Φροντίδα Υγείας

Πέμπτη 28 Αυγούστου 2014

Ο Kανόνας των εσωρούχων. Ένα εξαιρετικό άρθρο που πρέπει να διαβάσουν όλοι γονείς



«Ο Kανόνας των εσωρούχων» είναι η καμπάνια του Συμβουλίου της Ευρώπης, κατά της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης. Ο Κανόνας αποτελεί ένα απλό μέσο που βοηθά τους γονείς να εξηγήσουν στα παιδιά τους ποια είναι τα σημεία του σώματος που δεν πρέπει να τα αγγίζουν οι άλλοι, πώς πρέπει να αντιδράσουν το παιδιά και που να στραφούν για βοήθεια.

Τι λέει όμως ο Κανόνας των Εσωρούχων;

Είναι απλό: κανείς δεν μπορεί να αγγίξει ή να χαϊδέψει το παιδί στα σημεία του σώματός του που συνήθως καλύπτονται από τα εσώρουχά τους. Και ούτε τα παιδιά επιτρέπεται να αγγίξουν το σώμα άλλων σε αυτά τα σημεία. Ο κανόνας είναι επίσης χρήσιμος γιατί βοηθάει να εξηγήσουμε στα παιδιά ότι το σώμα τους τούς ανήκει, ότι υπάρχουν καλά και κακά μυστικά και ότι υπάρχει καλό αλλά και κακό χάδι ή άγγιγμα. Ο Κανόνας των Εσωρούχων εκπονήθηκε για να βοηθήσει γονείς και κηδεμόνες να ανοίξουν συζήτηση με τα παιδιά τους. Μπορεί μάλιστα να αποτελέσει ένα εξαιρετικά αποτελεσματικό εργαλείο πρόληψης κατά της σεξουαλικής κακοποίησης. Ο Κανόνας των Εσωρούχων έχει πέντε σημαντικές πτυχές.

1. Το σώμα σου σού ανήκει

 Τα παιδιά θα πρέπει να ξέρουν ότι το σώμα τους τούς ανήκει και ότι κανείς δεν μπορεί να τα αγγίξει ή να τα χαϊδέψει χωρίς την άδειά τους. Ο ειλικρινής και άμεσος διάλογος ήδη από μικρή ηλικία για τη σεξουαλικότητα και τα απόκρυφα σημεία του σώματος, με σωστή χρήση των όρων που αφορούν τα γεννητικά όργανα και άλλα σημεία του σώματός τους, θα βοηθήσουν τα παιδιά να αντιληφθούν τι δεν επιτρέπεται. Τα παιδιά διατηρούν το δικαίωμα να αρνηθούν φιλί ή χάδι ακόμη και από άτομο το οποίο αγαπούν. Πρέπει να μάθουν να λένε «Όχι» με άμεσο και αποφασιστικό τρόπο σε περίπτωση ανάρμοστης σωματικής επαφής, όπως και τρόπους να αποφεύγουν καταστάσεις που απειλούν την ασφάλειά τους και να ενημερώνουν έναν ενήλικα τον οποίον εμπιστεύονται. Έχει σημασία να τονισθεί ότι τα παιδιά θα πρέπει να επιμείνουν έως ότου κάποιος να πάρει το θέμα στα σοβαρά. Στο βιβλίο μας, το χέρι ζητά την άδεια της Κίκο για να την αγγίξει. Η Κίκο δέχεται, αλλά όταν το χέρι προσπαθεί να μπει μέσα στο εσώρουχο η Κίκο λέει «Όχι». Οι γονείς και οι κηδεμόνες μπορούν να αξιοποιήσουν αυτή την αλληλουχία γεγονότων για να εξηγήσουν στο παιδί τους ότι μπορεί να πει «Όχι» ανά πάσα στιγμή.



2. Καλό άγγιγμα – κακό άγγιγμα 

Τα παιδιά δεν αντιλαμβάνονται πάντα τη διαφορά μεταξύ του αγγίγματος που επιτρέπεται και εκείνου που θεωρείται ανάρμοστο. Πείτε τους ότι δεν είναι σωστό να κοιτάζει ή να αγγίζει κανείς τα απόκρυφα σημεία του σώματός τους, ούτε είναι σωστό να τους ζητάει κάποιος να δουν ή να αγγίξουν αυτά τα σημεία στο σώμα κάποιου άλλου. Ο Κανόνας των Εσωρούχων τα βοηθάει να αναγνωρίζουν ένα φανερό και εύκολο να το θυμούνται όριο: τα εσώρουχα. Βοηθάει τους ενήλικες να ξεκινήσουν μια κουβέντα με τα παιδιά. Αν τυχόν τα παιδιά δεν είναι βέβαια κατά πόσον η συμπεριφορά ενός ενήλικα είναι αποδεκτή ή όχι, φροντίστε να ξέρουν ότι μπορούν να ζητήσουν από κάποιον ενήλικο τον οποίον εμπιστεύονται να τα βοηθήσει. Στο βιβλίο μας, η Κίκο δεν δέχεται να την αγγίξουν κάτω από το εσώρουχο. Οι γονείς μπορούν να εξηγήσουν στο παιδί ότι υπάρχουν κάποιοι ενήλικες (όπως οι γονείς, οι κηδεμόνες και οι γιατροί) που μπορεί να χρειαστεί να το αγγίξουν, αλλά ας ενθαρρύνουμε τα παιδιά να πουν «Όχι» ακόμη και σε αυτούς αν τυχόν αισθανθούν άβολα ή αμήχανα.

Το βίντεο δημιουργήθηκε από το Συμβούλιο της Ευρώπης στο πλαίσιο της εκστρατείας «Ο Κανόνας του Εσώρουχου» για την καταπολέμηση της σεξουαλικής κακοποίησης των παιδιών



3. Καλά μυστικά – κακά μυστικά 

Η μυστικότητα είναι η τακτική που εφαρμόζουν συνήθως όσοι διαπράττουν το αδίκημα της σεξουαλικής κακοποίησης. Για τον λόγο αυτό, είναι σημαντικό να μάθουμε στα παιδιά τη διαφορά μεταξύ καλών μυστικών και κακών μυστικών, αλλά και να καλλιεργήσουμε ένα κλίμα εμπιστοσύνης. Οποιοδήποτε μυστικό τους προκαλεί άγχος, αμηχανία, φόβο ή στενοχώρια δεν θεωρείται καλό και επομένως δεν θα πρέπει να το αποκρύπτουν. Αντιθέτως, θα πρέπει να το πουν σε κάποιον ενήλικα που εμπιστεύονται (γονέα, δάσκαλο, αστυνομικό, γιατρό). Στο βιβλίο μας, το χέρι ενθαρρύνει την Κίκο να μιλήσει ανοικτά, όταν κάποιος θέλει να την αγγίξει με τρόπο ανάρμοστο. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την αλληλουχία αυτή καταστάσεων για να συζητήσετε τη στη διαφορά μεταξύ καλού μυστικού (όπως λχ. ένα πάρτι γενεθλίων) και κακού μυστικού (οτιδήποτε προκαλεί στο παιδί στενοχώρια και άγχος). Οι γονείς πρέπει να ενθαρρύνουν τα παιδιά τους να τους αποκαλύπτουν τα κακά μυστικά.

4. Η πρόληψη και η προστασία είναι ευθύνη των ενηλίκων 

Τα κακοποιημένα παιδιά νιώθουν αισθήματα ντροπής, ενοχής και φόβου. Οι ενήλικες θα πρέπει να αποφεύγουν να καλλιεργούν ταμπού γύρω από τη σεξουαλικότητα αλλά και να φροντίζουν ώστε τα παιδιά τους να γνωρίζουν σε ποιον να απευθυνθούν για να μιλήσουν σε περίπτωση που ανησυχούν, στενοχωριούνται ή θλίβονται. Το παιδιά δεν αποκλείεται να διαισθανθούν ότι κάτι δεν πάει καλά, οπότε οι μεγάλοι θα πρέπει να είναι προσεκτικοί και να αφουγκράζονται τα συναισθήματα και τη συμπεριφορά των παιδιών. Ίσως υπάρχει λόγος που ένα παιδί αρνείται την επαφή με κάποιον άλλο ενήλικα ή παιδί. Θα πρέπει να το σεβαστούν. Τα παιδιά πρέπει να νιώθουν ότι μπορούν ανά πάσα στιγμή να μιλήσουν με τους γονείς τους. Το χέρι στο βιβλίο είναι φίλος της Κίκο. Οι μεγαλύτεροι υπάρχουν για να βοηθούν τα παιδιά στην καθημερινότητά τους. Η πρόληψη της σεξουαλικής βίας αποτελεί πρωτίστως ευθύνη των ενηλίκων και είναι σημαντικό να φροντίζουμε να μην φορτώνουμε ένα τέτοιο βάρος στους ώμους των παιδιών.

5. Άλλες χρήσιμες συμβουλές που συνοδεύουν τον Κανόνα των Εσωρούχων

Καταγγελία και αποκάλυψη στοιχείων Τα παιδιά χρειάζονται σαφείς κατευθύνσεις όσον αφορά τους ενήλικες που μπορεί να βρίσκονται στον περίγυρο ασφάλειάς τους. Πρέπει να τα ενθαρρύνουμε να επιλέξουν ενήλικες τους οποίους μπορούν να εμπιστευτούν, που είναι διαθέσιμοι και πρόθυμοι να τα ακούσουν και να βοηθήσουν. Μόνο ένα από τα μέλη του περίγυρου αυτού μπορεί να κατοικεί στο ίδιο σπίτι με το παιδί, τα υπόλοιπα δεν θα πρέπει να είναι συγγενικά πρόσωπα ούτε να προέρχονται από τον άμεσο οικογενειακό κύκλο. Το παιδιά θα πρέπει να γνωρίζουν πώς να ζητήσουν βοήθεια σε ένα τέτοιο περίγυρο ασφάλειας και εμπιστοσύνης.

Γνωστοί δράστες 
Στην πλειονότητα των περιπτώσεων ο δράστης είναι άτομο που το παιδί γνωρίζει. Είναι πολύ δύσκολο, κυρίως για τα μικρά παιδιά, να καταλάβουν ότι κάποιος που ήδη γνωρίζουν μπορεί να τα βλάψει. Μην ξεχνάτε τη μέθοδο που ακολουθούν συνήθως οι θύτες για να κερδίσουν την εμπιστοσύνη των παιδιών. Στο σπίτι επομένως θα πρέπει να ισχύει ο κανόνας ότι το παιδί οφείλει να ενημερώνει τους γονείς του σε κάθε περίπτωση που κάποιος του προσφέρει δώρα, του ζητάει να κρατήσει ένα μυστικό ή προσπαθεί να βρεθεί μόνος μαζί του.

Άγνωστοι δράστες 
Σε μερικές περιπτώσεις ο δράστης μπορεί να είναι ένας άγνωστος. Διδάξτε στο παιδί σας κάποιους απλούς κανόνες για την επαφή με αγνώστους, όπως λ.χ. να μην επιβιβάζονται ποτέ σε αυτοκίνητο ατόμου το οποίο δε γνωρίζουν, ούτε να δέχονται δώρα ή προσκλήσεις από αγνώστους.

Βοήθεια 
Τα παιδιά θα πρέπει να γνωρίζουν ότι υπάρχουν ειδικοί οι οποίοι μπορούν να το βοηθήσουν (δάσκαλοι, κοινωνικοί λειτουργοί, ο συνήγορος του πολίτη, γιατροί, ο ψυχολόγος στο σχολείο, η αστυνομία), αλλά και τηλεφωνικές γραμμές τις οποίες μπορούν να χρησιμοποιήσουν για να ζητήσουν συμβουλές και βοήθεια.


Πηγή : www.newsitamea.gr

Δερματοπάθειες μετά το καλοκαίρι



Όπως είθισται, το καλοκαίρι ο τρόπος ζωής μας αλλάζει, οι δραστηριότητές μας ως προς την υγιεινή γίνονται πιο χαλαρές με αποτέλεσμα να γινόμαστε πιο επιρρεπείς στις μολύνσεις. Για παράδειγμα, ξαπλώνουμε στην άμμο φορώντας μόνο το μαγιό μας, το ίδιο συμβαίνει και με τα παιδιά μας που παίζουν ανέμελα με τα κουβαδάκια τους στην άμμο αγνοώντας τον κίνδυνο και τις μολύνσεις που μπορεί να επιφέρει η άμμος, η οποία είναι υπεύθυνη για την εμφάνιση πολλών μολυσματικών δερματοπαθειών. Επίσης για άλλες δερματοπάθειες είναι υπεύθυνη η έκθεσή μας στον ήλιο.

Οι δερματοπάθειες που αναφέρονται ως οι πιο σημαντικές και συχνές, είναι οι πανάδες, οι κηλίδες, το μολυσματικό κηρίο, η μολυσματική τέρμινθος, οι μυρμηγκιές, οι μηκητιάσεις και τέλος οι ευρυαγγείες προσώπου.

Πανάδες (Μέλασμα)

Χαρακτηριστική είναι η εμφάνιση των πανάδων μετά το καλοκαίρι που παρατηρούνται λόγω της επίδρασης του ήλιου. Άλλοι παράγοντες που έχουν κατά καιρούς ενοχοποιηθεί για την εμφάνισή τους, είναι η κληρονομική ή γενετική προδιάθεση και η λήψη φαρμάκων. Πρόκειται για μια χαρακτηριστική αλλοίωση που μοιάζει με μάσκα από καφέ κηλίδες. Οι πανάδες έχουν να κάνουν με την αισθητική αλλοίωση στην επιφάνεια του δέρματος, που εκδηλώνεται από την υπερβολική κατά τόπους συγκέντρωση της μελανίνης, η οποία έχει ως αποτέλεσμα την εμφάνιση σκούρων κηλίδων. Επιπρόσθετα, σχηματίζεται σε διάφορα σημεία του σώματος , κυρίως στο πρόσωπο, στο μέτωπο, στο άνω χείλος και στα μάγουλα. Τα μελαχρινά άτομα είναι πιο επιρρεπή στην εμφάνιση της νόσου. Για την αποφυγή των πανάδων συνιστάται η χρήση αντηλιακής κρέμας. Ακόμη, μπορούν να συνδυαστούν λευκαντικές ουσίες και απελπιστικοί παράγοντες (peelings). Αξιοσημείωτη είναι και η προσφορά των μηχανημάτων που κάνουν απόξεση του παθολογικού δέρματος μηχανικά όπως οι συσκευές με μικροκρυστάλλους. Μεταξύ αυτών σημαντική θέση καταλαμβάνει το μηχάνημα fractional Co2 laser. Καλό θα ήταν οι θεραπείες αυτές να αποφεύγονται το καλοκαίρι για την αποφυγή υποτρoπών. Ιδανικά, θα πρέπει να πραγματοποιούνται μεταξύ του φθινοπώρου και της αρχής της άνοιξης αφού τότε η ηλιακή ακτινοβολία εξασθενεί.

Κηλίδες

Μια ακόμα δερματοπάθεια που παρατηρείται μετά το καλοκαίρι είναι οι κηλίδες. Οι κηλίδες εμφανίζονται μετά από χρόνια έκθεση στον ήλιο σε πρόσωπο, μπούστο, χέρια και δεν βελτιώνονται το χειμώνα. Οι κηλίδες μπορεί να αντιμετωπιστούν με θεραπείες laser και πίλινγκ τριχλωροξεικού οξέως. Εφαρμόζουμε μια χημική ουσία και την αφήνουμε για λίγο μέχρι η επιδερμίδα να εμφανίσει μια λευκή απόχρωση. Η θεραπεία είναι συνήθως αποτελεσματική και σπάνια μπορεί να προκληθεί κάποια υποτροπή. Μετά τη θεραπεία πρέπει να εφαρμόζονται ενυδατικές κρέμες οι οποίες περιέχουν ταλκ, ούτως ώστε να υποχωρεί γρήγορα η ερυθρότητα. Το laser που χρησιμοποιείται είναι το Q-switched Alexandrite και με δυο ή τρεις συνεδρίες οι κηλίδες εξαφανίζονται. Τέλος, μπορούμε να απαλλαγούμε από τις κηλίδες, αρκεί να ακολουθούμε τις οδηγίες που μας δίνει ο δερματολόγος μας, αποφεύγοντας την έκθεση στον ήλιο χωρίς αντηλιακή προστασία.

Μολυσματικό κηρίο

Πρόκειται για μια λοίμωξη του δέρματος που προκαλείται από τον χρυσίζοντα σταφυλόκοκκο. Το μολυσματικό κηρίο κάνει την εμφάνισή του στο πρόσωπο και σε οποιαδήποτε περιοχή του σώματος. Εμφανίζεται με τη μορφή φυσαλίδας η οποία στη συνέχεια εξαπλώνεται και μετατρέπεται σε εφελκίδα στο χρώμα του μελιού. Η βλάβη μπορεί να είναι κόκκινη και να επιδεινωθεί με διαβρώσεις και φουσκάλες. Επίσης, χαρακτηριστική εκδήλωση της νόσου είναι ο κνησμός. Το μολυσματικό κηρίο θεραπεύεται επαρκώς με τοπική εφαρμογή αντισηπτικού και αντιβίωσης δυο με τρεις φορές την ημέρα για επτά με δέκα ημέρες. Είναι απαραίτητο να γίνεται καθημερινή και σωστή υγιεινή της περιοχής για να έχει η νόσος εμφανή αποτελέσματα. Σε περίπτωση επιδείνωσης δίνεται από το στόμα αντισταφυλοκοκκική αγωγή.

Μολυσματική Τέρμινθος

Η μολυσματική τέρμινθος είναι μια δερματοπάθεια που εμφανίζεται μετά το καλοκαίρι και προκαλείται από τον ιό της μολυσματικής τερμίνθου. Εμφανίζεται σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος και χαρακτηρίζεται από ομάδες ροδοχρόων βλατίδων με κεντρική εμβύθιση. Στη νόσο αυτή δεν αναφέρονται κάποια συμπτώματα και είναι καλοήθης. Συνήθως δεν χρειάζεται να πραγματοποιηθεί κάποια θεραπεία διότι η μολυσματική τέρμινθος υποχωρεί αυτόματα. Σε περίπτωση όμως που χρειαστεί θεραπεία μπορούμε να κάνουμε επιφανειακή ψύξη ή απόξεση ή να χρησιμοποιήσουμε ειδικό καυστικό διάλυμα για τη νόσο.

Μυρμηγκιές

Ακόμη μια σημαντική δερματοπάθεια που εμφανίζεται μετά το καλοκαίρι, είναι οι μυρμηγκιές που οφείλονται στον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων. Εμφανίζονται κυρίως στα πέλματα και στις παλάμες . Είναι συνήθως ανώδυνες εκτός από αυτές των πελμάτων που ο ασθενής αισθάνεται ότι έχει πατήσει ξένο σώμα. Η θεραπευτική προσέγγιση της μυρμηγκιάς πραγματοποιείται με υγρό άζωτο που παγώνει την βλάβη με αποτέλεσμα αυτή να νεκρώνεται. Επίσης, μπορεί να αντιμετωπισθεί με laser που γίνεται το ίδιο αλλά με θερμότητα, καθώς και με άλλα καυστικά μίγματα που προτείνει ο δερματολόγος για θεραπεία στο σπίτι.

Μυκητιάσεις

Οι ομάδες μυκήτων που προσβάλλουν τον άνθρωπο, είναι οι ανθρωπόφιλοι, οι ζωόφιλοι και οι γεώφιλοι ανάλογα με τον ξενιστή που μεσολαβεί ώστε να γίνει η μόλυνση. Οι μυκητιάσεις εκδηλώνονται με έντονο κνησμό. Για τη θεραπεία τους συνταγογραφούνται αντιμυκητιασικά τοπικά και από το στόμα σε συνδυασμό με αντισηπτικά σαπούνια. Επιπρόσθετα οι μύκητες μπορούν να εμφανιστούν και στα νύχια προκαλώντας αλλαγή στο χρώμα και στο σχήμα αυτών.

Ευρυαγγείες Προσώπου

Τελειώνοντας θα αναφερθούμε στις ευρυαγγείες του προσώπου που είναι μια από τις πιο συχνές δερματοπάθειες μετά το καλοκαίρι. Οι ευρυαγγείες του προσώπου οφείλονται στη διεύρυνση των αγγείων και είναι κόκκινες και μπλε. Εμφανίζονται συνήθως στη μύτη και τα μάγουλα. Τα αγγεία στο πρόσωπο δεν φαίνονται επειδή καλύπτονται από την επιδερμίδα. Σε περίπτωση όμως που λεπτύνει η εξωτερική στιβάδα του δέρματος- η επιδερμίδα- τότε μπορεί να παρουσιαστούν οι ευρυαγγείες. Οι παράγοντες που ευθύνονται για τα σπασμένα αγγεία στο πρόσωπο είναι η φωτογήρανση του δέρματος, η κατάχρηση αλκοόλ, η αλλαγή υψόμετρου, ο τοκετός, ο ερυθηματώδης λύκος και η συστηματική λήψη κορτιζόνης. Παράλληλα, οι ευρυαγγείες μπορεί να εμφανιστούν σε άτομα ντροπαλά που κοκκινίζουν συχνά, καθώς και στα άτομα εκτίθενται σε πηγές θερμότητας.

Η αντιμετώπιση των ευρυαγγειών περιλαμβάνει θεραπεία με λέιζερ. Υπάρχουν διαφορετικοί τύποι λέιζερ αλλά το βασικό τους γνώρισμα είναι ότι η δέσμη φωτός που εκπέμπουν απορροφάται από την αιμοσφαιρίνη που βρίσκεται εντός του αγγείου. Χρειάζονται 3-6 επισκέψεις. Ακόμη, η θεραπεία με λέιζερ δεν θα πρέπει να γίνεται σε περίοδο έντονης ηλιοφάνειας , οπότε τη μέθοδο αυτή την προτείνουμε μέχρι και τον Μάιο. Οι οδηγίες που δίνονται μετά τη θεραπεία με λέιζερ είναι η χρήση αντηλιακής κρέμας προσώπου και η αποφυγή της έκθεσης στον ήλιο για τις επόμενες 20 μέρες.


Γράφει : Λαμπρινοπούλου Κατερίνα, Δερματολόγος - Αφροδισιολόγος

Πηγή : www.iatronet.gr

Πώς μπορείτε να αντιμετωπίσετε τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης;


"Δροσίστε" τις εξάψεις

Κρατήστε ημερολόγιο σχετικά με τους παράγοντες που προκαλούν τις εξάψεις σας. Καφεΐνη, αλκοόλ, ένα ζεστό δωμάτιο, το στρες. Όλες είναι συνήθεις αιτίες. Όταν αρχίσει μια έξαψη πάρτε αργές, βαθιές αναπνοές από τη μύτη και εκπνεύστε. Για δύσκολα περιστατικά μιλήστε στον γιατρό σας.

Ανακουφιστείτε από τη νυχτερινή εφίδρωση

Τη νύχτα, εξάψεις μπορούν να συνεχιστούν για 3 λεπτά ή περισσότερο αφήνοντάς σας στον ιδρώτα και με δυσκολία να κοιμηθείτε. Ωστόσο υπάρχουν τρόποι να παραμείνετε δροσερή.
Φορέστε ελαφρές πιτζάμες. Βάλτε μια σακούλα με παγωμένο αρακά κάτω από το μαξιλάρι. Τη νύχτα γυρίστε το μαξιλάρι και βάλτε το πρόσωπο στη δροσερή του μεριά. Επιλέξτε ελαφριές κουβέρτες αντί για βαριές. Χρησιμοποιήστε ανεμιστήρα.

Αυξήστε τις πιθανότητες ύπνου

Η γιόγκα, το ται τσι και ο διαλογισμός έχει φανεί πως βοηθούν στον ύπνο. Οποιαδήποτε άσκηση μπορεί να κάνει τη διαφορά. Απλώς σταματήστε 3 ώρες πριν τον ύπνο.
Μην πιείτε αλκοόλ, καθώς αργότερα θα σας ξυπνήσει.
Πιείτε ζεστό γάλα, καθώς περιέχει ουσία που μπορεί να σας βοηθήσει να χαλαρώσετε.
Αν είστε ακόμα ξύπνια σηκωθείτε από το κρεβάτι και διαβάστε μέχρι να νυστάξετε. Αν το πρόβλημα επιμένει μιλήστε στον γιατρό σας για βραχυπρόθεσμο βοήθημα ύπνου.

Βοηθήστε το σώμα σας

Οι ορμονικές αλλαγές αφήνουν τον κόλπο λεπτότερο και στεγνότερο, γεγονός που μπορεί να καταστήσει το σεξ επώδυνο. Υπάρχουν πολλά προϊόντα που μπορούν να βοηθήσουν. Δοκιμάστε κολπικά λιπαντικά με βάση το νερό ή ενυδατικά κόλπου. Μπορείτε να ρωτήσετε τον γιατρό σας σχετικά με κολπικές κρέμες ή δακτυλίους ή χάπια για την ξηρότητα του κόλπου και το επώδυνο σεξ.
Όσο περισσότερο σεξ μπορείτε να κάνετε τόσο καλύτερα είναι για τη ροή αίματος που βοηθά στην υγεία του κόλπου.

Ξαναβρείτε τη χαμένη επιθυμία

Βρείτε περισσότερο χρόνο για σεξ. Δοκιμάστε μασάζ και νέες για εσάς εμπειρίες, ώστε να ξαναβρείτε τη χαμένη επιθυμία. Άλλες αιτίες εκτός από ορμονικές αλλαγές μπορούν να εμφανιστούν ταυτόχρονα. Ρωτήστε τον γιατρό για τον φτωχό ύπνο, για προβλήματα κύστης ή αισθήματα κατάθλιψης ή άγχους.

Ανεβασμένη και πεσμένη διάθεση

Είναι σαν το προεμμηνορυσιακό σύνδρομο αλλά ενισχυμένο. Κλάμα, ευτυχία και γκρίνια. Αυτά συμβαίνουν συχνά σε γυναίκες που βρίσκονται κοντά στην εμμηνόπαυση.

Αν είχατε προεμμηνορυσιακό σύνδρομο, οι ορμονικές αλλαγές που συμβαίνουν στη συγκεκριμένη περίοδο μπορεί ενδεχομένως να προκαλέσουν ακόμα μεγαλύτερες διακυμάνσεις στη διάθεση.

Η γιόγκα και το ται τσι μπορούν να βοηθήσουν, όπως και το να κάνετε πράγματα με άλλους που ευχαριστιέστε. Χαμηλή δόση αντισυλληπτικού χαπιού, αντικαταθλιπτικά, ακόμα και εναλλακτικές θεραπείες συνιστώνται ορισμένες φορές για τις εναλλαγές της διάθεσης.

Παρακάμψτε τους πονοκεφάλους

Οι ημικρανίες μπορούν να επιδεινωθούν στην ή προς την εμμηνόπαυση ή να εμφανιστούν για πρώτη φορά. Κρατήστε ημερολόγιο για να διαπιστώσετε τι τις προκαλεί και αν εμφανίζονται μαζί με εξάψεις για να λάβετε μέτρα ώστε να τις μειώσετε.
Η κατανάλωση μικρών γευμάτων την ημέρα μπορεί να βοηθήσει αν η πείνα προκαλεί πονοκέφαλο. Η έλλειψη ύπνου είναι ακόμα μια αιτία, επομένως κοιμηθείτε αν περνάτε δύσκολες νύχτες.

Οι αγωγές ποικίλλουν και μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη της συχνότητας ή της έντασης των ημικρανιών. Μιλήστε με τον γιατρό σας.

Όταν τα μαλλιά πέφτουν

Τα μαλλιά μπορεί να λεπτύνουν ή να πέφτουν ταχύτερα. Ταυτόχρονα μπορεί ενδεχομένως να εμφανιστούν σε μέρη που δεν θέλετε- στο σαγόνι και στα μάγουλα.
Για να γλιτώσετε όσα απομένουν επιλέξτε βαφές που δεν έχουν σκληρά χημικά.
Αποφύγετε τον ήλιο. Αν έχετε ανεπιθύμητη τριχοφυΐα συζητήστε με ειδικό σχετικά με τον τρόπο απαλλαγής.

Σπυράκια τώρα;

Αναμένετε ότι θα έχετε ακμή στην εφηβεία αλλά όχι στα 50; Έκπληξη. Είναι σύνηθες γύρω από την εμμηνόπαυση. Σιγουρευτείτε ότι το ενυδατικό, το καθαριστικό, το αντηλιακό και άλλα προϊόντα προσώπου είναι ελαφριά. Ακόμα και οι δύσκολες περιπτώσεις μπορούν να ‘’καθαρίσουν’’ με τον καιρό και τη βοήθεια του γιατρού.

Πνευματική "ομίχλη"

Χρησιμοποιήστε το, αλλιώς θα το χάσετε. Η φράση μπορεί να σας βοηθήσει να καταπολεμήσετε την ομιχλώδη σκέψη και να σας βοηθήσει να παραμείνετε εστιασμένη κατά την εμμηνόπαυση. Προκαλέστε τον εγκέφαλο με νέους τρόπους.
Μάθετε κάτι καινούργιο, όπως ένα χόμπι ή μια γλώσσα. Η μείωση του επιπέδου του στρες μπορεί επίσης να βοηθήσει. Γυναίκες με περισσότερες εξάψεις έχουν περισσότερα παράπονα όσον αφορά τη μνήμη.


Πηγή : www.iatronet.gr

Σάββατο 23 Αυγούστου 2014

Πρώτες βοήθειες, τι πρέπει να κάνεις


Οδηγός πρώτων βοηθειών για τα συχνότερα ατυχήματα...

Γδάρσιμο
Καθαρίστε την πληγή με νερό και έπειτα ρίξτε της οξυζενέ ή ιώδιο. Αφήστε το τραύμα ανοιχτό όσο περισσότερο μπορείτε.

Βαθύ κόψιμο
Καθαρίστε το σημείο και δέστε με πίεση με μια γάζα το τραύμα. Αν είναι υπερβολικά βαθύ, επισκεφθείτε Κέντρο Υγείας.

Χτύπημα στο κεφάλι
Ελέγξτε αν ο τραυματίας έχει επαφή με το περιβάλλον και αναπνέει κανονικά. Περιποιηθείτε το τραύμα. Αν είναι χτύπημα και όχι πληγή, πιέστε το σημείο ελαφρά με παγάκια. Αν ο τραυματίας ζαλίζεται ή νιώθει πως θέλει να κάνει εμετό, πρέπει να τον εξετάσει αμέσως ένας γιατρός.

Εγκαύματα
Αν το έγκαυμα είναι ήπιο (κοκκίνισμα, χωρίς φουσκάλες) και οφείλεται στον ήλιο, βάλτε αμέσως καταπραϋντική κρέμα από το φαρμακείο και γιαούρτι, για να τραβήξει τη θερμότητα. Αν το έγκαυμα οφείλεται σε άλλα αίτια (π.χ. καυτό νερό, σπίρτο) και δεν μοιάζει βαθύ, ρίξτε για αρκετή ώρα άφθονο, κρύο νερό, ιώδιο και έπειτα μια καταπραϋντική κρέμα. Αν εμφανιστούν φουσκάλες, μην τις σπάσετε. Αν έχετε φαγούρα και πυρετό, πρέπει να σας δει σύντομα γιατρός.

Αναφυλαξία
Εάν κάποιος είναι αλλεργικός, διατρέχει αυξημένο κίνδυνο αναφυλαξίας εάν εκτεθεί σε κάτι που τον πειράζει – όπως το τσίμπημα της σφήκας ή η κατανάλωση κάποιας αλλεργιογόνου τροφής. Επικοινωνήστε με γιατρό. Όσοι έχουν τέτοια προβλήματα, πρέπει να έχουν ειδική ένεση αδρεναλίνης, που χορηγείται από γιατρό στους αλλεργικούς, κορτιζονούχο και αντισταμινικό φάρμακο (ο γιατρός σας θα σας πει ποια ακριβώς πρέπει να πάρετε μαζί και πώς να τα χρησιμοποιήσετε). Μετά τις πρώτες βοήθειες, ο πάσχων πρέπει να μεταφερθεί στο πλησιέστερο νοσοκομείο, διότι υπάρχει κίνδυνος υποτροπής.

Αν ανοίξει η μύτη σας
Μείνετε όρθιοι, πιέζοντάς τη με τον δείκτη και τον αντίχειρα για 5-10 λεπτά και βάλτε ένα σακουλάκι με παγάκια. Πηγαίνετε στον γιατρό αν η αιμορραγία διαρκέσει πάνω από 20 λεπτά, είναι συνέπεια πτώσης ή τραυματισμού στο κεφάλι ή επαναλαμβάνεται.

Θερμοπληξία
Αν εκδηλώσετε ναυτία, ζαλάδες, εφίδρωση, ταχυπαλμία, υπόταση, πονοκέφαλο και πυρετό, αμέσως πρέπει να πάτε σε σκιερό μέρος και κατά προτίμηση σε μέρος με κλιματισμό. Πιείτε κρύο νερό και δροσιστείτε με κρύες κομπρέσες. Αν παρουσιαστεί υψηλός πυρετός (από 39 και πάνω) ή λιποθυμία, καλέστε ασθενοφόρο ή γιατρό.

Αν σας δαγκώσει ζώο
Χρειάζεται αντιτετανικός ορός. Αν ξέρετε ότι το ζώο δεν έχει λύσσα και η πληγή είναι μικρή, πλύνετέ τη με σαπούνι και νερό, απλώστε πάνω μια αντιβιοτική κρέμα και σκεπάστε την με μια γάζα. Αν στην πορεία παρουσιάσει οίδημα, κοκκίνισμα ή γίνει επώδυνη, πρέπει να τη δει γιατρός (αυτές είναι ενδείξεις μόλυνσης). Αν η πληγή είναι βαθιά, πιέστε τη με καθαρό πανί, για να σταματήσετε η αιμορραγία, και μεταφέρτε τον ασθενή στον γιατρό. Αν το ζώο είναι άγνωστο και υπάρχουν υπόνοιες λύσσας, ο τραυματίας πρέπει να μεταφερθεί στον γιατρό, ανεξάρτητα από τη σοβαρότητα του δαγκώματος.

Αν σας τσιμπήσει τσούχτρα
Βγείτε γρήγορα από το νερό, πάρτε άμμο και τρίψτε τη στο δέρμα, για να φύγουν τα υπολείμματα από το δέρμα σας. Μην αγγίξετε το δέρμα με τα χέρια σας, καθώς και μη βάλετε τα χέρια σας στα μάτια. Στη συνέχεια, αλείψτε το δέρμα σας με την ειδική αντιισταμινική αλοιφή, που θα πρέπει να έχετε αγοράσει εν όψει καλοκαιριού.

Αν πατήσετε αχινό
Καθαρίστε την περιοχή και με ένα τσιμπιδάκι αφαιρέστε το αγκάθι. Αν είναι πολύ βαθιά, τότε βάλτε στο σημείο ένα βαμβάκι ποτισμένο με λάδι και αφήστε το δεμένο στο πόδι σας όλη τη νύχτα. Το δέρμα θα μαλακώσει και το αγκάθι θα γλιστρήσει προς τα έξω.

Αν σας τσιμπήσει μέλισσα
Αφαιρέστε προσεκτικά ολόκληρο το κεντρί, δίχως να πιέσετε την πληγή, και βάλτε πάνω κρύα επιθέματα, για να ανακουφιστείτε από τον πόνο και να μειώσετε το οίδημα.


Πηγή : www.toxrisimo.gr

Παρασκευή 22 Αυγούστου 2014

11 τρόποι που τονώνουν την αυτοπεποίθηση ενός παιδιού


Φαίνεται απλό.. κι όμως δεν είναι! Η αυτοπεποίθηση ενός παιδιού δεν είναι κληρονομική, αλλά αναπτύσσεται με τα χρόνια, ξεκινώντας από τη βρεφική κιόλας ηλικία του.

1. Αγαπώ το παιδί μου, έτσι όπως ακριβώς είναι.
Η αγάπη δεν θέλει ανταλλάγματα. Το παιδί θέλει να νιώθει τους γονείς του δίπλα του, να αισθάνεται σιγουριά για την αγάπη τους, όποια αταξία κι αν έχει κάνει. Η αγάπη δεν είναι κάτι που σήμερα το έχω και αύριο το χάνω. Γι’ αυτό προσοχή σε φράσεις, όπως: Φάε όλο το φαγητό σου, αλλιώς δεν σ’αγαπάω, κάνε ησυχία για να σε αγαπάω περισσότερο, κτλ.

2. Επαινώ και επιβραβεύω το παιδί μου.
Ένας γονέας δεν πρέπει ποτέ να χάνει την ευκαιρία να λέει μπράβο στο παιδί του, όταν εκείνο έχει κατορθώσει να φέρει εις πέρας μια δουλειά (π.χ. εργασία, άσκηση, κατασκευή, ζωγραφιά, κτλ). Το «Μπράβο» μας πρέπει να είναι αληθινό, να φαίνεται στα μάτια μας ο ενθουσιασμός και όχι να είναι ψεύτικος.

3. Είμαι ο καθρέπτης του παιδιού μου.
Τι μπορεί να σημαίνει αυτό; Το παιδί καθρεπτίζεται στον γονέα, δηλαδή μέσα από τις αντιδράσεις του, θετικές ή αρνητικές καταλαβαίνει το παιδί μέχρι που μπορεί να φτάσει και αποκτά εικόνα του εαυτού του. Προσδιορίζεται με βάση το τι άποψη έχουν οι γύρω του για εκείνο, αλλά μέγιστη σημασία και βαρύτητα δίνεται στη γνώμη των γονέων.

4. Δεν συγκρίνω-δεν βάζω ταμπέλες.
Από τα συνηθέστερα λάθη των γονέων είναι η σύγκριση του παιδιού τους, με κάποιο άλλο παιδί ή με τον/την αδερφό/ή του. Εξαρτάται βέβαια από το πώς θα γίνει η σύγκριση. Αλλιώς είναι να πούμε: «Δες τον Δημήτρη τι ήσυχα που παίζει, είμαι σίγουρος ότι αν προσπαθήσεις μπορείς και εσύ να παίξεις ήσυχα», και αλλιώς : «Δες τι ήσυχος που είναι ο Δημήτρης, αυτό είναι παιδί, όχι εσύ ο καπετάν – φασαρίας». Με τον πρώτο τρόπο έχουμε πολλές πιθανότητες να πετύχουμε αυτό που θέλουμε, με τον δεύτερο τρόπο όχι μόνο δεν έχουμε αλλά θα δημιουργηθεί και αντιπαλότητα ανάμεσα στα παιδιά. Από την άλλη, οι ταμπέλες (π.χ. χαζός, ανόητος κτλ.) στιγματίζουν το παιδί θίγοντας την αυτοπεποίθησή του, ειδικά αν οι ταμπέλες προέρχονται από τους ίδιους τους γονείς του.

5. Περνώ ώρες με το παιδί μου.
Ο πατέρας και η μητέρα πρέπει να βρίσκουν χρόνο να παίζουν με το παιδί τους, να γίνουν και αυτοί παιδιά και να διασκεδάσουν όλοι μαζί. Μπορούν να του διαβάσουν το αγαπημένο του παραμύθι, να δουν μια ωραία ταινία όλοι μαζί φτιάχνοντας ποπ-κορν ή το αγαπημένο γλυκό του παιδιού, να πάνε έναν ωραίο περίπατο ή στο λούνα παρκ. Το παιδί μέσα από αυτή τη διαδικασία θα νιώσει σημαντικό και όχι μόνο και παραμελημένο.

6. Αναθέτω ευθύνες στο παιδί μου.
Του αναθέτω δουλειές του σπιτιού, όπως το μάζεμα των παιχνιδιών του, το στρώσιμο του κρεβατιού του, η τακτοποίηση της ντουλάπας κ.ά. για να νιώσει υπεύθυνο, σημαντικό και χρήσιμο, ειδικά όταν το επαινέσουμε για τις δουλειές που έφερε εις πέρας. Ποτέ δεν ξανακάνω τη δουλειά που πριν από λίγο έκανε το παιδί μου, προσπαθώντας να την διορθώσω, διότι το παιδί θα βιώσει ματαίωση και το πιο πιθανό είναι να μην την ξανακάνει.

7. Ακούω το παιδί μου.
Έχω πάντα τα αυτιά μου ανοιχτά να ακούσω οποιαδήποτε πληροφορία από το παιδί μου. Είμαι πάντα διαθέσιμος να ακούσω τα νέα του από το σχολείο, να συζητήσω τυχόν παράπονά του, διαφωνίες με συμμαθητές του, να δω το «Α’» στην ορθογραφία του, να ακούσω τι μάθανε στο σημερινό μάθημα, αφήνοντάς το να με διδάξει και όλα αυτά με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον. Το παιδί νιώθει μοναδικό.

8. Ενθαρρύνω το παιδί μου.
Δεν έχει σημασία αν τα καταφέρει ή όχι. Σημασία έχει να προσπαθήσει όσο το δυνατόν περισσότερο. Και εδώ είναι που χρειάζεται τους γονείς του συμπαραστάτες. Οι γονείς πρέπει να σπρώχνουν το παιδί προς τον στόχο, όσο ακατόρθωτο κι αν τους φαίνεται να τον φτάσει το παιδί τους. Το παιδί θα πάρει δύναμη από την εμπιστοσύνη και την πίστη που του δείχνουν οι γονείς του κι ας μην καταφέρει εν τέλει να φτάσει στον στόχο. Πάντα προετοιμάζουμε το παιδί για μια ενδεχόμενη αποτυχία.

9. Καλώ φίλους του στο σπίτι.
Το παιδί θα χαρεί πολύ. Θα νιώσει μοναδικό όταν δει τους γονείς του να ετοιμάζουν με χαρά ένα πάρτι γι΄αυτό καλώντας τους φίλους του. Η παρουσία μου στο πάρτι πρέπει να είναι διακριτική. Με αυτόν τον τρόπο, βοηθώ το παιδί μου να κοινωνικοποιηθεί και ταυτόχρονα ελέγχω και τις παρέες του (διακριτικά πάντα).

10. Δεν το καταπιέζω, το αφήνω ελεύθερο.
Το παιδί πρέπει με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, να νιώθει ότι μετρά η γνώμη του, ακόμα κι αν στο τέλος γίνει αυτό που θέλει ο γονιός. Πρέπει να νιώθει ελεύθερο, να έχει το δικαίωμα επιλογής, να νιώθει ότι τον καταλαβαίνουν οι γονείς του και ότι αν του απαγορεύσουν κάτι είναι για να το προστατεύσουν. Σε προτεραιότητα μπαίνουν τα «θέλω» και οι προσδοκίες του παιδιού και όχι τα «θέλω» των γονέων. Σέβομαι τις επιθυμίες του παιδιού μου, όποιες κι αν είναι αυτές.

11. Μεταδίδω τη γνώση στο παιδί μου.
Προσπαθώ ως γονιός να παρέχω στο παιδί όσο το δυνατόν περισσότερα εφόδια, γνώσεις και αξίες που θα το ακολουθούν σε όλη του τη ζωή. Το μαθαίνω να αγαπά και να σέβεται τον εαυτό του, να έχει κριτική άποψη, κάνοντάς του μαθήματα ζωής, το προετοιμάζω για τους κινδύνους και τις δυσκολίες της ζωής, δημιουργώ έναν ακέραιο και δυνατό χαρακτήρα γεμάτο αυτοπεποίθηση.


Πηγή : www.periodiko.net

Τρίτη 19 Αυγούστου 2014

15 «ασθένειες» που θεραπεύει η σεξουαλική επαφή



Επιστημονικές μελέτες έχουν αποδείξει πως η σεξουαλική επαφή μπορεί να αποδειχτεί ευεργετική για την υγεία, αλλά και την ψυχολογία μας.

1. Μειώνει τον χρόνιο πόνο

2. Θωρακίζει την άμυνα του οργανισμού

3. Χαλαρώνει τους πιεσμένους μύες του σώματος

4. Ρίχνει την πίεση

5. Σταθεροποιεί τον καρδιακό σφυγμό

6. Μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακής νόσου κατά 45%

7. Βοηθά στην αποκατάσταση παθήσεων όπως η προστατίτιδα

8. Υπάρχουν ενδείξεις ότι ενδεχομένως μπορεί να μειωθεί η πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του προστάτη

9. Βοηθά να διατηρηθεί η φυσιολογική λειτουργία του κόλπου

10. Βοηθά να διατηρηθεί η φυσιολογική λειτουργία του περινέου

11. Μειώνει την κατάθλιψη

12. Μειώνει τις νευρώσεις

13. Μειώνει τις ψυχικές διαταραχές

14. Ενισχύει την αυτοπεποίθηση

15. Δρα καταλυτικά στην ενδυνάμωση της σχέσης


Πηγή : www.newsitamea.gr

Φυσιολογικοί παλμοί ανά ηλικία : Δείτε τον αναλυτικό πίνακα



Οι παλμοί της καρδιάς επηρεάζονται από την ηλικία μας αλλά και από τη φυσική μας κατάσταση.

Για να ξέρουμε αν βρισκόμαστε στα όρια του φυσιολογικού, πρέπει να διαχωρίζουμε τους παλμούς τις ώρες χαλάρωσης από τους μέγιστους παλμούς κατά τη διάρκεια της γυμναστικής.

Είναι καλύτερο να μετράμε τους παλμούς το πρωί, αφού έχουμε κοιμηθεί καλά, και πριν σηκωθούμε από το κρεβάτι. Τα άτομα που γυμνάζονται τακτικά και βρίσκονται σε καλή φυσική κατάσταση έχουν ελαφρώς μειωμένους καρδιακούς παλμούς. Επίσης, οι παλμοί συνήθως αυξάνονται με το πέρασμα των χρόνων.

Δείτε τον αναλυτικό πίνακα, σύμφωνα με την Αμερικανική Εταιρία για την Καρδιά :

Ηλικία                Φυσιολογικοί παλμοί 50-85%                Μέγιστοι παλμοί 100%

   20                         100-170 παλμοί το λεπτό                        200 παλμοί το λεπτό

   30                         95-162 παλμοί το λεπτό                          190 παλμοί το λεπτό

   35                         93-157 παλμοί το λεπτό                          185 παλμοί το λεπτό

   40                         90-153 παλμοί το λεπτό                          180 παλμοί το λεπτό

   45                         88-149 παλμοί το λεπτό                          175 παλμοί το λεπτό

   50                         85-145 παλμοί το λεπτό                          170 παλμοί το λεπτό
  
   55                         83-140 παλμοί το λεπτό                          165 παλμοί το λεπτό

   60                         80-136 παλμοί το λεπτό                          160 παλμοί το λεπτό

   65                         78-132 παλμοί το λεπτό                          155 παλμοί το λεπτό

   70                         75-128 παλμοί το λεπτό                          150 παλμοί το λεπτό


Πηγή : www.onmed.gr

Δευτέρα 18 Αυγούστου 2014

47 χρήσιμες τροφές




7 "ΜΗ" μετά το φαγητό



Μη καπνίσετε
Ειδικά πειράματα έχουν αποδείξει ότι το ένα τσιγάρο μετά το φαϊ ισούται με 10! Οπότε αυξάνονται αυτομάτως οι πιθανότητες του καρκίνου.

Μη φάτε αμέσως φρούτα
Θα προκαλέσουν φούσκωμα στο στομάχι. Καλύτερα 1-2 ώρες μετά ή 1 ώρα πριν από το φαγητό.

Μη πιείτε τσάι
Διότι τα φύλλα του τσαγιού έχουν υψηλή περιεκτικότητα οξέως. Η ουσία αυτή θα κάνει τις πρωτεΐνες του φαγητού  μας πιο σκληρές, και θα γίνουν πιο δύσπεπτες.

Μη χαλαρώσετε τη ζώνη / Μη ξεκουμπώσετε ρούχα
Θα στρίψει και θα μπλοκάρει το έντερο.

Μη κάνετε μπάνιο
Θα αυξήσει τη κυκλοφορία του αίματος στα χέρια, τα πόδια και στο σώμα, οπότε θα μειωθεί η ποσότητα του αίματος που βρίσκεται στο στομάχι. Με αυτό το τρόπο η πέψη εξασθενεί.

Μη περπατήσετε / Μη περιφέρεστε
Πάντα ακούγαμε πως μετά από ένα γεύμα αν κάνουμε 100 βήματα θα ζήσουμε ως τα 99. Αυτό στη πραγματικότητα δεν ισχύει. Το περπάτημα θα αποτρέψει την απορρόφηση των θρεπτικών ουσιών του φαγητού μας.

Μη κοιμηθείτε αμέσως
Δε θα γίνει σωστή πέψη, οπότε θα έχουμε γαστρεντερολογικές λοιμώξεις.

Αιμορροΐδες : Αιτίες, συμπτώματα και θεραπεία



Η αιμορροϊδοπάθεια επηρεάζει πάνω από το 50% του πληθυσμού παγκοσμίως, ωστόσο, το ποσοστό εκτιμάται ότι είναι στην πραγματικότητα ακόμη μεγαλύτερο καθώς πολλοί πάσχοντες δεν επισκέπτονται γιατρό. Η ασθένεια πλήττει εξίσου και τα δύο φύλα, ενώ εμφανίζεται συχνότερα στις ηλικίες 45-65 ετών. Πώς μπορούμε να την ανακουφίσουμε ή να την αντιμετωπίσουμε;

Η αιμορροϊδοπάθεια, πάθηση που έχει συνδεθεί με το δυτικό τρόπο ζωής, είναι πάθηση του αιμορροϊδικού ιστού, ο οποίος είναι μέρος της ανατομίας του κατώτερου ορθού και του πρωκτικού σωλήνα. Υπάρχουν δύο αιμορροϊδικά πλέγματα, το έσω και το έξω. Οι εσωτερικές αιμορροΐδες είναι «μαξιλάρια» που αποτελούνται από αγγειακό και συνδετικό ιστό και ξεκινούν πάνω από την οδοντωτή γραμμή και καλύπτονται από ορθικό και μεταβατικό βλεννογόνο. Οι εξωτερικές αιμορροΐδες προβάλλουν κάτω από την οδοντωτή γραμμή και καλύπτονται από δέρμα. Η πάθηση χαρακτηρίζεται από διαταραχή στη ροή του αίματος, και συγκεκριμένα στη φλεβική ανεπάρκεια των αιμορροϊδικών φλεβών, με αποτέλεσμα τη διόγκωση των αγγειακών πλεγμάτων, η οποία, όταν μονιμοποιείται, γίνεται παθολογική.

Οι παράγοντες που μετατρέπουν τα φυσιολογικά «αγγειακά μαξιλάρια» σε συμπτωματικές αιμορροΐδες είναι :

  • Χαλάρωση στην καθήλωση του βλεννογόνιου – υποβλεννογόνιου χιτώνα (που εμπεριέχει τις αιμορροΐδες) στο μυϊκό χιτώνα του ορθού και του άνω τμήματος του πρωκτικού σωλήνα, με αποτέλεσμα την πρόπτωση των αιμορροΐδων εντός του αυλού.

  • Η υπερτονικότητα των σφιγκτήρων (ιδίως του έσω σφιγκτήρα), που προκαλεί φλεβική απόφραξη, συμφόρηση αίματος και τελικώς διάταση των αιμορροΐδων.

Οι αιτίες και η ταξινόμηση

Η πρόκληση των αιμορροΐδων μπορεί να είναι αποτέλεσμα :

  • κληρονομικής προδιάθεσης, η οποία θεωρείται βασικός παράγοντας στην εμφάνισή τους,

  • χρόνιας δυσκοιλιότητας ή και άλλων παραγόντων που αυξάνουν την ενδοκοιλιακή πίεση (βαριά χειρωνακτική εργασία, υπερτροφία του προστάτη, εγκυμοσύνη, χρόνιος βήχας, ορθοστασία, αφυδάτωση κ.ά.),

  • ελλείψεως ή βλάβης των φλεβικών βαλβίδων στα κύρια φλεβικά στελέχη των αιμορροϊδικών πλεγμάτων,

  • χρόνιας ασκήσεως πιέσεως στο σύστημα της κάτω κοίλης φλέβας από ενδοπυελικούς όγκους, και πυλαίας υπέρτασης.

Αναλόγως του μεγέθους και του βαθμού προπτώσεως, οι εσωτερικές αιμορροΐδες διακρίνονται σε τέσσερις βαθμούς :

1. Πρώτου βαθμού. Απλές διευρύνσεις του αιμορροϊδικού πλέγματος. Οι αιμορροΐδες διατηρούνται στη φυσιολογική τους θέση, προβάλλουν κάτω από το βλεννογόνο και ουδέποτε προπίπτουν μέσω του πρωκτικού δακτυλίου. Μοναδικό σύμπτωμα είναι η αιμορραγία.

2. Δευτέρου βαθμού. Χαρακτηρίζει τις αιμορροΐδες που προπίπτουν από τον πρωκτικό δακτύλιο κατά την αφόδευση και ανατάσσονται μόνες τους μετά από αυτήν (αυτόματη ανάταξη).

3. Τρίτου βαθμού. Χαρακτηρίζει τις αιμορροΐδες που προπίπτουν κατά την αφόδευση ή τον τεινεσμό, δεν ανατάσσονται αυτομάτως, αλλά μόνο με υποβοηθούμενη ανάταξη. Πλέον των συμπτωμάτων της προπτώσεως, στην περίπτωση αυτή συνυπάρχουν και ψηλαφητά οζίδια.

4. Τετάρτου βαθμού. Οι αιμορροΐδες βρίσκονται σε μόνιμη πρόπτωση και δεν ανατάσσονται ποτέ, ενώ υπάρχει και περιπρωκτικός πόνος.

Τα συμπτώματα

Τα συμπτώματα των αιμορροΐδων σε γενικές γραμμές μοιάζουν με τα συμπτώματα των σοβαρών παθήσεων της περιοχής και για το λόγο αυτό θα πρέπει να αναλύονται προσεκτικά. Το κύριο σύμπτωμα των εσωτερικών αιμορροΐδων είναι η αιμορραγία, η οποία είναι συνήθως μικρή (σταγόνες αίματος που αποβάλλονται μετά την έξοδο των κοπράνων, με χαρακτηριστική χρώση του χαρτιού υγείας) και σπανίως είναι μεγαλύτερη με τη μορφή πίδακα. Συνήθως είναι διαλείπουσα παρά σταθερή έπειτα από κάθε κένωση.

Άλλα συμπτώματα είναι η δυσφορία και ο πόνος, που οφείλονται στη διόγκωση των εξωτερικών αιμορροΐδων, η οποία έχει ως αποτέλεσμα τη διάταση του ευαίσθητου δέρματος που επικαλύπτει τις αιμορροΐδες. Ο πόνος μπορεί επίσης να οφείλεται σε επιπλοκή των αιμορροΐδων (ραγάδα – θρόμβωση).

Χαρακτηριστικό σύμπτωμα είναι και ο περιπρωκτικός κνησμός. Εμφανίζεται συχνά σε ασθενείς με ευμεγέθεις εξωτερικές αιμορροΐδες και υπερτροφικές δερματικές πτυχές ή εσωτερικές αιμορροΐδες σε πρόπτωση. Η ανώμαλη επιφάνεια του πρωκτού δεν επιτρέπει την εύκολη και πλήρη απομάκρυνση των κοπράνων, στα οποία υπάρχουν βακτηρίδια που προκαλούν κνησμό. Κνησμό μπορεί να προκαλέσει και η εκροή βλέννης από τις αιμορροΐδες.

Η θεραπεία

Η αρχική θεραπεία για ήπιας έως μέτριας μορφής αιμορροΐδες αποτελείται από τις ακόλουθες ενέργειες σε συνδυασμό:

  • αύξηση φυτικών ινών στη διατροφή,
  • σωστή ενυδάτωση του οργανισμού,
  • χρήση τοπικών αλοιφών,
  • λήψη υπακτικών από το στόμα,
  • λήψη αντιφλεγμονωδών φαρμάκων για την καταπολέμηση του πόνου, και ανάπαυση.

Η σωστή διατροφή και η αποφυγή παρατεταμένης ορθοστασίας μπορούν να βελτιώσουν πλήρως τις ενοχλήσεις σε ασθενείς με χαμηλού βαθμού αιμορροΐδες.

Aν τα συμπτώματα είναι βαριάς μορφής ή αν η εφαρμογή των συντηρητικών μεθόδων διαχείρισης που αναφέρθηκαν, δεν οδηγήσει σε βελτίωση της κατάστασης, μπορεί να γίνει χρήση ορισμένων μικρών χειρουργικών επεμβάσεων για την αντιμετώπιση ήπιων μορφών αιμορροϊδοπάθειας και ριζικότερης χειρουργικής αντιμετώπισης στις περιπτώσεις όπου η κατάσταση του πάσχοντος είναι πιο σοβαρή. Οι μικρές επεμβατικές μέθοδοι περιλαμβάνουν :

  • Την απολίνωση αιμορροΐδων με ελαστικό δακτύλιο (περίδεση αιμορροΐδων). Το ποσοστό θεραπείας της μεθόδου ανέρχεται στο 87% με ποσοστό επιπλοκών μέχρι 3%.

  • Τη σκληροθεραπεία, η οποία περιλαμβάνει την ενέσιμη έκχυση σκληρυντικής ουσίας, όπως της φαινόλης, στην αιμορροΐδα.

  • Μια σειρά από μεθόδους καυτηριασμού (ηλεκτροκαυτηρίαση, χρήση υπέρυθρης ακτινοβολίας, κρυοχειρουργική).

  • Τη χειρουργική αφαίρεση θρόμβου με τοπική αναισθησία.

Η χειρουργική αντιμετώπιση

Στους πάσχοντες με ασθένεια βαθμού 3 ή 4, τα ποσοστά επανεμφάνισης της πάθησης είναι υψηλά μετά από τέτοιου είδους θεραπείες και, ως εκ τούτου, η αντιμετώπιση με μικρές επεμβατικές μεθόδους δεν ενδείκνυται. Για αυτόν το λόγο, στις περιπτώσεις αυτές γίνεται χρήση ριζικότερων χειρουργικών επεμβάσεων όπως:

1. Αιμορροϊδεκτομή κατά Milligan Morgan
Είναι η μέθοδος σύμφωνα με την οποία απολινώνονται οι τρεις κύριες αιμορροϊδικές αρτηρίες στην 3η, 7η και 11η ώρα του πρωκτικού δακτυλίου.

2. Αιμορροϊδεκτομή κατά Whitehead
Σε αυτήν την τεχνική πραγματοποιείται μια κυκλοτερής εκτομή του αιμορροϊδικού ιστού και μια νέα συρραφή μεταξύ βλεννογόνου και πρωκτοδέρματος.

3. Διαστολή δακτυλίου
Εφαρμόζεται στην αντιμετώπιση του υπερτονικού σφιγκτήρα του πρωκτού και σε θρομβωμένες αιμορροΐδες. Συνίσταται στη βίαιη και μεγάλη διαστολή του πρωκτού, με αποτέλεσμα την ανάταξη των θρομβωμένων αιμορροΐδων.

4. Χρήση κυκλικού αναστομωτήρα (stapler) - Τεχνική Logo
Η επέμβαση αυτή αντιμετωπίζει την αιτία που προκαλεί τη γένεση των αιμορροΐδων. Μια κυκλοτερής βλεννογόνια ραφή περίπαρσης τοποθετείται στο ορθό 3-5 εκ. πάνω από την οδοντωτή γραμμή, έτσι ώστε με το σφίξιμο του ράμματος ο βλεννογόνος και ο υποβλεννογόνιος να οδηγηθούν μέσα στον αναστομωτήρα. Όταν ο αναστομωτήρας ασφαλίσει και πυροδοτήσει, ένας δακτύλιος από clip απελευθερώνεται και ένας δακτύλιος από βλεννογόνο και υποβλεννογόνιο εκτέμνεται. Μέσα σε αυτόν τον δακτύλιο συμπεριλαμβάνονται και οι αρτηρίες που χορηγούν αίμα στις αιμορροΐδες. Η αγγείωση μειώνεται και η πρόπτωση του αιμορροΐδικού βλεννογόνου μεταφέρεται πάνω από τον πρωκτικό σωλήνα.


Πηγή : www.iatronet.gr

Διαβήτης και υπογλυκαιμία : Πώς να το χειριστώ;


Ο σακχαρώδης διαβήτης αποτελεί μια συχνή κατάσταση πλέον στην κοινωνία μας, μια και που στη χώρα μας υπολογίζεται στο 8% – 10% του πληθυσμού ή σε 800.000 με 1.000.000 συνανθρώπους μας. Οι σημερινές συνθήκες ζωής, ακόμα και σε περίοδο διακοπών, ασκούν πιέσεις και οδηγούν σε κακούς συμβιβασμούς τόσο στην ψυχική όσο και στη σωματική μας υγεία. Ο διαβήτης ωστόσο, δεν επιτρέπει τέτοιες διαπραγματεύσεις, ιδίως όταν η θεραπεία του συνοδεύεται από τον κίνδυνο της υπογλυκαιμίας.

Σαν υπογλυκαιμία καθορίζουμε τιμές σακχάρου στο αίμα κάτω από 65mg/dl και σαν σοβαρή υπογλυκαιμία τιμές σακχάρου στο αίμα κάτω από 50mg/dl.

Επιπλοκές άμεσες μιας σοβαρής υπογλυκαιμίας είναι καρδιακές αρρυθμίες και όχι σπάνια, σε άτομα με καρδιοπάθεια, καρδιακός αιφνίδιος θάνατος. Μια παρατεταμένη χρονικά υπογλυκαιμία, λόγω προοδευτικής νευρογλυκοπενίας, έχει σαν επιπλοκή γνωστική δυσλειτουργία, ασυνήθη ή επιθετική συμπεριφορά, σύγχυση- απάθεια, ακόμα και κώμα. Μακροχρόνιες συχνές σοβαρές υπογλυκαιμίες αυξάνουν τις πιθανότητες πρώιμης άνοιας.

Όποιος θεραπεύεται με ινσουλίνη ή με υπογλυκαιμικά δισκία εμφανίζει ένα σχετικά υψηλό κίνδυνο υπογλυκαιμίας. O κίνδυνος αυτός, εξαρτάται από τον τρόπο και τύπο θεραπείας, από το επίπεδο ρύθμισης (ρύθμιση πολύ κοντά στο φυσιολογικό ακολουθείται τουλάχιστον απο 2 ελαφριές υπογλυκαιμίες ανά μήνα) και αυξάνει με τα χρόνια που καθένας θεραπεύεται για διαβήτη.

‘Οταν το σάκχαρο στο αίμα μας είναι χαμηλό, τα συμπτώματα που μπορεί να προκαλέσει ποικίλουν. Νευρικότητα, επιθετικότητα και ευερεθιστότητα, τρέμουλο, κρύο ιδρώτα, ζάλη,ταχυκαρδία, διαταραχές στην όραση, αδυναμία συγκέντρωσης και σε πολύ χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα, απώλεια συνειδήσεως, ακόμα και σπασμούς.

Οι τιμές του σακχάρου στο αίμα μας έχουν απόλυτη συσχέτιση με τις τιμές ινσουλίνης στο αίμα, είτε αυτές δημιουργούνται από εξωγενώς χορηγούμενη ινσουλινοθεραπεία, είτε από την αύξηση στην παραγωγή ινσουλίνης από το πάγκρεας εξαιτίας λήψης υπογλυκαιμικών δισκίων από του στόματος.

Τα συχνά υπογλυκαιμικά επεισόδια πλην των ενοχλητικών και αρκετά οδυνηρών συμπτωμάτων που προκαλούν μπορεί να προάγουν μόνιμες βλάβες στον εγκέφαλο ή να δημιουργήσουν αρκετά προβλήματα στην καρδιά, κυρίως σε ανθρώπους μεγάλης ηλικίας που έχουν και άλλα χρόνια προβλήματα συνοδά μαζί με τον διαβήτη.

Πώς μπορούμε να προλάβουμε τις υπογλυκαιμίες

Αναγκαίο είναι να μάθουμε να αναγνωρίζουμε νωρίς τα συμπτώματα της υπογλυκαιμίας στο σώμα μας. Ελέγχουμε τακτικά τα προγευματικά και τα μεταγευματικά σάκχαρα στο αίμα μας, αλλά καλό είναι να ελέγχουμε και κάθε φορά που κάποιο σύμπτωμα ή κάποια συγκεκριμένη κατάσταση μάς προκαλεί έντονη δυσφορία, ή συμπτώματα υπογλυκαιμίας. Αν είμαστε συνεπείς και προσεκτικοί με το σώμα μας, τότε η προστασία από την υπογλυκαιμία μπορεί να γίνει σχετικά εύκολα.

Συνήθως, για τους περισσότερους, ο τρόπος ζωής και εργασίας είναι συγκεκριμένος και επομένως οι υπογλυκαιμίες που μπορεί να μας συμβαίνουν κατά τη διάρκεια του 24/ωρου είναι σε συνήθη χρονικά διαστήματα και σχετίζονται άμεσα τόσο με τη διαδικασία της διατροφής μας (πχ τακτικά σνακ, ή που ξεχνάμε να φάμε για ώρες), όσο και με τις θεραπευτικές μας πρακτικές.

Η ένταση- αλλά και η διάρκεια- της υπογλυκαιμίας εξαρτάται κατά κύριο λόγο από τον τύπο (βραδείας ή γρήγορης δράσης ινσουλίνες), την ποσότητα της ινσουλίνης που χρησιμοποιούμε, από την ποιότητα αλλά και την ποσότητα της διατροφής μας και φυσικά από την ένταση και τη διάρκεια της σωματικής μας δραστηριότητας.

Τι θα πρέπει να κάνουμε

Όταν αισθανόμαστε τα συμπτώματα της υπογλυκαιμικής κρίσης πρέπει πρώτα να καταναλώσουμε κάποια αναψυκτικό ή τρόφιμο με ζάχαρη και στη συνέχεια να μετρήσουμε το σάκχαρό μας.

Τώρα στις διακοπές θα πρέπει να είναι ενημερωμένοι όσοι μας συντροφεύουν για τον διαβήτη μας και να γνωρίζει και κάποιος πώς να χρησιμοποιήσει τον μετρητή μας. Επίσης καλό είναι να ξέρει κάποιος από την παρέα μας να χρησιμοποιήσει τις ειδικές ενέσεις γλυκαγόνης που γίνονται σε περιπτώσεις που η κατάσταση είναι σοβαρή, γιατί έτσι μπορεί να μας σώσει τη ζωή. Η ηλίαση αλλά και η έντονη άσκηση μπορούν να προκαλέσουν υπογλυκαιμική κρίση, ακόμη και μετά από μια μέρα, για αυτό συμβουλεύουμε όσους λαμβάνουν θεραπεία της ινσουλίνης να μειώνουν τη βασική δόση αν πρόκειται κατά τη διάρκεια των διακοπών να ασκηθούν έντονα.

Γράφει : Λέπουρας Αντώνιος, Ιατρός - Ειδικός Παθολόγος

Πηγή : www.iatronet.gr

Ανακαλούνται συσκευασίες σοκολατούχου γάλακτος της Mars



Η Mars Hellas ανακοίνωσε την αυτόβουλη προληπτική ανάκληση ορισμένων συσκευασιών σοκολατούχου γάλακτος με ημερομηνίες λήξης μεταξύ 19/12/2014 και 11/4/2015 που προέρχονται από το εργοστάσιο Milchwerke Mittelelbe GMBH.

Η ανάκληση αφορά αποκλειστικά και μόνο στα εξής προϊόντα γάλακτος:

Μπουκάλια με πώμα για εύκολο άνοιγμα (sports- cap): Mars (350 ml) και Milky Way (350 ml), με ημερομηνίες λήξης μεταξύ 19/12/2014 και 11/4/2015.

Η ανάκληση γίνεται για προληπτικούς σκοπούς, καθώς ενδέχεται σε μεμονωμένο αριθμό μπουκαλιών των συγκεκριμένων παρτίδων να υπάρξει παρουσία βακτηριδίων τύπου Bacillus.

Οι καταναλωτές που τυχόν έχουν στην κατοχή τους συσκευασίες των ως άνω προϊόντων με τις προαναφερόμενες ημερομηνίες λήξης, παρακαλούνται να αποφύγουν την κατανάλωσή τους και να επικοινωνήσουν για περισσότερες πληροφορίες με τη Mars Hellas (τηλέφωνο: 210-8196200, Email: mars.hellas@effem.com) ή να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της εταιρείας.

Στην ίδια ανακοίνωση σημειώνεται ότι ουδεμία άλλη σειρά προϊόντων Mars ανακαλείται από την αγορά.

Αρχές

Η Mars Hellas έχει ενημερώσει τις αρμόδιες αρχές (ΕΦΕΤ, Γενική Γραμματεία Καταναλωτή) και βρίσκεται σε επικοινωνία με τους εμπορικούς της συνεργάτες για την ταχεία και ομαλή υλοποίηση της διαδικασίας ανάκλησης των προϊόντων.

Σημειώνεται, τέλος, από την εταιρεία ότι έχοντας ως κορυφαία προτεραιότητα την απόλυτη διασφάλιση της υγείας των καταναλωτών, η Mars Hellas ζητεί συγγνώμη για την όποια αναστάτωση επιφέρει η εξέλιξη αυτή και διαβεβαιώνει το καταναλωτικό κοινό ότι μεριμνά πάντοτε για την άριστη ποιότητα και ασφάλεια των προϊόντων της.



Πηγή : www.iatronet.gr

Τετάρτη 13 Αυγούστου 2014

Προσοχή : 10 σημάδια ότι κάτι δεν πάει καλά με την καρδιά σας



Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, πάνω από 17 εκατομμύρια άνθρωποι χάνουν κάθε χρόνο τη ζωή τους λόγω καρδιοπάθειας. Ο αριθμός των θανάτων που οφείλονται σε καρδιαγγειακές επιπλοκές αναμένεται να ξεπεράσει τα 23 εκατομμύρια σε ετήσια βάση έως το 2030.

Ο κύριος λόγος που η καρδιοπάθεια αναδεικνύεται σε βασική αιτία θανάτου για τον παγκόσμιο πληθυσμό είναι η αδυναμία έγκαιρου εντοπισμού των προειδοποιητικών συμπτωμάτων.

Τα αυξημένα επίπεδα της χοληστερόλης, η υπέρταση, η παχυσαρκία, το κάπνισμα και το οικογενειακό ιστορικό καρδιοπάθειας είναι μερικοί μόνο από τους παράγοντες κινδύνου για το έμφραγμα, το εγκεφαλικό και την καρδιακή ανεπάρκεια.

Δείτε ποια είναι τα 10 σημάδια που θα σας παρακινήσουν να επισκεφθείτε άμεσα τον καρδιολόγο.

1. Πόνος στο στήθος : Είναι το πλέον σύνηθες σύμπτωμα του εμφράγματος που αναζητούν οι γιατροί. Ένα επικείμενο έμφραγμα όμως δεν εκδηλώνεται πάντοτε με τον πόνο στο στήθος, ενώ το σύμπτωμα μπορεί να υποδεικνύει κάποια άλλη πάθηση, όπως προβλήματα στους πνεύμονες ή το γαστρεντερικό.

2. Επίμονος βήχας : Ο βήχας και η δύσπνοια αποτελούν πρώιμα σημάδια της καρδιακής ανεπάρκειας. Είναι αποτέλεσμα της συσσώρευσης υγρού στους πνεύμονες.

3. Ζαλάδα : Οι συχνές ζαλάδες και η απώλεια των αισθήσεων υποδεικνύουν αυξημένο κίνδυνο εμφράγματος. Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση αρρυθμίας.

4. Έντονη κόπωση : Η αδικαιολόγητη κούραση μπορεί να εμφανιστεί μερικές ημέρες πριν το έμφραγμα, ιδιαίτερα στις γυναίκες. Η χρόνια κόπωση μπορεί επίσης να αποτελεί σύμπτωμα της καρδιακής ανεπάρκειας.

5. Ναυτία και απώλεια όρεξης : Η ναυτία και η τάση προς έμετο είναι δύο συνήθη συμπτώματα πριν από το έμφραγμα. Επίσης, το οίδημα στην κοιλιακή χώρα σχετίζεται άμεσα με την καρδιακή ανεπάρκεια και μπορεί να οδηγήσει στη μειωμένη όρεξη.

6. Γενικευμένος πόνος : Ο πόνος στο στήθος μπορεί να ακτινοβολεί σε άλλα σημεία του σώματος, όπως οι ώμοι, τα χέρια, οι αγκώνες, ο αυχένας, το σαγόνι και η κοιλιά. Σε μερικές περιπτώσεις, όμως, δεν εκδηλώνεται πόνος στο στήθος αλλά μόνο σε αυτά τα σημεία του σώματος.

7. Ταχυπαλμία ή άστατος καρδιακός παλμός : Η περιστασιακή ταχυπαλμία δεν είναι ανησυχητική. Όταν όμως είναι συχνή και συνοδεύεται από αδυναμία, ζάλη ή δύσπνοια μπορεί να υποδεικνύει ένα επικείμενο έμφραγμα, καρδιακή ανεπάρκεια ή αρρυθμία.

8. Εφίδρωση : Η ξαφνική και αδικαιολόγητη εφίδρωση αποτελεί προειδοποιητικό σημάδι για το έμφραγμα. Εμφανίζεται σε στιγμές χαλάρωσης, χωρίς να έχει προηγηθεί έντονη σωματική άσκηση.

9. Οίδημα : Η καρδιακή ανεπάρκεια έχει σαν αποτέλεσμα τη συσσώρευση υγρού στο σώμα. Έτσι, εκδηλώνεται πρήξιμο στα πέλματα, τους αστραγάλους, τα πόδια ή την κοιλιά.

10. Αδυναμία : Όπως και στην περίπτωση της αδικαιολόγητης κόπωσης, η αδυναμία μπορεί να εμφανιστεί μερικές ημέρες πριν από το έμφραγμα ή κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης του εμφράγματος.

Εάν εμφανίζετε αρκετά από τα παραπάνω σημάδια, συμβουλευείτε άμεσα το γιατρό σας.


Πηγή : www.onmed.gr

Αυξημένα τριγλυκερίδια; 14 τρόποι να τα μειώσετε



Ενδεχομένως πήρατε ορισμένα επιπλέον κιλά και στο τσεκ απ ανακαλύψατε ότι έχετε υψηλά επίπεδα τριγλυκεριδίων στο αίμα.

Τα συγκεκριμένα λιπίδια είναι σημαντική πηγή ενέργειας στον οργανισμό σας αλλά σε υψηλά επίπεδα μπορούν να πληγώσουν την καρδιά σας.

Όπως με τη χοληστερόλη, προβλήματα με τα τριγλυκερίδια μπορούν να οδηγήσουν σε φραγμένες αρτηρίες και πιθανόν σε καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο. Υπάρχουν όμως τρόποι να τα μειώσετε.

Κοιτάξτε πώς τρώτε

Αν τρώτε συχνά περισσότερες θερμίδες από αυτές που καίτε τα τριγλυκερίδια μπορεί να αρχίσουν να αυξάνονται.
Οι χειρότερες τροφές είναι αυτές που περιέχουν ζάχαρη και τροφές με πολλά κορεσμένα λιπαρά, όπως το γάλα με πλήρη λιπαρά και το κόκκινο κρέας.

Πείτε όχι στη ζάχαρη

Αν έχετε υψηλά τριγλυκερίδια ελέγξτε την τάση σας για γλυκά. Απλά σάκχαρα, ιδιαίτερα η φρουκτόζη αυξάνουν τα τριγλυκερίδια. Προσέξτε τροφές που παρασκευάζονται με επιπλέον σάκχαρα, όπως αναψυκτικά, γλυκά, δημητριακά πρωινού, γιαούρτι με γεύση και παγωτό.

Ανακαλύψτε την κρυμμένη ζάχαρη

Μάθετε να εντοπίζετε την κρυμμένη ζάχαρη στις ετικέτες. Στις λέξεις που θα ψάξετε περιλαμβάνονται η καφέ ζάχαρη, η φρουκτόζη, η λακτόζη, η γλυκόζη και το μέλι.

Εστιάστε στις ίνες

Αφήστε στην άκρη τροφές που παράγονται από επεξεργασμένο αλεύρι και επιλέξτε την ολική άλεση.

Καταναλώνετε περισσότερες ίνες που βοηθούν στη μείωση των τριγλυκεριδίων.

Στο μεσημεριανό μπορείτε να δοκιμάσετε μια σαλάτα με λαχανικά και φασόλια, ενώ στο δείπνο μπορείτε να επιλέξετε μαύρο ρύζι ή κινόα αντί για πατάτες ή ζυμαρικά.

Να τρώτε τα σωστά λιπαρά

Λίγα λιπαρά είναι καλά όταν πρόκειται για το σωστό είδος.

Επιλέξτε τροφές που περιέχουν φυσιολογικά μόνο και πολυακόρεστα λιπαρά. Αβοκάντο, ξηρούς καρπούς, κοτόπουλο χωρίς την πέτσα και ελαιόλαδο.

Αποφύγετε τα τρανς λιπαρά που βρίσκονται σε πολλές κατεργασμένες τροφές, τις πατάτες τηγανιτές, τα κρακεράκια και τα τσιπς. Μην τρώτε πολλά κορεσμένα λιπαρά, που βρίσκονται στο κόκκινο κρέας, το παγωτό και το τυρί.

Επιλέξτε ψάρι αντί για κόκκινο κρέας

Τα ίδια ωμέγα- 3 λιπαρά που είναι καλά για την καρδιά σας μπορούν να σας βοηθήσουν να μειώσετε και τα τριγλυκερίδια.
Την επόμενη φορά που θα φάτε εκτός σπιτιού ζητήστε ψάρι αντί για μπριζόλα ή burger. Να τρώτε ψάρι τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα. Ο σολομός, η πέστροφα, ο τόνος και η σαρδέλα περιέχουν υψηλά επίπεδα ωμέγα-3 λιπαρών.

Να τρώτε ξηρούς καρπούς και λαχανικά

Άλλες καλές πηγές ωμέγα-3 λιπαρών

  •  Καρύδια
  •  Λιναρόσπορος
  •  Σπανάκι
  •  Λαχανάκια Βρυξελλών
  •  Πράσινα λαχανικά
  •  Φασόλια

Χρειάζεστε συμπλήρωμα ωμέγα-3 λιπαρών;

Ρωτήστε τον γιατρό σας. Τα συμπληρώματα μπορούν να σας δώσουν ποσότητα ωμέγα- 3 αλλά δεν τα χρειάζονται όλοι.
Μπορεί ενδεχομένως να καταφέρετε να μειώσετε τα τριγλυκερίδια κάνοντας πιο υγιεινές επιλογές.
Υψηλές δόσεις ωμέγα- 3 λιπαρών μπορούν να προκαλέσουν αιμορραγία σε ορισμένους ανθρώπους. Συζητήστε το με τον γιατρό σας.

Μειώστε το αλκοόλ

Χαλαρώνετε με κρασί, μπίρα ή κοκτέιλ; Το υπερβολικό ποτό είναι αιτία αυξημένων τριγλυκεριδίων.
Αυτό σημαίνει περισσότερο από ένα ποτό την ημέρα για γυναίκες και 2 την ημέρα για άντρες. Για ορισμένους, ακόμα και μικρές ποσότητες αλκοόλ μπορούν να αυξήσουν τα τριγλυκερίδια.

Παραλείψτε τα γλυκά ποτά

Ένας από τους πιο εύκολους τρόπους να μειώσετε τα τριγλυκερίδια είναι να μειώσετε τα γλυκά ροφήματα.
Τα αναψυκτικά και άλλα ροφήματα με ζάχαρη περιέχουν φρουκτόζη, η οποία συμβάλλει στην αύξηση των τριγλυκεριδίων.

Χάστε βάρος

Το επιπλέον βάρος, ιδιαίτερα γύρω από τη μέση, αυξάνει τα τριγλυκερίδια. Ένα από τα μεγαλύτερα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε τα τριγλυκερίδια είναι να χάσετε βάρος.
Δεν χρειάζεται να είναι μεγάλη η απώλεια βάρους για να σημειωθεί πτώση των τριγλυκεριδίων σας.

Κινηθείτε

Αν έχετε υπερβάλλον βάρος, η τακτική άσκηση μπορεί να σας οδηγήσει σε καλή φόρμα και να μειώσει ταυτόχρονα τα τριγλυκερίδια.

Προσπαθήστε να κάνετε 30 λεπτά άσκησης, 5 ημέρες την εβδομάδα και σιγουρευτείτε ότι ιδρώνετε. Μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο τριγλυκεριδίων κατά 20 έως 30%. Αν είστε νέος στην άσκηση δοκιμάστε μάθημα χορού, πηγαίνετε για μπάνιο ή περπατήστε έντονα σε καθημερινή βάση.

Κάντε Checkup

Μια καλή εξέταση μπορεί να εντοπίσει τα υψηλά τριγλυκερίδια. Ο γιατρός σας μπορεί επίσης να κοιτάξει για σχετικά προβλήματα υγείας. Σε αυτά περιλαμβάνονται η νεφρική νόσος, ο διαβήτης και η παχυσαρκία.

Πότε πρέπει να βοηθήσετε τις συνήθειες

Αν αλλαγές του τρόπου ζωής δεν σας έχουν βοηθήσει αρκετά, ο γιατρός σας μπορεί ενδεχομένως να προσθέσει κάποιο φάρμακο. Ο γιατρός θα κοιτάξει όλα τα λιπίδια του αίματος για να αποφασίσει τον καλύτερο τρόπο προστασίας της καρδιάς σας.


Πηγή : www.iatronet.gr

Τρίτη 12 Αυγούστου 2014

Προσοχή : Από ποιες σοβαρές ασθένειες κινδυνεύετε αν δεν φροντίζετε τα δόντια σας


Πόσο χρόνο αφιερώνετε στη στοματική σας υγιεινή καθημερινά; Σύμφωνα με τους οδοντίατρους, μόνο ένας στους πέντε Έλληνες βουρτσίζει καθημερινά τα δόντια του, ενώ περισσότεροι από τους μισούς δεν χρησιμοποιούν οδοντικό νήμα.

Ωστόσο, η πλημμελής φροντίδα του στόματος, είναι δυνατόν να προκαλέσει και σοβαρά προβλήματα υγείας, εκτός από τα προφανή, όπως απώλεια δοντιών ουλίτιδα, περιοδοντίτιδα και μόνιμη κακοσμία του στόματος.

Δείτε ποια είναι και προστατευθείτε :

Γεροντική άνοια

Αμερικανοί ερευνητές εντόπισαν σχέση μεταξύ της κακής στοματικής υγείας και της άνοιας. Αφού παρακολούθησαν 5.468 ανθρώπους που ζούσαν σε οίκους ευγηρίας, για 18 χρόνια, διαπίστωσαν ότι μεταξύ των ατόμων που ακόμη είχαν τα φυσικά τους δόντια, όσοι δήλωσαν ότι δεν βουρτσίζουν τα δόντια τους καθημερινά, είχαν 22% – 65% μεγαλύτερο κίνδυνο να εκδηλώσουν άνοια, συγκριτικά με αυτούς που τα βούρτσιζαν 3 φορές την ημέρα.

Πνευμονία

Όσα μικρόβια υπάρχουν στο στόμα μας, μοιραία καταλήγουν και στους πνεύμονές μας. Σε έναν οργανισμό όμως με μειωμένο ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να προκαλέσουν σοβαρή βλάβη.

Διαβήτης

Σύμφωνα με μελέτες, η κακή στοματική υγεία είναι παράγοντας κινδύνου για την ανάπτυξη διαβήτη, εξαιτίας της ύπαρξης φλεγμονής. Μάλιστα, σε μερικούς ασθενείς με περιοδοντίτιδα, όταν σταθεροποιηθεί η κατάσταση, ελέγχεται καλύτερα και ο διαβήτης.

Χρόνια νεφρική ανεπάρκεια

Όσοι πάσχουν από περιοδοντική νόσο, διατρέχουν 4,5 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν χρόνια νεφρική ανεπάρκεια. Μάλιστα, το γεγονός αυτό καθιστά την κακή στοματική υγεία πιο ισχυρό προγνωστικό παράγοντα της ΧΝΑ, ακόμη και από την υψηλή χοληστερόλη.

Καρδιοπάθεια

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η περιοδοντική νόσος, η οποία προκαλείται από τα παθογόνα βακτήρια του στόματος, μπορεί να συμπεριληφθεί ως ένας από τους πολλούς παράγοντες κινδύνου των καρδιακών νοσημάτων.

Επιπλοκές κύησης

Η κακή στοματική υγεία της εγκύου μπορεί να οδηγήσει σε πρόωρο τοκετό και χαμηλό βάρος του νεογέννητου, λόγω μεταφοράς των παθογόνων βακτηρίων από το στόμα στον πλακούντα μέσω της κυκλοφορίας του αίματος.

Καρκίνος του στόματος

Η κακή στοματική υγιεινή σχετίζεται και με τον στοματικό καρκίνο, λόγω της σχέσης των δύο με τον ιό θηλωμάτων του ανθρώπου HPV.


Πηγή : www.onmed.gr

Στοματικό σεξ : Το καλύτερο γιατρικό για...



Έρευνα του κρατικού πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης σχετικά με την επίδραση του στοματικού έρωτα στην ψυχολογική υγεία των γυναικών φέρνει... ικανοποίηση σε άντρες και γυναίκες σε όλο τον κόσμο.

Για τις ανάγκες της έρευνας, η οποία δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Archives of Sexual Behavior, οι επιστήμονες εξέτασαν τις περιπτώσεις 293 γυναικών. Συγκέντρωσαν στοιχεία για την σεξουαλική τους ζωή και την πνευματική τους υγεία και ευτυχία.

Διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες που επιδίδονταν σε στοματικό σεξ με τους ερωτικούς συντρόφους τους ήταν πιο ευτυχισμένες και ικανοποιημένες με την ζωή τους.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, το αντρικό σπέρμα περιέχει χημικές ουσίες, οι οποίες όχι μόνο βελτιώνουν την ψυχική διάθεση, αλλά βοηθούν τις γυναίκες να έχουν καλύτερο ύπνο και να αναπτύξουν περισσότερο τα συναισθήματα αγάπης προς τον σύντροφό τους.

Συγκεκριμένα, το αντρικό σπέρμα περιέχει :

  •  κορτιζόλη, η οποία αυξάνει τα συναισθήματα αγάπης και συντροφικότητας

  •  οιστρόνη και οξυτοκίνη, ορμόνες που βελτιώνουν την ψυχολογική διάθεση

  •  θυροτροπίνη, ορμόνη η οποία βοηθάει να καταπολεμήσει ο οργανισμός την κατάθλιψη, όπως και η σεροτονίνη

  •  μελατονίνη, η οποία βοηθάει τη γυναίκα να έχει καλύτερης ποιότητας ύπνο

Η έρευνα έδειξε επίσης ότι οι γυναίκες που δεν επιδίδονταν σε στοματικό σεξ παρουσίαζαν όμοια συμπτώματα κατάθλιψης με εκείνες τις γυναίκες που απείχαν εντελώς από κάθε σεξουαλική επαφή.


Πηγή : www.onmed.gr

Δείτε ποια ροφήματα καταστρέφουν το σμάλτο των δοντιών σε 30 μόλις δευτερόλεπτα



Το συχνό βούρτσισμα των δοντιών ίσως δεν είναι αρκετό για να διατηρήσετε το χαμόγελό σας αστραφτερό, εάν δεν προσέχετε τι τρώτε και τι πίνετε.

Είναι γνωστό πως ο καφές, η σάλτσα τομάτας, τα μούρα και οι φράουλες κιτρινίζουν τα δόντια, αφήνοντας το ανεξίτηλο στίγμα τους στο χαμόγελό μας.

Τώρα, μια νέα μελέτη που πραγματοποιήθηκε από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Αδελαΐδας στην Αυστραλία καταδεικνύει ποια είναι τα ροφήματα που φθείρουν το πολύτιμο σμάλτο των δοντιών.

Ο λόγος για τα αναψυκτικά και τους χυμούς φρούτων, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύονται στην επιθεώρηση Journal of Dentistry. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα όξινα ροφήματα διαβρώνουν το σμάλτο μόλις 30 δευτερόλεπτα μετά την κατανάλωση.

Ακόμη κι αν βουρτσίσουμε τα δόντια μας μισή ώρα ή μία ώρα μετά, η ζημιά έχει ήδη γίνει, υποστηρίζουν οι ερευνητές. Μάλιστα, οι βλάβες αυτές είναι συχνά ανεπανόρθωτες.

Για να αποφύγουμε αυτές τις αρνητικές συνέπειες, οι ερευνητές συνιστούν να περιορίσουμε την κατανάλωση αναψυκτικών και όξινων χυμών. Θα πρέπει να προτιμούμε τα φρέσκα φρούτα αντί του χυμού ή τουλάχιστον να χρησιμοποιούμε καλαμάκι ώστε να περιορίσουμε την επαφή με τα δόντια.


Πηγή : www.onmed.gr

Δευτέρα 11 Αυγούστου 2014

Τι πρέπει να γνωρίζετε για την παιδική χοληστερίνη



Γενικά όλοι μας γνωρίζουμε κάποια πράγματα για τη χοληστερίνη. Είναι μια λιπαρή ουσία που κυκλοφορεί στο αίμα και είναι απαραίτητη στον οργανισμό μας. Οι λιποπρωτείνες που μεταφέρουν τη χοληστερόλη στο αίμα, χωρίζονται σε δυο κατηγορίες: την LDL και την HDL. Η LDL χοληστερόλη ή αλλιώς “κακή” χοληστερόλη, ενέχει κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων, ενώ η HDL χοληστερόλη ή αλλιώς “καλή” χοληστερόλη, βοηθά αντίστοιχα το καρδιαγγειακό σύστημα.

Εάν λοιπόν στην οικογένειά μας υπάρχει ενήλικας που πάσχει από οικογενή υπερχοληστερολαιμία (κληρονομική πάθηση, με υψηλά επίπεδα χοληστερίνης από μικρή ηλικία), τότε τα παιδιά θα πρέπει να εξετάζονται επίσης από πολύ μικρή ηλικία, για να διαπιστωθεί εάν πάσχουν εξίσου. Εάν δε αυτό διερευνηθεί νωρίς, θα είναι περισσότερο αποτελεσματική η αντιμετώπισή της. Οι εξετάσεις αυτές, καλό θα ήταν να γίνονται τουλάχιστον μία φορά, μέχρι την ηλικία των δέκα ετών του παιδιού. Εάν διαπιστωθεί διάγνωση θετική, υπάρχει σίγουρα ένα γονέας με υψηλή συγκέντρωση χοληστερόλης στο αίμα. Στη συνέχεια, ο γιατρός θα σας συστήσει τον αιματολογικό έλεγχο του παιδιού, που πρέπει να κάνετε κάθε δύο χρόνια περίπου.

Οριακά υψηλή θεωρείται στα παιδιά, η LDL χοληστερόλη (κακή) που βρίσκεται πάνω από 110mg/dL και αν ξεπεράσει τα 130mg/dL, είναι υψηλή. Η καλή χοληστερόλη HDL αντίθετα, δεν πρέπει να κατεβαίνει κάτω των 40mg/dL. Θα πρέπει επίσης να γνωρίζουμε ότι αυτό που ισχύει για όλους μας γενικά είναι, ότι η οριακά υψηλή είναι η μεγαλύτερη των 170mg/dL και υψηλή θεωρείται όταν ξεπερνά τα 200mg/dl.

Στην περίπτωση λοιπόν που ένα παιδί παρουσιάζει αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης, ο γιατρός θα συστήσει ό,τι και στους ενήλικες. Το πρόβλημα είναι ότι επειδή αφορά παιδιά, είναι δύσκολη η εφαρμογή ενός σωστού προγράμματος διατροφής. Για παράδειγμα, πρέπει να αποφεύγουν να τρώνε έτοιμα φαγητά απέξω, γλυκά και αλμυρά σνακ, πλούσια σε κορεσμένο λίπος και χοληστερόλη. Σε περίπτωση δε που ένα παιδί εμφανίζει πάρα πολύ υψηλά επίπεδα χοληστερόλης, ο γιατρός θα πρέπει να σας καθοδηγήσει τι θα πρέπει να προσέχετε και τι να αποφεύγετε.

Επίσης θα πρέπει να εξηγήσετε καθαρά στο παιδί σας τι πρέπει να προσέχει τις ώρες που λείπει από το σπίτι. Είναι προτιμότερο να παίρνει μαζί του σπιτικά σνακ όπως το τοστ, ειδικά κρακεράκια, σπιτικές πίτες και κεικ κλπ. Φυσικά θα πρέπει πάντα να γνωρίζει τι επιτρέπεται να τρώει όταν βρίσκεται έξω με τους φίλους του, όπως ένα τοστ με γαλοπούλα και τυρί, δημητριακά, φρούτα, γιαούρτια.

Σε γενικές γραμμές μάθετε στα παιδιά που πάσχουν από υψηλή χοληστερόλη ότι θα πρέπει να εντάξουν στη διατροφή τους τα εξής:

  •  Γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά
  •  Ψωμί ολικής άλεσης
  •  Φρούτα, λαχανικά
  •  Ψωμί, δημητριακά και ζυμαρικά σε σωστές αναλογίες
  •  Όσπρια
  •  Ψάρια

Επιμείνετε πολύ στο να αποφεύγουν:

  •  Πολύ τυρί, βούτυρο
  •  Μαγιονέζα και έλαια
  •  Συχνή κατανάλωση κρέατος
  •  Αρτοσκευάσματα όπως κρουασάν, γλυκά, πίτες, κέικ
  •  Πατατάκια, γαριδάκια
  •  Fast Food

Πολύ μεγάλο ρόλο βέβαια παίζει η σωματική άσκηση στα παιδιά, όπως ακριβώς και στους ενήλικες. Οι δραστηριότητες στη φύση και ο αθλητισμός, βοηθούν ούτως ή άλλως και προλαμβάνουν την εκδήλωση ασθενειών και παχυσαρκίας, οδηγώντας έτσι τα παιδιά σε έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής.


Πηγή : www.iatronet.gr

Λάθη που κάνετε στη διατροφή σας και δεν χάνετε βάρος


Τρώτε λιγότερο αλλά δεν χάνετε

Προσπαθείτε να αδυνατίσετε και νιώθετε σύγχυση; Αν προσπαθείτε πολύ αλλά τα αποτελέσματα στη ζυγαριά δεν φαίνονται μπορεί ενδεχομένως να σαμποτάρετε τον εαυτό σας παρά τις καλές σας προθέσεις.
Ακολουθούν λάθη που ενδεχομένως κάνετε και που σας στερούν το χαμηλό βάρος.

Δεν κοιμάστε επαρκώς

Μπορεί να θέλετε να πηγαίνετε στο γυμναστήριο αλλά για να χάσετε βάρος χρειάζεται επίσης να κοιμάστε.
Ο ανεπαρκής ύπνος, ιδιαίτερα αν κοιμάστε λιγότερο από 5 ή 6 ώρες τη νύχτα μπορεί να επιβραδύνει το μεταβολισμό και να προκαλέσει ορμονικές αλλαγές που βλάπτουν τις προσπάθειες απώλειας βάρους.
Η κούραση σας κάνει επίσης να τρώτε περισσότερο. Πρόσφατη έρευνα ανακάλυψε ότι άνθρωποι που έχουν έλλειψη ύπνου καταναλώνουν 500 επιπλέον θερμίδες την ημέρα.

Ασκείστε πολύ

Η άσκηση είναι σημαντική αλλά αν την κάνετε σε υπερβολικό βαθμό μπορεί να έχει μειονεκτήματα.
Ειδικός σημειώνει ότι οι άνθρωποι πιστεύουν ότι αν ασκούνται θα χάσουν βάρος με μαγικό τρόπο και στη συνέχεια νιώθουν σύγχυση.
Στην πραγματικότητα, περίπου το 80% του χρόνου δίαιτας και ενέργειας θα πρέπει να εστιάζεται στη διατροφή κα το 20% στην άσκηση.

Μην υπερβάλλετε με τα υγιεινά τρόφιμα

Επειδή μια τροφή είναι υγιεινή δεν σημαίνει ότι μπορείτε να τρώτε μεγάλη ποσότητα από αυτή.
Η αλλαγή από το άσπρο ψωμί στο ολικής αλέσεως, η κατανάλωση ξηρών καρπών αντί για τσιπς, η χρήση ελαιόλαδου αντί για βούτυρο είναι υγιεινές αλλαγές. Ωστόσο δεν είναι υποκατάστατα με χαμηλές θερμίδες, επομένως ο έλεγχος της μερίδας είναι το κλειδί.

Είστε μοναχικός

Έρευνες δείχνουν ότι η στήριξη από φίλους και την οικογένεια αυξάνει την πιθανότητα απώλειας βάρους στις γυναίκες.
Αν δεν μπορείτε να λάβετε αυτό που έχετε ανάγκη από τους κοντινούς σας αναζητήστε άλλα είδη στήριξης, όπως συμβουλές από διαιτολόγο ή ενθάρρυνση από ανθρώπους στο διαδίκτυο.

Ποτέ δεν τρώτε σνακ

Για να κρατήσετε το μεταβολισμό σας στο υψηλότερο σημείο χρειάζεται να τρώτε κάθε 3 -4 ώρες.
Οι άνθρωποι νομίζουν ότι χρειάζεται να τρώνε λιγότερο συχνά, αλλά χρειάζεται να τρώνε περισσότερο συχνά σε μικρότερες ποσότητες, συμβουλεύει ειδικός.

Δεν κρατάτε ημερολόγιο

Μεγάλης κλίμακας έρευνα, ανακάλυψε ότι η τήρηση ημερολογίου τροφών διπλασιάζει την ποσότητα βάρους που χάνουν οι συμμετέχοντες.
Ερευνητές εικάζουν ότι απλώς το να γράφετε αυτά που τρώτε σας κάνει πιο υπεύθυνους και μειώνει τις ημερήσιες θερμίδες σας.

Δεν σας αρέσει το νερό

Η αντικατάσταση του νερού με αναψυκτικά που περιέχουν ζάχαρη, ακόμα χυμούς, μπορεί να κάνει τη διαφορά στον καθημερινό αριθμό θερμίδων.
Η κατανάλωση νερού μπορεί ενδεχομένως να σας βοηθήσει στη ρύθμιση της όρεξης.
Σε έρευνα, άνθρωποι που έπιναν 2 ποτήρια νερό πριν το γεύμα κατανάλωναν μέχρι 90 θερμίδες λιγότερες.

Παραλείπετε το πρωινό

Υπάρχουν πολλές ενδείξεις ότι άνθρωποι που καταναλώνουν πρωινό τείνουν να έχουν πιο υγιές βάρος, επομένως αρχίστε σωστά την ημέρα βρίσκοντας χρόνο για πρωινό.
Ειδικοί δηλώνουν ότι πρωινό με δημητριακά ολικής αλέσεως είναι μια από τις καλύτερες επιλογές.

Μισείτε τη μαγειρική

Τα γεύματα στα εστιατόρια συχνά περιέχουν περισσότερες θερμίδες σε σχέση με τα γεύματα που παρασκευάζονται στο σπίτι, επομένως φορέστε την ποδιά σας και ετοιμάστε ορισμένες υγιεινές συνταγές.
Όταν τρώτε έξω σκεφτείτε την πιθανότητα να ζητήσετε από τον σερβιτόρο να σας σερβίρει τη μισή μερίδα και να σας δώσει την υπόλοιπη για το σπίτι.


Πηγή : www.iatronet.gr

Smartphones : Πόσο εξαρτημένοι είστε;



Τσεκάρετε το κινητό σας μόλις ξυπνάτε το πρωί και όταν πέφτετε για ύπνο το βράδυ;

Ελέγχετε το κινητό σας συνέχεια στην περίοδο των διακοπών;

Νιώθετε έντονο άγχος όταν είστε εκτός δικτύου, ακόμα και πανικό;

Είναι επιδημία της εποχής, έχουμε γίνει ψυχαναγκαστικοί και εμμονικοί με τα έξυπνα κινητά, είναι αυτό ψυχολογική διαταραχή ή απλά μας έχει παρασύρει η τεχνολογία και έχουμε υιοθετήσει καινούργιες συνήθειες;

Η ψυχολόγος –ψυχοθεραπεύτρια Δρ. Ιλια Θεοτοκά, ειδικευμένη στις εξαρτήσεις από ουσίες, αλκοόλ και ίντερνετ κατασκεύασε πρόσφατα το παρακάτω σύντομο test για το σκοπό αυτό που περιλαμβάνει τα παρακάτω ερωτήματα :

  •  Ασχολείστε αρκετή ώρα με το κινητό σας τηλέφωνο, ακόμα και όταν δεν υπάρχει συγκεκριμένος λόγος;

  •  Ο σύντροφός σας παραπονείται συχνά ότι δεν ασχολείτστε μαζί του, γιατί είστε συνέχεια στο κινητό σας;

  •  Οι γονείς σας ή μέλη του οικογενειακού σας περιβάλλοντος σας λένε ότι ασχολείστε πολύ με το κινητό σας και παραμελείτε άλλα πράγματα;

  •  Ακόμα και όταν τρώτε κοιτάτε το κινητό σας;

Αν απαντήσετε καταφατικά σε 2 η 3 από τις παραπάνω ερωτήσεις, τότε εμφανίζεται μια συμπεριφορά «εξάρτησης» από το κινητό σας τηλέφωνο.

Βέβαια, θα πρέπει να σημειωθεί ότι δεν υπάρχουν ακόμα επίσημα διαγνωστικά κριτήρια για νέες εξαρτήσεις, που έχουν εμφανιστεί τα τελευταία χρόνια, όπως εξάρτηση από το ίντερνετ, παιχνίδια στο ίντερνετ, εξάρτηση από κινητά τηλέφωνα. Ωστόσο, αν κάποιος ή το περβάλλον του παρατηρεί ότι αυξάνει τις ώρες στις παραπάνω δραστηριότητες, παραμελεί άλλες δραστηριότητες, ή κοινωνικές επαφές με ανθρώπους, έχει μειώσει τη φυσική δραστηριότητα, τότε ίσως θα πρέπει να προβληματιστεί μήπως οι ώρες ενασχόλησης θέτουν προβλήματα στις παραπάνω δραστηριότητες.

Τα έξυπνα κινητά μπορούν να προκαλέσουν συμπεριφορά «εξάρτησης», όπως η συμπεριφορά εξάρτησης από το ίντερνετ; Πιθανά, ναι, εφόσον εκλύουν συναισθήματα ικανοποίησης, ανταμοιβής, ή αισθήματα άγχους και δυσανεξίας όταν είναι κάποιος μακριά από αυτό, πχ.  περιμένοντας ένα μέιλ, έμα μήνυμα ή βλέποντας προσωπικές φωτογραφίες.

Ασφαλώς, σημαντικό ρόλο παίζει εάν η παραπάνω ενασχόληση επηρεάζει αρνητικά την επαγγελματική, προσωπική, οικογενειακή και κοινωνική ζωή του ατόμου.

Σίγουρα, μπορεί να επηρεάσει την προσοχή και τη συγκέντρωση, προκαλώντας διακοπή ή διάσπαση της σκέψης ή της προσοχής. Μας αποσπούν από το να διατηρήσουμε την προσοχή μας σε μία δραστηριότητα ή απλά να μείνουμε μόνοι με τις σκέψεις μας, ή να σκεφτόμαστε βαθύτερα θέματα που μας απασχολούν.

Τι μπορούμε να κάνουμε για να μην "κολλάμε" στο κινητό μας;

  •  Σκεφτείτε τις καταστάσεις και τα συναισθήματα που σας κάνουν να ελέγχετε τόσο συχνά το κινητό σας. Είναι επειδή βαριέστε, νιώθετε μόνοι, έχετε άγχος ή αγωνία για κάτι; Μιλήστε σε κάποιον αν νιώθετε κάποια από αυτά τα συναιασθήματα.

  •  Προσπαθείτε να πειθαρχείτε με τη χρήση του κινητού, όταν είστε με τα παιδιά σας, όταν οδηγείτε, όταν είστε σε μια συνάντηση, σε μία κοινωνική εκδήλωση. Θα εκπλαγείτε όταν νιώσετε ότι έχετε καταφέρει να ελέγξετε αυτή τη συνεχή επιθυμία. Βάλτε στο αθόρυβο το κινητό σας κάποιες στιγμές που χρειάζεται να εστιασθείτε σε μία σοβαρή δουλειά ή να ξεκουραστείτε.

 Επίσης :

  •  Επενδύστε στη δουλειά σας. Η ενασχόληση με το κινητό σάς αποσπά από την εργασία σας πολύ περισσότερο από όσο νομίζετε. Σας θολώνει το μυαλό ή σας επηρεάζει από το να σκέφτεστε ελεύθερα και να εστιάζετε σε θέματα που πραγματικά σας ενδιαφέρουν στη ζωή.

  •  Περάστε χρόνο με ανθρώπους. Περάστε πιο πολύ χρόνο με τους φίλους και την οικογένειά σας, έχετε μία ενεργητική στάση απέναντι στη ζωή, έχετε πιο στενή επαφή με τη φύση. Όταν μειώσετε το χρόνο στο κινητό, θα έχετε πιο ουσιαστικές σχέσεις με τους ανθρώπους και πιο εποικοδομητική επικοινωνία με αυτούς.



Γράφει : Θεοτοκά Ίλια, Κλινική Ψυχολόγος και Ψυχοθεραπεύτρια

Πηγή : www.iatronet.gr