Φροντίδα Υγείας

Πέμπτη 31 Ιουλίου 2014

Παχαίνει ο υποθυρεοειδισμός; Tι είναι η Hashimoto; Ποια τα συμπτώματα, η διάγνωση και η θεραπεία.


Ο θυρεοειδής είναι ένας ενδοκρινής αδένας, ο οποίος βρίσκεται στη βάση του λαιμού και έχει σχήμα πεταλούδας. Λειτουργία του σημαντικού αυτού οργάνου, αποτελεί η παραγωγή θυρεοειδικών ορμονών οι οποίες είναι απαραίτητες για την φυσιολογική αύξηση, ανάπτυξη, τη ρύθμιση των μεταβολικών διεργασιών του οργανισμού για την εύρυθμη λειτουργία όλων των συστημάτων. Οι θυρεοειδικές ορμόνες, μέσω της κυκλοφορίας του αίματος, μεταφέρονται σε όλους τους ιστούς του σώματος και επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό τη λειτουργία πολλών οργάνων όπως της καρδιάς, του εντέρου και των πνευμόνων.

Υποθυρεοειδισμός είναι η παθολογική εκείνη κατάσταση κατά την οποία ο θυρεοειδής υπολειτουργεί. Η ανεπάρκεια των θυρεοειδικών ορμονών στο αίμα έχει σαν αποτέλεσμα την πρόκληση του κλινικού συνδρόμου που λέγεται υποθυρεοειδισμός. Η ανεπάρκεια αυτή στην ενδομήτρια ζωή και τη νεογνική ηλικία έχει δυσμενή επίπτωση στην ωρίμανση του εγκεφάλου και στη σωματική αύξηση και ανάπτυξη. Στην παιδική ηλικία παρατηρείται καθυστέρηση σωματικής αύξησης, ενώ στους ενήλικες εκδηλώνεται ως γενική επιβράδυνση των ζωτικών λειτουργιών.

Ο υποθυρεοειδισμός είναι μια από τις πιο συχνές παθήσεις του θυρεοειδή. Περίπου 2-3% του πληθυσμού έχει υποθυρεοειδισμό(σε μεγάλες ηλικίες μπορεί να φθάσει ακόμα και το 10%)και ένα 10% έχει υποκλινικό υποθυρεοειδισμό. Προσβάλει άτομα κάθε ηλικίας, όλων των φύλων και των φυλών και δεν κάνει κοινωνικοοικονομικές διακρίσεις. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι υπολογίζεται ότι τα μισά περίπου άτομα που έχουν υποθυρεοειδσμό δεν το γνωρίζουν. Και αυτό εξαιτίας της μη ειδικής φύσης των συμπτωμάτων της πάθησης.

Η πλειοψηφία των περιπτώσεων υποθυρεοειδισμού οφείλεται στη χρόνια θυρεοειδίτιδα (Hashimoto) η οποία αποτελεί μια βραδέως εξελισσόμενη αυτοάνοση πάθηση του θυρεοειδούς.

Υποθυρεοειδισμός  Συμπτώματα
Ο υποθυρεοειδισμός δεν έχει ειδικά συμπτώματα. Αυτό σημαίνει ότι τα συμπτώματα του υποθυρεοειδισμού εμφανίζονται και σε άλλες ασθένειες και ότι όλοι οι υποθυρεοειδικοί ασθενείς δεν εμφανίζουν τα ίδια συμπτώματα. Για το λόγο αυτό η διάγνωση δεν μπορεί να τεθεί αποκλειστικά και μόνο από την αναφορά των συμπτωμάτων στο γιατρό. Ένα άλλο στοιχείο που κάνει τη διάγνωση του υποθυρεοειδισμού δύσκολη είναι ότι η πάθηση αναπτύσσεται αργά με τον χρόνο.

Ο υποθυρεοειδισμός εκδηλώνεται με σωματική κόπωση και πνευματική νωθρότητα, υπνηλία και δυσκολία έγερσης το πρωί, με αύξηση του βάρους παρά τη μειωμένη όρεξη, με δέρμα ξηρό και άγριο. Οι πάσχοντες από υποθυρεοειδισμό εμφανίζουν ευαισθησία στο κρύο και δυσκοιλιότητα. Οι γυναίκες παρουσιάζουν διαταραχές περιόδου και ειδικότερα έχουν συχνότερα εμμηνορρυσία, με περισσότερο αίμα ενώ και τα συμπτώματα πριν την περίοδο χειροτερεύουν. Πολύ συχνά ο υποθυρεοειδισμός συνοδεύεται από βρογχοκήλη η οποία όπως είπαμε είναι η διόγκωση του θυρεοειδούς και από υψηλά επίπεδα χοληστερίνης. Ο υποθυρεοειδισμός έχει ενοχοποιηθεί και για την εκδήλωση κατάθλιψης.

Σε προχωρημένα στάδια η εμφάνιση του ασθενούς παίρνει χαρακτηριστική όψη: ωχρό πρόσωπο, πρήξιμο βλεφάρων, ξερά μαλλιά και αραιά φρύδια, βραχνή και αργή φωνή.

Η έλλειψη των θυρεοειδικών ορμονών μπορεί να εκδηλωθεί από τα επί μέρους συστήματα ως εξής :

  •  Δέρμα - Παρουσιάζεται κρύο, ωχρό, ξηρό και τραχύ με υπερκεράτωση. Οι τρίχες και τα νύχια είναι εύθρυπτα. Μειωμένη εφίδρωση

  •  Καρδιαγγειακό σύστημα - Βραδυκαρδία με μείωση της συσταλτικότητας της καρδιάς που επιβαρύνουν σημαντικά τυχόν συνυπάρχουσα καρδιοπάθεια.

  •  Αναπνευστικό - Επιπόλαιες και βραδείες αναπνοές.

  •  Γαστρεντερικό - Μειωμένη κινητικότητα του εντέρου με αποτέλεσμα τη δυσκοιλιότητα.

  •  Αίμα - Αναιμία.

  •  Κεντρικό νευρικό σύστημα - Βραδυψυχισμός, νωθρότητα αντιδράσεων, αδυναμία συγκέντρωσης, έλλειψη ψυχικής διάθεσης, υπνηλία, κατάθλιψη, ψυχωσικές αντιδράσεις.

  •  Μυικό - Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα που εκδηλώνεται με αιμωδίες και παραισθησίες στα άκρα χέρια. Βραδύτητα της σύσπασης και χάλασης των μυών. Ο ασθενής παραπονείται για διάχυτους πόνους, μυικές κράμπες.

  •  Αναπαραγωγικό - Ολιγομηνόρροια ή αμηνόρροια ή μηνορραγίες.

Για τη διάγνωση της νόσου πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι οι κλινικές εκδηλώσεις του υποθυρεοειδισμού διαφέρουν από ασθενή σε ασθενή και εξαρτώνται από τρεις κυρίως παράγοντες :

  •  την ηλικία του ατόμου

  •  τη χρονική διάρκεια

  •  τη βαρύτητα του υποθυρεοειδισμού τη στιγμή που θα διαγνωσθεί

Όποιος έχει ένα ή περισσότερα από τα αναφερόμενα συμπτώματα ή τα σημεία δεν σημαίνει ότι έχει υποθυρεοειδισμό αλλά σίγουρα θα πρέπει να τα αναφέρει στον ενδοκρινολόγο του προκειμένου να αποκλειστεί η διάγνωση του υποθυρεοειδισμού.

Οι γυναίκες έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο από τους άνδρες να εμφανίσουν υποθυρεοειδισμό και η διαφορά στη συχνότητα της πάθησης μεταξύ νέων γυναικών και νέων ανδρών είναι πολύ έντονη. Στις γυναίκες πολύ συχνά ξεκινάει κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, μετά τη γέννα  ή γύρω στην εμμηνόπαυση.

Υποθυρεοειδισμός Αιτίες

Η συχνότερη αιτία του υποθυρεοειδισμού είναι η αυτοάνοση θυρεοειδοπάθεια. Άλλες συχνές αιτίες είναι οι λεγόμενες ιατρογενείς, δηλαδή η χειρουργική αφαίρεση του θυρεοειδούς και η καταστροφή του θυρεοειδούς με ραδιενεργό ιώδιο. Λιγότερο συχνές αιτίες είναι ο εκ γενετής υποθυρεοειδισμός, η υποξεία θυρεοειδίτιδα, κάποια φάρμακα τα οποία προκαλούν υποθυρεοειδισμό, κάποιες παθήσεις της υπόφυσης και κάποιες σπάνιες παθήσεις κατά τις οποίες έχουμε διήθηση του θυρεοειδούς αδένα.

Αυτοάνοσος υποθυρεοειδισμός (Νόσος Hashimoto)

Ο γιατρός που την περιέγραψε ήταν Ιάπωνας και από αυτόν πήρε το όνομά της. Οι Ιάπωνες παρουσιάζουν συχνά αυτή την πάθηση λόγω του γενετικού τους προφίλ.

Το ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπου κάτω από φυσιολογικές συνθήκες προστατεύει το σώμα από την εισβολή των βακτηριδίων και των ιών. Στις αυτοάνοσες νόσους, όπως άλλωστε προδίδει και το όνομά τους, το ανοσοποιητικό σύστημα αναγνωρίζει ως ξένα κάποια συστατικά του οργανισμού και επομένως τους επιτίθεται. Πιο συγκεκριμένα στον αυτοάνοσο υποθυρεοειδισμό το αμυντικό σύστημα επιτίθεται σε συστατικά του θυρεοειδούς αδένα με αποτέλεσμα να επηρεάζει την ικανότητά των θυρεοειδικών κυττάρων να παράγουν  ορμόνες.

Στην πάθηση αυτή υπάρχει συνεχής αντικατάσταση του υγιούς παρεγχύματος από λεμφοκύτταρα και ινώδη ιστό. Περισσότεροι από 90% των ασθενών με χρόνια αυτοάνοση θυρεοειδίτιδα έχουν υψηλό τίτλο αντιθυρεοειδικών αντισωμάτων. Μπορεί να συμβεί σε οποιαδήποτε ηλικία αλλά συχνότερα προσβάλλει γυναίκες μέσης ηλικίας. Οι ασθενείς πολύ πιθανόν να έχουν ατομικό ή οικογενειακό ιστορικό άλλων αυτοάνοσων νοσημάτων όπως λεύκη, αλωπεκία, σακχαρώδη διαβήτη, επινεφριδιακή ανεπάρκεια, υποπαραθυρεοειδισμό, μυασθένεια Gravis, κακοήθη αναιμία. Η θυρεοειδίτιδα Hashimoto αρχικά συνήθως εμφανίζεται με διόγκωση του θυρεοειδή (βρογχοκήλη) ασυμπτωματική, χωρίς κλινική ή βιοχημική εικόνα υποθυρεοειδισμού ή με ήπιο υποθυρεοειδισμό.

Όταν ένας ικανός αριθμός κυττάρων έχει καταστραφεί τότε η παραγωγή των θυρεοειδικών ορμονών από τα εναπομείναντα κύτταρα δεν επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες του οργανισμού.

Παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη αυτοάνοσου υποθυρεοειδισμού είναι εκ πρώτης το οικογενειακό ιστορικό. Άτομα που έχουν συγγενείς με αυτοάνοση θυροειδοπάθεια είναι σε κίνδυνο να εμφανίσουν αυτοάνοση θυρεοειδοπάθεια και οι ίδιοι. Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας είναι η ηλικία. Η έναρξή της νόσου μπορεί να συμβεί σε οποιαδήποτε ηλικία, αλλά συνήθως είναι πιο συχνή στα ηλικιωμένα άτομα.  Επίσης ασθενείς που πάσχουν από άλλες αυτοάνοσες νόσους όπως σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1, ρευματοειδή αρθρίτιδα, σκλήρυνση κατά πλάκας, νόσο του Addison, λεύκη, κακοήθη αναιμία και άλλες, έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν αυτοάνοσο υποθυρεοειδισμό και θα πρέπει να ελέγχονται μόλις διαγνωστεί η πάθηση τους. Τέλος, οι πάσχοντες από σύνδρομο Down ή από σύνδρομο Turner εμφανίζουν συχνά αυτοάνοσο υποθυρεοειδισμό

Ιατρογενής υποθυρεοειδισμός

Πολλοί άνθρωποι είτε λόγω της παρουσίας όζων, είτε λόγω της ύπαρξης καρκίνου του θυρεοειδούς ή λόγω της νόσου του Graves’, υποβάλλονται σε θυρεοειδεκτομή δηλαδή σε αφαίρεση μέρους ή ακόμα και του συνόλου του θυρεοειδούς αδένα.

Ασθενείς που υποβλήθηκαν σε ολική θυρεοειδεκτομή καταλήγουν σε υποθυρεοειδισμό δύο με τέσσερις βδομάδες μετά την επέμβαση. Μετά από υφολική θυρεοειδεκτομή σε ασθενείς με νόσο Grave’s ή τη χορήγηση ραδιενεργού ιωδίου ο χρόνος εγκατάστασης του υποθυρεοειδισμού ποικίλει. Σε ένα μεγάλο ποσοστό εκδηλώνεται στο πρώτο έτος μετά τη θεραπεία και το ποσοστό αυξάνεται βραδέως τα επόμενα χρόνια. Η ακτινοθεραπεία γιά κακοήθειες στην περιοχή του τραχήλου επίσης προκαλεί υποθυρεοειδισμό.

Στην περίπτωση που μόνο ένα μέρος του θυρεοειδή αφαιρεθεί τότε το εναπομείναν μέρος ή θα δουλεύει ικανοποιητικά ώστε να διατηρεί τα επίπεδα των θυρεοειδικών ορμονών στο αίμα στα φυσιολογικά ή δεν θα επαρκεί για την παραγωγή της απαραίτητης ποσότητας θυρεοειδικών ορμονών οπότε πάλι ο ασθενής θα καταστεί υποθυρεοειδικός.

Συγγενής υποθυρεοειδισμός

Συγγενή υποθυρεοειδισμό ονομάζουμε την ύπαρξη υποθυρεοειδισμού από τη γέννηση ακόμα. Μπορεί να οφείλεται είτε στο μη σχηματισμό του αδένα κατά την εμβρυική ζωή, είτε σε μη επαρκή λειτουργία των θυρεοειδικών κυττάρων ή των ενζύμων τους. Αποτελεί συχνή αιτία νοητικής υστέρησης καθώς οι θυρεοειδικές ορμόνες είναι απαραίτητες για την ανάπτυξη του κεντρικού νευρικού συστήματος κατά την εμβρυική ζωή και ως την ηλικία των 2-3 ετών. Είναι φανερό ότι η έγκαιρη διάγνωση του συγγενούς υποθυρεοειδισμού είναι απαραίτητη.

Φάρμακα που προκαλούν υποθυρεοειδισμό

Υποθυρεοειδισμός μπορεί να εμφανισθεί λόγω χορήγησης αντιθυρεοειδικών φαρμάκων που χρησιμοποιούνται στη θεραπεία του υπέρθυρεοειδισμού. ’Αλλα φάρμακα είναι το λίθιο, η αμιοδαρόνη, ιντερφερόνη-α. ‘Ελεγχος με μέτρηση της TSH κάθε 6 με 12 μήνες πρέπει να γίνεται σε ασθενείς που παίρνουν αυτά τα φάρμακα. Επίσης η ταυτόχρονη λήψη φαρμάκων που επηρεάζουν την απορρόφηση της θυροξίνης σε ασθενείς υπό θεραπεία με θυροξίνη μπορεί να οδηγήσει σε υποθυρεοειδισμό.

Τα πιο συχνά φάρμακα που προκαλούν υποθυρεοειδισμό είναι η ιντερφερόνη η οποία χορηγείται για την θεραπεία της ηπατίτιδας, το λίθιο που χορηγείται σε ψυχιατρικές νόσους και η αμιοδαρόνη που χορηγείται για την αντιμετώπιση καρδιακών παθήσεων.

Μπορεί ο υποθυρεοειδισμός να προληφθεί;

Στις ανεπτυγμένες χώρες που η ποσότητα του ιωδίου στη δίαιτα είναι επαρκής, δεν υπάρχει τρόπος να προλάβει κάποιος τον υποθυρεοειδισμό. Το μόνο όπλο που έχουμε είναι η έγκαιρη διάγνωση. Για το λόγο αυτό άλλωστε όλα τα νεογέννητα υποβάλλονται σε ανιχνευτικό έλεγχο την τρίτη με πέμπτη ημέρα από τη γέννηση τους, προκειμένου να προληφθεί ο νεογνικός υποθυρεοειδισμός. Στη χώρα μας το πρόγραμμα αυτό εφαρμόζεται από το 1979. Επίσης, όλες οι έγκυες γυναίκες πρέπει να ελέγχουν τη θυρεοειδική τους λειτουργία. Και φυσικά, άτομα με συμπτώματα ύποπτα για υποθυρεοειδισμό και όσοι έχουν συγγενείς πάσχοντες από αυτοάνοση θυρεοειδοπάθεια είναι απαραίτητο να ελέγχονται. Εν κατακλείδι, το μήνυμα είναι ότι ο σημαντικότερος παράγοντας κινδύνου για την ανάπτυξη αυτοάνοσου υποθυρεοειδισμού είναι η ύπαρξη στο συγγενικό περιβάλλον ατόμων με αυτοάνοση θυρεοειδοπάθεια. Όσοι επομένως θέλουν να προλάβουν την εκδήλωση της νόσου να επισκεφθούν τον ενδοκρινολόγο τους για περαιτέρω οδηγίες.

Διάγνωση-Θεραπεία

Φυσιολογικά ή υψηλά επίπεδα TSH και θετικοί τίτλοι θυρεοειδικών αντισωμάτων, αντι-Τg και αντι-TPO. Η παρακέντηση με τη λεπτή βελόνη δείχνει διήθηση με λεμφοκύτταρα. Τόσο τα ΘΑΑΣ όσο και η λεμφοκυτταρική διήθηση μπορεί να βρίσκονται και σε ένα ποσοστό του γενικού πληθυσμού. Το υπερηχογράφημα δείχνει χαρακτηριστική ανομοιογένεια του παρεγχύματος.

Η θεραπεία γίνεται με θυροξίνη επί μακρόν και σε περίπτωση υποθυρεοειδισμού εφ’ όρου ζωής. Σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να προκαλούνται πιεστικά φαινόμενα, οπότε αντιμετωπίζεται χειρουργικά.

Οι ασθενείς παρουσιάζουν κλινική βελτίωση δύο βδομάδες μετά την έναρξη της θεραπείας με πλήρη ανάρρωση σε λίγους μήνες. Επαναξιολόγηση του ασθενούς και μέτρηση της T4 και TSH πρέπει να γίνεται μετά από τρεις με έξι βδομάδες και αναλόγως ρύθμιση της δόσης.

Υπάρχει μια εξαίρεση στον κανόνα αυτόν και ονομάζεται δευτεροπαθής υποθυρεοειδισμός.

Πρόκειται για μια σπάνια πάθηση. Στην κατάσταση αυτή το όργανο που πάσχει είναι η υπόφυση, η οποία δεν μπορεί να παράγει θυρεοειδοτρόφο ορμόνη με αποτέλεσμα ούτε ο θυρεοειδής να μπορεί να παράγει ορμόνες αφού δεν λαμβάνει το απαραίτητο σήμα από την υπόφυση.

Τα περισσότερα εργαστήρια δίνουν ως φυσιολογικά όρια της TSH τα 0,4 – 4,0mU/L.

Όμως στις μέρες μας υποστηρίζεται ότι θα πρέπει να υπάρχει μια διαφοροποίηση και για όσους έχουν τιμές μέσα στα φυσιολογικά όρια. Πιο συγκεκριμένα οι τιμές μεταξύ 0,4 και 2,5 θεωρούνται οι απόλυτα φυσιολογικές. Για όσους έχουν τιμές πάνω από 2,5 και κάτω από 4,0 καλό θα είναι να γίνεται μέτρηση και των αντιθυρεοειδικών αντισωμάτων. Τα αντισώματα αυτά είναι που επιτίθενται στον θυρεοειδή και προκαλούν τον υποθυρεοειδισμό. Άτομα με θετικά αντισώματα σημαίνει ότι είναι σε κίνδυνο να αναπτύξουν αυτοάνοσο υποθυρεοειδισμό στο μέλλον και σε αυτά τα άτομα συστήνεται η μέτρηση της TSH ετησίως.

Άτομα με TSH μεγαλύτερη του 10 έχουν εξορισμού υποθυρεοειδισμό και θα χρειαστούν θεραπεία.

Τελικά ο υποθυρεοειδισμός παχαίνει;

Είναι μύθος να υποστηρίζουμε ότι κάποια είναι παχουλή γιατί έχει πρόβλημα με το θυρεοειδή της.
Από τη στιγμή που έχουν πρόβλημα με το θυρεοειδή τους και είναι καλά ρυθμισμένες, το θέμα του βάρους τους δεν έχει σχέση με το θυρεοειδή. Έχει σχέση με τον τρόπο ζωής, τον τρόπο διατροφής, την καθιστική ζωή, την υπερκατανάλωση υδατανθράκων και λιπαρών φαγητών. Είναι γεγονός ότι μέχρι να ανιχνευθεί ο υποθυρεοειδισμός προκαλεί μια ανεξήγητη αύξηση βάρους. Όταν όμως εντοπιστεί το πρόβλημα και ο ασθενής πάρει τη σωστή δόση θεραπείας, ο θυρεοειδής δεν είναι υπεύθυνος για την αύξηση βάρους. Δεν μπορεί να συνεχίσει να παχαίνει κάποιος, ο οποίος έχει υποθυρεοειδισμό αλλά καλά ρυθμισμένο. Κάτι άλλο συμβαίνει και αυτό το κάτι άλλο είναι συνήθως η καθιστική ζωή και η κακή διατροφή.

Ως μεταβολικός θερμοστάτης, ο θυρεοειδής ελέγχει τη θερμοκρασία του σώματος, τα επίπεδα της ενέργειας και τη διαδικασία της ανάπτυξης στην παιδική ηλικία. Στέλνει χημικά μηνύματα μέσω των ορμονών σε κάθε κύτταρο, διατηρώντας τη θερμοκρασία του σώματος, τον καρδιακό παλμό και τη λειτουργία των οργάνων σε φυσιολογικά επίπεδα. Ένας υποδραστήριος θυρεοειδής, όμως, στέλνει λιγότερες ορμόνες, επιβραδύνοντας το μεταβολισμό, με αποτέλεσμα ο οργανισμός να καίει λιγότερες θερμίδες. Το βάρος που παίρνουμε λόγω του υποθυρεοειδισμού σχετίζεται με την κατακράτηση υγρών και όχι με τη συσσώρευση λίπους. Βέβαια, επειδή ο μεταβολισμός μας επιβραδύνεται, πρέπει να είμαστε πιο προσεκτικοί με τις θερμίδες που καταναλώνουμε. Από τη στιγμή όμως που ο θυρεοειδής θα ρυθμιστεί από τον ενδοκρινολόγο, ο ασθενής δεν διαφέρει σε τίποτα από κάποιο άλλο άτομο που δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα θυρεοειδή.


Επιμέλεια : Αλέξανδρος Γιατζίδης, M.D., medlabnews.gr

Πηγή : medlabgr.blogspot.com

Τρίτη 29 Ιουλίου 2014

Μελάνωμα : Απαραίτητες προφυλάξεις για τις καλοκαιρινές διακοπές



Όλοι ετοιμαζόμαστε για την πιο... χαρούμενη περίοδο του χρόνου, τις καλοκαιρινές διακοπές μας.

Για να είμαστε λίγο περισσότερο ξένοιαστοι, είναι καλό να προετοιμαστούμε για κάποιες (μικρές ή μεγαλύτερες) απειλές για την υγεία μας, όπως ο ήλιος, τα έντομα, οι τσούχτρες κ.ά. Πώς μπορούμε να προφυλαχτούμε, λοιπόν, και ποιες είναι οι γνώσεις πρώτων βοηθειών που πρέπει να έχουμε;

Το μελάνωμα είναι μια μορφή καρκίνου που προέρχεται από εξαλλαγή των μελανοκυττάρων (κύτταρα που παράγουν μελανίνη). Η αυξανόμενη συχνότητα των κρουσμάτων το καθιστά ένα από τα ταχύτερα εξαπλούμενα κακοήθη νοσήματα στον άνθρωπο. Το μελάνωμα είναι απολύτως θεραπεύσιμο εάν διαγνωστεί και αντιμετωπιστεί έγκαιρα.

Οι κυριότεροι παράγοντες κινδύνου για ανάπτυξη μελανώματος είναι:

1. Υπεριώδης (UV) ακτινοβολία : Η υπέρμετρη και “κατά διαστήματα” έκθεση σε έντονη ηλιακή ακτινοβολία, όπως στις καλοκαιρινές διακοπές, φαίνεται να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη μελανώματος. Οι τεχνητές πηγές υπεριώδους ακτινοβολίας, όπως οι τεχνητές πηγές μαυρίσματος (solarium), μπορούν επίσης να προκαλέσουν βλάβες στο δέρμα και να αυξήσουν τον κίνδυνο μελανώματος.

2. Ανοιχτόχρωμος φωτότυπος : Τα άτομα με ανοιχτόχρωμο δέρμα, μάτια και μαλλιά, που καίγονται εύκολα στον ήλιο και μαυρίζουν ελάχιστα, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για ανάπτυξη μελανώματος.

3. Μεγάλος αριθμός σπίλων (ελιών) στο δέρμα.

4. Ατομικό ή οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του δέρματος.

5. Σοβαρά εγκαύματα από τον ήλιο (ιδιαίτερα κατά την παιδική ηλικία).

Σε περίπτωση αλλαγής στο μέγεθος, στη μορφή, στο χρώμα ενός ήδη υπάρχοντος σπίλου ή παρουσίας ενός νέου σπίλου με άτυπα χαρακτηριστικά θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον δερματολόγο σαςΈνα χρήσιμο μνημονικό τέχνασμα, το “ABCD”, μπορεί να σας βοηθήσει να θυμηθείτε τι πρέπει να προσέχετε :

A. Asymmetry - η ασυμμετρία: Η ασυμμετρία του σχήματος της βλάβης. Εάν χωρίσουμε τη βλάβη με μια γραμμή στη μέση, τα δύο μισά τμήματα δεν είναι ίδια.

Β. Border - η περιφέρεια της βλάβης: Τα όρια της βλάβης είναι ανώμαλα.

C. Color - το χρώμα: Παρουσία πολλών χρωμάτων.

D. Diameter - η διάμετρος: Αλλαγή στο μέγεθος της βλάβης. Τα μελανώματα συνήθως -αν και όχι πάντα- είναι μεγαλύτερα από τη γόμα ενός μολυβιού (6 χιλιοστά).

Πρόληψη και διάγνωση 

Πώς γίνεται η πρόληψη και η πρώιμη διάγνωση του μελανώματος;

Το μελάνωμα είναι θεραπεύσιμο εάν διαγνωστεί έγκαιρα. Η πρώιμη ανίχνευση επιτυγχάνεται με τους εξής τρόπους :

  •  Ορθή εφαρμογή των κανόνων αντηλιακής προστασίας.

  •  Τακτική εξέταση του δέρματος από δερματολόγο.

  •  Περιοδική αυτοεξέταση του δέρματος (εξέταση από τον ίδιο τον ασθενή).

Η εξέταση του δέρματος από δερματολόγο γίνεται με την απλή εξέταση (επισκόπηση), με την εξέταση με ειδικό φακό που μεγενθύνει τις λεπτομέρειες των σπίλων (δερματοσκόπηση) και τη χρήση ψηφιακής φωτογράφησης και ανάλυσης από ηλεκτρονικό υπολογιστή (χαρτογράφηση σπίλων). Η τελευταία αυτή μέθοδος γίνεται με ειδικό εξοπλισμό που επιτρέπει την ψηφιακή απεικόνιση των σπίλων και τη σύγκριση των εικόνων αυτών σε μια μελλοντική εξέταση του ασθενούς για την ανίχνευση πιθανών αλλαγών στους σπίλους αυτούς.

Η αυτοεξέταση του δέρματος έχει σημαντικό ρόλο στην έγκαιρη εντόπιση ύποπτων βλαβών. Ο καλύτερος τρόπος είναι να βρίσκεστε σε ένα καλά φωτισμένο δωμάτιο χρησιμοποιώντας έναν ολόσωμο καθρέφτη και έναν φορητό. Ο έλεγχος πρέπει να γίνεται από την κεφαλή ως τα πόδια. Μην ξεχάσετε να ελέγξετε όλες τις περιοχές του δέρματος, συμπεριλαμβανομένων της πλάτης, του τριχωτού της κεφαλής και της γεννητικής περιοχής.

Το μελάνωμα στους άνδρες εντοπίζεται συχνότερα στον κορμό και στις γυναίκες στα κάτω άκρα, μπορεί όμως να παρουσιαστεί σε οποιοδήποτε σημείο του δέρματος, ακόμα και σε μη φωτοεκτεθειμένες περιοχές.

Με την αυτοεξέταση ελέγξτε εάν υπάρχουν νέοι σπίλοι με άτυπα χαρακτηριστικά, αλλαγές στο μέγεθος, στο σχήμα, στο χρώμα ή στα όρια ενός σπίλου ή αν αιμορραγεί.

Προστατευτείτε!

Οι κανόνες αντηλιακής προστασίας είναι :

  •  Περιορίστε την έκθεση στον ήλιο, ειδικά τις μεσημβρινές ώρες (10 π.μ. έως 4 μ.μ.).

  •  Να φοράτε καπέλο, να χρησιμοποιείτε προστατευτικό ρουχισμό και να είστε στη σκιά.

  •  Να χρησιμοποιείτε αντηλιακά με ευρύ φάσμα προστασίας (UVB + UVA) και υψηλό δείκτη προστασίας (SPF > 25).

Γράφει : Δημήτριος Μαλάνος, Δερματολόγος - Αφροδισιολόγος ΥΓΕΙΑ, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών, Συνεργάτης Δερματολογικού Τμήματος Νοσοκομείο ΥΓΕΙΑ

Πηγή : www.iatronet.gr

Παρασκευή 25 Ιουλίου 2014

26 τροφές για επίπεδη κοιλιά



Καθώς το καλοκαίρι επιθυμούμε να μας βρει με επίπεδη κοιλιά, δείτε 26 τρόφιμα που θα σας βοηθήσουν να ελέγξετε το βάρος σας.

Γιαούρτι

Το ελληνικό γιαούρτι αποτελεί εύγευστο τρόπο για την απώλεια βάρους λόγω των πρωτεϊνών του. Η Leslie Bonci, διατροφολόγος αθλητών, από τις ΗΠΑ, δήλωσε ότι η πρωτεΐνη χρειάζεται περισσότερο χρόνο να ‘αφήσει’ το στομάχι και έτσι παραμένει περισσότερο χρόνο η ικανοποίηση.

Σαν δώρο, ο οργανισμός καίει περισσότερες θερμίδες χωνεύοντας την πρωτεΐνη σε σχέση με τους υδατάνθρακες. Όσοι τρώνε χωρίς λιπαρά, με λίγα λιπαρά και λίγη ζάχαρη είναι αδύνατοι.

Κινόα

Η Κινόα είναι πολύ θρεπτική και ανήκει στο πρόγραμμα απώλειας βάρους. Το συγκεκριμένο είδος ολικής άλεσης περιέχει 8 γραμμάρια πρωτεΐνης που μειώνει την όρεξη και 5 γραμμάρια ίνας σε ένα φλιτζάνι, ενώ επιπλέον είναι εύκολο να μαγειρευτεί σαν ρύζι.

Είναι γεμάτη με θρεπτικές ουσίες όπως σίδηρος, ψευδάργυρος, σελήνιο και βιταμίνη Ε. Για γρήγορο και ενδιαφέρον δείπνο, αναμείξτε με λαχανικά, ξηρούς καρπούς ή άλιπη πρωτεΐνη.

Κανέλα

Έρευνες υποδεικνύουν ότι η κανέλα μπορεί ενδεχομένως να έχει σταθεροποιητική επίδραση στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Αυτό θα μπορούσε να περιορίζει την όρεξη, ιδιαίτερα σε ανθρώπους με διαβήτη 2, δήλωσε η ειδικός. Σχεδόν όλοι μπορούν να ωφεληθούν από την κανέλα στον παραδοσιακό της ρόλο.

Βάλτε λίγη στον καφέ σας, το τσάι ή το γιαούρτι και προσθέστε γλύκα χωρίς θερμίδες.

Καυτερές πιπεριές

Οι καυτερές πιπεριές περιέχουν άγευστη ουσία, που ονομάζεται καψαϊκίνη. Φαίνεται πως περιορίζει την όρεξη και επιταχύνει λόγο το μεταβολισμό αλλά για μικρό διάστημα. Η ερευνήτρια αμφιβάλλει ότι έχει σημαντική επίδραση στην απώλεια βάρους, αλλά, δήλωσε, οι άνθρωποι τείνουν να τρώνε λιγότερο όταν η τροφή τους είναι πικάντικη.

Πράσινο τσάι

Αρκετές έρευνες υποδεικνύον ότι το πράσινο τσάι μπορεί να προάγει την απώλεια βάρους ενεργοποιώντας τον οργανισμό ώστε να κάψει κοιλιακό λίπος. Το πράσινο τσάι περιέχει κατεχίνες, που μπορεί παροδικά να επηρεάσουν το μεταβολισμό.

Για να λάβετε τα μεγαλύτερα οφέλη μπορεί να χρειαστεί να πίνετε αρκετές φορές την ημέρα. Η Bonci συνιστά να το πίνετε ζεστό, γιατί χρειάζεται περισσότερος χρόνος, επιβραδύνεται η πρόσληψη θερμίδων και παρέχεται ανακουφιστική εμπειρία.

Γκρέιπφρουτ

Ενώ το γκρέιπφρουτ δεν έχει μαγικές ιδιότητες καύσης λίπους μπορεί να βοηθήσει όσους κάνουν δίαιτα να αισθάνονται κορεσμό με λιγότερες θερμίδες. Η Bonci το αποδίδει στις άφθονες ποσότητες διαλυτών ινών που χρειάζονται περισσότερο χρόνο να χωνευτούν.

Μισό γκρέιπφρουτ ή ένα ποτήρι χυμός από το συγκεκριμένο φρούτο πριν το γεύμα μπορεί ενδεχομένως να βοηθήσει στον κορεσμό. Ετσι καταναλώνονται λιγότερες θερμίδες στο γεύμα.

Καρπούζι

Τροφές που περιέχουν υψηλές ποσότητες νερού καταλαμβάνουν περισσότερο χώρο στο στομάχι, δήλωσε η Bonci. Αυτό πληροφορεί τον οργανισμό ότι έφαγε αρκετά και αφήνει λιγότερο χώρο για άλλες τροφές. Πολλά φρούτα και λαχανικά είναι γεμάτα νερό και θρεπτικές ουσίες αλλά χαμηλά σε θερμίδες.

Το καρπούζι είναι καλό παράδειγμα. Είναι πλούσια πηγή στο αντιοξειδωτικό λυκοπένη και προμηθεύει την ημέρα σας με βιταμίνες Α και C.

Μήλα και αχλάδια

Τα μήλα και τα αχλάδια είναι υψηλά σε περιεχόμενο νερού. Να τα καταναλώνετε με τα φλούδια για επιπλέον ίνες, που θα σας κρατούν περισσότερο χρόνο χορτάτο. Η Bonci συνιστά ολόκληρα φρούτα αντί για χυμό. ‘Οχι μόνο λαμβάνετε περισσότερες ίνες αλλά πρέπει να μασάτε και τα φρούτα.

Αυτό χρειάζεται περισσότερο χρόνο και απαιτεί προσπάθεια. Στην πραγματικότητα καίτε λίγες θερμίδες μασώντας, σε αντίθεση με το ρούφηγμα του smoothie.

Σταφύλια έναντι ριζών

Η αξία του νερού ως περιεχομένου είναι σαφής όταν συγκρίνουμε 2 φλιτζάνια σταφύλια έναντι ¼ φλιτζανιού ριζών. Κάθε επιλογή έχει λίγο περισσότερες από 100 θερμίδες αλλά το μεγαλύτερο κομμάτι σταφυλιών είναι πιθανό να ικανοποιεί περισσότερο.

Παρόλα αυτά, η ειδικός δήλωσε ότι τα αποξηραμένα φρούτα έχουν ενδιαφέρουσα υφή. Λίγες ρίζες ή αποξηραμένα cranberries καθιστούν περισσότερο ελκυστική μια σαλάτα.

Μούρα

Όπως άλλα φρούτα, τα μούρα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νερό και ίνες, που μπορεί να σας κρατήσουν χορτάτο περισσότερο χρόνο. Επιπλέον έχουν κι άλλο ωφέλιμο στοιχείο. Είναι πολύ γλυκά. Αυτό σημαίνει ότι τα μούρα μπορούν να ανταποκριθούν στην ανάγκη σας για γλυκιά γεύση για ένα μέρος των θερμίδων που θα παίρνατε από μπισκότα ή brownies.Τα βατόμουρα ξεχωρίζουν επειδή είναι γεμάτα αντιοξειδωτικά.

Ωμά λαχανικά

Τα ωμά λαχανικά είναι ξεχωριστό σνακ. Ικανοποιούν την επιθυμία για φαγητό, είναι γεμάτα νερό που βοηθά στον κορεσμό και χαμηλά σε θερμίδες. Μισό φλιτζάνι κομματισμένου σέλερι έχει 8 θερμίδες. Ο ειδικός προτείνει το σέλερι με λίγο φυστικοβούτυρο ή να βουτάτε τα καρότα σε σως.

Όταν επιθυμείτε τσιπς και ντιπ αντικαταστήστε τα με ωμά λαχανικά.

Γλυκοπατάτες

Σκεφτείτε τα αγαπημένα σας toppings στην ψητή πατάτα-βούτυρο, κρέμα γάλακτος, ίσως τυρί και μπέικον. Αν αντικαταστήσετε με μια γλυκοπατάτα μπορεί ενδεχομένως να μη χρειαστείτε κάποιο από αυτά. Οι ψητές γλυκοπατάτες είναι επίσης γεμάτες γεύση και απαιτούν πολύ λίγο ‘στολισμό’.

Αυτό μπορεί να σας γλιτώσει από πολλές θερμίδες. Σαν δώρο, οι γλυκοπατάτες είναι γεμάτες με ποτάσιο, βήτα καροτίνη, βιταμίνη C, και ίνες.

Αυγά

Έρευνες υποδεικνύουν ότι η κατνάλωση πρωτεΐνης το πρωί βοηθά στην απομάκρυνση της πείνας για περισσότερη ώρα σε σχέση με την κατανάλωση ενός κουλουριού ή άλλων υδατανθράκων. Ένα αυγό έχει μόνο 75 θερμίδες αλλά προσδίδει 7 γραμμάρια πρωτεΐνης υψηλής ποιότητας μαζί με άλλα σημαντικά θρεπτικά συστατικά.

Η ειδικός προσθέτει ότι το σώμα σας καίει περισσότερες θερμίδες με την πέψη αυγών σε σχέση με πρωινό υψηλό σε υδατάνθρακες. Αν έχετε υψηλή χοληστερόλη ελέγξτε με τον γιατρό σας πόσα αυγά την εβδομάδα μπορείτε να καταναλώνετε.

Καφές

Μοιάζει πολύ καλό για να είναι αληθινό. Ένα από τα αγαπημένα σας ροφήματα μπορεί να βοηθήσει στην αναζωογόνηση του μεταβολισμού και στην απώλεια βάρους. Η Bonci δήλωσε ότι ο καφές ενεργοποιεί τον μεταβολισμό – σε μικρό βαθμό.

Προειδοποιεί ότι η επίδραση είναι μικρή και εύκολα ακυρώνεται από τις επιπλέον θερμίδες ενός mocha cappuccino.

Πλιγούρι βρώμης

Το πλιγούρι βρώμης έχει τρια χαρακτηριστικά. Βρώμη ολικής άλεσης πλούσια σε ίνες, πολύ νερό και είναι ζεστό. Η το θεωρεί συνδυασμό που φέρνει κορεσμό. Η ζεστή τροφή θέλει περισσότερο χρόνο να καταναλωθεί και το νερό και οι ίνες κρατούν περισσότερο τον κορεσμό.

Μην αγοράζετε αυτό που ήδη έχει γλυκαντικά, συμβουλεύει. Μπορείτε να επιλέξετε πώς θα το γεμίσετε γεύση. Μπορείτε να προσθέσετε κανέλα για γλυκιά γεύση με λιγότερη ζάχαρη.

Κράκερς

Κράκερς σίκαλης ολικής αλέσεως προσφέρουν εναλλακτική λύση χαμηλών λιπαρών στα παραδοσιακά κρακεράκια. Έρευνα υποδεικνύει ότι άνθρωποι που αντικαθιστούν τα κατεργασμένα σιτηρά με ολικής αλέσεως τείνουν να έχουν λιγότερο λίπος στην κοιλιά.

Τα σιτηρά ολικής αλέσεως επίσης παρέχουν πιο πλούσια πηγή φυτικών ουσιών. Αυτό δεν αφορά τα κρακεράκια. Μπορείτε να λάβετε τα ίδια οφέλη επιλέγοντας ψωμί, δημητριακά και ζυμαρικά ολικής αλέσεως.

Tαμπουλέ

Ξεχωριστό προϊόν ολικής άλεσης είναι το πλιγούρι, το είδος που συναντάται στη σαλάτα ταμπουλέ. Είναι πλούσιο σε ίνες και πρωτεΐνες, χαμηλό σε λιπαρά και θερμίδες.

Βοηθά στον κορεσμό μα ελάχιστες θερμίδες. Η Bonci προσθέτει ότι η πλούσια γεύση το κάνει ελκυστικό. Είναι γεμάτο γεύση και έτσι δεν χρειάζεται προσθήκη πολύ λαδιού, πρόσθεσε. Για να το κάνετε γεύμα, προτείνει να προσθέσετε φασόλια και επιπλέον ντομάτα, αγγούρι και μαϊντανό.

Σούπα

Η σούπα, όχι η κρεμώδης, είναι ο φίλος του ανθρώπου που κάνει δίαιτα, με πολλούς τρόπους. Είναι γεμάτη νερό, που χορταίνει με τις λιγότερες δυνατές θερμίδες. Είναι ζεστή, που σας εμποδίζει να την καταναλώνετε γρήγορα. Όταν καταναλώνεται πριν από γεύμα μπορεί να καταλάβει χώρο που θα καταλαμβανόταν ενδεχομένως από τροφές με πολλές θερμίδες.

Μπορείτε επίσης να ετοιμάσετε ικανοποιητικό γεύμα χαμηλό σε θερμίδες από σούπα προσθέτοντας κοτόπουλο, ψάρι, λαχανικά ή φασόλια.

Σαλάτα

Άλλος τρόπος να χορτάσετε πριν ένα γεύμα είναι τρώγοντας σαλάτα. Το μαρούλι έχει πολύ νερό και καταλαμβάνει χώρο στο στομάχι. Έτσι μένει λιγότερος χώρος για πιο λιπαρές τροφές που μπορούν να ακολουθήσουν. Για μεγαλύτερη γεύση μπορείτε να προσθέσετε ποικιλία φρούτων και λαχανικών ή τριμμένο τυρί.

Ωστόσο προσέξτε το ντρέσιγκ που μπορεί να προσθέσει πολλές θερμίδες. Η ειδικός συνιστά σάλτσα, χούμους ή ντρέσιγκ από μαύρα φασόλια.

Ξίδι

Αν περιχύνετε τη σαλάτα σας με λάδι και ξίδι μπορεί ενδεχομένως να έχετε ακόμα ένα όφελος που καταπολεμά το λίπος. Περισσότερη έρευνα χρειάζεται, αλλά ορισμένες υποδεικνύουν ότι το ξίδι μπορεί ενδεχομένως να βοηθά το σώμα να διασπά το λίπος.

Είτε ισχύει η συγκεκριμένη επίδραση είτε όχι, η ειδικός δηλώνει ότι το ξίδι αποτελεί καλή επιλογή. Είναι γεμάτο γεύση και καθιστά πιο ικανοποιητική τη σαλάτα και δεν έχει θερμίδες.

Ξηροί καρποί

Οι ξηροί καρποί είναι υπέροχος τρόπος να μειώνεται η πείνα μεταξύ των γευμάτων. Είναι υψηλοί σε πρωτεΐνες, ίνες και λιπαρά φιλικά προς την καρδιά. Έρευνες υποδεικνύου ότι οι ξηροί καρποί μπορούν να προάγουν την απώλεια βάρους και να βελτιώσουν τα επίπεδα χοληστερόλης όταν καταναλώνονται με σύνεση.

Το κλειδί είναι να είστε προσεκτικοί με την ποσότητα. Επιλέξτε κάποιον με κέλυφος για να 'παιδευτείτε’ περισσότερο και να χάσετε χρόνο.

Ποπκόρν

3 φλιτζάνια ποπκόρν μπορεί να φαίνονται πολλά, αλλά το περιεχόμενο σε θερμίδες είναι χαμηλό. Ο αέρας προσθέτει όγκο χωρίς να προσθέτει λιπαρά ή ζάχαρη. Όταν οι άνθρωποι επιλέγουν ένα σνακ, δεν σταματούν στο δέκατο τσιπ. Θέλουν μεγάλη μερίδα και ένα μεγάλο μπολ ποπκόρν αξίζει καθώς ικανοποιεί οπτικώς και χρειάζεται χρόνο να καταναλωθεί.

Αποβουτυρωμένο γάλα

Το αποβουτυρωμένο γάλα παρέχει άφθονες πρωτεΐνες και ασβέστιο χωρίς τα λιπαρά που περιέχονται στο πλήρες. Ακόμα και αν είναι χωρίς λιπαρά το αποβουτυρωμένο γάλα μπορεί να σας βοηθήσει να αισθάνεστε κορεσμό. Χρειάζεται περισσότερο χρόνο να ‘αφήσει’ το στομάχι σε σχέση με ροφήματα με λιγότερη πρωτεΐνη.

Υπάρχουν επίσης ενδείξεις ότι το αποβουτυρωμένο γάλα και άλλα γαλακτοκομικά χωρίς λιπαρά μπορεί ενδεχομένως να προάγουν την απώλεια βάρους, ιδιαίτερα γύρω από τη μέση. Χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για να επιβεβαιωθεί η συγκεκριμένη επίδραση.

Κρέας χωρίς λίπος

Όπως είδαμε, η πρωτεΐνη σας κρατά χορτάτους περισσότερη ώρα και καίει περισσότερες θερμίδες στην πέψη. Αλλά πρέπει να επιλέγετε προσεκτικά την πρωτεΐνη. Το σκούρο κρέας τείνει να έχει υψηλά λιπαρά, που μπορούν να ακυρώσουν ορισμένα οφέλη.

Το στήθος κοτόπουλου χωρίς την πέτσα αποτελεί περίφημη επιλογή.

Ψάρι

Μια από τις καλύτερες πηγές πρωτεΐνης είναι το ψάρι. Έρευνες έδειξαν ότι ικανοποιεί περισσότερο από το κοτόπουλο ή το μοσχάρι λόγω πιθανόν του είδους πρωτεϊνών που περιέχει. Τα περισσότερα ψάρια είναι χαμηλά σε λιπαρά και οι εξαιρέσεις συνήθως έχουν μια υγιεινή μορφή λίπους τα ωμέγα 3 λιπαρά.

Τα ωμέγα 3 βρίσκονται στο σολομό, τη ρέγκα και άλλα λιπαρά ψάρια. Φαίνεται πως βοηθούν έναντι της καρδιοπάθειας και άλλες χρόνιες νόσους.

Φασόλια

Τα φασόλια έχουν τριπλή ιδιότητα, δήλωσε η Bonci. Αποτελούν λαχανικό, πρωτεΐνη και καλή πηγή ινών. Αυτό σημαίνει ότι βοηθούν να μένει κάποιος χορτάτος έναντι πολύ λίγων θερμίδων. Είναι επίσης εύκολο να προετοιμαστούν όταν ξεπροβάλλει η πείνα.

Ανοίξτε μια κονσέρβα φασόλια garbanzo και ρίξτε τα σε σούπα ή σαλάτα ή λιώστε τα για να τα χρησιμοποιήσετε σαν ντιπ. Ένα φλιτζάνι περιέχει 12 γραμμάρια ίνας, 4 γραμμάρια λιπαρών και 15 πρωτεΐνης.


Πηγή : www.iatronet.gr

Πέμπτη 24 Ιουλίου 2014

Καλοκαίρι και καρδιοπάθειες : Λίγη προσοχή και... ξενοιάστε!



Το καλοκαίρι με τις υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν συνήθως στη χώρα μας, στα άτομα όπου υπάρχει μια υποκείμενη καρδιοπάθεια, η καρδιά μπορεί να μην είναι σε θέση να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις του σώματος για αύξηση των παλμών και διατήρηση της αρτηριακής πίεσης σε ικανοποιητικά επίπεδα.

Αυτό επηρεάζει αρνητικά το θερμορυθμιστικό σύστημα, δυσκολεύει την αποβολή θερμότητας και εμποδίζει την ψύξη του σώματος με αποτέλεσμα την επικίνδυνη αύξηση της θερμοκρασίας.

Επίσης, τα άτομα που έχουν κάποια καρδιοπάθεια συχνά παίρνουν φάρμακα, όπως διουρητικά και β-αναστολείς (φάρμακα που προκαλούν βραδυκαρδία), τα οποία περιορίζουν ακόμα περισσότερο το θερμορυθμιστικό σύστημα στο να προχωρήσει σε αγγειοδιαστολή και ταχυκαρδία για να αποβάλλει την περίσσεια της θερμότητας και να ψύξει το σώμα.

Η αφυδάτωση τέλος, η οποία μπορεί να είναι αποτέλεσμα της μειωμένης πρόσληψης υγρών ή της λήψης διουρητικών, είναι ένας ακόμα σημαντικός παράγοντας που μπορεί να οδηγήσει σε απορρύθμιση του θερμορυθμιστικού συστήματος με συνέπεια τελικά την εμφάνιση θερμοπληξίας, μια πραγματικά επείγουσα και απειλητική για την ζωή κατάσταση.

Η θερμοπληξία είναι μια μορφή υπερθερμίας, κατά την οποία αυξάνεται υπερβολικά η θερμοκρασία του σώματος και συνοδεύεται από έντονα συμπτώματα, όπως ναυτία, εμέτους, κόπωση, αίσθημα αδυναμίας και καταβολής, πονοκεφάλους, μυϊκές κράμπες και ζάλη. Άλλα συμπτώματα και σημεία της θερμοπληξίας είναι η απουσία ιδρώτα, η οποία συνυπάρχει συνήθως με ξηροδερμία και ερυθρότητα, η ταχυκαρδία, η δυσκολία στην αναπνοή και οι διαταραχές της συμπεριφοράς. Ενίοτε, μπορεί το άτομο με να παρουσιάσει παραισθήσεις, αποπροσανατολισμό, έντονο εκνευρισμό και σε ακραίες περιπτώσεις ακόμα και σπασμούς. Βαριές περιπτώσεις θερμοπληξίας μπορεί να οδηγήσουν σε κώμα.

Ετσι λοιπόν τα άτομα με σοβαρά καρδιαγγειακά νοσήματα, τα βρέφη και οι ηλικιωμένοι πρέπει να ακολουθούν μερικούς βασικούς κανόνες κατά τους ζεστούς μήνες του καλοκαιριού :

  •  Όταν κάνει πολύ ζέστη, κυρίως προς το μεσημέρι, καλό είναι να αποφεύγονται οι μετακινήσεις και οι βόλτες σε εξωτερικούς χώρους, όπου δεν υπάρχουν ψυκτικά συστήματα.

  •  Αν υπάρχει δυνατότητα, καλό είναι, όταν η ζέστη είναι αφόρητη να γίνεται χρήση κάποιου ανεμιστήρα ή κλιματιστικού.

  •  Αποφυγή οποιασδήποτε κουραστικής και έντονης δραστηριότητας σε εξωτερικούς χώρους. Η κολύμβηση, το περπάτημα ή η σωματική άσκηση πρέπει να περιορίζονται στις πολύ πρωινές ώρες ή αργά το απόγευμα, οπότε η επίδραση του ήλιου δεν είναι πολύ έντονη.

  •  Τα ρούχα πρέπει να είναι ελαφρά και δροσερά

  •  Για την πρόληψη της αφυδάτωσης είναι απαραίτητη η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων υγρών, κυρίως νερού. Η κατανάλωση καφεΐνης και αλκοόλ πρέπει να αποφεύγεται γιατί επιτείνουν την αφυδάτωση.

  •  Σε περίπτωση εκδήλωσης κάποιων από των σημείων ή των συμπτωμάτων της θερμοπληξίας άμεση αναζήτηση ιατρικής βοήθειας.


Γράφει : Στεφανάδης Χριστόδουλος, Καθηγητής Καρδιολογίας, διευθυντής της A′ Καρδιολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών

Πηγή : www.iatronet.gr

Δευτέρα 21 Ιουλίου 2014

Ποιό φρούτο προσέχει την καρδιά, διώχνει τον καρκίνο κι ανεβάζει τη λίμπιντο;



Τρώγεται ωμό και καθαρισμένο από τη φλούδα. Επίσης, χρησιμοποιείται και στη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική. Χτυπημένο στο μπλέντερ δίνει ωραίες γρανίτες.

Μέσα στη ζέστη του καλοκαιριού είναι ότι πρέπει μια φέτα παγωμένο καρπούζι.Τον Ιούλιο είναι η καλύτερη περίοδος να απολαύσουμε το ελληνικό καρπούζι. Το καρπούζι είναι ένα αναρριχητικό φυτό που αγαπά πολύ τη ζέστη. Αναπτύσσεται καλύτερα σε θερμά κλίματα όπου η θερμοκρασία είναι τουλάχιστον μεταξύ 21 και 27 βαθμούς Κελσίου το πρωί και 18 με 21 βαθμούς Κελσίου το βράδυ. Η βιβλιογραφία λέει ότι οι Αιγύπτιοι (το 2.500 π.Χ.) μετέφεραν το καρπούζι μαζί τους σαν μια πηγή νερού. Δεν είχαν άδικο γιατί το καρπούζι περιέχει 92% νερό και αποτελεί ένα από τα πιο ενυδατικά τρόφιμα. Το καρπούζι περιέχει τις απαραίτητες βιταμίνες και ανόργανα συστατικά, συμπεριλαμβανομένων βιταμίνη C, Α, Β1, Β6, το μαγνήσιο, β-καροτένιο, κάλιο και διαλυτές φυτικές ίνες. Το 90% αποτελείται από νερό και 5% σε φρουκτόζη. Περιέχει υψηλή περιεκτικότητα σε λυκοπένιο και γλουταθειόνη, ισχυρές αντιοξειδωτικές και αντικαρκινικές ουσίες. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε αποτοξινωτική δίαιτα ή σε δίαιτα για κυτταρίτιδα. Είναι φυσικό διουρητικό, το οποίο προάγει την απώλεια βάρους και συμβάλλει στη νεφρική λειτουργία.

Περιέχει πλήθος ευεργετικών για την υγεία μας συστατικών, πολλά από τα οποία ίσως δεν γνωρίζουμε.

 Μάθετε λοιπόν ότι:

1. 100 γρ. καρπούζι έχουν 30 θερμίδες, 7,6 γρ. υδατάνθρακες και 94 γρ. νερό.

2. Έχει αρκετή ζάχαρη, ως εκ τούτου η υπερκατανάλωση του μπορεί να είναι επιβαρυντική για τη …ζυγαριά μας.

3. Περιέχει βιταμίνη C, που δρα προστατευτικά κατά της γήρανσης, βήτα-καροτίνη και βιοτίνη, που δρουν προληπτικά στην ανάπτυξη καρκίνου.
 Το καρπούζι είναι εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών ουσιών καθώς περιέχει βιταμίνη C, β-καροτίνη αλλά και βιοτίνη, συμβάλλοντας έτσι στην προστασία του οργανισμού από διάφορους τύπους καρκίνου.

4. Είναι πλούσιο σε βιταμίνη Α, που μας προστατεύει από τις μολύνσεις και ενδυναμώνει την όραση.
 H βιταμίνη Α, είναι σημαντική για καλύτερη όραση και αποτελεσματικότερη άμυνα σε μολύνσεις καθώς ενδυναμώνει τα λεμφοκύτταρα του οργανισμού.

5. Περιέχει επίσης βιταμίνη Β6, η οποία συμβάλλει στην σύνθεση των νευροδιαβιβαστών του εγκεφάλου καθώς συντελεί στην καλύτερη πνευματική και ψυχολογική υγεία.

6. Περιέχει το αμινοξύ citrolline, που στον οργανισμό μας μετατρέπεται σε ένα βασικό αμινοξύ, την αργινίνη, που συμβάλλει σημαντικά στη σωστή λειτουργία του καρδιαγγειακού μας συστήματος.
 Συμβάλλει, μέσω του αμινοξέος citrolline που εμπεριέχει, στις εύρυθμες καρδιαγγειακές και ανοσολογικές λειτουργίες.

Η κιτρουλίνη-αργινίνη σχέση βοηθά την υγεία της καρδιάς, του ανοσοποιητικού συστήματος και μπορεί να αποδειχθεί πολύ χρήσιμο για όσους πάσχουν από παχυσαρκία και διαβήτη τύπου2. Επίσης είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να χαλαρώσει τα αιμοφόρα αγγεία, όπως κάνει και το Viagra, χωρίς όμως να έχει ανεπιθύμητες ενέργειες.

7. Περιέχει λυκοπένιο, μια ουσία με έντονη αντιοξειδωτική δράση, και κάλιο, που συμβάλλει στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης έχοντας παράλληλα διουρητική δράση.
 To λυκοπένιο, θεωρείται ότι έχει αντικαρκινική δράση. Το λυκοπένιο εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες οξυγόνου που σχηματίζονται κατά τη διάρκεια του κυτταρικού μεταβολισμού. Η δράση του γίνεται αισθητή κυρίως σε περιστατικά ενάντια στον κίνδυνο του καρκίνου του προστάτη, παρουσιάζοντας, συγχρόνως, ευεργετικές δράσεις στο καρδιαγγειακό σύστημα.

8. Οι φυτικές ίνες που περιέχει βοηθούν στην καλή λειτουργία του εντέρου. Είναι πολύ καλή πηγή φυτικών ινών, οι οποίες βοηθούν την κινητικότητα του εντέρου, ενώ συμβάλλουν στην πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου, κυρίως του ορθού. Οι πλούσιες φυτικές ίνες του το καθιστούν σχεδόν απαγορευτικό για τους πάσχοντες από το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου, ενώ η περιεκτικότητά του σε ζάχαρη ορθώνει τείχη για τους διαβητικούς. Η μεγάλη κατανάλωση καρπουζιού μπορεί να σας προσθέσει κιλά, οπότε χρειάζεται μέτρo.


Πηγή : biologikaorganikaproionta.com

Κακοσμία στόματος : Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε



Τι είναι η κακοσμία;

Κακοσμία είναι η δυσάρεστη (οσμή) αναπνοή που προέρχεται από τη στοματική κοιλότητα . Πρόκειται για μία εξαιρετικά ενοχλητική κατάσταση με ποικίλες προεκτάσεις τόσο στις κοινωνικές σχέσεις του πάσχοντα όσο και στην ψυχική του υγεία, καθώς  αισθάνεται ιδιαίτερα ανασφαλής στις διαπροσωπικές του σχέσεις .

Που οφείλεται η κακοσμία;

 Στο μεγαλύτερο ποσοστό των περιπτώσεων η κακοσμία προέρχεται από το στοματικό περιβάλλον. Στους πιο σημαντικούς υπεύθυνους παράγοντες περιλαμβάνονται τα μικρόβια που φυσιολογικά υπάρχουν στο στόμα, τα υπολείμματα τροφών καθώς και η ποσότητα και ποιότητα του σάλιου που παράγεται. Μπορούμε να εντοπίσουμε τις εξής αιτίες που συμβάλλουν στην κακοσμία:

Κακή στοματική υγιεινή.

Η κακή ή ελλιπής φροντίδα των δοντιών αποτελεί συχνά την κυριότερη αιτία κακοσμίας.
Αν τα υπολείμματα των τροφών  δεν απομακρυνθούν έγκαιρα με το βούρτσισμα, τότε παράγονται από αυτά - με την βοήθεια των μικροβίων που φυσιολογικά βρίσκονται στο στόμα - διάφορες πτητικές ενώσεις θείου (μεθυλ-μερκαπτάνη, ινδόλη, πτωμαΐνη κ.α.) , οι οποίες ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για την στοματική κακοσμία.

Παθήσεις των ούλων.

Η ουλίτιδα και η περιοδοντίτιδα είναι οι κυριότερες παθήσεις των ούλων που δύνανται να δημιουργήσουν κάποιου βαθμού κακοσμία. Πολλές φορές μάλιστα αυτό είναι και το μοναδικό σύμπτωμα που αντιλαμβάνεται ο ασθενής. Αυτές οι δύο παθήσεις χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής καθώς μπορεί να οδηγήσουν σε απώλεια των δοντιών.

Κακότεχνες εμφράξεις ή προσθετικές εργασίες.

Συγκρατούν τροφές που δύσκολα μπορούν να απομακρυνθούν συμβάλλοντας έτσι στη δημιουργία κακοσμίας.

Τερηδόνα.

Είναι η κυριότερη αιτία που ευθύνεται για το σάπισμα των δοντιών . Και στην περίπτωση αυτή , η κακοσμία μπορεί συχνά να αποτελεί το μοναδικό σύμπτωμα της νόσου , ιδίως αν η τερηδόνα εντοπίζεται κάτω από παλιά σφραγίσματα ή γέφυρες ή σε νεκρά και απονευρωμένα δόντια .

Κάπνισμα.

 Έχει αποδειχτεί ότι οι καπνιστές παρουσιάζουν σε μεγαλύτερο βαθμό κακοσμία από τους μη καπνιστές.

Τροφές-Φάρμακα.

Διάφορες τροφές, όπως  είναι το σκόρδο, το κρεμμύδι, καρυκεύματα, πρωτεΐνες, αλκοόλ κ.α είναι δυνατό να παρουσιάσουν προσωρινή κακοσμία. Επίσης διάφορα φάρμακα τα οποία δημιουργούν ξηροστομία (π.χ ηρεμιστικά) συνδέονται άμεσα με την κακοσμία.

Διάφορες Παθήσεις.

Εκτός από τα τοπικά αίτια, υπάρχουν και κάποιες παθήσεις που μπορούν να δημιουργήσουν κακοσμία. Παθήσεις του αναπνευστικού (χρόνια ιγμορίτιδα, ατροφική ρινίτιδα, αμυγδαλίτιδα,κυστική ίνωση, απόστημα πνεύμονα, φυματίωση). Παθήσεις γαστρεντερικού (γαστρικό έλκος, γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, καρκίνος στομάχου).Μεταβολικά νοσήματα (διαβήτης).Οι ασθενείς με αρρύθμιστο διαβήτη εμφανίζουν διαβητική κετοξέωση και έχουν χαρακτηριστική φρουτώδη μυρωδιά κετόνης (μυρωδιά σάπιου μήλου).Νοσήματα από ανεπάρκεια οργάνων ( νεφρά, ήπαρ), όπου παράγονται οσμηρές ουσίες οι οποίες μεταφέρονται στον πνεύμονα. Οι ουραιμικοί ασθενείς έχουν χαρακτηριστική οσμή αμμωνίας (μπαγιάτικου ψαριού), ενώ περισσότερο δυσάρεστη είναι η οσμή αμμωνίας που έχουν τα άτομα με ηπατική ανεπάρκεια.

Βέβαια διακρίνουμε και περιπτώσεις "ιδιοπαθούς κακοσμίας" και "ψυχογενούς κακοσμίας".

Στην ιδιοπαθή, τα αίτια είναι άγνωστα.Στις περιπτώσεις αυτές, για άγνωστους λόγους, διαταράσσεται η οικολογία της μικροβιακής χλωρίδας της στοματικής κοιλότητας και έτσι αναπτύσσονται περισσότερα αναερόβια μικρόβια τα οποία παράγουν μεταβολικά προϊόντα που είναι δύσοσμα. Αυτού του είδους η κακοσμία υποχωρεί με τη χορήγηση φαρμάκων που στρέφονται εναντίον των αναερόβιων μικροβίων.

Στην ψυχογενή πάλι, σε ορισμένα άτομα υπάρχει η έμμεση ιδέα ότι μυρίζει άσχημα το στόμα τους και ζουν με αυτή τη φοβία. Η κατάσταση αυτή χαρακτηρίζεται ως “κακοσμοφοβία” και οδηγεί τα άτομα αυτά σε υπερβολές όπως σε υπερβολικό βούρτσισμα των δοντιών, σε συνεχή χρήση οδοντότσιχλας ή καραμέλας ακόμα σε απομόνωση με δυσάρεστες επιπτώσεις στην κοινωνική και επαγγελματική τους ζωή.

Πως αντιμετωπίζεται η κακοσμία;

Ο ασθενής με κακοσμία πρέπει κατ' αρχήν να συμβουλευτεί τον οδοντίατρό του ,ο οποίος θα προσδιορίσει την ακριβή αιτία της δύσοσμης αναπνοής. Εάν τα αίτια είναι τοπικά, γεγονός το οποίο συμβαίνει στην πλειοψηφία των περιπτώσεων (95%), τότε οι βασικές αρχές αντιμετώπισης είναι οι παρακάτω :

  •  Σχολαστική στοματική υγιεινή. Σε κάθε περίπτωση ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα στοματικής υγιεινής περιλαμβάνει εκτός από το σωστό βούρτσισμα, οδοντικό νήμα, μεσοδόντια βουρτσάκια και σχολαστικό καθαρισμό της γλώσσας. Πρέπει να γνωρίζουμε ότι στη ράχη της γλώσσας είναι συγκεντρωμένα τα περισσότερα μικρόβια και γι αυτό το λόγο επιβάλλεται το βούρτσισμά της με ειδικές βούρτσες (tongue cleaner) ή ξέστρα ώστε να αφαιρεθεί το επίχρισμα.

  •  Θεραπεία των παθήσεων των ούλων (ουλίτιδα-περιοδοντίτιδα).

  •  Αποκατάσταση οδοντικών προβλημάτων (τερηδόνες,κακότεχνες επανορθωτικές εργασίες).

  •  Τοπική εφαρμογή σκευασμάτων που απελευθερώνουν οξυγόνο και περιορίζουν τον αριθμό των gram- αρνητικών μικροβίων.

Πρέπει στο σημείο αυτό να αναφέρουμε ότι η χρήση στοματικών διαλυμάτων δεν προσφέρει σημαντικά, διότι όλα αυτά τα σκευάσματα απλώς καλύπτουν το πρόβλημα προσωρινά χωρίς να το αντιμετωπίζουν οριστικά.

Εάν τα αίτια της κακοσμίας δεν εντοπίζονται στη στοματική κοιλότητα, τότε ο ασθενής θα πρέπει να παραπέμπεται σε γιατρούς άλλων ειδικοτήτων (ΩΡΛ, γαστρεντερολόγο, πνευμονολόγο. κ.λ.π) με τους οποίους απαιτείται η συνεργασία τους με τον οδοντίατρο.


Γράφει : Πάρης Μαραγκός, Χειρουργός Οδοντίατρος

Πηγή : www.parismaragkos.gr

Σάββατο 19 Ιουλίου 2014

Tips για την περιποίηση του ξηρού δέρματος



Ο σωστός καθαρισμός του δέρματος απαιτεί κατανόηση του τρόπου που λειτουργεί το δέρμα, καθώς υπάρχουν πολλοί μύθοι περιποίησης του δέρματος σχετικά με το μεγαλύτερο όργανο του σώματος.

Έχουμε καλά νέα για σας. Η φροντίδα του ξηρού δέρματος είναι απλή. Στην πραγματικότητα, είναι θέμα σωστού χρόνου, που είναι απαραίτητος για τη σωστή φροντίδα του δέρματος.

Ο καθαρισμός του ξηρού δέρματος απαιτεί να είστε προσεκτικοί και υπομονετικοί, καθώς και να συντονίζεστε με εξωτερικούς παράγοντες, όπως το κλίμα. Στο άρθρο θα εστιάσουμε σε tips καθαρισμού του δέρματος για να ανακουφίσετε και να θρέψετε το ξηρό δέρμα.

Απαλή απολέπιση

Ένας από τους πιο κοινούς μύθους για την περιποίηση του δέρματος είναι ότι το ξηρό δέρμα είναι πολύ ευαίσθητο για απολέπιση. Αντίθετα, όμως, μπορείτε και πρέπει να το απολεπίζετε. Μόνο να το κάνετε απαλά. Η αποβολή των νεκρών κυττάρων του δέρματος μπορεί να τονώσει την κυκλοφορία, προάγοντας την υγεία ολόκληρου του οργανισμού.

Αν έχετε ξηρό δέρμα βάλτε στην άκρη τραχιές βούρτσες και σκληρά scrub. Αντί για αυτά, χρησιμοποιείστε απαλά απολεπιστικά, όπως ένα τρίφτη μπάνιου, μια βούρτσα με φυσική τρίχα ή ένα αφρόλουτρο που να περιέχει μικρόκοκκους.

Μπορείτε, επίσης, να χρησιμοποιήσετε ένα scrub με βάση το αλάτι ή τη ζάχαρη, αλλά να προσθέσετε ένα μαλακτικό, όπως το ελαιόλαδο, mineral oil ή βαζελίνη, έτσι ώστε οι κόκκοι να μη γρατζουνίσουν το δέρμα ή να απομακρύνουν το λίπος ανάμεσα στις στοιβάδες του δέρματος. Όταν βγαίνετε από το μπάνιο, να είστε προσεκτικοί όταν σκουπίζετε το σώμα σας. Αντί να τρίβετε το δέρμα σας με μια πετσέτα σκουπίστε το απαλά, ταμπονάροντας.

Επιλέξτε το σωστό καθαριστικό

Όταν ήμασταν παιδιά, μας έλεγαν να πλενόμαστε ώσπου να γίνουμε πεντακάθαροι και το δέρμα μας να λάμπει. Δυστυχώς, πολλοί από εμάς κρατήσαμε τη λανθασμένη αυτή αντίληψη για τη φροντίδα του δέρματος. Το να ‘’τρίζει’’ το δέρμα δεν είναι ένδειξη ότι κάνατε τον καθαρισμό του δέρματός σας σωστά. Είναι ένα σύμπτωμα της απομάκρυνσης όλων των φυσικών ελαίων του σώματος.

Φυσικά, θέλετε να καθαρίσετε τους ρύπους, τα βακτήρια και τον ιδρώτα, αλλά το δέρμα σας χρειάζεται να συγκρατήσει μια ορισμένη ποσότητα λίπους και υγρασίας. Ένα από τα tips για καθαρισμό του δέρματος που ακούτε από ειδικούς είναι να χρησιμοποιείτε ένα καθαριστικό προσώπου για το πρόσωπό σας και ένα σαπούνι σώματος ή καθαριστικό για το σώμα σας.

Ακούγεται αυτονόητο, όμως πολλοί χρησιμοποιούν το ίδιο καθαριστικό στο πρόσωπο και το σώμα για μεγαλύτερη διευκόλυνση. Αν έχετε ξηρό δέρμα είναι ιδιαίτερα σημαντικό να χρησιμοποιείτε ένα ειδικά σχεδιασμένο καθαριστικό για το πρόσωπό σας. Επιλέξτε ένα που να είναι ήπιο και ενυδατικό. Για το σώμα σας, ένα απαλό σαπούνι χωρίς άρωμα, είναι κατάλληλο.

Περιορίστε το χρόνο του μπάνιου σας

Ύστερα από μια στρεσογόνο ημέρα, υπάρχει τίποτα πιο χαλαρωτικό από το να μουλιάζουμε στη μπανιέρα ή να κάνουμε ένα μακρύ, ζεστό ντους; Αν έχετε ξηρό δέρμα, το να μένετε στο ντους πολλή ώρα μπορεί να επιφέρει περισσότερο στρες μακροπρόθεσμα. Ο παρατεταμένος χρόνος μέσα στο μπάνιο μπορεί να ξηράνει το δέρμα σας ακόμα περισσότερο.

Για αυτό, περιορίστε το χρόνο που κάνετε μπάνιο, εκτός αν βυθίζεστε σε μια πισίνα από mineral oil ή κρέμα.

Όπως μάθαμε από το προηγούμενο tip καθαρισμού του δέρματος, θα θέλετε να κάνετε το χρόνο του μπάνιου σας να μετρά, χρησιμοποιώντας το σωστό καθαριστικό δέρματος. Βρέξτε το δέρμα σας, μετά απλώστε σαπούνι ή το καθαριστικό με το χέρι σας ή με τρίφτη. Ξεβγάλετε εντός 1-2 λεπτών και βγείτε από το νερό εντός 10 λεπτών. Μερικοί ειδικοί στη φροντίδα του δέρματος συνιστούν να μη μένετε στο νερό περισσότερο από 3 λεπτά.

Τόνωση

Αφού ξεβγάλετε το καθαριστικό σας και ταμπονάρετε το δέρμα σας με μια πετσέτα, είναι καλή ιδέα να απλώσετε μια τονωτική λοσιόν για να κλείσετε τους πόρους του δέρματος. Εάν παραλείψετε αυτό το βήμα μπορούν να σπάσουν τα σπυράκια, ακόμα και σε ξηρό δέρμα.

Οι γιατροί και οι beauty experts συνιστούν να ενσωματώνετε μια τονωτική λοσιόν στην καθημερινή σας ρουτίνα καθαρισμού προσώπου.

Υπάρχουν πολλές τονωτικές λοσιόν στην αγορά για να διαλέξετε, αλλά αν έχετε ξηρό δέρμα, θα πρέπει να δώσετε προσοχή στα συστατικά. Αν το δέρμα σας κάποιες φορές μοιάζει με τη Σαχάρα, πιθανότατα σας έχουν πει να αποφεύγετε τα προϊόντα που περιέχουν οινόπνευμα, αλλά αυτή δεν είναι απαραίτητα καλή συμβουλή.

Ενώ είναι αλήθεια ότι το οινόπνευμα αφαιρεί την υγρασία από το δέρμα σας, άλλες αλκοόλες όπως η κετυλική αλκοόλη, είναι κατάλληλες για ξηρό δέρμα. Μερικοί άνθρωποι διαλέγουν τονωτικές λοσιόν που περιέχουν witch hazel, μια στυπτική που δεν περιέχει οινόπνευμα.

Υγρό μέρος

Εάν μένετε σε κάποιο μέρος με υγρό κλίμα, να θεωρείτε τον εαυτό σας τυχερό. Αυτό είναι το ιδανικό κλίμα για να καθαρίζετε και να φροντίζετε το ξηρό δέρμα.

Αλλά ακόμα και αν μένετε κοντά στο βόρειο πόλο, μπορείτε να δημιουργήσετε και χώρο με υγρασία για να καθαρίζετε το δέρμα σας. Απλά, ανοίξτε το ντους ή γεμίστε τη μπανιέρα με ζεστό νερό και κρατήστε την πόρτα του μπάνιου κλειστή για να παγιδεύσετε την υγρασία στο χώρο.

Με αυτόν τον τρόπο, θα κρατήσετε όση υγρασία μπορείτε στο δέρμα σας. Να θυμάστε ότι πρέπει να μειώσετε το χρόνο που το δέρμα σας είναι βυθισμένο ή εκτεθειμένο στο νερό. Έτσι, περάστε μόνο λίγα λεπτά στο χώρο.

Ενυδάτωση

Όποιο τύπο δέρματος και να έχετε, χρειάζεται να το ενυδατώνετε. Αυτό είναι άλλο ένα πεδίο που εμφανίζονται οι μύθοι για τη φροντίδα του δέρματος. Μερικοί άνθρωποι νομίζουν ότι ο ψεκασμός του δέρματος με νερό σε μπουκάλι μετρά σαν ενυδάτωση, αλλά όταν το νερό εξατμίζεται αφαιρεί την υγρασία από το δέρμα.

Όπως με τα καθαριστικά δέρματος, μπορείτε να αναζητήσετε ενυδατικές κρέμες ειδικές για ξηρό δέρμα. Οι ενυδατικές για ξηρό δέρμα συνήθως περιέχουν μαλακτικά όπως ceramides, ελαιόλαδο ή mineral oil και βαζελίνη. Αυτά τα συστατικά σφραγίζουν τα φυσικά έλαια του δέρματος, δημιουργώντας παράλληλα μια προστατευτική στοιβάδα στην επιφάνεια. Αυτό το φράγμα θα εμποδίσει πρηξίματα, βλαβερά μικρόβια και ιούς και θα δώσει στην επιδερμίδα σας μια υγιή λάμψη.


Πηγή : www.iatronet.gr

Παρασκευή 18 Ιουλίου 2014

Αυτός ο πατέρας πρέπει να πάρει βραβείο! Δείτε τι έκανε στην κόρη του (βίντεο)

Αυτός ο πατέρας πρέπει να πάρει βραβείο! Δείτε τι έκανε στην κόρη του (βίντεο)


Οι μπαμπάδες βλέπουν τις κόρες τους σαν πριγκίπισσες.

Δεν θέλουν να τις χαλάνε χατίρι για αυτό κι αυτές όταν μεγαλώνουν ψάχνουν έναν πρίγκιπα σαν τον μπαμπά τους.

Οι πρωταγωνιστές του βίντεο, που θα παρακολουθήσετε παρακάτω είναι δύο. Ένας πατέρας από το Περού και η κόρη του. Εκείνη είναι ερωτευμένη με ένα αγόρι και περιμένει μία κίνησή του για να γίνει ευτυχισμένη. Κάποια στιγμή εμφανίζεται και χτυπάει το κουδούνι. Εκείνη όμως ξαπλωμένη μοιάζει σαν να μην το ακούει. Και πράγματι όπως θα διαπιστώσετε δεν το ακούει γιατί είναι κωφάλαλη.

Ο πατέρας της για να την ευχαριστήσει δημιουργεί μία πατέντα ώστε αυτό μόλις χτυπήσει, η κόρη του να το καταλαβαίνει. Πώς τα κατάφερε; Δείτε το συγκινητικό βίντεο-διαφήμιση που κάνει το γύρο του διαδικτύου.






25 πράγματα που δεν ξέρατε για τα κουνούπια



Επειδή θέλουμε πάντα να είμαστε προετοιμασμένοι συγκεντρώνουμε εικοσιπέντε χρήσιμες και άχρηστες, πάντως ενδιαφέρουσες, πληροφορίες για τον… εχθρό.

Τα κουνούπια είναι το πιο θανατηφόρο έμβιο ον στον πλανήτη. Στις αρρώστιες που μεταφέρει συμπεριλαμβάνονται η ελονοσία, ο κίτρινος πυρετός και η εγκεφαλίτιδα. Μόνο τα θηλυκά κουνούπια μας τσιμπάνε. Τα αρσενικά τρέφονται με νέκταρ, όπως οι μέλισσες. Υπάρχουν είδη κουνουπιών που δεν τσιμπάνε ανθρώπους.

Προτιμούν λιγότερο… γκουρμέ αίμα για το βραδινό τους, όπως αυτό των πουλιών και των αμφιβίων. Για την ακρίβεια, από τα 3.500 είδη κουνουπιών που υπάρχουν στον κόσμο, περίπου 200 τρέφονται με ανθρώπινο αίμα. Τα κουνούπια πετούν με ταχύτητες από 1,6 έως 2,4 χιλιόμετρα την ώρα. Αυτό τα καθιστά τα πιο αργά από όλα τα έντομα που πετούν. Τα φτερά τους, όμως, κάνουν από 300 έως 600 κινήσεις το δευτερόλεπτο.

Πριν ζευγαρώσουν, το αρσενικό και το θηλυκό κουνούπι συγχρονίζουν τις κινήσεις των φτερών τους, με αποτέλεσμα ο ήχος να ακούγεται σαν να προέρχεται από ένα μόνο κουνούπι. Υπάρχουν είδη κουνουπιών που ταξιδεύουν έως και 160 χιλιόμετρα από το μέρος που γεννήθηκαν για να βρουν συνθήκες διαβίωσης του γούστου τους.

Όλα τα είδη κουνουπιών χρειάζονται νερό για να αναπαραχθούν, επειδή γεννούν τα αυγά τους μέσα σε αυτό. Μερικά είδη, όμως, βολεύονται και με το ελάχιστο νερό που μαζεύεται στις λακκούβες του δρόμου μετά τη βροχή. Ένα ενήλικο κουνούπι ζει περίπου 5-6 μήνες.

Τα κουνούπια μυρίζουν το διοξείδιο του άνθρακα (που παράγουμε οι άνθρωποι και τα ζώα) από 23 μέτρα μακριά. Έτσι εντοπίζουν το γεύμα τους –δηλαδή εμάς. Η μυρωδιά της σοκολάτας για κάποιον ανεξιχνίαστο μέχρι στιγμής λόγο μπερδεύει τους αισθητήρες τους, και τα δυσκολεύει να μας βρουν. Η παρουσία ιού στο ανθρώπινο αίμα τους ανοίγει την όρεξη, πράγμα που τα κάνει να τσιμπάνε περισσότερο. Ειδικά ο ιός του δάγκειου πυρετού είναι πρώτης τάξεως ορεκτικό.

Το ίδιο ισχύει και για τον ιδρώτα. Αυτό που μας προκαλεί την φαγούρα στο δέρμα μετά το τσίμπημα είναι το σάλιο του κουνουπιού, το οποίο λειτουργεί ως αντιπηκτικό για να το βοηθάει να τρώει καλύτερα. Κατά μία θεωρία, ο Μέγας Αλέξανδρος πέθανε από τσίμπημα κουνουπιού που μετέφερε τον (αρχαιότατο) ιό του Δυτικού Νείλου. Τα κουνούπια τσιμπάνε περισσότερο το βράδυ, επειδή είναι ευαίσθητα στη ζέστη, κι έτσι δεν κυκλοφορούν κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Η ελονοσία που μεταφέρουν τα κουνούπια προσβάλλει περίπου 250 εκατομμύρια ανθρώπους τον χρόνο, εκ των οποίων σκοτώνει το ένα εκατομμύριο. Τα περισσότερα θύματά της είναι παιδιά στην Αφρική. Το ένα πέμπτο από αυτούς τους θανάτους, όμως, οφείλονται σε πλαστά φάρμακα κατά της ελονοσίας.


Πηγή : www.iatronet.gr

Μικρές αλλαγές για μεγάλα οφέλη στην υγεία



Μικρές αλλαγές στην καθημερινότητά μας μπορούν να οδηγήσουν σε καλή υγεία. Δείτε tips άσκησης και διατροφής για καλύτερη ζωή :

Κάντε νήμα πιο συχνά

Ένας απλός νάιλον σπάγκος μπορεί να έχει σημαντική επίδραση στην υγεία μιας γυναίκας. Το νήμα είναι ένας από τους πιο εύκολους και γρήγορους τρόπους να αφαιρέσετε βλαβερά βακτήρια από τον οργανισμό. Η πλάκα και τα βακτήρια συσσωρεύονται συνεχώς σε περιοχές του δοντιού στις οποίες δεν φτάνει η βούρτσα. Αν συσσωρευτεί πλάκα, τρώει το οστό που κρατά το δόντι στη θέση του. Τα βακτήρια του στόματος μπορούν να μπουν στο κυκλοφορικό. Έρευνες έδειξαν ότι θα μπορούσαν να επιδεινώσουν τον διαβήτη και την υπέρταση, ακόμα και να οδηγήσουν σε πρόωρο τοκετό.

Να τρώτε κάθε 2 έως 3 ώρες την ημέρα

Αν μένετε νηστικοί στη δουλειά και φαντάζεστε ότι οι γοφοί σας θα γίνουν πιο αδύνατοι μην το κάνετε. Πιθανόν τρελαίνετε τον μεταβολισμό σας, και πιθανόν θα φάτε περισσότερο αργότερα. Συνιστάται να τρώμε όταν πεινάμε, κάτι που συνήθως μεταφράζεται σε 3 γεύματα και τουλάχιστον 2 σνακ την ημέρα. Αυτό θα σας κρατήσει χορτάτους και ικανοποιημένους και πιθανόν θα μειώσει την πιθανότητα υπερφαγίας στο τέλος της ημέρας. Είναι από τα καλύτερα tips που μπορείτε να ακολουθήσετε για να διώξετε το λίπος και να φτιάξετε σωστό μυϊκό τόνο.

Φτιάξτε τον καφέ στο σπίτι

Ειδικοί στην υγεία δηλώνουν ότι αν παραλείψετε τη βόλτα στο μαγαζί για να προμηθευτείτε τον πρωινό καφέ σας δεν θα γλιτώσετε μόνο χρήματα αλλά πιθανόν και εκατοντάδες θερμίδες. Όταν φτιάχνετε καφέ στο σπίτι αποφεύγετε τους ανθυγιεινούς πειρασμούς, όπως τα ντόνατς.

Να φοράτε βηματόμετρο

Το βηματόμετρο είναι ίσως το πιο αποτελεσματικό εργαλείο για τη φόρμα που έχει ο άνθρωπος στη διάθεσή του. Το να γνωρίζει κάποιος πόσο κινείται αποτελεί κίνητρο για να κινηθεί περισσότερο. Όχι μόνο εσείς αλλά και ολόκληρη η οικογένεια. Τα παιδιά αγαπούν τα βηματόμετρα - γίνονται οικογενειακή πρόκληση για κίνηση-όχι άσκηση. Για τους αρχάριους 2.000 βήματα είναι το ισοδύναμο 1.600 μέτρων. Για να ενισχύσετε τη σωματική και ψυχική σας υγεία να φοράτε βηματόμετρο και να προκαλείτε τον εαυτό σας να αυξάνει τα βήματα καθημερινά.

Να κοιμάστε με τα ρούχα γυμναστικής

Έχετε πάντα σκοπό να σηκωθείτε και να πάτε για τρέξιμο ή στο γυμναστήριο αλλά τελικά δεν πάτε; Μπορεί να έχετε πρόβλημα με την παρακίνηση. Να κοιμάστε με τα ρούχα γυμναστικής και να βάζετε δίπλα στο κρεβάτι τα αθλητικά παπούτσια ή/και το αθλητικό σουτιέν σας. Πολλοί χάνουν χρόνο λέγοντας ότι χρειάζονται άσκηση αλλά τελικά αλλάζουν γνώμη στη διαδρομή. Ξεγελάστε τον εαυτό σας απλώς με το να ντυθείτε για άσκηση και μη σκέφτεστε το επόμενο βήμα.

Κάντε ασκήσεις Κέγκελ

Ειδικοί δηλώνουν ότι μέχρι 1 στις 4 γυναίκες άνω των 18 ετών έχει επεισόδια ακράτειας. Η ακράτεια φέρνει αμηχανία και φόβο αλλά υπάρχει λύση. Κρατήστε δυνατούς τους μυς του πυελικού τοιχώματος. Σύμφωνα με επισκόπηση ερευνών, οι ασκήσεις Κέγκελ φάνηκε να είναι αποτελεσματικός τρόπος ελαχιστοποίησης της ακράτειας.

Κάντε ένα κομπλιμέντο στον εαυτό σας

Κλειδί για να αισθάνεστε ευτυχισμένοι, περήφανοι και με αυτοπεποίθηση, είναι τα κομπλιμέντα προς τον εαυτό σας. Το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε για τον εαυτό σας είναι να μάθετε να ‘’σμιλεύετε’’ στο σώμα σας τις καλύτερές του ιδιότητες. Εστιάστε σε αυτό που μπορεί να κάνει το σώμα σας παρά στο πώς μοιάζει. Συχνά δίνουμε σημασία στο πώς φαίνεται το σώμα μας παρά στο τι μας επιτρέπει να κάνουμε.

Μπορεί το σώμα σας να κολυμπήσει ή να χορέψει; Μπορείτε να χτίσετε πύργους στην άμμο με τα παιδιά σας; Σας επιτρέπει το σώμα σας να απολαύσετε ένα ζεστό μπάνιο ή την οικειότητα με τον σύντροφό σας; Σας μεταφέρει το σώμα σας σε ένα βουνό ή ως το επόμενο τετράγωνο; Δοκιμάστε την ακόλουθη άσκηση. Εντοπίστε αυτό που σας αρέσει στο σώμα σας. Δείτε αν μπορείτε να βρείτε 10 πράγματα που να σας αρέσουν στην εμφάνισή σας, όπως τη λάμψη στα μάτια σας.

Ελέγξτε τα επίπεδα βιταμίνης D

Την επόμενη φορά που θα επισκεφτείτε τον γιατρό ζητήστε μια απλή εξέταση αίματος για τον έλεγχο των επιπέδων της βιταμίνης D στο αίμα σας. Πολλές γυναίκες έχουν χαμηλά επίπεδα της συγκεκριμένης βιταμίνης. Τα χαμηλά επίπεδα συνδέονται με διάφορα είδη καταστάσεων, από καρκίνο έως χαμηλή ενέργεια και νόσο Αλτσχάιμερ. Η επανόρθωση είναι απλή και αφορά τη λήψη βιταμίνης για αρκετούς μήνες και στη συνέχεια επανέλεγχο.

Βάλτε κλασική μουσική την ώρα του δείπνου

‘Εχουμε την τάση να μιμούμαστε το ρυθμό της μουσικής που ακούμε. Για να εμποδίσετε τον εαυτό σας από το να τρώει πολύ γρήγορα-και πολύ-βάλτε αργή μουσική. Έρευνα ανακάλυψε ότι άνθρωποι που άκουγαν γρήγορη μουσική την ώρα που έτρωγαν το γεύμα τους έτρωγαν κατά μέσον όρο 5 πιρουνιές το λεπτό. ‘Οσοι δεν άκουγαν μουσική έτρωγαν 4 πιρουνιές και όσοι άκουγαν αργή μουσική έτρωγαν 3 πιρουνιές το λεπτό.


Πηγή : www.iatronet.gr

Έλκος στομάχου : Λόγω ψυχοσωματικών κακουχιών ή βλάβη;



Το έλκος μπορεί να παρουσιαστεί σε διάφορα μέρη του γαστρεντερικού συστήματος, αλλά πιο συχνά στο βολβό του δωδεκαδακτύλου. Η συχνότητα του πεπτικού έλκους, γενικά είναι πολύ υψηλή στη σύγχρονη κοινωνία. Το γεγονός ότι το πεπτικό έλκος προσβάλλει πολύ συχνότερα τους άντρες έχει σχέση με την αιτιολογία του και με την ψυχολογική δομή και τους κοινωνικούς ρόλους που διακρίνουν τα δύο φύλα.

Το κεντρικό ψυχολογικό πρόβλημα των ανθρώπων που πάσχουν από πεπτικό έλκος, ή αλλιώς έλκος του στομάχου, είναι η ύπαρξη παθητικών εξαρτητικών επιθυμιών, που δεν μπορούν να βρουν ικανοποίηση σε ομαλές διαπροσωπικές σχέσεις.

Κυρίως το έλκος ως ψυχοσωματική διαταραχή εμφανίζεται όταν η ένταση των εξαρτητικών επιθυμιών του ατόμου αυξάνεται, είτε γιατί προσπαθεί να τις αντιμετωπίσει με έναν αμυντικό τρόπο, αναλαμβάνοντας μεγαλύτερες ευθύνες και δραστηριότητες, είτε γιατί οι εξωτερικές συνθήκες δεν επιτρέπουν την ικανοποίησή τους.

Η εξωτερική στέρηση μπορεί να προκύψει από την απώλεια ενός προσώπου με το οποίο το άτομο είχε δημιουργήσει μία εξαρτητική σχέση, με την απώλεια μιας θέσης που του έδινε ένα συναίσθημα ασφάλειας, ή ακόμα με την απομάκρυνση από ένα προστατευτικό οικογενειακό περιβάλλον.

Η αύξηση της ευθύνης μπορεί να αντιστοιχεί σε ένα γάμο, στην απόκτηση ενός παιδιού ή στην ανάληψη μιας πιο υπεύθυνης εργασιακής θέσης.

Όταν οι εξαρτητικές τάσεις του ατόμου δεν βρίσκουν ικανοποίηση, δημιουργείται μία κατάσταση συνεχούς ψυχικής εντάσεως, που κινητοποιεί τις γαστρεντερικές λειτουργίες, καθώς υπάρχει μία ταυτόχρονη συνάρτηση της διατροφής με την ψυχική κατάσταση του ατόμου. Γι' αυτό άλλωστε η όξυνη αντίδραση και η υπερκινητικότητα του στομάχου, μπορούν να λιγοστέψουν με την έλκυση συναισθημάτων ευαρέσκειας και ευεξίας.

Άτομα που παρουσιάζουν την ψυχοσωματική αυτή διαταραχή είναι κατά κανόνα φιλόδοξα, δραστήρια και ανταγωνιστικά, που για την επιτυχία του σκοπού τους δίνουν ολόκληρο τον εαυτό τους. Τους αρέσει να αναλαμβάνουν ευθύνες και να φροντίζουν τους άλλους.

Αλλά η αυτοπεποίθηση και η ενεργητικότητα που τους χαρακτηρίζουν κρύβουν μία χρόνια νοσταλγία για μία ζωή ξεκούραστη, γεμάτη ηρεμία και τρυφερότητα. Στο πρότυπο μιας παραμυθένιας συμβιωτικής σχέσης, επιθυμία για την οποία αισθάνονται αφενός ντροπή να την εκφράσουν και αφετέρου θυμό καθώς δεν μπορούν να την ικανοποιήσουν.

Όπως με όλες τις ψυχοσωματικές διαταραχές, αναγκαία προϋπόθεση για την αντιμετώπιση του έλκους είναι η επίγνωση του προβλήματος από το άτομο στο οποίο παρουσιάζεται η διαταραχή. Σε κάθε περίπτωση, ενδείκνυται η ψυχανάλυση ή η ψυχαναλυτική ψυχοθεραπεία σε συνδυασμό με την ικανοποιητική παρακολούθηση του ατόμου από διαιτολόγο-διατροφολόγο, η οποία ασφαλώς απαιτεί τόσο μία συμπαθητική κατανόηση του χαρακτήρα του ατόμου και των συνθηκών της ζωής του, όσο και μία ειδική ετοιμότητα, αναφορικά με την επίδραση που μπορεί να έχουν διάφοροι συγκινησιακοί παράγοντες πάνω στην κατάστασή του.


Γράφει : Αντωνιάδου Ζωγραφιά, Ψυχαναλύτρια - Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας

Πηγή : www.iatronet.gr

Πέμπτη 17 Ιουλίου 2014

5 λάθη που καταστρέφουν την επιδερμίδα μας



Πολλές φορές, όσο και αν προσέχουμε, πέφτουμε σε λάθη που βλάπτουν την επιδερμίδα μας. Στην πιο απλή περίπτωση πρόκειται για αβλεψίες που μας κάνουν να φαινόμαστε πιο γερασμένοι στην όψη, αλλά σε ακραίες περιπτώσεις μπορεί να μας προκαλέσουν σοβαρές δερματικές παθήσεις.

Δείτε ποια είναι αυτά τα λάθη για να προσέχετε να μην τα επαναλάβετε ή να τα περιορίσετε όσο το δυνατόν περισσότερο.

Υπερβολική έκθεση στο χλώριο της πισίνας : Ιδιαίτερα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, πολλοί άνθρωποι επιλέγουν το κολύμπι σε κάποια πισίνα προκειμένου να δροσιστούν. Το σημαντικό είναι να θυμάστε πάντα να κάνετε ντους όταν βγαίνετε από την πισίνα, ώστε να μην αφήνετε το χλώριο να είναι για πολλή ώρα σε επαφή με την επιδερμίδα σας. Όμως ακόμα και αν κάνετε ντους και πλυθείτε με σαπούνι, το χλώριο μπορεί να παραμείνει επάνω σας. Φροντίστε να χρησιμοποιήσετε καθαριστικά προσώπου και λοσιόν για το σώμα.


Κοιμάστε με το μεϊκάπ : Μπορεί να προκαλέσετε σοβαρές βακτηριακές δερματικές παθήσεις, ενώ οι κλειστοί πόροι εμποδίζουν την επιδερμίδα να "αναπνεύσει" για να αναζωογονηθεί κατά τη διάρκεια της νύχτας. Όλα αυτά συνήθως ερεθίζουν το δέρμα και ευνοούν την εμφάνιση ακμής.


Σπάτε τα σπυράκια με λάθος τρόπο : Είναι από τα λάθη που κάνουν οι περισσότεροι άνθρωποι. Μην ξεχνάτε να ακολουθείτε τον σωστό τρόπο για να το κάνετε.
Δείτε ποιός είναι ο σωστός τρόπος για να σπάτε τα σπυράκια


Δεν τρέφεστε σωστά : Αν παραλείπετε γεύματα τότε η επιδερμίδα σας γερνάει γρηγορότερα, επειδή είναι πολύ πιθανό να μην λαμβάνετε αρκετή ποσότητα βιταμίνης C (πορτοκάλια), Β3 (φυστίκια), Ε (αβοκάντο) και Α (γλυκοπατάτες). Αυτές είναι οι πιο πολύτιμες βιταμίνες για την υγεία του δέρματός σας.


Πολύωρα ντους με καυτό νερό : Το καυτό νερό για μεγάλα χρονικά διαστήματα καταστρέφει την λεπτή επίστρωση της επιδερμίδας σας, γεγονός το οποίο μπορεί να προκαλέσει φολίδες και ξηροδερμία.


Πηγή : www.onmed.gr

Σπυράκια : Πώς να τα σπάσετε σωστά!



Σίγουρα κάποια στιγμή κάνετε το λάθος να σπάσετε ένα σπυράκι προκειμένου να το εξαφανίσετε και τελικά τα πράγματα έγιναν χειρότερα και απ' ό,τι φανταζόσασταν.

Αν αναρωτιέστε, λοιπόν, αν υπάρχει σωστός τρόπος για να σπάσετε ένα αντιαισθητικό και ενοχλητικό σπυράκι, τότε συνεχίστε να διαβάζετε!

  •  Τοποθετήστε μία ζεστή πετσέτα για να ανοίξετε τον πόρο, ώστε να απομακρύνετε το περιεχόμενο από το σπυράκι πιο εύκολα.

  •  Αποστειρώστε μια πολύ λεπτή καρφίτσα και τρύπησέ το απαλά.

  •  Τυλίξτε λίγο χαρτί γύρω από τα δάχτυλά σας, ώστε τα νύχια σας να μην ερεθίσουν την επιδερμίδα και πιέστε απαλά.

  •  Μόλις το σπυράκι σπάσει, απλώστε λίγη αντιβακτηριδιακή κρέμα, ώστε να αποτρέψετε το ενδεχόμενο μόλυνσης.

  •  Αν δείτε ότι το σπυράκι δεν είναι «ώριμο» να φύγει, μην το πιέσετε περισσότερο και απολυμάνετε την περιοχή με λίγο οινόπνευμα.

  •  Βέβαια το ιδανικότερο είναι να επισκεφθείτε ένα δερματολόγο, που θα το εξαφανίσει σε 24 ώρες με μία ένεση κορτιζόνης.


Πηγή : www.onmed.gr

Τετάρτη 16 Ιουλίου 2014

Γυαλιά ηλίου… ως προϊόν προσφοράς!



Αντιμέτωποι με μια σειρά από πρωτοφανή γεγονότα, έχουν έρθει τον τελευταίο καιρό οι οπτικοί της Πανελλήνιας Ένωσης Οπτικών και Οπτομετρών, για τα οποία οφείλουν να ενημερώσουν τόσο τους καταναλωτές όσο και τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας.
Πρόσφατα, υπέπεσε στην αντίληψή τους ότι σούπερ μάρκετ, μαζί με τα υπόλοιπα καταναλωτικά προϊόντα, διαθέτει γυαλιά ηλίου έναντι πολύ μικρής χρηματικής αξίας!

Τα γυαλιά ηλίου αυτά, αποτελούν προϊόν προσφοράς, δεν συνοδεύονται από το απαραίτητο πληροφοριακό δελτίο που ενημερώνει για την απορρόφησή τους, την αντοχή τους και την κατηγορία χρήσης τους. Επομένως, ουδείς γνωρίζει αν αυτό το προϊόν ως μέσο ατομικής προστασίας, πληροί τους κανόνες της ΕΕ για τα γυαλιά ηλίου, σημειώνει η Πανελλήνιας Ένωσης Οπτικών και Οπτομετρών και συνεχίζει:
Πέραν όλων των νομικών και ηθικών κανόνων περί του θέματος, πόσο λογικό βρίσκει κανείς να τοποθετούνται γυαλιά προστασίας από την ηλιακή ακτινοβολία ανάμεσα σε απορρυπαντικά και είδη διατροφής;

Την ίδια απορία μπορεί να εκφράσει κανείς και για τα υπόλοιπα σημεία πώλησης γυαλιών ηλίου, εκτός Οπτικών καταστημάτων όπου μη γνωρίζοντας αυτοί που τα διαθέτουν τους όρους και τις προϋποθέσεις χρήσης τους, δεν μπορούν να συμβουλεύσουν τους καταναλωτές κατάλληλα και δυνητικά αυτά μπορούν να αποβούν επικίνδυνα, ιδιαιτέρως κατά την οδήγηση!

Οι ανακοινώσεις αυτές έγιναν κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου της Πανελλήνιας Ένωσης Οπτικών και Οπτομετρών και στην οποία συμμετείχαν οι κ.κ. Σωτήρης Δαμίγος, Πτυχιούχος Οπτικός, Πρόεδρος Δ.Σ Π.Ε.Ο.Ο. , η Μαρία Ταρασούδη, Συμπεριφορική Οπτικός- Οπτομέτρης, Πρόεδρος Δ.Σ Σ.Ο.Ο.Β.Ε, Γεν. Γραμματέας Ελληνικής Ακαδημίας Οπτομετρίας, ο Πάνος Άγγελος, Πτυχιούχος Οπτικός Οπτομέτρης, Ταμίας Δ.Σ Π.Ε.Ο.Ο. και η Μυρτώ Κόκκορη, Πτυχιούχος Οπτικός Οπτομέτρης, Μέλος Π.Ε.Ο.Ο.
Όπως εξήγησαν οι ομιλητές, ο νόμος αναφέρει ρητά ότι εφόσον οποιαδήποτε επιχείρηση εκτός των Οπτικών καταστημάτων διαθέτει Οπτικά είδη θα πρέπει να το πράττει με βάση τις διατάξεις του Νόμου, δηλαδή να διαθέτει κατάλληλη εγκατάσταση και να παρίσταται Επιστημονικός Υπεύθυνος Οπτικός.

Συγκεκριμένα στο Νόμο 4093/ΙΒ3, παρ.3, ρητά αναγράφεται ότι:
«Η διάθεση ομματοϋαλίων διορθωτικών των διαθλαστικών ανωμαλιών των οφθαλμών, των τυποποιημένων ομματοϋαλίων πρεσβυωπίας, των Φακών Επαφής, των Υγρών Φακών Επαφής και γενικώς όλων των συναφών προς την όραση ειδών, γίνεται και από καταστήματα μη Οπτικών ειδών, σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος Νόμου όπως αυτός ισχύει. Σε περίπτωση που διατίθενται από καταστήματα μη Οπτικών ειδών Επιστημονικά Υπεύθυνος θα είναι Οπτικός.»

Επομένως, όταν τα ρητώς αναφερόμενα Οπτικά Είδη, όπως και κάθε συναφές προς την όραση είδος διατίθενται και από μη Οπτικά Καταστήματα, παρά τις οριζόμενες από το Νόμο προϋποθέσεις, συμπεριλαμβανομένων ενδεχομένως ορισμένων φαρμακείων, παραβιάζεται ο Νόμος και πιθανά κινδυνεύει η Δημόσια Υγεία.

«Αντιλαμβανόμαστε ως Πανελλήνια Ένωση Οπτικών και Οπτομετρών τα καίρια και επί σειρά ετών οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει το σύνολο του ελληνικού πληθυσμού εξαιτίας της οικονομικής κρίσης. Επίσης, μπορούμε να κατανοήσουμε την οικονομική δυσκολία που έχει επιφέρει σε όλες τις επιχειρήσεις το ποσοστό μείωσης του κέρδους τους. Όμως θα πρέπει να ενημερώσουμε πως οι οφθαλμοί αποτελούν ένα από τα πιο ευαίσθητα όργανα του ανθρώπινου σώματος, ενώ η αυξημένη ηλιακή ακτινοβολία έχει αποδεδειγμένη επιβαρυντική δράση στη λειτουργία τους, και επομένως ας αναθέσουν σε Οπτικούς- Οπτομέτρες όπως ο Νόμος ορίζει την ευθύνη διάθεσης των Οπτικών ειδών».
Επιπλέον, η αύξηση της τρύπας του όζοντος κάνει ακόμα πιο επιτακτική τη χρήση γυαλιών ηλίου, που να πληρούν βασικές προϋποθέσεις, οι οποίες εξασφαλίζονται όταν τα γυαλιά αγοράζονται από οπτικό κατάστημα και σύμφωνα με οδηγία της ΕΕ συνοδεύονται από ένα πληροφοριακό δελτίο. Η συμμετοχή του οπτικού στην επιλογή του κατάλληλου γυαλιού ηλίου για τον κάθε καταναλωτή ξεχωριστά αποτελεί εγγύηση για την προστασία της όρασής του.

Οι προϋποθέσεις για την αγορά γυαλιών ηλίου

  •  Οι φακοί να είναι απορροφητικοί στην ηλιακή ακτινοβολία

  •  Να είναι οπτικά κατεργασμένοι

  •  Η αντοχή τους στην πίεση να ανταποκρίνεται στις διεθνείς προδιαγραφές (συγκεκριμένο πάχος-αντοχή υλικού) με σκοπό την αποφυγή ατυχήματος.

  •  Το υλικό των σκελετών να είναι υποαλλεργικό, άφλεκτο και τα γυαλιά να μην παρουσιάζουν εξογκώματα ή άλλα ελαττώματα που μπορεί να δημιουργήσουν ενόχληση ή να προκαλέσουν κακώσεις κατά τη διάρκεια της χρήσης τους.

Η επιλογή των γυαλιών ηλίου πρέπει να γίνεται σύμφωνα με τις ανάγκες του κάθε ανθρώπου.
Τα νήπια θα πρέπει να φορούν πάντοτε καπέλο και γυαλιά ηλίου ειδικά κατασκευασμένα για παιδιά. Οι φακοί να είναι ασφαλείας και ο σκελετός μεγάλης αντοχής.

Τα παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας θα πρέπει να φορούν γυαλιά ηλίου με πλήρη απορρόφηση σε όλο το φάσμα της αφικνούμενης στην γη UV. Εάν φορούν διορθωτικά γυαλιά η καλύτερη λύση είναι η κατασκευή διορθωτικών γυαλιών ηλίου.

Οι έφηβοι και οι ενήλικες που φορούν φακούς επαφής πρέπει απαραίτητα να φορούν γυαλιά ηλίου.

Στους ενήλικες, οι παράμετροι που πρέπει να λαμβάνονται υπόψη είναι η οδήγηση, το επάγγελμα, το hobby και η κάλυψη διαθλαστικών ανωμαλιών.

Τέλος, στην οδήγηση τα γυαλιά ηλίου θα πρέπει να τηρούν προδιαγραφές απαραίτητης φωτεινότητας και χρωματικής απόδοσης προκειμένου να παρέχουν ασφαλή οπτική αντίληψη του περιβάλλοντος κα αντίληψη των χρωμάτων των φωτεινών σηματοδοτών.

Ιδιαίτερη αναφορά χρειάζεται για τα γυαλιά ηλίου με πολωτικό φίλτρο, που εξαλείφουν το θάμβος που προέρχεται από την κάθετη αντανάκλαση των αxτίνων του ήλιου σε επιφάνειες όπως το νερό, η άσφαλτος και σε κάθε λεία και στιλπνή επιφάνεια.

Μπλε Φώς και Πόλωση

Ήδη γνωρίζουμε ότι το ηλιακό φως χωρίζεται σε τρεις κατηγορίες ακτινοβολίας ανάλογες με το μήκος κύματος τους και δεν είναι άλλες από την υπεριώδη, την υπέρυθρη και την ορατή. Τμήμα της υπεριώδους απορροφάται από το στρώμα όζοντος που προστατεύει τη γη, ενώ άλλο τμήμα της αφικνείται στο επίπεδο θαλάσσης. Η υπέρυθρη, φιλτράρεται από τα σταγονίδια του νερού.

Το φαινόμενο του μπλε φωτός

Είναι γνωστό ότι η ατμόσφαιρα έχε μπλε (κυανό) χρώμα. Το χρώμα αυτό είναι σύνθετο και προέρχεται από ερέθισμα ακτινοβολίας που περιέχει όλα τα μήκη κύματος του λευκού φωτός με εντονότερα τα μικρότερα μήκη κύματος από 380 έως 480nm.
Ο αέρας ως διαφανές μέσο απορροφά, με την ίδια αναλογία, όλες τις ακτινοβολίες του λευκού φωτός και διαχέει τις μπλε. Η δέσμη του λευκού φωτός του ηλίου διερχόμενη στην ατμόσφαιρα, υφίσταται εκτροπή από την αρχική της διεύθυνση και διαχέεται προς όλες τις κατευθύνσεις. Αυτό το φαινόμενο ονομάζεται «σκέδαση του φωτός».
Αντίστοιχο φαινόμενο συμβαίνει δε, όταν το ηλιακό φως εισέρχεται στον οφθαλμό διασχίζοντας τα διαθλαστικά του μέσα παρατηρούμε πως οι ακτινοβολίες των διαφόρων μηκών κύματος δεν εστιάζουν στο ίδιο ακριβώς σημείο, που θα έπρεπε, δηλαδή στον αμφιβληστροειδή χιτώνα. Συγκεκριμένα, το μπλε εστιάζει σε σημείο μπροστά από τον αμφιβληστροειδή, φαινόμενο που οφείλεται στο διαφορετικό μήκος κύματος της συγκεκριμένης ακτινοβολίας.

Πώς επηρεάζει τα μάτια;

Οι συνέπειες για ένα φυσιολογικό μάτι είναι η σύγχυση στην όραση ή στα χρώματα και ασφαλώς στις συνθήκες αυτές το μάτι «θαμπώνει». Στην περίπτωση όμως που έχουμε κυτταρολογικές αλλαγές σε συνδυασμό με τη γήρανση και ένα πλήθος από παθολογικές καταστάσεις τα μάτια γίνονται υπερευαίσθητα σε ότι ακριβώς ένα φυσιολογικό μάτι θα ονόμαζε «θάμπωμα» ή «λαμπρότητα».
Αυτές οι αλλαγές αυξάνουν δραματικά την πιθανότητα να γίνει ανυπόφορη η διάχυση του μπλε φωτός. Ο αμφιβληστροειδής γίνεται λιγότερο ευαίσθητος στις χρωματικές αντιθέσεις (contrast), τα αντικείμενα που παρατηρούνται γίνονται ασαφή (ανάγλυφα), με άμεση συνέπεια την ελάττωση της οπτικής οξύτητας.

Γιατί πρέπει να προστατευτώ από το μπλε φώς;

  •  Το μπλε φώς διαχέεται 10 φορές περισσότερο από το κόκκινο

  •  Το μπλε φώς κινείται προς όλες τις κατευθύνσεις

  •  Το μπλε φώς απλώνεται σε όλο τον αμφιβληστροειδή

Τι μπορεί να προκαλέσει

Σήμερα βέβαια γνωρίζουμε ότι η αντιληπτή για το μάτι ορατή ακτινοβολία, που στο παρελθόν είχε θεωρηθεί αβλαβής, αν και υπεύθυνη για το «θάμπωμα», χρήζει ιδιαίτερης προσοχής και αντιμετώπισης.
Το μπλε φως, δημιουργεί οπτική κούραση και χρωματική σύγχυση, και έχει πλέον συνδεθεί με την ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας. Η ασθένεια είναι μια πιθανή αιτία τύφλωσης για άτομα πάνω από 50 ετών που ζουν σε αναπτυγμένες χώρες. Προσβάλλει το 8% του πληθυσμού άνω των 50ετών και καθώς αυξάνεται ο μέσος όρος, μπορεί να προσβάλλει τους διπλάσιους σε 25 χρόνια. Ο κίνδυνος εμφάνισης ηλικιακής εκφύλισης ωχράς κηλίδας είναι 2 φορές μεγαλύτερος σε περίπτωση αυξημένης έκθεσης στον ήλιο. Σε ίση ποσότητα συγκέντρωσης, το μπλε φως είναι 15 φορές πιο επιβλαβές για τον αμφιβληστροειδή, από τις άλλες ορατές ακτίνες.

Πώς μπορούμε να προστατευτούμε

  •  Με ειδικούς φακούς συνθετικής μελανίνης που λειτουργούν όπως η φυσική μελανίνη, σαν μια ασπίδα ενάντια στη βλαβερή UV ακτινοβολία και το μπλε φως και διατηρούν τον αμφιβληστροειδή υγιή. Παράλληλα προστατεύουν επιτυχώς όχι μόνο τα μάτια αλλά και το λεπτό, εύθραυστο δέρμα, γύρω από αυτά. Σταματούν έτσι την πρόωρη γήρανση που προκαλείται από τον ήλιο.

  •  Με τη χρήση γυαλιών ηλίου όταν εκτίθενται σε αυξημένη ακτινοβολία, ιδιαίτερα εκεί που υπάρχει και ανάκλασή της, όπως στην επιφάνεια της θάλασσας και του χιονιού.

  •  Με την αποφυγή χρήσης σκούρων γυαλιών ηλίου μη απορροφητικών και οπτικά κατεργασμένων.

Τι εννοούμε όταν λέμε «θάμπωμα» από ανάκλαση ή περιορισμός της ορατότητας λόγω έντονης ανάκλασης

Το θάμπωμα προκαλείται από τις παράλληλα ανακλώμενες ακτίνες φωτός που προέρχονται από οποιαδήποτε ανακλαστική επιφάνεια. Τα γυαλιά ηλίου με πολωτικό φίλτρο, εξαλείφουν το θάμβος που προέρχεται από την κάθετη αντανάκλαση των ακτινών του ήλιου σε επιφάνειες όπως το νερό, η άσφαλτος κ.λπ . Άρα είναι κατάλληλα για οδήγηση και παραμονή στη θάλασσα ή στο χιόνι.

Οι πολωτικοί φακοί μπορούν να ωφελήσουν τους :
  •  Οδηγούς (βρεγμένο οδόστρωμα- απόσπαση προσοχής από ανακλάσεις)

  •  Σκιέρ και όσους ασχολούνται με θαλάσσια σπορ.

  •  Άτομα ιδιαίτερα ευαίσθητοι στο φώς (φωτοφοβικά ή χειρουργημένοι ασθενείς)

  •  Ανθρώπους που θέλουν άνετη και ξεκούραστη όραση.

Τι είναι η UV (UVA, UVB, UVC)

Η υπεριώδης ακτινοβολία χωρίζεται σε τρία είδη, τη UV-A (315-400nm) που είναι πιο κοντά στο ορατό φάσμα και έχει τη χαμηλότερη ενέργεια από την UV, τη UV-B (280-315nm) η οποία προκαλεί το μαύρισμα, σοβαρές βλάβες στο δέρμα καθώς και κάποιες μορφές καρκίνου και τη UV-C η οποία είναι η πιο επικίνδυνη, αλλά απορροφάται όπως η UVB από το στρώμα όζοντος της ατμόσφαιρας.
Ξέρουμε, ότι η υπεριώδης ακτινοβολία έχει αυξηθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια λόγω της μείωσης του πάχους του στρώματος του όζοντος με αποτέλεσμα τις καταστρεπτικές δερματικές, οφθαλμικές καθώς και εκείνες στο ανοσοποιητικό σύστημα συνέπειες.

Πώς απορροφάται από τα μάτια

Η UV απορροφάται από όλες τις δομές του ματιού με σκοπό να μην φθάσει στον αμφιβληστροειδή και να προκαλέσει ανεπανόρθωτες βλάβες.
Η UV-B, απορροφάται περισσότερο από τον κερατοειδή και λιγότερο από τον κρυσταλλοειδή φακό του ματιού, ενώ η UV-A απορροφάται από τον φακό, διαπερνά τις υπόλοιπες δομές και μια μικρή ποσότητα φτάνει στον αμφιβληστροειδή χιτώνα.
Η απορρόφηση της UV ακτινοβολίας επιφέρει αθροιστικές βλάβες στους οφθαλμικούς ιστούς.
Ο άνθρωπος δεν αντιλαμβάνεται την υπεριώδη ακτινοβολία γιατί είναι εκτός του ορατού φάσματος και δεν μπορεί να τη δει. Η παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο όμως προκαλεί παθήσεις που αντιλαμβανόμαστε είτε άμεσα, είτε μακροπρόθεσμα όπως είναι το πτερύγιο, η φωτοκερατίτιδα, ο καταρράκτης, η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας και διάφορες μορφές καρκίνου του δέρματος.

Τα προβλήματα που δημιουργούνται σε μάτια και βλέφαρα είναι :

  •  Βραχυπρόθεσμα: ερεθισμός, πόνος, ερυθρότητα, φωτοφοβία, δακρύρροια, φωτοεπιπεφυκίτιδα, επιφανειακά ή εν τω βάθει εγκαύματα

  •  Μακροπρόθεσμα: πτερύγιο, στεάτιο, νεοπλασίες των βλεφάρων, καταρράκτης, εκφύλιση ωχράς κηλίδας και ρυτίδωση της περιοχής.

Πλεονεκτήματα φακών επαφής με UV block φίλτρα

Τα μη κουρμπαριστά γυαλιά ηλίου δεν καλύπτουν από τις ακτίνες που έρχονται από το πλάι ή από αυτές που ανακλώνται στην εσωτερική επιφάνεια.
Φαινόμενο εστίασης περιφερικού φωτός: Ο κερατοειδής είναι συγκλίνων φακός, κατά συνέπεια όταν οι ακτίνες έρχονται κροταφικά υπάρχει αυξημένη συγκέντρωση της UV ρινικά (πτερύγιο, καταρράκτης)
Οι φακοί επαφής με UV φίλτρο προστατεύουν αποτελεσματικά ΜΟΝΟ το εσωτερικό του οφθαλμού. Απαραίτητα κ τα απορροφητικά γυαλιά ηλίου.

Γενικές συμβουλές για ορθή χρήση των φακών επαφής το καλοκαίρι

  •  Άνοιξη/ Καλοκαίρι: Ιδανική λύση φ/ε ημερήσιοι με UV block (αλλεργίες, θάλασσα κλπ)

  •  Πλένουμε πάντα τα χέρια μας με σαπούνι και ξεπλένουμε καλά πριν πιάσουμε τους φακούς επαφής

  •  Δεν φοράμε ποτέ τους φακούς μας για μεγαλύτερη διάρκεια από τη συνιστώμενη

  •  Αν υπάρξει ερεθισμός, σταματάμε αμέσως τη χρήση τους και επικοινωνούμε με τον εφαρμοστή μας

  •  Δεν αλλάζουμε υγρό συντήρησης χωρίς τη συμβουλή του οπτικού – οπτομέτρη

  •  Δεν χρησιμοποιούμε ποτέ νερό ή άλλο υγρό για την αποθήκευση και συντήρηση των φακών

  •  Φυλάσσουμε τη θήκη και τα διαλύματα συντήρησης σε δροσερό μέρος μακριά από τον ήλιο

  •  Αλλάζουμε τη θήκη κάθε μήνα, την οποία και ξεπλένουμε καθημερινά με το υγρό φακών επαφής

  •  Αν οι φακοί στεγνώσουν και «βεντουζάρουν» πάνω στο μάτι μας, χρησιμοποιούμε φυσιολογικό ορό ή τεχνητά δάκρια ώστε να διευκολύνουμε την απομάκρυνσή τους χωρίς να τραυματίσουμε τον επιπεφυκότα και τον κερατοειδή.

  •  Οι γυναίκες πρώτα να φορούν τους φακούς τους, μετά να βάζουν make up και το βράδυ αντιστρόφως πρώτα να αφαιρούν τους φακούς τους και κατόπιν να χρησιμοποιούν προϊόντα ντεμακιγιάζ.

Επομένως, η UV ακτινοβολία συσσωρεύεται στο σώμα μας και δυστυχώς δεν μπορούμε να απαλλαγούμε από αυτή. Είμαστε εκτεθειμένοι καθημερινά στην UV όλο το έτος, σε εσωτερικούς και κυρίως σε εξωτερικούς χώρους και η προστασία της όρασής μας κρίνεται απαραίτητη.



Πηγή : www.iatronet.gr