Φροντίδα Υγείας

Σάββατο 22 Νοεμβρίου 2014

Μύθοι και αλήθειες για τα εμβόλια


Μύθος : Τα νοσήματα για το οποία εμβολιάζουμε έχουν εξαφανισθεί λόγω της αλλαγής του τρόπου ζωής και της βελτίωσης συνθηκών υγιεινής.

Αλήθεια :

  •  Παρότι η βελτίωση των συνθηκών υγιεινής και το καθαρό νερό μείωσαν την επίπτωση κάποιων λοιμώξεων, τα εμβόλια συνέβαλαν αποφασιστικά ώστε να μειωθούν σοβαρά λοιμώδη νοσήματα που προκαλούν πολλούς θανάτους και επιπλοκές.

  •  Σε χώρες που δεν εμβολιάζονται συστηματικά, τα νοσήματα που προλαμβάνονται με εμβολιασμούς αποτελούν κύρια αίτια θανάτων βρεφών και παιδιών π.χ. μηνιγγίτιδα, πνευμονία, ιλαρά.

  •  Ακόμη και σε χώρες με πολύ ανεπτυγμένα υγειονομικά συστήματα, σε περιπτώσεις που αυξάνονται τα παιδιά που δεν εμβολιάζονται, ακολουθούν επιδημίες από λοιμώδη νοσήματα με σοβαρές επιπλοκές και θανάτους.

  •  Για νοσήματα που λόγω εμβολιασμού μειώθηκαν ή και εξαφανίστηκαν προς το παρόν στη χώρα μας, όπως η πολιομυελίτιδα ή η διφθερίτιδα, ο εμβολιασμός συνεχίζεται γιατί σε αρκετές χώρες υπάρχουν ακόμη κρούσματα. Σε συνθήκες μετακίνησης πληθυσμών ή αυξημένης μετανάστευσης μπορεί να έχουμε επανεμφάνιση σοβαρών λοιμωδών νοσημάτων. Το μόνο λοιμώδες νόσημα που εκριζώθηκε παγκοσμίως για αυτό και σταμάτησε ο εμβολιασμός είναι η ευλογιά.

  •  Επιπλέον, τα εμβόλια γίνονται για παθογόνους μικροοργανισμούς που υπάρχουν στη φύση και δεν πρόκειται ποτέ να εξαφανισθούν όπως ο τέτανος.


Μύθος : Είναι καλύτερο το παιδί να περάσει φυσική νόσηση από τη λοίμωξη παρά να εμβολιασθεί.

Αλήθεια : Τα εμβόλια επάγουν ανοσολογική αντίδραση παρόμοια με της φυσικής λοίμωξης, που προστατεύει το παιδί σε επόμενη πραγματική έκθεση στο λοιμώδη παράγοντα, χωρίς όμως τις επιπλοκές που κάνει η φυσική λοίμωξη. Είναι ξεκάθαρο ότι κανένα πλεονέκτημα δεν έχει το παιδί που θα νοσήσει από πολιομυελίτιδα και θα πάθει παράλυση ή από ιλαρά και θα πάθει μηνιγγοεγκεφαλίτιδα ή από μηνιγγιτιδόκοκκο και θα παρουσιάσει ψυχοκινητική καθυστέρηση.


Μύθος : Τα εμβόλια περιέχουν πολλά συστατικά που διεγείρουν υπέρμετρα το ανοσοποιητικό σύστημα των παιδιών.

Αλήθεια : Ένα φυσιολογικό παιδί μπορεί να νοσεί από 6-8 ιώσεις το χρόνο. Σε κάθε ίωση το ανοσοποιητικό σύστημα εκτίθεται σε 2-3.000 διαφορετικά αντιγόνα, χωρίς καμία μακροπρόθεσμη επιπλοκή. Ο συνολικός αριθμός των αντιγόνων που περιέχεται σε όλα τα εμβόλια του εμβολιαστικού προγράμματος των παιδιών δεν ξεπερνά τα 270. Τα εμβόλια σήμερα παράγονται με πολύ πιο αυστηρές προδιαγραφές και ποιοτικούς ελέγχους από ότι παλιότερα και περιέχουν λιγότερα αντιγόνα.


Μύθος : Τα εμβόλια περιέχουν υδράργυρο (θειομερσάλη) που βλάπτει τα παιδιά.

Αλήθεια : Κανένα από τα εμβόλια που κυκλοφορούν στην Ελλάδα την τελευταία δεκαετία δεν περιέχει υδράργυρο. H θειομερσάλη χρησιμοποιούνταν παλιότερα σε φιαλίδια εμβολίων πολλαπλών χρήσεων ως συντηρητικό και παρότι δεν αποδείχθηκε ότι στη μορφή και στην ποσότητα που ήταν μπορούσε να προκαλέσει κάποια επιπλοκή, αφαιρέθηκε από όλα τα εμβόλια λόγω αυξημένης ανησυχίας του κοινού.


Μύθος : Τα εμβόλια περιέχουν άλλα συστατικά όπως το αλουμίνιο που μπορεί να βλάψουν τα παιδιά

Αλήθεια : Το αλουμίνιο είναι πολύ κοινό μέταλλο στη φύση και χρησιμοποιείται σε ορισμένα εμβόλια για ενίσχυση της ανοσολογικής αντίδρασης. Το αλουμίνιο βρίσκεται σε τροφές, στο νερό και στον αέρα. Ενδεικτικά η ποσότητα του αλουμινίου που λαμβάνει ένα βρέφος έως τους 6 μήνες από τα εμβόλια είναι 4mg, από το μητρικό γάλα 6mg, από τροποποιημένο γάλα αγελάδας 40mg, από γάλα σόγιας 140mg. Σε λήψη αντιόξινων δισκίων, η ημερήσια πρόσληψη αλουμινίου είναι 1.000 φορές μεγαλύτερη από όση ενός εμβολίου.


Μύθος : Τα εμβόλια και ειδικά το εμβόλιο ιλαράς- ερυθράς- παρωτίτιδας (MMR) προκαλούν αυτισμό.

Αλήθεια : Έχουν γίνει πολλές μελέτες σε διαφορετικούς πληθυσμούς με πολύ μεγάλο αριθμό παιδιών που έχουν δείξει ότι δεν υπάρχει καμία συσχέτιση συγκεκριμένων εμβολίων με τον αυτισμό ή άλλες νευροαναπτυξιακές διαταραχές. Ο αυτισμός είναι νόσημα με γενετικό υπόστρωμα και δεν σχετίζεται με τον εμβολιασμό. Η υποτιθέμενη μελέτη συσχέτισης του εμβολίου MMR με νευροαναπτυξιακές διαταραχές, δημοσιεύθηκε το 1998 με μόλις 12 παιδιά και αποσύρθηκε, καθώς αποδείχθηκε ότι χρησιμοποιήθηκαν παραποιημένα στοιχεία και ο κύριος συγγραφέας είχε οικονομικό όφελος για τα αποτελέσματα που παρουσίαζε.


Μύθος : Τα εμβόλια προκαλούν συχνά σοβαρές παρενέργειες.

Αλήθεια : Οι συχνότερες παρενέργειες των εμβολίων είναι ήπιες και προβλέψιμες. Συνήθως σκληρία ή ερεθισμός στο σημείο της ένεσης, πυρετός (συνήθως 1-2 κύματα), ανησυχία ή υπνηλία για 1-2 24ωρα. Οι σοβαρές παρενέργειες που μπορεί να συσχετισθούν με εμβολιασμό είναι εξαιρετικά σπάνιες (1:1.000.000) και συνήθως προκαλούνται λόγω υπερευαισθησίας ή αλλεργίας στα συστατικά του εμβολίου. Οι κίνδυνοι και οι επιπλοκές από φυσική νόσηση είναι πολύ πιο συχνές από ότι από τον εμβολιασμό. Η έγκριση των εμβολίων και η μελέτη της ασφάλειάς τους γίνεται από ανεξάρτητους διεθνείς οργανισμούς, με αυστηρά κριτήρια. Όλα τα δεδομένα των κλινικών μελετών δίνονται στη δημοσιότητα και δημοσιεύονται σε έγκριτα επιστημονικά περιοδικά για κρίση από άλλους επιστήμονες.


Μύθος : Τα εμβόλια προωθούνται από τις φαρμακοβιομηχανίες λόγω κέρδους.

Αλήθεια : Τα εμβόλια που γίνονται στα παιδιά εξυπηρετούν το ατομικό και δημόσιο συμφέρον της μείωσης ή εξάλειψης σοβαρών λοιμωδών νοσημάτων. Τα περισσότερα εμβόλια εκτός από την ατομική προστασία που προσφέρουν, μειώνουν τη φορεία και τη μετάδοση λοιμωδών παραγόντων στο περιβάλλον, δημιουργούν έτσι ένα τοίχο συλλογικής ανοσίας (ανοσίας της κοινότητας) που προφυλάσσει και ανεμβολίαστα άτομα και προλαμβάνει επιδημίες στην κοινότητα. Σε μια πολύ πρόσφατη μελέτη (MMRW April 2014) υπολογίστηκε ότι στις ΗΠΑ τα τελευταία 20 χρόνια λόγω του εμβολιασμού έχουν προληφθεί 732.000 θάνατοι, 322 εκατομμύρια νοσήσεις και 21 εκατομμύρια νοσηλείες. Ο εμβολιασμός είναι από τις πιο αποδοτικές επενδύσεις στη δημόσια υγεία αφού έχει υπολογιστεί ότι για κάθε 1 $ που δαπανάται, επιστρέφουν στο κράτος 3 $ άμεσο όφελος και 10 $ εάν λογαριαστεί και το κοινωνικό κόστος.


Μύθος : Δεν χρειάζεται να εμβολιάσω το παιδί μου αφού εμβολιάζονται τα άλλα παιδιά

Αλήθεια : Σε συνθήκες που μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού εμβολιάζεται (>95%), προστατεύονται και αυτοί που δεν εμβολιάζονται, καθώς μειώνεται η κυκλοφορία των λοιμωδών παραγόντων στην κοινότητα. Εάν όμως το ποσοστό εμβολιασμού υποχωρήσει, τότε τα ανεμβολίαστα άτομα κινδυνεύουν να νοσήσουν και να παρουσιάσουν επιπλοκές από τα νοσήματα. Αυτό μπορεί να γίνει λόγω αύξησης ανεμβολίαστων ατόμων στην κοινότητα από είσοδο μετακινούμενων πληθυσμών ή μεταναστών ή λόγω άρνησης εμβολιασμού από φόβο για υποτιθέμενες παρενέργειες, θρησκευτικούς λόγους, παρακολούθηση εναλλακτικών μορφών ιατρικής που αρνούνται τα οφέλη του εμβολιασμού. Για παράδειγμα, τα τελευταία χρόνια στην Ευρώπη υπήρξαν σημαντικές επιδημίες ιλαράς σε Γαλλία, Γερμανία και Αγγλία, ενώ το 2014 στην Καλιφόρνια περνούν τη μεγαλύτερη επιδημία ιλαράς της τελευταίας 20τίας λόγω της μείωσης του ποσοστού εμβολιασμού. Παρότι τα τελευταία χρόνια συζητιέται συχνά η αύξηση του αντιεμβολιαστικού κινήματος στην Ελλάδα, πιο σοβαρό πρόβλημα είναι τα παιδιά που ενώ οι γονείς επιθυμούν να τα εμβολιάσουν, δεν έχουν οικονομική δυνατότητα να επισκεφθούν παιδίατρο ή δεν έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας και εμβόλια.


Μύθος : Μπορώ να καθυστερήσω τον εμβολιασμό του βρέφους μου και να το εμβολιάσω σε μεγαλύτερη ηλικία

Αλήθεια : Τα βρέφη που είναι μικρότερα του έτους και στη συνέχεια τα νήπια <5 ετών αποτελούν τον πλέον ευαίσθητο πληθυσμό για να νοσήσει από λοιμώδη νοσήματα και να παρουσιάσει σοβαρές επιπλοκές. Έγκαιρος εμβολιασμός σύμφωνα με το πρόγραμμα εμβολιασμού προφυλάσσει τα παιδιά από σοβαρά νοσήματα. Επιπλέον για προστασία των νεογνών που δεν έχουν προλάβει να εμβολιασθούν, χρειάζεται να γίνεται και εμβολιασμός του οικιακού περιβάλλοντος με εμβόλια για κοκκύτη και γρίπη ώστε να δημιουργείται περιβάλλον προστασίας.


Πηγή : www.iatronet.gr

10 σημάδια ότι θα σας πιάσει ημικρανία



Η ημικρανία είναι έντονος πονοκέφαλος που εμφανίζεται συχνά στη μια πλευρά του κεφαλιού. Η σωματική δραστηριότητα μπορεί να εντείνει τον πόνο αλλά τα συμπτώματα διαφέρουν από άνθρωπο σε άνθρωπο και από τη μια εμφάνιση στην άλλη.

Αύρα 

Ορισμένοι άνθρωποι με ημικρανίες εμφανίζουν αύρα.

Οι πιο κοινές αύρες είναι οπτικές, όπως φώτα που αναβοσβήνουν, κηλίδες ή γραμμές.
Η αύρα συνήθως διαρκεί μεταξύ 5 λεπτών και μιας ώρας, με φάση κενού 60 λεπτών πριν εμφανιστεί ο πόνος.

Ορισμένοι ασθενείς έχουν αύρα χωρίς τον πονοκέφαλο τύπου ημικρανίας ή καθόλου ημικρανία.

Κατάθλιψη, ευερεθιστότητα ή ενθουσιασμός

Οι αλλαγές στη διάθεση μπορεί να είναι σημάδι ημικρανιών.

Ο Dr. Calhoun δήλωσε ότι ορισμένοι ασθενείς αισθάνονται πολύ θλιμμένοι ή ξαφνικά ‘’πεσμένοι’’ χωρίς λόγο. Άλλοι θα αισθανθούν πολύ ‘’ανεβασμένοι’’.

Ολλανδοί ερευνητές ανέφεραν πρόσφατα πιθανή γενετική σχέση μεταξύ της κατάθλιψης και των ημικρανιών, ιδιαίτερα αυτών με αύρα.
Στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο συνέδριο της American Academy of Neurology 2010 υποδεικνύουν ότι η μέτρια ή η σοβαρή κατάθλιψη αυξάνει τον κίνδυνο να γίνουν χρόνιες οι ημικρανίες.

Έλλειψη χαλαρωτικού ύπνου

Το να ξυπνούν κουρασμένοι ή να κοιμούνται με δυσκολία είναι συχνό πρόβλημα σε ανθρώπους με ημικρανίες.

‘Ερευνες έδειξαν σχέση μεταξύ έλλειψης χαλαρωτικού ύπνου και συχνότητας και έντασης των ημικρανιών.

Ο Edmund Messina, του Michigan Headache Clinic, δήλωσε ότι όταν έρχονται οι ημικρανίες είναι δύσκολο να κοιμηθεί καλά κάποιος. Πολλοί έχουν αυπνία λόγω της ημικρανίας. Η δυσκολία στον ύπνο μπορεί να αποτελεί την αρχή ενός φαύλου κύκλου, καθώς έρευνες δείχνουν ότι η έλλειψη ύπνου μπορεί να προκαλέσει ημικρανίες.

Βουλωμένη μύτη ή μάτια που τρέχουν

Ορισμένοι άνθρωποι με ημικρανίες έχουν συμπτώματα στους ρινικούς κόλπους όπως βουλωμένη μύτη ή εμφάνιση δακρύων.

Μεγάλη έρευνα ανακάλυψε ότι στους ανθρώπους που παραπονούνται για πονοκέφαλο σχεδόν το 90% είχε ημικρανίες.

‘Εντονος πόνος σε μια ή και στις 2 πλευρές του κεφαλιού

Ο έντονος πόνος συχνά αφορά τη μια πλευρά του κεφαλιού.

Σε διαδικτυακή έρευνα ασθενών με ημικρανίες, το National Headache Foundation ανακάλυψε ότι το 50% πάντα έχει έντονο πόνο στη μια πλευρά ενώ το 24% εμφανίζει συχνά το συγκεκριμένο σύμπτωμα.

Πόνος στα μάτια

Η ημικρανία μπορεί να φέρει πόνο πίσω από το μάτι.
Άνθρωποι θα τον αποδώσουν σε κούραση των ματιών, ενώ μπορεί ακόμα να επισκεφθούν και τον οφθαλμίατρο, ο οποίος δεν θα κάνει καλύτερα τον πονοκέφαλο.

Πόνος στο λαιμό

Πολλοί άνθρωποι δηλώνουν ότι ο λαιμός τους είναι άκαμπτος και στη συνέχεια έχουν πονοκέφαλο. Πιθανόν είναι αρχικό στάδιο ημικρανίας, δήλωσε ο Dr. Messina. Είναι πιθανόν μετά την ημικρανία να εμφανίσουν το σύμπτωμα στο λαιμό ή να έχουν έντονο πόνο στο πίσω μέρος του.

Σε διαδικτυακή έρευνα, το National Headache Foundation ανακάλυψε ότι το 38% των ασθενών με ημικρανία έχει πάντα πόνο στο λαιμό και το 31% συχνά, κατά τη διάρκεια ημικρανίας.

Συχνουρία

Αν πηγαίνετε συχνά στην τουαλέτα μπορεί να σημαίνει ότι έρχεται ημικρανία.
Είναι ένα από τα πολλά συμπτώματα που εμφανίζουν οι άνθρωποι πριν την ημικρανία. Αποτελεί την πρόδρομη φάση και μπορεί να εμφανιστεί μια ώρα πριν ή ακόμα και 2 ημέρες πριν την έναρξη του πονοκέφαλου.

Χασμουρητό

Το χασμουρητό είναι ακόμα ένα σύμπτωμα ότι η ημικρανία πλησιάζει.

Εκτός τακτικό, το χασμουρητό μπορεί ενδεχομένως να είναι υπερβολικό και να συμβαίνει κάθε λίγα λεπτά.
Σε έρευνα του 2006, στο περιοδικό Cephalalgia, περίπου το 36% των ασθενών ανέφερε ότι το χασμουρητό ήταν ένα από τα σημάδια επικείμενης ημικρανίας.

Ναυτία ή εμετός

Σύμφωνα με στοιχεία της American Migraine Study II, ποσοστό 73% εμφάνιζε ναυτία και ποσοστό 29% εμετούς.

Πρόσφατη ανάλυση της έρευνας National Headache Foundation's American Migraine Prevalence and Prevention ανακάλυψε ότι άνθρωποι με συχνή ναυτία λόγω ημικρανίας έχουν περισσότερο σοβαρό πόνο και μεγαλύτερο πρόβλημα στο να λάβουν φάρμακο σε σχέση με όσους έχουν ημικρανίες χωρίς ναυτία.


Πηγή : www.iatronet.gr

Δευτέρα 17 Νοεμβρίου 2014

Κονδυλώματα & μυρμηγκιές vs κρεατοελιές : Δείτε τις διαφορές

Τα κονδυλώματα, οι μυρμηγκιές και οι κρεατοελιές αποτελούν δερματικές αναπτύξεις που μοιάζουν εξωτερικά. Πώς τα ξεχωρίζουμε;



Οι κρεατοελιές αποτελούνται από ιστό και έχουν συνήθως το ίδιο χρώμα με το δέρμα. Σύμφωνα με το Αμερικανικό Ινστιτούτο Υγείας (ΝΙΗ), δεν ξεπερνούν σε μήκος το 1,5 εκατοστό. Δεν μεγαλώνουν και δεν παρουσιάζουν αλλοιώσεις ως προς το χρώμα ή την υφή τους.

Οι κρεατοελιές εμφανίζονται συνήθως σε σημεία όπου το δέρμα σχηματίζει πτυχώσεις, όπως οι μασχάλες, ο λαιμός ή τα βλέφαρα. Δεν προκαλούν πόνο και δεν είναι επικίνδυνες. Μπορεί να ερεθιστούν από το ξύρισμα ή την τριβή με τα ρούχα. Η αιτία εμφάνισής τους είναι συνήθως άγνωστη.

Από την άλλη, τα κονδυλώματα και οι μυρμηγκιές οφείλονται σε λοίμωξη από την ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV). Η όψη τους εξαρτάται από το σημείο που εμφανίζονται: μπορεί να είναι επίπεδα και να έχουν το ίδιο χρώμα με το δέρμα, μπορεί να προεξέχουν και να είναι λεία ή να είναι σκουρόχρωμα, σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας. Για παράδειγμα, οι μυρμηγκιές που εμφανίζονται στα πέλματα είναι συνήθως επίπεδες λόγω της πίεσης που ασκείται κατά το περπάτημα. Άλλοτε πάλι, η δερματική αλλοίωση έχει μια μικρή μαύρη κουκκίδα στο κέντρο της. Τα κονδυλώματα που εμφανίζονται στα γεννητικά όργανα μοιάζουν συχνά στην υφή με το κουνουπίδι.

Οι κρεατοελιές εμφανίζονται συνήθως σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, σε υπέρβαρα άτομα ή σε ασθενείς με διαβήτη. Οι μυρμηγκιές και τα κονδυλώματα εμφανίζονται συχνότερα σε παιδιά, εφήβους και νεαρά, σεξουαλικά ενεργά άτομα.

Η βασικότερη διαφορά μεταξύ των δύο είναι ότι οι μυρμηγκιές και τα κονδυλώματα οφείλονται σε ιό, επομένως μπορεί να μεταδοθούν με την επαφή.


Πηγή : www.onmed.gr

10 αιτίες που το σπίτι σας παχαίνει



Τοξικό περιβάλλον

Εκτός από τη δουλειά, περνάτε πολλές ώρες στο σπίτι. Θα πρέπει να αποτελεί καταφύγιο από την παρουσία των fast food ή την ευκολία αγοράς ενός σνακ από αυτόματο μηχάνημα.

Αλλά αν το σπίτι σας δεν έχει ‘’στηθεί’’ σωστά μπορεί ενδεχομένως να ενθαρρύνει κακές συνήθειες.
Μπορείτε να το αναδιαμορφώσετε ώστε να σας προστατεύει από ανθυγιεινές τροφές και τον καθιστικό τρόπο ζωής, δήλωσε η Sherry Pagoto, του University of Massachusetts Medical School. Από την οργάνωση της κουζίνας έως τη ρύθμιση του θερμοστάτη διαβάστε τρόπους να εμποδίσετε το σπίτι σας από το να σας παχαίνει.

Τα ντουλάπια σας είναι πολύ φορτωμένα

Αν τα ντουλάπια σας είναι τόσο γεμάτα που βάζετε τρόφιμα στον πάγκο, στο ψυγείο ή σε εκτεθειμένα ράφια, ετοιμάζετε τον εαυτό σας για λιγούρες. Ένα σακουλάκι τσιπς ή γλυκά όταν βρίσκονται εκτεθειμένα είναι εντός της εμβέλειας του… ραντάρ σας όταν περπατάτε. Τη στιγμή που βλέπετε το τρόφιμο, το επιθυμείτε.

Να καθαρίζετε τα ντουλάπια σας σε τακτική βάση. Απαλλαγείτε από τρόφιμα που έχουν λήξει και που δεν σας αρέσουν, ακόμα και αν είναι υγιεινά.

Τα μήλα σας είναι στο ψυγείο

Αντίθετα, αν τα υγιεινά τρόφιμα είναι κρυμμένα, είναι λιγότερο πιθανό να τα τρώτε. Αυτό είναι ιδιαίτερα αληθινό αν διατηρείτε φρούτα που δεν χρειάζονται διατήρηση στο ψυγείο ή λαχανικά στα συρτάρια. Όταν είστε πολυάσχολοι είναι πιο γρήγορο να ανοίξετε ένα σακουλάκι τσιπς από το να κόψετε λαχανικά.

Αγοράστε ένα ωραία μπολ ή καλάθι για φρούτα ώστε να έχετε μεγαλύτερη όρεξη να το γεμίσετε. Να βρίσκεται σε κοινή θέα για να αρπάζετε εύκολα τα φρούτα.

Κόψτε από πριν λαχανικά και βάλτε τα σε καθαρά δοχεία μπροστά και στο κέντρο του ψυγείου, για εύκολο σνακ.
Ο θερμοστάτης είναι ρυθμισμένος σε υψηλή θερμοκρασία
Το γεγονός ότι μπορείτε να πάτε οπουδήποτε και η θερμοκρασία να είναι ρυθμισμένη σε άνετη θερμοκρασία είναι παράγοντας που συμβάλλει στην παχυσαρκία, δήλωσαν οι ερευνητές. Ο οργανισμός σας απλά δεν έχει να δουλέψει για να ξοδέψει ενέργεια ώστε να ζεσταθεί, υποδεικνύει έρευνα του 2014. Ως αποτέλεσμα, ο μεταβολισμός σας ‘’τρεμοπαίζει’’.

Χαμηλώστε το θερμοστάτη λίγους βαθμούς. Το κρύο ενεργοποιεί το καφέ λίπος, που δίνει ώθηση στον μεταβολισμό και βελτιώνει την ευαισθησία στη γλυκόζη.

Αν η αλλαγή είναι πολύ απότομη αρχίστε με ένα βαθμό και σταδιακά χαμηλώστε τη θερμοκρασία. Θα προσαρμοστείτε γρήγορα.

Ο εξοπλισμός γυμναστικής είναι κρυμμένος

Η Dr. Pagoto, δηλώνει ότι όλοι θέλουμε να κρύβουμε τον εξοπλισμό άσκησης σε περίπτωση που έρθουν απρόσκλητοι επισκέπτες. Ωστόσο πόσο συχνά συμβαίνει αυτό;
Επίσης τον κρύβουμε σε δωμάτια που δεν επισκεπτόμαστε συχνά ή στο υπόγειο. Όταν έχετε την επιλογή να ανέβετε σε διάδρομο που καλύπτεται από αράχνες ή να καθίσετε σε μεγάλο άνετο καναπέ για να δείτε τηλεόραση δεν αποτελεί έκπληξη ότι επιλέγετε την τηλεόραση.

Να έχετε τα βαράκια σας δίπλα στον καναπέ για να θυμάστε να τα χρησιμοποιείτε καθώς βλέπετε τηλεόραση. Βάλτε το στατικό ποδήλατο ή το στρώμα της γιόγκα σε ένα χώρο του σπιτιού που θα θέλετε να είστε-όπως για παράδειγμα το παράθυρο.

Καλείτε τους λάθος ανθρώπους

Κοιτάξτε ποιοι είναι οι φίλοι σας, λέει ο James O. Hill, διευθυντής του Colorado Nutrition Obesity Research Center. Θα συμπεριφερθείτε όπως οι άνθρωποι με τους οποίους συναναστρέφεστε. Αν οι φίλοι σας πίνουν μπύρες τρώγοντας τσιπς θα το κάνετε και εσείς.

Κανείς δεν σας λέει να χάσετε τους φίλους σας, άσχετα από το πόσο κακές συνήθειες υγείας έχουν.
Επιλέξτε φίλους που κάνουν το σωστό και καλέσετε τους. Αν είναι πιο ενεργητικοί και τους αρέσουν οι θρεπτικές τροφές είναι πιο πιθανό να υιοθετήσετε τις συνήθειές τους.

Τα φώτα είναι πολύ χαμηλά

Όταν δεν κοιμάστε επαρκώς επηρεάζονται οι ορμόνες που ελέγχουν την πείνα με αποτέλεσμα να επιθυμείτε junk food. Σε μια έρευνα, στο περιοδικό ‘’Internationl Journal of endocrinology’’, ενήλικες με έλλειψη ύπνου που εκτέθηκαν σε χαμηλό φως το πρωί είχαν χαμηλότερη συγκέντρωση της ορμόνης λεπτίνη, που συνδέεται με τον κορεσμό, ενώ όσοι βρίσκονταν εκτεθειμένοι σε μπλε φως είχαν υψηλότερα επίπεδα λεπτίνης.

Όταν ξυπνάτε ανοίξτε τις κουρτίνες για να μπαίνει το φυσικό φως.

Το σπίτι είναι πολύ άνετο το βράδυ

Γυρνάτε σπίτι, τρώτε βραδινό και χαλαρώνετε στον καναπέ βλέποντας τηλεόραση. Η Dr. Pagoto σημειώνει ότι όταν μπαίνετε σε χαλαρή, καθιστική κατάσταση υπνηλίας αρχίζετε τη νύχτα πριν τη νύχτα.

Φορέστε άνετα ρούχα ανάψτε τα φώτα και ακούστε ανεβαστική μουσική μετά το δείπνο.
‘Ερευνα στο περιοδικό Plow One ανακάλυψε ότι οι άνθρωποι περπατούν πιο γρήγορα στον ανεβαστικό ρυθμό σε σύγκριση με χαμηλότερη πιο χαλαρωτική μουσική. Με μεγαλύτερή ενέργεια είναι επίσης περισσότερο πιθανό να βγει κάποιος έξω για περίπατο μετά το δείπνο.

‘Εχετε πολλές οθόνες

Οι περισσότερες ώρες τηλεόρασης συνδέονται με μεγαλύτερο κίνδυνο επιπλέον βάρους ή παχυσαρκίας.
Ο χρόνος τηλεόρασης είναι χρόνος καθισιού, δήλωσε ο Dr. Hill.

Δεν χρειάζεται να παρατήσετε εντελώς την τηλεόραση. Ωστόσο σκεφτείτε να την μετακινήσετε από το υπνοδωμάτιο, ή την κουζίνα. Στη συνέχεια να είστε επιλεκτικοί σχετικά με το τι βλέπετε, να μειώσετε το χρόνο παρακολούθησης και έτσι θα είναι πιο πιθανό να είστε ενεργητικοί χωρίς να προσπαθήσετε.

Τα πιάτα και τα μπολ είναι τεράστια

Πιάτα που είναι μεγάλα σαν πιατέλες, μεγάλα ποτήρια κρασιού και μεγάλα μπολ είναι επικίνδυνα. Υποσυνείδητα θέλετε να γεμίσετε το χώρο και καταλήγετε να τρώτε περισσότερο.
Άλλη έρευνα του Κορνέλ ανακάλυψε ότι ενήλικες και παιδιά έβαζαν περισσότερα δημητριακά σε μεγάλα μπολ και κατανάλωναν 44% περισσότερες θερμίδες.

Για να μειώσετε το μέγεθος της μερίδας, τα πιάτα δεν θα πρέπει να έχουν μέγεθος άνω των 22-25 εκατοστών και τα μπολ άνω των 50 εκατοστών.

Σερβίρετε φαγητό στην τραπεζαρία

Είναι πιο εύκολο να σερβιριστείτε επιπλέον φαγητό όταν το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να σκύψετε στο τραπέζι και να το πάρετε, ακόμα και όταν δεν πεινάτε.

Βάλτε στο πιάτο τη μερίδα και το υπόλοιπο φαγητό μακριά σας. Αν θέλετε δεύτερη μερίδα θα πρέπει να μπείτε στο μπελά να ξαναζεστάνετε. Τουλάχιστον αυτό δίνει στο σώμα σας χρόνο να αισθανθεί κορεσμό, επομένως θα φάτε μικρότερη δεύτερη μερίδα.

Σερβίρετε φαγητό στην τραπεζαρία

Είναι πιο εύκολο να σερβιριστείτε επιπλέον φαγητό όταν το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να σκύψετε στο τραπέζι και να το πάρετε, ακόμα και όταν δεν πεινάτε.

Άλλο κόλπο είναι να βάλετε στο πιάτο τη μερίδα και το υπόλοιπο φαγητό μακριά σας. Αν θέλετε δεύτερη μερίδα θα πρέπει να μπείτε στο μπελά να ξαναζεστάνετε. Τουλάχιστον αυτό δίνει στο σώμα σας χρόνο να αισθανθεί κορεσμό, επομένως θα φάτε μικρότερη δεύτερη μερίδα.

Σερβίρετε φαγητό στην τραπεζαρία

Είναι πιο εύκολο να σερβιριστείτε επιπλέον φαγητό όταν το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να σκύψετε στο τραπέζι και να το πάρετε, ακόμα και όταν δεν πεινάτε.

Άλλο κόλπο είναι να βάλετε στο πιάτο τη μερίδα και το υπόλοιπο φαγητό μακριά σας. Αν θέλετε δεύτερη μερίδα θα πρέπει να μπείτε στο μπελά να ξαναζεστάνετε. Τουλάχιστον αυτό δίνει στο σώμα σας χρόνο να αισθανθεί κορεσμό, επομένως θα φάτε μικρότερη δεύτερη μερίδα.


Πηγή : www.iatronet.gr

Σάββατο 8 Νοεμβρίου 2014

Από τι κινδυνεύετε όταν δεν κάνετε σεξ!



Μπορεί το σεξ να είναι παυσίπονο δια πάσαν νόσο αλλά η έλλειψη του μπορεί να βλάψει ανεπανόρθωτα την υγεία. Επιστήμονες ανακάλυψαν ότι τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες, που το σεξ δεν περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα τους, γίνονται περισσότεροι ευάλωτοι στις διάφορες αρρώστιες.

Έρευνες που έγιναν έδειξαν ότι, είναι επιρρεπείς στις ιώσεις, στα προβλήματα καρδιάς, αλλά και στους πόνους στη μέση και στον αυχένα.

''Εύθραστη'' καρδιά 

Μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Bristol στη Μ. Βρετανία, που δημοσιεύτηκε στο «Journal of Epidemiology and Community Health» τεκμηριώνει ότι οι άνδρες που έχουν ερωτικές επαφές δυο ή περισσότερες φορές την εβδομάδα διατρέχουν 50% μικρότερο κίνδυνο καρδιακής προσβολής σε σχέση με εκείνους που κάνουν σεξ λιγότερο από μια φορά το μήνα.

Κολλάνε πιο εύκολα ιώσεις

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Wilkes διαπίστωσαν ότι οι νέοι που κάνουν σεξ τουλάχιστον μία ή δύο φορές την εβδομάδα διαθέτουν κατά 30% περισσότερα αντισώματα στον οργανισμό τους. Αυτό σημαίνει ότι ο οργανισμός τους αντιστέκεται πιο αποτελεσματικά σε κάθε είδους λοιμώξεις.

Γυναίκες προσοχή! 

Έρευνες έχουν δείξει ότι οι τακτικές σεξουαλικές  επαφές  είναι μια μορφή άσκησης για τους μύες της πυέλου, οι οποίοι συσπώνται κατά τον οργασμό. Εάν αυτοί οι μύες  παραμένουν αγύμναστοι, υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος η γυναίκα να αντιμετωπίσει μελλοντικά ακράτεια.

Προβλήματα στα ...υδραυλικά

Μελέτη που  δημοσιεύτηκε στο American Journal of Medicine, απέδειξε  ότι οι άνδρες που έχουν αραιές ερωτικές επαφές σε κάποια στιγμή της ζωής τους θα εκδηλώσουν στυτική δυσλειτουργία. Μάλιστα όσο πιο μικρός ο αριθμός των ερωτικών επαφών τους  τόσο αυξάνεται η πιθανότητα να εμφανίσει κάποιος άνδρας διαταραχές στύσης.

Πόνοι στη μέση και στον αυχένα

Συγκεκριμένα, οι ενδορφίνες που απελευθερώνονται στον εγκέφαλο δρουν σαν φυσικά παυσίπονα. Χωρίς τις πολύτιμες αυτές ουσίες δεν χαλαρώνουν οι τεντωμένοι μυς και έτσι δεν ανακουφίζονται οι μυϊκοί πόνοι στη μέση ή στον αυχένα.


Πηγή : www.iatropedia.gr

Οι σωματικές και ψυχικές συνέπειες της παχυσαρκίας για την υγεία ενός παιδιού



Η παιδική παχυσαρκία είναι αναμφισβήτητα ένα σημαντικό πρόβλημα, που αφορά μεγάλο μέρος του πληθυσμού παγκοσμίως.

Πιθανότατα θα έχετε ακούσει ότι η Ελλάδα κατέχει την πρώτη θέση σε ποσοστά παιδικής παχυσαρκίας στην Ευρώπη, καθώς υπολογίζεται ότι περίπου το 40% των παιδιών αντιμετωπίζει πρόβλημα βάρους. Από την άλλη, εξίσου σημαντικό πρόβλημα αποτελεί το γεγονός ότι μεγάλο ποσοστό γονέων με υπέρβαρα ή παχύσαρκα παιδιά δεν αναγνωρίζει ότι το παιδί τους εμφανίζει πρόβλημα βάρους, με αποτέλεσμα να μη γίνεται καμία προσπάθεια αντιμετώπισής του.

Τα προβλήματα που συνδέονται με την παιδική παχυσαρκία δεν περιορίζονται σε καμία περίπτωση στην εξωτερική εμφάνιση και την τυχόν κοινωνική απομόνωση του παιδιού. Αντίθετα, η παχυσαρκία αποτελεί μια μεταβολική διαταραχή που μπορεί να οδηγήσει σε ένα ευρύτερο σύνολο προβλημάτων για την υγεία, την ψυχολογία και την κοινωνική του ζωή. Συνεπώς, είναι πολύ σημαντικό οι γονείς, αφενός να είναι ενήμεροι σχετικά με τις επιπτώσεις της παιδικής παχυσαρκίας και αφ’ ετέρου να φροντίζουν για την τακτική αξιολόγηση του βάρους του παιδιού τους, ώστε να διαπιστώνεται έγκαιρα η πιθανή ύπαρξη προβλήματος.

Η παιδική παχυσαρκία συνδέεται με ένα σύνολο διαταραχών, οι περισσότερες από τις οποίες, αν και παλαιότερα αποτελούσαν «προνόμιο» των ενηλίκων, φαίνεται πλέον ότι μπορεί να εμφανιστούν από πολύ νωρίς.

Συγκεκριμένα, το αυξημένο σωματικό βάρος και η συσσώρευση λίπους στα παιδιά μπορεί να οδηγήσει σε :

  •  καρδιαγγειακά προβλήματα: υπέρταση, δυσλιπιδαιμία (αυξημένα επίπεδα λιπιδίων του αίματος)

  •  ενδοκρινικές διαταραχές: ινσουλινοαντίσταση, διαταραγμένη ανοχή στη γλυκόζη, σακχαρώδης

  •  διαβήτης, σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, πρόωρη ήβη ή/και εμμηναρχή για τα κορίτσια

  •  γαστρεντερικά προβλήματα: γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, λιπώδης διήθηση του ήπατος

  •  αναπνευστικά προβλήματα: άπνοια ύπνου (η οποία μπορεί ακολούθως να οδηγήσει και σε διαταραχές του ύπνου), άσθμα

  •  μυοσκελετικά προβλήματα

Παράλληλα, ερευνητικά δεδομένα δείχνουν ότι η παιδική παχυσαρκία συνοδεύεται συχνά από σημαντικές ελλείψεις θρεπτικών συστατικών. Ειδικότερα, έχει φανεί ότι ο υψηλότερος δείκτης μάζας σώματος και το ποσοστό λίπους στα παιδιά συνδέεται με χαμηλότερα επίπεδα βιταμίνης D, κάτι που ενδεχομένως να οφείλεται σε αυξημένη εναπόθεσή της στο λιπώδη ιστό. Επιπλέον, τα υπέρβαρα ή παχύσαρκα παιδιά έχουν τουλάχιστον διπλάσια πιθανότητα εμφάνισης σιδηροπενίας, λόγω μειωμένης απορρόφησης του σιδήρου από το γαστρεντερικό σωλήνα.

Πέραν όμως από τις επιπτώσεις στη σωματική υγεία, η παχυσαρκία επιφέρει προβλήματα και στην ψυχολογία και την κοινωνική ζωή του παιδιού. Τα παχύσαρκα παιδιά, πολύ συχνά γίνονται «θύματα» στιγματισμού, πειραγμάτων κι εκφοβισμού στο περιβάλλον τους, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε κοινωνικό αποκλεισμό και περιθωριοποίηση. Ακολούθως, το παιδί αποκτά χαμηλή αυτο-εκτίμηση και διαταραγμένη εικόνα σώματος, κάτι που αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης διατροφικών διαταραχών, ενώ από την άλλη έχει φανεί ότι η παιδική παχυσαρκία σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης μαθησιακών δυσκολιών και κατάθλιψης.

Τέλος, δε θα πρέπει να ξεχνάμε ότι ένα παχύσαρκο παιδί έχει αυξημένες πιθανότητες να διατηρήσει το υπερβάλλον σωματικό βάρος και κατά την ενήλικο ζωή, με ότι αυτό συνεπάγεται για τη μακροπρόθεσμη διατήρηση της υγείας και ποιότητας ζωής του.


Πηγή : www.neadiatrofis.gr

Εγκεφαλικό : 5 συμπτώματα που πρέπει όλοι να γνωρίζουμε



Το εγκεφαλικό επεισόδιο προκαλείται από την μη κανονική ροή του αίματος προς τον εγκέφαλο εξαιτίας κάποιου θρόμβου ή κλειστής αρτηρίας.

Ο πιο σημαντικός παράγοντας στην αντιμετώπιση ενός εγκεφαλικού επεισοδίου είναι ο χρόνος. Όσο πιο έγκαιρα διαπιστώσετε τα συμπτώματα ενός εγκεφαλικού επεισοδίου και όσο πιο γρήγορα λάβετε την κατάλληλη ιατρική περίθαλψη, τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες να επιβιώσετε, να μην έχετε μόνιμη βλάβη μετά το επεισόδιο ή τουλάχιστον οι επιπτώσεις να είναι πολύ μικρές.

Οι περισσότεροι άνθρωποι γνωρίζουν ότι ένα εγκεφαλικό επεισόδιο συνοδεύεται με μούδιασμα στην μία πλευρά του προσώπου. Αυτό, όμως, δεν είναι το μοναδικό σύμπτωμα.

Δείτε 5 ακόμα συμπτώματα εγκεφαλικού επεισοδίου που μπορεί να σημάνουν τη διαφορά μεταξύ ζωής και θανάτου :

Δυσκολία στην όραση ή θολή όραση

Το εγκεφαλικό επεισόδιο μπορεί να προκαλέσει διπλή όραση (διπλωπία), θολή όραση ή απώλεια της όρασης στο ένα μάτι. Σε έρευνα που έγινε στη Μ. Βρετανία, μόλις το 44% των ερωτηθέντων γνώριζε ότι το πρόβλημα στην όραση μπορεί να είναι σύμπτωμα εγκεφαλικού επεισοδίου.

Δυσκολία στην ομιλία ή/και σύγχυση

Το εγκεφαλικό επεισόδιο μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα να εκφραστείτε ή να επικοινωνήσετε αυτό που θέλετε με λέξεις. Ένα απλό τεστ είναι να επαναλάβετε κάποια γνωστή φράση, όπως κάποια παροιμία. Εάν μπερδεύετε τις λέξεις, χρησιμοποιείτε λάθος λέξεις ή δεν μπορείτε να μιλήσετε καθόλου, υπάρχει μια πιθανότητα της τάξης του 72% να έχετε υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο.

Αδυναμία στο χέρι ή/και το πόδι

Όταν σας συμβαίνει ένα εγκεφαλικό επεισόδιο, είναι συχνό φαινόμενο για το ένα χέρι ή το πόδι (ή και τα δύο) να είναι ξαφνικά αδύναμα, μουδιασμένα, ή να παραλύουν. Συχνά το προσβεβλημένο άκρο βρίσκεται στην απέναντι πλευρά από όπου συνέβη το εγκεφαλικό επεισόδιο στον εγκέφαλο. Προεκτείνετε τα δύο σας χέρια για 10 δευτερόλεπτα. Εάν το ένα σας χέρι παρασύρεται προς τα κάτω, που σημαίνει αδυναμία των μυών, αυτό είναι ένα σημάδι εγκεφαλικού επεισοδίου.

Ζαλάδα ή απώλεια ισορροπίας

Εάν αισθανθείτε ξαφνική ζαλάδα, ναυτία ή δυσκολία στο περπάτημα, τότε είναι πιθανό να έχετε ένα εγκεφαλικό επεισόδιο. Πολλοί άνθρωποι συγχέουν τα συμπτώματα του εγκεφαλικού επεισοδίου με άλλες παθήσεις, όπως η βαριά ίσωση.

Πόνος στο σώμα και πονοκέφαλος

Ο πόνος δεν είναι ένα τυπικό σύμπτωμα του εγκεφαλικού επεισοδίου. Αλλά αν έχετε ξαφνικό πόνο στο ένα χέρι, το ένα πόδι ή/και την μία πλευρά του προσώπου ή του στήθους σας, τότε μπορεί να σας συμβαίνει κάποιο εγκεφαλικό επεισόδιο. Έρευνα στην Μ. Βρετανία έδειξε ότι το 62% των γυναικών που παθαίνουν εγκεφαλικό, εκδηλώνουν συμπτώματα που δεν εκδηλώνονται τυπικά σε άντρες. Επίσης, ο ξαφνικός και πολύ οξύς πονοκέφαλος (σαν να μην έχετε ξανανιώσει έτσι ποτέ στο παρελθόν) μπορεί να είναι επίσης σύμπτωμα εγκεφαλικού επεισοδίου. Και σε αυτή την περίπτωση, έρευνες έχουν δείξει ότι οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να εκδηλώσουν οξύ πονοκέφαλο κατά τη διάρκεια ενός εγκεφαλικού σε σύγκριση με τους άντρες.


Πηγή : www.onmed.gr

Σάββατο 1 Νοεμβρίου 2014

Τι δεν κάνει να τρώτε πριν το σεξ!



Δεν υπάρχουν μόνο τα αφροδισιακά τρόφιμα αλλά και εκείνα που μπορεί να βλάψουν ανεπανόρθωτα την ερωτική ζωή.

Σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες ορισμένες τροφές δεν πρέπει να καταναλώνονται πριν τις ερωτικές συνευρέσεις αφού προκαλούν δυσφορία, υπνηλία ενώ ''ρίχνουν'' και τη λίμπιντο.

Ποια φαγητά όμως είναι απαγορευτικά αν σκοπεύετε να κάνετε σεξ;

Φασόλια

Απαγορεύονται δια ροπάλου γιατί δημιουργούν φούσκωμα στην κοιλιά και γενικότερη δυσφορία  που μόνο σεξ δεν θα θέλετε να κάνετε.

Μπρόκολο

Μπορεί το μπρόκολο ή κουνουπίδι να είναι καλό για δίαιτα αλλά δεν ενδείκνυται για κατανάλωση πριν το σεξ.

Κόκκινο κρέας

Ποιος δεν θέλει να φάει μια μεγάλη ζουμερή μπριζόλα. Όμως αν επιθυμείτε  ερωτικές περιπτύξεις καλό είναι να τις ξεχάσετε αφού  ο ανθρώπινος οργανισμός χρειάζεται να κάνει υπερπροσπάθεια για να χωνέψει το κόκκινο κρέας.

Ένα ποτηράκι

Παν μέτρον άριστον ισχύει και στην περίπτωση της κατανάλωσης οινοπνευματωδών ποτών. Ένα η δυο  ποτηράκια χαλαρώνουν και ανεβάζουν την διάθεση για σεξ αλλά μην το παρακάνετε

Τσίχλα

Όσο και να ακούγεται παράδοξο σε περίπτωση που καταπιείτε την τσίκλα είναι πιθανό να προκληθούν αέρια και όλες οι άλλες αρνητικές συνέπειες.

Υποκατάστατα ζάχαρης

Τα υποκατάστατα ζάχαρης δημιουργούν φούσκωμα αφού περιέχουν συστατικά όπως η σορμπιτόλη που δυσκολεύουν την διαδικασία της χώνεψης.



Πηγή : www.iatropedia.gr

Online τεστ αντανακλαστικών προβλέπει τον πρόωρο θάνατο!


Η ταχύτητα με την οποία αντιδρούμε στα εξωτερικά ερεθίσματα είναι ενδεικτική της φυσικής μας κατάστασης, της νοητικής μας λειτουργίας και της υγείας μας γενικότερα, υποστηρίζουν ερευνητές από το Πανεπιστημιακό Κολλέγιο του Λονδίνου.

Προκειμένου να αποδείξουν τη θεωρία τους, σχεδίασαν ένα απλό και διασκεδαστικό τεστ, το οποίο μετρά την ταχύτητα των αντανακλαστικών μας και προβλέπει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου.

Μπορείτε να κάνετε το τεστ πατώντας επάνω στην παρακάτω εικόνα.

testreflex

Στόχος είναι να σταματήσουμε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα τα πρόβατα που προσπαθούν να αποδράσουν.

Οι ερευνητές χορήγησαν το τεστ σε 5.000 άτομα σε διάστημα 15 ετών. Από αυτούς, οι 378 έχασαν τη ζωή τους εντός της 15ετίας. Συγκρίνοντας αντιπαραβολικά τις επιδόσεις των συμμετεχόντων και το ενδεχόμενο πρόωρου θανάτου, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα πως όσοι είχαν πιο αργά αντανακλαστικά αντιμετώπιζαν κατά 25% μεγαλύτερο κίνδυνο να χάσουν τη ζωή τους.

«Τα αντανακλαστικά είναι πιθανώς ενδεικτικά της λειτουργίας άλλων επιμέρους συστημάτων του οργανισμού, όπως το νευρικό σύστημα και ο εγκέφαλος», εξηγεί ο Δρ Gareth Hagger-Johnson, επικεφαλής της σχετικής μελέτης, συμπληρώνοντας πως «όσοι δεν μπορούν να αντιδράσουν γρήγορα είναι μάλλον και λιγότερο υγιείς».


Πηγή : www.onmed.gr

10 τροφές που βοηθούν να ξεπεράσετε το κρυολόγημα


Γαλοπούλα

Η γαλοπούλα είναι καλή άπαχη πρωτεΐνη, αναγκαία για τη διατροφή με στερεά. Αν και μπορεί να μην έχετε όρεξη για αυτήν η κατανάλωσή της μπορεί να βοηθήσει και να δώσει στον οργανισμό σας ενέργεια για να καταπολεμήσει τη νόσο. Προσπαθήστε να προσθέσετε επιπλέον σάλτσα κράνμπερι για γεύση.

Χυμός λαχανικών

Η κατανάλωση σαλάτας είναι πιθανόν ένα από τα τελευταία που θα επιθυμούσατε κατά τη διάρκεια ανάρρωσης από τη γρίπη.

Πιείτε ένα ποτήρι χυμό λαχανικών χαμηλό σε αλάτι.

Θα φορτώσετε τον οργανισμό σας με αντιοξειδωτικά, που ενισχύουν το ανοσοποιητικό και σας κρατούν ενυδατωμένους. Αν θέλετε γλυκιά γεύση επιλέξτε 100% χυμό φρούτων.

Κοτόσουπα

Θρεπτική και ενυδατική, ενώ υπάρχουν και επιστημονικές ενδείξεις ότι η κοτόσουπα μπορεί ενδεχομένως να βοηθήσει στην ίαση έχοντας ελαφριά αντιφλεγμονώδη επίδραση.

Έρευνες ανακάλυψαν ότι η ζεστή κοτόσουπα μπορεί να βελτιώσει την ιδιότητα των κροσσών στη μύτη να προστατεύουν τον οργανισμό από βακτήρια και ιούς.

Σκόρδο

Το σκόρδο μπορεί να αποτελέσει καλή επιλογή να νοστιμίσετε τροφές όπως η σούπα. Φαίνεται πως έχει αντιμικροβιακές και ενισχυτικές του ανοσοποιητικού ιδιότητες και μπορεί ενδεχομένως να σας δώσει ελαφριά ανακούφιση από τη συμφόρηση.

Τζίντζερ

Πόνος στο στομάχι και ναυτία; Το τζίντζερ αποτελεί σπιτικό γιατρικό που χρησιμοποιείται συχνά για την ανακούφιση των παραπάνω συμπτωμάτων. Ορισμένος έρευνες υποδεικνύουν ότι μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση της φλεγμονής. Δοκιμάστε το φρεσκοκομμένο ή σε μορφή σκόνης, σε άλλες τροφές.

Ζεστό τσάι

Είτε πράσινο είτε μαύρο, το τσάι περιέχει αντιοξειδωτικά που καταπολεμούν τη νόσο. Η εισπνοή στον ατμό μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση από τη συμφόρηση. Προσθέστε ένα κουτάλι μέλι και λίγο λεμόνι για την ανακούφιση του πονόλαιμου. Αν η καφεΐνη σας ενοχλεί, επιλέξτε εκδοχές χωρίς καφεΐνη.

Μπανάνα

Οι μπανάνες είναι εύκολες για το στομάχι. Μπορούν να επιλεγούν όταν έχετε συμπτώματα όπως η ναυτία, ο εμετός και η διάρροια, που συχνά εμφανίζονται σε παιδιά με γρίπη.

Οι μπανάνες μαζί με το ρύζι, τη σάλτσα μήλου και το φρυγανισμένο ψωμί αποτελούν τη διατροφή BRAT- συχνά τις πρώτες τροφές τις οποίες ενθαρρύνουν οι γιατροί να φάτε όταν αναρρώνετε από στομαχική γρίπη και είστε έτοιμοι για στερεές τροφές.

Φρυγανισμένο ψωμί

Το φρυγανισμένο ψωμί δεν πρέπει να το αγνοείτε. Αν μπορείτε να φάτε στερεά τροφή επιλέξτε το ή επιλέξτε κρακεράκια. Μπορεί να αποτελούν βολικές τροφές όταν πολεμάτε τη νόσο. Επίσης ταιριάζουν με κοτόσουπα. Μπορούν να περιορίσουν την πείνα σας όταν το στομάχι σας δεν αντέχει πολλά.

Ποτά αντικατάστασης γεύματος

Αν έχει επιστρέψει η όρεξή σας δοκιμάστε από τα παραπάνω για να έχετε τις κατάλληλες θρεπτικές ουσίες και θερμίδες.
Καλή ιδέα είναι τα ροφήματα χωρίς λακτόζη με τουλάχιστον 6 γρ. πρωτεΐνες που να είναι χαμηλά σε ζάχαρη. Γεύσεις όπως η φράουλα και η σοκολάτα καθιστούν πιο ελκυστική την πρόσληψη βιταμινών, θρεπτικών ουσιών και θερμίδων.

Γρανίτες

Όσο και αν σας φαίνεται περίεργο, μια γρανίτα μπορεί να ανακουφίσει το λαιμό που πονά, είναι πρησμένος ή ξηρός. Μπορεί να σας βοηθήσει και στην ενυδάτωση, που είναι σημαντική όσον αφορά την καταπολέμηση της γρίπης.

Η πρόσληψη αρκετών υγρών μπορεί να κρατήσει λεπτή τη βλέννη και να βοηθήσει στη μείωση της συμφόρησης. Επιλέξτε γρανίτες που παρασκευάζονται από 100% χυμό φρούτων και που περιέχουν θρεπτικές ουσίες και όχι σακχαρούχο νερό. Μερικές γεύσεις για να προτιμήσετε είναι μήλο, σταφύλι ή φράουλα.


Πηγή : www.iatronet.gr