Φροντίδα Υγείας

Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2014

Γιατί Ματώνει η Μύτη του;



Η αιμορραγία της μύτης στα μικρά παιδιά είναι αρκετά συνηθισμένο φαινόμενο, ιδιαίτερα το καλοκαίρι που οι θερμοκρασίες είναι υψηλές και οι σωματικές δραστηριότητες πιο έντονες. Αν και τις περισσότερες φορές τα αίτια είναι αθώα και ο τρόπος αντιμετώπισης απλός, η θέα του αίματος προκαλεί φόβο στα παιδιά και ανησυχία στους γονείς.

Η ρινορραγία ή επίσταξη συμβαίνει όταν κάποιο από τα μικρά αγγεία του τμήματος του βλεννογόνου της μύτης τραυματίζεται. Οι ρινορραγίες ταξινομούνται σε πρόσθιες και οπίσθιες, ανάλογα με την περιοχή της ρινικής κοιλότητα που βρίσκονται τα αγγεία που αιμορραγούν. Οι πρόσθιες ρινορραγίες, που αποτελούν και το 90 με 95% των περιπτώσεων, είναι πολύ συχνές στις μικρές ηλικίες και συνήθως δεν υποκρύπτουν κάποιο σοβαρό νόσημα και τις περισσότερες φορές μπορούν να αντιμετωπισθούν χωρίς τη βοήθεια γιατρού. Γενικότερα, η αιμορραγία της μύτης είναι μία εξαιρετικά συχνή κατάσταση καθώς υπολογίζεται ότι το 10 με 12% των ανθρώπων έχουν ένα επεισόδιο επίσταξης στην διάρκεια της ζωής τους.

Χρήσιμες Συμβουλές

Aν λοιπόν «ανοίξει» η μύτη του μικρού σας, μείνετε ψύχραιμοι, καθησυχάστε το παιδί και ακολουθήστε τις παρακάτω χρήσιμες συμβουλές :

  • Βάλτε το παιδί να καθίσει με το κεφάλι σκυμμένο προς τα μπρος ώστε το αίμα να φεύγει προς τα έξω από τα ρουθούνια και όχι να πηγαίνει πίσω προς το φάρυγγα.

  • Πείτε στο παιδί να φυσήξει τη μύτη του για να απομακρυνθούν τυχόν πήγματα αίματος.

  • Πιέστε με τον αντίχειρα και το δείκτη του χεριού σας το μαλακό τμήμα της μύτης, ασκώντας σταθερή πίεση για 5 λεπτά συνεχώς. Αν η ρινορραγία δεν σταματήσει στα επόμενα 10 λεπτά, επαναλάβετε την πίεση για ακόμη 10 λεπτά.

  • Αν η αιμορραγία συνεχίζεται βάλτε ένα κομμάτι βαμβάκι βρεγμένο με οξυζενέ στο ρουθούνι που αιμορραγεί και συνεχίστε να πιέζετε για άλλα 5 λεπτά.

  • Επίσης η εφαρμογή κρύων επιθεμάτων στη βάση της μύτης του παιδιού μπορεί να βοηθήσει στο να σταματήσει η αιμορραγία

  • Μια καλή ιδέα είναι να αποσπάσετε την προσοχή του παιδιού με μια ταινία ή λέγοντάς του μια ιστορία.

  • Αν το παιδί είναι αρκετά μεγάλο, μάθετέ το να πιέζει μόνο του τη μύτη του

  • Όταν σταματήσει η ρινορραγία, το παιδί δεν πρέπει να σκύβει, να παίξει έντονα ή να ασκηθεί για μία – δύο ώρες.

  • Επίσης δεν πρέπει να πειράζει, να σκαλίζει ή να φυσάει έντονα τη μύτη του για μία – δύο μέρες.

  • Τέλος πρέπει να αποφεύγεται η παραμονή του παιδιού στον ήλιο και σε πολύ θερμό και κλειστό χώρο ( π.χ. μπάνιο γεμάτο ατμούς )

Μη βάζετε το παιδί να ξαπλώσει ή να έχει το κεφάλι του προς τα πίσω γιατί έτσι θα καταπιεί το αίμα με αποτέλεσμα να προκληθεί ναυτία, εμετός ή ακόμα και διάρροια. 

Που Οφείλεται;

Τα αίτια μιας παιδικής ρινορραγίας είναι σχεδόν πάντα τοπικά και αθώα και συνήθως οφείλονται σε :

  • Τραυματισμό της μύτης είτε από εξωγενείς παράγοντες είτε από ξύσιμο με τα δάκτυλα

  • Ρινίτιδες ή ισχυρό «φύσημα»

  • Έλλειψη υγρασίας του αέρα που προκαλεί ξήρανση του βλεννογόνου της μύτης

  • Απότομη μεταβολή θερμοκρασίας

  • Υψηλό πυρετό

Πότε Να Πάω στο Γιατρό;

Ένα παιδί με ρινορραγία θα πρέπει να εξεταστεί από γιατρό :

  • Σε περίπτωση που η ρινορραγία έχει προκληθεί από τραυματισμό προκειμένου να αποκλεισθεί η πιθανότητα κατάγματος, η ύπαρξη ξένου σώματος στη μύτη ή η εσωτερική αιμορραγία

  • Αν παθαίνει συχνά ρινορραγίες και ιδιαίτερα αν διαρκούν για περισσότερο από 15 λεπτά ή εμφανίζει αιμορραγία και από κάποια άλλη περιοχή όπως τα ούλα ή τα αφτιά.

  • Αν έχει δυσχέρεια της ρινικής αναπνοής

Προληπτικά

  • Φροντίζετε να έχετε πάντα κομμένα τα νύχια του παιδιού ώστε όταν ξύνει τη μύτη του να αποφεύγεται ο πιθανός τραυματισμός των αγγείων.

  • Αν η μύτη του παιδιού σας ματώνει συχνά μπορείτε να αλείβετε το εσωτερικό της με μια βαζελινούχο αλοιφή ώστε να διατηρείται η υγρασία και να προστατεύεται η ξήρανση του βλεννογόνου της μύτης που αποτελεί μια βασική αιτία επίσταξης

  • Αποφύγετε να βρίσκεται το παιδί σε χώρο που καπνίζουν ή που υπάρχει έντονος κλιματισμός καθώς η ξηρότητα και η κακή ποιότητα του εισπνεόμενου αέρα προδιαθέτει τη σε  ρινορραγία.

  • Επίσης τέλος , καλό είναι όταν το παιδί φτερνίζεται να ανοίγει το στόμα του  καθώς με τον τρόπο αυτό αποφεύγεται η άσκηση υψηλών πιέσεων στα αγγεία της μύτης.

Γράφει : Ειρήνη Λεντάρη, Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος, Φωνίατρος

Σάββατο 25 Ιανουαρίου 2014

9 τροφές που βελτιώνουν το μεταβολισμό σας



Ο μεταβολισμός σας ‘κυβερνάται’ σε ένα βαθμό από γενετικούς παράγοντες, αλλά μπορεί να επιθυμείτε να τον ενισχύσετε με φυσικό τρόπο, τρώγοντας σωστά. Επιλέξτε τις ακόλουθες 9 τροφές για να αυξήσετε τη δύναμη του οργανισμού σας να καίει λίπος :

Ασπράδι αυγού
Το ασπράδι των αυγών είναι πλούσιο σε αμινοξέα, που βοηθούν το μεταβολισμό, δήλωσε ο διατροφολόγος David Grotto.Τα αυγά επίσης περιέχουν πρωτεΐνες και βιταμίνη D.

Άπαχο κρέας
Το άπαχο κρέας είναι γεμάτο σίδηρο. Έλλειψη του μετάλλου, μπορούν να επιβραδύνουν το μεταβολισμό. Να καταναλώνετε 3 έως 4 μερίδες τροφές πλούσιες σε σίδηρο, όπως το κοτόπουλο ή τα ενισχυμένα δημητριακά.

Νερό
Αν είστε ακόμα και λίγο αφυδατωμένος, ο μεταβολισμός σας μπορεί να επιβραδύνεται, δήλωσε ο Dr. Scott Isaacs, του Emory University School of Medicine. Tip: Να πίνετε κρύο νερό που ωθεί τον οργανισμό σας να καίει περισσότερες θερμίδες για να το ζεστάνει.

Πιπεριές τσίλι
Οι πιπεριές τσίλι περιέχουν καψαϊκίνη, χημική ουσία που μπορεί να ωθήσει τον μεταβολισμό σας σε υψηλότερη ταχύτητα, δήλωσε ο Isaacs και προτείνει μια κουταλιά κομμένες πιπεριές στο γεύμα σας μια φορά την ημέρα. ΟΙ πιπεριές τσίλι είναι επίσης πηγή βιταμίνης C.
Καφές

Έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Physiology & Behavior ανακάλυψε ότι ο μέσος μεταβολικός ρυθμός ανθρώπων που κατανάλωναν καφέ με καφεΐνη ήταν 16% υψηλότερος από όσους κατανάλωναν ντεκαφεΪνέ.

Πράσινο τσάι
Το πράσινο τσάι περιέχει φυτική ουσία που ονομάζεται EGCG, η οποία προάγει το κάψιμο του λίπους, σύμφωνα με έρευνα.

Γάλα
Έρευνες που πραγματοποιήθηκαν από τον Michael Zemel, πρώην διευθυντή του Ινστιτούτου Διατροφολογίας του πανεπιστημίου του Τεννεσσί, υποδεικνύουν ότι η κατανάλωση ασβεστίου μπορεί ενδεχομένως να βοηθήσει τον οργανισμό να μεταβολίσει το λίπος πιο αποτελεσματικά.

Ολική άλεση
Τα προϊόντα ολικής αλέσεως βοηθούν τον οργανισμό σας να κάψει περισσότερο λίπος, επειδή χρειάζεται επιπλέον προσπάθεια να διασπαστούν σε σχέση με τα κατεργασμένα δημητριακά, όπως λευκό ψωμί και ζυμαρικά. Τα προϊόντα ολικής αλέσεως που είναι πλούσια σε ίνες, όπως το καστανό ρύζι και η βρώμη είναι καλές επιλογές.

Φακές
Περίπου το 20% των γυναικών έχουν έλλειψη σιδήρου, που είναι κακό νέο για την περίμετρο της μέσης σας. Ο οργανισμός σας δεν μπορεί να δράσει τόσο αποτελεσματικά για να κάψει θερμίδες αν έχει έλλειψη αυτού που χρειάζεται για να δράση σωστά. Ένα φλιτζάνι φακές δίνει το 35% των καθημερινών αναγκών σε σίδηρο.

 Επιμέλεια: Εύη Ψωμιάδου

Πηγή : www.iatronet.gr

Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2014

10 συμπτώματα καρκίνου που δεν πρέπει να αγνοήσετε



Aν και στις ΗΠΑ, σχεδόν το 65% των γυναικών, άνω των 40 ετών, υποβλήθηκαν σε μαστογραφία τα τελευταία 2 χρόνια, ο καρκίνος δεν φαίνεται πάντα στις εξετάσεις.

Επιπλέον, όταν οι γυναίκες υποπτεύονται κάτι, ο φόβος ορισμένες φορές τις εμποδίζει από το να δουν αμέσως τον γιατρό, σύμφωνα με την Beth Y. Karlan, του Ινστιτούτου Καρκίνου Cedars-Sinai, στο Λος Άντζελες. ‘Η οι γυναίκες ελαχιστοποιούν ή ερμηνεύουν λάθος συμπτώματα που θα μπορούσαν να είναι ενδεικτικά καρκίνου.

Ωστόσο, τα προειδοποιητικά σημάδια δεν σημαίνουν καρκίνο, πρόσθεσε. Ακόμα και αν τα έχει κάποιος όλα. Υπάρχουν πολλές άλλες καλοήθεις διαγνώσεις ή σωματικές αλλαγές που μπορούν επίσης να οδηγούν σε προειδοποιητικά συμπτώματα.

Αλλά αν τα συμπτώματα είναι επίμονα και προοδευτικά, δήλωσε, δηλαδή ξυπνάτε κάθε πρωί και αισθάνεστε κάτι και σας απασχολεί-ακόμα και για 2 συνεχόμενες εβδομάδες- αξίζει να τηλεφωνήσετε στον γιατρό σας και να εξεταστείτε.

Η Karlan πρόσθεσε ότι τακτικά τσεκ απ και εξετάσεις όπως το Παπ τεστ και η μαστογραφία, καθώς και η γνώση του σώματός σας είναι ζωτικής σημασίας για καλή υγεία.

Ποιες αλλαγές πρέπει να σας οδηγήσουν στο γιατρό; Ειδικοί αναφέρουν τα σημάδια και συμπτώματα που θα πρέπει να σας θέσουν σε εγρήγορση.

Αλλαγές στο μαστό

Αν αισθανθείτε κάποια μάζα δεν θα πρέπει να την αγνοήσετε, ακόμα και αν η μαστογραφία σας είναι φυσιολογική, δήλωσε η Carolyn Runowicz, καθηγήτρια Γυναικολογίας του πανεπιστημίου της Φλόριντα. Αν η θηλή σας έχει φολιδωτή ή ξεφλουδισμένη εμφάνιση, αυτό θα μπορούσε να δηλώνει τη νόσο Paget, της θηλής, που συνδέεται με τον καρκίνο στο 95% των περιπτώσεων. Θα πρέπει επίσης να ελέγχετε θηλή με γαλακτώδεις ή αιματηρές εκκρίσεις.

Η παραμόρφωση του δέρματος στο μαστό, ιδιαίτερα αν μοιάζει με φλούδα πορτοκαλιού, είναι κάτι ανησυχητικό. Πιο συχνά σχετίζεται με φλεγμονώδη καρκίνο του μαστού, ένα σπάνιο και συνήθως επιθετικό καρκίνο, που χαρακτηρίζεται επίσης από πρησμένους, ζεστούς, κόκκινους μαστούς

Να περιμένετε εξέταση στο μαστό και λήψη οικογενειακού ιστορικού, ακολουθούμενα από μαστογραφία ή υπέρηχο και ενδεχομένως βιοψία, με βάση τα αποτελέσματα των 2 εξετάσεων.

Μη φυσιολογική αιμορραγία 

Όταν φτάσετε στην εμμηνόπαυση, οποιαδήποτε εμφάνιση αίματος μετά από αυτήν είναι προειδοποιητικό σημάδι, σημειώνει η Runowicz. Μικρές σταγόνες αίματος ή μεγάλοι θρόμβοι δεν είναι φυσιολογικοί και θα πρέπει να διερευνηθούν άμεσα. Η εμφάνιση αίματος θα μπορούσε να είναι από καλοήθης, όπως ένας πολύποδας του ενδομητρίου, έως κάτι πιο σοβαρό, όπως καρκίνος του τραχήλου ή του ενδομητρίου.

Εμφάνιση αίματος που δεν είναι οικεία με εσάς θα πρέπει να ελέγχεται, δήλωσε η Κarlan. Γύρω στην εμμηνόπαυση η μη φυσιολογική εμφάνιση αίματος αποδίδεται συχνά σε ορμονικές αλλαγές αν και θα μπορούσαν να υπάρχουν πιο σοβαρά προβλήματα ως αιτία. Επομένως, η μη φυσιολογική εμφάνιση αίματος από τον κόλπο θα πρέπει να ερευνάται. Θα σας ζητηθεί διακολπικός υπέρηχος και ίσως βιοψία.

Αιμορραγία από τον πρωκτό

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι ο τρίτος πιο συνήθης καρκίνος στις γυναίκες. Στα συμπτώματά του περιλαμβάνεται η αιμορραγία από τον πρωκτό, την οποία πολλοί άνθρωποι αποδίδουν σε αιμορροΐδες, την πιο συνήθη αιτία εμφάνισης αίματος. Αλλά δεν είναι πάντα έτσι, δήλωσε η Karlan. Κόκκινο ή σκούρο χρώμα αίματος στα κόπρανα πρέπει να σας οδηγήσει στον γιατρό. Ο γιατρός πιθανόν θα πραγματοποιήσει εξέταση στον πρωκτό και θα ζητήσει κολονοσκόπηση, αν είστε 50 ετών και άνω ή ίσως ακόμα μικρότερος.

Κολπικά υγρά

Δύσοσμα κολπικά υγρά μπορεί να είναι σημάδι καρκίνου του τραχήλου, δήλωσε η Runowicz. Τα υγρά μπορεί να περιέχουν αίμα και ίσως να εμφανίζονται μεταξύ των περιόδων ή μετά την εμμηνόπαυση. Καλύτερα να μην αντιμετωπίσετε μόνες σας τα υγρά με μη συνταγογραφούμενα φάρμακα, συμβουλεύει. Χρειάζεται εξέταση για να διαπιστωθεί αν τα υγρά οφείλονται σε μόλυνση ή κάτι πιο σοβαρό.

Φούσκωμα

Ο καρκίνος των ωοθηκών είναι ο νούμερο 1 εξολοθρευτής- καρκίνος του αναπαραγωγικού
συστήματος. Είναι γνωστός από χρόνια με το όνομα ‘σιωπηλός δολοφόνος’. Ωστόσο, έχει συμπτώματα. Τα 4 πιο κοινά είναι το φούσκωμα, η αίσθηση κορεσμού νωρίτερα από τη συνήθη όταν τρώτε, η αλλαγή των συνηθειών αφόδευσης ή της ουροδόχου κύστης, όπως συχνουρία και πόνος στη μέση ή την πύελο.

Δεν είναι σπάνιο να έχετε 1-2 από αυτά τα συμπτώματα περιστασιακά, ιδιαίτερα μετά από ένα μεγάλο γεύμα. Αλλά προσέξτε αν έχετε 2 ή περισσότερα να συμβαίνουν καθημερινά για περισσότερες από 2 εβδομάδες. Αν είναι επίμονα και προοδευτικά, πηγαίνετε στον γιατρό σας. Να περιμένετε εξέταση πυέλου, διακολπικό υπερηχογράφημα και ίσως εξέταση αίματος για τον δείκτη CA-125 για τυχόν καρκινικά κύτταρα.

Ανεξήγητη αύξηση ή απώλεια βάρους

Αν ξαφνικά πήρατε 2 κιλά, δεν θα ανησυχούσα, λέει η Runowicz, Αλλά η μεγάλη αύξηση βάρους μήνα προς μήνα- ιδιαίτερα αν συνήθως διατηρείστε σε φυσιολογικό βάρος και προσέχετε πόσο τρώτε- μπορεί να οφείλεται σε συσσώρευση υγρού στην κοιλιά, που συνδέεται με τον καρκίνο των ωοθηκών και πρέπει να δείτε τον γιατρό σας.

Ανεξήγητη απώλεια βάρους 5 κιλών ή περισσότερο μπορεί να αποτελεί το πρώτο σημάδι καρκίνου, σύμφωνα με την Αμερικανική Ενωση Καρκίνου και συχνά συνδέεται με τον καρκίνο του παγκρέατος, του στομάχου, του οισοφάγου ή του πνεύμονα.

Ωστόσο, η απώλεια βάρους στις γυναίκες συχνά οφείλεται σε υπερδραστήριο θυρεοειδή. Να περιμένετε ότι ο γιατρός θα ζητήσει εξέταση θυρεοειδούς πρώτα, για να ελέγξει για τη συγκεκριμένη συνήθη πάθηση.

Επίμονος βήχας

Ο επίμονος βήχας που κρατά περισσότερο από 2-3 εβδομάδες και δεν οφείλεται σε αλλεργία ή λοίμωξη του άνω αναπνευστικού ή παράγει αίμα στα πτύελα χρειάζεται έλεγχο από τον γιατρό. Αν ο βήχας μπορεί να προκαλείται από το κάπνισμα ή από το παθητικό κάπνισμα, να τον ελέγξετε. Το κάπνισμα είναι ο νούμερο ένα μοιραίος καρκίνος για τις γυναίκες, δήλωσε η Κarlan. Ωστόσο δεν είναι απαραίτητο να είστε καπνιστής για να αντιμετωπίζετε κίνδυνο. Η πλειοψηφία των καρκίνων του πνεύμονα που εμφανίζεται σε μη καπνιστές, συμβαίνει επίσης σε γυναίκες.

Αλλαγές στους λεμφαδένες

Αν αισθάνεστε σκληρούς λεμφαδένες στο λαιμό ή κάτω από τον βραχίονά σας θα πρέπει να δείτε γιατρό. Πρησμένοι συμπαγείς λεμφαδένες συχνά είναι αποτέλεσμα μόλυνσης. Ωστόσο το λέμφωμα ή ο καρκίνος του πνεύμονα, του μαστού, της κεφαλής ή του λαιμού, που έχει εξαπλωθεί μπορεί επίσης να εμφανιστεί ως μεγεθυμένος λεμφαδένας. Να περιμένετε ότι θα διενεργηθεί εξέταση και πιθανόν βιοψία.

Κούραση

Αν και είναι δύσκολο να ποσοτικοποιήσουμε την κούραση, η Αμερικανική ‘Ενωση Καρκίνου, την ορίζει ως εξαιρετικά έντονη κούραση που δεν βελτιώνεται με την ανάπαυση. Αν μονίμως είστε κουρασμένοι, δείτε τον γιατρό. Η λευχαιμία, ο καρκίνος του στομάχου ή του παχέος εντέρου μπορούν να οδηγήσουν σε κούραση. Η κούραση μπορεί να αποτελεί σοβαρό πρόβλημα και είναι εύκολο να αγνοηθεί, σημειώνει η ειδικός, προσθέτοντας ότι ο γιατρός πιθανόν θα σας εξετάσει και θα ζητήσει εξετάσεις αίματος για να αξιολογήσει τον θυρεοειδή σας και να αποκλείσει πάθηση του αδένα.

Αλλαγές στο δέρμα

Να προσέχετε οποιαδήποτε αλλαγή παρατηρήσετε στο δέρμα σας σε όλο το σώμα, καθώς και να δείτε τον γιατρό σας αν κάτι σας ανησυχεί.

Πληγές στο στόμα που δεν θεραπεύονται, ειδικά αν καπνίζετε ή πίνετε αλκοόλ μπορεί να είναι σημάδι καρκίνου του στόματος και θα πρέπει να εξεταστείτε από τον γιατρό.

Προσέξτε για πληγές ή ερεθισμένο δέρμα στην περιοχή του κόλπου σας. Μια πληγή στο αιδοίο που δεν θεραπεύεται μπορεί να είναι σημάδι καρκίνου του αιδοίου. Αλλαγές σε σπίλους ή πληγές με χρώση στο αιδοίο, επίσης μπορεί να υποδηλώνουν καρκίνο. Το μελάνωμα του αιδοίου μπορεί συχνά να παραβλέπεται και να έχει πολύ επιθετική πορεία. Μια απλή βιοψία μπορεί να γίνει στον γιατρό, αν χρειαστεί.

Προσέξτε τα παραπάνω συμπτώματα, αλλά να θυμάστε. Αν και είναι σημαντικό να είστε σε εγρήγορση για σωματικές αλλαγές, δεν θέλουμε να προκαλέσουμε πανικό, δήλωσε η Κarlan.

Μη φοβάστε, λέει η ειδικός. Αν παρατηρήσετε κάτι διαφορετικό στο σώμα σας, να το ελέγξετε. Πιθανόν να μην είναι καρκίνος, αλλά αν είναι, ο καρκίνος είναι αντιμετωπίσιμος και συχνά ιάσιμος. Σαφώς η έγκαιρη διάγνωση θα σας επιτρέψει να έχετε το μεγαλύτερο όφελος από τις τρέχουσες εξελίξεις στην υγεία και να ζήσετε τόσο ποιοτικά όσο πριν τη διάγνωση.

Να γνωρίζετε για σας. Κάντε ένα οικογενειακό δέντρο υγείας. Να γνωρίζετε το οικογενειακό ιστορικό σας,, δήλωσε η ερευνήτρια Beth Y. Karlan. Να γνωρίζετε για ποια πάθηση έχετε πιθανότητες, ώστε να εστιάσετε σε εξετάσεις και πρόληψη. Επιπλέον, είναι το ίδιο πιθανό να κληρονομήσετε τον κίνδυνο καρκίνου μαστού και ωοθηκών από την πλευρά του πατέρα σας όσο και της μητέρας σας, πρόσθεσε.

Να ελέγχετε τον Δείκτη Μάζας Σώματος. Να έχετε τη συνήθεια να τον γνωρίζετε και να τον διατηρείτε κάτω από το 25, δήλωσε η Karlan. Η τακτική άσκηση μπορεί να μειώσει τα επίπεδα των οιστρογόνων στο αίμα, που βοηθά τη μείωση του κινδύνου καρκίνου στο μαστό.

Προγραμματίστε εξετάσεις. Σιγουρευτείτε ότι υποβάλλεστε σε κολονοσκόπηση αν είστε 50 ετών και πάνω, δήλωσε η Carolyn Runowicz, Να προγραμματίζετε τακτικά τεστ Παπ, όπως και μαστογραφία μετά τα 40, σύμφωνα με την American Cancer Society.

Επιμέλεια : Εύη Ψωμιάδου

Πηγή : http://www.iatronet.gr/ygeia/pathologia/article/25471/10-symptwmata-karkinoy-poy-den-prepei-na-agnoisete.html

Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2014

Βήχετε συχνά; Δείτε τι τύπο βήχα έχετε και αντιμετωπίστε τον



Μήπως το τελευταίο διάστημα σας ταλαιπωρεί έντονος βήχας που δεν υποχωρεί;

Ο εντοπισμός των παραγόντων που τον «ενεργοποιούν», είναι το πρώτο βήμα για να τον αντιμετωπίσετε.

Αναγνωρίστε από τα συμπτώματα που ακολουθούν, τον τύπο του βήχα που έχετε, προκειμένου να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα ριζικά.


Ξηρός βήχας

Είναι ιδιαίτερα ενοχλητικός κατά τη διάρκεια της νύχτας και ερεθίζει το λαιμό. Τα αίτιά του είναι συνήθως αλλεργικά ή απόρροια χρόνιας φαρυγγίτιδας ή λαρυγγίτιδας.

Δοκιμάστε μέλι σε ένα κουταλάκι του γλυκού, διαλυμένο σε χυμό από μισό λεμόνι. Επίσης τσάι, τίλιο ή χαμομήλια με λίγη ζάχαρη θα σας ανακουφίσει.


Παραγωγικός βήχας

Συνήθως συνοδεύεται από παραγωγή βλέννας. Όταν τα πτύελα είναι λευκά ενδεχομένως ο βήχας να οφείλεται σε κοινό κρυολόγημα, βρογχίτιδα ή ιγμορίτιδα, ενώ όταν είναι πράσινα ή κίτρινα οφείλεται συνήθως σε κάποιο μικρόβιο στο αναπνευστικό σύστημα.

Καλό θα είναι να επισκεφθείτε γιατρό, που θα σας συστήσει τη λήψη κάποιου αντιβηχικού ή αποχρεμπτικού σιροπιού. Να θυμάστε ότι η πρόσληψη υγρών διευκολύνει στη ρευστοποίηση και απομάκρυνση της βλέννας.


Χρόνιος βήχας

Μπορεί να οφείλεται σε χρόνια βρογχίτιδα ή άσθμα, που επιδεινώνεται από το κάπνισμα. Η αντιμετώπιση της χρόνιας βρογχίτιδας γίνεται με βρογχοδιασταλτικά φάρμακα, που διευκολύνουν την αποβολή των πτυέλων.


Τσιγαρόβηχας

Είναι ιδιαίτερα συχνός στους καπνιστές. Είναι πιο έντονος το πρωί και συχνά συνοδεύεται από πτύελα. Σε αυτό τον τύπο βήχα, δεν θα πρέπει να λαμβάνετε αντιβηχικά, καθώς καταστέλλουν το βήχα, με αποτέλεσμα οι βλέννες να παραμένουν στους πνεύμονες.


Βήχας από το… στομάχι

Σε αυτή την περίπτωση, ευθύνεται η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Τα οξέα του στομάχου ανεβαίνουν προς τον οισοφάγο ερεθίζοντάς τον και προκαλώντας αντανακλαστικό βήχα.

Καλό θα είναι να αφήνετε τουλάχιστον  2-3 ώρες πριν πέσετε για ύπνο, μετά το φαγητό. Επίσης, κατά τη διάρκεια του ύπνου, το κεφάλι σας θα πρέπει να βρίσκεται ψηλότερα από το υπόλοιπο σώμα.


Πηγή : www.onmed.gr

Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2014

9 συμβουλές για να μην ξαναέχετε ημικρανίες!



Σχεδόν μία στις πέντε γυναίκες, ένα στα εννέα παιδιά και ένας στους 12 άντρες υπολογίζεται ότι πάσχουν από ημικρανία.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, πρόκειται για νευρολογική διαταραχή, η οποία χαρακτηρίζεται από επαναλαμβανόμενες κρίσεις πονοκεφάλου, που συνοδεύονται από συνδυασμούς συμπτωμάτων, όπως η ναυτία, ο έμετος και η ευαισθησία στο φως και στον θόρυβο.

Η ημικρανία μπορεί να εκδηλωθεί σε άτομα κάθε ηλικίας, αλλά είναι πιο συχνή στις ενήλικες, νεαρές γυναίκες.

Οριστική θεραπεία για την ημικρανία δεν υπάρχει, ωστόσο δείτε τις συμβουλές των ειδικών, προκειμένου να αποφύγετε, κατά το δυνατόν, τις ανυπόφορες κρίσεις.

Εντοπίστε τι φταίει

Κρατήστε ημερολόγιο, προκειμένου να καταφέρετε να εντοπίσετε τους παράγοντες εκείνους που πυροδοτούν τις κρίσεις ημικρανίας, ώστε να τους αποφεύγετε. Συνήθεις αιτίες μπορεί να είναι το κάπνισμα, η έντονη γυμναστική, το στρες, οι αλλαγές στο πρόγραμμα του ύπνου, το «πιάσιμο» του αυχένα και τα οδοντικά προβλήματα.

Παρακολουθείτε το σάκχαρό σας

Η μείωση των επιπέδων σακχάρου, επειδή προκαλεί αύξηση της πίεσης, αποτελεί συνηθισμένο αίτιο πρόκλησης ημικρανίας. Καλό θα είναι να μη μένετε νηστικοί για πάνω από τέσσερις ώρες και να προτιμάτε τροφές με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, όπως φρούτα, λαχανικά και λίγων λιπαρών ή άπαχο γιαούρτι και τυρί.

Καφεΐνη με μέτρο

Η μεγάλη ποσότητα καφεΐνης προκαλεί συστολή των αιμοφόρων αγγείων γύρω από τον εγκέφαλο, που μπορεί να πυροδοτήσει μία κρίση ημικρανίας. Σύμφωνα με τους ειδικούς το όριο που δεν θα πρέπει να υπερβαίνετε είναι 300 mg καφεϊνης την ημέρα, που αντιστοιχούν σε πέντε φλιτζάνια στιγμιαίου καφέ. Αν ανήκετε στους λάτρεις του είδους, τότε αλλάξτε σε ντεκαφεϊνέ.

Προσοχή στα πρόσθετα

Είναι πιθανό χωρίς να το γνωρίζετε, να έχετε ευαισθησία σε ορισμένα πρόσθετα των τροφίμων, όπως η μονονατρική γλουταμάτη (σε τυριά), η ταρτραζίνη (σε αναψυκτικά), διάφοροι θειωτικοί παράγοντες (στο κρασί) και το βενζοϊκό νάτριο (σε μαργαρίνες και αναψυκτικά).

Αυξήστε την πρόσληψη σε μαγνήσιο

Η μειωμένη πρόσληψη μαγνησίου πιστεύεται ότι μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη παροχή αίματος στον εγκέφαλο και χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα – και τα δύο σχετίζονται με τις ημικρανικές κρίσεις. Καλές πηγές μαγνησίου είναι τα σκουροπράσινα λαχανικά, ο πολτός τομάτας, τα καρύδια, τα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα φασόλια, ο αρακάς, οι πατάτες, οι μπανάνες και η μαγιά.

Γνωρίστε την πιπερόριζα

Σύμφωνα με μελέτες, όταν μασάμε ωμή πιπερόριζα, περιορίζουμε τη ναυτία και τα τα πεπτικά προβλήματα, που πολλές φορές συνοδεύουν την ημικρανία.

Μην ξεχνάτε τις πρωτεΐνες

Πολλοί πάσχοντες από ημικρανία έχουν στον εγκέφαλό τους χαμηλά επίπεδα σεροτονίνης. Τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες είναι το κοτόπουλο, η γαλοπούλα, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, οι μπανάνες, τα φασόλια, ο αρακάς, τα καρύδια, τα όσπρια και οι ξηροί καρποί.

Πίνετε άφθονο νερό

Η αφυδάτωση είναι βασικός παράγοντας πρόκλησης ημικρανίας. Όπως εξηγούν οι ειδικοί, οι ιστοί γύρω από τον εγκέφαλο αποτελούνται κυρίως από νερό, το οποίο όταν χάνουν, συρρικνώνονται, με συνέπεια να προκαλείται ερεθισμός και πόνος.

Πάρτε συμπληρώματα

Το 5ΗΤΡ μπορεί να βοηθήσει τον οργανισμό να είναι λιγότερο ευάλωτος στις ημικρανικές κρίσεις, ενώ το συνένζυμο Q10 μπορεί να συμβάλλει στην πρόληψη των ημικρανιών.


Πηγή : www.onmed.gr

Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2014

Δείτε πόσο καλό κάνει ένα φιλί στην υγεία



Ένα γλυκό, τρυφερό ή παθιασμένο φιλί δε μας φτιάχνει μόνο τη διάθεση αλλά μπορεί να έχει σημαντικά οφέλη και για την υγεία μας.

Οι ερευνητές το χαρακτηρίζουν ως «γυμναστική για την καρδιά», ενώ απελευθερώνει χρήσιμες ορμόνες στον οργανισμό.

Δείτε πώς επιδρά στον οργανισμό μας ένα φιλί :

1. Μειώνει την αρτηριακή πίεση
Ένα φιλί οδηγεί στη διαστολή των αγγείων κι έτσι το αίμα κυκλοφορεί καλύτερα και φτάνει ταχύτερα στα όργανα του σώματος.

2. Καταπολεμά τις κράμπες και τον πονοκέφαλο
Η καλύτερη κυκλοφορία του αίματος βοηθά επίσης να υποχωρήσει ο πόνος και να σταματήσουν οι κράμπες, ιδιαίτερα στις γυναίκες που πονούν κατά την έμμηνο ρύση.

3. Προλαμβάνει τα σφραγίσματα
Το φιλί έχει σαν αποτέλεσμα την αυξημένη παραγωγή σάλιου. Ο μηχανισμός αυτός καθαρίζει τα δόντια από την πλάκα.

4. Ενισχύει την παραγωγή χρήσιμων ορμονών
Οι χημικές ουσίες που απελευθερώνονται με το φιλί ενεργοποιούν τα κέντρα του εγκεφάλου που σχετίζονται με την απόλαυση και την ευχαρίστηση.

5. Ενισχύει την παραγωγικότητα
Μελέτη που πραγματοποιήθηκε στη Γερμανία έδειξε ότι οι άνδρες που ξεκινούν τη μέρα τους με ένα τρυφερό φιλί από τη σύντροφό τους είναι πιο αποδοτικοί στη δουλειά τους και βγάζουν περισσότερα χρήματα


Πηγή : www.onmed.gr

Σάββατο 11 Ιανουαρίου 2014

7 σημεία διάγνωσης του αυτισμού



Ο αυτισμός είναι μια συχνή διαταραχή της πρώτης νηπιακής ηλικίας και όλοι οι γονείς με μικρά παιδιά πρέπει να είναι ενημερωμένοι σωστά και υπεύθυνα. Η πρώιμη διάγνωση παίζει αποφασιστικό ρόλο στην εξέλιξη της διαταραχής. Ο αυτισμός είναι ένα σύνολο συμπτωμάτων που παρουσιάζονται σε κάθε παιδί με διαφορετικό τρόπο και βαθμό. Υπάρχουν σημαντικά σημεία που πρέπει να ξέρουμε σχετικά με τη διάγνωση.

Συγκεκριμένα θα αναφέρουμε 7 από αυτά :

  •  Ο αυτισμός και οι διαταραχές που ανήκουν στο αυτιστικό φάσμα δεν είναι μια σπάνια παιδική διαταραχή.

  •  Τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια επιδημιολογική έξαρση του αυτισμού. Μελέτες δείχνουν ότι 1 παιδί στις 150 γεννήσεις μπορεί να παρουσιάσει αυτισμό. Αυτό το ποσοστό είναι ανησυχητικό και πρέπει όλοι οι γονείς να είναι ενημερωμένοι για τα συμπτώματα των παιδιών με διαταραχή.

  •  Ο αυτισμός είναι μια διαταραχή που δεν θεραπεύεται. Ο αυτισμός αποτελεί μια χρόνια διαταραχή με σοβαρές συνέπειες τόσο για το παιδί όσο και για την υπόλοιπη οικογένεια. Η θεραπεία βοηθά στη μείωση των αυτιστικών συμπεριφορών και στην ομαλή ένταξη του παιδιού στη κοινωνία.

  •  Με τον όρο αυτιστικό φάσμα εννοούμε συμπτωματολογία που είναι σχετική με τον αυτισμό αλλά συνήθως είναι σε ήπια μορφή. Κανένα παιδί που ανήκει στο αυτιστικό φάσμα δεν είναι όμοιο με κάποιο άλλο. Κάθε παιδί έχει τα δικά του μοναδικά στοιχεία και φυσικά τη δική του εξέλιξη.

  •  Συνήθως η αρχική διάγνωση γίνεται σε δύο στάδια. Η αρχική διάγνωση γίνεται σε παιδιά ηλικίας από 18 μηνών μέχρι 4 χρονών. Η διάγνωση μπορεί να είναι διαταραχή επικοινωνίας ή διαταραχή στο αυτιστικό φάσμα. Η τελική διάγνωση δίνεται συνήθως μετά την ηλικία των 5 χρονών αφού το παιδί έχει ενταχθεί σε ειδικό θεραπευτικό πρόγραμμα και συνεχίζει να έχει αυτιστικές συμπεριφορές.

  •  Ένας έμπειρος ειδικός μπορεί μετά από τον πρώτο χρόνο της αρχικής διάγνωσης, σε ένα παιδί με αυτισμό, να γνωρίζει τη μελλοντική εξέλιξη του παιδιού.Στην Ελλάδα είναι συνηθισμένο οι ειδικοί και κυρίως οι γιατροί να αποφεύγουν να παρουσιάσουν την αληθινή κατάσταση της εξέλιξης του παιδιού με αυτισμό. Οι Ειδικοί υποστηρίζουν ότι αν οι γονείς μάθουν την πραγματική κατάσταση του παιδιού τους, αυτό θα τους κλονίσει. Έτσι αποφεύγουν να μιλήσουν ξεκάθαρα για τη μελλοντική εξέλιξη της διαταραχής, θεωρώντας ότι με τον καιρό θα το αποδεχτούν από μόνοι τους και με αυτό τον τρόπο δεν χαλάνε την πελατειακή σχέση μαζί τους.

  •  Στα παιδιά που υπάρχει υποψία ότι μπορεί να έχουν κάτι που να σχετίζεται με τον αυτισμό και το αυτιστικό φάσμα αρχίζουν θεραπεία άμεσα.Στην Αμερική που έχει γίνει μεγάλη ενημέρωση των γονέων θεωρούν ότι η θεραπευτική παρέμβαση πρέπει να αρχίζει άμεσα ακόμη και αν δεν είμαστε σίγουροι για την ορθότητα της διάγνωσης. Με αυτό τον τρόπο βοηθάμε στον περιορισμό των συμπτωμάτων πριν ακόμα μονιμοποιηθούν και γίνουν διαταραχή.

  •  Οι γονείς συνήθως που ανησυχούν, στο 90% των περιπτώσεων έχουν δίκιο.

Είναι συχνό οι γονείς να εντοπίζουν κάποιες παράξενες συμπεριφορές στα παιδιά τους μεταξύ 15 και 30 μηνών. Όταν το συζητούν, σε αρκετές περιπτώσεις τους καθησυχάζουν προτείνοντάς τους να αφήσουν λίγο χρόνο ώστε να μεγαλώσει το παιδί. Στο 90% των περιπτώσεων αυτή είναι μια λανθασμένη αντιμετώπιση με φοβερές συνέπειες για την εξέλιξη του παιδιού. Οι γονείς θα πρέπει να εμπιστεύονται το ένστικτο τους, γιατί αυτοί γνωρίζουν το παιδί τους καλυτέρα από τον καθένα, να κλείνουν ένα ραντεβού για μια αναπτυξιακή εκτίμηση ώστε να πάρουν μια σωστή και υπεύθυνη διάγνωση.

Είναι σημαντικό και απαραίτητο όλοι οι άνθρωποι που έρχονται σε καθημερινή επαφή με τα νήπια να γνωρίζουν υπεύθυνες πληροφορίες για τον αυτισμό. Μόνο έτσι θα συμβάλουμε όλοι στον περιορισμό του αυτισμού.

Γράφει : Στέλιος Μαντούδης, Αναπτυξιακός Εργοθεραπευτής

Πηγή : www.iatronet.gr

Τρίτη 7 Ιανουαρίου 2014

Βελτιώστε τη ζωή σας με την ηχοθεραπεία TOMATIS®



Τι είναι η μέθοδος Tomatis® ;

Η μέθοδος Tomatis® είναι ένα σύστημα εκπαίδευσης της ακρόασης που βασίζεται σε μια συσκευή η οποία σχεδιάστηκε για να γυμνάζει τους μυς του αυτιού και να στέλνει τα μηνύματα στο κεντρικό νευρικό σύστημα προκειμένου να αποκατασταθεί πλήρως η ενεργητική ακρόαση. Ο ήχος μεταδίδεται τόσο μέσω των οστών όσο και μέσω του αέρα με αποτέλεσμα να διεγείρει τον εγκέφαλο και να ενεργοποιεί το σώμα. Σύμφωνα με τον καθηγητή Tomatis το αυτί μας πρέπει να μπορεί να επιλέγει, να επεξεργάζεται και να οργανώνει ιεραρχικά τους ήχους που φτάνουν σε αυτό. Όταν οι διαδικασίες αυτές δεν γίνονται σωστά, τότε ξεκινάνε προβλήματα όπως παρανόηση ή διαστρέβλωση της ακουστικής πληροφορίας, δυσκολίες επικοινωνίας και προσαρμογής, συναισθηματική ενόχληση.

Πότε ξεκίνησε να εφαρμόζεται η μέθοδος Tomatis® και από ποιόν ;

Η μέθοδος Tomatis® ξεκίνησε να εφαρμόζεται τη δεκαετία του ’50 στη Γαλλία από τον καθηγητή Alfred Tomatis, ιατρό ειδικευμένο στην ωτορινολαρυγγολογία ο οποίος ανέπτυξε τη μέθοδο της aκουστικό-ψυχο-φωνολογίας. Η μέθοδος αποτελεί  μια ηχοθεραπευτική παρέμβαση που  στοχεύει στην βελτίωση της ποιότητας ζωής μέσα από τη βελτίωση της  ακρόασης και κατά συνέπεια της επικοινωνίας. Μέσω του ηλεκτρονικού αυτιού  η μέθοδος επηρεάζει τον ψυχισμό του ανθρώπου, ο οποίος παίζει καθοριστικό ρόλο στην πρόσληψη και αποκωδικοποίηση των ηχητικών μηνυμάτων. Ο Alfred Tomatis υποστήρηξε  τη σχέση που υπάρχει ανάμεσα στο αυτί και τη φωνή, και μετά από πολυετή έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το αυτί σε συνεργασία με το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα  ελέγχει την παραγωγή της φωνής. Οι ανακαλύψεις του  παρουσιάστηκαν και καταχωρήθηκαν στη Γαλλία τη δεκαετία του 1960. Επί πολλά χρόνια διάσημοι ηθοποιοί και τραγουδιστές όπως η  Μαρία Κάλλας, και  ο Gerard Depardieu  ακολούθησαν το πρόγραμμα Tomatis®  και αποκατέστησαν τη λειτουργικότητα του αυτιού τους και κατά συνέπεια της φωνής τους.


Σε ποια προβλήματα εφαρμόζεται η μέθοδος Tomatis® ;

Η μέθοδος Tomatis® εφαρμόζεται σε παιδιά και ενήλικες.  Τα πεδία εφαρμογής της μεθόδου είναι :

  • μαθησιακές δυσκολίες και γλωσσικές διαταραχές
  • διάσπαση προσοχής
  • ψυχολογικές και συναισθηματικές διαταραχές
  • διαταραχή επικοινωνίας
  • ψυχοκινητικές δυσκολίες
  • διάχυτη αναπτυξιακή διαταραχή
  • προσωπική ανάπτυξη και ευεξία
  • προετοιμασία για τοκετό.

Η μέθοδος είναι βραχυπρόθεσμη και αποτελείται από κύκλους θεραπειών των 13 ημερών.

Πως εφαρμόζεται η μέθοδος  Tomatis® ;

Η μέθοδος αποτελείται από κύκλους θεραπειών των 13 ημερών. Οι συνεδρίες πραγματοποιούνται με συχνότητα 4 μέχρι 6 φορές την εβδομάδα και η διάρκεια της κάθε συνεδρίας είναι 2 ώρες. Οι συνεδρίες γίνονται με εντατικό ρυθμό επειδή για να γίνει η αλλαγή του τρόπου που αντιλαμβάνεται ο εγκέφαλος πρέπει να λαμβάνει επαναλαμβανόμενες πληροφορίες συχνά, με σταθερό ρυθμό σε μια περιορισμένη χρονική περίοδο. Μετά τον κάθε κύκλο πραγματοποιούνται διαλλείματα επειδή ο εγκέφαλος πρέπει να αφομοιώσει τα μηνύματα που έλαβε και να ενσωματώσει την αλλαγή.

Πότε γίνονται αντιληπτά τα αποτελέσματα της μεθόδου ;

Τα αποτελέσματα είναι δυνατόν να γίνουν αντιληπτά πολύ γρήγορα, μετά το τέλος των συνεδριών με το ηλεκτρονικό αυτί, σταθεροποιούνται όμως μακροπρόθεσμα.

Τι διάρκεια έχουν τα αποτελέσματα της μεθόδου Tomatis® ;

Αν το πρόγραμμα εκπαίδευσης με το ηλεκτρονικό αυτί διεξαχθεί σωστά τα αποτελέσματα θα διαρκέσουν αρκετά χρόνια. Μόνο κάποιο τραυματικό γεγονός μπορεί να διαταράξει τη νέα ισορροπία, ένα σύντομο ενισχυτικό πρόγραμμα Tomatis® θα αποκαταστήσει την ισορροπία και θα επανεκκινήσει τη συνεχή βελτίωση.

Η μέθοδος Tomatis® μπορεί να συνδυαστεί με άλλες θεραπείες ;

Ναι, εφόσον κρίνεται απαραίτητο από τον θεραπευτή. Η μέθοδος Tomatis® δρα συμπληρωματικά και επιτρέπει σε άλλες θεραπείες να είναι πιο αποτελεσματικές σε μικρότερο χρονικό διάστημα.

Έχει παρενέργειες η μέθοδος Tomatis® ;

Δεν έχει επειδή προάγει με ήπιο τρόπο μια επιστροφή στην ομαλότητα χωρίς ποτέ να προκαλεί μια τραυματική κατάσταση ή ανισορροπία.


Γράφει : Αντιγόνη Γινοπούλου, Ψυχολόγος – Παιδοψυχολόγος, Πιστοποιημένη Θεραπεύτρια της μεθόδου Tomatis®

Πηγή : http://ginopoulou-psy.blogspot.gr

Πέμπτη 2 Ιανουαρίου 2014

Τα οφέλη της φασολάδας στη διατροφή και την υγεία μας



Είναι το πιάτο της εποχής και συνυφασμένο με την ελληνική κουλτούρα και παράδοση. Σήμα κατατεθέν της ελληνικής διατροφής είναι σήμερα μια εξαιρετικά θρεπτική και επίκαιρη, λόγω του χαμηλού κόστους της επιλογή.

Ας δούμε τι μας προσφέρει και ποια τα οφέλη των συστατικών της για την καλή μας υγεία.

Όπως όλα τα όσπρια, αποτελεί μια πολύ καλή πηγή φυτικών πρωτεϊνών στη διατροφή μας. Δεν συγκρίνεται με την πρωτεΐνη του κρέατος και ζωικής προέλευσης τροφίμων, αλλά όταν συνδυαστεί με τροφές όπως το ρύζι την πλησιάζει πολύ.

Περιέχει σημαντικές ποσότητες αδιάλυτων και διαλυτών φυτικών ινών που συμβάλλουν στην μείωση των επιπέδων χοληστερίνης του αίματος, και στην καλή λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος.
Ακόμη αποτελεί εξαιρετική πηγή βιταμίνης Β1, η οποία ονομάζεται και θειαμίνη και παίζει ρόλο στην καλύτερη νοητική μας λειτουργία.

Η προσθήκη βέβαια λαχανικών και μυρωδικών, όπως το σέλινο, το καρότο, αυξάνει σημαντικά το βιταμινικό μια αντιοξειδωτικό τους περιεχόμενο όπως για παράδειγμα το καρότο.

Σύμφωνα με τις αρχές της μεσογειακής διατροφής, όσπρια όπως τα φασόλια και οι φακές πρέπει να καταναλώνετε τουλάχιστον μία με δύο φορές την εβδομάδα. Και για όσους τα μαγειρεύουν θα συμβουλεύαμε μην το παρακάνετε στο λάδι και να το προσθέτετε προς το τέλος του μαγειρέματος ή ακόμη και ωμό αφού βράσουν.

Επίσης, μην βάζετε σόδα κατά το μούλιασμα των φασολιών, γιατί μπορεί να τα κάνει πιο βραστερά, αλλά καταστρέφει τη βιταμίνη Β1. Ακόμη, μην αλλάζετε το νερό που μούλιασαν, αλλά μαγειρέψτε τα μέσα σε αυτό γιατί εκεί βρίσκεται μια σημαντική ποσότητα των υδατοδιαλυτών συστατικών τους.


Πηγή : www.neadiatrofis.gr

Διατροφή και Διαβήτης - Όλα όσα θέλετε να ξέρετε



Αξίζει να αναφέρουμε ορισμένες διατροφικές συμβουλές για τη νέα αυτή μάστιγα που έχει λάβει διαστάσεις επιδημίας.

Ένα μεγάλο θέμα είναι πως συχνά ο διαβήτης τύπου 2 παραμένει ασυμπτωματικός. Στην πραγματικότητα κάποιος μπορεί να έχει διαβήτη τύπου 2 για χρόνια και να μην το γνωρίζει. Ο διαβήτης τύπου 2 είναι η πιο συχνή μορφή διαβήτη που εμφανίζεται σε πιο προχωρημένη ηλικία από το διαβήτη τύπου 1 και έχει αιτιολογία που σχετίζεται με το ιστορικό της οικογένειας και τον τρόπο ζωής (παχυσαρκία, κακή διατροφή, καθιστική ζωή).

Στόχος στη θεραπεία του διαβήτη είναι να διατηρούνται τα επίπεδα γλυκόζης όσο πιο κοντά στο φυσιολογικό, έτσι ώστε να αποφευχθούν οι επιπλοκές.

Μερικές πρακτικές συμβουλές για άτομα με προδιάθεση ή εγκατεστημένο διαβήτη τύπου 2 είναι οι εξής :

•  Τρώτε μικρά και συχνά γεύματα. Μην μένετε πολλές ώρες νηστικοί.

•  Μοιράζετε τους υδατάνθρακες μέσα στην ημέρα και συνδυάζετε τους πάντα με κάποια πηγή πρωτεΐνης ή με φυτικές ίνες.

•  Προτιμάτε πηγές σύνθετων υδατανθράκων πλούσιων σε φυτικές ίνες (π.χ. δημητριακά, μακαρόνια και ψωμί ολικής άλεσης, καστανό ρύζι, όσπρια) και αποφεύγετε τους απλούς υδατάνθρακες (γλυκά, αναψυκτικά, χυμούς) και τα επεξεργασμένα τρόφιμα όπως το λευκό ψωμί, το λευκό ρύζι, τις πίτες κλπ.

•  Επιλέγετε άπαχο κρέας, τρώτε πουλερικά χωρίς την πέτσα και δύο γεύματα ψαριού την εβδομάδα εκ των οποίων το ένα να είναι κάποιο λιπαρό ψάρι (σαρδέλες, σολωμός κλπ).

•  Αποφεύγετε συσκευασμένα τρόφιμα πλούσια σε λιπαρά και ζάχαρη (μπισκότα, κρουασάν, αλμυρά σνακ κλπ).

•  Ασκηθείτε σε τακτική βάση. Η άσκηση είναι εξίσου σημαντική με τη διατροφή στη ρύθμιση του σακχάρου αίματος.


Πηγή : www.neadiatrofis.gr