίσκεψη σε άλλη ειδικότητα του ευρύτερου κλάδου της υγείας.


Πηγή : www.iatronet.gr

Τετάρτη 17 Σεπτεμβρίου 2014

Ρινορραγία (αιμορραγία από τη μύτη)



Ορισμός

Η ρινορραγία ή επίσταξη είναι η αιμορραγία από τη μύτη. Πρόκειται για μία εξαιρετικά συχνή κατάσταση (υπολογίζεται ότι το 10 με 12% των ανθρώπων έχουν ένα επεισόδιο επίσταξης στην διάρκεια της ζωής τους) , η οποία συνήθως δεν οφείλεται σε σοβαρά αίτια και μπορεί τις περισσότερες φορές αντιμετωπισθεί χωρίς τη βοήθεια ιατρού.

Οι ρινορραγίες χωρίζονται στις πρόσθιες (συχνότερες και αθωότερες, κατά τις οποίες, όταν ο ασθενής είναι καθιστός, η έξοδος του αίματος γίνεται από τη μύτη) και στις οπίσθιες (σπανιότερες και σοβαρότερες συνήθως σε ηλικιωμένους, κατά τις οποίες, όταν ο ασθενής είναι καθιστός το αίμα ρέει και στο φάρυγγα και βγαίνει με βήχα από το στόμα).

Αίτια και παράγοντες κινδύνου

Τα αίτια της μπορεί να είναι οι φλεγμονές στην περιοχή της μύτης, η ρήξη αγγείων στο πρόσθιο τμήμα του ρινικού διαφράγματος, είτε αυτόματα είτε από μικροτραυματισμούς κυρίως με τα δάκτυλα, τα κατάγματα και γενικώς οι κακώσεις της μύτης, οι ρινικοί πολύποδες, τα ξένα σώματα, διάφοροι όγκοι της μύτης και των παραρρίνιων κόλπων, καθώς και οι μετεγχειρητικές ρινορραγίες.

Ιδιαίτερα στα παιδιά παρατηρείται η ιδιοπαθής ρινορραγία (χωρίς εμφανή αιτιολογία) που συνήθως υποχωρεί μετά το πέρας της εφηβείας.

Συνοπτικά τα αίτια της επίσταξης είναι συνήθως τοπικά και αθώα :

  •  Ο τραυματισμός της μύτης (σκάλισμα της μύτης , ισχυρό ''φύσημα'' , τραύμα από ξένο σώμα).

  •  Η έλλειψη υγρασίας του αέρα που προκαλεί ξήρανση του βλεννογόνου της μύτης.

  •  Η απότομη μετάβαση από χαμηλή εξωτερική θερμοκρασία σε υψηλή.

  •  Ο υψηλός πυρετός στα παιδιά.

  •  Η σκολίωση του ρινικού διαφράγματος (στραβή μύτη).

Συστηματικές ασθένειες και καταστάσεις που μπορεί να προκαλέσουν ρινορραγία.

  •  Η αρτηριοσκλήρυνση.

  •  Η χρήση φαρμάκων που εμποδίζουν την πήξη του αίματος (αντιπηκτικά ή αντιαιμοπεταλιακά φάρμακα όπως η ασπιρίνη).

  •  Κοκαΐνη

  •  Αιμορραγικές προδιαθέσεις (αιμορροφιλία , θρομβοπενίες , λευχαιμία κλπ).

  •  Όγκοι της μύτης ή των κόλπων. (Αιμορραγικός πολύπους διαφράγματος, Θήλωμα, Ρινοϊνωμα)

  •  Η αρτηριακή υπέρταση δε φαίνεται να προκαλεί από μόνη της ρινορραγία , αντίθετα με ότι γενικά πιστεύεται. Συνήθως όμως συνδυάζεται με αρτηριοσκλήρυνση και για αυτό πολλοί ηλικιωμένοι που τους ''ανοίγει'' η μύτη έχουν αυξημένη αρτηριακή πίεση. Επίσης λόγω του πανικού που δημιουργεί καμιά φορά η επίσταξη , η πίεση μπορεί να βρεθεί υψηλή (δηλαδή, η αυξημένη αρτηριακή πίεση είναι το αποτέλεσμα και όχι το αίτιο της ρινορραγίας).

Φλεγμονές

  •  Οξεία ρινίτιδα - παραρρινοκολπίτιδα
  •  Χρόνια ρινίτιδα - παραρρινοκολπίτιδα
  •  Σύφιλη
  •  Φυματίωση
  •  Ακτινομύκωση

Ενδοκρινικά αίτια

  •  Εγκυμοσύνη
  •  Έμμηνος ρύση

Εμπύρετα λοιμώδη νοσήματα

  •  Ιλαρά
  •  Οστρακιά
  •  Διφθερίτιδα
  •  Κοκκύτης

Δηλητηριάσεις με μέταλλα

  •  Hg, χρώμιο, φωσφόρος


Συμπτώματα – Κλινική εικόνα

Η κλινική εικόνα ποικίλει από ελαφριάς μορφής μέχρι εντονότατης αιμορραγίας, που μπορεί να οδηγήσει τον πάσχοντα ακόμη και στο θάνατο. Συνήθως το αίμα βγαίνει από τα ρουθούνια. Σπανιότερα φέρεται προς τον ρινοφάρυγγα και αποβάλλεται από το στόμα με την απόχρεμψη ή με τον εμετό. Τότε όμως δυχεραίνεται η διαφοροδιάγνωση, γιατί μπορεί να θεωρηθεί αιμόπτυση ή αιματέμεση.


Θεραπεία

Τις περισσότερες φορές η ρινορραγία αντιμετωπίζεται εύκολα :

  •  Διατήρησης της ψυχραιμίας μας. Ο πανικός μόνο σε  επιδείνωση της κατάστασης μπορεί να οδηγήσει.

  •  Το θύμα είναι καλό να φυσήξει ήπια. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα τον καθαρισμό της ρινικής κοιλότητας και την απομάκρυνση των πηγμάτων αίματος.

  •  Τοποθέτηση του θύματος σε όρθια ή καθιστή θέση. Το κεφάλι πρέπει να έχει ελαφρά κλίση προς τα εμπρός, αλλά πάντα να είναι υψηλότερα από το επίπεδο της καρδιάς.

  •  Εφαρμογή πίεσης στην αιμορραγούσα περιοχή. Η συμπίεση των πτερυγίων για 10 λεπτά περίπου είναι αρκετή πολλές φορές για να σταματήσει την αιμορραγία.

  •  Εφαρμογή κρύων επιθεμάτων στη βάση της μύτης μπορεί να βοηθήσει.

  •  Μετά τον έλεγχο, πρέπει να αποφεύγεται η έντονη σωματική άσκηση, το κάπνισμα, η τροφή με καρυκεύματα και γενικά ότι μπορεί να προκαλέσει αγγειοδιαστολή. Αν υπάρχει πονοκέφαλος είναι καλό να δοθεί παρακεταμόλη.

  •  Πιο σπάνια η αιμορραγική εστία βρίσκεται βαθύτερα μέσα στη ρινική κοιλότητα. Το αίμα ρέει και προς τα ρουθούνια και προς το φάρυγγα, οπότε μπορεί να παρατηρήσουμε έξοδο αίματος και από τη στοματική κοιλότητα. Σε αυτές τις περιπτώσεις, που οι παραπάνω ενέργειες δεν επαρκούν, πρέπει να βρέξουμε ένα κομμάτι βαμβάκι με οξυζενέ ή με διάλυμα οξυμεταζολίνης (Otrivin) και να το εισάγουμε μέσα στη μύτη πιέζοντας όπως και πριν ευγενικά, αλλά σταθερά για 5-10 λεπτά.

  •  Μετά τον έλεγχο της επίσταξης, είναι καλό να αποφεύγονται η έντονη σωματική άσκηση, οι τροφές με καρυκεύματα και το κάπνισμα. Όλα αυτά προκαλούν αγγειοδιαστολή που μπορεί να οδηγήσει σε νέα ρινορραγία.

  •  Είναι αυτονόητο ότι πρέπει να αποθαρρύνεται ο αυτοτραυματισμός της μύτης στα παιδιά και να απαιτηθεί το κόψιμο των νυχιών.


ΠΡΟΣΟΧΗ

Το κεφάλι δεν πρέπει ποτέ να εκτείνεται προς τα πίσω. Το μόνο που καταφέρνουμε είναι η κατάποση του αίματος που μπορεί να οδηγήσει σε μέλαινες κενώσεις (μαύρα κόπρανα).

Η τοποθέτηση καπνού στο σημείο της αιμορραγίας και άλλες παρόμοιες μέθοδοι δεν είναι τίποτα παραπάνω από αναληθείς δοξασίες.


Πηγή : www.iatropedia.gr

Σάββατο 13 Σεπτεμβρίου 2014

6 απλές συνήθειες που απομακρύνουν την ημικρανία



Απλές συνήθειες μπορούν να ελαχιστοποιήσουν την εμφάνιση ημικρανιών. Ακολουθούν καθημερινές λύσεις.

Κρατήστε την ισορροπία στο σάκχαρο

Όταν περιμένουμε πολύ μεταξύ των γευμάτων τα επίπεδα σακχάρου πέφτουν, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει ημικρανία.

Να έχετε μαζί σας υγιεινά σνακ, όπως μια χούφτα ανάλατους ξηρούς καρπούς, οργανικά αποξηραμένα φρούτα ή λαχανικά με χούμους και να παραμένετε καλά ενυδατωμένοι.

Σκεφτείτε τη λήψη ενός συμπληρώματος

Έρευνες έχουν υποδείξει ότι η συμπλήρωση της διατροφής με βιταμίνη B2, μαγνήσιο, συνένζυμο Q10 (CoQ10) και συγκεκριμένα βότανα (βάλσαμο και πετασίτη) μπορεί να εμποδίσει τις ημικρανίες. Θυμηθείτε να ενημερώσετε τον γιατρό σας αν αποφασίσετε να δοκιμάσετε συμπληρώματα, ιδιαίτερα αν είστε έγκυος ή θηλάζετε.

Συνεχίστε την αερόβια άσκηση

Σε μικρή σουηδική έρευνα, όσοι υπέφεραν από ημικρανίες και έκαναν ποδήλατο στο σπίτι 3 φορές την εβδομάδα είχαν λιγότερους πονοκεφάλους και λιγότερο έντονο πόνο μετά από 3 μήνες. Αν δεν αγαπάτε το ποδήλατο μην ανησυχείτε. Είναι ωφέλιμο να κάνετε οποιοδήποτε είδος μέτριας αερόβιας, όπως ζούμπα ή τζόγκιγκ, 3 φορές την εβδομάδα.

Ωστόσο, να χτίσετε σταδιακά τη ρουτίνα σας. Αν ασχοληθείτε πολύ έντονα με την άσκηση βρίσκεστε προς το δρόμο της ημικρανίας.

Να…βαριέστε

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι το στρες οδηγεί σε ημικρανίες, αλλά ενδεχομένως, καθαυτό, δεν είναι ο ένοχος. Σύμφωνα με έρευνα του Montefiore Headache Center στη Νέα Υόρκη, η μείωση της φρενίτιδας μπορεί να αποτελέσει μεγαλύτερη αιτία ημικρανίας.

Η κορτιζόλη αμβλύνει τον πόνο, επομένως τα μειωμένα επίπεδά της μπορεί να επιτρέψουν στην ημικρανία να εμφανιστεί.
Αν δεν είστε προετοιμασμένοι να κάνετε μια πιο πληκτική ζωή προσπαθήστε να ηρεμήσετε για να εμποδίσετε μεγάλες αλλαγές στα επίπεδα κορτιζόλης.

Σεξ

Εκτός από την ανακούφιση του στρες, το σεξ μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα ημικρανίας, σύμφωνα με γερμανική έρευνα του 2013.

Η ανακούφιση του πόνου μπορεί ενδεχομένως να οφείλεται στην απελευθέρωση ενδορφινών, εξηγούν ερευνητές.

Ξανασκεφτείτε την αντισύλληψη

Φάρμακα που περιέχουν οιστρογόνα, περιλαμβανομένου του αντισυλληπτικού χαπιού και της θεραπείας ορμονικής υποκατάστασης, μπορεί ενδεχομένως να προκαλέσουν ορμονικές διακυμάνσεις, που με τη σειρά τους οδηγούν σε ημικρανία ή στην επιδείνωσή της. Σκεφτείτε την πιθανότητα να σταματήσετε τη θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης ή αν χρησιμοποιείτε αντισυλληπτικά χάπια μιλήστε με τον γιατρό σας σχετικά με τη χρήση επιθέματος οιστρογόνων τις ημέρες ημικρανίας που σχετίζονται με το προεμμηνορυσιακό σύνδρομο, ώστε να εμποδιστεί η μεγάλη πτώση που προκαλεί πονοκέφαλο.


Πηγή : www.iatronet.gr

Ποιοι παράγοντες σκοτώνουν την ερωτική επιθυμία;



Στρες

Ορισμένοι άνθρωποι κάνουν πολλά πράγματα καλά όταν έχουν στρες. Το να αισθάνονται επιθυμητοί δεν είναι ένα από αυτά. Το στρες στην εργασία, στο σπίτι ή στις σχέσεις μπορεί να συμβεί στον καθένα. Το να μάθει κάποιος πώς να το χειρίζεται με υγιή τρόπο βοηθά. Μπορείτε να κάνετε πολλά μόνοι σας για το στρες, αλλιώς ένας σύμβουλος ή γιατρός μπορεί να βοηθήσουν.

Προβλήματα σχέσης

Τα προβλήματα με τον σύντροφό σας είναι από τις κυριότερες αιτίες έλλειψης ερωτικής επιθυμίας. Στις γυναίκες η αίσθηση της εγγύτητας αποτελεί σημαντικό μέρος της επιθυμίας.

Και τα δυο φύλα, προσέξτε τις συνέπειες από διενέξεις, φτωχή επικοινωνία, αίσθημα προδοσίας ή άλλα θέματα που αφορούν την εμπιστοσύνη. Αν είναι δύσκολο να επανέλθετε, ζητήστε τη βοήθεια ενός συμβούλου σχέσεων.

Αλκοόλ

Ένα ποτό μπορεί ενδεχομένως να σας χαλαρώσει. Ωστόσο, το πολύ αλκοόλ επηρεάζει αρνητικά τη σεξουαλική επιθυμία. Το να βλέπει κάποιος τον σύντροφό του μεθυσμένο αποτελεί επίσης παράγοντα έλλειψης διάθεσης. Αν αντιμετωπίζετε πρόβλημα με το να πίνετε λιγότερο αναζητήστε βοήθεια.

Ανεπαρκής ύπνος

Αν η ερωτική σας διάθεση έχει πληγεί, μπορεί ενδεχομένως να μην κοιμάστε αρκετά.

Πηγαίνετε στο κρεβάτι πολύ αργά ή ξυπνάτε πολύ νωρίς; Έχετε πρόβλημα ύπνου, όπως να αποκοιμηθείτε ή να παραμείνετε κοιμώμενοι ή την πάθηση που ονομάζεται άπνοια; Οτιδήποτε εμπλέκεται με τη χαλάρωση που προέρχεται από έναν καλό ύπνο μπορεί να παρεμβληθεί με το σεξ. Η κούραση επηρεάζει αρνητικά την επιθυμία. ‘’Δουλέψτε’’ τις συνήθειες ύπνου και αν αυτό δεν έχει αποτέλεσμα μιλήστε στον γιατρό σας.

Τα παιδιά

Δεν χάνετε τη σεξουαλική σας επιθυμία όταν γίνεστε γονείς. Ωστόσο, χάνετε χρόνο, για να είστε με τα παιδιά. Αν έχετε τη δυνατότητα, προσλάβετε μια babysitter για να έχετε το χρόνο εκτός από γονείς να είστε και σύντροφοι.

‘Ηρθε νέο μωρό στο σπιτι; Κάντε σεξ όταν το μωρό κοιμάται.

Φάρμακα

Ορισμένα φάρμακα μπορούν να μειώσουν την ερωτική επιθυμία. Σε αυτά περιλαμβάνονται ορισμένα από τα παρακάτω είδη :

  •  Αντικαταθλιπτικά
  •  Φάρμακα για την αρτηριακή πίεση
  •  Αντισυλληπτικά (ορισμένες έρευνες δείχνουν σχέση- άλλες όχι)
  •  Χημειοθεραπεία
  •  Αντιρετροικά
  •  Η φιναστερίδη

Η αλλαγή φαρμάκων ή δόσεων μπορεί ενδεχομένως να βοηθήσει- ρωτήστε τον γιατρό σας για αυτό και ποτέ μη σταματάτε οικειοθελώς να λαμβάνετε τα φάρμακά σας. Ενημερώστε τον γιατρό σας αν η ερωτική σας επιθυμία μειώνεται μετά τη λήψη ενός καινούργιου φαρμάκου.

Αρνητική εικόνα σώματος

Το να αισθάνεται κάποιος επιθυμητός είναι πιο εύκολο αν του αρέσει η εμφάνισή του. Δουλέψτε στο να αποδεχτείτε το σώμα σας, ακόμα και αν προσπαθείτε ακόμα να αποκτήσετε φόρμα. Αν αισθάνεστε καλά με τον εαυτό σας μπορείτε να έχετε σεξουαλική διάθεση. Αν ο σύντροφός σας έχει χαμηλή αυτοεκτίμηση διαβεβαιώστε τον ότι είναι επιθυμητός.

Παχυσαρκία

Όταν κάποιος είναι υπέρβαρος ή παχύσαρκος, η επιθυμία συχνά μειώνεται. Μπορεί να οφείλεται στο ότι δεν απολαμβάνει το σεξ, στο ότι η απόδοσή του δεν είναι η επιθυμητή ή ενδεχομένως να εμποδίζεται από χαμηλή αυτοεκτίμηση. Το να εργαστεί στο πώς αισθάνεται για τον εαυτό του- με σύμβουλο αν χρειαστεί- μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά.

Προβλήματα στύσης

Άντρες με στυτική δυσλειτουργία συχνά ανησυχούν για το πώς θα μπορέσουν να ανταποκριθούν σεξουαλικά και η ανησυχία μπορεί να τους χαλάσει την επιθυμία.

Τα προβλήματα στύσης μπορούν να αντιμετωπιστεί και ζευγάρια μπορούν επίσης να δράσουν ώστε να τα εμποδίσουν να επηρεάσουν τη σχέση τους.

Χαμηλή τεστοστερόνη

Η τεστοστερόνη ενισχύει την ερωτική επιθυμία. Καθώς οι άντρες γερνούν τα επίπεδά της μπορούν να μειωθούν λίγο. Δεν χάνουν όλοι την επιθυμία για σεξ όταν συμβεί αλλά ορισμένοι. Πολλοί άλλοι παράγοντες, από τις σχέσεις έως το βάρος, επίσης επηρεάζουν την επιθυμία ενός άντρα και τα επίπεδα τεστοστερόνης.

Κατάθλιψη

Το να έχει κάποιος κατάθλιψη σβήνει τη χαρά από πολλές δραστηριότητες, όπως το σεξ. Αποτελεί μια από τις πολλές αιτίες να αναζητήσετε βοήθεια. Αν η αγωγή σας περιλαμβάνει φάρμακα ενημερώστε τον γιατρό σας αν η διάθεση για σεξ είναι χαμηλή, καθώς ορισμένα αντικαταθλιπτικά μειώνουν την ερωτική επιθυμία. Μιλήστε και με τον ψυχολόγο σας.

Εμμηνόπαυση

Για πολλές γυναίκες η σεξουαλική επιθυμία μειώνεται γύρω από την εμμηνόπαυση. Αυτό οφείλεται μερικώς σε συμπτώματα όπως η ξηρότητα του κόλπου κα η επώδυνη επαφή. Ωστόσο, κάθε γυναίκα είναι διαφορετική και είναι πιθανό να έχει ερωτική ζωή μετά την εμμηνόπαυση προσέχοντας τη σχέση, την αυτοεκτίμηση και τη γενική της υγεία.


Πηγή : www.iatronet.gr

Παρασκευή 12 Σεπτεμβρίου 2014

Tips για να διώξτε μια και έξω τις ψείρες!


Οι ψείρες είναι ένα συνηθισμένο φαινόμενο στα παιδιά, ειδικά τους πρώτους μήνες της σχολικής χρονιάς. Η εμφάνιση τους προκαλεί μεγάλο πονοκέφαλο στους γονείς, γιατί θεωρούν ότι πολύ δύσκολα μπορούν να απαλλαχθούν από αυτές.

Δεν υπάρχει, όμως, στην πραγματικότητα, κανένας λόγος  ανησυχίας… Υπάρχουν τρόποι να απαλλαχτείτε. Άλλωστε, συμβαίνει και στις καλύτερες οικογένειες.

Οι ψείρες είναι παράσιτα  που απαντώνται στο ανθρώπινο οργανισμό από τα αρχαία χρόνια. Τον άνθρωπο προσβάλλουν τρία είδη ψείρας :

  •  η ψείρα του τριχωτού της κεφαλής,

  •  η ψείρα του σώματος και

  •  η ψείρα του εφηβαίου.

Συναντώνται κυρίως στην παιδική ηλικία και αυτό διότι διασπείρεται πολύ εύκολα από παιδί σε παιδί κατά την διάρκεια του παιχνιδιού, μέσω αντικειμένων κοινής χρήσης (βούρτσες, πετσέτες, κλινοσκεπάσματα κτλ) ακόμη και από τα ρούχα των παιδιών που κρέμονται σε διπλανές κρεμάστρες στο σχολείο ή τους παιδικούς σταθμούς.

Είναι σημαντικό να ανιχνευθεί και να θεραπευτεί γρήγορα για να αποφευχθεί η μετάδοση της σε άλλα άτομα, ενώ φαίνεται ότι υπάρχουν αρκετές επιλογές αποτελεσματικής θεραπείας.

Η ψείρα του τριχωτού της κεφαλής είναι ένα μικροσκοπικό, γκρίζο-λευκό έντομο μεγέθους μόλις 3-4 χιλ. που μπορεί να απομυζεί αίμα και με τα πόδια της να προσκολλάται γερά στις τρίχες.

Η θηλυκή ψείρα ζει περίπου ένα μήνα στη διάρκεια του οποίου γεννά 7-10 αυγά την ημέρα τα οποία «στερεώνει» σταθερά στη βάση των τριχών του ατόμου ξενιστή.

Τα αυγά ή κόνιδες παραμένουν στο τριχωτό και απομακρύνονται καθώς μεγαλώνουν οι τρίχες. Οι κόνιδες που εντοπίζονται σε απόσταση μεγαλύτερη του ενός εκατοστού από το τριχωτό δηλώνουν ότι δεν μπορούν να προκαλέσουν λοίμωξη . Η ψείρα δεν πετά, ούτε και μεταφέρεται από τα κατοικίδια ζώα.

Η ώριμη ψείρα μπορεί να επιβιώσει 48 με 55 ώρες μακριά από το δέρμα του ξενιστή.

ΔΙΑΓΝΩΣΗ

Η απομόνωση κόνιδας και όχι ζωντανής ψείρας δεν σημαίνει απαραίτητα ενεργό λοίμωξη, οι κόνιδες μπορεί να παραμένουν μήνες μετά από επιτυχή θεραπεία. Το κέντρο πρόληψης και ελέγχου λοιμώξεων της Αμερικής (CDC) δηλώνει ότι ενεργό λοίμωξη μπορεί να υποστηρίξει η εύρεση πολλών αυγών εντός 6,5 εκατοστών της τρίχας από τη ρίζα.

Πάντως και αυτό το κριτήριο συχνά οδηγεί σε υπερδιάγνωση. Άλλοι υποστηρίζουν ότι η διάγνωση πρέπει να βασίζεται μόνο στην απομόνωση ζωντανών

Η απομόνωση είναι ευκολότερη με το συστηματικό χτένισμα των μαλλιών, ιδανικά βρεγμένων αλλά και στεγνών, με ένα χτενάκι με πολύ λεπτά δόντια. Η μέθοδος αυτή είναι σαφώς πιο ασφαλής σε σχέση με την απλή επισκόπηση του τριχωτού.

  •  Χτενίστε τα μαλλιά αρχικά με μια κανονική βούρτσα για να ξεμπερδέψετε τα μαλλιά

  •  Τοποθετήστε το χτενάκι στην κορυφή του κεφαλιού και χτενίστε επιμελώς από τις ρίζες έως τις άκρες των μαλλιών.

  •  Χτενίστε με αυτόν τον τρόπο όλο το κεφάλι τουλάχιστον 2 φορές.

Σε πρακτικό επίπεδο οι περισσότεροι ειδικοί συγκλίνουν στην άποψη ότι αν απομονωθούν μόνο κόνιδες και το άτομο έχει υποβληθεί σε θεραπεία πρόσφατα, πρέπει να αφαιρεθούν οι κόνιδες και να επανεξετασθούν τα μαλλιά σε 3-4 ημέρες. Αν δεν έχει προηγηθεί θεραπεία συνιστάται να ξεκινήσει.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Τοπικά αντιφθειρικά, χτένισμα βρεγμένων μαλλιών και αγωγή από το στόμα έχουν μελετηθεί για την αντιμετώπιση της φθειρίασης.

Στο εμπόριο υπάρχουν διάφορα τοπικά αντιφθειρικά που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε παιδιά άνω των 2χρονών και το μαλαθείον για παιδιά άνω των 6 χρόνων. .

Ακολουθήστε προσεχτικά τις οδηγίες του κατασκευαστή για την εφαρμογή των τοπικών σκευασμάτων. Τυπικά λούζετε το κεφάλι του παιδιού, ξεπλένετε και στεγνώνετε με μια πετσέτα.

Απλώνετε το αντιφθειρικό σε όλο το τριχωτό της κεφαλής και το αφήνετε για 10 λεπτά, κατόπιν ξεπλένετε καλά με νερό. Μόνο το μαλαθείο πρέπει να παραμείνει στο τριχωτό της κεφαλής για 8-12 ώρες.

Μη χρησιμοποιείτε σαμπουάν για 2 ημέρες μετά τη χορήγηση του τοπικού αντιφθειρικού. Μία δεύτερη εφαρμογή απαιτείται για τις πυρεθρίνες, τα πυρεθροειδή και το benzyl alcohol 7-10 μετά.

Στο μεσοδιάστημα θεραπείας δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται σαμπουάν με conditioners και δεν πρέπει να γίνεται στέγνωμα των μαλλιών με σεσουάρ.

Το ξύδι, τα conditioners και ο ζεστός αέρας αδρανοποιούν το αντιφθειρικό που έχει παραμείνει . Δεν χρησιμοποιούμε το ίδιο προϊόν στο ίδιο άτομο πάνω από τρεις φορές

Πλην της τοπικής αγωγής, οι μαξιλαροθήκες, τα σεντόνια και οι πετσέτες που ήρθαν σε επαφή με τα μαλλιά καθώς και οι βούρτσες και χτένες που χρησιμοποιήθηκαν έως και 48 ώρες πριν την έναρξη της αγωγής πρέπει να πλυθούν με ζεστό νερό.

Θερμοκρασία νερού 55 oC καταστρέφει την ώριμη ψείρα και τα αυγά σε 5 λεπτά.

Τα έπιπλα, χαλιά και καθίσματα αυτοκινήτων πρέπει να καθαριστούν με ηλεκτρική σκούπα

Αντικείμενα που δεν έχουν χρησιμοποιηθεί για περισσότερο από 2 ημέρες προ της έναρξης της αγωγής είναι απίθανο να είναι μολυσμένο με ζωντανές ψείρες καθώς η ψείρα δεν μπορεί να επιβιώσει εκτός ανθρωπίνου σώματος για πάνω από 48 ώρες.

Το στεγνό καθάρισμα (καθαριστήριο) δεν θεωρείται αποτελεσματικό.

Οτιδήποτε δεν πλένεται (λούτρινα κουκλάκια κ.τ.λ.) πρέπει να απομονώνεται σε πλαστική σακούλα για 12-14 ημέρες.

Ένας εναλλακτικός τρόπος απομάκρυνσης των ψειρών είναι το προσεχτικό, επαναλαμβανόμενο χτένισμα των μαλλιών. Είναι μια καλή επιλογή σε μικρά παιδιά (κάτω των δύο ετών, που δεν μπορούν να λάβουν τοπική αγωγή) ή σε περιπτώσεις που δεν θέλουμε ή δεν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τοπικά αντιφθειρικά.

Υγράνετε τα μαλλιά και προσθέστε μία λιπαντική ουσία όπως κοντίσιονερ, λάδι ελιάς ή ξίδι. Χτενίστε επανειλημμένα έως ότου καμία ψείρα δεν είναι ορατή επάνω στη χτένα. Επαναλάβετε κάθε 3-4 ημέρες για αρκετές εβδομάδες, συνεχίζοντας οπωσδήποτε για 2 εβδομάδες μετά την ανεύρεση έστω και μιας ζωντανής ψείρας. Η μέθοδος θεωρείται αρκετά αποτελεσματική αν και χρονοβόρα.

Η αγωγή από το στόμα γενικά φυλάσσεται για τις περιπτώσεις που θα αποτύχει η τοπική αντιφθειρική αγωγή. Περιλαμβάνει φάρμακα όπως η τριμεθοπρίμη-σουλφαμεθοξαζόλη (Septrin) η οποία δρα σκοτώνοντας απαραίτητα για τη ζωή της ψείρας συμβιωτικά βακτήρια. Σε ανθεκτικές περιπτώσεις μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε συνδυασμό με τοπικά σκευάσματα.

Υπάρχουν μελέτες που έχουν εξετάσει τη χρήση λοσιόν και άλλων υλικών (λάδι ελιάς, βούτυρο, μαγιονέζα, βαζελίνη), τα όποια εφαρμόζονται στο κεφάλι και αφήνονται να στεγνώσουν. Στόχος είναι η πρόκληση ασφυξίας στις ψείρες.

Επίσης χρήση σεσουάρ με θερμοκρασία στην επιφάνεια των τριχών 50οC επί 5’, έχει πολύ καλά αποτελέσματα. Το γεγονός πάντως είναι ότι οι ψείρες δύσκολα παθαίνουν ασφυξία. Θεραπείες που χρησιμοποιούν βενζίνη ή πετρέλαιο δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται γιατί μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές βλάβες.

Πρόληψη

Ο καλύτερος τρόπος να αποφύγετε τις ψείρες είναι η πρόληψη

Ενήλικες και παιδιά που συγκατοικούν με άτομο που έχει διαγνωστεί με φθειρίαση πρέπει να εξετάζονται για ψείρες και να θεραπεύονται αν χρειάζεται. Αν κοιμούνται στο ίδιο κρεβάτι πρέπει να θεραπεύονται ακόμα και αν δεν βρεθούν ψείρες ή κόνιδες.

Αν το παιδί σας έχει μακριά μαλλιά, φροντίστε να είναι πάντοτε δεμένα όταν πηγαίνει στο σχολείο. Έτσι δεν θα έρθουν σε επαφή με τα μαλλιά άλλων παιδιών που μπορεί να έχουν πάνω κόνιδες ψείρας.

Ρίξτε μία σταγόνα αιθέριο έλαιο λεβάντας στη χτένα του παιδιού. Το λαδάκι μένει στα μαλλιά και απωθεί τις ψείρες. (Παρόμοια δράση έχουν τα αιθέρια έλαια ευκαλύπτου, τσαγιόδεντρου, και δεντρολίβανου)


Πηγή : www.iatropedia.gr

Πέμπτη 11 Σεπτεμβρίου 2014

Απλές απαντήσεις σε καθημερινά ερωτήματα για τον έλεγχο μαστού



Τι είναι ο προληπτικός απεικονιστικός έλεγχος μαστού και γιατί είναι σημαντικός;

O προληπτικός απεικονιστικός έλεγχος μαστού αναφέρεται στη διενέργεια εξετάσεων ΠΡΟΤΟΥ εμφανιστούν συμπτώματα που σχετίζονται με τη νόσο του καρκίνου του μαστού. Ο απώτερος στόχος είναι η όσο το δυνατόν πιο πρώιμη διάγνωση του καρκίνου του μαστού. Oι καρκίνοι που ανιχνεύονται μέσω του προληπτικού ελέγχου (screening) είναι μικρότερου μεγέθους από τους συμπτωματικούς καρκίνους, οι οποίοι είναι ψηλαφητοί, μεγαλύτεροι σε μέγεθος και ενέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο μετάστασής τους εκτός μαστού. Το μέγεθος και η επέκταση του όγκου αρχικά αποτελούν δύο από τις βασικές παραμέτρους για τη συνολική πρόγνωση ασθενών με καρκίνο μαστού.

Ακούμε πολλά για τη μαστογραφία. Παραμένει η πρώτη απεικονιστική εξέταση μαστού και γιατί;

Η μαστογραφία παραμένει η πρώτη εξέταση απεικόνισης μαστού διότι είναι η πλέον ευαίσθητη για την εκτίμηση των μικροαποτιτανώσεων μέσα στο μαστό. Οι περισσότερες μικροαποτιτανώσεις είναι καλοήθεις. Εντούτοις ένα μικρό ποσοστό τους αποτελεί την πρωιμότερη εκδήλωση του καρκίνου του μαστού, ο οποίος, αν διαγνωστεί σε αυτό το στάδιο, έχει >95% πιθανότητα πλήρους ίασης.

Η σύγχρονη ψηφιακή μαστογραφία χρησιμοποιεί πλέον ελάχιστη δόση ακτινοβολίας. Η συμπίεση των μαστών είναι η ελάχιστη απαραίτητη ώστε να αναλυθεί ικανοποιητικά ο μαζικός αδένας. Η όποια δυσφορία κατά τη διάρκεια της εξέτασης είναι διάρκειας λίγων δευτερολέπτων, ενώ μπορεί και να αποφευχθεί αν η εξέταση διενεργηθεί εκτός ημερομηνιών αμέσως πριν ή κατά τη διάρκεια εμμήνου ρύσεως.

Λέγεται ότι η μαστογραφία είναι «δυσάρεστη» εξέταση λόγω συμπίεσης των μαστών, οπότε κάνω μόνο υπερηχογράφημα. Με καλύπτει;

Το υπερηχογράφημα ως πρώτη εξέταση προληπτικού ελέγχου ενδείκνυται ΜΟΝΟ σε νέες γυναίκες (Ποιος είναι ο διαγνωστικός ρόλος του υπερηχογραφήματος;
Το υπερηχογράφημα είναι συμπληρωματική εξέταση. Συνιστάται για τον έλεγχο μαστών αυξημένης πυκνότητας στη μαστογραφία, δεν μπορεί όμως να αντικαταστήσει τη μαστογραφία ως εξέταση προληπτικού ελέγχου. Το υπερηχογράφημα είναι η μόνη εξέταση που μπορεί να επιβεβαιώσει τον κυστικό ή συμπαγή χαρακτήρα ενός μορφώματος. Επίσης, μπορεί να κατευθύνει την ορθή παρακέντηση/βιοψία για λήψη υλικού και ταυτοποίηση αλλοιώσεων.

Πότε και πώς πρέπει να γίνεται ο προληπτικός έλεγχος γενικού πληθυσμού;

Σύμφωνα με τις οδηγίες της Αμερικάνικης Αντικαρκινικής Εταιρείας, η πρώτη μαστογραφία γίνεται γύρω στα 40, αν δεν συντρέχουν άλλοι λόγοι (π.χ. θετικό οικογενειακό ιστορικό), και κατόπιν σε ετήσια βάση. Ο μαστογραφικός προληπτικός έλεγχος πρέπει να συνεχίζεται ακόμα και σε γηραιές κυρίες εφόσον δεν συντρέχουν σοβαροί ιατρικοί λόγοι που να αντιτίθενται στη διενέργειά του. Στις δεκαετίες των 20 και 30 ο προληπτικός έλεγχος γίνεται με κλινική ψηλάφηση και υπερηχογράφημα.

Πότε και πώς γίνεται ο προληπτικός έλεγχος σε ομάδες υψηλού κινδύνου;

Ως ομάδα υψηλού κινδύνου ορίζονται οι γυναίκες που παρουσιάζουν >20% life-time risk (κίνδυνος κατά τη διάρκεια της ζωής) για καρκίνο μαστού (όπως υπολογίζεται με βάση ειδικά μοντέλα και ανάλογα το ατομικό και οικογενειακό ιστορικό) ή γυναίκες που φέρουν γενετικές μεταλλάξεις (π.χ. σύνδρομα ΒRCA1, BRCA 2) ή έχουν ακτινοβοληθεί στο θώρακα σε νεαρή ηλικία. Σε αυτή την περίπτωση ο προληπτικός έλεγχος ξεκινά στα 30 με ετήσια μαστογραφία και μαγνητική μαστογραφία.

Η μαγνητική μαστογραφία αποτελεί μέθοδο προληπτικού ελέγχου γενικού πληθυσμού;

Όχι, η μαγνητική μαστογραφία δεν ενδείκνυται για τον ετήσιο προληπτικό έλεγχο του γενικού πληθυσμού. Ενώ το όφελός της για τις ομάδες υψηλού κινδύνου είναι γνωστό, κάτι τέτοιο δεν έχει αποδειχθεί μέχρι στιγμής για το γενικό πληθυσμό. Συγκεκριμένα, η αυξημένη πυκνότητα μαστών στη μαστογραφία αποτελεί ένδειξη για συμπληρωματικό υπερηχογράφημα, αλλά όχι για μαγνητική μαστογραφία.

Ποια τα συμπτώματα που πρέπει να με οδηγήσουν να εξεταστώ πριν κλείσει χρόνος από την τελευταία μου προληπτική εξέταση;

Αν ο τελευταίος σας απεικονιστικός έλεγχος ήταν φυσιολογικός, αλλά παρά ταύτα ψηλαφήσετε ένα νεοεμφανιζόμενο μόρφωμα στο στήθος σας ή διαπιστώσετε αλλαγή στη θηλή (εισολκή-έκκριση) ή αλλαγή στο χρώμα ή στην όψη του δέρματος ή διογκωμένους λεμφαδένες στη μασχάλη, τότε πρέπει να συμβουλευθείτε το γιατρό σας.


Πηγή : www.iatronet.gr

Τι να μην τρώω αν έχω πίεση



Αν εμφανίζετε υψηλή αρτηριακή πίεση, έρευνες έχουν δείξει ότι μπορείτε να τη μειώσετε ακολουθώντας υγιεινή διατροφή.

Η υγιεινή διατροφή δίνει έμφαση στην άλιπη πρωτεΐνη, την ολική άλεση, τα γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά και τα φρούτα και λαχανικά.

Δυστυχώς, υπάρχουν επίσης αρκετές τροφές που μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την ικανότητα μείωσης της αρτηριακής πίεσης.

Ας δούμε 10 τροφές που μπορεί ενδεχομένως να σας εμποδίζουν από την κατάλληλη αντιμετώπιση της υπέρτασης.

Το αλάτι είναι βλαβερό όσον αφορά το να ζει κάποιος με υψηλή αρτηριακή πίεση και καρδιακή νόσο.

Οι διατροφικές οδηγίες για τους Αμερικανούς υποδεικνύουν ότι άνθρωποι με υπέρταση ή που βρίσκονται στο κατώφλι της θα πρέπει να περιορίσουν την καθημερινή πρόσληψη νατρίου σε 1.500 miligrams.

Περισσότερο από το 75% του νατρίου που καταναλώνετε καθημερινά προέρχεται από τις συσκευασμένες τροφές που τρώτε, όχι από το αλάτι που προσθέτετε στο τραπέζι με την αλατιέρα.

Προπαρασκευασμένα γεύματα

Ορισμένες από τις πιο αλμυρές πηγές προσυσκευασμένων τροφών είναι η κατεψυγμένη πίτσα, οι χυμοί φρούτων και λαχανικών, η σούπα σε κονσέρβα και τα προϊόντα ντομάτας σε κονσέρβα ή μπουκάλι.

Κατεργασμένα γεύματα μπορεί να αποτελούν βόμβες αλατιού. Το μπέικον περιλαμβάνεται επίσης στην κατηγορία. Συχνά συντηρούνται με αλάτι. Αν προτιμάτε αλλαντικά και προσθέσετε το ψωμί, το τυρί και τις πίκλες, το σάντουιτς μπορεί να γίνει παγίδα αλατιού.

Κατεψυγμένη πίτσα

‘Ολες οι πίτσες μπορούν να είναι βλαβερές για όσους προσέχουν την πρόσληψη νατρίου. Ο συνδυασμός τυριού, σάλτσας ντομάτας, κρέατος και ψωμιού αυξάνει γρήγορα τα milligrams. Ωστόσο η κατεψυγμένη πίτσα είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη για τους ανθρώπους με υπέρταση λόγω της περιεκτικότητας σε αλάτι. Ένα έκτο μιας κατεψυγμένης πίτσας μπορεί να περιέχει μέχρι 1.000 milligrams, ακόμα και περισσότερα.

Πίκλες

Η συντήρηση των τροφίμων απαιτεί αλάτι. Ωστόσο, το αλάτι μπορεί να καταστήσει ακόμα και το πιο αθώο αγγούρι ‘’σφουγγάρι’’ νατρίου.
‘Οσο περισσότερο βρίσκονται τα λαχανικά σε υγρά κονσέρβας και συντήρησης τόσο περισσότερο νάτριο μπορούν να πάρουν.

Κονσέρβες σούπας

Οι σούπες είναι εύκολες και απλές στην παρασκευή τους και τις χρειαζόμαστε και όταν δεν αισθανόμαστε καλά. Ωστόσο οι σούπες σε κονσέρβα περιέχουν νάτριο.
Καλύτερη επιλογή είναι να κάνετε τη δική σας σούπα από συνταγή με χαμηλό αλάτι για να έχετε την ποσότητα αλατιού υπό έλεγχο.
Προϊόντα ντομάτας σε κονσέρβα ή μπουκάλι
Τα προϊόντα ντομάτας είναι προβληματικά για τους ανθρώπους με υπέρταση. Σάλτσες και χυμοί ντομάτας σε κονσέρβα περιέχουν πολύ νάτριο.

Ζάχαρη

Πιθανόν γνωρίζετε ήδη ότι η υπερβολική πρόσληψη ζάχαρης έχει συνδεθεί με αυξημένα περιστατικά αύξησης βάρους και παχυσαρκίας.
Ωστόσο γνωρίζατε ότι η υψηλή πρόσληψη ζάχαρης συνδέεται και με την υψηλή πίεση; Η ζάχαρη, ιδιαίτερα τα ποτά που την περιέχουν, συμβάλλει στην αύξηση της παχυσαρκίας σε ανθρώπους όλων των ηλικιών.
Η υπέρταση είναι πιο συνήθης σε ανθρώπους που είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι.

Πέτσα κοτόπουλου και συσκευασμένα τρόφιμα

Άνθρωποι με υπέρταση θα πρέπει να αποφεύγουν τα κορεσμένα και τα τρανς λιπαρά.

Η πέτσα του κοτόπουλου είναι υψηλή σε κορεσμένα λιπαρά, όπως και τα πλήρη γαλακτοκομικά, το κόκκινο κρέας και το βούτυρο.
Τα τρανς λιπαρά περιέχονται σε μικρές ποσότητες σε λιπαρά κρέατα και στα γαλακτοκομικά. Ωστόσο πιο πολύ συμβάλλουν οι προπαρασκευαμσένες και συσκευασμένες τροφές.

Σύμφωνα με το CDC, των ΗΠΑ, η κατανάλωση πολλών κορεσμέ3νων και τρανς λιπαρών αυξάνει τη χοληστερόλη LDL. Τα υψηλά της επίπεδα μπορούν ενδεχομένως να επιδεινώσουν την υπέρταση και τελικά να οδηγήσουν στην ανάπτυξη στεφανιαίας νόσου.

Καφές

Αν έχετε υπέρταση ή βρίσκεστε στο κατώφλι της μπορεί να έφτασε η ώρα να σταματήσετε τη συνήθεια του καφέ. Το πρωινό φλιτζάνι σας μπορεί να προκαλεί προσωρινή αύξηση στην αρτηριακή πίεση. Αν πίνετε καφέ τακτικά η συνήθεια μπορεί ενδεχομένως να συμβάλλει στην υπέρταση. Οποιοδήποτε ρόφημα με καφεΐνη μπορεί ενδεχομένως να προκαλέσει αύξηση στην αρτηριακή πίεση- περιλαμβανομένων των αναψυκτικών ή του τσαγιού.

Αλκοόλ

‘Οσον αφορά την υπέρταση, το αλκοόλ είναι δίκοπο μαχαίρι.

Μικρές έως μέτριες ποσότητες μπορούν να μειώσουν την αρτηριακή πίεση αλλά το πολύ αλκοόλ μπορεί να αυξήσει την πίεση. Σύμφωνα με τη Mayo clinic, περισσότερα από 3 ποτά τη φορά μπορούν να προκαλέσουν προσωρινή αύξηση στην αρτηριακή πίεση και επανειλημμένη κατανάλωση ποτού μπορεί να οδηγήσει σε μακροπρόθεσμα προβλήματα.

Το αλκοόλ μπορεί να εμποδίσει φάρμακα για την πίεση να δράσουν αποτελεσματικά.
Επιπλέον, το αλκοόλ είναι γεμάτο θερμίδες και μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του βάρους. Υπέρβαροι ή παχύσαρκοι άνθρωποι είναι πιο πιθανό να έχουν υψηλή πίεση.
Αν πίνετε πολύ συχνά ή χρειάζεστε βοήθεια για να μειώσετε το αλκοόλ, μιλήστε με ειδικό.


Πηγή : www.iatronet.gr

Τετάρτη 10 Σεπτεμβρίου 2014

Ψαλίδι σε σειρά διαγνωστικών εξετάσεων για τους ασφαλισμένους

Κόβονται οι εξετάσεις σε μία σειρά περιπτώσεων, ενώ ακόμη και οι δικαιούχοι θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα, εξαιτίας της εφαρμογής του “πλαφόν” ανά περιοχή και ιδιώτη πάροχο.



Σε σημαντικές περικοπές εξετάσεων, οδηγεί η εφαρμογή των συνταγογραφικών οδηγιών που απευθύνει το υπουργείο Υγείας στους γιατρούς.

Για να χορηγηθεί παραπεμπτικό, ο ασφαλισμένος θα περνά από...ψιλό κόσκινο.

Σε περίπτωση που η περίπτωσή του δεν περιλαμβάνεται στις οδηγίες του υπουργείου Υγείας, δεν θα καλύπτεται η εξέτασή του, την οποία θα καλείται να πληρώσει ο ίδιος.

Πολύ σκληρές προϋποθέσεις τίθενται για τη διενέργεια ειδικών εξετάσεων, όπως τεστ ΠΑΠ, μαγνητικές τομογραφίες και πρόληψης καρκίνου.

Σύμφωνα με τις νέες συνταγογραφικές οδηγίες, το τεστ Παπ δεν δικαιολογείται σε γυναίκες μικρότερες των 21 ετών και σε γυναίκες άνω των 65 ετών, ενώ ενδείκνυται έλεγχος κάθε τριετία.

Έως σήμερα, όλες οι γυναίκες από την έναρξη της σεξουαλικής τους ζωής μπορούσαν να κάνουν τεστ και να αποζημιωθούν από τον ΕΟΠΥΥ.

Η εξέταση για καρκίνο του προστάτη δεν θα δικαιολογείται πλέον σε άνδρες κάτω των 40 ετών και άνω των 75 και σε όσους έχουν βαριές συνυπάχουσες νόσους.

Δικαιολογείται σε άνδρες άνω των 50 ετών, σε άνδρες μεταξύ 45 και 50 ετών εφόσον έχουν πατέρα ή αδελφό που έχει προσβληθεί από καρκίνο του προστάτη σε ηλικία κάτω των 65 ετών.

Μπορεί να καλυφθεί σε άνδρες 40 με 45 ετών, εφόσον έχουν πολλαπλούς συγγενείς που έχουν προσβληθεί από καρκίνο του προστάτη σε ηλικία κάτω των 65 ετών.

Πρώτη εξέταση σε κάθε περίπτωση χρόνιας αυχεναλγίας ακόμη και με ιστορικό κακοήθειας ή προηγηθείσας χειρουργικής επέμβασης είναι η κλασσική ακτινογραφία και όχι η μαγνητική τομογραφία.

Μαστογραφία δικαιολογείται σε γυναίκες άνω των 40 ετών, μία φορά το χρόνο και για όσο δεν πάσχουν από βαρέα και χρόνια νοσήματα.

Πλαφόν

Ακόμη και οι δικαιούχοι των εξετάσεων αυτών, ωστόσο, θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα, εξαιτίας της εφαρμογής του “πλαφόν” ανά περιοχή και ιδιώτη πάροχο.

Πρόκειται για συγκεκριμένη αξία εξετάσεων τις οποίες θα μπορεί να διενεργεί μηνιαίως κάθε ιδιωτικό εργαστήριο ή διαγνωστικό κέντρο, ανάλογα με τον πληθυσμό, τις ανάγκες και τις απαιτήσεις που είχε το προηγούμενο έτος.

Οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ θα πρέπει να ρωτούν τα διαγνωστικά κέντρα, αν μπορούν να τους δεχτούν ή αν έχουν συμπληρώσει το πλαφόν.


Πηγή : www.iatronet.gr

Τρίτη 9 Σεπτεμβρίου 2014

Χρήσιμα Φυσικά Γιατροσόφια



Ανακαλύψαμε και σας παρουσιάζουμε κάποια φυσικά γιατροσόφια. Κάποια από αυτά είναι γνωστά σε όλους μας. Μια ακόμα λίστα όμως δεν βλάπτει...

• Για χτύπημα στο κεφάλι βάζουμε βούτυρο όχι πάγο.

• Βρεγμένη μπατονέτα με πιπέρι στο αυτί για τον πονόδοντο.

• Σε ένα λίτρο βραστό νερό βάζουμε 10 φακελάκια τσάι μέντα, το αφήνουμε στο ψυγείο και πίνουμε ένα σφηνάκι κάθε βράδυ πριν τον ύπνο για 1 εβδομάδα (SOS: μαύρα ούρα το πρωί) κάνει αποτοξίνωση στον οργανισμό.

• Βρασμένη ρίγανη και κανέλα για τον πυρετό

• Βρασμένη ρίγανη για διάρροια και γαστρεντερολογικά

• Δυο τρία κρυσταλλάκια μαστίχα στο νερό για δυσπεψία,και ρίχνει την πίεση (130 ασθένειες)

• Γλυκάνισο βρασμένο σαν τσάι για τους πόνους της περιόδου.

• Στο κρύωμα βάζουμε δίπλα στο κρεβάτι μας μια φέτα κρεμμύδι με κανέλα για να τραβάει τα μικρόβιο (ιονιστής).

• Μισό κρεμμύδι σε μια λεκάνη ρίχνουμε βραστό νερό και κάνουμε εισπνοές - ξεβουλώνει την μύτη.

• Όταν μαγειρεύουμε μοσχάρι, φακές ή σπανάκι ρίχνουμε σταγόνες πορτοκάλι για να αφομοιώνεται o σίδηρος (όχι φέτα, όχι ξύδι).

• Το κατακάθι του καφέ κάνει καλό peeling στο πρόσωπο και διώχνει την κυτταρίτιδα από το σώμα.

• Σε ένα μπουκάλι βάζουμε χαμομήλι βρασμένο και μια κουταλιά σόδα για φαγούρες και εκζέματα και στην ευαίσθητη περιοχή.

• Μαύρο τσάι κάνουμε ποδόλουτρο κάθε βράδυ για 20-30 μέρες για τους μύκητες του δέρματος.

• Ποδόλουτρο με 1 κουταλιά σόδα 1 κουταλιά αλάτι χοντρό και 1 κουταλιά πράσινο σαπούνι για τους μύκητες των νυχιών.

• Σε ελληνικό καφέ στάζουμε 10 σταγόνες λεμόνι για τις ημικρανίες και τον πονοκέφαλο.

• Τσουκνίδα βρασμένη ρίχνει την πίεση.

• Χυμό από λεμόνι σκέτο ρίχνει την πίεση.

• Εχινάκια μέσα στο φαγητό σαν μπαχαρικό στο τέλος του βρασμού για να παίρνουμε βιταμίνη C (σαν 30 πορτοκάλια) και ενισχύει τον μεταβολισμό.

• Ένα κομματάκι μαύρη σοκολάτα δίνει διαύγεια.

• Πράσινο αλάτι με Κάλιο (με πράσινα γράμματα) : δεν προκαλεί φούσκωμα, δεν ανεβάζει την πίεση.

• Ρόφημα κανέλας ενεργοποιεί τον μεταβολισμό.

• Χυμό από βρασμένο λάχανο για εντριβή σε μέση και αυχένα διώχνει τον πόνο.

• Χυμό από τρία λεμόνια και 1 κουταλιά μέλι τα βάζουμε στο ψυγείο και πίνουμε 1 κουταλιά της σούπας κάθε πρωίγια απόφραξη των αρτηριών.

• Για τους άντρες μετά το σεξ να γίνεται η ούρηση καθιστοί για να αδειάζει η κύστη και να καθαρίζει.

• Όταν πέσει κάποιος κάτω :
      -  αν είναι με κλειστά μάτια είναι λιποθυμία και του σηκώνουμε τα πόδια σε ορθή γωνία για να πάει αίμα στο κεφάλι.
      -  αν είναι με ανοιχτά μάτια είναι εγκεφαλικό χτυπάμε λίγο την μύτη για να βγει αίμα ή τρυπάμε με μια βελόνα ένα δάχτυλο του αριστερού χεριού εκτός από τον αντίχειρα (πάει κατευθείαν στην καρδιά).

• Αν έχει πόνους στο στήθος και χτυπάνε πίσω στην πλάτη και μουδιάζει το χέρι, είναι καρδιά βάζουμε μια ασπιρίνη κάτω από την γλώσσα.

• Σε έγκαυμα ρίχνουμε οινόπνευμα και μετά απλώνουμε επάνω ασπράδι αυγού δεν αφήνει κανένα σημάδι.

• Σε δηλητηρίαση από χλωρίνη ή χάπια δίνουμε να πιει ασπράδι αυγούεγκλωβίζει τις ουσίες.

• Αν βάλει το παιδί κάτι στην μύτη του βάζουμε να εισπνεύσει πιπέρι, φτερνίζεται και το βγάζει.

• Ο καφές με το γάλα κάνει μούχλα στο στομάχι.

• Ο νεσκαφέ είναι χημικό που γίνεται σαν κόλα στο στομάχι.

Τα 6 καλύτερα γιατροσόφια για τον πονόλαιμο



Όσο ο καιρός χαλάει, κάνουν την εμφάνισή τους και τα πρώτα κρυολογήματα...

Οι αλλεργίες, ο ξηρός αέρας ή ένας ιός μπορεί να είναι η αιτία του πονόλαιμου. Είτε έχετε νιώσει ήδη τα πρώτα τσιμπήματα στο λαιμό είτε θέλετε να προετοιμαστείτε, δείτε με ποια γιατροσόφια και βότανα πρέπει να εξοπλίσετε το φαρμακείο σας!

1. Αλατόνερο

Το αλάτι σκοτώνει τα βακτήρια, γι' αυτό και χρησιμοποιείται για τη συντήρηση των τροφίμων. Οι γαργάρες με αλατόνερο βοηθούν στην καταπολέμηση του πόνου αλλά και της λοίμωξης που τον προκαλεί. Μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση The American Journal of Preventive Medicine έδειξε ότι οι γαργάρες με αλατόνερο τρεις φορές την ημέρα βοηθούν στην αντιμετώπιση του πονόλαιμου έως και κατά 40%. Η ιδανική αναλογία είναι μία κουταλιά του γλυκού αλάτι σε μισή κούπα ζεστό νερό.

2. Μέλι

Το μέλι περιέχει βιταμίνες και παράλληλα ενισχύει το ανοσοποιητικό και καταπολεμά τις λοιμώξεις. Μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Pediatrics καταδεικνύει ότι το μέλι «θωρακίζει» το λαιμό εσωτερικά και μάλιστα όσο πιο σκούρο είναι το μέλι τόσο καλύτερα, καθώς περιέχει περισσότερες αντιοξειδωτικές ουσίες.

3. Κοτόσουπα

Μελέτη που πραγματοποιήθηκε στην Ιαπωνία δείχνει ότι το κοτόπουλο περιέχει ένα αμινοξύ που βοηθά να μειώνεται η βλέννα στους πνεύμονες. Έτσι, απομακρύνεται και πιο εύκολα.

4. Φασκόμηλο και εχινάκια

Τα φύλλα του φασκόμηλου είναι ένα από τα συνηθέστερα βότανα που χρησιμοποιούνται εδώ και αιώνες για την αντιμετώπιση του πονόλαιμου. Ωστόσο, μελέτη που πραγματοποιήθηκε στην Ελβετία έδειξε ότι η δράση του ενισχύεται όταν συνδυάζεται με την εχινάκια.

5. Σκόρδο

Μπορεί να κάνει το στόμα να μυρίζει άσχημα, όμως το σκόρδο περιέχει αλλισίνη, μια ισχυρή αντιβιοτική ουσία που συμβάλλει στην αντιμετώπιση ιών και βακτηρίων. Για να επωφεληθείτε από το σκόρδο αλλά να μη μυρίζει η αναπνοή σας, φάτε μετά ένα κομμάτι μήλο.

6. Γλυκόριζα

Μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Anesthesia & Analgesia δείχνει ότι η γλυκόριζα προλαμβάνει αλλά και καταπραΰνει τον πονόλαιμο. Μπορείτε να την προμηθευτείτε σε μορφή σκόνης ή σε εκχύλισμα και να την αναμείξετε με νερό.


Πηγή : www.onmed.gr

Ζαλίζεστε όταν σηκώνεστε; Τι σημαίνει και τι να κάνετε



Δεν είναι καθόλου τυχαίο φαινόμενο να αισθανόμαστε μία μικρή ζαλάδα όταν σηκωνόμαστε από το κρεβάτι ή μία καρέκλα.

Ωστόσο, το σύμπτωμα αυτό σε μερικά άτομα εκδηλώνεται με μεγαλύτερη χρονική διάρκεια από άλλα, ενώ μπορεί να καταλήξει μέχρι και σε απώλεια των αισθήσεων.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, πρόκειται για το φαινόμενο της ορθοστατικής υπότασης, κατά το οποίο η πίεση του αίματος μειώνεται σημαντικά στην όρθια στάση.

Πού οφείλεται

Όπως προκύπτει από μελέτες, όταν κάποιος πάσχει από ορθοστατική υπόταση, δεν λειτουργούν σωστά οι αντανακλαστικές προσαρμογές του οργανισμού κατά την έγερση.

Αυτό προκαλεί την πτώση της αρτηριακής πίεσης που οδηγεί στην εκδήλωση συμπτωμάτων όπως ζάλη, αδυναμία και ατονία στην όρθια θέση, καθώς το αίμα δεν κυκλοφορεί σωστά, ώστε να τροφοδοτεί τους ιστούς με οξυγόνο.

Πώς γίνεται η διάγνωση

Η διάγνωση της ορθοστατικής υπότασης –σε πρώτο επίπεδο- είναι ιδιαίτερα εύκολη και γίνεται με τη μέτρηση της αρτηριακής πίεσης σε ύπτια και όρθια θέση.

Συγκεκριμένα, μείωση στη συστολική πίεση πάνω από 20 mmHg θεωρείται διαγνωστική.

Βέβαια, σε κάθε άνθρωπο καθώς μετακινείται από θέση κατάκλισης σε όρθια θέση, συμβαίνει αντανακλαστικά αγγειοσύσπαση, με αποτέλεσμα να παρατηρείται πτώση της αρτηριακής πίεσης του αίματος που, όμως, δεν υπερβαίνει τα 20 mmHg.

Αιτίες

Μη νευρογενή αίτια

Καρδιολογικά : Η καρδιά αδυνατεί να αυξήσει την παροχή σε αίμα, όταν το άτομο μεταβαίνει στην όρθια θέση.

Χαμηλός όγκος αίματος : Δεν υπάρχει επαρκής ποσότητα αίματος στα αγγεία.

Αγγειοδιαστολή : Το αίμα λιμνάζει στις διασταλμένες φλέβες κυρίως λόγω φλεβικής ανεπάρκειας.

Νευρογενή αίτια

Πρόκειται για βλάβες του αυτόνομου νευρικού συστήματος, δηλαδή αυτού που ρυθμίζει αυτόματα τις λειτουργίες του σώματος χωρίς τη θέλησή μας όπως είναι η αναπνοή, η λειτουργία της καρδιάς, την μείωση ή αύξηση του εύρους των αγγείων.

Τι μπορείτε να κάνετε

  •  Πίνετε άφθονα υγρά και αποφύγετε ή περιορίστε το αλκοόλ, έστω και σε μέτρια ποσότητα

  •  Αυξήστε την κατανάλωση αλατιού (αν δεν έχετε υπέρταση ή καρδιακή ανεπάρκεια)

  •  Τρώτε μικρά και συχνά γεύματα

  •  Πίνετε δύο φλιτζάνια καφέ κάθε πρωί

  •  Να σηκώνεστε αργά από το κρεβάτι και να κάθεστε λίγο πριν σηκωθείτε σε όρθια θέση

  •  Ανασηκώστε το πάνω μέρος του κρεβατιού

  •  Αποφεύγετε την παρατεταμένη ορθοστασία και την επίκυψη

  •  Αποφεύγετε το θερμό περιβάλλον

  •  Χρησιμοποιείστε ειδικές ελαστικές κάλτσες κατά της φλεβικής ανεπάρκειας

Σε κάθε περίπτωση αν αντιμετωπίζετε το συγκεκριμένο πρόβλημα, επισκεφθείτε ένα γιατρό, ο οποίος θα σας υποβάλει στις απαραίτητες εξετάσεις, προκειμένου να διαγνώσει αν πρόκειται για ορθοστατική υπόταση ή άλλο πρόβλημα υγείας.


Πηγή : www.onmed.gr

Δευτέρα 8 Σεπτεμβρίου 2014

Διάγνωση "καρκίνος" : 10 ερωτήσεις για τον ογκολόγο σας

Είναι σημαντικό ο ασθενής που έχει μόλις διαγνωστεί με καρκίνο να μιλήσει ειλικρινά με την ομάδα που τον ανέλαβε και βοηθά να ξέρει τι να ρωτήσει.



Ο Bavesh Balar αιματολόγος- ογκολόγος, πρόεδρος της επιτροπής καρκίνου στο CentraState Medical Center in Freehold, στο Νιου Τζέρσευ, συνιστά κάθε άνθρωπος που μόλις έχει διαγνωστεί με καρκίνο να ρωτήσει τον ογκολόγο του ή τον γιατρό που τον αντιμετωπίζει τις ακόλουθες σημαντικές ερωτήσεις.

Είναι το είδος του καρκίνου που έχω αντιμετωπίσιμο;

Εδώ πρέπει να αρχίσει οποιαδήποτε συζήτηση για τον καρκίνο.

Τι είδος καρκίνου έχω; Πού εντοπίζεται; Έχει εξαπλωθεί;

Το πλάνο αγωγής σας θα φτιαχτεί με βάση τις πληροφορίες που θα έρθουν από την έκθεση του παθολόγου. Ο ογκολόγος θα επιβλέπει όλες τις πτυχές της αγωγής, περιλαμβανομένης της εγχείρησης, της χημειοθεραπείας και των φαρμάκων, της ακτινοβολίας και της ανάρρωσης.

Σε ποιο στάδιο είναι ο καρκίνος;

Η σταδιοποίηση του καρκίνου αποτελεί δείκτη για τον καθορισμό της έκτασης της νόσου από την οποία θα πραγματοποιηθεί στρατηγική για την αντιμετώπιση. Από το στάδιο 0-4 η σταδιοποίηση αξιολογεί το μέγεθος του όγκου, την εμπλοκή λεμφαδένων και αν ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί. Το στάδιο καθορίζεται μετά την αφαίρεση και εξέταση του όγκου και των λεμφαδένων.

Πρέπει να πάρω ή να συνεχίσω να χρησιμοποιώ συμπληρώματα (βιταμίνες μέταλλα κλπ);

Αυτό εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το είδος του πρωτοκόλλου αγωγής που ακολουθείτε. Πολλοί άνθρωποι παίρνουν βιταμίνες και συμπληρώματα μετάλλων για να στηρίξουν την επιθυμητή υγεία και διατροφή αλλά πρώτα από όλα ο Balar ενθαρρύνει τους ασθενείς να καταναλώνουν τροφές υψηλής ποιότητας.

Ορισμένα συμπληρώματα με υψηλή δόση αντιοξειδωτικών μπορούν να μειώσουν την αποτελεσματικότητα της αγωγής για τον καρκίνο, επομένως είναι σημαντικό να συζητήσει ο ασθενής χρήση βιταμινών με τον γιατρό ή τον διατροφολόγο του.

Θα πονάω; Ποια φάρμακα μπορούν να μειώσουν τη δυσφορία;

Πολλοί ασθενείς με καρκίνο ήδη πονούν λόγω της νόσου. Η αγωγή και / ή η εγχείρηση μπορεί να μειώσει ή ακόμα και να ανακουφίσει τον πόνο. Όταν χρειάζεται υπάρχουν γιατροί ελέγχου του πόνου που ειδικεύονται στο να βοηθούν στην ελαχιστοποίηση του πόνου του ασθενούς.

Πότε πρέπει να το πω στην οικογένεια;

Ο μόνος άνθρωπος που θα πρέπει να λάβει την απόφαση είναι ο ασθενής. Πρόκειται για προσωπική προτίμηση.

Ο ειδικός συνιστά ο ασθενής και τα στενά μέλη της οικογένειας να πληροφορηθούν εκτενώς για τον καρκίνο και το πλάνο θεραπείας πριν μιλήσουν με άλλους. Αυτό θα μειώσει το άγχος για όλους τους εμπλεκόμενους όταν υπάρχει σαφής κατανόηση του είδους του καρκίνου και των ιατρικών επιλογών που είναι διαθέσιμες για να αντιμετωπιστεί.

Ο ογκολόγος θα πρέπει να είναι μέρος της συζήτησης με την οικογένεια ώστε να βοηθήσει να αντιμετωπίσει ερωτήσεις και ανησυχίες. Πολλοί από τους ασθενείς επιλέγουν να μη μοιραστούν τη διάγνωση με ορισμένους, σε μια προσπάθεια να διατηρηθεί όσο ομαλή γίνεται η ζωή τους.

Ποιο είναι το standard πρωτόκολλο αγωγής για το είδος του καρκίνου που έχω και ποια είναι τα μειονεκτήματα;

Όταν καταλάβει ο ασθενής το είδος του καρκίνου το οποίο αντιμετωπίζει μπορεί να κατανοήσει καλύτερα το σχέδιο του γιατρού.

Αυτό, μαζί με την ηλικία, τη γενική υγεία, την περιοχή του καρκίνου και άλλους παράγοντες θα ληφθούν υπόψη.

Ορισμένες φορές υπάρχουν επιλογές, για να κάνουν οι ασθενείς ώστε να επιτεθούν στον καρκίνο. Ορισμένα σχέδια αγωγής είναι πιο επιθετικά από άλλα. Οποιοδήποτε πρωτόκολλο θα έχει ένα μειονέκτημα. Βρείτε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα καθενός.

Μπορείτε να συστήσετε συνάδελφο για μια δεύτερη γνώμη;

Η αγωγή κατά του καρκίνου δεν είναι ποτέ εύκολη. Όταν ο ασθενής αρχίζει με την αγωγή είναι σημαντικό να πιστέψει ότι είναι η επιθυμητή στρατηγική για την τελική επιτυχία. Επομένως, είναι σημαντικό να έχει τουλάχιστον 2 ιατρικές γνώμες σχετικά με το πώς να αντιμετωπίσει καλυτέρα τη νόσο.

Πώς θα επηρεάσει η αγωγή την καθημερινότητά μου;

Για την πλειοψηφία των ανθρώπων, η αγωγή για τον καρκίνο φέρνει σε ένα βαθμό ανημπόρια. Δεν υπάρχει απόλυτη απάντηση στην ερώτηση αλλά είναι βοηθητικό και ανακουφιστικό για ασθενείς να δουν ότι η δουλειά, η κοινωνική ζωή, ακόμα και η σωματική δραστηριότητα μπορούν να συνεχιστούν με ορισμένες ικανότητες κατά την αγωγή.

Τι υπηρεσίες στήριξης υπάρχουν;

Η στήριξη των ασθενών και της οικογένειας είναι ζωτικής σημασίας ώστε να βοηθήσει με τις σωματικές, συναισθηματικές και οικονομικές προκλήσεις. Κάθε οικογένεια χρειάζεται να επωφεληθεί από τις υπηρεσίες, περιλαμβανομένης της παρηγορητικής φροντίδας που βοηθά να ελαφρυνθούν οι ευθύνες και να μειωθεί το στρες σε όσους εμπλέκονται.


Πηγή : www.iatronet.gr

Πρωινός βήχας : Πού μπορεί να οφείλεται;



Ο βήχας αποτελεί έναν αντανακλαστικό μηχανισμό του αναπνευστικού συστήματος και μοιάζει με ασπίδα προστασίας απέναντι σε βλαβερά σωματίδια και μικροοργανισμούς. Όμως η παρουσία του σε καθημερνή βάση επιβαρύνει τη ποιότητα της ζωής των ατόμων. Από τα συχνότερα είδη βήχα είναι αυτός που εμφανίζεται κατά τις πρώτες πρωινές ώρες ή κατά την πρωινή έγερση από το κρεβάτι. Αυτό το είδος του βήχα ονομάζεται πρωινός βήχας.

Αίτια

Τόσο στα παιδιά όσο και στους ενήλικες τα αίτια του πρωινού βήχα είναι σχεδόν τα ίδια και σχεδόν με την ίδια συχνότητα με κάποιες μικρές εξαιρέσεις. Οι δε τρόποι θεραπευτικής αντιμετώπισης είναι αντιστοίχως κοινοί.

Ποια όμως είναι τα συχνότερα αίτια του πρωινού βήχα;

1. Το σύνδρομο αντίστασης των ανωτέρων αεραγωγών (upper airway cough Syndrome) γνωστό παλαιότερα με τον όρο σύνδρομο οπισθορρινικής έκκρισης, το οποίο μπορεί να οφείλεται σε αλλεργική ρινίτιδα, φλεγμονώδης ρινίτιδες (ιογενείς, μικροβιακές), οξείες ή χρόνιες ιγμορίτιδες κτλ.

2. Το βρογχικό άσθμα, μια χρόνια φλεγμονώδης νόσος των αεραγωγών, η οποία εμφανίζει κιρκάδιο ρυθμό με έκφραση αυξημένης βρογχικής υπεραντιδραστικότητας τις πρώτες πρωινές ώρες.

3. Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση

4. Οι βρογχεκτασίες. Οι παθολογικές διατάσεις των βρόγχων, που όταν επιμολύνονται μετακινούμενες (σε ύπτια θέση) τείνουν να παροχετευτούν.

5. Η αριστερή καρδιακή ανεπάρκεια η οποία στο στάδιο του διάμεσου πνευμονικού οιδήματος εμφανίζει την μεγαλύτερη επίπτωση έκφρασή της ως βήχας, σε ύπτια θέση κατά τις πρώτες πρωινές ώρες.

6. Η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) η οποία στις περιόδους των παροξύνσεων εμφανίζει αυξημένη κινητοποίηση των εκκρίσεων.

7. Η κυστική ίνωση στα παιδιά με ανάλογο παθοφυσιολογικό μοντέλο έκφρασης, όπως οι βρογχεκτασίες στους ενήλικες.

8. Απλές κοινές λοιμώξεις, συνήθως ιογενείς φαρυγγίτιδες.

9. Λοιμώξεις του τραχειοβρογχικού δέντρου, οι γνωστές τραχειοβρογχίτιδες.

10. Στην προσέγγιση του χρόνιου πρωινού βήχα πολλές φορές συνυπάρχουν περισσότερα του ενός από τα ανώτερα αίτια.

Διαγνωστική - Θεραπευτική προσέγγιση

Το σημαντικότερο ρόλο στη διάγνωση και τη διαφοροδιάγνωση του πρωινού βήχα διαδραματίζει η ενδελεχής κλινική εξέταση. Αρωγοί των ανωτέρω γίνονται πολλές φορές και εργαστηριακές εξετάσεις όπως: ακτινογραφία ιγμορείων ή αξονική τομογραφία σπλαχνικού κρανίου, ο έλεγχος ρινικού εκκρίματος για ηωσινόφιλα, η ρινοσκόπηση, η ακτινογραφία θώρακος, η αξονική τομογραφία θώρακος, σπιρομέτρηση προ και μετά της βρογχοδιαστολής, η μέτρηση του εμπνεόμενου μονοξειδίου του αζώτου, η καλλιέργεια πτυέλων, η γαστροσκόπηση κτλ.


Είναι προφανές πως στη διαφορική διάγνωση του πρωινού βήχα λαμβάνουν μέρος πολλές ιατρικές ειδικότητες. Μόλις τεθεί η διάγνωση, οι θεραπευτικές προσεγγίσεις είναι συνήθως πλήρως αποτελεσματικές.

  •  Το σύνδρομο αντίστασης των ανωτέρων αεραγωγών (upper airway cough syndrome) αντιμετωπίζεται με δισκία αντιισταμινικά (Η1 αναστολής πρώτης γενιάς) τοπική ρινική χορήγηση αντιισταμινικών αποσυμφορητικών, στεροειδών.

  •  Για το βρογχικό άσθμα εισπνεόμενα στεροειδή βρογχοδιασταλτικά αντιλευκοτριενικά

  •  Για τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση δισκία αναστολέων αντλίας πρωτονίων, Η2 αναστολής, γαστροκινητικά, διατροφικές αλλαγές.

  •  Για την αριστερή καρδιακή ανεπάρκεια διουρητικά.

  •  Για τις λοιμώξεις του τραχειοβρογχικού δέντρου, συνήθως δε χρειάζεται παρά μόνο συμπωματική θεραπεία (ύγρανση, βρογχοδιαστολή) και σπανίως ανάγκη για χρήση αντιμικροβιακών.

  •  Για τις βρογχιεκτασίες χορηγούμε αντιβιοτικά εισπνεόμενα και από το στόμα καθώς και βρογχοδιασταλτικά.

  •  Για τη ΧΑΠ αντιμικροβιακά από το στόμα και βρογχοδιασταλτικά.

Συμπερασματικά, ο πρωινός βήχας είναι ένα σύμπτωμα που τις περισσότερες φορές εκφράζει μία απλή αλλεργική αντίδραση ή μία αυτοπεριοριζόμενη ιογενή λοίμωξη του αναπνευστικού. Όμως μπορεί να εκφράζει και κάτι διαφορετικό, για αυτό καλό θα ήταν αν παραμείνει επί μακρόν, δηλαδή για περισσότερο από τρείς εβδομάδες και αποκτήσει χαρακτήρες χρονιότητας να απευθυνόμαστε στο ιατρό μας.


Πηγή : www.iatronet.gr