Φροντίδα Υγείας

Σάββατο 31 Αυγούστου 2013

Περιοδικός προληπτικός έλεγχος (check up)

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η πρώιμη διάγνωση ορισμένων παθήσεων οδηγεί στην σωστότερη και αποτελεσματικότερη αντιμετώπισή τους. Αυτό ισχύει τόσο για τις καλοήθεις παθήσεις όσο και για αρκετές κακοήθεις παθήσεις όπως π.χ. ο καρκίνος.
Η επισήμανση μάλιστα ότι ο καρκίνος όταν διαγνωσθεί στα πρώιμα στάδιά του παύει να είναι θανατηφόρος και ακολουθεί την πορεία οποιασδήποτε καλοήθους παθήσεως καθιστά την αξία των προληπτικών εξετάσεων (check up) ανεκτίμητη.

Προληπτικός, όμως έλεγχος σήμερα γίνεται όχι μόνο για την πρώιμη διάγνωση παθήσεων αλλά και για την έγκαιρη επισήμανση παθολογικών εξετάσεων (π.χ. αυξημένου σακχάρου, χοληστερίνης, ουρικού οξέος, κλπ) που αν αφεθούν χωρίς αντιμετώπιση αποτελούν σοβαρούς κινδύνους για την υγεία του ατόμου.

Σήμερα είμαστε απόλυτα πεπεισμένοι, μετά από μεγάλες επιδημιολογικές έρευνες, ότι παθολογικές τιμές αρτηριακής πίεσης, σακχάρου και χοληστερίνης αποτελούν μαζί με το κάπνισμα τους σημαντικότερους προδιαθεσικούς παράγοντες για την αθηρωμάτωση (αρτηριοσκλήρυνση) και την εκδήλωση των καρδιαγγειακών επεισοδίων (δηλαδή της στεφανιαίας νόσου στηθάγχης και εμφραγμάτων του μυοκαρδίου) και αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων.

Όσον αφορά το πρώτο ερώτημα που αφορά το είδος των εξετάσεων που πρέπει να περιλαμβάνει ο προληπτικός έλεγχος και εδώ δεν υπάρχει απόλυτη ομοφωνία αφού θεωρητικά ένα άτομο θα μπορούσε να υποβληθεί σε αμέτρητες εξετάσεις.

Η πρακτική όμως αυτή ελάχιστα θα εξυπηρετούσε αφού η εφαρμογή ενός ευρέως check up αυξάνει τεραστίως τα έξοδα χωρίς παράλληλη αύξηση των ωφελημάτων του.
Έτσι σήμερα εφαρμόζεται το περιορισμένο check up του οποίου η αξία εξακολουθεί να είναι ανεκτίμητη. Στο περιορισμένο check up περιλαμβάνονται για άνδρες και γυναίκες : 

  • Γενική αίματος
  • ΤΚΕ (Καθίζηση)
  • Γενική ούρων
  • Ουρία
  • Σάκχαρον
  • Ουρικό οξύ
  • Χοληστερίνη
  • Τριγλυκερίδια
  • Ολικά λιπίδια
  • HDL (καλή χοληστερίνη)
  • LDL (κακή χοληστερίνη). 


Όλες οι ανωτέρω εξετάσεις αποτελούν εξετάσεις που γίνονται στο αίμα και στα ούρα.

Παράλληλα με τις ανωτέρω εξετάσεις όλες οι γυναίκες θα πρέπει να υποβάλλονται τουλάχιστον μία φορά τον χρόνο σε τεστ Παπανικολάου ενώ θα πρέπει από μόνες τους μετά βέβαια από εκπαίδευση, να μάθουν να εξετάζουν τους μαστούς τους.

Το τεστ Παπανικολάου και εξέταση των μαστών αποβλέπουν στην έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας και του μαστού που αποτελούν τις πιο συχνές μορφές καρκίνου και από τις οποίες πεθαίνουν κάθε χρόνο χιλιάδες γυναίκες. Ο θάνατος από καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και του μαστού σήμερα θεωρείται αδικαιολόγητος διότι και οι δύο αυτές μορφές καρκίνου είναι πολύ εύκολα διαγνώσιμες στα πρώιμά τους στάδια και κατά συνέπεια θεραπεύσιμες.
Η θέση της μαστογραφίας στον προληπτικό έλεγχο για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού συζητιέται διότι έστω και αν σήμερα διαθέτουμε μηχανήματα με τα οποία μπορούμε να χορηγούμε μικρές δόσεις ακτινοβολίας εν τούτοις η επανειλημμένη ακτινοβόληση του ευαίσθητου μαστού για πολλούς δεν είναι άμοιρη κινδύνου.
Αυτό που σήμερα συνιστάται είναι η διενέργεια μιας μαστογραφίας για όλες τις γυναίκες γύρω στην ηλικία των 40 ετών για να χρησιμεύσει αυτή η ακτινογραφία σαν ακτινογραφία αναφοράς για πιθανά μελλοντικά παθολογικά ευρήματα από το μαστό.

Προς το παρόν η ψηλάφηση του μαστού με τα χέρια αποτελεί τον πιο ακίνδυνο και αποτελεσματικό τρόπο έγκαιρης διάγνωσης του καρκίνου του μαστού.
Για όλους τους άνδρες μετά τα 40 και για όλες τις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση επιβάλλεται η διενέργεια ενός καρδιογραφήματος και ίσως ενός τεστ κοπώσεως. Αυτό καθιστάται πιο αναγκαίο, στους καπνιστές ή σε άτομα που έχουν κάποιο προδιαθεσικό παράγοντα για ανάπτυξη στεφανιαίας καρδιοπάθειας (παχυσαρκία, υπέρταση, σακχαρώδη διαβήτη, υπερχοληστεριναιμία, βεβαρημένο κληρονομικό ιστορικό). Η επανάληψη του καρδιογραφήματος ή και του τεστ κοπώσεως εξαρτάται από το βαθμό επικινδυνότητας που το άτομο έχει καθώς και από τα ευρήματα του αρχικού καρδιογραφήματος.

Για τους καπνιστές (άνδρες και γυναίκες) συνιστάται επίσης στην ηλικία των 40 να υποβάλλονται σε μία ακτινογραφία θώρακος η οποία και αυτή θα χρησιμεύσει σαν ακτινογραφία αναφοράς για πιθανά μελλοντικά ευρήματα από τον θώρακα.
Πρόσφατα σχετικά για τους άνδρες εφαρμόζεται μία προληπτική εξέταση που αποσκοπεί στην πρώιμη διάγνωση του καρκίνου του προστάτη. Η εξέταση αυτή λέγεται PSA και συνιστάται για όλους τους άνδρες ηλικίας άνω των 55. Σημειωτέον ότι ο καρκίνος του προστάτη είναι μία από τις πιο συχνές μορφές καρκίνου που πλήττει κυρίως άνδρες προχωρημένης ηλικίας.

Όσον αφορά το δεύτερο ερώτημα που αφορά την ηλικία που πρέπει να αρχίσει η εφαρμογή του προληπτικού ελέγχου και εδώ δεν υπάρχει ομοφωνία. Αν λάβει κανείς υπ΄όψη του ότι όλα τα νοσήματα που παρουσιάζονται στη μέση ή στην προχωρημένη ηλικία είναι αποτέλεσμα παθολογικών μεταβολών και αλλοιώσεων που έχουν ξεκινήσει πολύ νωρίς και ότι στις ηλικίες αυτές απλώς εκδηλώνονται τότε θεωρητικά ο προληπτικός έλεγχος όσο νωρίτερα αρχίσει τόσο περισσότερο αποδοτικός αναμένεται να είναι.
Εν τούτοις επειδή αυτό είναι πρακτικά αδύνατο και ανεφάρμοστο περιοριζόμαστε σε συμβουλές σωστού τρόπου ζωής στις νεαρές ηλικίες (αποφυγή καπνίσματος, διατήρηση ιδανικού σωματικού βάρους, σωστή και υγιεινή διατροφή, άσκηση) και συνιστούμε τον περιοδικό προληπτικό έλεγχο μετά τα 40.
Εξαίρεση αποτελούν ορισμένα άτομα που λόγω κληρονομικής προδιάθεσης έχουν αυξημένο κίνδυνο να παρουσιάσουν κάτι το παθολογικό π.χ. υπερχοληστεριναιμία, σακχαρώδη διαβήτη κ.α. Στα άτομα αυτά ο προληπτικός έλεγχος τουλάχιστον του προδιαθεσικού τους παράγοντος, πρέπει να αρχίζει από την παιδική ηλικία.
Η συχνότητα με την οποία πρέπει να γίνονται οι περιοδικές προληπτικές εξετάσεις είναι συνάρτηση των αρχικών ευρημάτων αλλά και του βαθμού επικινδυνότητας που κάθε άτομο διαθέτει.

Γενικά μετά τα 40 και εφ' όσον οι αρχικές αιματολογικές εξετάσεις είναι φυσιολογικές συνιστάται η επανάληψη κάθε 3-5 χρόνια ενώ αν είναι παθολογικές η συχνότητα επανάληψης των πρέπει να καθορίζεται από τον θεράποντα γιατρό ο οποίος συνεκτιμά όλους τους παράγοντες και τη γενική κατάσταση του ατόμου.
Πάντως θα πρέπει να ξέρουμε ότι ο προληπτικός έλεγχος και δη ο αιματολογικός έχει υποστεί έντονη κριτική τα τελευταία χρόνια με την έννοια ότι κατασκευάζουμε και καλλιεργούμε στα άτομα την αίσθηση της ασθένειας.
Η ανεύρεση π.χ. αυξημένης χοληστερίνης σημαίνει ότι το άτομο αυτό έχει μεγαλύτερης πιθανότητες να παρουσιάσει κάποιο καρδιαγγειακό πρόβλημα από ένα άλλο άτομο με χαμηλές τιμές χοληστερίνης.

Εν τούτοις το άτομο που έχει αυξημένη τη χοληστερίνη θεωρεί τον εαυτό του άρρωστο τρέχει στους γιατρούς, παίρνει φάρμακα και γενικά αποκτά την ψυχολογία του ασθενούς κάτι που του δημιουργεί άγχος που μπορεί να τον ακολουθεί σε όλη του τη ζωή.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο θα πρέπει να εξηγείται σε κάθε άτομο πια είναι η σημασία του προληπτικού check up και τι σημαίνουν κάποιες παθολογικές ίσως εξετάσεις. 


Γράφει : Σπαντιδέας Αναστάσιος (Παθολόγος)

Πηγή : www.iatronet.gr

Γιατί πρέπει να πίνουμε ζεστό νερό με λεμόνι!

Ο τρόπος που ξεκινάς την μέρα σου είναι πολύ σημαντικός, δεν έχει σημασία αν είσαι μητέρα, εργάτης, επιχειρηματίας, αθλητής, το πρώτο πράγμα που κάνεις το πρωί έχει πολύ μεγάλη σημασία!

Μπορεί να σκέφτεσαι ότι το πρόγραμμα σου είναι πολύ φορτωμένο για ένα σωστό πρωινό, αλλά αν μπορείς να βρεις χρόνο μόνο για ένα πράγμα το οποίο μπορεί να βελτιώσει την υγεία σου ένα ποτήρι ζεστό νερό με το χυμό από μισό λεμόνι είναι ότι καλύτερο μπορείς να κάνεις για τον εαυτό σου.

Είναι πολύ απλό και τα οφέλη πολλά για να τα αγνοήσεις.

1. Ενισχύει το ανοσοποιητικό
Τα λεμόνια είναι πλούσια σε βιταμίνη C και κάλιο. Η βιταμίνη C μας βοηθάει να καταπολεμήσουμε τα κρυολογήματα και το κάλιο διεγείρει τον εγκέφαλο και το νευρικό σύστημα, επίσης βοηθά στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης.

2. Τα λεμόνια είναι απίστευτα αλκαλική τροφή!!!
Μπορεί τα λεμόνια από μόνα τους να είναι όξινα αλλά μέσα στον οργανισμό μας γίνονται αλκαλικά (το κιτρικό οξύ δεν δημιουργεί οξύτητα στο σώμα όταν μεταβολίζεται). Όπως γνωρίζουμε ένα αλκαλικό σώμα είναι πραγματικά το κλειδί για καλή υγεία.

3. Βοηθά στην απώλεια βάρους
Τα Λεμόνια έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, η οποίες βοηθάνε στη μείωση της πείνας. Επίσης, έχει αποδειχθεί ότι οι άνθρωποι που διατηρούν μια πιο αλκαλική δίαιτα χάνουν βάρος γρηγορότερα.

4. Ενισχύει την πέψη
Το ζεστό νερό χρησιμεύει για την τόνωση της γαστρεντερικής οδού. Τα λεμόνια και τα λάιμς έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ανόργανα άλατα και βιταμίνες βοηθώντας στην αποβολή των τοξινών και στην λειτουργία του πεπτικού συστήματος.

5. Λειτουργεί ως φυσικό διουρητικό
Ο χυμός του λεμονιού βοηθάει στην αποβολή των ανεπιθύμητων υλικών επειδή αυξάνει το ποσοστό ούρησης. Επομένως οι τοξίνες αποβάλλονται γρηγορότερα με αποτέλεσμα ένα υγιές ουροποιητικό σύστημα.

6. Καθαρίζει το δέρμα
Η βιταμίνη C βοηθά στην μείωση των ρυτίδων και των κηλίδων. Το νερό με λεμόνι καθαρίζει τις τοξίνες από το αίμα, με αυτό τον τρόπο βοηθά στο να διατηρηθεί το δέρμα καθαρό.

7. Ενυδατώνει το λεμφικό σύστημα
Ένα ποτήρι ζεστό νερό με λεμόνι βοηθά στην πρόληψη της αφυδάτωσης (προφανώς).

Όταν το σώμα είναι αφυδατωμένο (κόπωση των επινεφριδίων), δεν μπορεί να εκτελέσει όλες τις κατάλληλες λειτουργίες του, αυτό οδηγεί σε συσσώρευση τοξικών ουσιών, άγχος, δυσκοιλιότητα και ο κατάλογος συνεχίζεται.

Τα Επινεφρίδια είναι δύο μικροί αδένες που βρίσκονται πάνω από τα νεφρά, και μαζί με το θυρεοειδή δημιουργούν ενέργεια. Επίσης εκκρίνουν σημαντικές ορμόνες, συμπεριλαμβανομένης της αλδοστερόνης.

Η αλδοστερόνη είναι μια ορμόνη που εκκρίνεται από τα επινεφρίδια που ρυθμίζει τα επίπεδα του νερού και τη συγκέντρωση των μεταλλευμάτων, όπως το νάτριο στο σώμα μας, βοηθώντας μας να παραμένουμε ενυδατωμένοι.Τα επινεφρίδια είναι επίσης υπεύθυνα για τη μείωση του άγχους.

Υιοθετώντας μόνο αυτή την πρακτική, πίνοντας ένα φλιτζάνι ζεστό νερό με λεμόνι το πρωί για ένα μήνα μπορεί να αλλάξει ριζικά η υγεία μας και να μας χαρίσει ενέργεια.

Η συνταγή είναι πολύ απλή-ένα φλιτζάνι ζεστό, χλιαρό νερό και το χυμό από μισό λεμόνι.



Πηγή : www.periodiko.net

Μυστικά διατροφής για να διατηρήστε τα κιλά που χάσατε με τη δίαιτα

Η δίαιτα έλαβε τέλος. Έχετε σχεδόν προσεγγίσει το στόχο σας και μπαίνετε πλέον σε ρυθμούς μια κανονικής διατροφής εκτός δίαιτας. Το ζητούμενο τώρα είναι η κατοχύρωση των κεκτημένων.

Για πολλούς και το πιο δύσκολο κομμάτι της διαδικασίας, για εμάς κάτι εύκολο, αρκεί ο διαιτώμενος να έχει αλλάξει συμπεριφορά και στάση απέναντι στο φαγητό. Αν η διαδικασία απώλειας βάρους δεν ήταν πολύ γρήγορη και επίπονη και αν το πρόγραμμα που ακολουθήθηκε δεν περιελάμβανε αποκλεισμούς ομάδων τροφών, όπως τα μακαρόνια, το ρύζι, το ψωμί, τα λαδερά κ.α., τότε οι πιθανότητες είναι με το μέρος σας.

Μπορείτε λοιπόν από εδώ και περά να τρώτε τα πάντα αρκεί να :
  • Τρώτε πάντα ένα καλό πρωινό στο σπίτι.
  • Έχετε τουλάχιστον 5 γεύματα την ημέρα
  • Εντάξτε στο καθημερινό σας διαιτολόγιο μικρά ενδιάμεσα γεύματα, που θα σας βοηθήσουν να έχετε καλύτερο έλεγχο των κυρίως γευμάτων (όπως φρούτα, μπάρες δημητριακών, γαλακτοκομικά, ελαφριά σάντουιτς με ζαμπόν γαλοπούλας, 1 κομμάτι σπιτική πίτα ή σπιτικό κέικ).
  • Προσπαθήστε το κυρίως γεύμα να μην είναι αργά μέσα στην ημέρα και να είναι πλήρες.. Πάντα να συνοδεύετε με λαχανικά και να περιέχει ποικιλία θρεπτικών συστατικών, πρωτεΐνες (ψάρι, κοτόπουλο, μοσχάρι, χοιρινό), υδατάνθρακες (ψωμί, ζυμαρικά, όσπρια, λαδερά), λίπος (κυρίως ελαιόλαδο).
  • Προτιμήστε άπαχο κρέας όπως κοτόπουλο, γαλοπούλα, κουνέλι αντί για κόκκινο κρέας.
  • Το κόκκινο κρέας δεν θα πρέπει να καταναλώνεται πάνω από 1- 2 φορές το μήνα.
  • Καταναλώνεται τουλάχιστον 2 – 3 φορές την εβδομάδα όσπρια και λαδερά φαγητά.
  • Καταναλώνεται τουλάχιστον 2 φρούτα ή ένα ποτήρι φρέσκο χυμό ημερησίως.
  • Να υπάρχει πάντα σαλάτα σε κάθε κυρίως γεύμα.
  • Μην ξαπλώνετε μετά τα γεύματά σας. Χρειάζεται να περάσουν τουλάχιστον 1 ½ με 2 ώρες αφότου έχετε φάει.
  • Πίνετε άφθονο νερό, τουλάχιστον 8 -10 ποτήρια ημερησίως.
  • Καταναλώνεται τουλάχιστον 2 – 3 μερίδες γαλακτοκομικών ημερησίως (1 μερίδα = 1 ποτήρι γάλα ή 1 κεσεδάκι γιαούρτι ή 1 μικρό κομμάτι τυρί)
  • Όταν μία μέρα ξεφεύγετε την επόμενη τρώτε ελαφριά, για παράδειγμα το γεύμα σας να είναι μια σαλάτα, ώστε να διορθώνετε τα όποια λάθη, να δίνετε ανάσες στον οργανισμό μετά από υπερφαγία.

Αυτό που τελικά απαιτείται είναι η διατήρηση του βάρους σε σταθερά (συν – πλην ένα με δύο κιλά) επίπεδα για ένα χρονικό διάστημα περί τους έξι μήνες. Αυτό είναι περίπου το διάστημα που χρειάζεται ο οργανισμός μας για να «διαβάσει» τα νέα του κιλά, να τα θεωρήσει τα κιλά του και να σταθεροποιηθεί εκεί. Ακολουθώντας τις οδηγίες του επιστήμονα που μας παρακολουθεί μπαίνουμε σε φυσιολογικούς ρυθμούς διατροφής, έχοντας πάντα στο νου μας ότι και παράλληλη άσκηση είναι πολύ σημαντική. 


Πηγή : www.neadiatrofis.gr

Τι κάνουμε με τα κιλά των διακοπών;

Οι διακοπές τελείωσαν και μαζί έλαβε τέλος και η μίνι διατροφική απελευθέρωση. Το μόνο που έμεινε είναι κάποια κιλάκια παραπάνω, παρακαταθήκη των καλοκαιρινών στιγμών χαλάρωσης. Το ζητούμενο είναι τι γίνεται από εδώ και περά.

Μην αφήσετε ούτε λεπτό παραπάνω αυτά τα κιλά επάνω σας. Όσο περισσότερο μένει κανείς σε κάποιο βάρος τόσο ο οργανισμός το θεωρεί ως τα φυσιολογικά του κιλά, το κατοχυρώνει και τότε χάνεται πολύ πιο δύσκολα.

Μπείτε λοιπόν άμεσα σε πρόγραμμα. Όχι σε αυστηρή δίαιτα αλλά σε πρόγραμμα.

Διορθώστε τα λάθη των διακοπών.

Βάλτε πιο πολλά μικρογεύματα με φρούτα στην ημέρας σας.

Επαναφέρετε το κυρίως γεύμα σας το μεσημέρι ή νωρίς το απόγευμα.

Αποφύγετε το βραδινό φαγητό ή φάτε κάτι ελαφρύ (όπως μία σαλάτα ή 1 γιαούρτι με φρούτα και δημητριακά).

Αποφύγετε τα γλυκά και τα παγωτά, όπως επίσης και το αλκοόλ.

Αν λοιπόν θέλετε να απαλλαχθείτε άμεσα από τα κιλά των διακοπών, βιαστείτε.


Πηγή : www.neadiatrofis.gr

Παρασκευή 30 Αυγούστου 2013

Μέτρα προφύλαξης από την ηλεκτροπληξία

Όταν το σώμα μας διαρρέεται από ηλεκτρικό ρεύμα, παθαίνουμε ηλεκτροπληξία. Η ηλεκτροπληξία μπορεί να μοιάζει με απλό γαργάλημα στις άκρες των δακτύλων του χεριού ή μπορεί να προκαλέσει μυϊκή σύσπαση, να παραλύσει την καρδιά, να ανακόψει τη λειτουργία της αναπνοής ή να προσβάλλει καίρια το νευρικό σύστημα.

Η ηλεκτροπληξία μπορεί να είναι μοιραία όταν το ηλεκτρικό ρεύμα περάσει από την καρδιακή χώρα.
Το ρεύμα υπολογιζόμενο σε κλάσματα, αμπέρ, μπορεί να προκαλέσει ηλεκτροπληξία και να σκοτώσει. Η τάση των 220 βολτ είναι αρκετή για να μεταδώσει στο σώμα μας μία θανατηφόρα εκκένωση.

Το ηλεκτρικό ρεύμα, όταν υπερβεί το ένα διακοσιοστό του αμπέρ μπορεί να είναι επικίνδυνο.

Ρεύματα ενός εικοστού του αμπέρ είναι δυνατό να σκοτώσουν. Επειδή η ένταση στα κυκλώματα των περισσότερων ηλεκτροκίνητων συσκευών φθάνει τα 15 αμπέρ, το ρεύμα που μπορεί να σκοτώνει είναι συνεχώς παρόν. Οι ασφάλειες και οι αυτόματοι διακόπτες σκοπό έχουν μονάχα να προστατεύουν κατά της πυρκαϊάς από υπερθέρμανση των ηλεκτροφόρων αγωγών λόγω υπερφορτίσεως και ΔΕΝ προστατεύουν τον άνθρωπο.

Ο ηλεκτρισμός ακολουθεί το συντομότερο και το ευκολότερο μονοπάτι μέσω καλών αγωγών (μεταδόσεώς του), όπως είναι το μέταλλο. Όταν η μόνωση μιας συσκευής υποστεί φθορά ή βλάβη, το ρεύμα φθάνει μέσω των καλωδίων των χειριστηρίων ή των κινητήρων, στα μεταλλικά μέρη της συσκευής.

Το ρεύμα που διαρρέει μπορεί μ' ευκολία να περάσει μέσα από το ανθρώπινο σώμα, όταν επικρατούν ορισμένες συνθήκες. Ένα ελαφρό τσίμπημα ή ένα δυσάρεστο σοκ μας προειδοποιούν ότι κάπου υπάρχει διαρροή ρεύματος και η συσκευή με την ανωμαλία αυτή θα πρέπει να ελεγχθεί προτού γίνει κι άλλη χρήση της.

Το ανθρώπινο σώμα είναι καλός αγωγός του ηλεκτρισμού. Όταν υπάρχει υγρασία, όπως με τα βρεγμένα χέρια ή πόδια, τα υγρά δάπεδα ή το γρασίδι, το σώμα μας γίνεται ακόμη καλύτερος αγωγός του ηλεκτρισμού.

Όταν το σώμα μας γίνεται δίοδος του ρεύματος προς τη γη και έρθουμε σε επαφή με διαρροή ρεύματος, το αποτέλεσμα θα είναι η ηλεκτροπληξία.

Απόφευγε να χρησιμοποιείς ηλεκτροδοτούμενα εργαλεία ή συσκευές όπου υπάρχει υγρό περιβάλλον. Εάν αυτό είναι απαραίτητο, βεβαιώσου προηγουμένως ότι ο εξοπλισμός είναι κατάλληλος για τη χρήση όπου τον προορίζεις, ότι είναι καλά γειωμένος ή ότι φέρει διπλή μόνωση.

Μη διατηρείς στο δωμάτιο όπου λούζεσαι ηλεκτρικό καλοριφέρ. Μην βάζεις στην πρίζα το σίδερο ή την τοστιέρα, δίπλα σε νεροχύτη.

Απόφευγε να χρησιμοποιείς ηλεκτρικές συσκευές όπου τα χέρια σου είναι δυνατόν ν' αγγίζουν την ίδια στιγμή συσκευή και βρύση νερού ή άλλα γειωμένα αντικείμενα.

Πρόσεχε ιδιαίτερα ν' αποφεύγεις την επαφή μ΄εναέρια σύρματα όταν κάνεις εγκατάσταση κεραίας τηλεόρασης όταν χρησιμοποιείς σκάλα από αλουμίνιο, δένεις το ιστίο στο κατάρτι της βάρκας κλπ.

Οι ασφάλειες και οι αυτόματοι διακόπτες κυκλώματος είναι "ασφαλιστικές βαλβίδες" που παρέχουν προστασία κατά την υπερφόρτισης. Εάν η ασφάλεια πέσει ή ανοίξει ο αυτόματος, αυτό αποτελεί την ένδειξη ότι υπάρχει ανωμαλία. Τα κυριότερα αίτια μπορεί να είναι ένα βραχυκύκλωμα, υπερφορτωμένο κύκλωμα ή κάποιο ελαττωματικό καλώδιο ή εξοπλισμός.

Ποτέ μην βάζετε καινούργιες ασφάλειες με πιο πολλά αμπέρ από την ασφάλεια που αφαιρείται. Οι περισσότερες συνδεσμολογίες στα σπίτια έχουν προβλεφθεί για ασφάλεια 15 αμπέρ.
  • Να χρησιμοποιείς τις ηλεκτρικές συσκευές όπως πρέπει. Μην αμελείς τη σωστή συντήρησή τους.
  • Αν χρειαστεί να τις επισκευάσεις, φώναξε τον ειδικό για την συγκεκριμένη περίπτωση.
  • Γείωνε σωστά όλα τα φορητά εργαλεία, εκτός από εκείνα που φέρουν την ένδειξη διπλής μόνωσης, καθώς και τις άλλες συσκευές που λειτουργούν με ρεύμα, ιδιαίτερα σε χώρους με υγρασία.
  • Φρόντισε να μη συνυπάρχουν η υγρασία με τον ηλεκτρισμό. Η υγρασία καθιστά το σώμα μας ένα πολύ καλό αγωγό του ηλεκτρικού ρεύματος και ο κίνδυνος της ηλεκτροπληξίας αυξάνει κατά πολύ όταν το δέρμα μας είναι βρεγμένο ή υγρό.

Ο ηλεκτρισμός στη ζωή μας

Οι πολλές χρήσεις του ηλεκτρισμού έχουν δημιουργήσει έναν ευκολότερο και ανετώτερο τρόπο ζωής. Ο ηλεκτρισμός, ενώ συντομεύει το χρόνο για την εκτέλεση μιας εργασίας και προσφέρει άνεση, μπορεί εύκολα να χρησιμοποιηθεί εσφαλμένα από απροσεξία ή από έλλειψη γνώσεων.

Όταν ο ηλεκτρισμός δεν χρησιμοποιείται σύμφωνα με τους απλούς κανόνες ασφαλείας, μπορεί να προκαλέσει το θάνατο, να τραυματίσει ή να προκαλέσει πυρκαϊά.

Τα πιο συνηθισμένα ατυχήματα που προέρχονται από το ηλεκτρικό ρεύμα είναι οι ηλεκτροπληξίες, τα εγκαύματα και οι πυρκαϊές από ελαττωματικό ηλεκτρολογικό εξοπλισμό ή καλωδιώσεις. Το ενδεχόμενο ατυχήματος υπάρχει πάντοτε διότι ο ηλεκτρισμός έχει εισχωρήσει πάρα πολύ στην καθημερινή ζωή.

Με τον συνεχώς αυξανόμενο αριθμό των ηλεκτροδοτουμένων συσκευών και εργαλείων αυξάνει και η ευθύνη μας για τον ασφαλή τρόπο λειτουργίας τους.
Σαν κυριότερες αιτίες πυρκαϊών πρώτες είναι τ' αναμμένα τσιγάρα και τα σπίρτα και δεύτερες ο ηλεκτρολογικός εξοπλισμός και οι καλωδιώσεις.

Το σπίτι είναι ο υπ' αριθμό 1 χώρος σε συχνότητα θανάτων από ηλεκτροπληξία. Στο γενικό σύνολο των ατυχημάτων από ηλεκτροπληξία, το ανδρικό φύλο έχει το προβάδισμα.

Βασικές αιτίες των ηλεκτροπληξιών ή των πυρκαϊών είναι :
  • Βλάβη συσκευών
  • Ανθρώπινο λάθος ή 
  • Συνδυασμός βλάβης και ανθρώπινου λάθους.

Ο ηλεκτρολογικός εξοπλισμός, αν και προσφέρει τα εχέγγυα του αβλαβούς όταν είναι καινούργιος, είναι δυνατόν να δημιουργήσει διαρροή ρεύματος, διακοπές από φθαρμένες συνδέσεις ή και να παρουσιάσει κινδύνους μετά την παρέλευση χρονικού διαστήματος κατά το οποίο δεν θα τον έχουμε συντηρήσει και επισκευάσει όπως πρέπει.

Η άγνοια των συγκεκριμένων οδηγιών για τη χρησιμοποίηση του ηλεκτρισμού και του ηλεκτρολογικού εξοπλισμού, η αδυναμία μας να κατανοήσουμε τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί, η αμέλεια, η κατάχρηση και η λαθεμένη χρήση είναι οι αιτίες των ατυχημάτων που αποδίδονται σε ανθρώπινο σφάλμα.

Γείωση του ηλεκτρολογικού εξοπλισμού

Για την προστασία του προσωπικού και του εξοπλισμού, ο ουδέτερος αγωγός των συστημάτων ηλεκτρικής διανομής συνδέεται απ' ευθείας με τη γη. Πρόκειται για τη διαδικασία που είναι γνωστή σαν "γείωση".

Αυτή εφαρμόζεται σε όλα τα συστήματα ηλεκτρικής διανομής που χρησιμοποιούνται σήμερα. Ένα τέτοιο σύστημα, με όλα τα μεταλλικά του μέρη κατάλληλα συνδεδεμένα με γειωμένο σύστημα, στην περίπτωση που θα παρουσιαστεί σφάλμα ή διακόπτει αμέσως το ρεύμα μέσω κατάλληλου διακόπτη ή κατευθύνει το επικίνδυνο ρεύμα προς τη γη.

Οι περισσότερες συσκευές, όπως τα πλυντήρια ρούχων και πιάτων, τα στεγνωτήρια, τα ηλεκτροκίνητα τρυπάνια και πριόνια, οι ηλεκτρικοί κλαδευτήρες και χορτοκοπτικές μηχανές, που λειτουργούν κοντά σε υπόγειες σωληνώσεις και αγωγούς όπου τις περισσότερες φορές επικρατεί υγρασία, πρέπει οπωσδήποτε να γειώνονται.



Γράφει : Ζημάλης Ευάγγελος (Ιατρός Εργασίας)

Πηγή : www.iatronet.gr

Όλη η αλήθεια για τις δίαιτες αποτοξίνωσης

Οι δίαιτες αποτοξίνωσης χρησιμοποιούνται ως μέσο απομάκρυνσης επιβλαβών τοξινών από το σώμα, καθώς παράλληλα προωθούν την απώλεια βάρους. Αυτές οι δίαιτες είναι πολύ δημοφιλείς μεταξύ των επωνύμων του εξωτερικού, αλλά και εσωτερικού. Παρά τη διάδοσή τους, οι δίαιτες αποτοξίνωσης, μετά από έρευνες δεν έχουν φανεί να είναι απαραίτητες, ούτε αποτελεσματικές.

Αποτοξίνωση

Είναι η διαδικασία αποβολής τοξικών ουσιών από έναν ζωντανό οργανισμό, συμπεριλαμβανομένου και του ανθρώπινου σώματος. Η αποτοξίνωση μπορεί να αναφέρεται σε μία εθιστική ουσία (ναρκωτικά, αλκοόλ). Στην κλασική ιατρική, αποτοξίνωση είναι η διαδικασία απομάκρυνσης ενός δηλητηρίου από τον οργανισμό. Στην εναλλακτική ιατρική όμως, προωθείται συχνά η αποτοξίνωση του οργανισμού με διάφορους τρόπους, ένας εξ εκ των οποίων είναι και οι δίαιτες αποτοξίνωσης.

Τοξίνες

Τοξίνη είναι κάθε ουσία που μπορεί να έχει επιβλαβείς επιδράσεις στον οργανισμό, δηλαδή να διαταράσσει την υγεία του ατόμου. Οι τοξίνες μπορεί να προέρχονται από το φαγητό ή το νερό, λόγω των χημικών που χρησιμοποιούνται στην καλλιέργεια και στην προετοιμασία τους. Τοξική όμως μπορεί να γίνει και μία ουσία, εξαιτίας της ποσότητας της στον οργανισμό. Για παράδειγμα, ακόμη και οι βιταμίνες σε μεγάλες δόσεις μπορεί να είναι τοξικές.

Δίαιτες αποτοξίνωσης

Είναι διατροφικά πλάνα τα οποία υπόσχονται να απομακρύνουν τις τοξικές ουσίες, οι οποίες είναι συσσωρευμένες στο ανθρώπινο σώμα. Η θεωρία δράση τους είναι ότι η αποβολή των τοξινών οδηγεί στην ενεργοποίηση του μεταβολισμού, ο οποίος είχε «μπλοκάρει» εξαιτίας τους και έτσι το άτομο χάνει βάρος. Με αυτόν τον τρόπο, δίαιτες πολύ χαμηλού θερμιδικού περιεχομένου κρύβονται πίσω από το υγιεινό κάλυμμα της αποτοξίνωσης, δελεάζοντας με την γρήγορη και μεγάλη απώλεια βάρους. Το μοτίβο αυτών των διατροφικών πλάνων περιλαμβάνει χαμηλό θερμιδικό περιεχόμενο, σε συνδυασμό με φρούτα και λαχανικά, ακόμη και αποκλειστική κατανάλωση αυτών. Επιπλέον, σχεδόν όλες προτείνουν αυξημένη κατανάλωση νερού, η οποία προβάλλεται σαν βοηθητικό για την αποτοξίνωση του οργανισμού, αλλά περισσότερο βοηθά στη μείωση της αίσθησης της πείνας που βιώνει το άτομο λόγω της στέρησης τροφής. Τέλος, πολλές προτείνουν κάποια μυστική συνταγή όπως, διατροφικά συμπληρώματα, βότανα, χάπια, σκόνες κ.ά., τα οποία πολλές φορές το άτομο μπορεί να προμηθευτεί αποκλειστικά από τον εκάστοτε συγγραφέα.

Αποτοξίνωση γαστρεντερικού

Οι δίαιτες αυτές περιλαμβάνουν «μαγικά τρόφιμα» ή σκευάσματα που βοηθούν στην αποτοξίνωση του γαστρεντερικού. Μία κατηγορία τους προκαλούν την ενεργοποίηση του γαστρεντερικού. Πιο συγκεκριμένα, την πιο γρήγορη και συχνή κένωσή του. Με αυτόν τον τρόπο μπορεί να μειωθεί η θερμιδική πρόσληψη λόγω μειωμένης απορρόφησης θρεπτικών συστατικών από το έντερο, αλλά σε υπερβολικό βαθμό μπορεί να δημιουργηθούν προβλήματα διαταραχής ηλεκτρολυτών και αφυδάτωσης.

Αποτοξίνωση από το αλκοόλ

Το αλκοόλ βαπτίζεται τοξικό και απαγορεύεται. Οι «ειδικοί» αρνούνται όλες τις έρευνες που έχουν δείξει ότι η συνετή κατανάλωση αλκοόλ έχει ευεργετικά αποτελέσματα για τον οργανισμό. Ο λόγος είναι προφανής. Μια δίαιτα με τόσο χαμηλό θερμιδικό περιεχόμενο δεν μπορεί να περιέχει αλκοόλ, το οποίο μπορεί να δώσει στο άτομο αρκετές θερμίδες.

Ενεργοποιητές μεταβολισμού

Προτείνονται τσάγια, βότανα, χάπια και κάθε τύπου μυστική συνταγή, η οποία ενεργοποιεί τον μεταβολισμό. Καλό είναι να γνωρίζουμε ότι μυστικό φίλτρο δεν υπάρχει!

Αποκλεισμός Γλουτένης και Λακτόζης

Η γλουτένη είναι μία πρωτεΐνη που περιέχεται στα σιτηρά (ψωμί, μακαρόνια, αλεύρι κ.ά.). Η δυσανεξία στην γλουτένη είναι πάθηση η οποία πρέπει να διαγνωστεί από γιατρό. Ο αποκλεισμός αυτών των προϊόντων, βοηθάει στη μείωση των θερμίδων που προσλαμβάνει το άτομο, μέσω του αποκλεισμού μεγάλης γκάμας τροφίμων. Η δυσανεξία στην λακτόζη, η οποία περιέχεται στα γαλακτοκομικά, μπορεί επίσης να αποτελεί σοβαρή ασθένεια. Η διαφορά της είναι ότι μπορεί να εκδηλωθεί σε πιο ήπιες μορφές. Σαν αποτέλεσμα αυτού, μπορεί όντως κάποιο άτομο να έχει μία ελαφρά δυσανεξία χωρίς να το γνωρίζει. Παρ’ όλα ταύτα ο αποκλεισμός των γαλακτοκομικών, δεν αποτελεί λύση στο πρόβλημα της δυσανεξίας, παρά μια πρόφαση για μεγαλύτερο περιορισμό της ποικιλίας της δίαιτας και των θερμίδων αυτής.

Έχουν αποτέλεσμα;

Οι δίαιτες αυτές έχουν αποτέλεσμα και αυτό είναι μάλλον το στοιχείο που τις κάνει δημοφιλείς. Υπάρχει μία παγίδα όμως στην αποτελεσματικότητά τους. Η απώλεια βάρους που παρατηρεί το άτομο σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα είναι εντυπωσιακή, αλλά συνοδεύεται και από μεγάλη απώλεια υγρών και μυικής μάζας. Ο ενδεδειγμένος ρυθμός απώλειας βάρους, ετσι ώστε το άτομο να έχει την μεγαλύτερη δυνατή απώλεια λίπους και την μικρότερη δυνατή απώλεια μυός, είναι 0,5-1 κιλό/εβδομάδα.
Το αποτέλεσμα, λοιπόν, αυτής της απώλειας μυός είναι ακριβώς το αντίθετο από αυτό που υπόσχονται όσον αφορά στον μεταβολικό ρυθμό. Πιο συγκεκριμένα, η μείωση της μυικής μάζας μειώνει τον μεταβολισμό. Οι κύριες καύσεις στο ανθρώπινο σώμα γίνονται από τους μύες (σκελετικούς, όργανα, εγκέφαλος, καρδιά) και η μείωσή τους συνεπάγεται μείωση των καύσεων.
Με την επιστροφή σε μία φυσιολογική δίαιτα όμως, το άτομο θα ξαναπάρει το βάρος από τα υγρά που είχε χάσει. Επιπλέον, η μείωση των καύσεων θα οδηγήσει σε επιπλέον πρόσληψη βάρους. Το άτομο θα επιστρέψει στις προηγούμενες διατροφικές του συνήθειες, οι οποίες πιθανόν του παρείχαν ένα σταθερό βάρος, όμως μετά την απώλεια μυικής μάζας θα του προσθέτουν κιλά.

Επιστημονικά δεδομένα και κίνδυνοι

Υπάρχουν ελάχιστα επιστημονικά στοιχεία που δηλώνουν ότι η αποτοξίνωση είναι σημαντική και απαραίτητη για την απώλεια βάρους και τη διατήρηση της καλής υγείας. Το ανθρώπινο σώμα διαθέτει τους νεφρούς, το ήπαρ και το κόλον, τα οποία είναι όργανα σχεδιασμένα για την απομάκρυνση των τοξινών. Παρ’ όλα αυτά, οι περισσότερες δίαιτες αποτοξίνωσης φαντάζουν να έχουν πολύ ισχυρά επιστημονικά θεμέλια. Δυστυχώς, οι περισσότερες από αυτές στερούνται τις βασικές αρχές που διέπουν μια σωστή διατροφή απώλειας βάρους. Επειδή λοιπόν παρέχουν μειωμένες θερμίδες και λίγα θρεπτικά στοιχεία, προκαλούν αδυναμία και κόπωση.

Τρώμε σωστά και αφήνουμε την αποτοξίνωση στο σώμα μας

Η αυξημένη πρόσληψη φρούτων και λαχανικών είναι κάτι καλό για το σώμα μας. Εκτός αυτών όμως πρέπει να περιέχονται στην διατροφή μας πηγές πρωτεΐνης (κρέας, ψάρι, αυγά και όσπρια), γαλακτοκομικών που μας παρέχουν ασβέστιο καθώς και σιτηρών και λιπαρών. Το ανθρώπινο σώμα είναι σχεδιασμένο έτσι ώστε να μπορεί να αποτοξινώνεται. Ο τρόπος να το βοηθήσεις είναι η κατανάλωση ποικιλίας τροφίμων.


Γράφει : Ζαφειροπούλου Δέσποινα (Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος)

Πηγή : www.doctorschannel.gr

Καρκίνος του μαστού – Η Τριπλή αξιολόγηση σώζει ζωές!

Ο καρκίνος του μαστού είναι ιάσιμος στις μέρες μας συνηθίζουν να λένε οι ειδικοί. Παρά το γεγονός ότι αποτελεί παγκόσμια μάστιγα καθώς εμφανίζονται 1 εκατομμύριο νέα περιστατικά κάθε χρόνο είναι πολύ πιθανό να αντιμετωπιστεί εάν διαγνωστεί έγκαιρα.

Πως όμως μπορεί να γίνει η έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού;

Από τις γυναίκες που θα παρουσιάσουν κάποιο εύρημα στο μαστό στη διάρκεια της ζωής τους περίπου το 10% θ΄αναπτύξει σε κάποια χρονική στιγμή καρκίνο. Η έγκαιρη διάγνωση πιθανόν να οδηγήσει στην διατήρηση του μαστού και την ίαση των περισσότερων περιπτώσεων.

Η έγκαιρη διάγνωση επιτυγχάνεται με τριπλή αξιολόγηση που περιλαμβάνει :
  • Αυτοεξέταση μαστού μία φορά το μήνα
  • Μαστογραφία μία φορά το χρόνο μετά τα 40
  • Βιοψία μαστού, αν κριθεί απαραίτητο.

Οι νεότερες σε ηλικία γυναίκες θα πρέπει να υποβάλλονται σε :
  • Μαστογραφία αναφοράς στο 35ο έτος
  • Υπερηχογράφημα μαστών μια φορά το χρόνο για τις γυναίκες κάτω των 35
  • Βιοψία μαστού, αν κριθεί απαραίτητο
  • Αυτοεξέταση μετά τα 20

Ποια είναι τα στοιχεία αυτά που μπορεί να θεωρηθούν ύποπτα για κακοήθεια;
  • Ύπαρξη σκληρίας που να διακρίνεται κατά την ψηλάφιση
  • Ασυμμετρία μαστών και αλλαγές στο περίγραμμα
  • Εισολκή θηλής
  • Τοπική ευαισθησία
  • Δερματικές ασυνήθιστες αλλαγές ( οίδημα, κοκκινίλα, κ.α.)

Ο Γενικός Χειρουργός και ειδικός Χειρουργός Μαστού, Κων/νος Λίλης, μας μιλά για την απαραίτητη τριπλή αξιολόγηση που πρέπει να κάνουν οι γυναίκες μετά τα 40 προκειμένου να επιτύχουν έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού και να έχουν άμεση αντιμετώπιση.




Γράφει : Ιωάννα Αλεξίου  (Δημοσιογράφος)

Πηγή : www.doctorschannel.gr

30 Οδηγίες για την πρόληψη των παιδικών ατυχημάτων

1. Τα βρέφη και τα νήπια δεν πρέπει να μένουν χωρίς επίβλεψη ενηλίκου ούτε ένα λεπτό. Υπάρχουν πολλοί κίνδυνοι στο σπίτι που δεν μας περνάνε από το νου παρά μόνο αφού γίνει ατύχημα.

2. Επειδή για να βάλει το παιδί κάτι στο στόμα του ή να τραυματισθεί είναι ζήτημα δευτερολέπτων, αξίζει τον κόπο να επιθεωρούμε συνεχώς το οικιακό περιβάλλον και να βεβαιωνόμαστε ότι δεν αφήσαμε κοντά του: α)πράγματα μικρά, μικρότερα των 5 εκατοστών, τα οποία μπορεί να σφηνωθούν στο λαιμό του και να του προκαλέσουν ασφυξία, όπως λουκούμι, κρέας, κομμάτια παιχνιδιών, βώλοι, κέρματα, β)πράγματα κοφτερά ή μυτερά ή πολύ βαριά (ψαλίδι, μαχαίρι, ξυραφάκι, σουβλί, άλλα εργαλεία), γ)σπίρτα δ) φάρμακα (ιδίως χάπια χρωματιστά) ε)ποτήρια, βάζα, γυαλικά.

3. Οι παιδικές δηλητηριάσεις είναι συχνότατες. Τα παιδιά συχνά πίνουν υγρά χωρίς δισταγμό: χλωρίνη, νέφτι, πετρέλαιο, ούζο και άλλα που υπάρχουν στις κουζίνες. Αυτά πρέπει να κλειδώνονται, επειδή τα μικρά, και όταν ακόμα τα βάζουμε ψηλά, σκαρφαλώνουν.

Κάτι φοβερό που μπορεί να συμβεί είναι να πιει ένα παιδί υγρό που αποφράζουν τους νιπτήρες. Αν αυτί είναι καυστικό νάτριο και το παιδί επιζήσει, θα καταδικασθεί σε σειρά εγχειρήσεων. Καλλίτερα τέτοια πράγματα να μην υπάρχουν στο σπίτι.

Η μεταφορά ενός χημικού υγρού (π.χ. χλωρίνης ή βενζίνης) από το δικό του μπουκάλι σε άλλο, όπου υπήρχε υγρό λιγότερο επικίνδυνο, είναι μεγάλο σφάλμα. Οι ετικέτες με το όνομα και το περιεχόμενο υγρού και οι σχετικές προειδοποιήσεις με σήματα, νεκροκεφαλές κλπ είναι πολύ χρήσιμες, αφορούν όμως τους μεγαλύτερους και όχι τα μικρά παιδιά.

Καλό είναι τα μπουκάλια με χημικά και απορρυπαντικά να έχουν ειδικό σχήμα. Και να κλείνουν με πώματα που δεν μπορεί να ανοίξει ένα παιδί, όπως τα ειδικά βουλώματα φιαλιδίων φαρμάκων που έχουν επιβληθεί σε άλλες χώρες.

4. Τα παιδιά μπορούν να πνιγούν :
  • Με τις πλαστικές σακούλες που καμιά φορά φορούν στο κεφάλι τους παίζοντας (οι μεγαλύτερες πρέπει να έχουν στο κάτω μέρος τους τρύπες).
  • Με μακρύ κορδόνι δεμένο στο κρεβάτι του ή με οποιαδήποτε κορδέλα ή σπάγκο που μπορούν να τυλιχτούν τη νύχτα στο λαιμό του παιδιού και να πάθει ασφυξία σε τρία λεπτά.
  • Με πολύ μαλακά μεγάλα μαξιλάρια.

Ας επιθεωρούμε λοιπόν το κρεβάτι, το πάρκο, τα παιχνίδια του παιδιού για να απομακρύνουμε προληπτικά αυτόν τον κίνδυνο.

5. Αν σας χρειάζεται ψηλό καρεκλάκι, για το μωρό, προσέξτε :
  • Να μπορεί να δεθεί το μωρό σ' αυτό γερά με τρόπο που δεν θα μπορεί να γλυστρίσει κάτω από τη ζώνη
  • Να μη βρίσκεται το μωρό καθισμένο κοντά στο τραπέζι, γιατί μπορεί κλωτσώντας να πέσει μαζί με το καρεκλάκι του
  • Να είναι υπό την επίβλεψη ενηλίκου.


6. Όταν κάνετε μπάνιο το μωρό και χτυπήσει το τηλέφωνο ή το κουδούνι της πόρτας ή μην απαντήσετε ή πάρτε το μωρό μαζί σα, γιατί ο πνιγμός είναι ζήτημα ελάχιστου χρόνου και δεν χρειάζεται πολύ νερό.

Για τον ίδιο λόγο μην αφήνετε κουβάδες με νερό στο πάτωμα ή λεκάνες γεμάτες.
Στο μπάνιο θα βάζετε πρώτα το κρύο νερό και μετά το ζεστό, για να μην προλάβει κανένα παιδί και χωθεί στη μπανιέρα όταν έχει μόνο ζεστό νερό και πάθει έγκαυμα.

7. Τα παιδιά παθαίνουν εγκαύματα όταν καθήσουν στο τζάκι, επειδή δεν έχουμε βάλει μπροστά μια προστατευτική σχάρα. Επίσης όταν φοράνε φορέματα ή νυχτικά από εύφλεκτο τούλι και περάσουν μπροστά απο φορητή σόμπα ή άλλη φωτιά ή όταν κρατάνε αναμμένη λαμπάδα με τούλι.

Τα πιο συχνά εγκαύματα παιδιών είναι από καφέ ή τσάι ή λάδι ή σούπα καυτή, που ρίχνουμε εμείς επάνω τους σκοντάφτοντας ή όταν πίνουμε κάτι ζεστό ενώ κρατάμε ένα μικρό στην αγκαλιά μας.
Το χέρι της κατσαρόλας ή του μπρικιού όπου βράζει κάτι να το στρέφουμε πάντα προς τα πίσω.

Τα μικρά παιδιά συχνά το τραβάνε και περιχύνονται. Όταν πάρει φωτιά το λάδι του τηγανιού, να το σβήσουμε ψύχραιμα με ένα καπάκι ή κάτι που θα πνίξει τη φλόγα. Κάθε τι άλλο είναι πολύ επικίνδυνο, όπως το να πάμε το τηγάνι φλεγόμενο προς το νεροχύτη!

8. Οι ηλεκτροπληξίες αντιμετωπίζονται άριστα με τον ειδικό διακόπτη ασφαλείας που πρέπει όλα τα σπίτια να έχουν στον πίνακα ηλεκτροδότησης. Αυτός διακόπτει το ρεύμα και με ελάχιστη διαρροή και σώζει ζωές.

Οι άλλες λύσεις (καπάκι ασφαλείας στις πρίζες με κλειδί ή χωρίς) δεν είναι τόσο ασφαλείς, γιατί προϋποθέτουν κάτι δύσκολο: πως δεν θα βρεθούμε ποτέ αφηρημένοι. Άλλωστε τα μεγαλύτερα παιδιά κάποτε θα δοκιμάσουν αυτό που τους έχει απαγορευθεί: να βγάλουν το καπάκι.

9. Στη θάλασσα προλαβαίνουμε τους πνιγμούς των παιδιών
  • μαθαίνοντας κολύμπι κι εμείς κι εκείνα
  • όταν κολυμπάμε σε γνωστές ακτές κι έχουμε υπόψη ότι η θάλασσα βαθαίνει απότομα σε ορισμένα σημεία
  • όταν κάνουμε μπάνιο δύο ώρες μετά το κύριο γεύμα
  • όταν δεν απομακρύνονται πολύ τα παιδιά από την ακτή
  • όταν υπάρχουν κάποια ναυαγοσωστικά μέσα (σχοινιά, σωσίβια)
  • όταν γνωρίζουμε να κάνουμε τεχνητή αναπνοή.

Στις βουτιές θα προλάβουμε τις δυσάρεστες κακώσεις της κεφαλής ή παραλύσεις από βλάβη της σπονδυλικής στήλης αν προειδοποιήσουμε τα παιδιά ότι το βάθος της θάλασσας στο σημείο της βουτιάς πρέπει να είναι γνωστό και να είναι ανάλογο με το ύψος από το οποίο πέφτουν.

Εκτός από τους πνιγμούς υπάρχουν και οι κακώσεις που προκαλούν σε λουόμενους τα κρις-κραφτ. Οσοι πλησιάζουν την ακτή με βενζινάκατο πρέπει να μηνύονται και να διώκονται πριν κάνουν κακό σε λουόμενους, εμάς ή τα παιδιά μας.

10. Να μην αφήνουμε στη μέση έπιπλα γιατί τα παιδιά τρέχουν αστόχαστα και χτυπούν ή σκοντάφτουν. Ιδίως πρέπει να ρυθμίζουμε έτσι το καλώδιο του σίδερου ή άλλα καλώδια ώστε να μην αιωρούνται στη μέση του δωματίου και σκοντάφτουν τα παιδιά.

11. Να ελέγχουμε τα φρένα των ποδηλάτων των παιδιών.

12. Να βάζουμε ένα πορτάκι στο επάνω μέρος της σκάλας, εάν υπάρχει νήπιο και όπου μπορεί να γίνει, και αυτό να ανοίγεται δύσκολα, γιατί κάποια φορά θα ξεφύγει το νήπιο και θα κατρακυλίσει από εκεί.

13. Όταν έχουμε τζαμόπορτες μεγάλες, π.χ. στα μπαλκόνια να βάζουμε κάποιο αυτοκόλλητο επάνω (π.χ γραμμή ή βούλες), ώστε να φαίνεται ότι η πόρτα είναι κλειστή. Πολλά τραύματα και μερικοί θάνατοι νέων ανθρώπων συνέβησαν, γιατί κάποιος νόμισε ότι η πόρτα είναι ανοικτή και έπεσε με ορμή επάνω της με αποτέλεσμα να σπάσει το τζάμι.

14. Τα παιδιά συνηθίζουν να βάζουν τα δάχτυλά τους στις πόρτες των σπιτιών και των αυτοκινήτων. Έτσι μαγκώνουν τα δάχτυλά τους ή τους τα μαγκώνουμε εμείς οι μεγάλοι όταν δεν έχουμε το νου μας σ' αυτόν τον κίνδυνο.

15. Πολλές φορές τραβάμε απότομα ένα παιδί από το χέρι για να το προστατεύσουμε π.χ. στο δρόμο με αποτέλεσμα να πάθει εξάρθρωση ώμου. Ας έχουμε υπ' όψη μας αυτό το ενδεχόμενο.

16. Συχνά τα αγόρια μπαίνουν σε οικοδομές για εξερεύνηση ή για παιχνίδι. Εκεί πατούν σανίδες που έχουν επάνω πρόκες και τραυματίζονται. Είναι συχνή περίπτωση στη χώρα μας, γιατί οι εργολάβοι δεν έχουν αποκτήσει τη συνήθεια να βγάζουν τις πρόκες το συντομότερο δυνατό.

17. Τα άσχημα αστεία στο σχολείο, η επίδειξη δύναμης και η έλλειψη επίβλεψης στο διάλειμμα δημιουργούν πιο πολλά ατυχήματα απ' όσα συμβαίνουν στο οικιακό περιβάλλον αν μετρήσουμε τα ατυχήματα των παιδιών 5-15 ετών.

Σπρώξιμο στην αυλή και στη σκάλα, τρικλοποδιές και φάρσες είναι αιτίες καθημερινών ατυχημάτων με θλιβερές συνέπειες που μπορεί να υπερβαίνουν τη σκέψη ενός παιδιού. Οι γονείς πρέπει να σκεφθούν τι μπορούν και αυτοί να κάνουν για το θέμα.

18. Στο σχολείο επίσης οι δάσκαλοι και οι γυμναστές - και στους άλλους χώρους οι γονείς - πρέπει να προσέχουν ώστε τα παιδιά να μην παίζουν με μεγάλες μπάλες, βαριές και σκληρές που δεν αντιστοιχούν στην ηλικία τους γιατί έτσι παθαίνουν κατάγματα, διαστρέμματα και άλλες βλάβες των δακτύλων.

Και αυτό φάνηκε από την ευρωπαϊκή έρευνα EHLASS στα νοσοκομεία, όπου προσέρχονται για θεραπεία οι παθόντες, εν προκειμένω παιδιά 6-12 ετών ή και μεγαλύτερα.

19. Στις παιδικές χαρές χρειάζεται εκλογή των οργάνων από ειδικούς και κατάλληλες προδιαγραφές για τη συντήρησή τους. Μια τσουλήθρα πλαστική π.χ. μπορεί να γίνει πολύ επικίνδυνη όταν σπάσει και δεν το προσέξει κανείς.

Ένας υπάλληλος του Δήμου, που επιβλέπει τα παιδιά (όσα δεν έχουν εκεί τους γονείς τους) αξίζει το μισθό του και δεν πρέπει να λείπει από τέτοιους χώρους. Στο παράδειγμα της τσουλήθρας π.χ. είναι πολλά τα παιδιά που ανεβαίνουν σ' αυτήν ανάποδα με κίνδυνο να προκαλέσουν ατύχημα στον εαυτό τους ή σε άλλα παιδιά.

20. Όταν τα παιδιά ανεβαίνουν σε δέντρα πρέπει να επαγρυπνούμε. Είναι μια επικίνδυνη άσκηση. Ιδίως οι συκιές έχουν γίνει αιτία πολλών καταγμάτων από πτώση, επειδή τα κλαδιά τους σπάνε εύκολα και πολλοί - μικροί ή μεγάλοι - δεν το ξέρουν.

21. Οταν τρώμε φρούτα εμείς ή τα παιδιά μας δεν πρέπει ποτέ να πετάμε τα φλούδια κάτω, όχι μόνο για λόγους καθαριότητας, αλλά και για την πρόληψη γλιστρήματος και πτώσεως που στην περίπτωση αυτή έχει ιδιαίτερα βαριές συνέπειες.

22. Οι σκύλοι όταν γυρίζουν ελεύθεροι δαγκάνουν συχνά ή φοβίζουν τα παιδιά. Οι φιλόζωοι πρέπει να συνοδεύουν τα σκυλιά τους στο δρόμο και τα αδέσποτα πρέπει να συγκεντρώνονται.

23. Τα μπαλκόνια πρέπει να έχουν τα κατάλληλα προστατευτικά κάγκελα και να μην αφήνουμε καρέκλες ή άλλα πράγματα κοντά στα κάγκελα, γιατί τα παιδιά ενστικτωδώς ανεβαίνουν επάνω και σκύβουν.

Κατάλληλα κάγκελα είναι όσα έχουν ύψος 80 εκ και κάθετα κάγκελα χωρίς στολίδια. Τα οριζόντια κάγκελα γίνονται σκάλα για το παιδί, το ίδιο και τα διακοσμητικά σχέδια. Η απόσταση μεταξύ τους πρέπει να είναι τέτοια, ώστε να μη χωράει ένα παιδικό κεφάλι.

24. Ολα τα μεγάλα ψυγεία (για κρέας, για γούνες, για λαχανικά κλπ) πρέπει να ανοίγουν οπωσδήποτε και από μέσα, ακόμα και όταν δεν λειτουργούν, εφόσον χωράει μέσα άνθρωπος ή μικρό παιδί.

Αν αυτό δεν συμβαίνει πρέπει οι πόρτες τους να μην μπορούν να κλείσουν πριν θρηνήσουμε κι άλλους θανάτους από την αιτία αυτή.

25. Αναφέρθηκαν περιπτώσεις που κάποιο παιδί έριξε οινόπνευμα για να ενισχύσει τη φωτιά μιας ψησταριάς πιέζοντας ένα πλαστικό μπουκάλι. Από την ακτίνα της συνεχούς ροής γύρισε πίσω η φωτιά και μεταδόθηκε στο μπουκάλι με αποτέλεσμα το παιδί να πάθει σοβαρά εγκαύματα.

Και στο σημείο αυτό οι ενημερωμένοι γονείς θ' αποφύγουν αυτή την πρακτική ή καλλίτερα δεν θ' αγοράζουν πλαστικά μπουκάλια με οινόπνευμα.

26. Τραγικά συχνό είναι δυστυχώς ακόμα στην Ελλάδα ένα είδος ατυχήματος που έχει σχέση με την ευθύνη των κυνηγών και οι συνθήκες κάθε φορά είναι παρόμοιες: είναι οι πυροβολισμοί και οι ανθρωποκτονίες με δράστες νήπια ή παιδιά που περιεργάζονται κυνηγετικά όπλα, που τα βρίσκουν κρεμασμένα, γεμάτα και ανασφάλιστα.

Μεγάλη είναι και η ευθύνη των γονέων. Τελευταία συχνά είναι και τα ατυχήματα με δράστες ή θύματα παιδιά, των οποίων ο πατέρας αστυνομικός άφησε ακλείδωτο και γεμάτο το υπηρεσιακό του περίστροφο στο σπίτι.

27. Πολλά εγκαύματα και ακρωτηριασμοί έχουν γίνει από πυροτεχνήματα. Μερικά απ' αυτά είναι εκρηκτικά και κατασκευάζονται πρόχειρα και παράνομα από δυναμίτιδα. Τις ημέρες του Πάσχα ας προσέχουμε τι κρατούν τα παιδιά και τι βάζουν στην τσέπη τους.

28. Οταν ανεβαίνει παιδί σε καρέκλα αυτό αποτελεί σήμα κινδύνου. Αλλά και μεις όταν ανεβαίνουμε σε σκάλα ή καρέκλα χωρίς βοήθεια άλλου προσώπου για να κρεμάσουμε την κουρτίνα ή να πάρουμε κάτι από το πατάρι ή ν' αλλάξουμε ένα γλόμπο πρέπει να θυμόμαστε ότι αυτός είναι ένας από τους συχνότερους τρόπους που πέφτει κανείς στο σπίτι και παθαίνει άσχημα κατάγματα.

Και ότι έτσι δίνουμε κακό παράδειγμα στα παιδιά μας, τα οποία περισσότερο προσέχουν τι κάνουμε παρά τι τους λέμε.

29. Ολοι μπορούμε να γλιστρήσουμε στο σπίτι όταν το πάτωμα είναι γυαλισμένο ή όταν υπάρχουν μικρά χαλάκια ή όταν υπάρχει ένα σκαλοπάτι μεταξύ δύο δωματίων ή μεταξύ λουτρού και διαδρόμου.

Τα παιδιά υπόκεινται στον ίδιο κίνδυνο. Επίσης κινδυνεύουμε όλοι από απότομο πέσιμο και κάταγμα όταν γλιστράει ο πυθμένας της μπανιέρας. Ωσότου η βιομηχανία φτιάξει μπανιέρες με επιφάνεια που δεν γλιστράει, χρήσιμες είναι κάποιες λαστιχένιες προσθήκες για τη μπανιέρα (χταπόδια)

30. Αλλο δυστύχημα τραγικό, που μοιάζει με τροχαίο, έχει γίνει κοντά στο σπίτι κάποιου που έχει φορτηγό αυτοκίνητο και το έχει αφήσει απ' έξω, ως εξής: Ξεκινάει ο οδηγός απ' το σπίτι του και βάζει μπρος το φορτηγό χωρίς να κοιτάξει μήπως ένα νήπιο -δικό του ίσως παιδί - είναι κάτω από το φορτηγό...

Αυτά είναι τα συχνότερα στατιστικώς ατυχήματα και δη σε αστικό περιβάλλον. Δίνουν όμως αφορμή να σκεφτούμε και μεις άλλες πιθανότητες προληπτικά, έχοντας στο νου ο καθένας το δικό του σπίτι και περιβάλλον, και να λάβουμε τα αντίστοιχα μέτρα.

Γράφει : Τσελίκας Μάνος

Πηγή : www.iatronet.gr

Πέμπτη 29 Αυγούστου 2013

Το σεξ ωφελεί την υγεία

Το σεξ κάνει καλό στην υγεία τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες όταν γίνεται με ασφαλή και συνετό τρόπο.
Σε αντίθεση με την αποχή, η υγιής σεξουαλική ζωή προσφέρει στον οργανισμό σημαντικά πλεονεκτήματα. Μείωση του αριθμού θανάτων, μείωση του κινδύνου για καρδιοπάθεια και εγκεφαλικά επεισόδια, ενώ οδηγεί σε :
  • Αύξηση της παραγωγής τεστοστερόνης και στα δυο φύλα
  • Απώλεια βάρους και βελτίωση της γενικής κατάστασης του σώματος
  • Μείωση του κινδύνου κατάθλιψης
  • Βελτίωση της οσμής και όλων των άλλων αισθήσεων
  • Ανακούφιση από τον πόνο περιόδου την δυσμηνόρροια
  • Μείωση του κινδύνου για γρίπη και κρυολόγημα με την επερχόμενη αύξηση της αντισωματικής άμυνας του οργανισμού
  • Καλύτερος έλεγχος της ουροδόχου κύστεως στις γυναίκες και σύσφιξη των κολπικών τοιχωμάτων.

Σε σεξουαλική δραστηριότητα, το σεξ αυξάνει την παραγωγή της τεστοστερόνης από τους όρχεις των ανδρών και από τα επινεφρίδια των γυναικών. Μετά από το σεξ αυξάνεται στο αίμα η ορμόνη προλακτίνη. Η ορμόνη αυτή επιδρά στο στέλεχος του εγκεφάλου.

Στο στέλεχος του εγκεφάλου βρίσκεται το κέντρο της οσμής και η προλακτίνη βοηθά στην ανάπτυξη νευρώνων του κέντρου αυτού. Μόλις πριν από τον οργασμό, αυξάνεται κατά 5 φορές από τα φυσιολογικά επίπεδα στο αίμα η ορμόνη οξυτοκίνη.

Η αύξηση αυτή προκαλεί την έκκριση από τον εγκέφαλο στο αίμα των ενδορφινών. Οι ενδορφίνες, ουσίες ανάλογες της μορφίνης οι οποίες παράγονται ενδογενώς από τον εγκέφαλο, ανακουφίζουν από πολλές μορφές πόνου όπως πονοκέφαλους, ημικρανία και πόνους από αρθρίτιδα.

Στις γυναίκες το σεξ συμβάλλει σε αυξημένη σύνθεση οιστρογόνων που μειώνουν τον πόνο που παρατηρείται κατά την περίοδο. Τα άτομα που κάνουν σεξ μία έως δύο φορές την εβδομάδα τουλάχιστον, έχουν σύμφωνα με ορισμένες έρευνες, αυξημένα επίπεδα στο αίμα της ανοσοσφαιρίνης Α, η οποία είναι μια βασική συνιστώσα του ανοσοποιητικού συστήματος και παίζει ρόλο στην άμυνα του οργανισμού.

Προστατεύει τον οργανισμό τοπικά, στα σημεία εισόδου όπου εισέρχονται αρχικά διάφοροι παθογόνοι μικροοργανισμοί. Το γεγονός αυτό μειώνει τον κίνδυνο για γρίπη και κρυολόγημα. Η σύσφιξη των μυών του πατώματος της λεκάνης, είναι αναπόσπαστο μέρος των μυϊκών δραστηριοτήτων κατά το σεξ.

Η ίδια μυϊκή δραστηριότητα είναι απαραίτητη για το σωστό έλεγχο της διούρησης και της ουροδόχου κύστης.

Το σεξ εξασκεί τους μυς αυτούς και έτσι συμβάλλει στη βελτίωση του ελέγχου της κύστης.
Πρόσφατες κλινικές έρευνες που είδαν το φως της δημοσιότητας, έδειξαν ότι υπάρχει σχέση μεταξύ της συχνότητας εκσπερμάτωσης και του καρκίνου του προστάτη.

Ο κίνδυνος για καρκίνο του προστάτη μειώνεται με την αύξηση της συχνότητα εκσπερμάτωσης. Ο λόγος φαίνεται να είναι ότι με την εκσπερμάτωση αποβάλλονται καρκινογόνες ουσίες που συσσωρεύονται στο προστατικό υγρό.

Ο προστάτης για να κατασκευάσει το προστατικό υγρό, συγκεντρώνει σε πολύ ψηλό βαθμό πολλές ουσίες από το αίμα.

Για ορισμένες ουσίες όπως ο ψευδάργυρος, το κιτρικό οξύ και το κάλιο, η συγκέντρωση αυξάνεται στο προστατικό υγρό μέχρι 600 φορές σε σύγκριση με τη συγκέντρωση στο αίμα.

Σε έρευνες που έγιναν σε γυναίκες των οποίων οι σεξουαλικοί σύντροφοι δεν χρησιμοποιούσαν προφυλακτικό, βρέθηκε ότι αυτές είχαν λιγότερο κίνδυνο να προσβληθούν από κατάθλιψη σε σύγκριση με τις γυναίκες των οποίων οι σύντροφοι χρησιμοποιούσαν προφυλακτικό.

Μια πιθανή εξήγηση για το φαινόμενο αυτό είναι ότι η ορμόνη προσταγλανδίνη που περιέχεται μέσα στο σπέρμα, απορροφάται από το γυναικείο γεννητικό σύστημα, τροποποιεί ορμονικούς μηχανισμούς και μειώνει τον κίνδυνο κατάθλιψης.

Φυσικά εδώ θα επαναλάβουμε τις προϋποθέσεις για ασφαλές σεξ και την ανάγκη χρήσης προφυλακτικού σε πολλές περιπτώσεις.

Βλέπουμε λοιπόν ότι η υγιής και συνετή σεξουαλική ζωή, χωρίς πολλούς ερωτικούς συντρόφους, με μονογαμική σχέση μπορεί να συμβάλλει θετικά στη υγεία. Εναπόκειται σε μας πλέον να χρησιμοποιούμε ορθά το ευεργέτημα αυτό που μας δίνει η ζωή.


Γράφει : Ιωσηφίδης Νίκος (Μαιευτήρας Χειρ. Γυναικολόγος)

Πηγή : www.iatronet.gr

Οκτώ τρόποι να κάψετε θερμίδες

Εδώ και χρόνια κυκλοφορούν προϊόντα που υπόσχονται ότι θα σας βοηθήσουν να κάψετε περισσότερες θερμίδες. Υπάρχει στην πραγματικότητα όμως κάτι που μπορείτε να κάνετε ώστε να αυξήσετε τις θερμίδες που καίτε καθημερινά;

Ναι και όχι, σύμφωνα με τους ειδικούς. Η αλήθεια φαίνεται πως είναι ότι ο νούμερο ένα τρόπος να κάψετε θερμίδες είναι ο παραδοσιακός-να κινηθείτε περισσότερο.

Βασικά δεν ξέρουμε άλλο τρόπο να καίει θερμίδες ή να αυξάνει τον μεταβολισμό μας από την κίνηση, σημειώνει ο Barry M. Popkin, Διευθυντής του προγράμματος παχυσαρκίας του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας.

Παρόλα αυτά, η έρευνα υποδεικνύει ότι μπορεί να υπάρχουν λίγοι ακόμα τρόποι που μπορείτε να υιοθετήσετε για να κάψετε περισσότερες θερμίδες. Ακολουθούν 8 πιθανοί τρόποι για την καταπολέμηση του πάχους και το κάψιμο περισσότερων θερμίδων.

Άσκηση για κάψιμο θερμίδων

Ο Christopher Wharton, προσωπικός γυμναστής και ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Yale, θεωρεί πως όσο περισσότερο χρόνο ξοδεύει κάποιος στην άσκηση και όσο πιο έντονη είναι αυτή, τόσο περισσότερες θερμίδες θα κάψει.

Πράγματι, ο ειδικός στην παχυσαρκία George Bray του ερευνητικού κέντρου Baton Rouge, πιστεύει ότι το να περπατάτε ζωηρά κάθε μέρα είναι μάλλον η πιο σημαντική συμβουλή που μπορεί να δώσει για να χάσετε παραπάνω θερμίδες. Προφανώς, όταν ασκείστε, το σώμα σας καίει θερμίδες για να ενισχύσει τη δραστηριότητά σας.

Ωστόσο, τα οφέλη της άσκησης συνεχίζονται. Αυτό γιατί ακόμα και αν έχει τελειώσει η άσκηση, το σώμα σας ακόμα καίει περισσότερες θερμίδες.

Αν και είναι δύσκολο να καθορίσει κάποιος πόσο διαρκεί αυτό το αποτέλεσμα (ποικίλλει ανάλογα με τη σύσταση του σώματος και το επίπεδο της άσκησης) είναι ασφαλές να πούμε ότι ο ρυθμός μεταβολισμού μπορεί να αυξηθεί με την αεροβική άσκηση για τουλάχιστον 24 ώρες.

Αν θέλετε να παρατείνετε το αποτέλεσμα της καύσης θερμίδων, ο Wharton συμβουλεύει να ασκείστε για μεγαλύτερες περιόδους. Έρευνες έχουν δείξει ότι με την παράταση του χρόνου άσκησης η αύξηση του ρυθμού του μεταβολισμού σε χαλάρωση παρατείνεται.

Ασκήσεις ενδυνάμωσης για χτίσιμο μυών

Όταν ασκείστε χρησιμοποιείτε τους μυς. Αυτό σας βοηθά να χτίσετε μυϊκή μάζα και ο μυϊκός ιστός καίει περισσότερες θερμίδες- ακόμα και όταν είστε σε χαλάρωση- σε σχέση με το σωματικό λίπος. Σύμφωνα με τον ειδικό, 4,5 κιλά μυς θα έκαιγαν 50 θερμίδες τη μέρα αν βρισκόσασταν σε χαλάρωση, ενώ 4,5 κιλά λίπους θα έκαιγαν 20 θερμίδες.

Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος να αυξηθεί ο μεταβολισμός και να καούν περισσότερες θερμίδες είναι η αεροβική και οι ασκήσεις ενδυνάμωσης. Και τα δυο είδη είναι σημαντικά, σύμφωνα με την Megan McCrory, ερευνήτρια στο Bastyr University.

Η γυμναστική ενδυνάμωσης γίνεται ιδιαίτερα σημαντική όσο μεγαλώνουμε, όταν ο μεταβολισμός μας τείνει να εξασθενεί. Ένας τρόπος να εμποδιστεί αυτό είναι να προσθέσετε λίγη άσκηση ενδυνάμωσης στο πρόγραμμά σας τουλάχιστον δυο φορές την εβδομάδα.

Οι μεγαλύτεροι μυς είναι στους μηρούς, την κοιλιά, το στήθος και τα χέρια.

Πίνετε πράσινο ή μαύρο τσάι

Η καφεΐνη είναι διεγερτικό και τα διεγερτικά έχουν την τάση να αυξάνουν τις θερμίδες που καίτε. Ένας πιθανός λόγος είναι ότι σας δίνουν τη βραχυπρόθεσμη εντύπωση ότι έχετε περισσότερη ενέργεια, πράγμα που μπορεί να σημαίνει ότι κινείστε περισσότερο.

Η καφεΐνη μπορεί επίσης να προκαλέσει αλλαγές στο μεταβολισμό που πιθανόν να οδηγήσουν σε κάψιμο περισσότερων θερμίδων.

Ακόμα και παλαιότερες έρευνες έχουν υποδείξει ότι 250 μιλιγκραμ καφεΐνης, αν καταναλωθούν μαζί με γεύμα, μπορούν να αυξήσουν τις θερμίδες που ξοδεύονται στο μεταβολισμό του γεύματος κατά 10%, σύμφωνα με την Jamie Pope, του Πανεπιστημίου του Vanderbilt.

Με την πάροδο του χρόνου αυτό θα μπορούσε να είναι σημαντικό, θεωρεί η ειδικός. Περίπου 75 θερμίδες την ημέρα μεταφράζονται σε παραπάνω από 2.100 θερμίδες τον μήνα.

Τα προηγούμενα χρόνια ορισμένες έρευνες έχουν υποδείξει ότι το πράσινο ή το μαύρο τσάι μπορεί να έχουν οφέλη πέρα από την καφεΐνη που περιέχουν.

Μια έρευνα αποκάλυψε μείωση στην πρόσληψη τροφής σε ποντίκια στα οποία δόθηκε πολυφαινόλη, ουσία που βρίσκεται στο πράσινο τσάι.

Άλλη έρευνα, που έγινε σε ανθρώπους, κατέληξε ότι το πράσινο τσάι έχει ιδιότητες παραγωγής ζέστης και καύσης θερμίδων πέρα από ότι μπορεί να αποδοθεί μόνο στην καφεΐνη. Όταν δόθηκαν σε 31 υγιείς άντρες και γυναίκες τρεις μερίδες ποτού που περιείχε πράσινο τσάι, κατεχίνες, καφεΐνη και ασβέστιο για τρεις ημέρες η 24ωρη απώλεια ενέργειας αυξήθηκε κατά 4,6%, σύμφωνα με την έρευνα του Πανεπιστημίου της Λοζάννης.

Η κατανάλωση τσαγιού με τα γεύματα μπορεί να έχει άλλο ένα αποτέλεσμα ως προς την καταπολέμηση του πάχους. Τα συστατικά του τσαγιού μπορεί να παρεμβάλλονται με την απορρόφηση από τον οργανισμό των υδατανθράκων όταν καταναλώνονται στο ίδιο γεύμα, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε το 2006 στο 'American Journal of Clinical Nutrition.'

Αν και όλα αυτά τα πιθανά αποτελέσματα δεν έχουν μεγάλη σημασία, υπάρχει ακόμα ένα δώρο όσον αφορά την κατανάλωση τσαγιού. Το να προτιμήσει κάποιος ένα φλιτζάνι τσαγιού με μηδέν θερμίδες αντί για αναψυκτικό με θερμίδες σίγουρα θα μειώσει τον αριθμό των θερμίδων που προσλαμβάνονται.

Τρώτε μικρά και συχνά γεύματα

Κάθε φορά που τρώτε ένα γεύμα ή σνακ, το γαστρεντερικό σας σύστημα ‘ανοίγει’ και αρχίζει να χωνεύει τροφές και να απορροφά θρεπτικά συστατικά. Χρειάζονται θερμίδες για να πυροδοτηθεί η μηχανή χώνευσης κι έτσι είναι λογικό ότι όσο πιο πολλά μικρά γεύματα ή σνακς τρώει κάποιος μέσα στη μέρα τόσες θερμίδες θα κάψει.

Δεν υπάρχει πολύ ισχυρή ένδειξη γι αυτό το αποτέλεσμα, σημειώνει η McCrory. Ωστόσο πολλοί ειδικοί πιστεύουν ότι σε σύγκριση με την κατανάλωση ενός ή δυο πολύ μεγάλων γευμάτων αυτός είναι πιο υγιεινός τρόπος να τρώει κάποιος.

Και αν οδηγεί στο κάψιμο ακόμα περισσότερων θερμίδων, ακόμα καλύτερα.

Μην παραλείπετε το πρωινό

Αυξάνουν οι ενδείξεις που υποστηρίζουν ότι υπάρχει σχέση μεταξύ της παράλειψης του πρωινού και του αυξημένου σωματικού βάρους, σύμφωνα με πρόσφατο άρθρο της Αμερικανικής Ένωσης Διαιτολόγων.

Ορισμένες έρευνες έχουν δείξει ότι όταν οι άνθρωποι παραλείπουν το πρωινό έχουν την τάση να τρώνε περισσότερες θερμίδες μέχρι το τέλος της μέρας. Άλλες έρευνες έχουν υποδείξει ότι η παράλειψη του πρωινού σχετίζεται με υψηλότερο Δείκτη Μάζας Σώματος στους εφήβους.

Αν και μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε περισσότερη έρευνα σε αυτή την περιοχή η κατανάλωση υγιεινού πρωινού έχει νόημα σαν υγιεινός τρόπος ζωής.

Να τρώτε γαλακτοκομικά χαμηλά σε λιπαρά

Το ασβέστιο από γαλακτοκομικά χαμηλά σε λιπαρά δεν σας βοηθά ιδιαίτερα στο να καίτε περισσότερες θερμίδες αλλά μπορεί να συμβάλλει στην αποφυγή του πάχους. Αποτελέσματα πρόσφατης έρευνας από τη Δανία υποδεικνύουν ότι μπορεί να απορροφούμε λιγότερες θερμίδες λιπαρών από το γεύμα, όταν καταναλώνουμε ασβέστιο από γαλακτοκομικά χαμηλά σε λιπαρά.

Σε άλλη πρόσφατη έρευνα η κατανάλωση περισσότερων τροφών με ασβέστιο, στις οποίες περιλαμβάνονται τα γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά, φάνηκε να συνδέεται με χαμηλότερη ποσότητα κοιλιακού λίπους, ειδικά σε νέους άντρες.

Πίνετε 8 ποτήρια νερό την ημέρα

Στο κάψιμο θερμίδων περιλαμβάνεται η απορρόφηση και η χρήση του νερού, ενώ διατηρείται ισορροπία των υγρών, σημειώνει η Pope. Το να πίνετε σχεδόν 8 ποτήρια νερό την ημέρα μπορεί να βοηθήσει στο να κάψετε επιπλέον περίπου 100 θερμίδες την ημέρα, σύμφωνα με ευρήματα μικρής έρευνας στη Γερμανία, σημειώνει η Pope.

Αυτό μπορεί να μην ακούγεται αρκετό, αλλά ενδεχομένως θα αθροιστεί σε 700 θερμίδες την εβδομάδα ή 2.800 τον μήνα. Και αυτό, κάνοντας κάτι που θα έπρεπε έτσι κι αλλιώς να κάνουμε για να έχουν όφελος τα έντερα και τα νεφρά μας και να αποφύγουμε τη σύγχυση μεταξύ πείνας και δίψας.

Η ειδικός προειδοποιεί να μην υπερβάλλουμε, καθώς είναι πιθανό να καταναλώσουμε επικίνδυνες ποσότητες νερού.

Κινηθείτε

Οποιοσδήποτε τύπος κίνησης απαιτεί ενέργεια και η ‘νευρικότητα’ ανήκει σε αυτή την κατηγορία.

Παλαιότερες έρευνες είχαν υποδείξει ότι με την καθημερινή κινητικότητα μπορούν να καούν παραπάνω θερμίδες. Μια έρευνα αποκάλυψε ότι η ανεπίσημη κίνηση μπορεί να είναι πιο σημαντική από την επίσημη άσκηση στο να καθοριστεί ποιος είναι λεπτός και ποιος παχύς.

Η δίαιτα και η άσκηση αποτελούν καλά νέα για συζήτηση με το γιατρό σας. Πριν αρχίσετε ένα νέο πρόγραμμα άσκησης ή να αλλάξετε τη διατροφή σας καλό θα ήταν να μιλήσετε με τον γιατρό σας. Αν έχετε κάποια πάθηση ή λαμβάνετε φάρμακα μπορεί να υπάρχουν δραστηριότητες ή συμπληρώματα διαίτης που θα πρέπει να αποφύγετε.



Επιμέλεια : Εύη Ψωμιάδου

Πηγή : www.iatronet.gr

Aιμορροΐδες και αίμα στα κόπρανα

Η νόσος των αιμορροΐδων προσβάλλει πάνω από ένα εκατομμύριο άτομα του δυτικού κόσμου κάθε χρόνο. H συχνότητα της νόσου είναι μικρότερη στις υπανάπτυκτες χώρες. Η μεγαλύτερη επίπτωση της νόσου στις βιομηχανικές χώρες έχει αποδοθεί στην τυπική δυτική διαβίωση που χαρακτηρίζεται από καθιστική ζωή και διατροφή πτωχή σε φυτικές ίνες και πλούσια σε λίπος.

Σήμερα οι αιμορροΐδες αποτελούν μία από τις πιο κοινές αιτίες εμφάνισης αίματος στα κόπρανα.

Οι εσωτερικές αιμορροΐδες είναι αγγειακές μάζες που αποτελούνται από συνδετικό ιστό, λείες μυϊκές ίνες και αρτηριοφλεβώδεις επικοινωνίες ανάμεσα στην άνω αιμορροΐδική αρτηρία και τις αιμορροΐδικές φλέβες. Οι εξωτερικές αιμορροΐδες προέρχονται από τις κάτω αιμορροΐδικές φλέβες και καλύπτονται από το πλακώδες επιθήλιο του πρωκτικού καναλιού και της περιπρωκτικής περιοχής.

Οι φυσιολογικές αιμορροΐδες συντελούν στη δημιουργία φυσιολογικών πρωκτικών πιέσεων.

Παράγοντες όπως η δυσκοιλιότητα, η καθιστική ζωή, η κύηση, η πτωχή σε φυτικές ίνες διατροφή αυξάνουν τη φλεβική πίεση, προκαλώντας παθολογική διάταση και συμφόρηση των αιμορροΐδων. Το αποτέλεσμα είναι η εμφάνιση αίματος στα κόπρανα και η σταδιακή διόγκωση και πρόπτωση των αιμορροΐδων.

Αρχικά οι εσωτερικές αιμορροΐδες, εντοπίζονται στο πρωκτικό κανάλι και δεν είναι ορατές από τον εξωτερικό παρατηρητή (στάδιο 1). Με το χρόνο, μπορεί να διογκωθούν σταδιακά οπότε εμφανίζεται ορατή πρόπτωση αιμορροΐδων κατά την αφόδευση, φαινόμενο που υποχωρεί αυτόματα (στάδιο 2).

Με την πάροδο του χρόνου, οι εμφανιζόμενες αιμορροΐδες χρειάζονται επαναφορά με το χέρι μετά την εντερική κένωση (στάδιο 3) ή μπορεί να παραμείνουν χρονίως σε μη αναστρέψιμη πρόπτωση. Οι χρονίως προσπίπτουσες αιμορροΐδες, μπορεί να προκαλέσουν επίμονο αίσθημα πληρότητας και βλεννώδες έκκριμα που λερώνει τα εσώρουχα και προκαλεί ερεθισμούς.

Πόνος, δεν εμφανίζεται πάντα και συνήθως είναι αμβλύς. Ένα έντονο άλγος υποδηλώνει συνήθως θρόμβωση ή ραγάδα. Η θρόμβωση των αιμορροΐδων, είναι μια οξεία κατάσταση. Ο επίμονος βήχας, η άρση βάρους, ή τάση κατά την αφόδευση, ενδέχεται να προκαλέσουν οξεία θρόμβωση αιμορροΐδων.

Θεραπεία

Η θεραπεία των αιμορροΐδων γίνεται σήμερα με ειδική διατροφή και φάρμακα. Σε σοβαρές περιπτώσεις η αντιμετώπιση είναι επεμβατική (σκληροθεραπεία, χειρουργική αποκατάσταση).

Τι πρέπει να ξέρετε επιπρόσθετα εσείς, που πάσχετε από αιμορροιδοπάθεια :
  • Η επαρκής λήψη νερού και η δίαιτα που είναι πλούσια σε φυτικές ίνες μειώνουν τη διάταση των αιμορροΐδων.
  • Διατηρείτε φυσιολογικό δείκτη μάζας σώματος ΒΜΙ. Η παχυσαρκία συνδέεται με επιδείνωση του προβλήματος.
  • Υιοθετείστε πρόγραμμα καθημερινής βάδισης με σωστά αθλητικά υποδήματα.
  • Εφαρμόζετε καθημερινά πλύσεις της πρωκτικής και περιπρωκτικής περιοχής με χλιαρό νερό.
  • Κάθε επεισόδιο αίματος στα κόπρανα δεν προέρχεται απαραίτητα από τις αιμορροΐδες σας.
  • Ορισμένες περιπτώσεις αιμορραγίας χρειάζονται διερεύνηση προς αποκλεισμό επιπρόσθετης οργανικής νόσου (π.χ. διαταραχών πήξης, καρκίνου εντέρου).
  • Ειδικά φάρμακα και τοπικές αλοιφές υψηλής αποτελεσματικότητας, χρησιμοποιούνται σήμερα για την αντιμετώπιση του προβλήματος.


Γράφει : Μοσχοβάκη Αναστασία (Ειδική παθολόγος)

Πηγή : www.iatronet.gr

Ασκήσεις προσώπου για αντιγήρανση!

Τα πεσμένα φρύδια και βλέφαρα μπορεί να σας κάνουν να δείχνετε μεγαλύτερη από ό, τι είστε. Οι γυναίκες στρέφονται συχνά σε χειρουργικές επέμβασης ή ενέσεις για να καταφέρουν μια πιο νεανική εμφάνιση γύρω από τα μάτια. Δοκιμάστε αυτές τις τα ασκήσεις αντιγήρανσης για την ανύψωση των φρυδιών για να ενισχύσετε τους μυς γύρω από τα μάτια.

Ανόρθωση φρυδιών
Τοποθετήστε το δείκτη και το μεσαίο δάκτυλο του κάθε χεριού ακριβώς κάτω από κάθε φρύδι, απαλά ακουμπάτε τις παλάμες σας επίπεδες στο πρόσωπό σας.
Χρησιμοποιήστε τα δάχτυλά σας για να ασκήσετε προς τα πάνω και προς τα έξω πίεση και αφήστε τα μάτια σας ανοιχτά για 5-10 δευτερόλεπτα. Στη συνέχεια, χρησιμοποιήστε τους μυς πάνω από τα μάτια σας για να πατήσετε τα φρύδια σας προς τα κάτω από τα δάχτυλά σας για πέντε δευτερόλεπτα.
Επαναλάβετε δέκα φορές ανά ημέρα.

Κοιτάξτε επάνω
Κοιτάξτε ευθεία μπροστά και όσο μακριά μπορείτε με τα μάτια σας, αλλά μην μετακινήσετε το κεφάλι σας.
Κρατήστε τη θέση για 5-10 δευτερόλεπτα, στη συνέχεια, να κοιτάξτε κάτω για 5-10 δευτερόλεπτα.
Επαναλάβετε δέκα φορές ανά ημέρα.

Αυτή η άσκηση θα ενισχύσει πραγματικά την περιοχή στο μέτωπό σας.


Πηγή : www.neadiatrofis.gr

Τετάρτη 28 Αυγούστου 2013

Ανακαλύψτε ποια είναι η κατάλληλη γυμναστική για την αντιμετώπιση της κυτταρίτιδας

Η κυτταρίτιδα απασχολεί έντονα το 60-70% των γυναικών, χωρίς να κάνει ιδιαίτερες διακρίσεις ανάμεσα στις ηλικίες, στα επίπεδα φυσικής κατάστασης, στα ποσοστά λίπους ή στο σωματικό βάρος .
Ακόμα και οι πολύ αδύνατες και γυμνασμένες γυναίκες μπορεί να έχουν κυτταρίτιδα. Εξαιρουμένων των περιπτώσεων που η κυτταρίτιδα οφείλεται σε υπερβολικό βάρος, μικροβιακές λοιμώξεις ή οργανικά αίτια όπως η κακή κυκλοφορία, ο βασικός υπεύθυνος για τη δημιουργία της είναι τα οιστρογόνα.

Τα οιστρογόνα ευνοούν την αύξηση των λιποκυττάρων στην εφηβική ηλικία, την εναπόθεση λίπους στην ενηλικίωση και την κατακράτηση νερού μέσα και γύρω από αυτά. Η άσκηση αποτελεί βασικό όπλο για την αντιμετώπιση και εξάλειψη της κυτταρίτιδας.

Υπάρχει κάποια ιδιαίτερη προτίμηση στη μορφή της άσκησης ;
Η κατάλληλη γυμναστική πρέπει να έχει χαμηλή ως μέτρια ένταση για να υποβοηθήσει τη λειτουργία του κυκλοφορικού, την οξυγόνωση των ιστών και τη καύση περισσότερου λίπους. Οι δραστηριότητες που ενδείκνυνται είναι αερόβιου τύπου: το βάδισμα, το ελαφρύ τρέξιμο σε ρυθμό λίγο γρηγορότερο από το περπάτημα, το ποδήλατο, τα αερόβια ηλεκτρονικά όργανα.

Μπορεί να βοηθήσει και η μυϊκή ενδυνάμωση, η οποία όμως θα περιλαμβάνει βάρη με μέτρια ένταση και πολλές επαναλήψεις (16-20 επαναλήψεις). Αντίθετα, η έντονη γυμναστική όχι μόνον δεν βοηθάει, αλλά επιδεινώνει την κατάσταση.



Πηγή : www.neadiatrofis.gr

Πως να βγάλετε την τσίχλα από τα ρούχα!

Για να βγάλουμε αποτελεσματικά μια τσίχλα από ένα ρούχο μας και να μην χρειαστεί να πετάξουμε το αγαπημένο μας μπλουζάκι, καλό θα ήταν να ακολουθήσουμε τα παρακάτω βήματα :

1. Βάζουμε το ρούχο στην κατάψυξη μέχρι να γίνει η τσίχλα συμπαγείς

2. βγάζουμε το ρούχο από την κατάψυξη και αφαιρούμε την τσίχλα, τώρα θα είναι εύκολο να το κάνετε αυτό αφού η τσίχλα θα είναι σαν πέτρα.

Αυτό ήτανε...! Η τσίχλα έφυγε και το μπλουζάκι είναι στη διάθεσή σας να το φορέσετε πολλές φορές ακόμη!


Πηγή : www.neadiatrofis.gr

Ο δεκάλογος της σωστής διατροφής για ένα γονιό

Όλοι οι γονείς θέλουν τα παιδιά τους να τρώνε σωστά και υγιεινά. Η καλή διατροφή όμως θα πρέπει να ξεκινάει από τους ίδιους και το πώς συμπεριφέρονται στα παιδιά τους σε σχέση με το φαγητό.
Παρακάτω σας παραθέτουμε τις πιο χρήσιμες συμβουλές για ένα γονιό σε σχέση με τη διατροφή των παιδιών του.

1. Δίνετε το σωστό παράδειγμα. Τα παιδιά βλέπουν τι τρώτε και πώς το τρώτε.

2. Τρώτε όλοι μαζί στο τραπέζι χωρίς διακοπές, τηλεόραση και ηλεκτρονικά παιχνίδια.

3. Ενθαρρύνετε τα παιδιά να εμπλακούν με το μαγείρεμα και την προετοιμασία του φαγητού. Μαγειρεύετε μαζί τους στο σπίτι και μειώστε το φαγητό από έξω.

4. Μιλήστε τους για τα συστατικά των τροφίμων και τις βιταμίνες. Αφήστε τα να μαθαίνουν από πού προέρχεται το φαγητό που τρώνε..

5. Μην φτιάχνετε ξεχωριστό φαγητό για το παιδί..

6. Ενθαρρύνετέ τα να τρώνε από όλα.

7. Μην το παρακάνετε με τα τσιμπολογήματα και τα σνακς. Ας είναι και λίγο πεινασμένα στο γεύμα τους.

8. Αφήστε τα να αποφασίζουν πότε έχουν χορτάσει και μην τα πιέζετε να καθαρίζουν το πιάτο τους.

9. Βάλτε χρώμα στο πιάτο τους, με πολλά λαχανικά και φρούτα

10. Χρησιμοποιείτε θετικά μηνύματα όταν συζητάτε για το φαγητό. Μην τους δημιουργείτε την ιδέα των απαγορευμένων τροφών.



Πηγή : www.neadiatrofis.gr

5 σημαντικοί λόγοι για να χάσεις βάρος

Οι περισσότεροι από εμάς δεν γνωρίζουν ότι τα παραπανίσια κιλά, ακόμα και όταν είναι λίγα, αποτελούν κίνδυνο για την υγεία μας. Η αλήθεια όμως είναι ότι η παχυσαρκία μπορεί να "κόψει" μέχρι και 20 χρόνια από τη ζωή μας

Ευτυχώς, χάνοντας ακόμη και ένα μικρό ποσό του βάρους σας μπορείτε να μειώσετε, και μερικές φορές ακόμα και να αντιστρέψετε τον κίνδυνο αυτόν. Αν ψάχνεις για έμπνευση για να αδυνατίσεις, τότε είσαι τυχερός μιας και σήμερα θα σου δώσουμε 7 λόγους για να χάσεις κιλά ! 

Λόγος Νο. 1 - Λιγότερα κιλά σημαίνει και μικρότερος κίνδυνος για καρκίνο!
Ήξερες ότι οι παχύσαρκες γυναίκες έχουν τετραπλάσια πιθανότητα να εμφανίσουν καρκίνο του μαστού και του ενδομητρίου ενώ οι παχύσαρκοι άντρες μεγαλύτερη πιθανότητα για καρκίνο του προστάτη; Επίσης, έχει βρεθεί - τόσο στους άντρες όσο και στις γυναίκες - ότι τα περιττά κιλά αυξάνουν την πιθανότητα για καρκίνο στο νεφρό, τον οισοφάγο και το παχύ έντερο!

Λόγος Νο. 2 - Θα κρατήσεις το μυαλό σου!
Τα παχύσαρκα άτομα έχουν μέχρι και 260% μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν άνοια. Γενικά αυτό που ισχύει είναι ότι όσο μεγαλύτερη είναι η κοιλιά τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος, ίσως λόγω των ορμονών που παράγονται από το ίδιο το κοιλιακό λίπος.

Λόγος Νο. 3 - Προστάτευσε την καρδιά σου!
Όσο μεγαλύτερη είναι η κοιλιά σου τόσο μεγαλύτερος είναι και ο κίνδυνος να υποστείς καρδιακή προσβολή! Σύμφωνα με μία μελέτη στο περιοδικό Αμερικανικού Κολεγίου Καρδιολογίας, οι παχύσαρκοι παθαίνουν καρδιακό κατά μέσο όρο 12 χρόνια νωρίτερα από ότι οι μη παχύσαρκοι!

Λόγος Νο. 4 - Τέλος η κατάθλιψη!
Σύμφωνα με έρευνες η κατάθλιψη είναι πιο συχνή στα άτομα με παραπανίσια κιλά. Αυτό οφείλεται σε δύο λόγους. Ο πρώτος είναι προφανής, ο παχύσαρκος βλέπει τον εαυτό του στον καθρέπτη και συχνά νιώθει άσχημα. Σε αυτό βέβαια βοηθούν και τα διάφορα "σχόλια" η πειράγματα που δέχεται από το κοινωνικό περιβάλλον.  Όμως, ο δεύτερος λόγος είναι καθαρά σωματικός, τα περιττά κιλά αλλάζουν την "χημεία" του εγκεφάλου με άμεσο αποτέλεσμα στην ψυχική μας διάθεση!

Λόγος Νο. 5 - Θα γλιτώσεις λεφτά!
Θα γλιτώσετε πολλά χρήματα και όχι μόνο από το φαγητό ! Σε γενικές γραμμές τα υπέρβαρα άτομα έχουν αυξημένη πιθανότητα να εμφανίσουν πολλές ασθένειες που όχι μόνο κοστίζουν αλλά μειώνουν σημαντικά και την ποιότητα ζωής. Μερικά παραδείγματα είναι ο καρκίνος που προαναφέραμε, ο διαβήτης τύπου 2 και η οστεοαρθρίτιδα.

Αν πήρες απόφαση να αδυνατίσεις τότε έχε υπόψιν ότι το αδυνάτισμα δεν είναι εύκολη υπόθεση. Μην περιμένεις να ξεκινήσεις μία δίαιτα express και να χάσεις τα περιττά κιλά μια για πάντα. Βέβαια δεν είναι και Γολγοθάς. Λίγη άσκηση, μερικές αλλαγές στην διατροφή σου και φυσικά υπομονή είναι το κλειδί για να διώξεις το λίπος μακρυά μια και καλή!


Πηγή : www.periodiko.net

Τρίτη 27 Αυγούστου 2013

Καλοσώρισμα

Δημιουργήσαμε ένα blog της κάρτας Φροντίδα Υγείας στο οποίο θα βρείτε χρήσιμες συμβουλές υγείας, χρήσιμα άρθρα ιατρών καθώς επίσης και συμβουλές από συνεργάτες ιατρούς.

Μη διστάσετε να μας ρωτήσετε την απορία σας και εμείς αφού επικοινωνήσουμε με τον αντίστοιχο ιατρό θα σας δώσουμε μια ολοκληρωμένη και τεκμηριωμένη άποψη!

Ευχαριστούμε